|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Tytuł następnego wątku | |||
| Smukłe krychy i płaskie brzuchy bo są juz z nami nasze maluchy |
|
3 | 9,09% |
| Już maluchy sierpniowe są na podbój świata gotowe |
|
5 | 15,15% |
| Dzieci zamiast spać czatują czy rodzice nie baraszkują |
|
4 | 12,12% |
| Sierpniowe dzieci już mamy i o drugie się staramy |
|
1 | 3,03% |
| Mamusie sierpniowe 2014 cz. 2 |
|
24 | 72,73% |
| Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 33. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2521 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie sierpniowe 2014
Cytat:
może jak już wreszcie zamieszkamy u siebie i się trochę odkujemy finansowo to byśmy na jakieś wakacje pojechali...
|
|
#2522 |
|
Rozeznanie
|
Czesc dziewczyny troche długo nic nie pisałam ale podczytywalam was czasami miałam troche problemów zdrowotnych ale juz jest lepiej nawet mi sie nie chce o tym pisać......
Niestety skonczylam karmic piersia po 10tyg bo Natalke ciagle bolał brzuszek miała jakies wysypki i była niespokojna nie wiem co ja uczulalo bo odstawilam juz chyba prawie wszytko nie wiem moze jakies konserwanty czy emulatory czy sztuczne barwniki niby jadlam zdrowo ale tak naprawde wszedzie czegoś niezdrowego dorzuca.....mała jest od tygodnia na nutramigenie i jest aniołkiem spi cała noc (wstaje o 23 i o 5 na karmienie ale je praktycznie przez sen i spi dalej) i ogólnie jest grzeczna je spi i patrzy na zabawki lubi tez duzo gaworzyć ![]() Rozpoznaje juz mnie i Tż i zagaduje nas i śmieje sie w głos na nasz widok ![]() Wogole zapomniałam juz ze ma jakies problemy w główce u lekarza juz miesiąc nie byliśmy a następna wizyta 29.10 u okulisty i 30.10 rezonans magnetyczny ale jestem dobrej myśli bo Natalka naprawde rozwija sie prawidłowo i zachowuje sie jak normalne niemowę z czego jestem mega szczęśliwa i czasem uwierzyc nie moge jakie mieliśmy szczęście Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#2523 |
|
Rozeznanie
|
Mamusie sierpniowe 2014
Pisalyscie o lezaczkach ja mam huśtawkę graco sweet peace i jestem bardzo zadowolona jest dość wysoka wiec stoi na ziemi w salonie przy sofie i moge odwracać siedzisko w każda stronę takze jak gotuje w kuchni to odwaracam mała nie musze całej huśtawki przenosić ImageUploadedByWizaz Forum1412786267.584088.jpg
a karuzele mam tiny love kupiłam tylko dlatego ja kupiłam bo w szpitalu małej zawiesili ja nad łóżeczkiem i mi sie spodobała Natalka lubi ta muzykę i zwierzątka fajnie sie obracają wokol własnej osi i mała az piszczy z radości ImageUploadedByWizaz Forum1412786351.365355.jpg Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#2524 |
|
Zakorzenienie
|
Mamuśka super że z Natalką wszystko dobrze
fajna ta huśtawka ale cena..:-/
|
#2525 |
|
Zadomowienie
|
Kupiłam Tymkowi zabawki do wózka, doszłam do wniosku, że łańcuchy są za mało przyjazne i za daleko od rączek i postawiłam na same maskotki.
Wybór padł na żabę i lwa. W lwie zakochałam się jak tylko go wyjęłam z paczki http://allegro.pl/grzechotka-maskotk...606700739.html brzuch jest wielkości większego grejfruta, młody był w szoku jak go zobaczył pierwszy raz. ![]() A na metce bodziaka, który ma dzisiaj ubrany jest napisane 6M. ![]() Jutro idziemy do okulisty. |
|
|
|
#2526 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Fajny lew Natalka ma kilka podobnych zabawek i tez je uwielbia ostatnio wchodzę do pokoju a słoń, którego oparłam o szczebelki łóżeczka zeby sobie na niego patrzyła ,leży na jej brzuchu a ona wcina plastik czerwony ktory słoń miał przyczepiony do ręki ![]() A z jakiego powodu idziesz z małym do okulisty?pytam bo ja ide 29.10 i zastanawiam sie jak takie badanie wyglada u tak małego dziecka ja ide na sprawdzenie wzroku bo Natalka ma nerw wzrokowy mniejszy i przesunięty Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
||
|
|
|
#2527 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#2528 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() W szpitalu mi kazali iść w trzecim miesiącu, w Polsce to chyba normalna profilaktyka? |
|
|
|
|
#2529 | ||
|
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
Cytat:
jesli złozycie do konca października to dochody za 2012, a jesli później to dochody za 2013. podwyżki nie mają zadnego znaczenia liczy sie razem z dzieckiem-liczy sie dochód minus zapłącony podaek,minus skłądki na ubezpieczenie zdrowotne. to co wyjdzie podzielic przez ilosc członków rodziny. ja sobie sama obliczyłam i wyszło mi ze za 2013 przekroczyłabym limit o 6 zł na osobe...wiec sie zebrałam i załatwiłam wszystko juz dawno zeby skłądać dochody za 2012 a nie 2013
|
|
|
#2530 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Z tobą juz wszystko dobrze? Czyli Natalka rozwija sie dobrze. Rozpoznaje was, gada sobie kciuki za wizytę u okulisty. Ciekawe jak bedzie wygladalo badanie. Az serce sie cieszy patrząc, ze jednak nasze dzieciaki rozwijaja sie prawidlowo miejmy nadzieje, ze juz tak pozostanie.
28.06 ![]() NASZ DZIUBEK 20.08.2014 15:10 |
|
|
|
|
#2531 | ||
|
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
Cytat:
raczej tylko dla wczesniaków, a idziez na nfz czy prywatnie?
|
|
|
#2532 | |
|
Wtajemniczenie
|
A czemu aż 4 tyś. Ja też chcę;-)
Cytat:
My byliśmy już dwa razy x Tuśka dlatego że była naswietlana. Po badaniu przez kilka godz trzeba chronić oczka przed światłem. ButterBear pytałaś jak mała;-). Supet się rozwija choć dalej ma obniżone napięcie i będziemy musiały prawdopodobnie na rehabilitacje chodzić. Zaczęła robić mostki i nogami się odpychac . Muszę ja zacząć zapisać w bujaczku bo w końcu wyskoczy. Waży juz 4,5 kg;-) i mierzy 63cm. A jak Twój Maluszek;-)?
|
|
#2533 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja też nic nie słyszałam o rutynowej kontroli u okulisty.
|
|
#2534 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ze mna juz w miarę ok dzięki ze pytasz podczytywalam troche wątek przez ten czas co sie nie odzywalam i widziałam ze pytałas o mnie ![]() A jak twoja Wiktoria?tez z nią wszytko ok? Maluszki sa silne ja uważam ze skoro w pierwszych tygodniach ciazy jako taki maleńki groszek przetrwały i rozwijały sie dalej to teraz juz moze byc tylko lepiej najbardziej sie bałam w ciazy bo nie wiedziałam co bedzie a teraz wiem ze nawet jeśli cos sie zacznie dziać to lekarze jej pomogą ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#2535 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wiktoria ma sie dobrze. Nie wodze żadnych 'odchyleń'. Inni tez, bo wiekszosc rodziny o niczym nie wiem, oprocz naszych rodzicow. Zachwycają sie nią, bo przybiera na wadze, zaczyna gaworzyc, skupia sie na twarzach. Wogole to jestem pod wrazeniem jak szybko moze rozwijac sie taka istotka. Na pewno nie jest jej latwo odnalezc sie po tej stronie brzucha, tyle wrazen i bodźców. Ludzie tez ciezko przystosowuja sie do nowych sytuacji, miejsc itp, a do dopiero taki bobas. Jestem dobrej mysli co do naszych dziewczynek. Lekarze wszystkiego nie przewidza. Nauka swoje, a organizm swoje
28.06 ![]() NASZ DZIUBEK 20.08.2014 15:10 |
|
|
|
|
#2536 |
|
Rozeznanie
|
Mamusie sierpniowe 2014
a co do okulisty to powiem wam pewna historie mam koleżankę która ma córeczkę 4 miesiące młodsza od mojej Zuzi, rozwija sie super ale jak mała miała 1.5 roku zaczepiła ja obca baba gdzies w galeri i zapytała czy mała ma problemy ze wzrokiem a
moja koleżanka zdzwiona zaprzeczyła a babka przeprosiła bo ona ma córkę która ma problem z oczkami i wydawało jej sie ze mojej koleżanki córka tez ma....zaniepokojona koleżanka pojechała do polski do znajomej bardzo dobrej okulistyki tak na wszelki wypadek i okazało sie ze mała na bardzo duza wadę wzroku -9 o ile dobrze pamietam i musi nosić bardzo mocne okulary ktore maja szkło tak grube jak denko od butelki i do tego musi miec codziennie zaklejone jedno oczko na zmianę biedna dziewczynka była wczoraj odwiedzić moja Zuzie szkoda mi jej taka malutka a takie problemy ma, moja koleżanka miała szczęście gdyby nie ta babka w galeri to niewiadomo kiedy by wyszła ta wada a dziecko napewno sie męczylo jak nic prawie nie widziało Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#2537 |
|
Rozeznanie
|
Ja nie miałam zalecenia pójścia do okulisty.
|
|
|
|
#2538 |
|
Zadomowienie
|
mój mały już śpi od pół godziny
zawsze po kąpieli i cycu kładę go do łóżeczka i ok 30 minut zasypia(o21 zawsze śpi), a dziś z ledwościa pociumkał cyca i śpi z tym że od 16 grasował i troszkę marudził...bidulek walczył ze soba aby ta niedobra matka w końcu wykapała i mógł spokojnie usnać od 16 do 17 walczyłam aby chwile pospał, ale co usnął jak wypadł mu smoczek to był płacz(i tak spał może w ciagu tej godziny 15 minut, a ja co chwile do niego latałam)poddałam sie i wziełam go do salonu w bujaczku i troszkę sobie pogadaliśmy, pośpiewaliśmy i potancowaliśmy na koniec
http://www.suwaczki.com/tickers/i81xwc8vj2ggohbv.png http://suwaczki.maluchy.pl/li-68771.png Edytowane przez Moni 26 Czas edycji: 2014-10-08 o 21:02 |
|
|
|
#2539 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#2540 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2541 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
To złożymy.4 tyś to super! ![]() Cytat:
![]() U mnie też chyba podobnie, że za 2012 to bym się może załapała, za 2013 na pewno nie. Cytat:
Moja też waży prawie 4,5 kg, konkretnie 4400, ale ma 53 cm. Zatem Twoja jest szczuplutka i wysoka, a moja jest klopsem ![]() Fajnie, że się Tuśka fajnie rozwija, aż miło na to patrzeć ![]() Mój Maluszek dobrze, mam pewne obawy, że jest w tyle w porównaniu z rówieśnikami. Ale to pewnie też indywidualne. Np. nie ogląda swoich rączek, na razie tylko ciśnie je do buzi...Ale za to uśmiecha się pięknie, grucha, pokrzykuje... Cytat:
![]() Co do badania okulistycznego, to mogę powiedzieć, jak to wyglądało w naszym przypadku. Hania miała zakrapiane oczy atropiną kilka razy w odstępie ok 10 minut, aż źrenice się odpowiednio rozszerzyły. A potem lekarka zaglądała jej w ciemności w te oczy takimi lorneteczkami. Nie jest to całkiem przyjemne badanie, ale Hania zniosła je z godnością. Z tym, że u niej to badanie miało na celu zbadanie głównie dna oka. |
||||||
|
|
|
#2542 |
|
Zakorzenienie
|
Powiem Wam że nie mieliśmy przez 10 minut światła
Ja juz taka spanikowana szukałam zapalniczki I nigdzie nie mogłam znaleźć Bylam przerażona na szczęście mała spala i zaraz prąd wrócił musze się przygotować na takie sytuacje |
|
|
|
#2543 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Dzisiaj znowu polegliśmy ze spaniem w łóżeczku. Skończyło się na tym, że mały przepłakał godzinę i nie mogliśmy go uspokoić
|
|
|
|
|
#2544 |
|
Zakorzenienie
|
Mamuska cieszę się że u was wszystko dobrze
|
|
|
|
#2545 |
|
Rozeznanie
|
Ja już ostatnio przygotowałam zapałki i świeczkę, po tym jak Szymcio panikował w samochodzie jak wracaliśmy i było całkowicie ciemno. Musiałam całą drogę gadać do niego całować i śpiewać. Bo my śpimy z włączoną lampką, więc młody nie nauczony jest przebywania w ciemności. A Wy też śpicie z włączoną lampką?
|
|
|
|
#2546 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:27 ---------- Poprzedni post napisano o 22:21 ---------- Dziewczyny mam pytanie. Pierś prawa jest dużo większa od piersi lewej. Z której mam karmić z tej mniejszej czy większej żeby się wyrównaly? Bo różnica między nimi jest duża
|
|
|
|
|
#2547 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#2548 |
|
Zakorzenienie
|
Ja chcialabym karmic min pol roku
|
|
|
|
#2549 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzisiaj Ninka zasnela o 20 no i udało mi się ja nakarmić na spiocha o 23. już myślałam że nie da rady bo spala jak zabita, ale w końcu zalapala
tak czy inaczej i tak wstała o 3 jak zwykle. chociaż w sumie przespala 7 godzin zyskalam wolny wieczór bo noc i tak taka sama jak zwykle :pWysyłane z mojego GT-S5300 za pomocą Tapatalk 2 |
|
|
|
#2550 |
|
Wtajemniczenie
|
U nas dziś masakra z tym spaniem, już dawno tak nie było. Mały zasnął ok 22 i spał dopóki go nie odłożyłam do kołyski czyli ok pół godziny. Przed 23 jadł i spał na cycu z 40 min i wstał mi przed 2. Teraz znowu po 2h obudził się tak głodny jakby cala noc nie jadł. Wczoraj w dzień jak jadł to strasznie się denerwował, wyginal, ruszał Rączkami, skrzeczal.. Juz nie wiem o co chodzi. Na skok to jeszcze za wcześnie.
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:13.

może jak już wreszcie zamieszkamy u siebie i się trochę odkujemy finansowo to byśmy na jakieś wakacje pojechali...

Zazdroszczę! Dla mnie deficyt snu to jest najgorszy ból odkąd jestem mamą. Chociaż i tak jestem wdzięczna losowi, że Hania chociaż 3-4godz. potrafi przespać 

28.06 

zawsze po kąpieli i cycu kładę go do łóżeczka i ok 30 minut zasypia(o21 zawsze śpi), a dziś z ledwościa pociumkał cyca i śpi