Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka" - Strona 132 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-10-10, 19:16   #3931
ajah
wańka wstańka

Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"

SunnyGirl:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=2480

https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=2480

https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1902

https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=2349

Stary 2014-10-10, 19:33   #3932
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Ajah były lepsze .. nawet w tamtym roku całkiem sporo kwiatów.
Stary 2014-10-10, 19:39   #3933
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez MarudexuS Pokaż wiadomość
Ajah były lepsze .. nawet w tamtym roku całkiem sporo kwiatów.
Wiem, wiem. To tylko kilka losowo wybranych.
Zapewne listopad nas niejedy tego typu ogłoszenie uraczy.

Tak trochę poza tematem: mam znajomą, której syn ma 21 lat i nigdy niegdzie nie pracował. Akcja się rozgrywa w UK (gdzie ofert pracy dla młodych jest więcej iż w Polsce). Poza tym młody przez rok odmawiał pójscia do pracy jak i zarejestrowania się jako osoba bezrobotna. Po roku doszedł do wniosku, że będzie szukał pracy. I szuka, ale absolutnie odrzuca wszelkie oferty przez agencje pracy.
Do gospodarstwa domowego nc nie dokłąda, zasiłku nadal nie ma, dochód zerowy.
A koleżanka mói, że precież go nie wyrzuci, cisnąć go nie będzie ... i tak się oto chłopaczek buja.
Stary 2014-10-10, 20:07   #3934
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez _ema_ Pokaż wiadomość
Opisu ze SzP nie da się teraz odnaleźć, ale przykład rodziny, która ubiega się o przyjęcie na stronie parafii:

Witam!Jesteśmy małżeństwem z 10-cioma dziećmi(Przemek 21 lat, Monika 18 lat, Sebastian 17 lat, Sylwek 14 lat, Robert 11 lat, Krzysztof 9 lat, Wiktoria 7 lat, Magda 5 lat, Adam 4 latka, Ewa 2 latka). Nasz sytuacja jest ciężka. Mąż jest bezrobotny bez prawa do zasiłku od 2010 roku. Ja mam zasiłek rodzinny i korzystam z pomocy opieki społecznej. Te dochody ledwo starczają na opłacenie rat ( telewizji, wody, światła, śmieci, internetu, biletu miesięcznego dla córki do szkoły) i kupna żywności.

Czy pełnoletnie dzieci nie mogą pracować? Czy bezrobotny mąż i 9 dzieci to nie powód, żeby nie posiadać kolejnego, urodzonego już za czasów bezrobocia? W ogóle, mając 1 pracującą osobę posiadanie 10 dzieci to stryczek na szyję. Przykro mi, że mają ciężko, ale pomoc bardziej nalezy się tym, co myśleli glową, a nieszczęście sprawiło, że wpadli w tarapaty [są też rodziny, w których jest 2-3 malutkich dzieci i choroba/śmierć/kalectwo/bezrobocie - ok, im należy się jakaś pomoc. Ale czy ludzie z opisu w ogóle wyciągną jakieś wnioski z SzP, poza tym, że nie trzeba myślec, bo ludzie dadzą?]
Emo, zwykle mamy krańcowo różne poglądy na wiele spraw, ale w tym przypadku przyznaję Ci 100% racji.

Nie moja sprawa, ile kto sobie funduje dzieci do chwili, gdy nie próbuje nimi epatować w celu uzyskania korzyści materialnych. No i przepraszam, ale czy Przemek, Monika i Sebastian nie mogliby ruszyć się do pracy, choćby w weekendy, by ulzyć jakoś finansowo rodzinie? I jakim trzeba być człowiekiem, by sprowadzać na świat dzieci, które od początku mają utrudniony start przez nieodpowiedzialność takich reproduktorów (przepraszam, ale rodzic to za wielkie slowo w tym przypadku). Facet od 4 lat bezrobotny, bez zasiłku i na to konto zapewne wyprodukował następne dziecko? Toż człowiek, w przeciwieństwie do zwierzaka panuje nad instynktem rozmnażania, więc albo się zabezpieczać albo szklanka wody zamiast, skoro religia im zabezpieczeń zabrania. Jedyne, czego żałuję (jak zapewne większość ludzi) to tych dzieci a tacy ludzie doskonale o tym wiedza i potrafią ten ludzki humanitaryzm idealnie wykorzystać do swojego nieróbstwa i głupoty.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-10, 21:54   #3935
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Nawet jak im pomogą to na dworcu niewiele się zmieni
Ja już nie mogę na te zapite twarze patrzeć, kuźwa jak człowiek może się tak stoczyć

I nie wiem jak można sobie nastukać 10 dzieci. Tzn wiem, że to się robi bezmyślnie, na zasadzie zwierząt (podąża za instynktem ), ale kurna no. Jakie szanse maja te dzieci na dobrą przyszłość
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-10, 23:23   #3936
Cherry Blossom Girl
nyan nyan ^^

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Ja już nie mogę na te zapite twarze patrzeć, kuźwa jak człowiek może się tak stoczyć

I nie wiem jak można sobie nastukać 10 dzieci. Tzn wiem, że to się robi bezmyślnie, na zasadzie zwierząt (podąża za instynktem ), ale kurna no. Jakie szanse maja te dzieci na dobrą przyszłość
Na zasadzie "jakoś to będzie".
Cherry Blossom Girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-10, 23:23   #3937
201609102148
Konto usunięte

Cytat:

Można mieć dziesięcioro dzieci i nie być patologią, odchować wszystkie pociechy porządnie- mam taki przypadek w rodzinie ale to raczej wyjątek potwierdzający regułę.
201609102148 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-10, 23:48   #3938
jerr
BAN stały

Żeby odchować 10 dzieci to trzeba mieć pieniądze.Innej możliwości nie ma , żeby miały dobrą przyszłość.
jerr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-11, 00:22   #3939
olenkasz
Zakorzenienie

trzeba mieć masę pieniędzy
nawet nie chcę sobie wyobrażać, ile taka suma powinna wynosić, żeby było, powiedzmy, dostatnio
Stary 2014-10-11, 02:00   #3940
201604301943
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Farmakopea Pokaż wiadomość
Można mieć dziesięcioro dzieci i nie być patologią, odchować wszystkie pociechy porządnie- mam taki przypadek w rodzinie ale to raczej wyjątek potwierdzający regułę.
Co prawda przypadku z 10-tką dzieci nie znam, ale sąsiedzi mieli 6 i żyli wręcz na wysokim poziomie, ale to dzięki własnej dobrze działającej firmie. Dzieciaki dawno dorosłe, miały dobry start w życie.

No i mój dziadek miał 8 rodzeństwa i żyli w domu złożonym z 2 izb. Dzieci porządnie wychowane, bez patologii. Dziadek i część rodzeństwa nawet po studiach, co nie było standardem w tamtych czasach. W domu zawsze musiały być książki itd. Ale i koszty były mniejsze wtedy...
201604301943 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-11, 07:11   #3941
_vixen_
Zakorzenienie

Tak, juz widzę te bogate księgozbióry w wielodzietnych rodzinach ze SzP Kolejne zapewne zaniedbane dzieci, które od pierwszej klasy podstawówki nie będą dawaly sobie rady.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-11, 07:53   #3942
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Opisu ze SzP nie da się teraz odnaleźć, ale przykład rodziny, która ubiega się o przyjęcie na stronie parafii:

Witam!Jesteśmy małżeństwem z 10-cioma dziećmi(Przemek 21 lat, Monika 18 lat, Sebastian 17 lat, Sylwek 14 lat, Robert 11 lat, Krzysztof 9 lat, Wiktoria 7 lat, Magda 5 lat, Adam 4 latka, Ewa 2 latka). Nasz sytuacja jest ciężka. Mąż jest bezrobotny bez prawa do zasiłku od 2010 roku. Ja mam zasiłek rodzinny i korzystam z pomocy opieki społecznej. Te dochody ledwo starczają na opłacenie rat ( telewizji, wody, światła, śmieci, internetu, biletu miesięcznego dla córki do szkoły) i kupna żywności.

Czy pełnoletnie dzieci nie mogą pracować? Czy bezrobotny mąż i 9 dzieci to nie powód, żeby nie posiadać kolejnego, urodzonego już za czasów bezrobocia? W ogóle, mając 1 pracującą osobę posiadanie 10 dzieci to stryczek na szyję. Przykro mi, że mają ciężko, ale pomoc bardziej nalezy się tym, co myśleli glową, a nieszczęście sprawiło, że wpadli w tarapaty [są też rodziny, w których jest 2-3 malutkich dzieci i choroba/śmierć/kalectwo/bezrobocie - ok, im należy się jakaś pomoc. Ale czy ludzie z opisu w ogóle wyciągną jakieś wnioski z SzP, poza tym, że nie trzeba myślec, bo ludzie dadzą?]
Tak sobie myślę, że może rodzinnie przeprowadzimy się do teściowej, wszyscy z dzieciakami- nas młodych będzie sporo a dzieciaków 8. Co jest wadą niestety wszyscy pracujemy ale wynajdzie się( są w rodzinie) też straszne przewlekle choroby jakaś astma, alergie pokarmowe ( specjalne jedzenie!!) wcześniactwo, nadciśnienie, cukrzycę i problemy emocjonalne po ciężkich przeżyciach- wypadek samochodowy. ( na leki miesięcznie na rodzinę wydajemy koło 200-300 złotych)
W tym roku czeka nas zakup 2!! kurtek zimowych ( 3 w rodzinie) bo dzieci rosną 2 (4 w rodzinie) !!! par butów zimowych. Sobie nic nie kupię, jak co roku, bo mam stare, ale mam.
Dzieci marzą o telewizorze, komputerze ( w domu mamy tylko jeden) na którym mogłyby oglądać bajki lub grac. Chciałyby tez drogie zabawki, których im rodzice nie kupują takie jak lego- mega zestawy, monster high o furbym biedaczki nawet nie słyszały bo brak telewizora uniemożliwia im kontakt ze światem i nie wiedzą co modne.

Może się też zapiszę do SzP?
Czy już pisałam że moje biedne dzieci nie mają nawet własnego pokoju ale gnieżdżą się w malutkiej klitce o powierzchni 8 m2?( jak się wprowadzimy do teściowej to przypadnie 3-4 osób na pokój??)

Edytowane przez dacn
Czas edycji: 2014-10-11 o 08:56
dacn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-11, 08:05   #3943
ajah
wańka wstańka

Cytat:

Wcale ci się nie dziwię.
Kiedyś często na centralnym bywałam. Ciekawe przeżycia a, że zajmowałam się tematem bezdomności to sobie z bedomnymi trochę romawiałam.
Bywali różni, równieź tacy, że im się życie do góry nogami wywróciło. Wiele znich to osoby, które taki styl życia wybiera.

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość
Tak sobie myślę, że może rodzinnie przeprowadzimy się do teściowej, wszyscy z dzieciakami- nas młodych będzie sporo a dzieciaków 8. Co jest wadą niestety wszyscy pracujemy ale wynajdzie się też straszne przewlekle choroby jakaś astma, alergie pokarmowe ( specjalne jedzenie!!) wcześniactwo, nadciśnienie, cukrzycę i problemy emocjonalne po ciężkich przeżyciach- wypadek samochodowy. ( na leki miesięcznie na rodzinę wydajemy koło 200-300 złotych)
W tym roku czeka nas zakup 2!! kurtek zimowych ( 3 w rodzinie) bo dzieci rosną 2 (4 w rodzinie) !!! par butów zimowych sobie nic nie kupię jak co roku, bo mam stare, ale mam.
Dzieci marzą o telewizorze, komputerze ( w domu mamy tylko jeden) na którym mogłyby oglądać bajki lub grac. Chciałyby tez drogie zabawki, których im rodzice nie kupują takie jak lego- mega zestawy, monster high o furbym biedaczki nawet nie słyszały bo brak telewizora uniemożliwia im kontakt ze światem i nie wiedzą co modne.

Może się też zapiszę do SzP?
Czy już pisałam że moje biedne dzieci nie mają nawet własnego pokoju ale gnieżdżą się w malutkiej klitce o powierzchni 8 m2?( jak się wprowadzimy do teściowej to przypadnie 3-4 osób na pokój??)
To byłby ciekawy eksperyment
Stary 2014-10-11, 08:53   #3944
201609102148
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez olenkasz Pokaż wiadomość
trzeba mieć masę pieniędzy

nawet nie chcę sobie wyobrażać, ile taka suma powinna wynosić, żeby było, powiedzmy, dostatnio

Nawet niekoniecznie o dziwo. To były trochę inne czasy, pokolenie moich rodziców, więc w zasadzie bieda była wszechobecna, zwłaszcza na wsiach.

No ale dziadkowie, chociaż sami niewykształceni (a może właśnie dlatego?) kładli ogromny nacisk na edukację, cała dziesiątka zdała matury, większość skończyła studia, mają typowe, średniackie rodziny nauczycielskie czy podobne. To był ewenement na skalę wsi- dzieci regularnie w szkole, nawet jak żniwa czy wykopki. Drugi ewenement- w domu się nie piło. Wtedy wystarczyło, by dać przyzwoite (choć nie mówię, że całkowicie beztroskie) dzieciństwo i jakiś start w życie. I nie wierzę, że dzisiaj gwarantem rodzinnego szczęścia ma być Furby, a bez datków od obcych ludzi (uwierzycie, jak powiem, że to moi dziadkowie i ich gromadka pomagali innym, nie odwrotnie?) nie da się poprawić swojej egzystencji.
201609102148 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-12, 20:20   #3945
GrumpyCat
Wredny kotecek

Popłakałam się czytając to https://www.facebook.com/sila.obrazu...e=1&permPage=1 tutaj na pewno warto pomóc.

Edytowane przez GrumpyCat
Czas edycji: 2014-10-12 o 20:22
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-12, 20:24   #3946
201604181004
Konto usunięte

no. ja od zawsze jestem za wspieraniem osób niepełnosprawnych i dotknietych choroba. wolontariusze szlachetnej paczusi lepiej by zrobili światu gdyby zebrali siły i pomogli rozbudowac hospicja dla dzieci czy klinike budzik
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-12, 20:26   #3947
GrumpyCat
Wredny kotecek

Czytałam że ten mężczyzna od 20 lat nosi go na rękach, cholernie przykre!
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-12, 20:36   #3948
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
no. ja od zawsze jestem za wspieraniem osób niepełnosprawnych i dotknietych choroba. wolontariusze szlachetnej paczusi lepiej by zrobili światu gdyby zebrali siły i pomogli rozbudowac hospicja dla dzieci czy klinike budzik
dacn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-12, 20:39   #3949
201605161006
Konto usunięte

Pomoc nie trafia tam gdzie powinna.
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-13, 08:29   #3950
201604191001
Konto usunięte

Ja piernicze, ile sily trzeba miec. I on i ojciec. Robie przelew.
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-13, 10:27   #3951
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość
Ja piernicze, ile sily trzeba miec. I on i ojciec. Robie przelew.
A ja po raz kolejny narażę się na lincz - mam mieszane uczucia.
Wybaczcie, ale mnie oraz wiele innych tu obecnych także nie jest stać studia, gdzie czesne zaczyna się od 10tysięcy. Podziwiam zapał chłopaka, ale istnieją też tańsze opcje.
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-13, 10:41   #3952
201604181004
Konto usunięte

eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee eeeee

mając do wyboru darmozjazdów zapijaczonych dzieciorobów co chcą chanele i laptopy, a chłopaka bez kończyn którego tata nosi na zajęcia to to nawet nie można nazwać wyborem, tak bardzo oczywiste jest ...
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-13, 10:57   #3953
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee eeeee

mając do wyboru darmozjazdów zapijaczonych dzieciorobów co chcą chanele i laptopy, a chłopaka bez kończyn którego tata nosi na zajęcia to to nawet nie można nazwać wyborem, tak bardzo oczywiste jest ...
Ale ja nie wybieram między jednymi i drugimi. Jak pisałam - podziwiam chłopaka. Ale mam mieszane uczucia odnośnie braku pieniędzy na czynsz i proszenia o nie w obliczu koszmarnie drogich uczelni, które można zastąpić opcją tańszą, a także renomowaną - chociażby PW.
Stary 2014-10-13, 12:01   #3954
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Ale ja nie wybieram między jednymi i drugimi. Jak pisałam - podziwiam chłopaka. Ale mam mieszane uczucia odnośnie braku pieniędzy na czynsz i proszenia o nie w obliczu koszmarnie drogich uczelni, które można zastąpić opcją tańszą, a także renomowaną - chociażby PW.
Nie doczytalam o kosztach uczelni, gdzies to bylo napisane?

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-13, 12:10   #3955
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Nie doczytalam o kosztach uczelni, gdzies to bylo napisane?
Na stronie, w opisie jego historii napisane jest, że studiuje w Polsko-Japońskiej Wyższej Szkole Technik Komputerowych, na kolejnej jest także informacja jaki kierunek. W czasach kiedy jeszcze żyłam marzeniami orientowałam się jak wygląda finansowo nauka na tej uczelni i studia dziennie to koszt ponad 1000zł miesięcznie, za samo czesne.
Stary 2014-10-13, 12:50   #3956
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Na stronie, w opisie jego historii napisane jest, że studiuje w Polsko-Japońskiej Wyższej Szkole Technik Komputerowych, na kolejnej jest także informacja jaki kierunek. W czasach kiedy jeszcze żyłam marzeniami orientowałam się jak wygląda finansowo nauka na tej uczelni i studia dziennie to koszt ponad 1000zł miesięcznie, za samo czesne.
Ale on nigdzie nie zbiera pieniedzy na szkole?
Bo nie wpadlo mi to w oczy, pisze tylko o wozku, o protezach.
Jest wiec wysoce prawdopodbne, ze jest na tyle zdolny, ze z czesnego jest zwolniony, prawda?

Stary 2014-10-13, 12:57   #3957
SunnyGirl
Zakorzenienie

Cytat:

Pracować muszą osoby pełnoletnie, chyba że uczą się w szkole średniej. Jeśli studiują wymagamy pracy dorywczej.

Nie wiem skąd się brały te opisy, ja w zeszłej edycji nie spotkałam się a na szkoleniach wolontariusze są bardzo uczulani na opisy typu wychowywania dziecka w wieku 35 lat..

---------- Dopisano o 12:57 ---------- Poprzedni post napisano o 12:54 ----------

Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
Pierwsza strona wątku. Może nie rok temu, ale było, a jakby zagłębić się w wątek to co roku były takie kwiatki.
Cytat:
Napisane przez MarudexuS Pokaż wiadomość
Oj były były, i były wklejane tu na wątku, tylko komu się teraz chce szukać ..
Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
na 100% widziałam na własne gały taki opis.
Bardzo mi przykro.. Nie wiem co mam powiedzieć. I w zeszłorocznym szkoleniu w którym brałam udział oraz w tegorocznym byliśmy uświadamiani w tej kwestii..

EDIT: co mnie pociesza.. że to jest mały odsetek opisów.. U mnie na rejonie Poznania nie widziałam takich akurat wcale
Nie ma odwrotu z drogi obranej
wierność do końca i tak będzie.
Amen.
Mój ukochany M.
Razem od 8.08.10
licencjat
08.2011-Dziadek[*]
02.2012-Ciocia[*]

Edytowane przez SunnyGirl
Czas edycji: 2014-10-13 o 13:13
SunnyGirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-13, 13:07   #3958
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Ale on nigdzie nie zbiera pieniedzy na szkole?
Bo nie wpadlo mi to w oczy, pisze tylko o wozku, o protezach.
Jest wiec wysoce prawdopodbne, ze jest na tyle zdolny, ze z czesnego jest zwolniony, prawda?
Nie wiem, dlatego piszę, że sama nie wiem co myśleć.
Szkoła jako taka sama z czesnego nie zwalnia. Jedyna szansa, że chłopak ma jakiegoś sponsora, ale o tym raczej byłoby wspomniane w artykułach. O jego niespotykanych zdolnościach tym bardziej.
Stary 2014-10-13, 13:16   #3959
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiem, dlatego piszę, że sama nie wiem co myśleć.
Szkoła jako taka sama z czesnego nie zwalnia. Jedyna szansa, że chłopak ma jakiegoś sponsora, ale o tym raczej byłoby wspomniane w artykułach. O jego niespotykanych zdolnościach tym bardziej.
Naprawde nie mam pojecia jak w Polsce wyglada zwolnienie z czesnego.
Ale jesli chlopak nie zbiera na szkole, to znaczy, ze poradzil sobie w jakis sposob.
Zbiera na wozek, ewentualnie protezy i nie ma co filozofowac nad tym ile i kto placi za szkole. Bo nie wiemy jak to wyglada.
Widac, ze i chlopak i jego rodzice radza sobie nad wyraz dobrze, a ze akurat nie stac ich na specjalistyczny wozek, to nie dziwi. I na to zbieraja, widocznie z reszta sobie radza.

Stary 2014-10-13, 13:22   #3960
201604191001
Konto usunięte

Ja tam cię linczować nie będę. Jemu chcę pomóc i pomogłam, bo jego postępowanie mi się podoba. Ty masz wątpliwości i więc nie pomożesz. I tyle.
Bo obie chyba się zgodzimy, że kaliber paczki to to nie jest.
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości