9 miesięcy na Poczekalni, teraz bawimy na Odchowalni. MAMUSIE LIPIEC 2014 - Strona 80 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-10-11, 17:29   #2371
malwiska
Zakorzenienie

Dot.: 9 miesięcy na Poczekalni, teraz bawimy na Odchowalni. MAMUSIE LIPIEC 2014

Cytat:
Napisane przez Celebrinfea Pokaż wiadomość
No patrz to też słoiczki robią będę temat musiała zbadać.

Mamaya czyli Jimmy średnio toleruje comfort, u nas sprawdza się zaraz za Humaną. Za to mamy całą listę które się nie sprawdziły. Osobiście wypiłam już tego morze do kawy... Uświadomiłam sobie że jak nie karmię to wreszcie mogę moje długo wyczekiwane kakao wypić... I of course zapomniałam go kupić... Ehhh
A wcześniej czemu nie pilas kakao? Źle reagował twoje dziecko? Czy się bałas ? Ja pije normalnie i nic nie zauważyłam niepokojącego
Mój dziec zrobił dziś 3 kupy
Stary 2014-10-11, 18:16   #2372
aga__tka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mamaya Pokaż wiadomość
Celebrinfea, syf, bo Jeremi robił po nim takie kupy, ze trzeba było wietrzyć pozniej. Tragicznie śmierdzące i brzydkie. A to nie świadczy dobrze o mleku.

W kwestii sloiczkow to ja w ogole ich nie bede uzywac, takze nie interesuje sie tym tematem

Ach! A co do Bobovita to znajoma znalazła ostatnio DWA KAWAŁKI PLASTIKU w słoiczku...

iPhone
ja nigdy nic nie znalazłam, ale ja za bardzo nie używałam... tyle co na podróże, bo to jednak wygodniej... znajoma brała własnoręcznie robione jak pojechała na wakacje, ale w sumie tylko na 2-3pierwsze dni a potem to jednak używała gotowców, bo swoje ciężej ocenić ile wytrzymają a dziecku niepewnego nie dasz... ja na wyjazdy zawsze gotowce... a i tak jak się dało np. u Rodziców to gotowałam marchewkę, no ale czasem nie było czasu żeby gotować
ale moje dzieci średnio lubiły więc bardzo szybko w podróży jadły to co ja
aga__tka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-11, 19:28   #2373
malwiska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aga__tka Pokaż wiadomość
ja nigdy nic nie znalazłam, ale ja za bardzo nie używałam... tyle co na podróże, bo to jednak wygodniej... znajoma brała własnoręcznie robione jak pojechała na wakacje, ale w sumie tylko na 2-3pierwsze dni a potem to jednak używała gotowców, bo swoje ciężej ocenić ile wytrzymają a dziecku niepewnego nie dasz... ja na wyjazdy zawsze gotowce... a i tak jak się dało np. u Rodziców to gotowałam marchewkę, no ale czasem nie było czasu żeby gotować
ale moje dzieci średnio lubiły więc bardzo szybko w podróży jadły to co ja
ja będę starała się dawać swoje, ale znając życie będę też korzystać z gotowców bo jestem leniwa - a na podróż to tym bardziej
jedyne co narobie hurtowo to jabłko z marchewką - moja babcia z dziadkiem co roku robili ponad 100 słoiczków i z siostrą codziennie na deser jadłyśmy - dla nas mogły słodycze nie istnieć jak tylko wiedziałyśmy że dostaniemy jabłko z marchewką w słoiczku
Stary 2014-10-11, 19:34   #2374
aga__tka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malwiska Pokaż wiadomość
ja będę starała się dawać swoje, ale znając życie będę też korzystać z gotowców bo jestem leniwa - a na podróż to tym bardziej
jedyne co narobie hurtowo to jabłko z marchewką - moja babcia z dziadkiem co roku robili ponad 100 słoiczków i z siostrą codziennie na deser jadłyśmy - dla nas mogły słodycze nie istnieć jak tylko wiedziałyśmy że dostaniemy jabłko z marchewką w słoiczku
a masz już na to przepis? skoro takie dobre? podziel się, skoro sprawdzony że ładnie wytrzymywały - skoro robili 100 słoiczków, to musiało trzymać
Stary 2014-10-11, 20:41   #2375
katulla
Raczkowanie

Mamaya dziękuje za odpowiedź w sprawie mleka Comfort. To,że nieciekawe w smaku to my wiemy ale Nutramigen też "smaczniejszy" nie jest. Sprobowałam raz i nie chcial mi przez gardlo przejsc-taki gorzko-słony smak ale moja córka dostaje go od pierwszych tygodni i jest przyzwyczajona do tego smaku.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
katulla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-11, 21:19   #2376
malwiska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aga__tka Pokaż wiadomość
a masz już na to przepis? skoro takie dobre? podziel się, skoro sprawdzony że ładnie wytrzymywały - skoro robili 100 słoiczków, to musiało trzymać
Spytam się babci albo mamy i napisze. One były zawekowane czy jak to się zwie. Dokładnych proporcji nie znam ale konsystencja papki wkładana do słoiczków i gotowana w garnku - były przepyszne
Tak zamknięte długo wytrzymują i to nie tylko takie rzeczy, bo i przecier jak dostajemy od babci to tez długo długo leży w spiżarce.

---------- Dopisano o 21:19 ---------- Poprzedni post napisano o 21:11 ----------

Mój tz dziś bawi się na kawalerskim a ja sama w domu. Mała wykapana i jakimś cudem śpi - zawsze ja tz usypia po kąpieli a ja to robie dopiero 3 raz, wydaje mi się ze wy czuje ze taty nie ma i będzie wstawać co chwile ostatnimi dniami bardzo marudzić jest...
Dziecko śpi wiec ja też idę spać - dobranoc
Stary 2014-10-11, 22:02   #2377
bambusiek
Zakorzenienie

Agatka - a te pierwsze papki to jak robiłaś? Bo mi jakoś konsystencja nie pasowała i tylko jabłuszko fajnie na tarce wychodziło. No i właśnie, warzywa skąd?
Ja gotowałam po przerobieniu wszystkich warzyw i połączenia z mięskiem. Najczęściej robiłam z indykiem chyba.
G. 9.1O.18
bambusiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-11, 22:23   #2378
Celebrinfea
Wtajemniczenie

Cytat:
A wcześniej czemu nie pilas kakao? Źle reagował twoje dziecko? Czy się bałas ? Ja pije normalnie i nic nie zauważyłam niepokojącego
Mój dziec zrobił dziś 3 kupy
Ja to strachobździl byłam jak się nasłuchałam o możliwych reakcjach u wcześniaka to stwierdziłam że wszelkich "podejrzanych" smaków sobie daruję na okres karmienia. Dobra znalazłam 3 słoiki jabłkowe. Aha dla posiadaczy kart rossne jest promocja gerbera trzeba nabrać słoiczków za 20,00pln i dostajemy rabat 30%
Celebrinfea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-11, 22:45   #2379
kularek
Zadomowienie

malwiska - chyba nie powinnaś mieć wyrzutów sumienia za tą Twoją babcię - raczej nagroda Ci się należy za spokój . W takich sytuacjach z naszym synkiem zawsze staramy się zachować powagę ale nie zawsze się udaje bo on takie rzeczy wymyśla, że większość by poległa
zdjęcie tż z córcią - urocze
ja też się dołączam do prośby o przepis chętnie bym sobie takie coś pyszne zrobiła dla dzieci na zimę

robaczek - dziękuję za traktor szukam dalej w takim razie - z córcią współczuję życzę zdrówka dziś po południu też zauważyłam katar u Franula taki cieknący :/ chyba szczepionka nam się znowu przesunie

dusia -

aga__tka - chyba spróbuję z tym mlekiem - słodycze synuś lubi ale musi mieć dzień bo tak to nie bardzo - mleka takiego w kartoniku nie chce ani normalnego ani smakowego a o kakao już nie wspomne on tylko bebilon4 nadal i to chce mu zmienić bo już zdecydowanie za duży jest

bambusiek - no u nas niestety krowie odpadło wcześniej bo mały miał skazę, która teraz powoli - żeby nie zapeszyć- przechodzi

słoiczki - dla mnie są okropne w smaku i nie dziwię się, że przynajmniej moje starsze dziecko nie chciało tego wogóle jeść - jedynie co to deserek jakiś raz na jakiś czas a obiadki musiałam gotować i teraz też planuję - marchewkę, jabłka mamy swoje jedynie śliwkę zamierzam kupować na początku w słoiczku
kularek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-12, 07:49   #2380
Celebrinfea
Wtajemniczenie

O rany dziecko próbuje mnie wykończyć przez niewyspanie... A jak u was noc?
Stary 2014-10-12, 08:24   #2381
mamaya
Zakorzenienie

U Nas noc w porzadku. Jeremi zjadł wczoraj o 19 i przed chwila sie obudził. Ale ja jestem i tak niewyspana

iPhone
mamaya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-12, 08:58   #2382
malwiska
Zakorzenienie

Cytat:
O rany dziecko próbuje mnie wykończyć przez niewyspanie... A jak u was noc?
u mnie jedzonko około 3 i pózniej po 6 - jeszcze śpi ale od 6 to już ją wziełam do łóżka i pilnowałam aby spała - smoka jej co chwile wkładałam jak wypadł nawet trochę przysnełam

Cytat:
U Nas noc w porzadku. Jeremi zjadł wczoraj o 19 i przed chwila sie obudził. Ale ja jestem i tak niewyspana

iPhone
zazdroszczę, ja jak Oliwka spi o 19 to czekam aż się wybudzi robie kąpiel i kłade około 21, jakby mi zasneła o 19 to pewnie o 24 byłaby pobutka
u nas dziecko nie prześpi dłużej niż 6-7h pod rząd a i tak jestem za to wdzięczna i nie marze puki co o dłuższym śnie
Stary 2014-10-12, 09:03   #2383
bambusiek
Zakorzenienie

Cześć

Moje dzieci jeszcze śpią tzn. Synek od wieczora, a córa od karmienia o 7. A mieliśmy iść na 10 do Kościoła i potem do mojej mamy na obiad ale spoko, na 11:30 chyba się uda

Moja córa dzisiaj znów ładnie czasowo spała, ale strasznie niespokojnie, więc się nie wyspałam i na dodatek kark mnie bardzo boli :/
G. 9.1O.18
bambusiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-12, 10:14   #2384
aga__tka
Zakorzenienie

ja od kilku dni chodzę później wstać iiii...............

jestem bardziej wyspana
co prawda miewam kryzysy w dzień, których nie miałam jak spałam dłużej, ale za to czuję się wypoczęta i bez problemu mi się wstaje koło 8 - a chodzę spać koło 2-3... co prawda dziś trzeba się przestawić, bo jutro przedszkole - na 80% bo Jeremi kaszle cały czas... no ale to chociaż Olę zaprowadzę jeśli do jutra nadal będzie zdrowa...

Cytat:
Spytam się babci albo mamy i napisze. One były zawekowane czy jak to się zwie. Dokładnych proporcji nie znam ale konsystencja papki wkładana do słoiczków i gotowana w garnku - były przepyszne
Tak zamknięte długo wytrzymują i to nie tylko takie rzeczy, bo i przecier jak dostajemy od babci to tez długo długo leży w spiżarce.

---------- Dopisano o 21:19 ---------- Poprzedni post napisano o 21:11 ----------

Mój tz dziś bawi się na kawalerskim a ja sama w domu. Mała wykapana i jakimś cudem śpi - zawsze ja tz usypia po kąpieli a ja to robie dopiero 3 raz, wydaje mi się ze wy czuje ze taty nie ma i będzie wstawać co chwile ostatnimi dniami bardzo marudzić jest...
Dziecko śpi wiec ja też idę spać - dobranoc
ja raz robiłam przecier pomidorowy z jakiegoś przepisu i się popsuł, więc pomidorów nie robię... i słyszałam od kogoś że marchewkę też trudno "utrzymać" w słoiku więc nawet nie próbowałam... dlatego chętnie bym skorzystała ze sprawdzonych przepisów (bo to pewnie o ilość "konserwantów"=cukru czy soli, albo sposób wykonania chodzi)

Cytat:
Napisane przez bambusiek Pokaż wiadomość
Agatka - a te pierwsze papki to jak robiłaś? Bo mi jakoś konsystencja nie pasowała i tylko jabłuszko fajnie na tarce wychodziło. No i właśnie, warzywa skąd?
Ja gotowałam po przerobieniu wszystkich warzyw i połączenia z mięskiem. Najczęściej robiłam z indykiem chyba.
ja robiłam zawsze pierwsze gotowane (te ze słoiczków też gotowane są)...
gotowałam marchewkę czy jabłuszko i blender...
potem dodawałam inne warzywa oraz owoce
no i zawsze gotowałam całe jabłko albo dwa, przecierałam całość i w małe słoiczki albo pudełeczka (doskonale się sprawdzały u mnie od kostek do lodów - mam takie duże z lodówki) i mroziłam i potem kilka dni tylko wyciągałam z zamrażarki, zblendować większą ilość łatwiej
marchewki surowej nie dawałam wcale (ew. sok)

Cytat:
Ja to strachobździl byłam jak się nasłuchałam o możliwych reakcjach u wcześniaka to stwierdziłam że wszelkich "podejrzanych" smaków sobie daruję na okres karmienia. Dobra znalazłam 3 słoiki jabłkowe. Aha dla posiadaczy kart rossne jest promocja gerbera trzeba nabrać słoiczków za 20,00pln i dostajemy rabat 30%
muszę w sumie iść, bo to chyba sporo na tych słoiczkach - ciekawe, czy to 20zł ma być przed czy po zniżce...
a warzywa kupowałam normalnie na ryneczku, choć raz mi się zdarzyło że po jabłku synek miał uczulenie, gdyby nie to że już podałam mu wcześniej 2x to bym myślała że jabłka nie może, a nie że źródło złe... pewnie czymś sypane było... jak mogłam to zamawiałam sobie warzywa od Taty - on co prawda nie ma ogródka, ale mieszka w mniejszym mieście i owoce/warzywa z jego ryneczku takie pewniejsze się wydają (ma sprawdzonych sprzedawców) może to i tak nie jest eco, ale mimo wszystko chyba lepsze niż u mnie...

---------- Dopisano o 10:14 ---------- Poprzedni post napisano o 09:12 ----------

Cytat:
u mnie jedzonko około 3 i pózniej po 6 - jeszcze śpi ale od 6 to już ją wziełam do łóżka i pilnowałam aby spała - smoka jej co chwile wkładałam jak wypadł nawet trochę przysnełam

zazdroszczę, ja jak Oliwka spi o 19 to czekam aż się wybudzi robie kąpiel i kłade około 21, jakby mi zasneła o 19 to pewnie o 24 byłaby pobutka
u nas dziecko nie prześpi dłużej niż 6-7h pod rząd a i tak jestem za to wdzięczna i nie marze puki co o dłuższym śnie
właśnie dlatego ja kładę małą dopiero koło 23-24... to mam nieprzerwane 5-7 godzin wtedy kiedy ja śpię tak robiliśmy tak ze starszymi dziećmi i dopiero jak im się robiła 1 dłuższa drzemka w dzień to zaczynaliśmy kłaść wcześniej - ale to już dzieciaki były wtedy w stanie spać te 10-12h bez przerwy...czasem mi mała zaśnie wcześniej np. 22 to o północy tylko delikatnie przebieram pampka i przenoszę do łóżeczka w sypialni... a jak zaśnie jeszcze wcześniej to zazwyczaj i tak się budzi kolo 22 właśnie
Stary 2014-10-12, 10:14   #2385
agnes208
Zakorzenienie

Malwiska to ja tez poprosze o przepis. Ja w zeszlym roku robilam ale chcialam dac malo cukru i sie popsuly a jak zrobic dla niemowlaka bez cukru. Wkladalam do suchych sloiczkow goracy przecier i jeszcze pasteryzowalm. Dzem marchewkowy mi np sie trzymal w sloikach.
agnes208 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-12, 10:17   #2386
robaczek-85
Rozeznanie

Dzien dobry u nas kolejny dzien walki z katarem i gorączka, Kinga w nocy wstała o 2 i 5, głównie na odciagniecie kataru i jedzonko no i o 5 przy jedzeniu kupę zrobiła.

Tak sobie myślałam ostatnio że przed urodzeniem wymieniałyśmy się naszymi wyprawkowymi zakupami to teraz po przetestowaniu co uważacie za rewelacyjną rzecz a co kompletnie niepotrzebny zakup.
Ja swoje zakupy już ograniczyłam bo miałam doświadczenie ale jestem bardzo zadowolona z chusty, szczególnie gdy kinga miala problemy brzuszkowe a ja sama w domu i musiałam ja nosić i teraz gdy ma katar potrzebuje noszenia. I octinosept, nie wierzylam w działanie ale pomógł gdy moja blizna mnie piekła i gdy mąż sobie "ała" w pracy zrobił. Nietrafiony zakup to smoczek TT, młoda woli Lovi. No i wogóle nie przydał się baldachim ale nie kupowałam tylko miałam po starszym.

1.11.2012

Kingusia 18.06.2014
Moje rękodzieło
Baza adresów onion
Kuchennie
BRUTAL SEARCH
robaczek-85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-12, 12:07   #2387
dusia_tcv
Zadomowienie

Ja gotuje wszystko na parze potem blenderem rozdrabniam nie doprawiam bo to dla Arka a po za tym nie fermentują czy pleśnieją wkładam w male słoiczki dekielki zawsze kupuje nowe bo chce mieć pewność że się nie rozszczelni i gotuje raz a na drugi dzień drugi raz i chowam

No a mi wszystko się przydało baldachim bardzo komary muchy nic nie przeszkadzało małemu w spaniu monitor oddechu super sprawa smoczek tez pasował butelki tak samo wałeczki jak najbardziej bo mogłam małego położyć spokojne na boku rogala mały używał od początku do dziś więc z zakupami się wpasowałam no jedynie staniki do karmienia i laktator niestety nie były potrzebne

Edytowane przez dusia_tcv
Czas edycji: 2014-10-12 o 12:22
dusia_tcv jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-12, 12:16   #2388
Oluch_
Raczkowanie

Witam niedzielnie
U nas też była ciężka noc i jedzenie co 3h grrr aa normalnie już udawało się Julce z 6-7 godzin snu załapać. Oby to tylko był taki jeden wyskok bo oczy mi się kleja na maksa.
Ja muszę przyznać że też byłam octinoseptem pozytywnie zaskoczona i bez niego sobie nie wyobrażam. Jak i bez ręczników papierowych. W naszym wypadku dużo rzeczy dostaliśmy ale bujaczek i nosidlo ergobaby to nasze inwestycje bez których nie wyobrażam sobie życia.
Za to smoczki i butelki leżą jak na razie nietkniete i chusta do przykrywania się przy karmieniu okazała się niewygodna, a poza tym wyszło na to że mi publiczne karmienie w ogóle nie przeszkadza.
To tak co mi pierwsze przychodzi do głowy
Oluch_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-12, 13:59   #2389
malwiska
Zakorzenienie

Dziewczyny a ja nie wiem czy te słoiczków co pamiętam z dzieciństwa będą dobre dla niemowlaka. Chyba tam jednak jakiś cukier był. Spytam mamy bo z tego co kiedyś mówiła to ugotowane jabłko i marchewka, przetarte przez sitko, spytam się o proporcje babci bo mama pewnie powie ze nie pamięta

---------- Dopisano o 13:59 ---------- Poprzedni post napisano o 12:21 ----------

Dla mnie niewypałem była wanienka z hamakiem - MYŚLAŁAM że będziemy się bali kąpać małą - kosztowała nas dużo a i tak teraz kupiliśmy dużą za jakieś 30zł
Smoczek tylko avent, ale z butelki zje każdej - chicco, tt, avent.
Jestem mega zadowolona z leżaczka Tiny love rozkładanego na płasko - często młoda spala w nim na balkonie ja nie musiałam nosić wózka po schodach Oliwka się dotleniala a ja miałam czas na ogarnięcia domu bez spaceru - teraz to już się niestety nie sprawdza, ale leżaczek do tej pory biorę do kuchni jak robie obiad czy na dol do rodziców gdy mamy niedzielny obiad.
No i jeszcze jestem zadowolona z zakupu laktatora - wyciągalam sobie nim sutki gdy miałam nawał i mała nie mogła załapać cycka, teraz gdy chce gdzieś wyjść ściągam mleko i bez problemu zostawiam córkę
Stary 2014-10-12, 14:29   #2390
agnes208
Zakorzenienie

Malwiska no wlasnie ja jak dalam malo cukru to sie popsuly jablka a wiec podejrzewam ze takie wogole bez tez nie beda sie chcialy zawekowac na dlugo

robaczek u mnie poki co laktator i butelki bezuzyteczne uzyje ich ale juz bede musiala smoczki w nich wymienic na 3-6. Mega bezuzyteczne okazaly sie Nakladki na sutki. Najlepszy zakup to niania karuzelka i lezaczek frotowy do wanienki.

Mon mlody ostatnie 3 dni wstaje mi 2 razy w nocy hmm chyba potrzebuje wiecej jesc czy jak no do tej pory przez przeszlo 3 miesiace zdazylo mu sie to ze 4 razy tak to zawsze wstawal tylko raz
agnes208 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-12, 16:16   #2391
Iza188
Rozeznanie

Cześć.

Z nieprzydatnych rzeczy to niedrapki i rożek okazały sie zbędne.
A reszta zakupów trafiona w 100% . Większość rzeczy kupowałam jednak po porodzie w miarę potrzeb (leżaczek,laktator, butelki) i bardzo duzo miałam z odzysku od rodziny.

U rodziców M. leżą i czekają mną mnie 3 dynie, które wychodowala mi moja mama 2 zostawię raczej na przerób teściowej.
Tę jedną planuje pokroić w kosteczkę i zamrozić zeby mieć dla Mikołaja.

W jakich garnkach gotujecie warzywa do zblendowania dla swoich dzieci? Naczytałam sie o szkodliwości tworzyw, z których wykonane są garnki i chyba kupie szklany garnek dla młodego.
Używałyscie moze?

Ja mam zestaw inginio tefala i jeden emaliowany do gotowania ziemniaków i chyba muszę sie zaopatrzyć w jakies inne, te teflonowe maja rysy i to podobno baaaardzo niezdrowe...

PS. Siedzę zamknięta w pokoju bo przez balkon od strony sypialni do mieszkania "cos" wlecialo i strasznie sie tłucze .!!!!!!! A mężczyźni na spacerze....widziałam to cos to na gołębia za małe, moze jakis wróbel?! Ale sie tłucze ze hej!

---------- Dopisano o 16:16 ---------- Poprzedni post napisano o 14:59 ----------

Wyszłam na wariatkę, wrócili i żadnego obiektu latającego w sypialni nie znaleźli pewnie wyleciał przed ich przyjściem
Iza188 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-12, 16:29   #2392
Celebrinfea
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziewczyny a ja nie wiem czy te słoiczków co pamiętam z dzieciństwa będą dobre dla niemowlaka. Chyba tam jednak jakiś cukier był. Spytam mamy bo z tego co kiedyś mówiła to ugotowane jabłko i marchewka, przetarte przez sitko, spytam się o proporcje babci bo mama pewnie powie ze nie pamięta

---------- Dopisano o 13:59 ---------- Poprzedni post napisano o 12:21 ----------

Dla mnie niewypałem była wanienka z hamakiem - MYŚLAŁAM że będziemy się bali kąpać małą - kosztowała nas dużo a i tak teraz kupiliśmy dużą za jakieś 30zł
Smoczek tylko avent, ale z butelki zje każdej - chicco, tt, avent.
Jestem mega zadowolona z leżaczka Tiny love rozkładanego na płasko - często młoda spala w nim na balkonie ja nie musiałam nosić wózka po schodach Oliwka się dotleniala a ja miałam czas na ogarnięcia domu bez spaceru - teraz to już się niestety nie sprawdza, ale leżaczek do tej pory biorę do kuchni jak robie obiad czy na dol do rodziców gdy mamy niedzielny obiad.
No i jeszcze jestem zadowolona z zakupu laktatora - wyciągalam sobie nim sutki gdy miałam nawał i mała nie mogła załapać cycka, teraz gdy chce gdzieś wyjść ściągam mleko i bez problemu zostawiam córkę
Mogę Ci rękę podać z tym leżaczkiem to jeden z naszych lepszych zakupów
Stary 2014-10-12, 16:52   #2393
aga__tka
Zakorzenienie

a ja jestem bardzo zadowolona z 2 łóżeczek pewnie byśmy nie kupili do salonu łóżeczka, tylko byśmy w leżaczku małą trzymali, ale łóżeczko jest w sumie wygodniejsze - raz że nie trzeba przypinać, dwa że można od razu przebrać jak coś, trzy jak dziecko zaśnie, to sobie śpi i tyle... wydaje mi się że później zyski będą jeszcze wyraźniejsze
tym razem ani raz jeszcze nie użyłam laktatora ale pewnie jeszcze będę miała okazję... choć jak minie jeszcze miesiąc to nie wiem czy rzeczywiście będzie miał rację bytu...
kupiłam przed urodzeniem małej całą tonę wkładek laktacyjnych i w sumie chyba ich nie zużyję...
a i karuzelka się super sprawdziła - o dziwo, bo poprzednie dzieci się w ogóle nie interesowały, do tego stopnia że mąż nie chciał zakładać a zyskaliśmy dzięki niej sporo wolnych chwil...
no i zgodnie z moimi oczekiwaniami mam nie takie ciuchy jakbym chciała... jednak dobrze przypuszczałam że start latem wymaga innego zestawu ciuchów niż start zimą... zimą non stop używałam kaftaników, teraz może ze 2-3 razy tylko... nie bardzo mam co robić z pajacami - ale tego to akurat nigdy nie lubiłam nie mam pomysłu na użycie spodenek - na wierzch to za ciepło, a skarpetki mała po kilku minutach ma ściągnięte, więc skarpetek których mam całe tony w ogóle nie nosi...
niedrapek też nie używałam, ale tego to się spodziewałam, na wszelki wypadek wyprałam sobie kilka, ale nawet nie położyłam na wierzchu

Cytat:
Napisane przez Iza188 Pokaż wiadomość
Cześć.

A reszta zakupów trafiona w 100% . Większość rzeczy kupowałam jednak po porodzie w miarę potrzeb (leżaczek,laktator, butelki) i bardzo duzo miałam z odzysku od rodziny.

U rodziców M. leżą i czekają mną mnie 3 dynie, które wychodowala mi moja mama 2 zostawię raczej na przerób teściowej.

W jakich garnkach gotujecie warzywa do zblendowania dla swoich dzieci? Naczytałam sie o szkodliwości tworzyw, z których wykonane są garnki i chyba kupie szklany garnek dla młodego.
Używałyscie moze?

Ja mam zestaw inginio tefala i jeden emaliowany do gotowania ziemniaków i chyba muszę sie zaopatrzyć w jakies inne, te teflonowe maja rysy i to podobno baaaardzo niezdrowe...

PS. Siedzę zamknięta w pokoju bo przez balkon od strony sypialni do mieszkania "cos" wlecialo i strasznie sie tłucze .!!!!!!! A mężczyźni na spacerze....widziałam to cos to na gołębia za małe, moze jakis wróbel?! Ale sie tłucze ze hej!

---------- Dopisano o 16:16 ---------- Poprzedni post napisano o 14:59 ----------

Wyszłam na wariatkę, wrócili i żadnego obiektu latającego w sypialni nie znaleźli pewnie wyleciał przed ich przyjściem

ja mam takie metalowe (różne, bo pojedynczo kupowane) i 2 emaliowane, chcę sobie powoli wymienić te emaliowane, ale one są "wyższe" od podobnych o tej samej średnicy i mi idealnie pasują wielkością, a ja nie lubię niskich, więc na razie trzymam - z tym że ostatnio widziałam w jednym sklepie AGD na osiedlu takie wyższe niż zazwyczaj i może sobie kupię jak będę mieć nastrój zakupowy
Stary 2014-10-12, 17:08   #2394
malwiska
Zakorzenienie

AGATKA widzisz to zależy od leżaczka, ja dopiero od niedawna stosuje go jako leżaczek - bujaczek, wcześniej był używany jako łóżeczko na płasko - nie musiałam jej zapisać no i jak leżała na płasko to wtedy bez bujania.
Stary 2014-10-12, 18:57   #2395
Celebrinfea
Wtajemniczenie

Agatka z tego co pamiętam to 20,oo pln przed zniżką. Jutro będę w Rossmanie to Ci powiem
Stary 2014-10-12, 19:52   #2396
dusia_tcv
Zadomowienie

Ja tak jak pisałam mam szybkowar i to jest jak dla mnie najlepsza sprawa bo zachowuje wszystko swój smak i witaminy a po za tym szybciej warzywa dochodzą
dusia_tcv jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-12, 21:27   #2397
Oldzia20
Raczkowanie

Czytałam Was przez weekend, tak więc z tego co pamietam
Malwiska masz anielską cierpliwość choć nie wiem czy bym też tak nie postąpiła i zdjęcie cudowne, uwielbiam takie widoki ojca i córki

słoiczki zawsze chciałam jakiekolwiek zrobić, nigdy mi nie wyszło więc się nie znam

Robaczek ja przed rozwiązaniem nie bardzo zaopatrywałam się w jakiekolwiek rzeczy, dopiero jak cos było potrzebne to albo Tz biegł do apteki albo kupował od kogos itp. nakladki na sutki kupiłam dopiero jak Mała pogryzła mi sutki, laktator jak miałam nawał i nie karmiłam jedną piersią z lęku przed jeszcze większym pogryzieniem i teraz ściagam co jakiś czas tak by móc młodą z kimś zostawić chusta mi się przydaje i dostaliśmy bujaczek na chrzciny także super prezent bo wrzucam Młoda i mogę coś na szybko zrobić. Z niepotrzebnych rzeczy...hm chyba nie ma czegoś takiego ale kupiłam kilka i dostałałam sporo ubranek. Nie nawidzę pajaców i śpiochów, a mam ich najwięcej uwielbiam za to półśpiochy, kaftaniki.

Witam po weekendzie
świętowaliśmy z Tz rocznicę i było super się wyrwać na parę godzin
Moje dziecko spi jak zaczarowane dziś pobudka o 6:30 spanie to ma chyba po mnie, że tyle śpi ale za to budzi sie przy dolnych szczebelkach w poprzek chyba będę musiała założyć ochraniacze na szczeble, bo wyciąga ręce za nie. nie wiem czy coś się może stać
Jutro zabieramy się za przeprowadzkę także będę podczytywać Was. dobrej nocy Mamusie
Oldzia20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-12, 22:00   #2398
Celebrinfea
Wtajemniczenie

Oldzia to u mnie na odwrót pajace to moja miłość

Miałam iść spać a tu wizaz czytam. Jutro idziemy psi tylek przewietrzyć
Stary 2014-10-12, 22:12   #2399
mamaya
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Iza188 Pokaż wiadomość
Cześć.

Używałyscie moze?

Do gotowania/miksowania/blendowania jedzenia Jeremiego używam wyłącznie BabyCooka Beaba. Z resztą wszystko w tym gotuję Jedzenie dla Jimmka i dla rodziny
mamaya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-12, 22:32   #2400
Iza188
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez dusia_tcv Pokaż wiadomość
Ja tak jak pisałam mam szybkowar i to jest jak dla mnie najlepsza sprawa bo zachowuje wszystko swój smak i witaminy a po za tym szybciej warzywa dochodzą
A jaki masz ten szybkowar? Na serio duzo szybciej sie w nim gotuje? Gdzieś w opisie jakiegoś szybkowaru tefala widziałam, ze 15 min i wszystko gotowe :

Cytat:
Oldzia to u mnie na odwrót pajace to moja miłość

Miałam iść spać a tu wizaz czytam. Jutro idziemy psi tylek przewietrzyć
Mój M. najchętniej w garderobie Mikołaja zostawiłby same pajace. A juz ubranie w kaftanik i śpioszki kończy sie spoconym czołem. Na dodatek najlepiej jakby wszystko sie otwierało w kroku

A mi to w sumie wszystko jedno. Nie lubię tylko wąskich rzeczy wkładanych przez głowę. Raczki cieżko mi wtedy włożyć

Cytat:
Do gotowania/miksowania/blendowania jedzenia Jeremiego używam wyłącznie BabyCooka Beaba. Z resztą wszystko w tym gotuję Jedzenie dla Jimmka i dla rodziny
A wiesz z jakiego tworzywa to jest zrobione? Bo w sumie moze zle zadałam pytanie? . Nie tyle chodzi mi o technikę gotowania, co o materiały z jakich zrobione jest to w czym gotujemy/ przechowujemy żywność.
Iza188 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości