|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3961 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
Cytat:
Ja nie krytykuję. Ale uważam, że jeśli ktoś potrzebuje pieniędzy, to pewne kwestie finansowe powinien jasno i wyraźnie przedstawić, chociażby po to, żeby nie pojawiały się takie wątpliwości. Dziwi mnie zawsze taka taryfa ulgowa. Ok, chłopak jest wspaniałym człowiekiem, wiele można się od niego nauczyć, zgadzam się z tym. Zgadzam się, że poświęcenie rodziców porusza, bo mało kto byłby w stanie tak go wspierać. Ale dlaczego moje zwykłe pytanie jest kwitowane 'nie ma co filozofować, kto płaci ten płaci'? Ktoś prosi mnie o pieniądze. I powinien jasno swoją sytuację przedstawić. Bo na razie, dopóki nie przedstawione są wszystkie fakty sytuacja wygląda tak, że opłacane jest horrendalnie wysokie czesne a datki potrzebne na czynsz, co kłóci się z moją logiką. Powiem więcej - jakby zbierali na czesne, to sama bym dołożyła, bo chłopakowi się nalezy. Ale w tej sytuacji zapala mi się lampka z napisem 'coś nie gra, ktoś próbuje manipulować'. Nie mówię, że tak jest. Ale niejasności się pojawiają. 'Nie filozofuj', jest w tym kontekście nie na miejscu. To podejście identyczne, jak krytykowanych tu wolontariuszy - nie wnikaj, biedni są, trzeba pomóc, po co szukać dziury w całym. Brak zimnego osądu. Cytat:
Edytowane przez _ema_ Czas edycji: 2014-10-13 o 13:48 |
||
|
|
|
#3962 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ty przyjmujesz, ze placi, ja, ze niekoniecznie.
|
|
#3963 |
|
Konto usunięte
|
Ja myślę, że płaci. Ale nawet jeśli to dla mnie nadal jest na plus. Polsko Japońska to nie jest szkółka Lansu i Bansu czy jak to się pisze. To jest bardzo, bardzo dobra szkoła. Wszystkie znane mi osoby, które ją skończyły mają doskonale płatne prace. Jeśli chłopak się wykształci i zdobędzie odpowiednie umiejętności to może być cennym specjalistą w swojej branży. Znajdzie pracę mając odpowiedni sprzęt jak wózek, komputer i będzie zarabiał pewnie taki hajs, jakiego ja na oczy nie zobaczę. Z tego hajsu będzie odprowadzał niemały podatek. Więc moje parę złotych on włoży do naszej wspólnej kieszeni. Ja tak na to patrzę.
|
|
|
|
#3964 |
|
Zakorzenienie
|
Nawiasem mowiac ogladalas material filmowy o Piotrku?
Pracowal, szuka pracy. Matura zdana b. dobrze, wczesniej swiadectwa z paskiem. To jest naprawde niemozliwe, zeby byl zwolniony z czesnego? I zajrzalam na strone tej szkoly. Mozna uzyskac stypendium dla osoby niepelnosprawnej, socjalne, mozna ubiegac sie o redukcje czesnego, o stypendium ministra itd. Mozliwosci jest jednak troche.
|
#3965 | |
|
biegam dla Zabawy
|
Tutaj można doczytać:
http://www.piotrekradon.pl/ Cytat:
|
|
|
|
|
#3966 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
* oczywiście domniemam. Dlatego apeluję o przedstawianie wszystkich faktów, żeby domysły nie powstawały. |
||
|
|
|
#3967 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie to przykład dania komuś wędki. Chłopak skończy studia i poradzi sobie w życiu. W tym przypadku nie musiałam się zastanawiać, czy wpłacając pieniądze nie zrobię więcej złego niż dobrego. Argumenty _emy_ też rozumiem. Zależy z której strony spojrzeć na sprawę. |
|
|
|
|
#3968 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Koleżanka zajmuje się rekrutacją i do jej firmy wpłynęło zgłoszenie osoby niepełnosprawnej. O niepełnosprawności dowiedziała się dopiero po zapoznaniu z profilem na goldenline (kwestia weryfikacji umiejętności). Niestety musiała kandydata odrzucić, bo nie miał wymaganych umiejętności. Podejrzewam, że to nie pierwsza i nie ostatnia taka sytuacja. Wiele firm woli zatrudniać pełnosprawnych pracowników, dlatego wg mnie dobrze, że chłopak zwiększa swoje szanse na rynku pracy.
|
|
#3969 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I nie, ja osobiscie nie rozumiem emy, bo serio, szuka dziury w calkiem calym. Tu akurat nie ma zadnej "drugiej strony".
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2014-10-13 o 19:13 |
|
|
|
|
#3970 |
|
Zadomowienie
|
Piotr nie studiuje już na PJWSTK. Po roku zmienił zdanie i teraz jest na Zarządzaniu w Koźminskim.
|
|
|
|
#3971 |
|
Konto usunięte
|
skąd wiesz ?(?)
|
|
|
|
#3972 | |
|
Zadomowienie
|
Stąd:
http://www.interwencja.polsat.pl/Int...x.html#1407716 Cytat:
|
|
|
|
|
#3973 |
|
Konto usunięte
|
Hm. No cóż, ema ma nosa.
|
|
|
|
#3974 |
|
Zakorzenienie
|
To, ze ktos zmienil uczelnie to cos zlego?
Przypominam, ze ema mowila, ze chlopak zbiera na czesne. Nie zbiera, to jak sie okazuje i na jednej i drugiej uczelni byl zwolniony z czesnego. Chlopak nigdzie nie pisal, ze zbiera na czesne, nie wprowadzil nikogo w blad, jak twierdzila ema. Caly czas pisze, ze zbiera na wozek. To w jakiej kwestii ema ma nosa?
|
#3975 | |
|
Zakorzenienie
|
Alkaxy już wklejała:
Cytat:
|
|
#3976 |
|
Zakorzenienie
|
No i pewnie dlatego zmienil uczelnie, gdzie go calkowicie zwolniono z czesnego.
Ja Wam powiem dlaczego ja wierze w to, ze on zbiera na wozek i ze to dla niego bardzo wazne. Chlopak ma ok 20 lat. A wszedzie musi byc z ojcem. Wyjechal do Warszawy, chcialby moze chociaz na zajeciach na studiach byc sam, moze zamienic z kims dwa slowa bez wiecznej obecnosci rodzica. Poza tym on sobie zdaje sprawe z tego, ze jego rodzice nie mlodnieja, nie przybywa im sil, niedlugo bedzie calkiem uziemniony w domu, jesli nie bedzie mial tego wozka, bo nie bedzie mial go kto nosic. Dlatego i z paru innych powodow wierze, ze chlopak zbiera przede wszytskim na wozek, bo to jest dla niego byc albo nie byc.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2014-10-14 o 13:22 |
|
|
|
#3977 |
|
Konto usunięte
|
Ema ma nosa w kwestii niepełnych informacji. Na jego oficjalnej stronie jest o Polsko-Japońskiej. Dlaczego nie zmienił tam informacji o szkole? Raczej nie przeniósł się tam wczoraj.
I ja inaczej podchodzę do studiowania na Polsko-Japońskiej a inaczej do studiowania na Koźmińskim. Inaczej do informatyki na P-J inaczej do jakiegoś zarządzania na Koźmińskim. |
|
|
|
#3978 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak dla mnie to coś tu śmierdzi, no ale nie znam pana, nie będę oceniać. Jedyne co pozwolę sobie skomentować to dziwi mnie taka radykalna zmiana kierunku studiów, wychodzi na to, że pan nie wie co chce w życiu robić. Co nie zmienia faktu, że wolę, żeby do niego szły pieniądze niż do patologii, która nie robi nic. Ale ja się nie dorzucę jednak.
|
|
#3979 |
|
Konto usunięte
|
Luba, ale też na czynsz zbiera. To już trochę inaczej wygląda.
|
|
|
|
#3980 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do uczelni, to pewnie zmienil i poszedl tam, gdzie od niego nie biora czesnego. Marzenia marzeniami, a zycie zyciem. Bo stracil prace i nowej nie widac, niestety. ---------- Dopisano o 13:45 ---------- Poprzedni post napisano o 13:37 ---------- Co do tych kosztow jeszcze To przeciez ten czlowiek z pewnoscia tez wydaje dosc duzo na leki i rehabilitacje. To nie jest przeciez zdrowy czlowiek "tylko" bez rak i nog, on ma z pewnoscia jakies choroby i wrodzone i spowodowane kalectwem. A leki potrafia kosztowac bardzo duzo. Powiem Wam, ze jak jezdze do Rept w Polsce (osrodek rehabilitacyjny) to spotykam tam ludzi kalekich, powaznie chorych. I zaden nie radzi sobei sam finansowo, cale rodziny pomagaja, trzeba prosic obcych ludzi o zrzutke na cos tam. Czlowiek dostaje ok 400 zl renty i z tego ma oplacic leki, rehabilitacje, czesto tez pampersy, wieksze jest zuzycie pradu i wody. Nierealne jest zycie za te pieniadze.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2014-10-14 o 13:40 |
|
|
|
|
#3981 |
|
Zakorzenienie
|
No właśnie .. skoro tak, to trzeba sobie powiedzieć jasno, że są szkoły, które kosztują i nie każdego na nie stać. I tyczy się to zarówno czesnego jak i wszelkich dodatkowych kosztów, nie tylko tych stricte finansowych ..
Nie wiem, może ja się nie znam, ale czy Wy wierzycie, że on po skończeniu studiów jakoś bardzo mocno zmieni swoje życie? Serio, widzicie go w poważnej korporacji, zarządzającego czymś? Serio wierzycie, że zacznie zarabiać na tyle, żeby opłacało mu się te studia kończyć? W sumie ciekawa jestem jak zarabiał do tej pory, bo coś o tym niby jest napisane. Ale szczegółów nie znalazłam.
|
#3982 |
|
Konto usunięte
|
pomijam fakt tych kosztów studiów i mieszkania
nie rozumiem, NIE ROZUMIEM, jak to jest, ze w XXI wieku, w środku europy, w kraju raczej rozwiniętym, chorego człowieka tata musi nosić na rekach bo nie ma wózka w-t-f. |
|
|
|
#3983 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
(tak btw Piotra - jego leczenie to koszt ok 25000 rocznie, jest na stronie napisane) Co do wózka jasne, powinien mieć i to powinien mieć na nfz .. ale cała reszta cóż .. dyskusyjna sprawa wg mnie.
Gdyby wybory miały coś zmienić już dawno byłyby zakazane ... Edytowane przez MarudexuS Czas edycji: 2014-10-14 o 13:58 |
|
|
|
|
#3984 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3985 | ||
|
Wredny kotecek
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#3986 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3987 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale dlaczego nie pomoc wlasnie komus kto studiuje? Uwazam, ze chlopak cos bedzie robil po studiach, bo jest zawziety. Wczesniej pracowal jako informatyk na PKP, o ile pamietam. Drabinko, ja nie bede pisala juz czego sie napatrzylam w Polsce, bo to sie w glowie nie miesci. I tak, w XXI wieku, w srodku Europy tacy ludzie jak Piotr i jemu podobni sa skazani na smierc. I od smierci chroni ich tylko wlasna i rodziny zawzietosc. Mnie np strasznie, ogromnie wpie..rza to, ze jest Wielka orkiestra Owsiaka. I ona robi to, co powinna robic kasa chorych.
|
|
#3988 |
|
Konto usunięte
|
to prawda, nie chcę tutaj kwestionować WOŚPu, bo robią coś dobrego, jednocześnie działa to na takiej samej zasadzie jak zapychanie brzuszków patologicznym rodzinom - biedna 10 osobowa rodzina żyje bo ktoś jej pomoże, mnoży się a patologiczny krąg nie zostaje przerwany.
"fundusz zdrowia" jest niczym taka patologiczna rodzina z pustym brzuszkiem - WOŚP go nakarmi, przez co może pieniądze przewalić na coś innego ![]() i teraz dylemat, czy mają robić to co robią i pomagać, czy nie robić nic i zmusić do lepszego dysponowania pieniędzmi? ile żyć to pochłonie? hm |
|
|
|
#3989 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I jak slysze "to jedyny taka akcja na swiecie, ble, ble, ble" to mam ochote zapytac czy jest sie w sumie z czego cieszyc i czym chwalic. Placicie na fundusz i placicie na orkiestre. Nie za duzo aby tego?
|
|
#3990 |
|
Wredny kotecek
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:45.

)))))))))))))) Mam jeszcze tylko jedno MARZENIE - PROTEZY RĄK I NÓG..... Ich koszt to 290 tyś złotych.... niewyobrażalna kwota.... i byłbym najszczęśliwszym człowiekiem na ziemi! Nie śmiem prosić o dalszą pomoc. Gdyby udało się, JESZCZE RAZ Z CAŁEGO SERCA I WSZYSTKICH SIŁ DZIĘKUJĘ ZA JUŻ OKAZANA POMOC!!!!!! PIOTR