Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka" - Strona 133 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-10-13, 13:46   #3961
_ema_
Zakorzenienie

Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Naprawde nie mam pojecia jak w Polsce wyglada zwolnienie z czesnego.
Ale jesli chlopak nie zbiera na szkole, to znaczy, ze poradzil sobie w jakis sposob.
Zbiera na wozek, ewentualnie protezy i nie ma co filozofowac nad tym ile i kto placi za szkole. Bo nie wiemy jak to wyglada.
Widac, ze i chlopak i jego rodzice radza sobie nad wyraz dobrze, a ze akurat nie stac ich na specjalistyczny wozek, to nie dziwi. I na to zbieraja, widocznie z reszta sobie radza.
Zbiera na wózek, bo pienbiądze wydaje na szkołę i koło się zamyka.
Ja nie krytykuję. Ale uważam, że jeśli ktoś potrzebuje pieniędzy, to pewne kwestie finansowe powinien jasno i wyraźnie przedstawić, chociażby po to, żeby nie pojawiały się takie wątpliwości.
Dziwi mnie zawsze taka taryfa ulgowa. Ok, chłopak jest wspaniałym człowiekiem, wiele można się od niego nauczyć, zgadzam się z tym. Zgadzam się, że poświęcenie rodziców porusza, bo mało kto byłby w stanie tak go wspierać. Ale dlaczego moje zwykłe pytanie jest kwitowane 'nie ma co filozofować, kto płaci ten płaci'?
Ktoś prosi mnie o pieniądze. I powinien jasno swoją sytuację przedstawić. Bo na razie, dopóki nie przedstawione są wszystkie fakty sytuacja wygląda tak, że opłacane jest horrendalnie wysokie czesne a datki potrzebne na czynsz, co kłóci się z moją logiką.
Powiem więcej - jakby zbierali na czesne, to sama bym dołożyła, bo chłopakowi się nalezy. Ale w tej sytuacji zapala mi się lampka z napisem 'coś nie gra, ktoś próbuje manipulować'.
Nie mówię, że tak jest. Ale niejasności się pojawiają. 'Nie filozofuj', jest w tym kontekście nie na miejscu. To podejście identyczne, jak krytykowanych tu wolontariuszy - nie wnikaj, biedni są, trzeba pomóc, po co szukać dziury w całym. Brak zimnego osądu.

Cytat:
Ja tam cię linczować nie będę. Jemu chcę pomóc i pomogłam, bo jego postępowanie mi się podoba. Ty masz wątpliwości i więc nie pomożesz. I tyle.
Bo obie chyba się zgodzimy, że kaliber paczki to to nie jest.
Tu się zgodzę, pomoc temu chłopakowi powinna być wysoko ponad wieloma rodzinami z SzP.

Edytowane przez _ema_
Czas edycji: 2014-10-13 o 13:48
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-13, 13:50   #3962
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _ema_ Pokaż wiadomość
Zbiera na wózek, bo pienbiądze wydaje na szkołę i koło się zamyka.
Ja nie krytykuję. Ale uważam, że jeśli ktoś potrzebuje pieniędzy, to pewne kwestie finansowe powinien jasno i wyraźnie przedstawić, chociażby po to, żeby nie pojawiały się takie wątpliwości.
Dziwi mnie zawsze taka taryfa ulgowa. Ok, chłopak jest wspaniałym człowiekiem, wiele można się od niego nauczyć, zgadzam się z tym. Zgadzam się, że poświęcenie rodziców porusza, bo mało kto byłby w stanie tak go wspierać. Ale dlaczego moje zwykłe pytanie jest kwitowane 'nie ma co filozofować, kto płaci ten płaci'?
Ktoś prosi mnie o pieniądze. I powinien jasno swoją sytuację przedstawić. Bo na razie, dopóki nie przedstawione są wszystkie fakty sytuacja wygląda tak, że opłacane jest horrendalnie wysokie czesne a datki potrzebne na czynsz, co kłóci się z moją logiką.
Powiem więcej - jakby zbierali na czesne, to sama bym dołożyła, bo chłopakowi się nalezy. Ale w tej sytuacji zapala mi się lampka z napisem 'coś nie gra, ktoś próbuje manipulować'.
Nie mówię, że tak jest. Ale niejasności się pojawiają. 'Nie filozofuj', jest w tym kontekście nie na miejscu.

Tu się zgodzę, pomoc temu chłopakowi powinna być wysoko ponad wieloma rodzinami z SzP.
Nie filozofuj odnosilo sie do tego, ze nie wiemy czy on w ogole placi to czesne.
Ty przyjmujesz, ze placi, ja, ze niekoniecznie.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-13, 14:01   #3963
201604191001
Konto usunięte

Ja myślę, że płaci. Ale nawet jeśli to dla mnie nadal jest na plus. Polsko Japońska to nie jest szkółka Lansu i Bansu czy jak to się pisze. To jest bardzo, bardzo dobra szkoła. Wszystkie znane mi osoby, które ją skończyły mają doskonale płatne prace. Jeśli chłopak się wykształci i zdobędzie odpowiednie umiejętności to może być cennym specjalistą w swojej branży. Znajdzie pracę mając odpowiedni sprzęt jak wózek, komputer i będzie zarabiał pewnie taki hajs, jakiego ja na oczy nie zobaczę. Z tego hajsu będzie odprowadzał niemały podatek. Więc moje parę złotych on włoży do naszej wspólnej kieszeni. Ja tak na to patrzę.
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-13, 14:03   #3964
Luba
Zakorzenienie

Nawiasem mowiac ogladalas material filmowy o Piotrku?
Pracowal, szuka pracy.
Matura zdana b. dobrze, wczesniej swiadectwa z paskiem.
To jest naprawde niemozliwe, zeby byl zwolniony z czesnego?

I zajrzalam na strone tej szkoly. Mozna uzyskac stypendium dla osoby niepelnosprawnej, socjalne, mozna ubiegac sie o redukcje czesnego, o stypendium ministra itd. Mozliwosci jest jednak troche.

Stary 2014-10-13, 14:05   #3965
alkaxy
biegam dla Zabawy

Tutaj można doczytać:
http://www.piotrekradon.pl/
Cytat:
Moim ostatnim obciążeniem są koszta związane z podjętymi przeze mnie studiami. Koszt uczelni to 1.080pln za czesne, w ratach przez 10 miesięcy. Dzięki uprzejmości JM Rektora, otrzymałem czasowe zwolnienie z tej opłaty za pierwsze półrocze (semestr).
alkaxy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-13, 14:11   #3966
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Nawiasem mowiac ogladalas material filmowy o Piotrku?
Pracowal, szuka pracy.
Matura zdana b. dobrze, wczesniej swiadectwa z paskiem.
To jest naprawde niemozliwe, zeby byl zwolniony z czesnego?

I zajrzalam na strone tej szkoly. Mozna uzyskac stypendium dla osoby niepelnosprawnej, socjalne, mozna ubiegac sie o redukcje czesnego, o stypendium ministra itd. Mozliwosci jest jednak troche.
Dlatego mówię - sytuacja jest przedstawiona niejasno, daje do myślenia, czy nie jesteśmy manipulowani. Wystarczy przedstawić fakty i znacznie więcej osób, bo na pewno nie jestem sama, by się przyłączyło. Już pomijając to, że może być zwolniony z opłat - wolałabym jasne postawienie sprawy - zbiera na szkołę, niż poczucie, że ktoś manipuluje faktami, żeby sytuację przedstawić 'najkorzystniej' [czy najmniej korzystnie]
Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość
Ja myślę, że płaci. Ale nawet jeśli to dla mnie nadal jest na plus. Polsko Japońska to nie jest szkółka Lansu i Bansu czy jak to się pisze. To jest bardzo, bardzo dobra szkoła. Wszystkie znane mi osoby, które ją skończyły mają doskonale płatne prace. Jeśli chłopak się wykształci i zdobędzie odpowiednie umiejętności to może być cennym specjalistą w swojej branży. Znajdzie pracę mając odpowiedni sprzęt jak wózek, komputer i będzie zarabiał pewnie taki hajs, jakiego ja na oczy nie zobaczę. Z tego hajsu będzie odprowadzał niemały podatek. Więc moje parę złotych on włoży do naszej wspólnej kieszeni. Ja tak na to patrzę.
Jak pisałam wyżej - ok, niech płaci. Los go doświadczył i nalezy mu się małą rekompensata, chociażby w formie tych studiów ufundowanych przez dobrych ludzi. I ja sama bym dorzuciła cegiełkę. Ale po co pisać, że nie ma na czynsz, ludzie pomóżcie? Żeby za serce złapać? Nie wystarczająco poruszająca historia? Na czynsz ma* - szuka sponsora na szkołę i protezy. I ok. Nie jest problemem na co potrzebuje, tylko delikatna manipulacja faktami- tego nie lubię.

* oczywiście domniemam. Dlatego apeluję o przedstawianie wszystkich faktów, żeby domysły nie powstawały.
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-13, 14:17   #3967
Fleur_D
Zakorzenienie

Cytat:
Zgadzam się.
Dla mnie to przykład dania komuś wędki. Chłopak skończy studia i poradzi sobie w życiu. W tym przypadku nie musiałam się zastanawiać, czy wpłacając pieniądze nie zrobię więcej złego niż dobrego.

Argumenty _emy_ też rozumiem. Zależy z której strony spojrzeć na sprawę.
Fleur_D jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-13, 18:24   #3968
cornflower_girl
Zakorzenienie

Cytat:
Na stronie, w opisie jego historii napisane jest, że studiuje w Polsko-Japońskiej Wyższej Szkole Technik Komputerowych, na kolejnej jest także informacja jaki kierunek. W czasach kiedy jeszcze żyłam marzeniami orientowałam się jak wygląda finansowo nauka na tej uczelni i studia dziennie to koszt ponad 1000zł miesięcznie, za samo czesne.
Rozumiem Twoje argumenty i zgadzam się z tym, że w reportażu / opisie sytuacji Piotrka powinno się trzymać faktów. Jednak to, że wybrał taką szkołę i drogi kierunek, nie musi go dyskwalifikować. Z tego, co wiem, szkoła ma renomę, program studiów jest też ciekawy - zwiększa swoje szanse na rynku pracy.

Koleżanka zajmuje się rekrutacją i do jej firmy wpłynęło zgłoszenie osoby niepełnosprawnej. O niepełnosprawności dowiedziała się dopiero po zapoznaniu z profilem na goldenline (kwestia weryfikacji umiejętności). Niestety musiała kandydata odrzucić, bo nie miał wymaganych umiejętności. Podejrzewam, że to nie pierwsza i nie ostatnia taka sytuacja. Wiele firm woli zatrudniać pełnosprawnych pracowników, dlatego wg mnie dobrze, że chłopak zwiększa swoje szanse na rynku pracy.

Bogini kuchennego zniszczenia
cornflower_girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-13, 19:11   #3969
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Dlatego mówię - sytuacja jest przedstawiona niejasno, daje do myślenia, czy nie jesteśmy manipulowani. Wystarczy przedstawić fakty i znacznie więcej osób, bo na pewno nie jestem sama, by się przyłączyło. Już pomijając to, że może być zwolniony z opłat - wolałabym jasne postawienie sprawy - zbiera na szkołę, niż poczucie, że ktoś manipuluje faktami, żeby sytuację przedstawić 'najkorzystniej' [czy najmniej korzystnie]

Jak pisałam wyżej - ok, niech płaci. Los go doświadczył i nalezy mu się małą rekompensata, chociażby w formie tych studiów ufundowanych przez dobrych ludzi. I ja sama bym dorzuciła cegiełkę. Ale po co pisać, że nie ma na czynsz, ludzie pomóżcie? Żeby za serce złapać? Nie wystarczająco poruszająca historia? Na czynsz ma* - szuka sponsora na szkołę i protezy. I ok. Nie jest problemem na co potrzebuje, tylko delikatna manipulacja faktami- tego nie lubię.

* oczywiście domniemam. Dlatego apeluję o przedstawianie wszystkich faktów, żeby domysły nie powstawały.
Tylko powiedz mi co tu jeszcze do "domniemania". Jesli ktos pisze, ze zbiera na wozek, a na stronie tego kogos jest napisane, ze chlopak dostal czasowe zwolnienie z oplat za szkole, to sorry, ale wymyslanie tutaj, ze najpewniej zbiera na studia, tylko chce "zlapac za serce" jest, delikatnie mowiac, nie na miejscu.

I nie, ja osobiscie nie rozumiem emy, bo serio, szuka dziury w calkiem calym. Tu akurat nie ma zadnej "drugiej strony".

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2014-10-13 o 19:13
Stary 2014-10-13, 19:49   #3970
nelciak
Zadomowienie

Piotr nie studiuje już na PJWSTK. Po roku zmienił zdanie i teraz jest na Zarządzaniu w Koźminskim.
nelciak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-13, 20:14   #3971
201604181004
Konto usunięte

skąd wiesz ?(?)
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-13, 22:29   #3972
nelciak
Zadomowienie

Stąd:

http://www.interwencja.polsat.pl/Int...x.html#1407716

Cytat:
Pierwsze studia podjął na wydziale informatyki w szkole japońskiej, po roku doszedł do wniosku, że woli studiować zarządzanie. Akademia Leona Koźmińskiego przyjęła go w swoje szeregi. Rektor zwolnił z czesnego, przyznał też stypendium socjalne.
nelciak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-13, 23:05   #3973
201604191001
Konto usunięte

Hm. No cóż, ema ma nosa.
Stary 2014-10-14, 12:38   #3974
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Hm. No cóż, ema ma nosa.
To, ze ktos zmienil uczelnie to cos zlego?

Przypominam, ze ema mowila, ze chlopak zbiera na czesne.
Nie zbiera, to jak sie okazuje i na jednej i drugiej uczelni byl zwolniony z czesnego. Chlopak nigdzie nie pisal, ze zbiera na czesne, nie wprowadzil nikogo w blad, jak twierdzila ema. Caly czas pisze, ze zbiera na wozek.
To w jakiej kwestii ema ma nosa?

Stary 2014-10-14, 13:14   #3975
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Alkaxy już wklejała:

Cytat:
Moim ostatnim obciążeniem są koszta związane z podjętymi przeze mnie studiami. Koszt uczelni to 1.080pln za czesne, w ratach przez 10 miesięcy. Dzięki uprzejmości JM Rektora, otrzymałem czasowe zwolnienie z tej opłaty za pierwsze półrocze (semestr). Pozostał jednak koszt mojego zamieszkania, w pobliżu uczelni ze względu na trudności w przemieszczaniu się oraz stan zdrowia moich rodziców. Łączny miesięczny koszt to suma rzędu 5.000pln.
Stary 2014-10-14, 13:18   #3976
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MarudexuS Pokaż wiadomość
Alkaxy już wklejała:

[/FONT]
No i pewnie dlatego zmienil uczelnie, gdzie go calkowicie zwolniono z czesnego.

Ja Wam powiem dlaczego ja wierze w to, ze on zbiera na wozek i ze to dla niego bardzo wazne.
Chlopak ma ok 20 lat. A wszedzie musi byc z ojcem. Wyjechal do Warszawy, chcialby moze chociaz na zajeciach na studiach byc sam, moze zamienic z kims dwa slowa bez wiecznej obecnosci rodzica.
Poza tym on sobie zdaje sprawe z tego, ze jego rodzice nie mlodnieja, nie przybywa im sil, niedlugo bedzie calkiem uziemniony w domu, jesli nie bedzie mial tego wozka, bo nie bedzie mial go kto nosic.
Dlatego i z paru innych powodow wierze, ze chlopak zbiera przede wszytskim na wozek, bo to jest dla niego byc albo nie byc.

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2014-10-14 o 13:22
Stary 2014-10-14, 13:22   #3977
201604191001
Konto usunięte

Ema ma nosa w kwestii niepełnych informacji. Na jego oficjalnej stronie jest o Polsko-Japońskiej. Dlaczego nie zmienił tam informacji o szkole? Raczej nie przeniósł się tam wczoraj.
I ja inaczej podchodzę do studiowania na Polsko-Japońskiej a inaczej do studiowania na Koźmińskim. Inaczej do informatyki na P-J inaczej do jakiegoś zarządzania na Koźmińskim.
Stary 2014-10-14, 13:24   #3978
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
No i pewnie dlatego zmienil uczelnie, gdzie go calkowicie zwolniono z czesnego.
A co z resztą? 5000 - 1080 to nadal prawie 4 tysie .. swoją drogą ciekawe za jakie mieszkanie tyle płacą.
Jak dla mnie to coś tu śmierdzi, no ale nie znam pana, nie będę oceniać.
Jedyne co pozwolę sobie skomentować to dziwi mnie taka radykalna zmiana kierunku studiów, wychodzi na to, że pan nie wie co chce w życiu robić.

Co nie zmienia faktu, że wolę, żeby do niego szły pieniądze niż do patologii, która nie robi nic. Ale ja się nie dorzucę jednak.
Stary 2014-10-14, 13:28   #3979
201604191001
Konto usunięte

Luba, ale też na czynsz zbiera. To już trochę inaczej wygląda.
Stary 2014-10-14, 13:45   #3980
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
A co z resztą? 5000 - 1080 to nadal prawie 4 tysie .. swoją drogą ciekawe za jakie mieszkanie tyle płacą.
Jak dla mnie to coś tu śmierdzi, no ale nie znam pana, nie będę oceniać.
Jedyne co pozwolę sobie skomentować to dziwi mnie taka radykalna zmiana kierunku studiów, wychodzi na to, że pan nie wie co chce w życiu robić.

Co nie zmienia faktu, że wolę, żeby do niego szły pieniądze niż do patologii, która nie robi nic. Ale ja się nie dorzucę jednak.
Mieszkanie takie sobie, jak widac na filmie, ale moze kosztuje wiecej bo blisko uczelni
Co do uczelni, to pewnie zmienil i poszedl tam, gdzie od niego nie biora czesnego. Marzenia marzeniami, a zycie zyciem.

Cytat:
Luba, ale też na czynsz zbiera. To już trochę inaczej wygląda.
Bo stracil prace i nowej nie widac, niestety.

---------- Dopisano o 13:45 ---------- Poprzedni post napisano o 13:37 ----------

Co do tych kosztow jeszcze
To przeciez ten czlowiek z pewnoscia tez wydaje dosc duzo na leki i rehabilitacje. To nie jest przeciez zdrowy czlowiek "tylko" bez rak i nog, on ma z pewnoscia jakies choroby i wrodzone i spowodowane kalectwem. A leki potrafia kosztowac bardzo duzo.

Powiem Wam, ze jak jezdze do Rept w Polsce (osrodek rehabilitacyjny) to spotykam tam ludzi kalekich, powaznie chorych. I zaden nie radzi sobei sam finansowo, cale rodziny pomagaja, trzeba prosic obcych ludzi o zrzutke na cos tam. Czlowiek dostaje ok 400 zl renty i z tego ma oplacic leki, rehabilitacje, czesto tez pampersy, wieksze jest zuzycie pradu i wody. Nierealne jest zycie za te pieniadze.

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2014-10-14 o 13:40
Stary 2014-10-14, 13:53   #3981
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Marzenia marzeniami, a zycie zyciem.
No właśnie .. skoro tak, to trzeba sobie powiedzieć jasno, że są szkoły, które kosztują i nie każdego na nie stać. I tyczy się to zarówno czesnego jak i wszelkich dodatkowych kosztów, nie tylko tych stricte finansowych ..

Nie wiem, może ja się nie znam, ale czy Wy wierzycie, że on po skończeniu studiów jakoś bardzo mocno zmieni swoje życie? Serio, widzicie go w poważnej korporacji, zarządzającego czymś? Serio wierzycie, że zacznie zarabiać na tyle, żeby opłacało mu się te studia kończyć?
W sumie ciekawa jestem jak zarabiał do tej pory, bo coś o tym niby jest napisane. Ale szczegółów nie znalazłam.
Stary 2014-10-14, 13:56   #3982
201604181004
Konto usunięte

pomijam fakt tych kosztów studiów i mieszkania

nie rozumiem, NIE ROZUMIEM, jak to jest, ze w XXI wieku, w środku europy, w kraju raczej rozwiniętym, chorego człowieka tata musi nosić na rekach bo nie ma wózka

w-t-f.
Stary 2014-10-14, 13:57   #3983
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Powiem Wam, ze jak jezdze do Rept w Polsce (osrodek rehabilitacyjny) to spotykam tam ludzi kalekich, powaznie chorych. I zaden nie radzi sobei sam finansowo, cale rodziny pomagaja, trzeba prosic obcych ludzi o zrzutke na cos tam. Czlowiek dostaje ok 400 zl renty i z tego ma oplacic leki, rehabilitacje, czesto tez pampersy, wieksze jest zuzycie pradu i wody. Nierealne jest zycie za te pieniadze.
Ano właśnie .. to nie wydaje się bardziej ludzkim pomóc komuś, kto nie wyrabia finansowo z normalnym życiem a nie studiowaniem? Jest cała masa chorych, których leczenie jest dużo droższe.

(tak btw Piotra - jego leczenie to koszt ok 25000 rocznie, jest na stronie napisane)

Co do wózka jasne, powinien mieć i to powinien mieć na nfz .. ale cała reszta cóż .. dyskusyjna sprawa wg mnie.

Edytowane przez MarudexuS
Czas edycji: 2014-10-14 o 13:58
MarudexuS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-14, 14:00   #3984
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
No właśnie .. skoro tak, to trzeba sobie powiedzieć jasno, że są szkoły, które kosztują i nie każdego na nie stać. I tyczy się to zarówno czesnego jak i wszelkich dodatkowych kosztów, nie tylko tych stricte finansowych ..

Nie wiem, może ja się nie znam, ale czy Wy wierzycie, że on po skończeniu studiów jakoś bardzo mocno zmieni swoje życie? Serio, widzicie go w poważnej korporacji, zarządzającego czymś? Serio wierzycie, że zacznie zarabiać na tyle, żeby opłacało mu się te studia kończyć?
W sumie ciekawa jestem jak zarabiał do tej pory, bo coś o tym niby jest napisane. Ale szczegółów nie znalazłam.
Jak wiedziałam o Polsko-Japońskiej to tak. Zarządzanie? Nie.
Stary 2014-10-14, 14:00   #3985
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Co do tych kosztow jeszcze
To przeciez ten czlowiek z pewnoscia tez wydaje dosc duzo na leki i rehabilitacje. To nie jest przeciez zdrowy czlowiek "tylko" bez rak i nog, on ma z pewnoscia jakies choroby i wrodzone i spowodowane kalectwem. A leki potrafia kosztowac bardzo duzo.

.
On ma chory kręgosłup.

Cytat:
Chciałem zebrać choć na spłatę zaległego czynszu,a DZIĘKI PAŃSTWA WSPANIAŁYM SERCU udało się zebrać 300% kwoty zaległego czynszu i Z DOTYCHCZAS ZEBRANYCH PIENIĄŻKÓW będę mógł spłacić zaległy czynsz,ALE I KUPIĆ WÓZEK DO PORUSZANIA SIĘ i opłacić leczenie i rehabilitacje!!! :-DDD PRZEOGROMNIE WSZYSTKIM DZIĘKUJE, TO DLA MNIE CUD!!!! )))))))))))))) Mam jeszcze tylko jedno MARZENIE - PROTEZY RĄK I NÓG..... Ich koszt to 290 tyś złotych.... niewyobrażalna kwota.... i byłbym najszczęśliwszym człowiekiem na ziemi! Nie śmiem prosić o dalszą pomoc. Gdyby udało się, JESZCZE RAZ Z CAŁEGO SERCA I WSZYSTKICH SIŁ DZIĘKUJĘ ZA JUŻ OKAZANA POMOC!!!!!! PIOTR
Wg mnie takim osobom warto pomagać. Ci wszyscy alkoholicy z 5 i więcej dzieci z kolejek pod mopsami do pięt mu nie sięgają
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-14, 14:02   #3986
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
(...)
Jeżeli przy okazji ostro uczy się języka obcego, to tak. Tylko w sumie coś robić musiałby już teraz - niekoniecznie licząc na innych, na etat, ale kombinować samemu. Same studia w tych branżach to za mało. Może wózek pozwoli mu na większą samodzielność.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-14, 14:04   #3987
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Ano właśnie .. to nie wydaje się bardziej ludzkim pomóc komuś, kto nie wyrabia finansowo z normalnym życiem a nie studiowaniem? Jest cała masa chorych, których leczenie jest dużo droższe.

(tak btw Piotra - jego leczenie to koszt ok 25000 rocznie, jest na stronie napisane)

Co do wózka jasne, powinien mieć i to powinien mieć na nfz .. ale cała reszta cóż .. dyskusyjna sprawa wg mnie.
Chyba zartujesz.

Ale dlaczego nie pomoc wlasnie komus kto studiuje? Uwazam, ze chlopak cos bedzie robil po studiach, bo jest zawziety.
Wczesniej pracowal jako informatyk na PKP, o ile pamietam.

Drabinko, ja nie bede pisala juz czego sie napatrzylam w Polsce, bo to sie w glowie nie miesci. I tak, w XXI wieku, w srodku Europy tacy ludzie jak Piotr i jemu podobni sa skazani na smierc. I od smierci chroni ich tylko wlasna i rodziny zawzietosc.
Mnie np strasznie, ogromnie wpie..rza to, ze jest Wielka orkiestra Owsiaka. I ona robi to, co powinna robic kasa chorych.

Stary 2014-10-14, 14:06   #3988
201604181004
Konto usunięte

to prawda, nie chcę tutaj kwestionować WOŚPu, bo robią coś dobrego, jednocześnie działa to na takiej samej zasadzie jak zapychanie brzuszków patologicznym rodzinom - biedna 10 osobowa rodzina żyje bo ktoś jej pomoże, mnoży się a patologiczny krąg nie zostaje przerwany.
"fundusz zdrowia" jest niczym taka patologiczna rodzina z pustym brzuszkiem - WOŚP go nakarmi, przez co może pieniądze przewalić na coś innego

i teraz dylemat, czy mają robić to co robią i pomagać, czy nie robić nic i zmusić do lepszego dysponowania pieniędzmi? ile żyć to pochłonie? hm
Stary 2014-10-14, 14:20   #3989
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
to prawda, nie chcę tutaj kwestionować WOŚPu, bo robią coś dobrego, jednocześnie działa to na takiej samej zasadzie jak zapychanie brzuszków patologicznym rodzinom - biedna 10 osobowa rodzina żyje bo ktoś jej pomoże, mnoży się a patologiczny krąg nie zostaje przerwany.
"fundusz zdrowia" jest niczym taka patologiczna rodzina z pustym brzuszkiem - WOŚP go nakarmi, przez co może pieniądze przewalić na coś innego

i teraz dylemat, czy mają robić to co robią i pomagać, czy nie robić nic i zmusić do lepszego dysponowania pieniędzmi? ile żyć to pochłonie? hm
Teraz juz Owsiak tego nie przerwie, bo serca nie ma, szkoda mu ludzi i ja go rozumiem. Ale z pewnoscia zdaje sobie sprawe z tego, ze to jest sytuacja patologiczna. Ten caly fundusz zdrowia juz chyba nawet nie bierze pod uwage zakupow sprzetow, bo "przyjdzie Owsiak i kupi"
I jak slysze "to jedyny taka akcja na swiecie, ble, ble, ble" to mam ochote zapytac czy jest sie w sumie z czego cieszyc i czym chwalic.
Placicie na fundusz i placicie na orkiestre. Nie za duzo aby tego?

Stary 2014-10-14, 14:22   #3990
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Placicie na fundusz i placicie na orkiestre. Nie za duzo aby tego?
Za dużo. Mnie trafia jak widzę ile miesięcznie z wypłaty idzie na składki zdrowotne a jak potrzebuję do lekarza to i tak muszę prywatnie, bo na nfz terminy za kilka mies a lekarze beznadziejni..
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości