|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2431 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: 9 miesięcy na Poczekalni, teraz bawimy na Odchowalni. MAMUSIE LIPIEC 2014
I like it chyba bedziesz musiala troche poczekac az miesnie obreczy barkowej sie wzmocnia na tyle by nie naruszyc struktur stawu oraz miesni. Mysle ze jak samodzielnie bedzie sie podciagac to mozesz jej dawac rece do pomocy ale tak ciagnac nie bardzo. nie poleca sie tez zbytnio pomagania w nauce chodzenia za raczki. A na mate ja kladziez? Bo jezeli wyciaga raczki to moze w cos pouderza? Albo wiecej na brzuszku niech odkywa swiat
|
|
|
|
#2432 |
|
Zakorzenienie
|
Moje dziecko już 3 noc wstaje po 2... no cóż musze się przyzwyczaić.
I like It - tez słyszałam że nie wolno dziecko podciągac ale możesz jej dać ręce do rączek i sama może ćwiczyć. My naszej dajemy ale ona nie kuma o co chodzi - czasem lekko pociągnie. Za to nauczyła się wyciągać rączki do zabawek - na macie niezdarnie uderza o grzechotki i to po parenascie razy. |
|
|
|
#2433 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
potrafi usnac trzymając słonia za trą bę |
||
|
|
|
#2434 |
|
Zakorzenienie
|
I like it nie musisz zmieniac jej kierunku poprostu niech sie sama podciaga tylko ty tego nie rob nie ciag za raczki. Jesli dasz jej rece a ona je chwyci i sama bedzie siepodciagac to nic sobie nie zrobi bo bedzie cwiczyc tylko do momentu do ktorego pozwoli jej organizm a ty podciagajac nie znasz tej granicy. Tak tlumaczyl mi lekarz. Mojego syna wczoraj tak na sprawdzeniu lekarka pociagnela do siadu haha ale mial mine i oczy jak 5zl i odrazu rozgladanie :-D
|
|
|
|
#2435 |
|
Raczkowanie
|
Witam, dziewczyny mam pytanie. Moja mała jest na bebilonie comfort ale robi takie śmierdzące kupki że zastanawiam się nad przejściem na inne mleczko. Możecie coś polecić? Pozdrawiam i zaczynam Was nadrabiać
![]() ---------- Dopisano o 09:02 ---------- Poprzedni post napisano o 08:49 ----------
|
|
|
|
#2436 |
|
Zadomowienie
|
Któraś pytała o szybkowar a ja tylko mogę powiedzieć że to co pisze w tabeli to prawda
![]() I fakt polecam tefala Edytowane przez dusia_tcv Czas edycji: 2014-10-14 o 09:04 |
|
|
|
#2437 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
( u mnie też)Aaa włąśnie miałam Wam napisać, bo w weekend trochę pograsowałam po sklepach w Tesco fajne pieluchowe promocje, Pampersy zielone 3 paczki za 74zł, Pampers PC 43zł, dwie paczki pamków Tesco Loves Baby (ultra dry) 50zł Wydałam tyle kasy w tesco że głowa mała.. no ale też zaopatrzyłam w pieluchy i mleko mojego jeszcze niedoszłego chrześniaka jak zjedzie z zagramanicy aaa Eydrith jak może przypadkiem podczytujesz to w wolnej chwili napisz których używacie pampków tescowych tych ultra dry czy fit cośtam, te pierwsze są zielone, drugie fioletowe Nawet nie wiedziałam że są dwa rodzaje.. wzięłam ultra dry (bo poprzednio miałam i były ok) a te fit to chyba coś jak pomarańczowe pampersy sleep&play nie wiem.. ale tak sobie to zinterpretowałam...
|
|
|
|
|
#2438 |
|
Zakorzenienie
|
Agata, po wszyskich tych mlekach Comfort, Pepti etc., tych na brzuch, sa tak tragicznie śmierdzące kupy. Dlatego ja tych mlek nie polecam absolutnie.
Dziecko musi przejść przez problemy brzuszkowe, taka kolej. Jeremiemu skończyły sie jakiekolwiek problemy z brzuszkiem jakies 1,5 miesiaca temu. I żadne mleko nie pomagało Mu na brzuszek. Chociaż miał minimalne problemy. My aktualnie jestesmy na Bebiko, wczesniej Bebilon ProFutura. Mysle, ze przechodząc na dwójkę przejdziemy znów na ProFuture. Ale Bebiko jest składowo identyczne jak Bebilon. Z tym, ze tańsze. iPhone
|
|
#2439 |
|
Raczkowanie
|
Debesciara ja nie Eydrith ale ona uzywa tych zielonych ultra dry bo tez o to ja pytalam
|
|
|
|
#2440 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Jak dobrze do Was wrócić dziewczynki od razu we wszystkim pomozecie A propos problemów brzuszkowych... co z Fame i Iza? Dawno ich nie widziałam... Edytowane przez i like it Czas edycji: 2014-10-14 o 09:33 |
||
|
|
|
#2441 |
|
Zakorzenienie
|
Wlasnie tez ostatnio sie zastanawialam gdzie zielony avatarek z wozkiem czyli fame
|
|
|
|
#2442 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Śliczny Co do rzeczy na + i -, to przy kolejnym dziecku jest chyba mniej nietrafionych. Ale z tego co kupowałam teraz na + chusta, mata, smoczek Lovi (synek go nie lubił), przewijak na łóżeczko, aspirator Canpol. A - to nie wiem, chyba jedynie ubranka, których nie zdążyła założyć z racji wielkosci ![]() Co do ubranek, to pajace uwielbiam na noc i w domku, a na wyjscia zazwyczaj body + spodenki + ew. Bluzeczka, bluza itp. A co do firm, to z endo kupowałam czasem synkowi, ale mnie rozmiarówka irytowała :/ jako, że większość ubranek dla dzieci (i swoich też) mam z lumpka, to wiekszość firmy Next, H&M, Zara itp., więc jakościowo super. -------------------- Cześć ![]() Tak jak ostatnio pisałam moja córa wreszcie odpuściła mamie i je co 3-4 godzinki, a w nocy dzisiaj tylko jedna pobudka ok. 2 Teraz śpi, a ok. 15 idziemy na szczepienie bidulka moja nie znoszę wzroku dziecka po szczepieniu - takiego smutnego mówiącego "co mi dałaś zrobić mamusiu za krzywdę "Ciekawe ile waży, nie ważyłam ostatnio, ale dzisiaj rano zmierzyłam, bo leżała rozciągnięta i ma ok. 62-63 cm no i pewnie ok. 6 kg
|
|
#2443 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() robaczek jeszcze dziś pomyślałam i na minus zupełny u nas wyszedł zakup poduchy do karmienia, zupełnie mi nie podpasowała.. może dlatego że wypełniona styropianem ,chusta - ok aczkolwiek bardzo mało używam bo mały dużo śpi i to wszędzie gdzie go położę... a jak nie śpi to leży tam gdzie go położę.. ![]() niania! mega zakup, baaaardzo przydatna! no tylko zasięg trochę za mały... kiedy wychodzę na nasze "drugie podwórko" (mamy tam sad, ogródek warzywny, drób) nie łapie tam zasięgu... zapewne dlatego że to podwórko oddzielają dość duże murowane budynki gospodarcze... No ale przy zakupie zwracałam dużą uwagę właśnie na zasięg i zwykle było to właśnie w najlepszym razie ok 300m jak u mnie...
Edytowane przez debesciara Czas edycji: 2014-10-14 o 11:07 |
|
|
|
|
#2444 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moje starszaki choćby nakarmić słoiczkami oni uwielbiają deserki - a kiedyś nie lubili, jak powinni... Basi może też kupię coś w zapasie...Cytat:
następnym razem też nie będziesz mogła?Cytat:
![]() Cytat:
ale powiem Wam że mimo że chciałabym chyba jeszcze, to mam wrażenie że "chcenie" dzieci jest tak niepopularne, że mimo że jak byłam dzieckiem to byłam dumna z tego że mam tyle rodzeństwa, to czas studiów i pracy wykształcił we mnie przekonanie, że człowiek powinien się wstydzić dużej liczby dzieci - i to jest podświadome, bo świadomie tak nie myślę... Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
szczególnie Jeremi jest fajny w tym, bo Ola to jak ma fazę idzie, nie patrząc czy mała chce czy nie, czy płacze czy śpi (no jak płacze, to zawsze pierwsza ze smoczkiem stoi przy niej
|
|
#2445 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny nie wiem czy mnie kojarzycie ale znowu przyszłam po poradę
Nieduża różnica między naszymi dzieciaczkami jest ale jednak już macie większe doświadczenie we wszystkimZdecydowaliśmy, że dokończymy ten Bebilon Comfort, mamy jeszcze 2 puszki i przechodzimy na normalne mleko No ale do rzeczy Jak myślicie Bebilon czy Bebiko? Duża jest różnica w cenie?? Jeśli Bebiko to czy używacie jakiś pojemników na to mleko czy jak to u Was wygląda? Bo widziałam je tylko w kartoniku a średnio to wygodne dla mnie![]() A i jeszcze apropo wprowadzania nowych posiłków mamy, których dzieci są na mm? Po 3 czy tak jak teraz się zmieniło po 4 miesiącu życia? Na pewno chętnie będziemy próbować nowych rzeczy ale nie wiem czym się kierować przy podjęciu decyzji o poznawaniu nowych smaków ![]() Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i przepraszam, że Was tak męczę Mam nadzieję, że wybaczycie i pomożecie![]()
|
|
|
|
#2446 | |
|
Zakorzenienie
|
Czesc.
Debesciara Matylka nie chce isc do innych dzieci sie bawic, a moja owszem idzie bardzo chetnie i wszystkich wszedzie przepuszcza a sama stoi i patrzy mialam ci jeszcze pisac o odpieluchowaniu, dlugo sie za to nie bralam, bo kiedys zdjelam pieluche i sie zsikala, wiec zrezygnowalam a teraz podjelam probe i postanowilam, ze juz nie odpuszcze, zsikala sie 4 razy, a od 5. razu sama siada i robi, siku i kupe, nawet budzi sie w nocy. Takze poszlo bardzo szybko i jestem z niej dumna tylko w nocy musze dodatkowo wstawac ![]() Agatka ty to juz masz pomoc, dobre i 10min, akurat mozesz cos na wizazu napisac ![]() My wczoraj skonczylismy 3msc i mamy dwa zębole ![]() ---------- Dopisano o 11:41 ---------- Poprzedni post napisano o 11:27 ---------- Cytat:
My akurat uzywamy Bebilon hungry. |
|
|
|
|
#2447 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a tak siedzę na forum kosztem np. sprzątania... ale jak małą karmię to i tak nic innego nie zrobię... jak dzieciaki do niej gadają to też nie bardzo mogę odejść, bo o ile Jeremi jest starszy (choć też nie mam do niego w pełni zaufania) to Ola jest mała i nieprzewidywalna... jednak 2 lata i 9 miesięcy nie umożliwia pełnego przewidywania swoich zachowań ![]() od połowy września poszła do przedszkola, tydzień chodziła i chora, poszła wczoraj i raz że rano zaczęła kaszleć, dwa że od wczoraj nic tam nie je... dziś była galaretka, którą uwielbia i nawet nie tknęła... przeczekamy jakoś, ale dziwne, bo jej się to przedszkole bardzo podoba...
|
|
#2448 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny
Strasznie dawno mnie tutaj nie było, ale macierzyństwo pochłania mnie bez końca. Mały jest póki co strasznie absorbujący, a to za sprawą tego, że w ciągu dnia ładnie śpi tylko na spacerku nie pamiętam kiedy miałam tyle czasu dla "siebie", chyba jeszcze w ciąży![]() Przyznam się, że nawet nie za bardzo jestem na bieżąco co u Was, bo nie mam kiedy podczytywać. Zepsuł mi się telefon i od tego czasu nie miałam jak zaglądać, ale niebawem nabędę nowy, więc może uda się nawet coś nadrobić w wolnym czasie. U Nas dobrze, jestem totalnie zakochana w synku jak ten czas leci... Od dwóch tygodni natomiast walczymy z mega katarem i już powoli mamy dosyć, zwłaszcza, że mieliśmy się szczepić na rotawirusy i chyba nie zdążymy, bo będzie już za stary. Może macie jakieś sprawdzone sposoby, żeby do końca tygodnia pozbyć się glutów? Miłego dzionka wszystkim;-) Mam nadzieję, że teraz uda mi się częściej wpadać
|
#2449 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a z metod na katar, to napary z majeranku wąchać, albo maść majerankowa (na moje dzieci średnio ona działa, ale słyszałam dużo pozytywnych opinii) dużo na brzuszku żeby spływało, Dusia polecała takie krople: isonasin - to się stosuje zamiast wody morskiej, ale jest czymś wzbogacone, ja to kupiłam i mam wrażenie że jest skuteczne dość... albo typowe krople na katar typu nasivin (tylko by trzeba w aptece albo u lekarza skonsultować jakie dla malucha, bo ja mam teraz takie tylko dla starszych i się inaczej nazywają - inna dawka tego leku jest w kropli) - to jest najkuteczniejsze żeby się go pozbyć, pytanie czy to jest dobra metoda... bo niby lepiej żeby sam zszedł, a to zagęszcza chyba i na pewno ułatwia oddychanie, ale czy to jest dobre dla organizmu to nie umiem powiedzieć, mnie mówiła pediatra że to tylko na noc, albo przed spaniem, żeby lepiej spało dziecko, a w dzień jednak woda morska i odciągać wydzielinę... ale inna mówiła żeby 3x dziennie...
preferencje: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?p=31714111&p ostcount=316 Edytowane przez aga__tka Czas edycji: 2014-10-14 o 13:13 |
|
|
|
|
#2450 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
W weekend zostawiłam ją u teściów i motam się bezpośrednio z opakowania, ale to faktycznie niewygodne ;/Cytat:
Ja niezmiennie polecam aspirator "katarek" do odkurzacza, mały już dwa razy w swoim krótkim życiu miał katarek i dwa razy ustrzegliśmy się postępu infekcji wydaje mi się że tylko dzięki temu aspiratorowi ![]() Oluch dzięki za odp w sprawie pieluch Matylda usnęła chwałą Bogu noc była ciężka wydaje mi się że jak o 3 wstała to już nie usnęła (ja usnęłam od 5-6, ona była cicho myślałam że śpi) w dzień była dokucznikiem... ale na szczęście tż ma drugie zmiany, więc ją trochę na dwór zabrał... potem chciałam jej dać obiad, a ona przy nim przysypia, więc mówię choć spać.. Nie!!!! chcę jesć! daję talerz, zamyka oczy, więc mówię idziemy spać.. Nie!!! będę jadła, daję talerz zamyka oczy.... i tak kilka razy.. w końcu siłą wzięłam ją wrzeszczącą na kanapę czytałam bajki i usnęła po jakiejś niespełna godzinie... masakra :sciana:
Edytowane przez debesciara Czas edycji: 2014-10-14 o 14:32 |
||
|
|
|
#2451 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2452 |
|
Zakorzenienie
|
Rybka z tego co ja wiem to jeszcze 2 lata temu posiłki wprowadzało się od 4 miesiąca a teraz po 4 miesiącu czyli wszystko jest przesunięte o miesiąc
debeściara a na tym mleku nie ma gdzieś informacji, że nie można przechowywać w innym opakowaniu? Bo wiem, że na Bebilonie coś takiego jest i zastanawiam się jak jest tutaj
|
|
|
|
#2453 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
na to bym nie wpadła, ale spróbuję napewno, dzięki Cytat:
jak odzyskam puchę to zerknę, ale nawet jeśli coś pisze to i tak będę tam przesypywać mleko
|
||
|
|
|
#2454 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
świetnie określiłaś tą minę - również jej nie znoszę Cytat:
moja Młoda łapie się wszystkiego włosów,szczebelków, zabawek... ma nową ksywkę : "Chwytak" Cytat:
![]() Cytat:
za zębole i odpieluchowanie
|
||||
|
|
|
#2455 |
|
Zakorzenienie
|
debesciara ale to byś musiała sprawdzić na kartonie od Bebiko
Jakbyś mogła oczywiście![]() bo na Bebilonie pisze, że nie zaleca się przesypywania do innych pojemników
|
|
|
|
#2456 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie,
Dawnoooooooooooooo się nie odzywałam za co przepraszam. 16 rozpoczynamy 3 miesiąc. A od niedzieli przełom bo na chrzcinach ciotka mi małą rozruszała i teraz gada jak najęta :" wwww, a giii, a guuu " więc jest wesoło.Pozatym taki mały pulpecik się z niej robi, jutro ważenie i szczepienie. Z racji jeszcze ze pulpet to walczymy z odparzeniami pod drugim podbródkiem . na brzuchu nie bardzo chce leżec wiec z wietrzeniem ciężko za to uwielbia spac rekord w nocy to sen od 23 do 7 niewiem czy to dobrze czy źle ostatnio wybudzam bo mysle ze to nienormalne jesli jestem w błędzie to mnie poprawcie.Oczka tez sie zmieniaja. Myslałam ze z racji imienia- Alicja bedzie niebiesko ( szaro) oką blondynką a tu Co wiecej jestesmy nadal na cycu uwazam to za sukces bo przy synu niedało rady moze dlatego tez mała ma ponad 6kg choc nadal uparcie zakładam jej 2 pampery juz dawno powinna byc na 3. wczoraj jak popatrzyłam na jej o tydzien starsza kuzynke to złapałam zonka bo Ala wygląda przy niej jak 5 lub 6 miesięczne dziecko. Zresztą wrzuce Ali zdjęcie to zobaczycie. Co do jedzenia u nas kupka średnio co 2 - 3 dni zółto zielona lub zielona bo sobie folguje, kolek nie ma ale za to czasem buzie jej zsypuje krostkami lub zaczerwienieniem i wtedy jem ostrożnie. Musze was nadrobic choc niewiem czy dam rade bo własnie synio woła mnie do zabawy mała skonczyła gadac i zasneła pewnie obudzi sie na następne karmienie za niecałe 3 godziny. Uciekam (zdjecie wstawie niebawem) pozdrawiam was wszystkie. ---------- Dopisano o 16:16 ---------- Poprzedni post napisano o 16:05 ---------- .
|
#2457 |
|
Raczkowanie
|
A o to bąbel
|
#2458 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
)i faktycznie maleńką czcionką na końcu pisze o tym... a zaraz później żeby nie przygrzewać w mikrofali bo można się poparzyć także tego
|
|
|
|
|
#2459 |
|
Zakorzenienie
|
VIKI dziewczyną dzieci śpią w nocy dłużej. Tak ładnie przybiera na wadze ze bez sensu ja budzić. Zdjęcia nie widzę bo jestem na tel.
DEBESCIARA aby Matyldce szybko skończył się ten "bunt"
|
|
|
|
#2460 |
|
Wtajemniczenie
|
Zuken ja będę przesypywać humanę z pudełek do innego opakowania no bez przesady
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:12.

potrafi usnac trzymając słonia za trą bę 

Wydałam tyle kasy w tesco że głowa mała..
no ale też zaopatrzyłam w pieluchy i mleko mojego jeszcze niedoszłego chrześniaka jak zjedzie z zagramanicy
Nawet nie wiedziałam że są dwa rodzaje.. wzięłam ultra dry (bo poprzednio miałam i były ok) a te fit to chyba coś jak pomarańczowe pampersy sleep&play 

bidulka moja
nie znoszę wzroku dziecka po szczepieniu - takiego smutnego mówiącego "co mi dałaś zrobić mamusiu za krzywdę
oni uwielbiają deserki - a kiedyś nie lubili, jak powinni... Basi może też kupię coś w zapasie...

No ale do rzeczy
jak ten czas leci... Od dwóch tygodni natomiast walczymy z mega katarem
i już powoli mamy dosyć, zwłaszcza, że mieliśmy się szczepić na rotawirusy i chyba nie zdążymy, bo będzie już za stary. Może macie jakieś sprawdzone sposoby, żeby do końca tygodnia pozbyć się glutów?
noc była ciężka wydaje mi się że jak o 3 wstała to już nie usnęła (ja usnęłam od 5-6, ona była cicho myślałam że śpi) w dzień była dokucznikiem... ale na szczęście tż ma drugie zmiany, więc ją trochę na dwór zabrał... potem chciałam jej dać obiad, a ona przy nim przysypia, więc mówię choć spać.. Nie!!!! chcę jesć! daję talerz, zamyka oczy, więc mówię idziemy spać.. Nie!!! będę jadła, daję talerz zamyka oczy.... i tak kilka razy.. w końcu siłą wzięłam ją wrzeszczącą na kanapę czytałam bajki i usnęła po jakiejś niespełna godzinie... masakra :sciana:

aby Matyldce szybko skończył się ten "bunt"