Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka" - Strona 139 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-10-16, 12:30   #4141
201609102148
Konto usunięte

Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"

Cytat:
Napisane przez BRT 90 Pokaż wiadomość
1. Tak działa ten projekt. Nie prowadzimy magazynu niepotrzebnych komuś rzeczy, tylko przekazujemy pełne paczki od darczyńców dla rodzin.

2. Nie podajemy tel. rodzin, jeżeli Ci sobie tego nie życzą, bo szanujemy ich prywatność

3. Zawsze jest ryzyko spieniężenia. Eliminujemy je poprzez ocenę realnych potrzeb. Tzn. nie dajemy rodzinie drugiej lodówki, żeby nie mogła sprzedać mniej fajnej. Po drugie w przyszłej edycji, jakby ktoś zgłosił tę rodzine, to zawsze zapytamy, jak się ma lodówa z zeszłego roku

To muszą być mega skuteczne te impulsy, skoro rodzina co roku ich potrzebuje

P.S. DDorzućcie mi jeszcze doładowanie do telefonu.
201609102148 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-16, 12:34   #4142
BRT 90
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość
A komu robią paczki ci ludzie? Osobom chorym, poszkodowanym przez los, niepełnosprawnym, starszym, biednym nie z własnej winy i głupoty? Czy może leniwym dzieciorobom? Bo jeśli tym ostatnim to tak, są głupcami. Są głupi i/albo interesuje ich tylko PR.
I takim i takim robią I tak jak pisałem, niektórzy z tych głupców, mimo bycia sławnymi, robi to anonimowo...

Co do dzieciorobów... Z modelem jednego dziecka nasze społeczeństwo długo nie pociągnie, ale to OT...

---------- Dopisano o 13:34 ---------- Poprzedni post napisano o 13:33 ----------

Cytat:
Napisane przez Farmakopea Pokaż wiadomość
To muszą być mega skuteczne te impulsy, skoro rodzina co roku ich potrzebuje
Jeżeli wolontariusz chce włączyć kolejny raz tę samą rodzinę, musi mieć naprawdę solidne argumenty Z automatu to się nie dzieje
BRT 90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-16, 12:37   #4143
cornflower_girl
Zakorzenienie

Cytat:
Szefowie wielkich firm, para prezydencka, prezydencji miast, najlepsi sportowcy w Polsce, etc... Ludzie z ogromnym dorobkiem i osiągnięciami... Wszyscy oni są głupcami? Jeżeli chcesz odpowiedzieć, że to dla lansu, to przecież mogliby angażować się w inne porjekty a nie taki głupi.
W większości ci znani i sławni ludzie pomagają też innym organizacjom - nikt nie wspiera Paczki na wyłączność, angażują się też w inne akcje. Inna sprawa, że Stowarzyszenie aktywnie szuka znanych osób, zachęca do zaangażowania się w tę akcję, bo wiedzą że będzie to idealny argument dla potencjalnych darczyńców.

Cytat:
Jak pewnie wiesz ze szkoleń Paczka ma być dla tych rodzin impulsem do zmiany szczególnie właśnie dla rodzin wyrosłych w biedzie.
Proszę, czytaj ze zrozumieniem. Pisałam ogólnie o patologicznych rodzinach, nie o podopiecznych paczki.

Cytat:
Dziecko w wieku szkolnym nie usprawiedliwia od szukania pracy
Dla mnie nie usprawiedliwia, dla Ciebie nie - dla niektórych rodzin i wolontariuszy usprawiedliwia

Cytat:
Zaprzeczę Organizowałem kilka szkoleń i za nic nie płaciłem z własnej kasy.
Raczej potwierdzasz - wynika z tego, że szkolenia dla wolontariuszy są bezpłatne. Chodziło mi o wypłatę dla szkoleniowców - robią to pro bono najczęściej.

Cytat:
Ludzie ci z własnej przyczyny są źle poinformowani W zeszłym roku wartość pomocy przekazanej rodzinom przekroczyła 33 mln. złotych. Znasz jakieś stowarzyszenie, które miałoby tyle własnych dochodów?
Jeśli wliczasz pomoc wszystkich darczyńców do dochodów Stowarzyszenia, to gratuluję kreatywnego podejścia do księgowości. Pośredniczenie to jedno - Stowarzyszenie nie wydaje własnych pieniędzy na pomoc rodzinie X, a robi to pan Kowalski.

Cytat:
Co do dzieciorobów... Z modelem jednego dziecka nasze społeczeństwo długo nie pociągnie, ale to OT...
Przecież nie wszystkie rodziny posiadają jedno dziecko albo kota/psa zamiast. Znam sporo porządnych rodzin z więcej niż trójką dzieci - jedne żyją skromnie, innych stać na luksusy - jestem spokojna o to, że przekażą dzieciakom odpowiednie wzorce.

Cytat:
Jeżeli wolontariusz chce włączyć kolejny raz tę samą rodzinę, musi mieć naprawdę solidne argumenty Z automatu to się nie dzieje
Tak jest teraz? Wiem, że wcześniej weterani bez ważnych powodów przechodzili.

Bogini kuchennego zniszczenia
cornflower_girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-16, 12:37   #4144
20160901857
Konto usunięte

No to jaki sens w impulsie, którego rodzina nie wykorzystuje? A co do polityki prorodzinnej to błagam, nie kompromituj sie. W ogóle przepraszam ze tak wszystko ciągiem pisze, ale nie umiem zrobić entera w moim dziadowskim telefonie - skoro była prośba o lapka, to może tez znajdzie sie dla mnie nowy smartfonik?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-16, 12:37   #4145
aer
O RLY?

Cytat:
Jak pewnie wiesz ze szkoleń Paczka ma być dla tych rodzin impulsem do zmiany szczególnie właśnie dla rodzin wyrosłych w biedzie.
Ale bardzo często nie jest.

Była już wolontariuszka, która twierdziła że czasem trzeba dać paczkę "rybkę" a nie "wędkę".
Ale nie potrafiła jakoś odpowiedzieć czy rodziny, które otrzymały od niej paczkę "rybkę" zmieniły się - czy nadal tkwi problem alkoholowy (podała taki przykład).

Czy wy prowadzicie jakieś statystyki ile osób z problemem alko podjęło leczenie po otrzymaniu SzP?

I mówisz, że w rodzinach alkoholików paczki to podstawowe produkty - może więc wyjaśnisz jak impulsem do zmiany życia przez człowieka, który pije jest otrzymanie proszku Ariel lub 3 kg kaszy?

Żeby nie było, że tak się uczepiłam alkoholików - jak dla mnie pomoc dla nich jest ok, ale jeśli osoba z problemem się leczy i to leczenie daje efekty. A nie, że powie tylko, iż jest zapisany do AA.

Living zagranico juz 30 months. I zapomniec polski language
aer jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-16, 12:42   #4146
20160901857
Konto usunięte

Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"

Poza tym o jakim impulsie mówimy, skoro dla beneficjentów paczka jest zwykle jedna z wielu, które dostają w roku? Ile razy oglądam jakieś reportaże o wielodzietnych rodzinach, jestem pod wrażeniem precyzji z jaka ci ludzie potrafią co do grosza wymienić wszystkie zasiłki, które dostają. Jakbym ja w tej chwili straciła prace i popadła w biedę to przysięgam ze nie wiem nawet gdzie jest najbliższy MOPS.

Edytowane przez 20160901857
Czas edycji: 2014-10-16 o 12:46
Stary 2014-10-16, 12:42   #4147
201604301943
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Sorbik Pokaż wiadomość
No dobrze... Ale nie każdemu jestem w stanie pomóc właśnie w ten sposób... Nie powiem przecież matce niepełnosprawnego dziecka, że ma iść do pracy, bo będzie więcej pieniążków.

A co do wielodzietnych rodzin... Ktoś na starość na nasze emerytury też będzie pracował.
Zależy też na czym polega niepełnosprawność tego dziecka. Bo jeżeli to nie jest osoba leżąca tylko, w pieluchach czy nieprzytomna, to matka może pracować. I wyszło by to na dobre matce i dziecku. Są np. warsztaty terapii zajęciowej i inne tego typu organizacje, gdzie osoba niepełnosprawna może spędzić dzień, przy okazji np. ćwicząc, ucząc się czegoś, socjalizując. A matka w tym czasie może pracować, chociaż pół etatu. I to będzie dobre nie tylko ze względu na pieniądze. Osoba niepełnosprawna nauczy się trochę samodzielności, odetnie pępowine, nauczy się być bez mamy. To jest potrzebne, bo rodzice kiedyś umrą. Albo byłam kiedyś świadkiem sytuacji, jak matka dziecka z zesp. Downa nie miała jak się dać zoperować (a przepuklina ogromna), bo musi być z synem. Nigdy nie był terapeutyzowany, nie przebywał z obcymi, więc odłączenie go od matki było ciężkie (dodam, że ojciec odszedł). Dla matki to też szansa na zlapanie oddechu. I to dla mnie jest realna dobra pomoc. Jeszcze raz podkreślę - gdy dziecko się do tego nadaje! (Chociaż rodzice często sami nadmiernie się skupiają na dziecku, mimo braku potrzeby tego).

A co do wielodzietności - nie czepiam się jej w przypadku osób nie korzystających z SzP. Jak kogoś stać, to niech i 20 ma (znam bogate rodziny z 6 dzieci), ale jak ktoś nie może wykarmić 2, to niech już dalej nie płodzi 5 czy 6.
201604301943 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-10-16, 12:44   #4148
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
I takim i takim robią I tak jak pisałem, niektórzy z tych głupców, mimo bycia sławnymi, robi to anonimowo...

No to nie PR a głupota w ich przypadku. Pewnie też dużo poczucia winy. Ale brak myślenia przede wszystkim.

Nasz kraj potrzebuje dzieci, które będą pracowały a nie dziedziczyły postawę "daj". To po pierwsze. Po drugie Ziemia jest przeludniona. Po trzecie nasz kraj przy ujemnym będzie miał problem tylko i wyłącznie dlatego, że system emerytalny stoi na głowie i szczeka dupą.
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-16, 12:48   #4149
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
1. Tak działa ten projekt. Nie prowadzimy magazynu niepotrzebnych komuś rzeczy, tylko przekazujemy pełne paczki od darczyńców dla rodzin.
No ludzie kochani. Lodówka i pralka to tak drogie sprzety, ze się nie wybrzydza bo nie dokupie im ubran itd. Jakies granice powinny byc, wasze zasady to zadne wyjasnienie w tej sytuacji. Rodzina nie ma lodowki wiec nie ma jak nic przechowac a mi tu mowia, ze albo.ich ubiore i costam jeszcze albo nic... chciałabym, aby ktoś później powiedział tej rodzinie, której nikt nie przygarnął końcowo, że w imię zasad nic nie dostali.

201604250941 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-16, 12:48   #4150
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Jeżeli wolontariusz chce włączyć kolejny raz tę samą rodzinę, musi mieć naprawdę solidne argumenty
Np. pojawił się kolejny, 8. już z rzędu, potomek
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-16, 12:51   #4151
BRT 90
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez cornflower_girl Pokaż wiadomość
Dla mnie nie usprawiedliwia, dla Ciebie nie - dla niektórych rodzin i wolontariuszy usprawiedliwia
Standardy w tym względzie są jasne. Mama dziecka z podstawówki powinna pracować/aktywnie szukać pracy

Cytat:
Raczej potwierdzasz - wynika z tego, że szkolenia dla wolontariuszy są bezpłatne. Chodziło mi o wypłatę dla szkoleniowców - robią to pro bono najczęściej.
Trenerzy prowadzą szkolenie za free... To chyba dobrze świadczy o stowarzyszeniu? Sam byłem trenerem i z chęcią to robiłem

Cytat:
Jeśli wliczasz pomoc wszystkich darczyńców do dochodów Stowarzyszenia, to gratuluję kreatywnego podejścia do księgowości. Pośredniczenie to jedno - Stowarzyszenie nie wydaje własnych pieniędzy na pomoc rodzinie X, a robi to pan Kowalski.
Czytaj proszę uważnie. Pisałem, że żadnestowarzyszenie, (z tego co wiem), łącznie z naszym nie ma tyle własnego dochodu... Te 30 mln. to pomoc, która darczyńcy bezpośrednio przekazali w paczkach rodzinom. Chodziło mi o to, że jakbyśmy sami robili Paczki to na pewno nie dało by się na taką skalę

Przecież nie wszystkie rodziny posiadają jedno dziecko albo kota/psa zamiast. Znam sporo porządnych rodzin z więcej niż trójką dzieci - jedne żyją skromnie, innych stać na luksusy - jestem spokojna o to, że przekażą dzieciakom odpowiednie wzorce.

Cytat:
Tak jest teraz? Wiem, że wcześniej weterani bez ważnych powodów przechodzili.
Przynajmniej od trzech lat nie ma takiego zjawiska, trzeba podać argumenty za kolejnym udziałem w Paczce

Cytat:
Napisane przez aer Pokaż wiadomość
Ale bardzo często nie jest.

Była już wolontariuszka, która twierdziła że czasem trzeba dać paczkę "rybkę" a nie "wędkę".
Ale nie potrafiła jakoś odpowiedzieć czy rodziny, które otrzymały od niej paczkę "rybkę" zmieniły się - czy nadal tkwi problem alkoholowy (podała taki przykład).

Czy wy prowadzicie jakieś statystyki ile osób z problemem alko podjęło leczenie po otrzymaniu SzP?

I mówisz, że w rodzinach alkoholików paczki to podstawowe produkty - może więc wyjaśnisz jak impulsem do zmiany życia przez człowieka, który pije jest otrzymanie proszku Ariel lub 3 kg kaszy?
1. Wolontariuszka się myliła, tyle mogę powiedzieć
2. Nie prowadzimy, ale osobiście słyszałem o takich przypadkach.
3. Tak jak pisałem, tu wchodzi w grę głownie pomoc podstawowa tej przykładowej matce, która chce dobrze wychować dzieci, mimo alkoholizmu ojca... Impulsem będzie to, że mimo uzależnienia ojca nie skreślamy całej rodziny
Stary 2014-10-16, 12:56   #4152
201609102148
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Np. pojawił się kolejny, 8. już z rzędu, potomek

A do tego nawrót choroby alkoholowej

---------- Dopisano o 13:56 ---------- Poprzedni post napisano o 13:52 ----------

Cytat:
Standardy w tym względzie są jasne. Mama dziecka z podstawówki powinna pracować/aktywnie szukać pracy

Trenerzy prowadzą szkolenie za free... To chyba dobrze świadczy o stowarzyszeniu? Sam byłem trenerem i z chęcią to robiłem

Czytaj proszę uważnie. Pisałem, że żadnestowarzyszenie, (z tego co wiem), łącznie z naszym nie ma tyle własnego dochodu... Te 30 mln. to pomoc, która darczyńcy bezpośrednio przekazali w paczkach rodzinom. Chodziło mi o to, że jakbyśmy sami robili Paczki to na pewno nie dało by się na taką skalę

Przynajmniej od trzech lat nie ma takiego zjawiska, trzeba podać argumenty za kolejnym udziałem w Paczce

1. Wolontariuszka się myliła, tyle mogę powiedzieć

2. Nie prowadzimy, ale osobiście słyszałem o takich przypadkach.

3. Tak jak pisałem, tu wchodzi w grę głownie pomoc podstawowa tej przykładowej matce, która chce dobrze wychować dzieci, mimo alkoholizmu ojca... Impulsem będzie to, że mimo uzależnienia ojca nie skreślamy całej rodziny
Hm.
201609102148 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-16, 12:58   #4153
201607121236
Konto usunięte

Cytat:
Zawsze jest ryzyko spieniężenia. Eliminujemy je poprzez ocenę realnych potrzeb. Tzn. nie dajemy rodzinie drugiej lodówki, żeby nie mogła sprzedać mniej fajnej. Po drugie w przyszłej edycji, jakby ktoś zgłosił tę rodzine, to zawsze zapytamy, jak się ma lodówa z zeszłego roku
O właśnie, a czy wolontariusze odwiedzają rodziny w ciągu roku?
co do pogrubionego, podobno nie można zgłaszać tych samych rodzin?
201607121236 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-16, 12:59   #4154
BRT 90
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
Poza tym o jakim impulsie mówimy, skoro dla beneficjentów paczka jest zwykle jedna z wielu, które dostają w roku?
To jedna z przyczyn, dla których same rodziny nie mogą się zgłosić do projektu... Pytamy o inne formy pomocy, jakie rodzina dostaje. Staramy się docierać właśnie do tych mniej zaradnych, w sensie załatwienia sobie wygodnego życia z opieki społecznej, rodzin.

Cytat:
Napisane przez metal_fish Pokaż wiadomość
Zależy też na czym polega niepełnosprawność tego dziecka. Bo jeżeli to nie jest osoba leżąca tylko, w pieluchach czy nieprzytomna, to matka może pracować. (...)
To wszystko dokładnie analizujemy - jaka niepełnosprawność, czym wymaga stałej opieki... Nie w każdej miejscowości są takie warsztaty...

Cytat:
Napisane przez candycotton Pokaż wiadomość
No ludzie kochani. Lodówka i pralka to tak drogie sprzety, ze się nie wybrzydza bo nie dokupie im ubran itd. Jakies granice powinny byc, wasze zasady to zadne wyjasnienie w tej sytuacji. Rodzina nie ma lodowki wiec nie ma jak nic przechowac a mi tu mowia, ze albo.ich ubiore i costam jeszcze albo nic... chciałabym, aby ktoś później powiedział tej rodzinie, której nikt nie przygarnął końcowo, że w imię zasad nic nie dostali.
Jak sobie logistycznie wyobrażasz przyjmowanie pojedynczych rzeczy od pół miliona osób? Są inne organizacje, które w ten sposób działają i tam można oddać jedną pralkę czy lodówkę. My pomagamy w inny sposób. Można się z tym zgadzać lub nie.

W zeszłym roku nie było rodziny, która spełniała kryteria i nie dostała Paczki... Zresztą nigdy jeszcze tak nie było...
Stary 2014-10-16, 13:02   #4155
Sorbik
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
A co z dochodem z pracy na czarno? Bo była tu już jedna taka, co gadała że na czarno się nie liczy

Wliczamy go tak samo. Nie znam osobiście wolontariusza, który sądziłby inaczej.

Zapuszczam włosy 56cm---> 70cm

“I have learned to be content in whatever circumstances I am in”.
Sorbik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-16, 13:03   #4156
BRT 90
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wredna biedronka Pokaż wiadomość
O właśnie, a czy wolontariusze odwiedzają rodziny w ciągu roku?
co do pogrubionego, podobno nie można zgłaszać tych samych rodzin?

Nie mają obowiązku, ale czasami nawiązują się takie dłuższe znajomości

Rodziny same wcale nie mogą się zgłaszać, a jak instytucje po raz drugi zgłoszą nam tę samą rodzinę, to po prostu skupiamy się na tym, czy aby rodzina nie uzależnia się od naszej pomocy i co przez rok się zmieniło...
Stary 2014-10-16, 13:05   #4157
201604191001
Konto usunięte

Jak logistycznie? Normalnie, przyjeżdża candycotton z lodówką i pralką do magazynu czy jak wy nazywacie to coś gdzie się przywozi rzeczy, mówi dla kogo to, wolontariusz tej rodziny oznacza jakoś dla kogo (kod rodziny, adres, imię) i jak przyjedzie Zdzisław Apiecionek, który tej samej rodzinie podarował ciuchy to też mówi, że to dla nich, wolontariusz każe mu odłożyć obok lodówki i pralki, oznacza tak samo i już. Przecież jakby candycotton przywiozła i pralkę i lodówkę i wszystko inne o co prosili to też by nie miała tego w jednym dużym pudle, prawda? A nie wiozłaby do rodziny, bo darczyńca nie ma kontaktu z obdarowanym, tylko do tych miejsc zbiórek.
Stary 2014-10-16, 13:05   #4158
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
I nikt z tych ludzi nie potrzebował sprawnej dobrej pralki i lodówki?
Do żadnej z paczek nie dało się dodać tych sprzętów?
Czy Ty w ogóle widzisz jak brzmi to co wygadujesz?
Człowiek chce oddać potrzebującym dobry sprzęt, który może sprzedać i na nim zarobić. Nie, wy nie przekażecie 'bo tak działacie, nie jesteście magazynem, wszystko albo wsadź se w tyłek swoją pomoc'. No aż mi ciśnienie skacze jak to czytam.
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-16, 13:08   #4159
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez Sorbik Pokaż wiadomość
Wliczamy go tak samo. Nie znam osobiście wolontariusza, który sądziłby inaczej.
Informujecie inne instytucje i skarbowke o dochodzie z pracy na czarno ?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-10-16, 13:08   #4160
Sorbik
Zakorzenienie

Cytat:
Jak logistycznie? Normalnie, przyjeżdża candycotton z lodówką i pralką do magazynu czy jak wy nazywacie to coś gdzie się przywozi rzeczy, mówi dla kogo to, wolontariusz tej rodziny oznacza jakoś dla kogo (kod rodziny, adres, imię) i jak przyjedzie Zdzisław Apiecionek, który tej samej rodzinie podarował ciuchy to też mówi, że to dla nich, wolontariusz każe mu odłożyć obok lodówki i pralki, oznacza tak samo i już. Przecież jakby candycotton przywiozła i pralkę i lodówkę i wszystko inne o co prosili to też by nie miała tego w jednym dużym pudle, prawda? A nie wiozłaby do rodziny, bo darczyńca nie ma kontaktu z obdarowanym, tylko do tych miejsc zbiórek.

Nie zawsze darczyńca nie ma kontaktu.
Jeśli rodzina chce poznać darczyńcę. Jeśli darczyńca chce poznać rodzinę i jeśli wolontariusz uzna, że rodzina nie będzie chciała wykorzystać darczyńcy to razem z wolontariuszem-darczyńca dostarcza paczkę i poznaje rodzinę.

Stary 2014-10-16, 13:08   #4161
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Jak sobie logistycznie wyobrażasz przyjmowanie pojedynczych rzeczy od pół miliona osób? Są inne organizacje, które w ten sposób działają i tam można oddać jedną pralkę czy lodówkę. My pomagamy w inny sposób. Można się z tym zgadzać lub nie.
No to od czego jest ten sztab wolontariuszy? Od pisania o rumianych buźkach? Jak ktoś chce podarować coś danej rodzinie, to wystarczy, że odpowiednią informacją zajmie się opiekun rodziny i tyle. Chyba będzie wiedział, że jeszcze stoi tam lodówka dla 'jego' ludzi. Nie wiem jakie kompletnie ma to znaczenie - jak ktoś przysyła całą paczkę, to co się z nią dzieje? Pewnie to samo, co działoby się z lodówką. Żadna magia.
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-16, 13:09   #4162
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez _ema_ Pokaż wiadomość
Człowiek chce oddać potrzebującym dobry sprzęt, który może sprzedać i na nim zarobić. Nie, wy nie przekażecie 'bo tak działacie, nie jesteście magazynem, wszystko albo wsadź se w tyłek swoją pomoc'. No aż mi ciśnienie skacze jak to czytam.
Dla mnie to również nie ma sensu.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-16, 13:09   #4163
cornflower_girl
Zakorzenienie

Cytat:

Czytaj proszę uważnie. Pisałem, że żadne stowarzyszenie, (z tego co wiem), łącznie z naszym nie ma tyle własnego dochodu... Te 30 mln. to pomoc, która darczyńcy bezpośrednio przekazali w paczkach rodzinom. Chodziło mi o to, że jakbyśmy sami robili Paczki to na pewno nie dało by się na taką skalę
Dobrze, dobrze - inicjatywę i szkolenia bardzo się chwali. Tylko dla mnie osobiście smutno to wygląda - bazujemy na woli i czasie wolontariuszy, a potem patrzę na zestawienia finansowe wynagrodzeń dyrektorów (serio, jest taki dział - największe wynagrodzenie miesięczne), kosztów reklam (czyli wszystko ukryte pod nazwą działalność nieodpłatna statutowa).

Bogini kuchennego zniszczenia
cornflower_girl jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-10-16, 13:10   #4164
20160901857
Konto usunięte

Cytat:
To jedna z przyczyn, dla których same rodziny nie mogą się zgłosić do projektu... Pytamy o inne formy pomocy, jakie rodzina dostaje. Staramy się docierać właśnie do tych mniej zaradnych, w sensie załatwienia sobie wygodnego życia z opieki społecznej, rodzin.

To wszystko dokładnie analizujemy - jaka niepełnosprawność, czym wymaga stałej opieki... Nie w każdej miejscowości są takie warsztaty...

W zeszłym roku nie było rodziny, która spełniała kryteria i nie dostała Paczki... Zresztą nigdy jeszcze tak nie było...

To skąd w wielu opisach kwoty zasiłków po 1000-2000 zł?!

Stary 2014-10-16, 13:13   #4165
aer
O RLY?

W zeszłym roku znalazłam w SzP opis starszej, biednej Pani.

W ostatnim dniu jej ogłoszenie nadal wisiało więc pewnie nikt jej nie wybrał.

Pamiętam, że prosiła o parę książek, koc, termofor i właśnie o lodówkę - wszystko trzyma na balkonie.
Szczerze mówiąc chciałam jej zrobić paczkę i pomóc, ale nie stać mnie żeby kupić lodówkę. Mogłam zasponsorować resztę rzeczy.

Gdyby SzP mogła przyjąć od kogoś takiego jak candycotton lodówkę a ja bym uzbierała resztę - już jedna, starsza i biedna kobieta dostałaby pomoc.

Ale nie - robisz całość, albo spadaj.

Living zagranico juz 30 months. I zapomniec polski language
aer jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-16, 13:16   #4166
BRT 90
Raczkowanie

Cytat:
Przy założeniu, że rodzin jest 17 tys., magazyn działa dwa dni w roku, każda rodzina potrzebuje kilkunastu rzeczy, które mają pochodzić od niezwiązanych z sobą darczyńców?

Cytat:
Napisane przez _ema_ Pokaż wiadomość
Potrzebowali i dostali To naprawdę wspaniałe, że ktoś chce oddać lodówkę na rzecz innych, można w innej organizacji to zrobić. Tak samo Caritas przyjmuje używane ubrania, a my nie, bo działamy w określony sposób. Wiem, że to tłumaczenie może nie przekonywać, ale po prostu mamy takie schematy działania. A ta lodówka i pralka się przecież nie zmarnowała...
Stary 2014-10-16, 13:19   #4167
Sorbik
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Informujecie inne instytucje i skarbowke o dochodzie z pracy na czarno ?

A czy Ty informujesz skarbówkę, że skosiłaś sąsiadowi trawnik i zarobiłaś na tym 50zł?

Stary 2014-10-16, 13:20   #4168
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Przy założeniu, że rodzin jest 17 tys., magazyn działa dwa dni w roku, każda rodzina potrzebuje kilkunastu rzeczy, które mają pochodzić od niezwiązanych z sobą darczyńców?
Wytłumacz mi jaką widzisz różnicę między panią Halinką, która przywozi lodówkę, pralkę, karton z jedzeniem, karton z chemią, karton z ciuchami i jeszcze cztery paczki opakowane świątecznym papierem, a panem Zygmuntem, który przywozi lodówkę i pralkę, Zdzisławem - karton z jedzeniem i chemią, Zytą - karton z ciuchami i cztery paczki opakowane świątecznym papierem.
Stary 2014-10-16, 13:21   #4169
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
(...)
A nie może działać 2 tygodnie na przykład? Wszystko się da, jak się chce.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-16, 13:21   #4170
ajah
wańka wstańka

BRT90 ponawiam pytanie : Czy zglaszacie do skarbówki i innych instytucji np. Mopsu nielegalny dochód osób, którym pomagacie ?

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości