Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka" - Strona 141 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-10-16, 13:56   #4201
20160901857
Konto usunięte

Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"

Cytat:
Napisane przez BRT 90 Pokaż wiadomość
Jeżeli chodzi o najwyższe - to nie znam szczegółów, ale chyba jest to wynik jakieś umowy o dzieło, ktoś zrobił dla stowarzyszenia jakieś oprogramowanie czy reklamę w mediach, raczej nie jest to etatowiec

To w tym wypadku Pan Zdzisław jest szlachetnym człowiekiem, ale źle wybrał projekt... Jak ktoś ma na przykład 200 kg karmy dla psów i chce ją oddać to super, tylko niech nie idzie z tym do WOŚP-u ale do schroniska dla zwierząt... Jak ktoś ma pojedynczą lodówkę to niech idzie na przykład do domu samotnej matki, albo przytułku dla bezdomnych...

To jest bezczelne po prostu.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-16, 13:58   #4202
cornflower_girl
Zakorzenienie

Cytat:
Jeżeli chodzi o najwyższe - to nie znam szczegółów, ale chyba jest to wynik jakieś umowy o dzieło, ktoś zrobił dla stowarzyszenia jakieś oprogramowanie czy reklamę w mediach, raczej nie jest to etatowiec
Niestety etatowiec - przejrzałam ogólnodostępne sprawozdanie z ub.r.

O ile dobrze wiem oprogramowanie lub reklamę robią konkretne firmy, wystawiające fakturę/ rachunek - faktura idzie w koszty (np. nieodpłatnej działalności gospodarczej), nikogo nie trzeba zatrudniać na etat.

Bogini kuchennego zniszczenia
cornflower_girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-16, 13:59   #4203
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
To w tym wypadku Pan Zdzisław jest szlachetnym człowiekiem, ale źle wybrał projekt...
Szkoda tylko, że dowie się o tym dopiero po rozmowie z wolontariuszem Bo na stronie internetowej takiej informacji na próżno szukać, za to jest od groma informacji o pięknej idei, namowy do comiesięcznej wpłaty itp. Człowiek po zjechaniu na sam dół widzi: "Jak działa Paczka?" i jedyne co otrzymuje to takie info:
Cytat:
SZLACHETNA PACZKA to projekt, który w przemyślany sposób łączy tysiące osób: wolontariuszy, rodziny w potrzebie, darczyńców i dobroczyńców.
Wolontariusze, czyli Super W szukają rodzin w potrzebie, następnie spotykają się z nimi, diagnozują ich sytuację, poznają konkretne potrzeby i podejmują decyzję o włączeniu do projektu.

Darczyńcy przygotowują konkretną pomoc dla konkretnej rodziny.

Dobroczyńcy, angażując się finansowo, dają swoją energię dobroci, dzięki której system SZLACHETNEJ PACZKI może skutecznie działać.

Rodziny w potrzebie oprócz konkretnej pomocy otrzymują nadzieję na lepsze jutro i impuls do zmiany.

Stowarzyszenie WIOSNA, organizator SZLACHETNEJ PACZKI, daje jej niezwykłą filozofię pomagania, twórcze podejście do pracy z ludźmi, unikatowe systemy zarządzania i wolność dawania siebie innym.
http://www.szlachetnapaczka.pl/artyk...la-paczka.html
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-16, 13:59   #4204
BRT 90
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
śmieszy cię to, że ktoś pracuje na czarno i prawdopodobnie dostaje świadczenia, których nie powinien mając stały dochód?
Czy może to, że przez tak zrelaksowane podejście brakuje kasy dla osób chorych i starszych?
A może to, że społeczeństwo pokrywa koszt pomocy 'potrzebującym'.
Przepraszam, pomyliłem emotikonki, myślałem, ze będzie skonfundowana, a wyszła prześmiewcza, a ja chce dyskusji, a nie wyśmiewania

To nie jest takie czarno-białe jak myślisz. Przychodzi na budowę Pan z podstawowym wykształceniem i ma wybór - albo robisz na czarno albo spadaj... Co ma wybrać?

Cytat:
Napisane przez a34 Pokaż wiadomość
A czy nie do ogarnięcia jest, żeby opisy potrzeb były skonstruowane tak, że wybierając rodzinę, można było odhaczyć od razu na stronie, co się deklaruje sprezentować? Jakiś podział typu sprzęt AGD, opał, jedzenie, odzież itp.?
Taka luźna myśl.
Pewnie jest do ogarnięcia, ale bardzo skomplikowane. A nam też zależy, żeby darczyńcy dali z siebie troszkę więcej niż pomoc materialną, żeby poświęcili też trochę swojego czasu na przygotowanie kompleksowej pomocy, opakowanie pudeł w kolorowy papier. Nie mówimy, że to jedyna droga do pomagania. W innych można wrzucić do puszki, przelać na konto, ufundować jedną rzecz, to jest super
BRT 90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-16, 14:02   #4205
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
A nam też zależy, żeby darczyńcy dali z siebie troszkę więcej niż pomoc materialną, żeby poświęcili też trochę swojego czasu na przygotowanie kompleksowej pomocy, opakowanie pudeł w kolorowy papier.
Ktoś chce dać lodówkę. Dobrą, drogą, którą normalnie mógłby sprzedać. Ale nie, nie może jej dać, bo z samą lodówką to niech jedzie do domu samotnej matki. Bo Szlachetna Paczka to coś więcej! Masz zapakować całość w piękny papier, zawieźć w samochodzie z kokardą na dachu i przez megafon wykrzykiwać szlachetną ideę projektu! Szlachetna Paczka nie zadowoli się byle lodówą, z tym to do domu dziecka albo do samotnych matek
Stary 2014-10-16, 14:03   #4206
BRT 90
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aer Pokaż wiadomość
1. Pan Wiesław i Pani Wiesława mają 3 (niepełnoletnich) dzieci - dochód na osobę w rodzinie wynosi 560zł (przekroczony o 21 zł) w związku z czym nie otrzymują żadnych świadczeń pomocowych.

2. Pan Wiesław i Pani Wiesława mają 3 (niepełnoletnich) dzieci - oficjalnie oboje nie pracują - utrzymują się ze świadczeń - dochód jawny 400zł na osobę. Państwo Wiesławowie dorabiają sobie na czarno 4k netto (wychodzi pk 800zł na głowę).
Mimo to pobierają świadczenia socjalne.

Widzisz różnicę?
Widzę Dlatego my liczymy wszystkie dochody rodziny - z legalnego i nielegalnego źródła i według nich pomagamy Akurat obie rodziny z twojego przykłądu rpzekraczają nasz próg, więc nie włączylibyśmy żadnej

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Szkoda tylko, że dowie się o tym dopiero po rozmowie z wolontariuszem Bo na stronie internetowej takiej informacji na próżno szukać, za to jest od groma informacji o pięknej idei, namowy do comiesięcznej wpłaty itp. Człowiek po zjechaniu na sam dół widzi: "Jak działa Paczka?" i jedyne co otrzymuje to takie info:

http://www.szlachetnapaczka.pl/artyk...la-paczka.html
"Darczyńcy przygotowują konkretną pomoc dla konkretnej rodziny." To chyba wyjaśnia

Edytowane przez BRT 90
Czas edycji: 2014-10-16 o 14:04
Stary 2014-10-16, 14:03   #4207
a34
Zakorzenienie

Cytat:

Pewnie jest do ogarnięcia, ale bardzo skomplikowane. A nam też zależy, żeby darczyńcy dali z siebie troszkę więcej niż pomoc materialną, żeby poświęcili też trochę swojego czasu na przygotowanie kompleksowej pomocy, opakowanie pudeł w kolorowy papier. Nie mówimy, że to jedyna droga do pomagania. W innych można wrzucić do puszki, przelać na konto, ufundować jedną rzecz, to jest super
No przyznam, że najwięcej czasu poświęciłam, żeby wśród ogromu rodzin zabijających nudę w okresie bezrobocia płodzeniem rumianych pociech, znaleźć starszą, schorowaną, samotną osobę, która na zasiłki się nie łapie

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-10-16, 14:07   #4208
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
"Darczyńcy przygotowują konkretną pomoc dla konkretnej rodziny." To chyba wyjaśnia
Darczyńcy - nie jest powiedziane, że muszą współpracować
konkretną pomoc - czyli nie kasę a rzeczy materialne, których rodzina potrzebuje
dla konkretnej rodziny - czyli nie wrzucamy do worka i komu przypadnie temu bęc tylko wybieramy jedną rodzinę, która nam się spodoba i o której coś wiemy

To chyba wyjaśnia.
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-16, 14:09   #4209
cornflower_girl
Zakorzenienie

Cytat:
No przyznam, że najwięcej czasu poświęciłam, żeby wśród ogromu rodzin zabijających nudę w okresie bezrobocia płodzeniem rumianych pociech, znaleźć starszą, schorowaną, samotną osobę, która na zasiłki się nie łapie
Bo takie osoby bardzo szybko trafiają na swoich darczyńców.

Bogini kuchennego zniszczenia
cornflower_girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-16, 14:10   #4210
BRT 90
Raczkowanie

Cytat:
Ktoś chce dać lodówkę. Dobrą, drogą, którą normalnie mógłby sprzedać. Ale nie, nie może jej dać, bo z samą lodówką to niech jedzie do domu samotnej matki. Bo Szlachetna Paczka to coś więcej! Masz zapakować całość w piękny papier, zawieźć w samochodzie z kokardą na dachu i przez megafon wykrzykiwać szlachetną ideę projektu! Szlachetna Paczka nie zadowoli się byle lodówą, z tym to do domu dziecka albo do samotnych matek

Ten wątek podsumuję w ten sposób, że z naszą filozofią pomagania można się zgadzać albo nie. Każdy może wybrać organizacje przez którą chce pomagać. My mamy takie zasady i nie rościmy sobie praw do wyłączności na pomaganie

Przekazywanie komuś samych lodówek też jest pięknym gestem, można to zrobić za innym pośrednictwem
Stary 2014-10-16, 14:12   #4211
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Ten wątek podsumuję w ten sposób, że z naszą filozofią pomagania można się zgadzać albo nie. Każdy może wybrać organizacje przez którą chce pomagać. My mamy takie zasady i nie rościmy sobie praw do wyłączności na pomaganie

Przekazywanie komuś samych lodówek też jest pięknym gestem, można to zrobić za innym pośrednictwem
To cudownie. Więc po co tu przyszedłeś? Co robisz na tym wątku? Bo ja widzę przekonywanie nas żebyśmy się zaczęły zgadzać z ideą i udawanie, że ogromne wyrwy to tylko małe pęknięcia w tej akcji.
Zgadnij co - nie wychodzi ci to. Masz już pary do Rozmów w Toku? Praca cię nie woła? Nie musisz zrobić czegoś liderskiego w swoim rejonie? Święta idą.

Serio, człowieku, odpuść. Chciałeś dobrze a tylko jeszcze bardziej ośmieszasz akcję.
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-10-16, 14:12   #4212
20160901857
Konto usunięte

Czyli zgadzasz sie, ze jest lipa, no ale taka filozofia. Tylko szkoda, ze nie widzisz jak bardzo krzywdzicie wielu beneficjentów taka postawa.

20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-16, 14:13   #4213
a34
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cornflower_girl Pokaż wiadomość
Bo takie osoby bardzo szybko trafiają na swoich darczyńców.
Szukałam w pierwszych dniach akcji
Stary 2014-10-16, 14:16   #4214
201604250941
Konto usunięte

Nie chce calej akcji potepiac ze względu na lokalne nieogarniecie liderow. Ale mam wrazenie jednak, ze opłacenie rocznej antykoncepcji wiekszosci rodzin rozwiazaloby wiele problemow. Darmowe spirale i esperale dla rodzin ponizej 450zl na osobe.

201604250941 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-16, 14:16   #4215
aer
O RLY?

Cytat:
Szukałam w pierwszych dniach akcji
Szczerze mówiąc jak ja przeglądałam w Wawie pod koniec już to większość opisów była właśnie dotycząca osób starszych.

Myślę, że rumiane buzie są popularniejsze...

Living zagranico juz 30 months. I zapomniec polski language
aer jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-10-16, 14:18   #4216
a34
Zakorzenienie

Cytat:
Szczerze mówiąc jak ja przeglądałam w Wawie pod koniec już to większość opisów była właśnie dotycząca osób starszych.

Myślę, że rumiane buzie są popularniejsze...
Zgadzam się. Pod koniec też zajrzałam z ciekawości i wtedy starsze osoby dominowały.
Stary 2014-10-16, 14:19   #4217
Fleur_D
Zakorzenienie

Cytat:

Czyli największą przeszkodą w akcji są wolontariusze. Pięknie. Brawo.
Nie umiecie ani dobrać rodzin, ani przyjąć przygotowanych prezentów.
To od czego wy tam jesteście? Jakby rodziny zgłaszały się przez internet, a ludzie przywoziliby rzeczy do ich domów, to wcale nie byłoby wiele gorzej. I tak guzik sprawdzacie dochody i potrzeby.
Fleur_D jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-16, 14:22   #4218
201607121236
Konto usunięte

Cytat:
To w tym wypadku Pan Zdzisław jest szlachetnym człowiekiem, ale źle wybrał projekt... Jak ktoś ma na przykład 200 kg karmy dla psów i chce ją oddać to super, tylko niech nie idzie z tym do WOŚP-u ale do schroniska dla zwierząt... Jak ktoś ma pojedynczą lodówkę to niech idzie na przykład do domu samotnej matki, albo przytułku dla bezdomnych...
bez sensu kompletnie
201607121236 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-16, 14:24   #4219
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Darczyńcy - liczba mnoga, czyli to wcale nie mówi, że jedna rodzina=jeden darczyńca, a konkretna pomoc równie dobrze może oznaczać zakup nawet jednej, konkretnej rzeczy. Więc według mnie to niczego nie wyjaśnia.
Stary 2014-10-16, 14:31   #4220
BRT 90
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość
To cudownie. Więc po co tu przyszedłeś? Co robisz na tym wątku? Bo ja widzę przekonywanie nas żebyśmy się zaczęły zgadzać z ideą i udawanie, że ogromne wyrwy to tylko małe pęknięcia w tej akcji.
Ja tylko wyjaśniam jak to wygląda od środka Nie mam żadnych oczekiwań, tylko chce bronić projektu, w który jestem zaangażowany i w którego skuteczność wierzę

Pominę osobiste wycieczki

Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
Czyli zgadzasz sie, ze jest lipa, no ale taka filozofia. Tylko szkoda, ze nie widzisz jak bardzo krzywdzicie wielu beneficjentów taka postawa.
Nie lipa, ale filozofia działania Mamy taką, inni mają inną, po prostu

---------- Dopisano o 15:31 ---------- Poprzedni post napisano o 15:24 ----------

Cytat:
Darczyńcy - liczba mnoga, czyli to wcale nie mówi, że jedna rodzina=jeden darczyńca, a konkretna pomoc równie dobrze może oznaczać zakup nawet jednej, konkretnej rzeczy. Więc według mnie to niczego nie wyjaśnia.
Został jeszcze ponad miesiąc do otwarcia bazy. Na 90% w zeszłym roku pojawiła się na stronie informacja, że darczyńca, wybierając rodzinę zobowiązuje się do zapewnienia najważniejszych potrzeb i dostarczenia paczki do magazynu
Stary 2014-10-16, 14:32   #4221
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Czasami jak hejtowałam Paczkę to włączała mi się autocenzura, że może jednak jakiś sens to ma, że może KTOŚ widzi dziury i próbuje je załatać itp.

Po dzisiejszej rozmowie z liderem złudzeń już nie mam. Wy tam w ogóle nie wiecie co robicie Najlepsze są bardzo różne zeznania wolontariuszy.

Ale powiem tyle - fundacje to jeden z najbardziej nieprzejrzystych podmiotów w prawie. Pomimo teoretycznie wielu obowiązków i przepisów mogą robić różne rzeczy a i tak ciężko cokolwiek zarzucić/udowodnić fundacji. Jawne sprawozdania mogą opierać się na tym, że papier wszystko przyjmie. Jak dajesz kasę/cokolwiek fundacji to musisz ZAUFAĆ wszystkim w tej fundacji.
mikia20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-16, 14:39   #4222
BRT 90
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez cornflower_girl Pokaż wiadomość
Niestety etatowiec - przejrzałam ogólnodostępne sprawozdanie z ub.r.

O ile dobrze wiem oprogramowanie lub reklamę robią konkretne firmy, wystawiające fakturę/ rachunek - faktura idzie w koszty (np. nieodpłatnej działalności gospodarczej), nikogo nie trzeba zatrudniać na etat.
Z tego co wiem, może być samozatrudnienie, ale na szczegółach zatrudnienia w stowarzyszeniu się nie znam. Jak są jakieś wątpliwości to zawsze można dzwonić do biura i się wyjaśni
Stary 2014-10-16, 14:43   #4223
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Dobrze mniemasz

Proces włączania rodzin do projektu jest naprawdę bardzo skomplikowany, mamy szczegółowe kryteria i naprawdę zwracamy uwagę na to, komu pomagamy. Jeżeli podczas wizyt u rodzin zobaczymy postawę roszczeniową to jest po prostu nie włączymy do projektu...
I to chyba jedyne kryterium. W tym właśnie tkwi błąd. Jaka jest róznica między pokornym dzieciorobem bezrobotnym z wyboru a bezczelnym dzieciorobem bezrobotnym z wyboru?

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-16, 14:45   #4224
BRT 90
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
I to chyba jedyne kryterium. W tym właśnie tkwi błąd. Jaka jest róznica między pokornym dzieciorobem bezrobotnym z wyboru a bezczelnym dzieciorobem bezrobotnym z wyboru?
Niewielka, bezrobotnych z wyboru nie włączamy
Stary 2014-10-16, 14:50   #4225
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Wiesz, robimy to od kilkunastu lat i ufa nam ponad pół miliona darczyńców (którzy w zeszłym roku przygotowywali paczki).

Jakby było tak źle jak mówisz, to chyba by się nie udało, co nie?
Jakby Hitler, ktory był wątłym i chorowitym dzieckiem nie przeżył okresu niemowlęctwa, to nie byłoby drugiej wojny światowej, co nie?
Błąd. Byłaby, tylko wywołana przez kogoś innego i z innych powodów.

Tak więc i Twój i mój argument jest demagogią

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Stary 2014-10-16, 14:50   #4226
aer
O RLY?

Cytat:
Niewielka, bezrobotnych z wyboru nie włączamy
Nie wiesz tego.
Bo przecież nie sprawdzisz nikogo czy mówi prawdę, czy kłamie.

Jeśli takie osoby kombinują jak dostać zasiłki myślisz, że wyśpiewają Ci prawdę, czy powiedzą, że no są zarejestrowani w UP, że szukają w necie pracy przez 2h dziennie etc.

Living zagranico juz 30 months. I zapomniec polski language
aer jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-16, 14:53   #4227
BRT 90
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Jakby Hitler, ktory był wątłym i chorowitym dzieckiem nie przeżył okresu niemowlęctwa, to nie byłoby drugiej wojny światowej, co nie?
Błąd. Byłaby, tylko wywołana przez kogoś innego i z innych powodów.

Tak więc i Twój i mój argument jest demagogią

Nie zgodzę się :P

Hitler to gdybanie, a argumenty, jaka to Paczka zła są jak na tacy dla wszystkich i każdy może za nimi pójść A mimo tego mamy pół miliona darczyńców, mimo, że kwiatki w opisach są pewnie od pierwszej edycji 14 lat temu
Stary 2014-10-16, 14:55   #4228
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
No właśnie. A w piśmie Swiętym to nie było coś napisane, że lewa ręka ma nie wiedzieć, co robi prawa ręka w kwestii dawania jałmużny? I coś o faryzeuszach, którzy gloszą swoje dobre uczynki, za co otrzymali już swoją nagrodę i nie mają co liczyć na nagrodę w niebie? Coś tak jakoś....może na formu jest jakiś badacz Pisma, ktory skoryguje lub wesprze adekwatnym cytatem.

No pasaran!
Stary 2014-10-16, 14:56   #4229
BRT 90
Raczkowanie

Cytat:
Nie wiesz tego.
Bo przecież nie sprawdzisz nikogo czy mówi prawdę, czy kłamie.

Jeśli takie osoby kombinują jak dostać zasiłki myślisz, że wyśpiewają Ci prawdę, czy powiedzą, że no są zarejestrowani w UP, że szukają w necie pracy przez 2h dziennie etc.
Zapytam gdzie konkretnie, czemu się nie udało, czemu się nie zgłosił... Jeżeli to jest miasto, to do ulotek wezmą każdego, więc tu ściema nie przejdzie...

Oczywiście jakaś szansa jest, że okłamią, ale raczej niewielka. No bo jak są oferty dla osób bez wykształcenia, no to chyba trudno o wymówkę, że ktoś rok nie ma pracy?
Stary 2014-10-16, 14:57   #4230
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Nie zgodzę się :P

Hitler to gdybanie, a argumenty, jaka to Paczka zła są jak na tacy dla wszystkich i każdy może za nimi pójść A mimo tego mamy pół miliona darczyńców, mimo, że kwiatki w opisach są pewnie od pierwszej edycji 14 lat temu
Po owocach poznacie, po owocach! A owoców to na razie nie macie poza chwilowym spełnieniem czyjegoś chciejstwa.

No pasaran!
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości