Nasze Codzienne Jadłospisy - posty chorobowe [wątek zbiorczy], cz. III - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > W krzywym zwierciadle odchudzania

Notka

W krzywym zwierciadle odchudzania
Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
  • Jest to forum stworzone dla osób, które chcą zwalczać wszystkie choroby powiązane z zaburzeniem łaknienia (anoreksja, bulimia, kompulsywne objadanie się) oraz dla osób, które pragną takim osobom radzić, pomagać i wspierać.
  • Na tym forum nie można namawiać do drastycznych metod zrzucania wagi, lecz można pisać o terapii przy ED.
  • Jedynie na tym forum osoby z zaburzeniami łaknienia mogą tworzyć swoje grupy wsparcia.
  • Forum to nie zastępuje psychologa ani profesjonalnej terapii.
  • Redakcja nie bierze odpowiedzialności za udzielane tutaj porady, natomiast z pełną stanowczością będziemy tępić wszelkie wątki "pro-ana".
  • Na forum obowiązuje dodatek do regulaminu, zapoznaj się z nim zanim weźmiesz udział w dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-10-15, 07:35   #271
AneczkaRak
Raczkowanie

Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy - posty chorobowe [wątek zbiorczy], cz. III

Przy takim odżywianiu to długo nie porządzisz. Przecież to katorga dla organizmu.
AneczkaRak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-15, 19:29   #272
Farbka93
Przyczajenie

Hej dziewczyny, czy moje dzisiejsze jedzenie mieści się w normie?
Przez długi czas pilnował mnie TŻ żebym jadła. Teraz nie ma go przy mnie i kurczę sama nie wiem czy jest ok czy nie.

Tak oko:
Kakao na mleku, 3 plastry szynki, sałatka warzywna (na oko mniej niż kubek)

Fasolka po bretońsku, (więcej niż kubek)

Tyle samo salatki i 2 kabanosy

Jeśli głupio pytam to przepraszam ale ja na prawdę nie wiem.
Farbka93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-16, 11:51   #273
linecaro
Raczkowanie

Dziewczyny, wczoraj przeglądałam wcześniejsze wersje wątku o jadłospisach i bardzo mnie zadziwił ten (użytkowniczka vana), tutaj jej wpis:

na przywitanie weekendu wrzucę może moje wczorajsze P :

Iśn: bułka maślana z kruszonką z masłem orzechowym i konfiturą wiśniową; kroma chleba z masełkiem, tłustym twarogiem, kremem krówkowym posypana płatkami migdałów; inka na mleku 3,2% z cukrem; duży banan, mars

IIśn: 1. buła wieloziarnista 120g z masełkiem, jakąś dobrą szynką, serkiem brie, jajkiem na twardo, ogórkiem konserwowym i sosem majonezowym; nektar wieloowocowy
2. wielkie ciastko francuskie z jabłkami posypane cukrem, mandarynka, petitki w czekoladzie, mleko bananowe
3. /fakultety/: jogurt gruszkowy, duże opakowanie czekoladek milka milkinis

o: zabielana zupa pomidorowa z furą ryżu, mięcha i marchewki puree z ziemniaczków posypanych natką pietruszki, 10 paluszków rybnych, surówki (seler, jabłko, śmietana, majonez; 2: por, jabłko, majonez); kompot
d: kawał zebry w polewie czekoladowej; zagęszczone mleko czekoladowe w tubce, kilka kruchych krówek, ciepłe mleko z miodem

p: micha gęstej 'zupy' meksykańskiej (mięcho, fasola, kukurydza, papryka, groszek) z 2 chlebami pita; herbata z syropem wiśniowym cukrem

k: 3 kromy chleba 3 ziarna: z masłem, kozim serem i żurawiną; z masłem, bryndzą i kiełbasą krakowską; z masłem, żółtym serem, sałatą, pomidorem i majonezem; kawa z mlekiem i cukrem

+ paczka wafli z kremem orzechowym w mlecznej czeko, duużo pralin (kokos, orzech, coffee & cream) i galaretek w czekoladzie

I mam dylemat, czy jest to naprawdę normalne jedzenie na przytycie siedząc a w anoreksji? Bo tak patrząc na to stwierdziłam, że albo jestem nienormalna jakaś bo jem przynajmniej połowę mniej albo te jadłospisy są zbyt duże objętościowo...

Ervisha, może Ty się bardziej orientujesz, bo widziałam, że w tamtej części wątku się udzielałaś więc pewnie kojarzysz jadłospisy vany albo kiki

Swoją drogą, mój wczorajszy:

Ś: jogurt z płatkami owsianymi, orzechami, pestkami dyni, słonecznika, siemienim lnianym, borówkami i ananasem + cynamon

IIŚ: kanapka składana w szkole z wędliną, twarożkiem plus warzywka

O: pierś z kurczaka "w papirusie" z ziołami prowansalskimi + ziemniaki gotowane + brokuły gotowane

P: ------------------------------------ standardowo - nie byłam głodna w porze podwieczorku

K: duuuuuuuży kawał szarlotki, naprawdę duży ale taka ochota mnie naszła.. plus do tego kawa zbożowa z mlekiem
linecaro jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-16, 12:03   #274
zakonna
Naczelna Nastolatka

Twój jadłospis to redukcja
Stary 2014-10-16, 12:18   #275
linecaro
Raczkowanie

Narazie czekam na odbiór jadłospisu od dietetyka, może wtedy będzie lepiej. Szczerze to naprawdę ciężko mi wcisnąć więcej, wczoraj ten obiad to na siłę wpychałam "zjeść aby zjeść" bo w ogóle nie byłam głodna A uważasz, że co muszę zmienić, co radziłabyś jeszcze wprowadzić dodatkowo @zakonna ?
Stary 2014-10-16, 13:49   #276
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez linecaro Pokaż wiadomość
Dziewczyny, wczoraj przeglądałam wcześniejsze wersje wątku o jadłospisach i bardzo mnie zadziwił ten (użytkowniczka vana), tutaj jej wpis:

na przywitanie weekendu wrzucę może moje wczorajsze P :

Iśn: bułka maślana z kruszonką z masłem orzechowym i konfiturą wiśniową; kroma chleba z masełkiem, tłustym twarogiem, kremem krówkowym posypana płatkami migdałów; inka na mleku 3,2% z cukrem; duży banan, mars

IIśn: 1. buła wieloziarnista 120g z masełkiem, jakąś dobrą szynką, serkiem brie, jajkiem na twardo, ogórkiem konserwowym i sosem majonezowym; nektar wieloowocowy
2. wielkie ciastko francuskie z jabłkami posypane cukrem, mandarynka, petitki w czekoladzie, mleko bananowe
3. /fakultety/: jogurt gruszkowy, duże opakowanie czekoladek milka milkinis

o: zabielana zupa pomidorowa z furą ryżu, mięcha i marchewki puree z ziemniaczków posypanych natką pietruszki, 10 paluszków rybnych, surówki (seler, jabłko, śmietana, majonez; 2: por, jabłko, majonez); kompot
d: kawał zebry w polewie czekoladowej; zagęszczone mleko czekoladowe w tubce, kilka kruchych krówek, ciepłe mleko z miodem

p: micha gęstej 'zupy' meksykańskiej (mięcho, fasola, kukurydza, papryka, groszek) z 2 chlebami pita; herbata z syropem wiśniowym cukrem

k: 3 kromy chleba 3 ziarna: z masłem, kozim serem i żurawiną; z masłem, bryndzą i kiełbasą krakowską; z masłem, żółtym serem, sałatą, pomidorem i majonezem; kawa z mlekiem i cukrem

+ paczka wafli z kremem orzechowym w mlecznej czeko, duużo pralin (kokos, orzech, coffee & cream) i galaretek w czekoladzie

I mam dylemat, czy jest to naprawdę normalne jedzenie na przytycie siedząc a w anoreksji? Bo tak patrząc na to stwierdziłam, że albo jestem nienormalna jakaś bo jem przynajmniej połowę mniej albo te jadłospisy są zbyt duże objętościowo...

Ervisha, może Ty się bardziej orientujesz, bo widziałam, że w tamtej części wątku się udzielałaś więc pewnie kojarzysz jadłospisy vany albo kiki

Swoją drogą, mój wczorajszy:

Ś: jogurt z płatkami owsianymi, orzechami, pestkami dyni, słonecznika, siemienim lnianym, borówkami i ananasem + cynamon

IIŚ: kanapka składana w szkole z wędliną, twarożkiem plus warzywka

O: pierś z kurczaka "w papirusie" z ziołami prowansalskimi + ziemniaki gotowane + brokuły gotowane

P: ------------------------------------ standardowo - nie byłam głodna w porze podwieczorku

K: duuuuuuuży kawał szarlotki, naprawdę duży ale taka ochota mnie naszła.. plus do tego kawa zbożowa z mlekiem
Twój jadłospis z pewnością nie jest na P. Jedna mała kanapka w szkole? Przecież w szkole jesteś jakieś 6-7 godzin. Jeśli decydujesz się na kanapki powinny być chociaż ze dwie, jakiś owoc.... Zamiast kanapek możesz brać naleśniki, domowe drożdżówki, bułki z soczewicą, sałatki z kaszą/makaronem/ryżem.

Obiad najlepiej gdyby był z 2 dań... trochę zupy i potem drugie, tym bardziej że w szkole jadłaś tylko jedną kanapkę

Jeśli chodzi o podwieczorek to nawet pomimo tego że nie jesteś głodna powinnaś go zjesć. Takim zachowaniem pokazujesz, ze choroba Tobą rzadzi. Poza tym z pewnością masz skurczony żołądek i pasowałoby aby wrócił do normlanych rozmiarów. Unikajac posiłków nigdy nie odzyskasz wagi.

Kolacja to nie kolacja... Nie zjadłaś kolacji. Ten kawałek szarlotki to powinien być deser po obiedzie. Na kolacje powinno być coś treściwego.

---------- Dopisano o 14:49 ---------- Poprzedni post napisano o 14:47 ----------

Cytat:
Narazie czekam na odbiór jadłospisu od dietetyka, może wtedy będzie lepiej. Szczerze to naprawdę ciężko mi wcisnąć więcej, wczoraj ten obiad to na siłę wpychałam "zjeść aby zjeść" bo w ogóle nie byłam głodna A uważasz, że co muszę zmienić, co radziłabyś jeszcze wprowadzić dodatkowo @zakonna ?
Na co Ty czekasz? Powinnaś pracować każdego dnia. Dietetyk wie, że chorujesz na ED?

Książki potrzebują nowego domu

Edytowane przez Ervisha
Czas edycji: 2014-10-16 o 13:48
Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-16, 14:21   #277
Farbka93
Przyczajenie

Ponawiam wczorajsze pytanie. Podobno kto pyta nie błądzi. Czy nie obcięłam za mocno? Powinno być R/U.
Rany... jeśli za szybko schudnę znowu się zacznie kontrola. Nie chcę nie chcę
Farbka93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-16, 17:24   #278
linecaro
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
Twój jadłospis z pewnością nie jest na P. Jedna mała kanapka w szkole? Przecież w szkole jesteś jakieś 6-7 godzin. Jeśli decydujesz się na kanapki powinny być chociaż ze dwie, jakiś owoc.... Zamiast kanapek możesz brać naleśniki, domowe drożdżówki, bułki z soczewicą, sałatki z kaszą/makaronem/ryżem.

Obiad najlepiej gdyby był z 2 dań... trochę zupy i potem drugie, tym bardziej że w szkole jadłaś tylko jedną kanapkę

Jeśli chodzi o podwieczorek to nawet pomimo tego że nie jesteś głodna powinnaś go zjesć. Takim zachowaniem pokazujesz, ze choroba Tobą rzadzi. Poza tym z pewnością masz skurczony żołądek i pasowałoby aby wrócił do normlanych rozmiarów. Unikajac posiłków nigdy nie odzyskasz wagi.

Kolacja to nie kolacja... Nie zjadłaś kolacji. Ten kawałek szarlotki to powinien być deser po obiedzie. Na kolacje powinno być coś treściwego.

---------- Dopisano o 14:49 ---------- Poprzedni post napisano o 14:47 ----------

Na co Ty czekasz? Powinnaś pracować każdego dnia. Dietetyk wie, że chorujesz na ED?
A co uwazasz Ervisha o tyn podanym jadloapisie ktory uznalam za dziwny? Tak powinnam jesc? ;> a jesli chodzi o dietetyka to tak, wie, jak narazie to kazala mi sporo podjada

i swoja droga, moglabys podac mi Twoj przykladowy jadlospis z czasow walki z ed albo taki "wzorcowy" do ktorego powinnam dazyc?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Edytowane przez linecaro
Czas edycji: 2014-10-16 o 17:25
Stary 2014-10-16, 18:36   #279
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
A co uwazasz Ervisha o tyn podanym jadloapisie ktory uznalam za dziwny? Tak powinnam jesc? ;> a jesli chodzi o dietetyka to tak, wie, jak narazie to kazala mi sporo podjada

i swoja droga, moglabys podac mi Twoj przykladowy jadlospis z czasow walki z ed albo taki "wzorcowy" do ktorego powinnam dazyc?

Powinnaś jeść więcej, takie produkty jakie lubisz, urozmaicać.. nie musisz zapychać się słodkim bo słodycze witamin nie mają, ale i ich sobie nie odmawiaj. Jedz je z umiarem jako dodatek do posilków

Co do mojego jadłospisu to chyba nie uda mi się znaleźć

Stary 2014-10-18, 20:14   #280
n_eptun
Raczkowanie

Cytat:
Powinnaś jeść więcej, takie produkty jakie lubisz, urozmaicać.. nie musisz zapychać się słodkim bo słodycze witamin nie mają, ale i ich sobie nie odmawiaj. Jedz je z umiarem jako dodatek do posilków

Co do mojego jadłospisu to chyba nie uda mi się znaleźć
Dawno mnie tu nie było hehe, mam nadzieję że chociaż część dziewcząt ukierunkowała odpowiednio nastawienie do siebie?

A teraz wtrące się do rozmowy bo nie byłabym sobą
Jadłospisy na przytycie Ervishy (naprawdę nic trudnego, wizaż ma super wyszukiwarkę!)
Śniadanie - duża bułka z ziarnami słonecznika z margaryną i serem białym, herbata słodzona
DRUGIE ŚNIADANIE - 3 duże kanapki z chleba wieloziarnistego z sałatką jarzynową, jabłko
Po - KitKat Carmel
Obiad - talerz zuy grzybowej z makaronem i ziemniakami
potrawka z tuńczyka (warzywa na patelnię z ziemniakami z tuńczykiem w sosie własnym to wszytko polane sosem koperkowo-ziołowym), kompot do picia (słodzony)
Deser - kilka markiz kakaowo-orzechowych ( http://www.vobro.com.pl/obrazki/markizy-orze-kak.jpg)
Podwieczorek - Kawa Łaciatka (zaparzyłam kawę Anatol o smaku waniliowym i pozostawiłam do ostygnięcia. Na dno szklanki włożyłam 3 łyżki bitej śmietany. Następnie delikatnie wlałam przestudzoną kawę i udekorowałam polewą do lodów o smaku Tiramisu i wisienkami ), serek Danio jagodowy zagryzany Krakuskami zbożowymi (100 gram),jabłko
Kolacja - duża bułka pszenna z margaryną, łososiem wędzonym w plastrach i papryką (mama robiła do słoików), słodzona herbata do picia.

ŚNIADANIE Duża bułka pszenna (100 gram)posmarowana margaryną a na to serek wiejski (200 gram)+ kubek słodzonej herbaty
Po butelka soku Pysio z kiwi, opakowanie delicji
II ŚNIADANIE duża grahamka (obie połówki posmarowane margaryną i dżemem)+jogurt truskawkowy z 50 gram muslie
OBIAD talerz domowego barszczu czerwonego na śmietanie ze startymi buraczkami i fasolką (mama nalała mi sporo gęstego), 9 pierogów ze szpinakiem polanych stopioną słoniną+ kubek kompotu słodzonego
PODWIECZOREK kajzerka posmarowana serkiem homogenizowany waniliowym z malinami (taki serek z dżemem malinowym) 150 gram+kubek kisielu (duży kubas nie taki 200 ml)+pomarańcza
KOLACJA będzie bułka z ziarnami słonecznika z sałatką z tuńczyka z papryką pomidorową, kukurydzą i groszkiem (200gram) (mama gdzieś taką sałatkę kupiła)+kubek słodzonej herbaty

ŚNIADANIE - duża bułka pszenna obie połówki z serkiem śmietankowym (150 gram)
1/2 dużego rogala maślanego z masłem i dżemem wiśniowym
słodzona herbata do picia
II ŚNIADANIE 2 duże i grube kromki chleba
1 z margaryną i serem topionym w plastrach i pomidorem
1 z margaryną i twarogiem
jabłko
PO kawał tortu zrobionego przez mamę
OBIAD I. talerz gęstej zabielanej zupy jarzynowej
II. warzywa na patelnię z ryżem wymieszane z puszką tuńczyka w sosie własnym i polane masełkiem
słodzony kompot do picia

PODWIECZOREK
2 kromki chleba z sałatką meksykańską z łososiem (180 gram)+butelka jogurt pitnego truskawkowego+pomarańcza
KOLACJA
duża bułka z ziarnami słonecznika.
1/2 z margaryną,serem topionym w plastrach i ogórkiem kiszonym
1/2 z margaryną i serkiem śmietankowym (150 gram)wymieszanym z 2 czubatymi łyżkami stołowymi wiórek kokosowych

Śniadanie - duża bułka pszenna z serkiem topionym (100 gram), słodzona herbata do picia
Drugie Śniadanie - 2 ogromne, grube i ciężkie kromki chleba razowego z margaryną i serem białym półtłustym(1/2 kostki)jabłko
OBIAD - talerz gęstej zupy grzybowej z kupą ziemniaków i makaronu
9 pierogów ze szpinakiem polanych stopionym masełkiem,
słodzony kompot do picia
Deser - 1/2 czekolady Wedel Advokat
Podwieczorek - 2 ogromne, grube i ciężkie kromki chleba razowego z sałatką meksykańską z tuńczykiem (180 gram), szklanka soku grejpfrutowego, pomarańcza,1/2 czekolady Wedel
Kolacja - Duża bułka z ziarnami słonecznika z margaryną i łososiem wędzonym w plastrach, słodzona herbata do picia

Jest ich oczywiście o wiele, wiele więcej wystarczy poszukać
Powodzenia dziewczyny i pamiętajcie, że wychodzenie z ED to nie tylko przytycie.

A potem zaczniesz akceptować swoje porażki i znosić je z podniesioną głową, otwartymi oczami i wdziękiem osoby dorosłej, a nie żalem i gniewem dziecka.
n_eptun jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-18, 21:53   #281
catelyn95
Raczkowanie

Witam. Wstawiam swoje U..

I. jajecznica z pomidorami i porem smażona na maśle;
dwie kromki chleba słonecznikowego z masłem, szynką, keczupem i warzywami;
herbata;
II. dwie gałki ziemniaczanego puree; gruby plaster schabu; sałatka porowo-pomidorowo-paprykowa z przyprawami;
cappucino orzechowe; dwa paski gorzkiej czekolady
III. bananowo-jabłkowe crumble z kokosową kruszonką;
IV. trzy kromki chleba słonecznikowego;
drobiowo-wieprzowy pasztet pieczony, ketchup, warzywa;
masło, szynka, łyżka sałatki jarzynowej, ketchup, warzywa x2;
herbata
catelyn95 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-10-18, 23:01   #282
linecaro
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez catelyn95 Pokaż wiadomość
Witam. Wstawiam swoje U..

I. jajecznica z pomidorami i porem smażona na maśle;
dwie kromki chleba słonecznikowego z masłem, szynką, keczupem i warzywami;
herbata;
II. dwie gałki ziemniaczanego puree; gruby plaster schabu; sałatka porowo-pomidorowo-paprykowa z przyprawami;
cappucino orzechowe; dwa paski gorzkiej czekolady
III. bananowo-jabłkowe crumble z kokosową kruszonką;
IV. trzy kromki chleba słonecznikowego;
drobiowo-wieprzowy pasztet pieczony, ketchup, warzywa;
masło, szynka, łyżka sałatki jarzynowej, ketchup, warzywa x2;
herbata
O, a Ty juz na U?

---------- Dopisano o 00:01 ---------- Poprzedni post napisano o 00:00 ----------

Cytat:
Napisane przez n_eptun Pokaż wiadomość
Dawno mnie tu nie było hehe, mam nadzieję że chociaż część dziewcząt ukierunkowała odpowiednio nastawienie do siebie?

Jadłospisy na przytycie Ervishy (naprawdę nic trudnego, wizaż ma super wyszukiwarkę!)
Śniadanie - duża bułka z ziarnami słonecznika z margaryną i serem białym, herbata słodzona
DRUGIE ŚNIADANIE - 3 duże kanapki z chleba wieloziarnistego z sałatką jarzynową, jabłko
Po - KitKat Carmel
potrawka z tuńczyka (warzywa na patelnię z ziemniakami z tuńczykiem w sosie własnym to wszytko polane sosem koperkowo-ziołowym), kompot do picia (słodzony)
Deser - kilka markiz kakaowo-orzechowych ( http://www.vobro.com.pl/obrazki/markizy-orze-kak.jpg)
Podwieczorek - Kawa Łaciatka (zaparzyłam kawę Anatol o smaku waniliowym i pozostawiłam do ostygnięcia. Na dno szklanki włożyłam 3 łyżki bitej śmietany. Następnie delikatnie wlałam przestudzoną kawę i udekorowałam polewą do lodów o smaku Tiramisu i wisienkami ), serek Danio jagodowy zagryzany Krakuskami zbożowymi (100 gram),jabłko
Kolacja - duża bułka pszenna z margaryną, łososiem wędzonym w plastrach i papryką (mama robiła do słoików), słodzona herbata do picia.

ŚNIADANIE Duża bułka pszenna (100 gram)posmarowana margaryną a na to serek wiejski (200 gram)+ kubek słodzonej herbaty
II ŚNIADANIE duża grahamka (obie połówki posmarowane margaryną i dżemem)+jogurt truskawkowy z 50 gram muslie
OBIAD talerz domowego barszczu czerwonego na śmietanie ze startymi buraczkami i fasolką (mama nalała mi sporo gęstego), 9 pierogów ze szpinakiem polanych stopioną słoniną+ kubek kompotu słodzonego
PODWIECZOREK kajzerka posmarowana serkiem homogenizowany waniliowym z malinami (taki serek z dżemem malinowym) 150 gram+kubek kisielu (duży kubas nie taki 200 ml)+pomarańcza
KOLACJA będzie bułka z ziarnami słonecznika z sałatką z tuńczyka z papryką pomidorową, kukurydzą i groszkiem (200gram) (mama gdzieś taką sałatkę kupiła)+kubek słodzonej herbaty

jabłko
II. warzywa na patelnię z ryżem wymieszane z puszką tuńczyka w sosie własnym i polane masełkiem
słodzony kompot do picia

PODWIECZOREK
2 kromki chleba z sałatką meksykańską z łososiem (180 gram)+butelka jogurt pitnego truskawkowego+pomarańcza
KOLACJA
1/2 z margaryną i serkiem śmietankowym (150 gram)wymieszanym z 2 czubatymi łyżkami stołowymi wiórek kokosowych

Śniadanie - duża bułka pszenna z serkiem topionym (100 gram), słodzona herbata do picia
Drugie Śniadanie - 2 ogromne, grube i ciężkie kromki chleba razowego z margaryną i serem białym półtłustym(1/2 kostki)jabłko
słodzony kompot do picia
Podwieczorek - 2 ogromne, grube i ciężkie kromki chleba razowego z sałatką meksykańską z tuńczykiem (180 gram), szklanka soku grejpfrutowego, pomarańcza,1/2 czekolady Wedel
Kolacja - Duża bułka z ziarnami słonecznika z margaryną i łososiem wędzonym w plastrach, słodzona herbata do picia

Powodzenia dziewczyny i pamiętajcie, że wychodzenie z ED to nie tylko przytycie.
Dziekuje, nawet nie wiesz jak jestem Ci wdzieczna! Sama nie umiem szukac na wizazu :P

Stary 2014-10-19, 06:43   #283
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez n_eptun Pokaż wiadomość
Dawno mnie tu nie było hehe, mam nadzieję że chociaż część dziewcząt ukierunkowała odpowiednio nastawienie do siebie? Co masz na myśli ?

Po - KitKat Carmel

jabłko
słodzony kompot do picia

PODWIECZOREK
KOLACJA

słodzony kompot do picia

Przyznam że z Tych jadłospisów za jakoś specjalnie nie jestem dumna, ponieważ są takie... monotonne ? Wydaje mi się, że potem jak już więcej dowiedziałam się o odzywianiu, poznałam nowe produkty to był i smaczniej i lepiej (zaczęłam urozmaicać jadłospis o masło orzechowe, naleśniki, gofry, omlety, placki itp.)

Edytowane przez Ervisha
Czas edycji: 2014-10-19 o 06:45
Stary 2014-10-19, 18:19   #284
catelyn95
Raczkowanie

U mnie jest źle. Wstawiam swoje utrzymanie

I. owsianka (3ł. płatków, mini banan, mały jogurt naturalny, cynamon);
dwie małe kromki chleba razowego z konfiturą śliwkowo-jabłkową;
II. rosół z makaronem;
dwie gałki ziemniaczanego puree, smażona i panierowana pierś z kurczaka, sałatka z kapusty białej, papryki, pomidora, ogórka kiszonego i cebuli; po: pałeczka Kinder Bueno
III. cappucino orzechowe; kawałek sernika wiedeńskiego
IV. pieczone jabłko polane jogurtem naturalnym, posypane rodzynkami i cynamonem; drożdżówka z serem i kruszonką;
V. makaron spaghetti z duszonymi warzywami (marchewka, papryka, pomidor, cebula + jakieś zioła);
herbata
Stary 2014-10-19, 18:23   #285
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
U mnie jest źle. Wstawiam swoje utrzymanie

I. owsianka (3ł. płatków, mini banan, mały jogurt naturalny, cynamon);
dwie małe kromki chleba razowego z konfiturą śliwkowo-jabłkową; znowu unikasz masła ?
II. rosół z makaronem;
dwie gałki ziemniaczanego puree, smażona i panierowana pierś z kurczaka, sałatka z kapusty białej, papryki, pomidora, ogórka kiszonego i cebuli; po: pałeczka Kinder Bueno
III. cappucino orzechowe; kawałek sernika wiedeńskiego
IV. pieczone jabłko polane jogurtem naturalnym, posypane rodzynkami i cynamonem; drożdżówka z serem i kruszonką;
V. makaron spaghetti z duszonymi warzywami (marchewka, papryka, pomidor, cebula + jakieś zioła);
herbata
Jadłospis nie jest straszny.... Mów co się dzieje ?

Stary 2014-10-19, 18:43   #286
catelyn95
Raczkowanie

Cytat:
Jadłospis nie jest straszny.... Mów co się dzieje ?
Masła nie unikam, po prostu nie smakuje mi z dżemem/pasztetem. Jak robię tosty to masło jest zawsze, bo wtedy tak bardzo nie zmienia mi smaku dżemu.
Przeraża mnie to, że jadłospis jest na utrzymanie, a nie przytycie. Waga stoi w miejscu od ponad dwóch tygodni... A nawet chyba zeszło pół kilograma z tego co widziałam na wadze dzisiaj.
Stary 2014-10-19, 18:47   #287
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Masła nie unikam, po prostu nie smakuje mi z dżemem/pasztetem. Jak robię tosty to masło jest zawsze, bo wtedy tak bardzo nie zmienia mi smaku dżemu.
Przeraża mnie to, że jadłospis jest na utrzymanie, a nie przytycie. Waga stoi w miejscu od ponad dwóch tygodni... A nawet chyba zeszło pół kilograma z tego co widziałam na wadze dzisiaj.
Metabolizm Ci ruszył, organizm się przyzwyczaił do tej dawki energii i jeszcze ćwiczysz na w-fie to normalnie. Musisz coś dorzucić (np. o jedną kanapkę więcej albo na kolacje zjedz coś co zostało z obiadu) i nie bój się tego Dodatkowo podobijaj kalorie pestkami słonecznika, dyni, orzechami, sezamem...

Stary 2014-10-19, 21:44   #288
dezett
Zadomowienie

Ja na 2 tys ćwiczenia 3x w tyg jestem głodna.
poza schemat.
dezett jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-19, 22:01   #289
catelyn95
Raczkowanie

Cytat:
Metabolizm Ci ruszył, organizm się przyzwyczaił do tej dawki energii i jeszcze ćwiczysz na w-fie to normalnie. Musisz coś dorzucić (np. o jedną kanapkę więcej albo na kolacje zjedz coś co zostało z obiadu) i nie bój się tego Dodatkowo podobijaj kalorie pestkami słonecznika, dyni, orzechami, sezamem...
Właśnie dawno nie ćwiczyłam na wf-ie, czasem w domu zrobię kilkadziesiąt brzuszków i to byłoby na tyle jeśli chodzi o ruch, nie chcę na razie tego robić ze względu na brak okresu. Wiadomo, że w tygodniu tego ruchu jest więcej (chociażby dojście na przystanek - prawie kilometr, później powrót ze szkoły). Mama uważa, że jem za mało i nie przytyje jeśli tego nie zmienię, teraz chyba ma rację. Nie wiem jak się do tego zabrać tak szczerze. Na początku myślałam, żeby zacząć wprowadzać soki owocowe, co jak co, ale trochę kalorii podbiłyby.

Przed ED jadłam codziennie słodycze, niezdrowe przekąski typu paluszki, krakersy, chipsy etc. Na mieście często wpadało coś typu fast food. No i dużo piłam.. Cola, wszelkie soki z kartonów, nawet te gazowane napoje się zdarzały. Kanapek niczym nie smarowałam, masło zawsze mi śmierdziało. Możliwe jest to, że organizm przyzwyczaił się do tego tak bardzo, że ciężko będzie mi odzyskać okres jeśli będę unikała tych rzeczy?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-10-21, 20:15   #290
linecaro
Raczkowanie

catelyn95 a nie dałabyś rady podjadać między posiłkami? Mi dietetyczka poleciła żeby zwiększyć kaloryczność właśnie poprzez podjadanie orzechów, bakalii na przerwie w szkole, ale nie na tej na której jem II śniadanie tylko na jakiejś innej.. Ja jeszcze podjadać nie umiem niestety, jem o określonych porach, ale może Ty jesteś już na etapie, że dałabyś radę?
Stary 2014-10-21, 21:45   #291
catelyn95
Raczkowanie

Unhappy Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy - posty chorobowe [wątek zbiorczy], cz. III

Cytat:
catelyn95 a nie dałabyś rady podjadać między posiłkami? Mi dietetyczka poleciła żeby zwiększyć kaloryczność właśnie poprzez podjadanie orzechów, bakalii na przerwie w szkole, ale nie na tej na której jem II śniadanie tylko na jakiejś innej.. Ja jeszcze podjadać nie umiem niestety, jem o określonych porach, ale może Ty jesteś już na etapie, że dałabyś radę?

Nie wiem. Cały czas się czegoś obawiam, pytanie tylko czego Ale już wiem, że jestem na dobrej drodze, żeby zaakceptować siebie, a niedługo będę jadła co będę chciała i kiedy będę chciała.. Wydaje mi się, że tak będzie. Skoro już teraz jem tyle to wierzę w to, że jeśli będzie trzeba to dam radę więcej. Jutro mam wizytę u ginekologa.. TROCHĘ się boję, oby wszystko poszło dobrze.
A jak u Ciebie z wagą? Tyjesz coś?

I wstawiam swoje COŚ, U/P. Dzisiaj za dużo pieczywa, ale miałam ochotę na chleb i bułki. Jestem trochę zła, bo niezbyt zdrowo :<

I. standardowo to samo - owsianka i tym razem solidna kromka chleba żytniego z konfiturą jabłkową;
II. grahamka (masło, szynka drobiowa, ketchup i warzywa);
III. zupa jarzynowa zabielana (kalafior, brukselka, ziemniaki, fasolka szparagowa, groszek, marchewka, pietruszka + przyprawy);
9 przysmażonych na maśle pierogów z twarogiem - polane dwoma łyżkami jogurtu nat. i posypane cynamonem;
d: ekler z kremem x2 (mało kremu i były strasznie lekkie, nie miały chyba nawet 20gram..)
IV. przytostowana bułka pszenna posmarowana pastą bananową; małe jabłko;
V. grahamka; kromka chleba żytniego (masło, polędwica sopocka, ketchup, warzywa, szczypiorek); herbata bez cukru
w międzyczasie 5 kostek czekolady

Hm, coś dużo dzisiaj zjadłam..

Edytowane przez catelyn95
Czas edycji: 2014-10-21 o 21:47
Stary 2014-10-22, 08:43   #292
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiem. Cały czas się czegoś obawiam, pytanie tylko czego Ale już wiem, że jestem na dobrej drodze, żeby zaakceptować siebie, a niedługo będę jadła co będę chciała i kiedy będę chciała.. Wydaje mi się, że tak będzie. Skoro już teraz jem tyle to wierzę w to, że jeśli będzie trzeba to dam radę więcej. Jutro mam wizytę u ginekologa.. TROCHĘ się boję, oby wszystko poszło dobrze.

I wstawiam swoje COŚ, U/P. Dzisiaj za dużo pieczywa, ale miałam ochotę na chleb i bułki. Jestem trochę zła, bo niezbyt zdrowo :<

I. standardowo to samo - owsianka i tym razem solidna kromka chleba żytniego z konfiturą jabłkową;
III. zupa jarzynowa zabielana (kalafior, brukselka, ziemniaki, fasolka szparagowa, groszek, marchewka, pietruszka + przyprawy);
9 przysmażonych na maśle pierogów z twarogiem - polane dwoma łyżkami jogurtu nat. i posypane cynamonem;
d: ekler z kremem x2 (mało kremu i były strasznie lekkie, nie miały chyba nawet 20gram..)
V. grahamka; kromka chleba żytniego (masło, polędwica sopocka, ketchup, warzywa, szczypiorek); herbata bez cukru

Nie zjadłaś za dużo i nie jest za dużo pieczywa.. Skoro miałas ochotę to oznacza, że organizm tego potrzebował.. Musisz jego słuchać

Stary 2014-10-22, 10:44   #293
linecaro
Raczkowanie

Cytat:

A czemu twierdzisz, ze niezdrowo catelyn? Toz tu zdrowo jest, zadnych fast foodow, a niektorzy tak jedza, wtedy to i niezdrowo :P

Co do mojego przytycia, niby wczoraj mnie dietetyczka wazyla i przybylo 1.5 kg w tydzien ale dla mnie to dziwne jest, nie jadlam duzo przeciez wiec skad niby taki wzrost...bo jestem swiadoma, ze nie jem az tyle ile wiekszosc osob na P... albo mam taki metabolizm ze tyje na tym moim jedzeniu.. ;>

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-10-22, 11:12   #294
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
A czemu twierdzisz, ze niezdrowo catelyn? Toz tu zdrowo jest, zadnych fast foodow, a niektorzy tak jedza, wtedy to i niezdrowo :P

Co do mojego przytycia, niby wczoraj mnie dietetyczka wazyla i przybylo 1.5 kg w tydzien ale dla mnie to dziwne jest, nie jadlam duzo przeciez wiec skad niby taki wzrost...bo jestem swiadoma, ze nie jem az tyle ile wiekszosc osob na P... albo mam taki metabolizm ze tyje na tym moim jedzeniu.. ;>

A jak jadłospis? Coś zmieniłaś? I moze podasz jadłospis od dietetyczki ?

Stary 2014-10-22, 13:45   #295
linecaro
Raczkowanie

Cytat:
A jak jadłospis? Coś zmieniłaś? I moze podasz jadłospis od dietetyczki ?

Jasne, podam Jeśli chodzi o zmiany no to wprowadziłam sobie podwieczorki obowiązkowo jak narazie

Co do dietetyczki...odrazu powiem, że nie jestem zadowolona z tej wizyty. Szczerze mówiąc oczekiwałam jakiegoś fajnego jadłospisu, ciekawego, urozmaiconego, takiego który naprawdę pomoże mi wyjść z choroby, a nie do końca dostałam to, czego chciałam. Przynajmniej mi się to tak wydaje, że jest mało tego jedzenia i propozycje są takie...nijakie w sumie ;/ Już lepsze jadłospisy są tutaj, na wizażu...
No np proszę, tutaj jadłospis na cały tydzień (swoją drogą, myślę, że fajnie byoby gdybym dostała konkretny plan zywieniowy na cały tydzień, wyodrębniając dni, a nie jeden na cały tydzień - 7 dni mam jeść to samo???)

Ś: -4 łyżki muesli z rodzynkami i orzechami (60 g), 250 g jogurtu lub mleka

LUB

-2 kromki pieczywa razowego. twaróg lub ser lub serek homo owocowy lub wędlina i warzywa

IIŚ:- bułka drożdżowa z serem lub kanapka
-garść orzechów / owoc / sok owocowy (szklanka)

O: -warzywa gotowane lub pieczone lub sałatka lub zupa warzywna
-makaron, kasza, ryż lub ziemniaki lub rośłiny strączkowe
-dowolna ryba (200 g) lub mięso białe czy czerwone albo owoce morza (150 g)
-szklanka kompotu/soku

P: -koktail białkowy (może być z dodatkiem zowoców lub orzechów)

LUB

-serek homo LUB budyń

K: kanapki

LUB

sałatki

LUB naleśniki albo 1/2 tego, co na obiad

No i co myślicie...prawda, że lepsze jadłospisy podają wizażanki?

Co do porad jakie mi dała to : jeść w szkole na killku przerwach, np na jednej przerwie jabłko lub pół batonika a na drugiej kanapka, albo na jednej kilka orzechów, na drugiej kanapka ------> kazała podjadać po prostu

I w sumie to na tyle...oceniła moje jedzenie na wręcz idealne, że zdrowo i wgl...ale co mi kurcze z tego
Stary 2014-10-22, 15:48   #296
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Jasne, podam Jeśli chodzi o zmiany no to wprowadziłam sobie podwieczorki obowiązkowo jak narazie

Co do dietetyczki...odrazu powiem, że nie jestem zadowolona z tej wizyty. Szczerze mówiąc oczekiwałam jakiegoś fajnego jadłospisu, ciekawego, urozmaiconego, takiego który naprawdę pomoże mi wyjść z choroby, a nie do końca dostałam to, czego chciałam. Przynajmniej mi się to tak wydaje, że jest mało tego jedzenia i propozycje są takie...nijakie w sumie ;/ Już lepsze jadłospisy są tutaj, na wizażu...
No np proszę, tutaj jadłospis na cały tydzień (swoją drogą, myślę, że fajnie byoby gdybym dostała konkretny plan zywieniowy na cały tydzień, wyodrębniając dni, a nie jeden na cały tydzień - 7 dni mam jeść to samo???)

Ś: -4 łyżki muesli z rodzynkami i orzechami (60 g), 250 g jogurtu lub mleka

LUB

-2 kromki pieczywa razowego. twaróg lub ser lub serek homo owocowy lub wędlina i warzywa

IIŚ:- bułka drożdżowa z serem lub kanapka
-garść orzechów / owoc / sok owocowy (szklanka)

O: -warzywa gotowane lub pieczone lub sałatka lub zupa warzywna
-makaron, kasza, ryż lub ziemniaki lub rośłiny strączkowe
-dowolna ryba (200 g) lub mięso białe czy czerwone albo owoce morza (150 g)
-szklanka kompotu/soku

P: -koktail białkowy (może być z dodatkiem zowoców lub orzechów)

LUB

-serek homo LUB budyń

K: kanapki

LUB

sałatki

LUB naleśniki albo 1/2 tego, co na obiad

No i co myślicie...prawda, że lepsze jadłospisy podają wizażanki?

Co do porad jakie mi dała to : jeść w szkole na killku przerwach, np na jednej przerwie jabłko lub pół batonika a na drugiej kanapka, albo na jednej kilka orzechów, na drugiej kanapka ------> kazała podjadać po prostu

I w sumie to na tyle...oceniła moje jedzenie na wręcz idealne, że zdrowo i wgl...ale co mi kurcze z tego
Z dietetyczkami już tak jest.... Co do porad to miała rację - podjadaj ale też pamiętaj by w szkole zjeść pełnowartościowe drugie śniadanie. Nie muszą to być kanapki - może to być sałatka z makaronem/kaszą np. kus-kus, naleśniki (ze szpinakiem i serem, pasztetem i warzywami itp.), domowe pizzerinki itp. przejrzyj sobie w internecie lunchboxy

Co do jadłospisu to uważam, że za mało na śniadanie. Do śniadania dorzuciłabym jakiś owoc, orzechy.... Zamiast musli moze być owsianka, omlet itp.

Sam serek czy owoc to nie posiłek tylko dodatek do posiłku. Dwie kanapki na P? Powinny być co najmniej 3+ do tego jakieś orzechy. Obiad najlepiej z dwóch dań - pierwsze i za pół godziny drugie (kasza/ryż/ziemniaki+mięso/ryba+sałatka albo jakieś naleśniki, pierogi, makaron z warzywami i mięsem)

Koktajl też nie mozesz traktowac jako posiłek... do tego też coś trzeba dorzucić... moze kawałek domowego ciasta, drożdżówkę lub kanapkę?

Co do kolacji to się zgodze, że mozesz zjeść to co na obiad

I powinno się jeść urozmaicone jedzenie by się nie znudziło

A czy dietetyczka wie, że chorujesz na ED?

Stary 2014-10-22, 16:34   #297
linecaro
Raczkowanie

Cytat:
Z dietetyczkami już tak jest.... Co do porad to miała rację - podjadaj ale też pamiętaj by w szkole zjeść pełnowartościowe drugie śniadanie. Nie muszą to być kanapki - może to być sałatka z makaronem/kaszą np. kus-kus, naleśniki (ze szpinakiem i serem, pasztetem i warzywami itp.), domowe pizzerinki itp. przejrzyj sobie w internecie lunchboxy

Co do jadłospisu to uważam, że za mało na śniadanie. Do śniadania dorzuciłabym jakiś owoc, orzechy.... Zamiast musli moze być owsianka, omlet itp.

Sam serek czy owoc to nie posiłek tylko dodatek do posiłku. Dwie kanapki na P? Powinny być co najmniej 3+ do tego jakieś orzechy. Obiad najlepiej z dwóch dań - pierwsze i za pół godziny drugie (kasza/ryż/ziemniaki+mięso/ryba+sałatka albo jakieś naleśniki, pierogi, makaron z warzywami i mięsem)

Koktajl też nie mozesz traktowac jako posiłek... do tego też coś trzeba dorzucić... moze kawałek domowego ciasta, drożdżówkę lub kanapkę?

Co do kolacji to się zgodze, że mozesz zjeść to co na obiad

I powinno się jeść urozmaicone jedzenie by się nie znudziło

A czy dietetyczka wie, że chorujesz na ED?
Nie powiedzialam jej wprost, ale mysle ze sama widzi po mnie bo widac, pytala o @ to tez wie ze nie mam, tak samo taki maly % tluszczu w organizmie wiec chyba glupia nie jest i wie :P a moze nie...? ;/

Ona tez mnie troche denereuje tym ze jak zapytalam ile czekolady np moge jesc to ona ze 2 kostki dziennie a kurcze...jak mam wyjsc z ed.majac wyliczone slodycze

Stary 2014-10-22, 16:41   #298
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Nie powiedzialam jej wprost, ale mysle ze sama widzi po mnie bo widac, pytala o @ to tez wie ze nie mam, tak samo taki maly % tluszczu w organizmie wiec chyba glupia nie jest i wie :P a moze nie...? ;/

Ona tez mnie troche denereuje tym ze jak zapytalam ile czekolady np moge jesc to ona ze 2 kostki dziennie a kurcze...jak mam wyjsc z ed.majac wyliczone slodycze

Wiesz nie zawsze... czasem to inna choroba. Powinnaś jej powiedzieć.

Co do czekolady i słodyczy to jej nie słuchaj... Jak masz ochotę zjeść tabliczkę czekolady to zjedz.... Uczysz się a to wysiłek i czasami potrzebuje tego.. to normalne

---------- Dopisano o 17:41 ---------- Poprzedni post napisano o 17:40 ----------

Tutaj na forum dostałaś już wiele rad - teraz wprowadź je w życie

Stary 2014-10-22, 16:59   #299
linecaro
Raczkowanie

Cytat:
Wiesz nie zawsze... czasem to inna choroba. Powinnaś jej powiedzieć.

Co do czekolady i słodyczy to jej nie słuchaj... Jak masz ochotę zjeść tabliczkę czekolady to zjedz.... Uczysz się a to wysiłek i czasami potrzebuje tego.. to normalne

---------- Dopisano o 17:41 ---------- Poprzedni post napisano o 17:40 ----------

Tutaj na forum dostałaś już wiele rad - teraz wprowadź je w życie
Tylko wlasnie nie chcialabym zsprzepaszczac zdrowego odzywiania slodyczami bo jednak jakby nie patrzec to zdrowe one nie sa :P

A to, ze dostalam wiele rad to wiem i bardzo dziekuje Chociaz troszke zaczynam wierzyc ze moze mi sie uda

Stary 2014-10-22, 17:04   #300
Ervisha
Zakorzenienie

Nie przesadzaj... Każdy jak ma ochotę to je słodkie i to nic złego. A z tym zdrowym odzywianiem to uważaj bo wpadniesz w ortoreksje... Zdrowy człowiek nie rozkminia nad jedzeniem tylko je na co ma ochotę nawet pizze, zapiekankę czy hot-doga... O to chodzi w "zdrowieniu".... ED to przede wszystkim to co siedzi w głowie.... A co do słodyczy to domowe wypieki ja nie uważam za niezdrowe (serniki, szarlotki, ciasta z owocami... nie są wcale niezdrowe a do tego smaczne)

Odpowiedz

Nowe wątki na forum W krzywym zwierciadle odchudzania

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości