|
Notka |
|
W krzywym zwierciadle odchudzania Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
|
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#271 |
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy - posty chorobowe [wątek zbiorczy], cz. III
Przy takim odżywianiu to długo nie porządzisz. Przecież to katorga dla organizmu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#272 |
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny, czy moje dzisiejsze jedzenie mieści się w normie?
Przez długi czas pilnował mnie TŻ żebym jadła. Teraz nie ma go przy mnie i kurczę sama nie wiem czy jest ok czy nie. Tak oko: Kakao na mleku, 3 plastry szynki, sałatka warzywna (na oko mniej niż kubek) Fasolka po bretońsku, (więcej niż kubek) Tyle samo salatki i 2 kabanosy Jeśli głupio pytam to przepraszam ale ja na prawdę nie wiem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#273 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, wczoraj przeglądałam wcześniejsze wersje wątku o jadłospisach i bardzo mnie zadziwił ten (użytkowniczka vana), tutaj jej wpis:
na przywitanie weekendu wrzucę może moje wczorajsze P ![]() Iśn: bułka maślana z kruszonką z masłem orzechowym i konfiturą wiśniową; kroma chleba z masełkiem, tłustym twarogiem, kremem krówkowym posypana płatkami migdałów; inka na mleku 3,2% z cukrem; duży banan, mars IIśn: 1. buła wieloziarnista 120g z masełkiem, jakąś dobrą szynką, serkiem brie, jajkiem na twardo, ogórkiem konserwowym i sosem majonezowym; nektar wieloowocowy 2. wielkie ciastko francuskie z jabłkami posypane cukrem, mandarynka, petitki w czekoladzie, mleko bananowe 3. /fakultety/: jogurt gruszkowy, duże opakowanie czekoladek milka milkinis ![]() o: zabielana zupa pomidorowa z furą ryżu, mięcha i marchewki ![]() d: kawał zebry w polewie czekoladowej; zagęszczone mleko czekoladowe w tubce, kilka kruchych krówek, ciepłe mleko z miodem p: micha gęstej 'zupy' meksykańskiej (mięcho, fasola, kukurydza, papryka, groszek) z 2 chlebami pita; herbata z syropem wiśniowym cukrem k: 3 kromy chleba 3 ziarna: z masłem, kozim serem i żurawiną; z masłem, bryndzą i kiełbasą krakowską; z masłem, żółtym serem, sałatą, pomidorem i majonezem; kawa z mlekiem i cukrem + paczka wafli z kremem orzechowym w mlecznej czeko, duużo pralin (kokos, orzech, coffee & cream) i galaretek w czekoladzie ![]() I mam dylemat, czy jest to naprawdę normalne jedzenie na przytycie siedząc a w anoreksji? Bo tak patrząc na to stwierdziłam, że albo jestem nienormalna jakaś bo jem przynajmniej połowę mniej albo te jadłospisy są zbyt duże objętościowo... Ervisha, może Ty się bardziej orientujesz, bo widziałam, że w tamtej części wątku się udzielałaś więc pewnie kojarzysz jadłospisy vany albo kiki ![]() Swoją drogą, mój wczorajszy: Ś: jogurt z płatkami owsianymi, orzechami, pestkami dyni, słonecznika, siemienim lnianym, borówkami i ananasem + cynamon IIŚ: kanapka składana w szkole z wędliną, twarożkiem plus warzywka O: pierś z kurczaka "w papirusie" z ziołami prowansalskimi + ziemniaki gotowane + brokuły gotowane P: ------------------------------------ standardowo - nie byłam głodna w porze podwieczorku K: duuuuuuuży kawał szarlotki, naprawdę duży ale taka ochota mnie naszła.. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#274 |
Naczelna Nastolatka
|
Twój jadłospis to redukcja
![]() |
#275 |
Raczkowanie
|
Narazie czekam na odbiór jadłospisu od dietetyka, może wtedy będzie lepiej. Szczerze to naprawdę ciężko mi wcisnąć więcej, wczoraj ten obiad to na siłę wpychałam "zjeść aby zjeść" bo w ogóle nie byłam głodna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#276 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Obiad najlepiej gdyby był z 2 dań... trochę zupy i potem drugie, tym bardziej że w szkole jadłaś tylko jedną kanapkę Jeśli chodzi o podwieczorek to nawet pomimo tego że nie jesteś głodna powinnaś go zjesć. Takim zachowaniem pokazujesz, ze choroba Tobą rzadzi. Poza tym z pewnością masz skurczony żołądek i pasowałoby aby wrócił do normlanych rozmiarów. Unikajac posiłków nigdy nie odzyskasz wagi. Kolacja to nie kolacja... Nie zjadłaś kolacji. Ten kawałek szarlotki to powinien być deser po obiedzie. Na kolacje powinno być coś treściwego. ---------- Dopisano o 14:49 ---------- Poprzedni post napisano o 14:47 ---------- Cytat:
Edytowane przez Ervisha Czas edycji: 2014-10-16 o 13:48 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#277 |
Przyczajenie
|
Ponawiam wczorajsze pytanie. Podobno kto pyta nie błądzi. Czy nie obcięłam za mocno? Powinno być R/U.
Rany... jeśli za szybko schudnę znowu się zacznie kontrola. Nie chcę nie chcę |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#278 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
i swoja droga, moglabys podac mi Twoj przykladowy jadlospis z czasow walki z ed albo taki "wzorcowy" do ktorego powinnam dazyc? ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez linecaro Czas edycji: 2014-10-16 o 17:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#279 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do mojego jadłospisu to chyba nie uda mi się znaleźć ![]()
![]() |
![]() |
#280 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A teraz wtrące się do rozmowy bo nie byłabym sobą ![]() Jadłospisy na przytycie Ervishy (naprawdę nic trudnego, wizaż ma super wyszukiwarkę!) Śniadanie - duża bułka z ziarnami słonecznika z margaryną i serem białym, herbata słodzona DRUGIE ŚNIADANIE - 3 duże kanapki z chleba wieloziarnistego z sałatką jarzynową, jabłko Po - KitKat Carmel Obiad - talerz zuy grzybowej z makaronem i ziemniakami potrawka z tuńczyka (warzywa na patelnię z ziemniakami z tuńczykiem w sosie własnym to wszytko polane sosem koperkowo-ziołowym), kompot do picia (słodzony) Deser - kilka markiz kakaowo-orzechowych ( http://www.vobro.com.pl/obrazki/markizy-orze-kak.jpg) Podwieczorek - Kawa Łaciatka (zaparzyłam kawę Anatol o smaku waniliowym i pozostawiłam do ostygnięcia. Na dno szklanki włożyłam 3 łyżki bitej śmietany. Następnie delikatnie wlałam przestudzoną kawę i udekorowałam polewą do lodów o smaku Tiramisu i wisienkami ), serek Danio jagodowy zagryzany Krakuskami zbożowymi (100 gram),jabłko Kolacja - duża bułka pszenna z margaryną, łososiem wędzonym w plastrach i papryką (mama robiła do słoików), słodzona herbata do picia. ŚNIADANIE Duża bułka pszenna (100 gram)posmarowana margaryną a na to serek wiejski (200 gram)+ kubek słodzonej herbaty Po butelka soku Pysio z kiwi, opakowanie delicji II ŚNIADANIE duża grahamka (obie połówki posmarowane margaryną i dżemem)+jogurt truskawkowy z 50 gram muslie OBIAD talerz domowego barszczu czerwonego na śmietanie ze startymi buraczkami i fasolką (mama nalała mi sporo gęstego), 9 pierogów ze szpinakiem polanych stopioną słoniną+ kubek kompotu słodzonego PODWIECZOREK kajzerka posmarowana serkiem homogenizowany waniliowym z malinami (taki serek z dżemem malinowym) 150 gram+kubek kisielu (duży kubas nie taki 200 ml)+pomarańcza KOLACJA będzie bułka z ziarnami słonecznika z sałatką z tuńczyka z papryką pomidorową, kukurydzą i groszkiem (200gram) (mama gdzieś taką sałatkę kupiła)+kubek słodzonej herbaty ŚNIADANIE - duża bułka pszenna obie połówki z serkiem śmietankowym (150 gram) 1/2 dużego rogala maślanego z masłem i dżemem wiśniowym słodzona herbata do picia II ŚNIADANIE 2 duże i grube kromki chleba 1 z margaryną i serem topionym w plastrach i pomidorem 1 z margaryną i twarogiem jabłko PO kawał tortu zrobionego przez mamę OBIAD I. talerz gęstej zabielanej zupy jarzynowej II. warzywa na patelnię z ryżem wymieszane z puszką tuńczyka w sosie własnym i polane masełkiem słodzony kompot do picia PODWIECZOREK 2 kromki chleba z sałatką meksykańską z łososiem (180 gram)+butelka jogurt pitnego truskawkowego+pomarańcza KOLACJA duża bułka z ziarnami słonecznika. 1/2 z margaryną,serem topionym w plastrach i ogórkiem kiszonym 1/2 z margaryną i serkiem śmietankowym (150 gram)wymieszanym z 2 czubatymi łyżkami stołowymi wiórek kokosowych słodzona herbata do picia Śniadanie - duża bułka pszenna z serkiem topionym (100 gram), słodzona herbata do picia Drugie Śniadanie - 2 ogromne, grube i ciężkie kromki chleba razowego z margaryną i serem białym półtłustym(1/2 kostki)jabłko OBIAD - talerz gęstej zupy grzybowej z kupą ziemniaków i makaronu 9 pierogów ze szpinakiem polanych stopionym masełkiem, słodzony kompot do picia Deser - 1/2 czekolady Wedel Advokat Podwieczorek - 2 ogromne, grube i ciężkie kromki chleba razowego z sałatką meksykańską z tuńczykiem (180 gram), szklanka soku grejpfrutowego, pomarańcza,1/2 czekolady Wedel Kolacja - Duża bułka z ziarnami słonecznika z margaryną i łososiem wędzonym w plastrach, słodzona herbata do picia Jest ich oczywiście o wiele, wiele więcej wystarczy poszukać ![]() Powodzenia dziewczyny i pamiętajcie, że wychodzenie z ED to nie tylko przytycie.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#281 |
Raczkowanie
|
Witam. Wstawiam swoje U..
I. jajecznica z pomidorami i porem smażona na maśle; dwie kromki chleba słonecznikowego z masłem, szynką, keczupem i warzywami; herbata; II. dwie gałki ziemniaczanego puree; gruby plaster schabu; sałatka porowo-pomidorowo-paprykowa z przyprawami; cappucino orzechowe; dwa paski gorzkiej czekolady III. bananowo-jabłkowe crumble z kokosową kruszonką; IV. trzy kromki chleba słonecznikowego; drobiowo-wieprzowy pasztet pieczony, ketchup, warzywa; masło, szynka, łyżka sałatki jarzynowej, ketchup, warzywa x2; herbata |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#282 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 00:01 ---------- Poprzedni post napisano o 00:00 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#283 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Edytowane przez Ervisha Czas edycji: 2014-10-19 o 06:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#284 |
Raczkowanie
|
U mnie jest źle. Wstawiam swoje utrzymanie
![]() I. owsianka (3ł. płatków, mini banan, mały jogurt naturalny, cynamon); dwie małe kromki chleba razowego z konfiturą śliwkowo-jabłkową; II. rosół z makaronem; dwie gałki ziemniaczanego puree, smażona i panierowana pierś z kurczaka, sałatka z kapusty białej, papryki, pomidora, ogórka kiszonego i cebuli; po: pałeczka Kinder Bueno ![]() III. cappucino orzechowe; kawałek sernika wiedeńskiego IV. pieczone jabłko polane jogurtem naturalnym, posypane rodzynkami i cynamonem; drożdżówka z serem i kruszonką; V. makaron spaghetti z duszonymi warzywami (marchewka, papryka, pomidor, cebula + jakieś zioła); herbata |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#285 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#286 |
Raczkowanie
|
Masła nie unikam, po prostu nie smakuje mi z dżemem/pasztetem. Jak robię tosty to masło jest zawsze, bo wtedy tak bardzo nie zmienia mi smaku dżemu.
Przeraża mnie to, że jadłospis jest na utrzymanie, a nie przytycie. Waga stoi w miejscu od ponad dwóch tygodni... A nawet chyba zeszło pół kilograma z tego co widziałam na wadze dzisiaj. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#287 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#288 |
Zadomowienie
|
Ja na 2 tys ćwiczenia 3x w tyg jestem głodna.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#289 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Przed ED jadłam codziennie słodycze, niezdrowe przekąski typu paluszki, krakersy, chipsy etc. Na mieście często wpadało coś typu fast food. No i dużo piłam.. Cola, wszelkie soki z kartonów, nawet te gazowane napoje się zdarzały. Kanapek niczym nie smarowałam, masło zawsze mi śmierdziało. Możliwe jest to, że organizm przyzwyczaił się do tego tak bardzo, że ciężko będzie mi odzyskać okres jeśli będę unikała tych rzeczy? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#290 |
Raczkowanie
|
catelyn95 a nie dałabyś rady podjadać między posiłkami? Mi dietetyczka poleciła żeby zwiększyć kaloryczność właśnie poprzez podjadanie orzechów, bakalii na przerwie w szkole, ale nie na tej na której jem II śniadanie tylko na jakiejś innej.. Ja jeszcze podjadać nie umiem niestety, jem o określonych porach, ale może Ty jesteś już na etapie, że dałabyś radę?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#291 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
Nie wiem. Cały czas się czegoś obawiam, pytanie tylko czego ![]() A jak u Ciebie z wagą? Tyjesz coś? I wstawiam swoje COŚ, U/P. Dzisiaj za dużo pieczywa, ale miałam ochotę na chleb i bułki. Jestem trochę zła, bo niezbyt zdrowo :< I. standardowo to samo - owsianka i tym razem solidna kromka chleba żytniego z konfiturą jabłkową; II. grahamka (masło, szynka drobiowa, ketchup i warzywa); III. zupa jarzynowa zabielana (kalafior, brukselka, ziemniaki, fasolka szparagowa, groszek, marchewka, pietruszka + przyprawy); 9 przysmażonych na maśle pierogów z twarogiem - polane dwoma łyżkami jogurtu nat. i posypane cynamonem; d: ekler z kremem x2 (mało kremu i były strasznie lekkie, nie miały chyba nawet 20gram..) IV. przytostowana bułka pszenna posmarowana pastą bananową; małe jabłko; V. grahamka; kromka chleba żytniego (masło, polędwica sopocka, ketchup, warzywa, szczypiorek); herbata bez cukru w międzyczasie 5 kostek czekolady Hm, coś dużo dzisiaj zjadłam.. Edytowane przez catelyn95 Czas edycji: 2014-10-21 o 21:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#292 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#293 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do mojego przytycia, niby wczoraj mnie dietetyczka wazyla i przybylo 1.5 kg w tydzien ale dla mnie to dziwne jest, nie jadlam duzo przeciez wiec skad niby taki wzrost...bo jestem swiadoma, ze nie jem az tyle ile wiekszosc osob na P... albo mam taki metabolizm ze tyje na tym moim jedzeniu.. ;> Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#294 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#295 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jasne, podam ![]() ![]() Co do dietetyczki...odrazu powiem, że nie jestem zadowolona z tej wizyty. Szczerze mówiąc oczekiwałam jakiegoś fajnego jadłospisu, ciekawego, urozmaiconego, takiego który naprawdę pomoże mi wyjść z choroby, a nie do końca dostałam to, czego chciałam. Przynajmniej mi się to tak wydaje, że jest mało tego jedzenia i propozycje są takie...nijakie w sumie ;/ Już lepsze jadłospisy są tutaj, na wizażu... No np proszę, tutaj jadłospis na cały tydzień (swoją drogą, myślę, że fajnie byoby gdybym dostała konkretny plan zywieniowy na cały tydzień, wyodrębniając dni, a nie jeden na cały tydzień - 7 dni mam jeść to samo???) Ś: -4 łyżki muesli z rodzynkami i orzechami (60 g), 250 g jogurtu lub mleka LUB -2 kromki pieczywa razowego. twaróg lub ser lub serek homo owocowy lub wędlina i warzywa IIŚ:- bułka drożdżowa z serem lub kanapka -garść orzechów / owoc / sok owocowy (szklanka) O: -warzywa gotowane lub pieczone lub sałatka lub zupa warzywna -makaron, kasza, ryż lub ziemniaki lub rośłiny strączkowe -dowolna ryba (200 g) lub mięso białe czy czerwone albo owoce morza (150 g) -szklanka kompotu/soku P: -koktail białkowy (może być z dodatkiem zowoców lub orzechów) LUB -serek homo LUB budyń K: kanapki LUB sałatki LUB naleśniki albo 1/2 tego, co na obiad No i co myślicie...prawda, że lepsze jadłospisy podają wizażanki? ![]() Co do porad jakie mi dała to : jeść w szkole na killku przerwach, np na jednej przerwie jabłko lub pół batonika a na drugiej kanapka, albo na jednej kilka orzechów, na drugiej kanapka ------> kazała podjadać po prostu I w sumie to na tyle...oceniła moje jedzenie na wręcz idealne, że zdrowo i wgl...ale co mi kurcze z tego |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#296 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do jadłospisu to uważam, że za mało na śniadanie. Do śniadania dorzuciłabym jakiś owoc, orzechy.... Zamiast musli moze być owsianka, omlet itp. Sam serek czy owoc to nie posiłek tylko dodatek do posiłku. Dwie kanapki na P? Powinny być co najmniej 3+ do tego jakieś orzechy. Obiad najlepiej z dwóch dań - pierwsze i za pół godziny drugie (kasza/ryż/ziemniaki+mięso/ryba+sałatka albo jakieś naleśniki, pierogi, makaron z warzywami i mięsem) Koktajl też nie mozesz traktowac jako posiłek... do tego też coś trzeba dorzucić... moze kawałek domowego ciasta, drożdżówkę lub kanapkę? Co do kolacji to się zgodze, że mozesz zjeść to co na obiad ![]() I powinno się jeść urozmaicone jedzenie by się nie znudziło ![]() A czy dietetyczka wie, że chorujesz na ED?
![]() |
![]() |
#297 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ona tez mnie troche denereuje tym ze jak zapytalam ile czekolady np moge jesc to ona ze 2 kostki dziennie a kurcze...jak mam wyjsc z ed.majac wyliczone slodycze ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#298 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do czekolady i słodyczy to jej nie słuchaj... Jak masz ochotę zjeść tabliczkę czekolady to zjedz.... Uczysz się a to wysiłek i czasami potrzebuje tego.. to normalne ![]() ---------- Dopisano o 17:41 ---------- Poprzedni post napisano o 17:40 ---------- Tutaj na forum dostałaś już wiele rad - teraz wprowadź je w życie ![]()
![]() |
![]() |
#299 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A to, ze dostalam wiele rad to wiem i bardzo dziekuje ![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#300 |
Zakorzenienie
|
Nie przesadzaj... Każdy jak ma ochotę to je słodkie i to nic złego. A z tym zdrowym odzywianiem to uważaj bo wpadniesz w ortoreksje... Zdrowy człowiek nie rozkminia nad jedzeniem tylko je na co ma ochotę nawet pizze, zapiekankę czy hot-doga...
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:46.