Czy stypendia socjalne mają sens? - Strona 12 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-10-16, 20:02   #331
201705250955
Konto usunięte

Dot.: Czy stypendia socjalne mają sens?

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
nie, totalnie do nikogo się nie odniosłaś
Głębia wypowiedzi tak ogromna dyskusja tak pełna argumentów.
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-16, 20:03   #332
201605161006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość
No ty jesteś jedną z tych, która szerzy bzdury. Bo wikipedia to nie jest źródło informacji.
No cóż, jak Ty tak czytasz, to nic dziwnego, że dla Ciebie to bzdury. Napisałam, że weryfikuję to, co przeczytam, w tym także to co przeczytam na Wikipedii. I Wikipedia to nie jest złe źródło informacji, jest hejt na nią, a jak tak sprawdzam sobie i weryfikuję to jest tam to samo co w podręcznikach do medycyny, dietetyki, biologii, weterynarii, zoologii, botaniki itd. Zresztą zwykle jest podane źródło do danych artykułów. Ale Ty, mądra, ''wiesz'' że na Wikipedii są same bzdury. Brawo. Bezmyślne to jest strasznie. Kończę już off top.
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-16, 20:05   #333
GgochaA
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez takasobie93 Pokaż wiadomość
Jak dla mnie stypendium socjalne na jakiejś filozofii czy kulturoznastwie też jest bez sensu, nie tylko naukowe.
Kocham ten moment w KAŻDEJ dyskusji tego typu, kiedy ktoś nagle wyskakuje z genialnym w jego mniemaniu tekstem o tym jakoby każdy człowiek na tej planecie miał być programistą, lekarzem, w ostateczności stomatologiem. Wybitnie rokujący literaturoznawca? Fe, nie należy mu się ani socjalne, ani naukowe, w ogóle nie należy mu się nic - powinni zamknąć jego kierunek.
GgochaA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-16, 20:05   #334
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Kalini Pokaż wiadomość
Jasne w wielu instytucjach reformy są potrzebne. Ale no właśnie reformy, a nie równanie z ziemia. Bo niektóre zawody powinny być chronione i do takich należy zawód nauczyciela. Nie chciałabym, aby wszyscy nauczyciele musieli kombinować jaką dorywczą prace znaleźć na te dwa miesiące albo aby się bali, że za rok stracą pracę bo szkoła znajdzie kogoś tańszego. Ale już kończę offtop.
ich chronienie nie powinno polegać na dożywotniej robocie czy się wali czy się pali. powinien być supervisor i to z prawdziwego zdarzenia...
w sumie bardzo ciekawy wątek chętnie bym podyskutowała ale chyba wizaż nie jest miejscem gdzie zbierze się wystarczająca ilość grona pedagogicznego do dyskusji, bo zrobi się ogromny spęd hejterów i tyle z tego będzie
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-16, 20:06   #335
pffe
BAN stały

Cytat:
No cóż, jak Ty tak czytasz, to nic dziwnego, że dla Ciebie to bzdury. Napisałam, że weryfikuję to, co przeczytam, w tym także to co przeczytam na Wikipedii. I Wikipedia to nie jest złe źródło informacji, jest hejt na nią, a jak tak sprawdzam sobie i weryfikuję to jest tam to samo co w podręcznikach do medycyny, dietetyki, biologii, weterynarii, zoologii, botaniki itd. Zresztą zwykle jest podane źródło do danych artykułów. Ale Ty, mądra, ''wiesz'' że na Wikipedii są same bzdury. Brawo. Bezmyślne to jest strasznie. Kończę już off top.
Słuchaj, podaj w bibliografii jakiejś pracy wikipedię i zobacz co z Tobą zrobi wykładowca. Oczywiście ten porządny a nie z podrzędnej uczelni. Bo po prostu już nie biorę żadnej Twojej wypowiedzi na poważnie, skoro ją popierasz wikipedią, gdzie każdy człowiek może zamieścić co chce. A skoro jest tam podręcznikowa wiedza to poproszę link do takowego tekstu i źródło jakim jest książka.
pffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-16, 20:06   #336
201705250955
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez GgochaA Pokaż wiadomość
Kocham ten moment w KAŻDEJ dyskusji tego typu, kiedy ktoś nagle wyskakuje z genialnym w jego mniemaniu tekstem o tym jakoby każdy człowiek na tej planecie miał być programistą, lekarzem, w ostateczności stomatologiem. Wybitnie rokujący literaturoznawca? Fe, nie należy mu się ani socjalne, ani naukowe, w ogóle nie należy mu się nic - powinni zamknąć jego kierunek.
Ja też kocham
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-16, 20:07   #337
pffe
BAN stały

Cytat:
W zasadzie skoro ktoś idzie na kierunek bez przyszłości i i tak nie będzie pracować w zawodzie to po co mu dokładać do nauki czegoś, co sensu nie ma?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-10-16, 20:07   #338
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
ale to nie jest dyskusja pt
"czy mój synuś jacuś ma być kosmonautą czy kustoszem"
"moja agatka tak pięknie rysuje nie wiem czy wysyłać ją na asp czy na medycynę"
"zdałam wszystkie możliwe matury na 100%, dostałam się na PW ale serce ciągnie mnie do teatru"

tylko

"na co stać nasz kraj, czego potrzebujemy i co nam się opłaci".

nikt nie mówi o zamykaniu kierunku ale bardzo mądrze prawisz w zasadzie - ja już pisałam że powinno zmienić się limity miejsc, bo przyjmowanie po 200-300 anglistów czy polonistów na rok to nieporozumienie. a gdyby ustawowo pewne mało rentowne kierunku studiów mieli otwierać co drugi rok, to ho ho ho ho dopiero by piana była
Stary 2014-10-16, 20:08   #339
Imperialista
BAN stały

Cytat:
w ogóle mnie to nie dziwi. ci ludzie uciekli z rejonu zagrożenia wojną. a ktoś się oburza. przypominam że jesteśmy coś winni światu biorąc pod uwagę ile biorców świadczeń socjalnych my wysłaliśmy za granicę.
Polska wywołała im wojnę domową czy oni sami sobie? To niech ich oligarchowie płacą im za studia w Polsce, a nie my fundujmy sobie ukraińską V kolumnę.
Imperialista jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-16, 20:08   #340
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
W zasadzie skoro ktoś idzie na kierunek bez przyszłości i i tak nie będzie pracować w zawodzie to po co mu dokładać do nauki czegoś, co sensu nie ma?
bo polak poprzez konstytucję gwarantującą mu swobodę wyznania i edukacji rozumie: ma być nie dość że za darmo to mają mi dopłacić bo ja chcę przez rok postudiować i w ogóle to dyskryminacja jest i idę do sztrazburga.

i to się przez dekady nie zmieni niestety.
Stary 2014-10-16, 20:09   #341
pffe
BAN stały

Cytat:
ale to nie jest dyskusja pt
"czy mój synuś jacuś ma być kosmonautą czy kustoszem"
"moja agatka tak pięknie rysuje nie wiem czy wysyłać ją na asp czy na medycynę"
"zdałam wszystkie możliwe matury na 100%, dostałam się na PW ale serce ciągnie mnie do teatru"

tylko

"na co stać nasz kraj, czego potrzebujemy i co nam się opłaci".

nikt nie mówi o zamykaniu kierunku ale bardzo mądrze prawisz w zasadzie - ja już pisałam że powinno zmienić się limity miejsc, bo przyjmowanie po 200-300 anglistów czy polonistów na rok to nieporozumienie. a gdyby ustawowo pewne mało rentowne kierunku studiów mieli otwierać co drugi rok, to ho ho ho ho dopiero by piana była
Pytanie ili z tych 100-200 przyjętych te studia kończy bo to też ma znaczenie. Zobacz, że u mnie przyjęli 150 czy 170 osób a zostało w tej chwili 48 czy 49 osób a to dopiero drugi rok. Ostatecznie kończy około 20 osób. Według mnie wysłanie 20 specjalistów na rynek jest lepszym wyjściem niż wypuszczenie 150 w jednym roku.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-10-16, 20:09   #342
jerr
BAN stały

w karcie nauczyciela jest zapis o przyznawaniu nauczycielom raz w roku zasiłku w wysokości dwóch pensji ( dane z wikipedii ). Nie jest to za ciekawy pomysł , biorąc pod uwagę ile mają wolnego w ciągu roku.
jerr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-16, 20:09   #343
pffe
BAN stały

Cytat:
bo polak poprzez konstytucję gwarantującą mu swobodę wyznania i edukacji rozumie: ma być nie dość że za darmo to mają mi dopłacić bo ja chcę przez rok postudiować i w ogóle to dyskryminacja jest i idę do sztrazburga.

i to się przez dekady nie zmieni niestety.
No masz rację. Niestety tak to już jest.
Stary 2014-10-16, 20:09   #344
201607111042
Konto usunięte

Cytat:
Problem polega na tym, że Polska bardziej potrzebuje przeciętnie rokujących lekarzy i pielęgniarek niż wybitnie rokujących literaturoznawców. Śmiem twierdzić, że bez wybitnie rokujących literaturoznawców jesteśmy w stanie się obejść dlatego nie dość, że nie powinni dostawać stypendiów naukowych i socjalnych, to jeszcze powinni za studia płacić. Zabij mnie, ale tak uważam. Prędzej przyznałabym stypendia dla wybitnie rokujących stolarzy niż dla wybitnie rokujących humanistów i mówię to bez ironii, jako typowa humanistka i mol książkowy
201607111042 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-16, 20:10   #345
GgochaA
Zadomowienie

Za darmo? Przeciętni rodzice przeciętnego studenta zapłacili w podatkach na edukację tyle że doprawy, to że dziecko postudiuje "za darmo" - choćby i tylko rok - nie jest niczym niezwykłym.
GgochaA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-16, 20:10   #346
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez jerr Pokaż wiadomość
w karcie nauczyciela jest zapis o przyznawaniu nauczycielom raz w roku zasiłku w wysokości dwóch pensji ( dane z wikipedii ). Nie jest to za ciekawy pomysł , biorąc pod uwagę ile mają wolnego w ciągu roku.
I zaznaczając, że w lato, gdy nie pracują, normalnie dostają pensję. To te sławne "trzynastki" czemu nie są przyznawane wszędzie tak jak mają właśnie nauczyciele?
Stary 2014-10-16, 20:10   #347
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Imperialista Pokaż wiadomość
Polska wywołała im wojnę domową czy oni sami sobie? To niech ich oligarchowie płacą im za studia w Polsce, a nie my fundujmy sobie ukraińską V kolumnę.
wiesz doskonale że to nie jest takie łatwe z tym że sami sobie wywołują wojnę. polacy nikogo do siebie nie chcą przyjmować - rozumiem arabów, czy cyganów okej. ale biorąc pod uwagę ile myśmy wyżebrali, że aż gb podniosła krzyk z tego powodu, to warto czasem przemilczeć pewne kwestie. to jeszcze nie jest wielkoskalowe zjawisko, nie zalewają nas w takiej ilości o jakiej mówisz, nie słyszysz na ulicach ukraińskiego, nie dopisują nazw ulic w cyrylicy... kilka osób uciekło gdzie mogło i tyle.
od trzech studentów z ukrainy na kierunku nie zbiedniejemy, od rozdawania wszystkim polakom (bo polacy to polacy, oni niesłusznie mogą kupe kasy dostawać, ale ukrainiec jest fe choć zamordowali mu pół rodziny...).
Stary 2014-10-16, 20:11   #348
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez cottan Pokaż wiadomość
Problem polega na tym, że Polska bardziej potrzebuje przeciętnie rokujących lekarzy i pielęgniarek niż wybitnie rokujących literaturoznawców. Śmiem twierdzić, że bez wybitnie rokujących literaturoznawców jesteśmy w stanie się obejść dlatego nie dość, że nie powinni dostawać stypendiów naukowych i socjalnych, to jeszcze powinni za studia płacić. Zabij mnie, ale tak uważam. Prędzej przyznałabym stypendia dla wybitnie rokujących stolarzy niż dla wybitnie rokujących humanistów i mówię to bez ironii, jako typowa humanistka i mol książkowy
Zgadzam się z Tobą. Też bym tak zrobiła.
Stary 2014-10-16, 20:11   #349
201609102148
Konto usunięte

Cytat:
No i co z tego?

Jeśli jest na zamawianym- dużo. Ciągną stypendium motywacyjne, którego przeznaczeniem nie jest sponsorowanie spadochroniarzy-marzycieli, ale zachęta i pomoc w wykształceniu specjalistów w danej dziedzinie (na którą jest zapotrzebowanie).

Dlatego zgadzam ssię z Drabiną- jak ktoś z zamawianego kierunku rezygnuje to powinien hajs oddać.
201609102148 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-10-16, 20:12   #350
Kalini
Zakorzenienie

Cytat:
ich chronienie nie powinno polegać na dożywotniej robocie czy się wali czy się pali. powinien być supervisor i to z prawdziwego zdarzenia...
w sumie bardzo ciekawy wątek chętnie bym podyskutowała ale chyba wizaż nie jest miejscem gdzie zbierze się wystarczająca ilość grona pedagogicznego do dyskusji, bo zrobi się ogromny spęd hejterów i tyle z tego będzie
Tu się zgadzam, tu co jest najgorsze w KN to utrzymywanie tych "starych" nawet gdy są beznadziejnymi nauczycielami i ledwo się ruszają, a blokowanie miejsca młodym, zdolnym i nadającym się do tej pracy. Plus jeszcze te tłumy nauczycieli, które dawno powinny być na emeryturze, ich też chroni KN? Ja już gdzieś pisałam, że nie wyobrażam sobie w żadnym zawodzie ludzi po 60, a najlepiej, aby przestawali pracować jeszcze wcześniej. Tylko szkoda, że nie ma jakiegoś idealnego sposoby, aby mogli sobie też w tym wieku nie pracować i mieć za co żyć.
Kalini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-16, 20:12   #351
pffe
BAN stały

Cytat:
wiesz doskonale że to nie jest takie łatwe z tym że sami sobie wywołują wojnę. polacy nikogo do siebie nie chcą przyjmować - rozumiem arabów, czy cyganów okej. ale biorąc pod uwagę ile myśmy wyżebrali, że aż gb podniosła krzyk z tego powodu, to warto czasem przemilczeć pewne kwestie. to jeszcze nie jest wielkoskalowe zjawisko, nie zalewają nas w takiej ilości o jakiej mówisz, nie słyszysz na ulicach ukraińskiego, nie dopisują nazw ulic w cyrylicy... kilka osób uciekło gdzie mogło i tyle.
od trzech studentów z ukrainy na kierunku nie zbiedniejemy, od rozdawania wszystkim polakom (bo polacy to polacy, oni niesłusznie mogą kupe kasy dostawać, ale ukrainiec jest fe choć zamordowali mu pół rodziny...).
Tu już nie chodzi o to, że Ukrainiec jest fe. Ja np. uważam, że powinni być i studiować w naszym kraju na takich samych zasadach jak my bo niby czemu mają większe przywileje?
Stary 2014-10-16, 20:12   #352
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6
Konto usunięte

Cytat:
Przepraszam, jak kierunek, na którym musisz tylko coś wykuć na blachę ma być trudniejszy?
Nie każdy umie kuć na blachę.
I nie rozumiem dlaczego ktos na filozofii ma mieć mniejsze stypendium niz na medycynie. Skoro mają taką samą średnią to i taką samą kase powinni otrzymac.
Na weterynarii np stypendium było przyznawane od sredniej 3,8 a na innych kierunkach od 4,0. Nie podoba mi się to.
Cytat:
edyta kompletnie mnie nie obchodzi jakie przedmioty są dla ciebie trudniejsze - mówimy o sytuacji na rynku pracy oraz o sytuacji kraju. obiektywnie przyda nam się więcej lekarzy i specjalistów niż filozofów.
a to że dla inżyniera historia myśli filozoficznej może być trudniejsza od mechaniki maszyn - co to w ogóle ma do rzeczy
Ale przecież nie będziemy mieć samych lekarzy. im więcej studentów skonczy medycyne tym wiecej pojedzie za granicę . A polska i tak nie ma kasy na to by zwiększyć liczbę lekarzy.

Edytowane przez 019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6
Czas edycji: 2014-10-16 o 20:14
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-16, 20:12   #353
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Za darmo? Przeciętni rodzice przeciętnego studenta zapłacili w podatkach na edukację tyle że doprawy, to że dziecko postudiuje "za darmo" - choćby i tylko rok - nie jest niczym niezwykłym.
hahaha, teraz to ja aż zachrumkałam ze śmiechu niech ktoś teraz tu ładnie wyjaśni jaki % z naszych podatków idzie na szkolnictwo wyższe i jak to jest dysponowane bo ja odpadam

Cytat:
Napisane przez jerr
moim zdaniem nauczycielom powinno być płacone za wakacje - ale wiele rzeczy to jest jakiś absurd. choćby ten zasiłek
Stary 2014-10-16, 20:13   #354
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Farmakopea Pokaż wiadomość
Jeśli jest na zamawianym- dużo. Ciągną stypendium motywacyjne, którego przeznaczeniem nie jest sponsorowanie spadochroniarzy-marzycieli, ale zachęta i pomoc w wykształceniu specjalistów w danej dziedzinie (na którą jest zapotrzebowanie).

Dlatego zgadzam ssię z Drabiną- jak ktoś z zamawianego kierunku rezygnuje to powinien hajs oddać.
Ja do tej pory żyłam w przekonaniu, że oddają ktoś kiedyś mi tak powiedział i tak mi w głowie zostało.
Stary 2014-10-16, 20:13   #355
201605161006
Konto usunięte

Cytat:
Słuchaj, podaj w bibliografii jakiejś pracy wikipedię i zobacz co z Tobą zrobi wykładowca. Oczywiście ten porządny a nie z podrzędnej uczelni. Bo po prostu już nie biorę żadnej Twojej wypowiedzi na poważnie, skoro ją popierasz wikipedią, gdzie każdy człowiek może zamieścić co chce. A skoro jest tam podręcznikowa wiedza to poproszę link do takowego tekstu i źródło jakim jest książka.
Nie podaję nigdzie źródła do wikipedii, bo jak mówię, zawsze weryfikuję i wrzucam te, które służyły mi do weryfikacji, czyli np. właśnie podręczniki . Nie będę się teraz bawić w szukanie, ale wielokrotnie sprawdzałam i wiem co mówię. Skoro Ty tak bezmyślnie, dla zasady, negujesz Wikipedię - Twoja sprawa, ale nie obrażaj mnie proszę bezpodstawnie, bo to, poza tym że jest nie na miejscu, świadczy o czymś więcej, niż bezmyślności.
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-16, 20:14   #356
pffe
BAN stały

[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4855719 0]Nie każdy umie kuć na blachę.
I nie rozumiem dlaczego ktos na filozofii ma mieć mniejsze stypendium niz na medycynie. Skoro mają taką samą średnią to i taką samą kase powinni otrzymac.

Ale przecież nie będziemy mieć samych lekarzy. im więcej studentów skonczy medycyne tym wiecej pojedzie za granicę . A polska i tak nie ma kasy na to by zwiększyć liczbę lekarzy.[/QUOTE]
Nie tylko średnia powinna mieć znaczenie ale też to ilu jest bezrobotnych po kierunku, na którym miałoby to stypendium być. Chociażby to.
Stary 2014-10-16, 20:15   #357
Kalini
Zakorzenienie

Cytat:
Tu już nie chodzi o to, że Ukrainiec jest fe. Ja np. uważam, że powinni być i studiować w naszym kraju na takich samych zasadach jak my bo niby czemu mają większe przywileje?
Ale w ogóle jest jakiś dowód na te ich przywileje. Ja mieszkałam w akademiku z dwiema dziewczynami z Ukrainy, owszem studiowały za darmo (tak jak Polacy), ale żadna z nich nie miała nawet stypendium socjalnego, a akademik opłacały normalnie.
Kalini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-16, 20:15   #358
pffe
BAN stały

Cytat:
Nie podaję nigdzie źródła do wikipedii, bo jak mówię, zawsze weryfikuję i wrzucam te, które służyły mi do weryfikacji, czyli np. właśnie podręczniki . Nie będę się teraz bawić w szukanie, ale wielokrotnie sprawdzałam i wiem co mówię. Skoro Ty tak bezmyślnie, dla zasady, negujesz Wikipedię - Twoja sprawa, ale nie obrażaj mnie proszę bezpodstawnie, bo to, poza tym że jest nie na miejscu, świadczy o czymś więcej, niż bezmyślności.
Jak już powiedziałam, ja nie neguje wikipedii bo mi się tak podoba tylko dlatego, że nie jest ona traktowana poważnie. I miałam święte prawo wyrazić na ten temat opinię. Ja też mogę powiedzieć, że nie chce mi się szukać. Ot, wymówka.
Stary 2014-10-16, 20:15   #359
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
co rozumiesz poprzez studiowanie na takich samych zasadach?
u mnie na anglistyce studiują jak inni bo doskonale znają angielski. na rusycystyce czy germanistyce podobnie, od zera nie idą. jedyna zasada która się ich nie ima to "podobno" darmowe akademiki. bo o zapomogi mogą się starać najprawdopodobniej na takich samych zasadach jak każdy polski student

Cytat:
Napisane przez edyta
Ale przecież nie będziemy mieć samych lekarzy. im więcej studentów skonczy medycyne tym wiecej pojedzie za granicę . A polska i tak nie ma kasy na to by zwiększyć liczbę lekarzy.
no-i-dobrze-że-nie-będziemy.

spójrz na to co się dzieje z wyszkolonymi fachowcami. nie mówię o ludziach po studiach. wszyscy leeecą na złamanie karku na wiele bezsensownych kierunków a brakuje nam porządnych fachowców którzy mogliby pracować z wykształceniem średnim technicznym.

Edytowane przez 201604181004
Czas edycji: 2014-10-16 o 20:19
Stary 2014-10-16, 20:16   #360
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Kalini Pokaż wiadomość
Ale w ogóle jest jakiś dowód na te ich przywileje. Ja mieszkałam w akademiku z dwiema dziewczynami z Ukrainy, owszem studiowały za darmo (tak jak Polacy), ale żadna z nich nie miała nawet stypendium socjalnego, a akademik opłacały normalnie.
Wiadomo, że nie wszyscy mają takie przywileje ale pojawiła się informacja kilka stron temu w tym wątku, że nawet kieszonkowe dostają. W zasadzie nawet jak im się należy stypendium socjalne to powinno pokrywać je ich państwo i nie chodzi mi tylko o Ukrainę ale o każdego studenta, także naszych w obcych krajach.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości