|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4291 |
Konto usunięte
|
Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
|
![]() ![]() |
![]() |
#4292 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Miałam napisać, że to wina matki, która zamiast dbać o dzieci powinna rodzić następne, ale chyba sobie daruję ten sarkazm. Choć muszę pochwalić liderów w moim regionie- w tamtym roku zakwalifikowano rodziny, które dotknęło jakieś nieszczęście, głównie chodziło o choroby. Nie było też kosmicznych żądań. Mam nadzieję, że w tym roku utrzymają poziom. Paczki dla takich osób można robić ze spokojnym sumienie, że pomoc nie przyniesie więcej szkody niż pożytku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4293 | ||||
O RLY?
|
Bez obrazy BRT 90 ale dla mnie Twój styl wypowiedzi brzmi jak guru jakiejś sekty.
Ty w ogóle czytasz swoje posty i co piszesz? Sam negujesz to co wcześniej napisałeś a logiczne myślenie u Ciebie leży i kwiczy. 1. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jednolite tzn. w całej Pl obowiązuje zasada, że rodzina nie dostanie zasiłku jeśli dochód na osobę przekracza 539 zł. A nie, że jeden MOPS ustali sobie 550 zł, drugi 520 zł, trzeci 600 zł. A SzP tak właśnie działa. Czyli nie ma jednolitych kryteriów. W kryteriach ujednoliconych nie ma miejsca na własną interpretację - obowiązują zasady ustalone z góry. Cytat:
https://www.youtube.com/watch?v=gX6bDyRSLPI Living zagranico juz 30 months. I zapomniec polski language ![]() Edytowane przez aer Czas edycji: 2014-10-16 o 20:23 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4294 |
Raczkowanie
|
ani Teresa (38 l.) samotnie wychowuje sześcioro dzieci: Jakuba (17 l.), Macieja (15 l.), Zuzię (14 l.), Zosię (12 l.), Pawełka (10 l.) oraz Piotrusia (5 l.).
Pani Teresa dotąd nie pracowała. We wrześniu Piotruś zaczął uczęszczać do przedszkola. Stan Pawełka dzięki lekom też się poprawił i w związku z tym, kobieta zaczęła poszukiwać pracy. W Rodzinie panuje atmosfera miłości i wsparcia. Pani Teresa bardzo troszczy się o swoje dzieci. Siedmioosobowa Rodzina mieszka w jednopokojowym mieszkaniu ok. 30 m2, znajdującym się na poddaszu. Mieszkanie jest ciasne, ale bardzo czyste i zadbane. Na przychody Rodziny składają się alimenty (2000 zł) i zasiłki (1236 zł). Po odliczeniu kosztów związanych z niezbędnymi opłatami, kosztów utrzymania, Rodzinie pozostaje 410 zł dochodu na osobę. Środki te z trudnością pozwalają zaspokoić podstawowe potrzeby. Pani opiekowała dziećmi w tym jednym chorym. Pewnie póki był ojciec było łatwiej. Jak tylko najmłodsze poszło do przedszkola, a Pawełek wyzdrowiał to zaczęła szukać pracy. Parę tygodni odkąd to możliwe to troszkę mało, by móc już ocenić te "starania", ale za rok jak się nikt nie pochoruje to rodzinny nie powinno być w projekcie. Ten sam post: Cytat: Pani Anna (43l.) razem z mężem Panem Stefanem (45l.) wychowują siódemkę dzieci: Kasię (22l.), Jakuba (21l.), Kamilę (19l.), Jacka (19l.), Justynkę (8l.), Jarka (4l.) i Magdę (3l.).. Ich sumaryczny dochód wynosi około 3900zł, ponieważ praca Jacka jest dorywcza,sezonowa. Dodatkowo rodzina otrzymuje zasiłki i świadczenia pielęgnacyjne na Madzię, które razem wynoszą 1040zł. Po dokonaniu wszystkich opłat, zakupie leków dla Magdy i Jarka oraz opłaceniu rehabilitacji, rodzinie pozostaje około 430zł na życie na osobę. Tu ok, pan pracuje, ale hmmm ... suma dochód + zasiłek nie taka mała. I zostaje całkiem sporo. Ale za to cała gromadka pełnoletnich dzieci, które pewnie dupy nie ruszą, bo po co ... Bardzo słaby opis... Takie coś powinno być usunięte i mam nadzieję, że było ![]() O nawet coś ode mnie https://wizaz.pl/forum/showpost.php?p...postcoun t=2236 Cytat: Pani Aneta (42 l.) samotnie wychowuje czwórkę synów: Jakuba (11 l.), Piotra (10 l.), Kamila (8 l.) i Marcina (4 l.). Pani Aneta rozwiodła sie w 2000 roku. Szukała potem swojego miejsca, ale życie nie oszczędzało jej. Przemoc parokrotnie kierowana w kierunku Pani Anety sprawiła, że od paru lat jest sama z synami. Pięcioosobowa rodzina żyje w wynajętym od gminy dwupokojowym mieszkaniu z dostępem do ubikacji i kuchni. Na dochód rodziny składają się zasiłki (926 zł) i alimenty na chłopców (1500 zł) Czyli razem 2426 zł na 5 osób siedząc na dupie. To 2 minimalne krajowe ... fakt, po rachunkach nie zostanie 450 zł ale pani mogłaby 4 latka wysłać do przedszkola i ruszyć dupę ... I opłaty za pakiet przedszkolny zjadłyby jej całą pensję... Według naszych kryteriów opieka nad dzieckiem, które nie chodzi jeszcze do podstawówki usprawiedliwia brak pracy... 2 rodzina z tego postu też ciekawa ... https://wizaz.pl/forum/showpost.php?p...postcoun t=2300 Cytat: Rodzina czteroosobowa, mieszkanie 3 pokojowe Obecnie na przychód rodziny składa się pensja pani Katarzyny w wysokości 1200 zł, emerytura pani Elżbiety (1400 zł), a także renta po ojcu przyznana chłopcom (1300 zł). Po odliczeniu wysokich kosztów utrzymania mieszkania (z uwagi na duży metraż i dobrą lokalizację - 2300 zł) ... ... zostaje 1700 na 4 osoby. Fakt, tu pani pracuje, no ale hmm ... mieszkanie można zmienić ... 1600 na 4... Ale fakt, za mało tu szczegółów, te koszty mieszkania biją w oczy i te sytuacja powinna być wyjaśniona. Moim zdaniem opis w takiej formie jest do cofnięcia... https://wizaz.pl/forum/showpost.php?p...postcoun t=2395 Cytat: Pani Maria (45 l.) i pan Andrzej (38 l.) wychowują szóstkę uroczych dzieci: Klarę (15 l.), Delfinę (11 l.), Aleksego (9 l.), Urszulę (6 l.), Klemensa (3 l.) i Jordana (2 l.). Rodzinę utrzymuje pan Andrzej, który mimo wielkich starań nie jest w stanie zapewnić rodzinie bytu na odpowiednim poziomie. Pani Maria nie może obecnie podjąć pracy, ponieważ opieka nad liczną gromadką jest bardzo absorbująca, a obowiązki domowe czasochłonne. Ośmioosobowa rodzina mieszka w wymagającym ocieplenia oraz remontu wszystkich pomieszczeń domku jednorodzinnym. Utrzymuje się z przychodu z działalności gospodarczej pana Andrzeja i zasiłków (1100 zł). Łączny dochód rodziny (427 zł na osobę) pozwala jedynie na bardzo skromne życie. Tu fakt, pan pracuje, ale pani też by mogła .. no ale po co, skoro zasiłek 1100 zł. Lepiej sobie następną rumianą buźkę pyknąć. Jak wyżej: koszty wysłania dwójki dzieci do przedszkola/żłobka mogłyby przekroczyć ilość zarobionych pieniędzy przez matkę.. https://wizaz.pl/forum/showpost.php?p...postcoun t=2421 Cytat: Pani Agnieszka (41 l.) i Pan Władysław (56 l.) wychowują wspólnie siódemkę wspaniałych dzieci: Krzysia (13 l.), Natalkę (12 l.), Wiktorię (10 l.), Anię (8 l.), Krystiana (7 l.), Julitę (3 l.) i Kasię (3 m-ce). Przyczyną trudnej sytuacji, w której znalazła się rodzina jest stan zdrowia Pana Władysława, który od wielu lat choruje na astmę oskrzelową, a w niedawnym czasie przeszedł zawał serca. Z tego tytułu, w ocenie lekarza, nie jest zdolny do podjęcia pracy. Sytuację pogarsza stan zdrowia niepełnosprawnej intelektualnie w stopniu lekkim Natalki. Rodzina żyje bardzo skromnie, jednak w domu panuje atmosfera wzajemnego wsparcia i miłości. Głównym źródłem dochodu jest renta chorobowa Pana Władysława (490zł) oraz zasiłki (2987zł), z których dużą część pochłaniają opłaty (632zł) i wydatki na leczenie Pana Władysława (150zł). Na życie pozostaje im niewiele - 299 zł na osobę." Zasiłki 2987 zł !!! to ponad 2 minimalne. Ja rozumiem, pan choruje .. to po co tyle dzieci do jasnej anielki? W dodatku 5 po chorej Natalce ... Zresztą, upośledzenie intelektualne w stopniu lekkim to nie jest jakiś kosmos. Takie dzieci chodzą do normalnej szkoły. Że też nie wiedział jak mu się dzieci rodziły, że tak ciężko zachoruje... Nie przewidział... Zasiłki na niepełnosprawne są wyższe i stąd taka suma. Mogłoby to być lepiej opisane, ale przypuszczam, że może być jakaś trudność, żeby małe i jedno niepełnosprawne dziecko zostawiać z poważnie chorym mężczyzną... https://wizaz.pl/forum/showpost.php?p...postcoun t=2447 Cytat: Pani Barbara (46 l.) mieszka pod jednym dachem ze swoimi dziećmi: Anetą (26 l.), Kamilem (24 l.), Anastazją (17 l.) i Mikołajem (7 l.) oraz rodzicami: Panią Teresą (72 l.) i Panem Michałem (75 l.). Aneta niedawno urodziła synka Jana (1 rok), który również mieszka w domu. Rodzina mieszka w 3-pokojowym mieszkaniu. Pomimo wielu pomieszczeń, w domu panuje tłok. Pani Teresa i Pan Michał mają problemy ze zdrowiem. Pani Teresa jest po czterech zawałach i choruje na miażdżycę, zdarzają się jej też zaniki pamięci. Pan Michał natomiast jest po udarze. Rodzina ma zaległości z opłatami za mieszkanie i niespłacone pożyczki, zaciągnięte przez Pana Michała kilka lat temu, w celu zakupienia potrzebnych im sprzętów AGD. W rodzinie nie ma osób pracujących. Pani Barbara opiekuje się chorymi rodzicami. Natomiast Aneta z Kamilem starają się podjąć pracę choćby dorywczą, w celu polepszenia się sytuacji materialnej rodziny. Na dochód rodziny (4 080 zł) składa się: emerytura Pani Teresy (1 000 zł) i Pana Michała (2 000 zł), zasiłek rodzinny w wysokości 200 zł, zasiłek stały (520 zł) i alimenty na dzieci (łącznie 360 zł). Po odliczeniu kosztów utrzymania mieszkania (1030 zł) i kosztów leczenia (250 zł) dochód na jednego członka wynosi 350zł. Rodzina najbardziej potrzebuje żywności, środków czystości i artykułów dziecięcych dla małego Jasia. Opis do natychmiastowego wycofania. Staranie się w takim wieku o podjęcie pracy mnie nie przekonuje... Mam nadzieję, że te opisy, co do których zgłosiłem powyższe wątpliwości zostały wycofane zaraz po tym, jak je skopiowałyście ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4295 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie, opisy te wisiały sobie niezagrożone. Jak to się ma do tych trzech instancji sprawdzania? Ja rozumiem, że jedna osoba może mieć pomroczność jasną, ale żeby trzy naraz? A potem jeszcze kolejna? A takich kwiatków jest duuuzo więcej. Może by tak zmienić kryteria przyjmowania wolontariuszy i liderów? Widać, że bardzo mało z was się nadaje. Przede wszystkim nie przyjmowałabym idealistów. Najlepsze byłyby takie stereotypowe "wredne babska" z urzędów. Takie, które wszystko wyciągną na światło dzienne. Piszę to z przymrużeniem oka, nie chcę obrazić żadnej pracownicy zus czy urzędu skarbowego ![]() Edytowane przez Fleur_D Czas edycji: 2014-10-16 o 20:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4296 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4297 | ||||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Przykład z życia: trzy lata temu trafiłem do 92-letniej staruszki, która żyła z zasiłków. Brakło jej pół roku pracy, a miałaby wysoką emeryturę, niestety się pochorowała. Cierpiała na bardzo rzadką chorobę - brak jakichkolwiek kwasów żoładkowych, żeby jeść kanapki (nic innego jeść nie mogła od 20 lat) musiała połykać rozcieńczony kwas solny, który wypalał jej gardło. Dostawała 470 złotych zasiłku, a 490 pochłaniały same leki. Kryteria pomocy społecznej nie uwzględniały ich w wyliczeniach... Cytat:
![]() ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#4298 |
Konto usunięte
|
Czy Pan Lider mógłby wreszcie jednoznacznie wyjaśnić jakie to są "niezbędne koszty utrzymania"? Czy jeżeli np jest chore dziecko, które zawsze musi być na lekach, to te leki są już wliczone w koszty czy dopiero odciągane z ostatecznego dochodu?
Pytam o to, bo z opisu np o pani Teresie to w ogóle nie wynika. Ba, tam jest mowa, że rodzinie zostaje 410 zł na osobę po odliczeniu kosztów utrzymania i moim zdaniem to jeszcze następny przykład na niedouczenie wolontariuszy i kiepską kontrolę nad tymi opisami, bo ta kwota na osobę, to jest właśnie koszt utrzymania, co nie?. ---------- Dopisano o 21:42 ---------- Poprzedni post napisano o 21:41 ---------- Ok, czyli odliczacie. To ja tym bardziej nie rozumiem jak pani Teresa nie potrafi utrzymać rodziny za 410 zł/osoba. Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2014-10-16 o 20:43 |
![]() ![]() |
![]() |
#4299 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4300 | |
Raczkowanie
|
Skąd wiesz? Ja wiem, że szereg kwiatków był wycofany w tamtym roku po analizie, choć przeczytanie 17 tys. trochę trwało
![]() Cytat:
![]() Co do tego linku: http://kontakt24.tvn24.pl/szlachetna...ewno,66994,ugc Jeżeli rodzina pisze prawdę (a to jest jakiś anonimowy donos), to sądzę, że po prostu nie została włączona, bo nie spełniała jakiegoś kryterium. Wolontariusze mogli "obiecać" Paczkę (choć nie wiadomo czy tak było), a dopiero w domu policzyli dochód, który okazał się przekroczony. Oczywiście to tylko hipoteza, której nie ma jak potwierdzić... ---------- Dopisano o 21:50 ---------- Poprzedni post napisano o 21:47 ---------- Przy tylu małych dzieciach, które brudzą się/wyrastają z ubrań/dojeżdżają do szkoły/potrzebują przyborów szkolnych i podręczników 410 zł to nie jest jakaś kolosalna suma. Przynajmniej ja tak uważam... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4301 |
Zakorzenienie
|
Pani opiekowała dziećmi w tym jednym chorym. Pewnie póki był ojciec było łatwiej. Jak tylko najmłodsze poszło do przedszkola, a Pawełek wyzdrowiał to zaczęła szukać pracy. Parę tygodni odkąd to możliwe to troszkę mało, by móc już ocenić te "starania", ale za rok jak się nikt nie pochoruje to rodzinny nie powinno być w projekcie.
Tu się jakoś mocno pani nie czepiłam, podałam przykład kasy jaka im zostaje, bo twierdziłeś, że takie się prawie nie zdarzały. Ale tak czy siak, kuje w oczy ilość rumianych buziek. I opłaty za pakiet przedszkolny zjadłyby jej całą pensję... Według naszych kryteriów opieka nad dzieckiem, które nie chodzi jeszcze do podstawówki usprawiedliwia brak pracy... Wiesz .. ja rozumiem ludzi, którzy nie pracują bo się nie opłaca. Na prawdę. Sama bym tak robiła gdybym nie miała perspektyw na lepszą pracę a tym samym lepszą pensję. Tylko wiesz, jak ktoś WYBIERA taki sposób na życie to niech nie oczekuje, że inni oprócz zasiłków zrzucą się dla pani na wygodne życie. Zresztą, pani się w 2000 roku rozwiodła a dzieci ma wszystkie jakby po rozwodzie ... dosyć mocno starała się o to, by to "życie" jej nie oszczędzało ... Jak wyżej: koszty wysłania dwójki dzieci do przedszkola/żłobka mogłyby przekroczyć ilość zarobionych pieniędzy przez matkę.. No i jak wyżej - takie rzeczy chyba można przewidzieć, prawda? To nie jest tak, że dzieci bocian przynosi ... jeśli się wie, że na dobrze płatną pracę marne szanse to się tych dzieci nie robi tyle! Że też nie wiedział jak mu się dzieci rodziły, że tak ciężko zachoruje... Nie przewidział... Zasiłki na niepełnosprawne są wyższe i stąd taka suma. Mogłoby to być lepiej opisane, ale przypuszczam, że może być jakaś trudność, żeby małe i jedno niepełnosprawne dziecko zostawiać z poważnie chorym mężczyzną... Pan Władysław OD LAT choruje a najmłodsze dziecko ma 3 m-ce ... No więc sam widzisz ... różowo nie jest. A to i tak był najlepszy rok, w poprzednich takich kwiatów było dużo więcej. Poza tym, jak już wspomniałam - pominęłam wiele opisów rodzin dzieciorobów, pokazałam tylko te, gdzie dochód nie jest najgorszy (i w większości z zasiłków bądź alimentów). Natomiast jak się cofniesz do tych opisów znajdziesz mnóstwo przykładów typu "Państwo X wychowują 7-11 uroczych dzieci, problemy finansowe mają coraz gorsze z każdą następną rumianą buzią". Jakim impulsem dla nich będzie SzP? Bo chyba nie do zakupu tabletek anty.
#4302 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2014-10-16 o 20:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4303 |
Zakorzenienie
|
Dokładnie.
Dajmy na to rodzina 2+2 Oboje zarobią po 1500 zł ( w naszym kraju to norma) Ale nie mają mieszkania więc muszą wynajmować/spłacać kredyt, co da im kosztów ponad 1000zł za samo mieszkanie. I zostanie im takie 400 z hakiem na osobę. Ale ich nigdzie nie ma, bo wg Mopsu mają po 750 zł na osobę a to przecież SZAŁ. W czym są gorsi od takiej Pani Teresy i jej 6 rumianych buziek ??
#4304 | ||
O RLY?
|
Cytat:
![]() Cytat:
ad. 1 Macie jednolite kryteria na cała Pl, tak? W takim razie te opisy, które przyznałeś, że się nie kwalifikują nie powinny w ogóle znaleźć się na stronie SzP. Chyba, że 3 osoby sprawdzające opis nie znają ustaleń o kwalifikowaniu - czyli są niekompetentne (?). ad. 2 Hmmmmm... czyli jeśli ktoś spełnia wymagania a nie dostał paczki bo była w niej prośbę o sprzęt elektroniczny - wyczarowujecie go? Czy wszyscy wolontariusze się zrzucają?
https://www.youtube.com/watch?v=gX6bDyRSLPI Living zagranico juz 30 months. I zapomniec polski language ![]() Edytowane przez aer Czas edycji: 2014-10-16 o 21:08 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4305 |
Zakorzeniona
|
Raczysz żartować. Moja znajoma z pracy jest liderem w Szlachetnej Paczce i nas wszystkich namawiała na zostanie wolontariuszem, powiedziała że da nam kontakt na rodziny, pojechalibyśmy je odwiedzić i potem na finał. Więc nie wiem, o jakim szkoleniu i przygotowaniu mowa, skoro z wielu opowieści znajomych wiem, że rok w rok wielu z nich jest zwyczajnie z łapanki.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4306 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4307 |
Raczkowanie
|
Możemy się sprzeczać, czy to dużo czy mało. Ustawa mówi, że minimum egzystencji jest na poziomie 400-500 zł (w zależności od rodzaju gospodarstwa domowego).
|
![]() ![]() |
![]() |
#4308 |
Konto usunięte
|
Odbijanie piłeczki i totalny brak odpowiedzi na moje argumenty. Guzik mnie obchodzi ustawa, fakty są takie, że cała masa ludzi żyje za mniej i nie wyciąga łap po zasiłki, a z tego co tutaj widzimy, przykładowa pani Teresa dostaje sobie za friko 1200 zł, czyli gdzieś tyle, ile wynosi pensja minimalna.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4309 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4310 |
Konto usunięte
|
Skoro Lider tej cudownej akcji wygaduje takie bzdury, to ja też przestałam się dziwić czemu to tak fatalnie wygląda.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4311 |
Zakorzeniona
|
Jeśli tak jest, to tym żałośniej ta cała akcja wypada w moich oczach.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4312 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4313 |
Zakorzenienie
|
A i nie wspomniałam o tym, że moja przykładowa rodzina musi wysłać dzieci do przedszkola, skoro oboje pracują, więc dochodzą też koszty. Do tego dojazd do pracy, dowóz dzieci itd.
Za to pani Teresa siedząc w domu ma więcej możliwości, by tym dzieciom ugotować obiad, na więcej osób zwykle taniej to wychodzi, do tego siedząc w domu może np nauczyć się szyć i zaoszczędzić trochę kasy szyjąc/reperując ciuchy albo chodząc po lumpach wyszukiwać fajne tanie ciuchy, więcej dzieci to pomoc młodszym w nauce itd itp. A takie rodziny jak moja przykładowa to w PL standard. Rodzice z wywalonym jęzorem, biegnący do pracy, z pracy po dzieci, na zakupy, szybki obiad, ogarnąć dom, dla dzieci mało czasu itp, dzieci często nie jeżdżą na żadne wakacje, o fajnych zabawkach marzą tak samo jak te rumiane buźki. Tyle, że rumianym buźkom SzP przyniesie a im nie. Za karę, że mamusia i tatuś pracują. Dlatego dla mnie SzP jest bardzo niesprawiedliwa, krzywdząca uczciwie pracujących ludzi. Tym sposobem promuje nieróbstwo i roszczeniową postawę.
#4314 | ||
and cigarettes
|
Cytat:
Wcześniej się zapierałeś rękami i nogami, że nie można dać samej lodówki, jeśli ktoś chce jeszcze żywność, a teraz piszesz, że można dać samą żywność, bez lodówki. Rozumiem, że darczyńca przynosi i żywność i lodówkę, bo tak MUSI, a potem Wy oddajecie lodówkę do caritasu, by nie dać konkretnej rodzinie. Tak? Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4315 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Bez zasiłków mieliby dwie stówy na osobę, znasz kogoś kto za tyle żyje? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4316 |
Konto usunięte
|
Aha, minimum egzystencji to jest te 400-500 zł na utrzymanie, to znaczy na jedzenie, ciuchy, leki, mieszkanie, itp, a nie na zycie po odjęciu niezbędnych wydatków.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4317 |
Zakorzenienie
|
Powiedz to ludziom tyrającym na 3 zmiany w fabrykach za 1200zł.
#4318 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
W ogóle tak mi się teraz nasunęło - jak te wszystkie opieki społeczne wyszukują potencjalnych klientów? Czy do nich można się jakoś zgłosić? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4319 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4320 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ostatnio byłem u takiej rodziny, gdzie ojciec pracuje na czarno (nikt nie chciał mu dać umowy), matka opiekuje się jednoroczną córeczką i na pół etatu sprząta przedszkole. Mają jeszcze trójkę innych dzieci Cytat:
Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:21.