|
|
#1831 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Listopad- Grudzień 2014- część VI :-)
mój małż zaraz rozpocznie 14 h w pracy... już od wczoraj dzisiejszym dniem sie stresował..tyle nigdy nie siedział.. od 4 już na nogach... szkoda mi go...
---------- Dopisano o 18:56 ---------- Poprzedni post napisano o 18:55 ---------- niedługo zaczną nam wskakiwać "40tc" ciekawe która dotrwa do 4 z przodu... |
|
|
|
#1832 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1833 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() O mam: "Czy wiesz, że dziecko siusia, wydalając w ten sposób ok. pół litra płynów dziennie? Łożysko filtruje wszystkie produkty przemiany materii i oddaje je do twojego krwioobiegu." Edytowane przez aleksandrettaa Czas edycji: 2014-10-17 o 19:03 |
|
|
|
|
#1834 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A ty się chcesz dopiero rejestrować, bo wiem, że kobiet w ciąży nie chcą rejestrować? Cytat:
Wy mi nie mówcie nic o kg, bo ja przytyłam już prawie 20 kg mam ok 173, ale mój lekarz się nie czepia. Wszędzie mam już wałeczki i spuchnięta też jestem. Dużo pewnie dało to, że prawie cała ciąża leżąca i zero ruchu, ale mam nadzieje, że jak zacznę się ruszać to dość szybko waga spadnie. Szczerze to nie wpierdalam w ciąży wiadomo, że czasami jakieś słabości są , ale nie żeby tyle przytyć. Byłam dzisiaj z siostrą na zakupach, bo szukała sukienki i tej zimy modne będą szerokie sweterki, więc moda wyszła mi na przeciw i będę chowała wałeczki
|
|
#1835 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
ona już wszystkie piosenki zna, to nawet nie o to, tylko że znów się odzwyczai od przedszkola. Panie powiedziały, że z tymi zabawkami to powoli i bez naciskania, ale trzeba zacząć to już wprowadzać. Cytat:
Cytat:
Byłam na tych warsztatach"bez klapsa-jak z miłością i szacunkiem wyznaczać dziecku granice" i stwierdziłam słuchając tych różnych mam, że M.jest dzieckiem bezproblemowym ;-) |
||||
|
|
|
#1836 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1837 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja nie wiem chyba w domu lustra wyszczuplając mam, albo talent do robienia zdjęć, bo jak zrobię to zawsze jakoś tak chudziej na nim wyglądam niż w rzeczywistości.
|
|
#1838 |
|
Rozeznanie
|
ale powiem Wam ze cos w tym jest ;p bo ja w sumie mam te 17 na plusie ale gdyby nie brzuch to bym powiedziala ze z 5 kg mi przybylo :P to co moj brzuch wazy 12 kg ;p poki co myslmy o tym tak ze jak sie dziec narodzi to wszytsko w trakcie porodu z nas wypoci a potem wyssie z mlekiem
|
#1839 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a od wczoraj moja mała jest tak aktywna, że jej nie poznaję ![]() Cytat:
![]() kiedyś babka w PUP mi mówiła, że niektóre kobiety pracodawcy zatrudniają i w bardzo zaawansowanej ciąży, coś mi się nie chce w to wierzyć... jak jeszcze przed ciążą tam chodziłam to nie raz dawali mi namiar na ofertę pracy, którą ja sama już dawno sobie znalazłam i wysłałam zgłoszenie to oni na to: to niech pani wyśle jeszcze raz Cytat:
![]() Cytat:
|
||||
|
|
|
#1840 |
|
Wtajemniczenie
|
FrauGizela, mój syn na robaki musiał wypić płyn specjalny, jedną dawkę, potem po 3 tygodniach powtórka, żeby wybić resztę i tyle, wszystko przeszło właściwie zaraz po pierwszej dawce
![]() Wytapetowaliśmy, przestawiliśmy meble i kącik dla małej gotowy, jeszcze TŻ stwierdził, ze aż się prosi o małą komódkę przy łóżku, ale to moze przy okazji. Jakby co, to wszystko co najważniejsze mamy na powitanie małej Lilki. Może się rodzić, tylko torbę dopakować i uprasować kilka ubranek zaległych Jutro zaczynam 38tc
|
#1841 |
|
Wtajemniczenie
|
Przeszlo... jak leze to nic nie boli... brzuch mam ogromny i podejrzewam ze moje wiazadla tego nie wytrzymują
czuje sie gruba i wielka... ;( Ja tez czasem czulam te drgania, ale teraz od dluzszego czasu nie czuje... mi sie wydaje ze nie ma sie czym martwic..
|
#1842 |
|
Wtajemniczenie
|
ja w domku swoim
Johny śpi, ja odpoczywam ![]() wszamałam paczkę M&Msów ![]() co do owsików to nie robi się badania kały tylko wymaz i owsiury wychodzą ![]() Frau mam nadzieję, że się wykuruje szybko.... ja nawet nie wiem co się w przedszkolu dzieje, już 2 tygodnie nie chodzi.... i do środy na pewno zostanie.... najgorzej jak pójdzie pierwszy dzień, a tam pasowanie ![]() swędzi mnie!!!!! i boli......
|
#1843 |
|
Zakorzenienie
|
Ela wspolczuje
![]() Mnie coraz bardziej rozklada przeziebienie...maz ma kupic prenalen i cos jeszcze w aptece ehhhh... jak nie urok to sraczka! ---------- Dopisano o 20:03 ---------- Poprzedni post napisano o 20:02 ---------- Kasia dobrze, ze bol minal
|
#1844 |
|
Wtajemniczenie
|
no to manieczka kuruj się czym możesz...
ja to w szoku jestem, że przy tym osłabieniu półpaścem jeszcze nie smarkam glutami od Jaśka.... no, ale może jeszcze wszystko przede mną....
|
#1845 |
|
Zakorzenienie
|
Ela ale nic lepiej?
|
#1846 |
|
Wtajemniczenie
|
Kasia u Ciebie trzecia ciąża, więc chyba masz prawo odczuwać różne bóle.... te wszystkie mięśnie więzadła Bóg wie co jeszcze już nie trzymają tak jak za pirwszym razem..... tak mi się zdaje...
|
#1847 |
|
Wtajemniczenie
|
Manieczka to kuruj się ... zdrówka! Teraz tez taki okres bedzie chorobowy.. na porodowke z katarem...
|
#1848 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
w najbliższa środzie zaczynam 40 tc a nic sie nie zapowiada na poród
|
|
#1849 | |
|
Wtajemniczenie
|
sama nie wiem...
tzn nowe mi dzisiaj nie wyskoczyły chyba, więc luz. Wczoraj zrobiłam okłady z rumianku no bo działa odkażająco i wysuszająco, a ma mi przyschnąć to jak ospa, więc zrobiłam no i dziś swędzi mnie wszystko strasznie.... ale to może właśnie działanie rumianku? wysuszył i podobno jak swędzi to goi się..... nie wiem, już sobie tak tłumaczę ale jak mamie dziś pokazałam to mówi, że lepiej niż wczoraj to wygląda,to może na dobrej drodze ale juz tęsknię za zwykłym twardnieniem brzucha, bo te świądy, pieczenia i boleści są nie do wytrzymania ![]() ---------- Dopisano o 20:10 ---------- Poprzedni post napisano o 20:09 ---------- Cytat:
|
|
#1850 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie trzeba tego czuc zawsze, bo nie zawsze dziecko sie wzdryga jak sika oraz nie zawsze my to odczuwamy, wszystko zalezy od pozycji naszej i dziecka. mnie te drgawki strasznie martwily w pierwszej ciazy, a jak sie Malwa urodzila to zauwazyłam ze wlasnie sie tak wzdryga przez sen. i ta znajoma polozna mi powiedziala zebym po takich wzdrygach sprawdzila pieluche - i wszystko stało sie jasne
|
|
|
|
|
#1851 |
|
Wtajemniczenie
|
poczytuję jeszcze opisy tych półpaśców....
dołujące jest to, że ból i tkliwość może utrzymywać się do kilku miesięcy od zniknięcia wysypki
|
#1852 |
|
Zakorzenienie
|
Ela ja tez mysle, ze jak swedzi to sie goi. Nie martw sie, moze z dnia na dzien bedzie lepiej. Ale wierze, ze to Cie meczy. Szczegolnie podczas ciazy...
|
#1853 |
|
Wtajemniczenie
|
ano, jakoś muszę dać radę...
w porównaniu do mojej pierwszej ciąży to ta jest bardzo problemowa.... oczywiście nie mówię tu o takich bardzo poważnych jak u Kiary, ale niemniej jednak, co chwila coś mnie łapie, wszelkie dolegliwości ciążowe ja miałam, a jak nie to mieć będę na pewno.... jako czymś mówię siostrze, mamie, komukolwiek to ręce załamują.... jeszcze to?! i to?! i na koniec jeszcze półpasiec.... który wydaje mi się być baaardzo rzadka chorobą....moja mama to mówi, że może chociaż poród będę miała łatwy, jak już tyle w tej ciąży różnistych rzeczy..... chciałabym dostać taką nagrodę na koniec ![]() ale więcej ciąż nie planuję..... miała być trójka, ale chyba nie.... na ten moment nie.
|
#1854 |
|
Wtajemniczenie
|
Ela, mam takie same odczucia, pierwszą ciążę przefrunęłam jak na skrzydłach, leciutkie mdłosci na początku, na końcu kilka razy zgaga, a teraz moze nie tak jak u Kiary, ale przechodzę ja zdecydowanie gorzej, jeszcze ta szyjka z pessarem, tarczyca, koszt leków i lekarzy. Ja więcejdzieci nie planowałam i nie planuję. Zbyt zajmuje mnie wychowanie jednego, drugie już kompletnie wypełni mi dobę, obym znalazła trochę czasu dla siebie.
A takie leki jak na ospę dla dzieci mozesz stosować? Syna smarowałam specjalną pianką o właściwościach antybakteryjnych i chłodzących, łagodziła swędzenie PoxClin.
|
#1855 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
przeleczyć powinna się cała rodzina, bo jeśli owsiki ma dziecko, to i reszta rodziny ma. dorośli zazwyczaj nie odczuwają dyskomfortu związanego z tymi pasożytkami i objawy mają minimalne - ale warto przeleczyć wszystkich, bo jeśli dorosły ma to może niestety dziecko niechcący zarazić (nie trzeba się drapać po tyłku - jajca włażą w pościel, w ręczniki i tak dalej). u Was jakby co Ty nie podlegasz leczeniu ze wzg na ciążę i karmienie. także zachowuje się jedynie wzmożoną higienę. ale małżona bym przeleczyła jeśłi w domu są zwierzęta to też je się odrobacza (ważne żeby wszystko zrobić jednego dnia). procedura jest też taka, żeby w tym samym dniu wyprać pościel, maskotki, gruntownie poodkurzać całe mieszkanie - bo jaja mogą być wszędzie. których zabawek nie da się wyprać - można wrzucić do zamrażarki na tydzień albo do worków foliowych na 6 tygodni (jaja i owsice padną). leczenie (druga dawka) i sprzątanie warto / zaleca się powtórzyć po 2-3 tygodniach. no i mycie rąk i pilnowanie tego, co się wkąłda do buzi... obstawiam, że jeśli to to to Marysia złapała w przedszkolu. masa dzieci jest zarobaczonych. Cytat:
i niestety na szkiełkach też nie zawsze wychodzą, bo owsiki mają cykl rozrodczy 28-dniowy i jak dziecko malo zarobaczone to cieżko wyłapać ten dzień kiedy samica akurat wylizie z nory żeby jajca złożyć... koleżanka robiła z synem 3 podejścia w odstępach tygodniowych z tymi badaniami i dopiero w 3 wyszły... :/ wywaliła chyba ponad 4 stówy na badania - twierdzi że nei wie po co bo jak patrzyła na młodego to była pewna że owsiki ma... od tamtej pory przeleczała w ciemno jak tylko zaczynał kaslać i zgrzytac zębami zawsze skutecznie ![]() Cytat:
rumianek może uczulać i wzmagać świąd, wiesz? możesz sobie to zowiraxem albo innym czymkolwiek na opryszczkę smarować. tanio nie wyjdzie ale może choć trochę złagodzi... współczuję znam ten paskudny ból
|
|||
|
|
|
#1856 |
|
Rozeznanie
|
No to najgorszej. Prenalen gripcare weź no i inhalacje rób, żeby te gluty nie spływały do gardła. Jak zatoki to możesz brać sinupret. Ja też najbardziej boję się choroby na porodówce, bo człowiek taki osłabiony a tu tyle się dzieje... Jak wylądowałam na porodówce i musiałam już leżeć to pierwszej nocy jakaś gwiazda tak się darła o czwartej że już wszystkie miałyśmy pospane. Jak był rano obchód i ordynator powiedział: pani Agnieszko, dziś jest idealny dzień na urodzenie dziecka, to normalnie zaczęłam płakać, że nie mam siły po tej nieprzespanej nocy, tak więc z takim katarzyskiem rodzić to też do duszy.
|
|
|
|
#1857 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale ona jest stara i schorowana, Ty nie, także możliwe że nie będziesz miała dolegliwości żadnych. ja po swoim półpaścu nie miałam... Cytat:
teraz gdyby nie ta pier***lona anemia w wersji hiper hard, to by mi nie było chyba nic, a i tak jestem bardzo zadowolona z tego jak ta ciąża wyglądała, w porównaniu do poprzedniej... |
||
|
|
|
#1858 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ale może przy dwójce czlowiek bardziej się organizuje, bo nie ma wyjścia i ma siły na więcej ![]() ja nie wiem Indra.... w sumie w końcu to nikt mi nic nie powiedział..... bo I kontaktu mnie nie przyjęła, dermatolog tylko stwierdził co to i odesłał do gina, a ginka wkrzurzyła się na tego połpaśca i tyle tylko powiedziała, że leków p/wirusowych już nie ma sensu, bo za późno i widzimy sie na wizycie... więc generalnie czuję się trochę pozostawiona sama sobie.... skoro porządnego leczenia nie mogą mi zasadzić, ciąża i w ogóle, to nikt nie pomyślał o leczeniu objawowym.... że krostki po prostu najzwyczajniej w świecie swędzą i bolą.... sama też nikogo nie zapytałam, bo mnie sytuacja przeraziła.... i tak to.... jutro kupię jeszcze octanisept, żeby sobie to odkażać, bo boję się, żeby nie nadkazić bakteryjnie tej wysypki i tyle.... okłady z rumianku i modlę się, żeby już to przechodziło..... ---------- Dopisano o 20:50 ---------- Poprzedni post napisano o 20:42 ---------- Cytat:
![]() a badań na takie robale różne to zwykle chyba robi się ok. 3 razy... nie znam statystyk, ale z tego co ja z kolei słyszałam to, że raczej wychodzą... Cytat:
tyle dobrego, że trochę osłabł mój strach przed bólami porodowymi... po prostu chciałabym, żeby już był grudzień i wszystko za mną.....
|
|
#1859 |
|
Zakorzenienie
|
kurde aż sprawdziłam ceny... i faktycznie coś mi się musiało popierniczyć. bo cena za 3 próbki to raptem 36zł. nie wiem, może ona robiła pełen pakiet razem z lambliami i glistami i candidą? bo to by tak wychodziło. whatever. dobrze wiedzieć że to jednak nie aż takie drogie
![]() co do półpaśca to bądź dobrej myśli. jesteś młoda i silna - największe komplikacje mają schorowani ludzie w podeszłym wieku. niestety ani dermatolog ani ginekolog na wirusówkach się nie znają... dlatego nie zaordynowali Ci odpowiedniego leczenia to tak samo jak onkolog nie będzie leczył zapalenia nerek a kardiolog padaczki. a o dobrego lekarza-zakaźnika, który pracuje głównie "na cieżarnych" też jest trudno... w warszawie na przykład jest taki JEDEN polecany... i przyjeżdżają do niego laski z całego województwa
|
|
|
|
#1860 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ano właśnie... ogólną wiedzę na ten temat może i mają, ale nie będą się rozdrabniać nad tym, że mnie swędzi ![]() już tydzień minął, więc liczę na to, że teraz będzie już tylko lepiej...
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:52.

23.06.2011
01.06.2013

i niestety na szkiełkach też nie zawsze wychodzą, bo owsiki mają cykl rozrodczy 28-dniowy i jak dziecko malo zarobaczone to cieżko wyłapać ten dzień kiedy samica akurat wylizie z nory żeby jajca złożyć...