|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4531 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
Cytat:
Jeśli rzeczywiście uczestniczysz w SZP to wybrałas najgorszy sposób do propagowania tej akcji. A to, na czym my spędzamy czas nie jest absolutnie Twoją sprawą.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4532 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
No ludzie. Bo wolontariusz zadowolony to dbajmy o rumiane buźki, na które leniwy chlejus powinien robić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4533 |
Raczkowanie
|
Wiesz co, sama kpisz, z biedy. Nie wrzucaj wszystkich do jednego worka, rodzina wielodzietna nie jest jednoznaczna z rodziną patologiczną! Otwórz oczy, wyjdź do ludzi i porzuć stereotypy na temat biedy!
Nie chcę wartościować. Ja pomagam ludziom i w tym się spełniam (nie tylko jako wolontariuszka lecz także mam nadzieję w przyszłości z racji studiów). Nie mam nic przeciwko pomocy zwierzętom, ale osobiście mając do wyboru pomoc człowiekowi czy zwierzęciu, wybieram człowieka. Pisałam o subiektywnych odczuciach wolontariuszy, bo jest to jeden z motywów, dla których chętnie włączamy się w paczkę. Są ludzie, którym pomaganie innym sprawia radość, a i są tacy, jak widać, którzy wszędzie szukają jakiegoś podstępu i nie chcą pomagać, bywa i tak. Z mojej strony to koniec dyskusji. Nie zamierzam się kłócić, ani nikogo na siłę przekonywać. Wcześniej podałam merytoryczne, ale także emocjonalne, argumenty przemawiające za paczką. Mnie to przekonuje, ciebie nie musi. Edytowane przez cherry_94 Czas edycji: 2014-10-19 o 15:54 |
![]() ![]() |
![]() |
#4534 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
I znów coś ci się pomyliło. Wiesz ile z nas pomaga? Jak nie pieniężnie to własnoręcznie. Zdziwiłabyś się. Zdziwiłabyś się gdybyś wiedziała ile z nas wzięło udział w paczce ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4535 |
Raczkowanie
|
Daruj sobie to infantylizowanie mnie. Nie jestem dzieckiem i jakbyś miała trochę kultury to odnosiłabyś się normalnie.
Poza tym cały czas piszę, że w paczce, ja jako wolontariuszka, chcę pomagać rodzinom, które naprawdę tego potrzebują. Nie "chlejusom", "nierobom" itd., nie wiem jak jeszcze nazywasz ludzi. Pisałam już o tym wcześniej. Nawet wypunktowałam kryteria, więc przewiń kilka postów w tył i się dowiesz. Peace. Jeżeli nie chcesz pomóc w SzP, zrób to w inny sposób, ale nie atakuj i nie przeszkadzaj w udzielaniu pomocy osobom, które tego naprawdę potrzebują. |
![]() ![]() |
![]() |
#4536 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym, wracając do tematu 450zł po odliczeniu rachunków - jakoś żaden z Was, wolontariuszy nie odniósł się do wielu sygnałów tu na wątku, że wiele NORMALNYCH, PRACUJĄCYCH i nie korzystających z wszelakich zasiłków i pomocy ludzi za takie pieniądze żyje. Czy to Was w żaden sposób nie porusza? Widzicie tylko te MOPSowe rodziny? Reszta jest be? Sami piszecie, że zgłosić rodziny mogą tylko wszelakie MOPsy, Caritasy i inne służby pomocy patologii, kto zgłosi taką normalną rodzinę? Czy to jest sprawiedliwe, żeby pomagać tylko tym, którzy nauczyli się jak nic nie robiąc żyć za cudze? (ciągle pomijam osoby faktycznie potrzebujące pomocy czyli starsze, chore itp, chodzi mi tylko o te rodziny, w których jest wieczne bezrobocie i wiele rumianych buziek albo rodziny wielopokoleniowe z tatusiami-widmo)
![]() |
#4537 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
To, że rodzina została zgłoszona nie jest równoznaczne, że paczkę otrzyma. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4538 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Wystarczy, ze przejrzysz ten wątek. GłównymproblememPaczki jest chaos organizacyjny, brak jednolitych procedur (w praktyce). Poza tym sami wolontariusze: jak w tym wątku się okazało niektórym brak podtswowej kultury osobistej. Sorry, alejak jakąś organizację reprezentuje osobnik typu: cham i prostak, to niemożnaliczyćna pozytywy odbiórpołęczny. Każada akcja tego typu może się spotkac z krytyką (normalna sprawa). Grunt, by umieć o kwestiach problematycznych rozmawiać (a nie stosować metode zdartej płyty), potrafić wyciągać wnioski ze swoich błędów.
![]() |
#4539 |
Konto usunięte
|
Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
Tylko ze większość wolontariuszy nie ma bladego pojęcia o rzeczywistości społecznej, wiec można śmiało przyjąć, ze nie jesteście w stanie obiektywnie ocenić sytuacji tych rodzin. Sama dałaś tego przykład pisząc, ze ponad 400 zł na osobę po opłaceniu rachunków to bieda - nie masz ty dziewczyno ani grama pojęcia o prawdziwej polskiej biedzie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4540 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jestem pierwszy raz w paczce i zamierzam stosować się do procedur. Mogę mówić tylko za siebie. Wiadomo są różni ludzie wszędzie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4541 | |
.
|
Cytat:
![]() jaka nauka? nie spotkałam się z informacją, że dzieci uczęszczają np. na korepetycje czy zajęcia z języków obcych. nie każdy mieszka w dużym mieście, żeby musieć dojeżdżać komunikacją. ubrania - z darów czy innych akcji. ![]() lekarz/dentysta - nfz, mają ubezpieczenia z up ![]() nie zdajesz sobie sprawy, że przy żywieniu zbiorowym wychodzi taniej wykarmić jedną osobę. przykładowo - sama wydaję 500zł na żarcie. ale jak mieszkałam z facetem i razem gotowaliśmy to wychodziło 800zł, czyli na osobę już 400zł. więc automatycznie przy większej liczbie ludzi, wychodzi taniej. no i dodaj do tego fakt, że wiele dzieciaków z takich rodzin ma zapewnione jakieś obiady w szkołach.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4542 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Spójrz na wypowiedzi innych przedstawicieli SzP w tym wątku.
![]() |
#4543 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4544 | |
.
|
Cytat:
![]() |
#4545 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
dokladnie ![]() a co do kryterium 450zl po odliczeniu oplat na mieszkanie: -to w zasadzie 3/4 studentow sie kwalifikuje do SP ![]() -3/4 emerytow/rencistow tez w ogole to rodziny wielodziente czesto maja przejazdy dla dzieci za prawie darmo ![]() uwazam tez , ze paczka powinna weryfikowac dochody-albo zaswiadczenie z pracy albo z urzedu o bezrobociu-niestety wciaz pzoostaje kwestia szarej strefy, ale jesli ktos nie ma nic do ukrycia to czemu mialby nie pokazac takich zaswiadczen? a przy okazji to ja nie jestem tez zwolenniczka kupowania ubogim (lub nie) rodzinom konsoli, teelwizorow czy drogich zabawek dla dzieci - sorry ale to zadna pomoc, a wielu ludzi nie stac na to ,zeby dziecku kupic tablet czy cos mimo, ze normalnie pracuja - jakies meble czy nawet komputer tak ale inne rzeczy juz nie ![]() zwlaszcza,ze niezmiernie mnie fascynuje po co biednej rodzinie konsola (pamietam rok temu wlasnie jakas rodzinke z ''rumianymi pociechami''), ktora zyczyla sobie konsoli - no sorry, ale nawet jak dostanei ta konsole to byle gra kosztuje od 2 stowek w gore - to raczej ta rodzina nie jest taka biedna? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4546 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#4547 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Ale jednocześnie zgadzam się z Judith. Pijaka nazywam pijakiem, nieroba nierobem. To nie są ludzie, którzy nie mogą znaleźć pracy. To są ludzie, którzy nigdy pracą się nie zhańbili, bo zawsze ktoś im coś dał: a to MOPS, a to ludzie o dobrym sercu ( a za takich wolontariuszy SZP uważam). I w efekcie nikomu nie uda się zmusić takiego człowieka, by zaczął się starać o własny byt. Podobnie sprawa ma się z ludzką dzietnością. Tak, wiem, temat drażliwy. Ale jeśli ktoś beztrosko i nieodpowiedzialnie powoluje do istnienia coraz to nowe życie a wie, że nie stać go na zapewnienie swemu kolejnemu dziecku podstawowych potrzeb, to czy taką postawe należy premiować? Przecież człowiek tym się różni od zwierzecia, że myśli i panuje nad instynktem rozmnażania. Żal mi tych dzieci, tak, nie ukrywam. Ale póki się takich reproduktorów (słowa używam świadomie) nie uświadomi, że macierzyństwo i ojcostwo nie jest zawodem, za który ktoś placi, dopóty tacy ludzie nadal bedą swoje dzieci (i te już urodzone i jeszcze nie urodzone) krzywdzić. Zaznaczam bardzo mocno, że szanuję rodziny wielodzietne, w ktorych i ojciec i matka się starają zapewnić ten minimalny byt. Ale jeśli czytam, że oboje rodzice niezdolni do pracy a fundują sobie szóstkę pociech to też mnie krew zalewa. Pomagać? Jak najbardziej. Ale niech ta pomoc przyniesie konkretne, wymierne korzyści. Nie tylko chwilową radość obdarowanego i chwilową satysfakcję darczyńcy.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4548 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
- Rodzinę stać na większą ilość dzieci. Wtedy niech rodzą ile chcą, bo i tak rączek po pomoc nie wyciągną. A pomóc można w przypadku zdarzeń losowych, śmierć, choroba, klęski żywiołowe itp. - Rodzina stała się wielodzietna "przez przypadek", czyli mieli np. 1 dziecko, chcieli mieć drugie, stwierdzili, że ich stać, a tu bach - trojaczki. To nie ich wina. Pozostałe przypadki to brak myślenia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4549 | |
Wredny kotecek
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4550 |
Zakorzenienie
|
Tyle tu wolontariusze i inni liderzy pisza o rozmowach z kandydatami na wolonta riuszy i o szkoleniach, osławionych szkoleniach.
A ja jestem ciekawa, kto te rozmowy i "szkolenia" prowadzi? Jakie te osoby maja kwalifikacje? I zgadzam sie z dacn, tak samo widze wolontariuszy SzP. Dzieciaki z bogatych domow, które nie maja pojęcia o realiach i kosztach zycia. |
![]() ![]() |
![]() |
#4551 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
... pomyliłam wątki!
|
![]() ![]() |
![]() |
#4552 |
Konto usunięte
|
Hehe. Bo odliczeniu rachunkow zostaje mi to słynne 450zl. Zgloscie mnie, bo sama nie moge xd
|
![]() ![]() |
![]() |
#4553 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4554 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4555 |
Konto usunięte
|
Nawet do listopada moge sobue zmajstrowac ruminana buzię. Pracowac, nie pracuje. Jeste idealnym kandydate.
Edytowane przez 201604130936 Czas edycji: 2014-10-20 o 13:35 |
![]() ![]() |
![]() |
#4556 | |
O RLY?
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4557 |
Konto usunięte
|
Chlopa mam w delegacji to jeszcze się na samotna matke zalapie
|
![]() ![]() |
![]() |
#4558 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A tak calkiem serio, to przeciez takich ludzi którzy mają ok. 450 na osobę po odliczeniu rachunków jest mnóstwo. W sumie, jak odlicze jeszcze prywatna szkołę dziecka, wydatki na prywatnego logopede i ortodontę to też się już łapię, mozecie mnie zgłosić ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4559 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4560 |
Konto usunięte
|
Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
W tym miesiącu opłaciłam mieszkanie, rachunki, wpis na listę aplikantów (co z tego, ze to jednorazowy wydatek? Tez sie liczy!), kupiłam nowy telefon, tablet, spłacamy kredyt, byłam na spektaklu, kupiłam kilka podręczników i zostało mi tylko 500 zł. Jakaś paczunia dla mnie? Co z tego ze mam 3 k netto dla siebie, c'nie?
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2014-10-20 o 14:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:37.