|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4591 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
Cytat:
Co do powyższego kto mi urwa powiedział ze kredytów się nie odlicza??? tu jest kredyt na ważne rzeczy- komunia zastaw się a postaw się i plazma??? Że mój urwa kredyt jest gorszy- na mieszkanko żeby pod mostem nie spać. Niemądre, naiwne i szkodliwe społecznie dziunie ze SZP uświadomiły mi w jakiej biedzie żyję. Nie wiedziałam że jest u nas tak ubogo i strasznie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4592 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Rozumiem i zgadzam się, że w Boże Narodzenie nikt nie powinien być glodny i każdy chce zjeść trochę lepiej. I to powinno się zapewnić kandydatom SZP. Ale zaspokajanie chciejstw? Pytam jeszcze raz: czemu realnie służy taka akcja i jakie są jej wymierne efekty? Zaden z występujących tu wolontariuszy nie odpowiedział jeszcze na tak proste pytanie. Wolontariusze zabierający tutaj glos albo tlumaczą się z błędów i wypaczeń albo reagują agresją na krytykę. Natomiast żaden z nich nie odpowiedział i nie wytłumaczył, w jaki sposób ta mata do play station czy luksusowe perfumy realnie wpływają na zmianę/polepszenie statusu rodziny (a nie mam tu na myśli naturalnej chwilowej radości z darmowego i tej "radości w oczach dzieci"). Poproszę więc jeszcze raz Ciebie o konkrety, w punktach, bez epatowania słowem i rumianymi buźkami pociech. PS Przypominam, że wisicie mi i Grumpy Cat bony do Sephory!
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! Edytowane przez Mijanou Czas edycji: 2014-10-21 o 05:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4593 |
.
|
Jaki sens jest usuwac OPUBLIKOWANE opisy rodzin przed dokladna analiza? Poza tym wiele takich opisow wisialo...dopoki sie darczynca nie znalazl.
#4594 |
Wtajemniczenie
|
No właśnie. Poza tym nie wiem, może źle zrozumiałam, ale czy te opisy są sprawdzane trzy razy przed publikacją? Bo jeśli tak, to nie chce mi się wierzyć, że już po opublikowaniu ktoś będzie jeszcze raz je przeglądał. Jeśli najpierw są publikowane i dopiero potem przeglądane, to tym gorzej. No sorry, ale kwiatek w stylu "kredyt na komunię" powinien odlecieć na samym początku.
Edytowane przez Cattivo Czas edycji: 2014-10-21 o 07:57 |
![]() ![]() |
![]() |
#4595 |
Konto usunięte
|
Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
Spoko, bywało u mnie gorzej, bo jak jeszcze ojciec żył to cała renta szła na leczenie, wiec było 1500/6 osób, do tego ogromne rachunki za prąd, bo przez około rok bez przerwy chodził generator tlenu - czy którykolwiek z wolontariuszy o mieciusich serduniach wyobraża sobie ile to kosztowało? A to były czasy kiedy zaczęły być popularne komórki z kolorowym wyświetlaczem - moich rodziców nie było nawet stać na Nokię 3310, byłam jedna z 3 osób w klasie, które nie miały telefonu, jak komputer popsuł nam sie popsuł tak ze nie dało sie go juz naprawić, to tez nie było nowego, dopiero po śmierci ojca mamie udało sie wyhospodarowac pieniądze na to. I kurde ja żyłam, nie było fajnie, ale udało sie. Moja mama tez w końcu wyszła na prosta, nikt z mojego rodzeństwa nie zapadł na chorobę alkoholową, nikt nie dorobił sie bejbika na pocieszenie, wszyscy pracują i są normalni, mimo ze bywało tragicznie. Dlatego mierzwia mnie bananowe panienki, oburzające sie, ze wiedza co to bieda, bo guwno wiedza.
Brt, a skąd wiesz ile maja te rodziny? Przecież nie sprawdzacie ich dochodów, wiec skąd wiesz ze maja po 150 zł? Nie jest trudno pochować fanty na jedna wizytę wolontariusza. To jest pytanie merytoryczne, wiec proszę odpowiedz. Poza tym czy plejak nie kosztuje więcej niż 150zł? A niektóre rodziny chcą po kilka takich gadżetów i są one wpisywane. Szczerze mówiąc ja nie znam przeciętnej polskiej rodziny, w której na święta każdy może sobie zażyczył prezent do takiej kwoty. Zwykle albo ludzie dają sobie drobne upominki albo jak juz szarpna sie na cos droższego to zwykle na prezenty dla dzieci. Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2014-10-21 o 08:34 |
![]() ![]() |
![]() |
#4596 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4597 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4598 |
Zakorzenienie
|
Ci proszący o telewizory, komórki i inne bajery z górnej póki oraz wyliczanie fanaberii, to zwyli naciągacze i krwiopijcy. Oni nie mają za grosz wstydu i żadnej litości nad ciężko pracującymi, którzy im to fundują.
Ci wolontariusze to zwyli durnie. Ja takich leniu, naciągaczy, to bym pogoniła gdzie pieprz rośnie, a nie biegła z paczuchą dla rubianych buź, które tak naprawdę zielonego pojęcia nie mają co to bieda. Ci pseudowolontariusze, niech idą to osób samotnych, co faktycznie mają jeden dochód, który nie klasyfikuje ich do pomocy z mops, bo przecież 600 zł renty czy emerytury ( a nie brakuje takich osob) to majątek,a rumianych buziaków brak. Niech ci naciągacze z szp spróbują żyć chociaż miesiąc za 600 zł - kupić za to jedzenie, leki, opłacić rachunki i kupić potrzebne rzeczy (nie bzdury, ale faktyczne niezbędne np. Pasta do zebow, podpaski, papier toal. I jakieś detergenty). A ci wolontariusze niech postoją sobie w aptece choć jeden dzień i zobaczą, ile setek starsi ludzie wydają naprawdę na leki i nie lecą do szp, prosząc o telewizor i ciemne cienie czy perfumy. Obrzydlistwo ![]()
Miłośniczka kosmetyków naturalnych i nietestowanych na zwierzętach Jestem Naturalna Dusza ![]() Podróże Duszy ![]() Wybierz Zielone z CCL Edytowane przez beeets Czas edycji: 2014-10-21 o 08:57 |
![]() ![]() |
![]() |
#4599 |
Zakorzenienie
|
Oczywiście moje pytanie o to, kto rekrutuje wolontariuszy i przeprowadza osławione szkolenia zostało pominięte.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4600 |
Wredny kotecek
|
Hej
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() No więc tak: -lusterko babyliss 8438E (już dawno chciałam ![]() -maszyna do wypieku chleba ![]() -zapas suchych szamponów batiste do ciemnych włosów (w sephorze ich nie ma więc bon tu nic nie da ![]() ![]() -zestaw wszystkich pędzli real techniques - mam dwa i chcę więcej ![]() ![]() -xboxa 360 mam ale gier trochę mało.... mogą być na kinecta ![]() -z żywności takiej pilnej poproszę dużo alpejskiego mleczka ![]() Z góry dziękuję i czekam na odzew na pw ;**** |
![]() ![]() |
![]() |
#4601 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2014-10-21 o 09:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4602 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Koniecznie musisz z 30 pozycji dopisać, bo tak pomyślimy, że wszystk masz. Chwyć nas za serducha jaką bardzo pilną potrzebą np. Okularami na lato diora, bo jak tu pokazać się na mieście bez lansalrskich okularków, toż to pilna potrzeba, bez której nie da się żyć ![]()
![]() |
#4603 | ||||||
Zakorzenienie
|
mijanou Zgadzam się, że chciejstwo - zaspokojenie tych ekstra potrzeb powinno należeć od dobrej woli ofiarodawcy, a nie być nakazem. Co do samego komputera - jest sporo skromnie żyjących, zaradnych rodzin - ktoś oddaje stary komputer, bo niepotrzebny, to przyjmą z pocałowaniem ręki. W tym opisanym przypadku to była presja na laptopa i to było straszne.
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
A co do wklejonych opisów - nie było żadnych okoliczności tłumaczących chęć posiadania kluczy nasadowych, aparatów i innych. Jeśli czytałbyś moje posty, zauważylbyś, że piszę o tym, że czym innym jest telewizor dla schorowanych/ przykutych do łóżka ludzi czy niezbędne narzędzie do pracy, a czym innym droga zachcianka.
Bogini kuchennego zniszczenia Edytowane przez cornflower_girl Czas edycji: 2014-10-21 o 10:24 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#4604 |
Konto usunięte
|
Uważam ze nie ma znaczenia czy ktoś daje nowy czy używany sprzęt, którego juz nie potrzebuje -to zawsze ma swoją określona wartość, darczyńca nawet na tego starego laptopa prawdopodobnie cieżko zapracował. Tak samo boli mnie mówienie, ze darczyńca była "firma ". Firma to nie pan prezes za marmurowym biurkiem, tylko LUDZIE I CIĘŻKA PRACA i nawet na te stare komputery musieli zapracować, żeby firmę było stać na ich zakup. Uważam, ze tych beneficjentów, a przynajmniej te dzieci, trzeba uświadamiać ze z nieba leci tylko deszcz i śnieg, a na pralki i cienie do powiek trzeba uczciwie i cieżko zarobić.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4605 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4606 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
- zestaw pędzli MAC -suszarkę ION Bosha (koniecznie taką) -zmywarkę -nowe auto, bo moje już ma trochę latek (może być mini cooper- teŻ zrobię wrazenie na pracodawcy, a co!) Jak mi się przypomni to dopiszę. Wiadomosci na PW, w nagrodę zobaczycie uśmiech na mojej rumianej buźce ![]() Ok, Grumpy- jak coś to sie podzielę ![]()
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! Edytowane przez Mijanou Czas edycji: 2014-10-21 o 11:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4607 |
Zakorzenienie
|
Problem w tym, że nie umiem udawać człowieka o wielkim serduszku, jakbym napisała jakie mam podejście do SzP i ile zastrzeżeń to by mnie pogonili w cholerę. Jeszcze bym za dużo starszych ludzi nazbierała zamiast rumianych buziek i by nie było tak medialnie ...
#4608 | |||||||||||||||||||
Raczkowanie
|
Cytat:
1. Tak jak pisałem, błędnie włączonych rodzin było w zeszłym roku 50 max. To daje 0,00286%. Czy Polscy siatkarze, którzy zdobyli tytuł mistrzów świata zagrali absolutnie perfekcyjnie, nie psując ani jednej zagrywki? Jakby wartościowe było tylko to, co nieomylne to nie byłoby niczego. 2. Pytamy o konkrety, nie opieramy się tylko na wierze. Zachęcam do zostania wolontariuszem i zobaczenia ile szczegółowych pytań zadajemy na arkuszu ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Tak jak mówię, nasza idea nie trafi do każdego ![]() Cytat:
![]() Ja osobiście nie kojarzę żadnej wpadki, która, by wisiała dłużej niż trzy dni po otwarciu bazy, czego dowodem są chociażby te kwiatki, które pojawiały się na tym forum. Przestałyście je cytować 18 listopada, bo wtedy już ich w bazie nie było ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() 1. Extra potrzeby nie są nakazem. Zależy nam, by darczyńca zapewnił trzy najważniejsze potrzeby; tam nie ma zachcianek ![]() 2. Bardzo ciężko mi wymyślić jakieś uzasadnienie dla laptopa - chyba tylko jakiś niepełnosprawny, leżący w łóżku człowiek. W innym wypadku nie powinno mieć takie coś miejsca. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
1. Nigdy i nigdzie nie piszemy, że darczyńca ma zapewnić WSZYSTKIE POTRZEBY. Oczekujemy tylko tych trzech najważniejszych, gdzie nie ma żadnych zabawek - najczęściej żywność, chemia i leki. 2. Jeżeli rodzina narzeka na kolorki ubrań (jeżeli były czyste), to świadczy to o roszczeniowej postawie, taka adnotacja pojawi się w bazie danych i takiej rodziny już nie włączymy następnym razem do projektu ![]() 3. Darczyńcy mają to pole działania, dokładnie takie, jakie mówisz, a nawet i większe ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Ogromnie Wam dziękuję za merytoryczne uwagi, z wielką chęcią przedstawiam Wam idee projektu i odpowiadam na wątpliwości ![]() ---------- Dopisano o 12:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:33 ---------- Cytat:
Napisz, spróbuj ![]() Akurat poszukiwaniem rodzin zajmuje się Lider Rejonu, który ma bardzo dużą autonomię i decyduje o kształcie projektu w danej miejscowości/dzielnicy. Zgłoszenia wystartują gdzieś w marcu - zapraszam ![]() |
|||||||||||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#4609 |
Konto usunięte
|
Wciąż mnie nie przekonujesz. Prośby o plejaki były i przestań sie ośmieszać argumentem ze zostały wykasowane, bo ich nie cytowano tutaj. Były zacytowane raz i nie trzeba było więcej powtarzać (jaki miałoby to sens, wtf?), wiec co to za durna logika.
brt, jaka biedę w życiu przeżyłeś, żeby twierdzić, ze masz doświadczenie w temacie? Nieważne ile lat jesteś w paczce, ważne co sam przeżyłeś - ty albo ktoś tobie bliski. Jeżeli tego nie doświadczyłeś na sobie, nie wiesz co to jest bieda. A odnośnie dochodu to guzik warte są twoje podejrzenia - liczą sie fakty poparte papierami. Ja mam kolegę który całe studia chodził w jednych spodniach i kupował najtańsze jedzenie, bo bal sie ze mu zabiorą 800 zł socjalnego. Oficjalny dochód poniżej 100 zł, tylko ze rodzice i dziadkowie byli notariuszami i nikt, przez 5 lat nikt z uczelni nie zorientował sie ze to jeden wielki wał. Nie zdajesz sobie sprawy jak łatwo jest udawać. Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2014-10-21 o 11:46 |
![]() ![]() |
![]() |
#4610 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4611 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#4612 |
Konto usunięte
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4613 |
Konto usunięte
|
Ale dlaczego nie odpowiedziales jakim implusem do zmian mają być perfumy? To nie jest pierwsza twoja wybiorcza odpowiedz.
I ile rwzy trzeba ci pisac, ze nue potepiamy pomocy starszym, niepełnosprawnym, chorym, tylko potepiamy pomic alkusom i kombinatorom. Edytowane przez 201604130936 Czas edycji: 2014-10-21 o 12:11 |
![]() ![]() |
![]() |
#4614 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
75-letnia starsza Pani pracowała przez 50 lat swojego życia w sklepie spożywczym. 10 lat temu zmarł jej mąż, dzieci się nią nie interesują, nie ma nikogo bliskiego. W dodatku zaczyna chorować na serce i ma początki osteoporozy. Niewielka emerytura idzie głównie na opłaty i lekarstwa. Na życie zostaje jej 90 złotych. W październiku przychodzą do niej jacyś młodzi ludzie i pytają ją o sytuację. Często już przychodzili z opieki społecznej, żeby zbadać jak żyje. Zna schemat rozmowy: gdzie pracowała, ile ma pieniędzy, ile płaci za prąd. Potem pytają o potrzeby: kaszę, mleko, mydło. Nieśmiało mówi, ze nie ma kurtki na zimę. I potem pada to pytanie: " a co Pani, by sprawiło szczególną radość? O czym Pani marzy? Chodzi o jakąś drobną rzecz. Może książka?" "Tak bardzo chciałabym dostać perfumy, mogłabym ich użyć i pójść do klubu seniora, pogadać o czymś przy kawie i znów czuć się piękną". ---------- Dopisano o 13:14 ---------- Poprzedni post napisano o 13:13 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4615 |
Konto usunięte
|
CZY PODCZAS SZKOLEN NA WOLONTARIUSZA BADAJA WAM WZROK ALBO CZYTANIE ZE ZROZUMIENIEM? Jezu slodki. I fajnie, ze ktoś potrzebujacy dostal paczke. Niefajnie, ze oszust i kombinator dostal.
Nie mówimy ze pomic jest zla. Zla jest pomoc taka, ktora trafia do zlych osob. A ty w kolko o biednych staruszkach. |
![]() ![]() |
![]() |
#4616 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Koleżanka wyżej nie powiedziała jakieś rodziny ma dotyczyć perfumowy impuls. Myślę, że bardzo łatwo możesz sobie tę historię przestawić na 30-letnią matką niepełnosprawnego syna, który wymaga stałej opieki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4617 |
Konto usunięte
|
A widziales tytul watku? Czy ta matka lub staruszka się w nim zawiera?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4618 |
Konto usunięte
|
Nic nie widzicie tylko sobie wmawiacie. Jakbyś przyszedł do niego do akademika czy pózniej mieszkania to nic byś nie zauważył, nie bylo szans, tak sie chłopak maskowal. Ponawiam pytanie o osobiste doświadczenia z bieda, które sprytnie usunąłeś z cytowanej wypowiedzi.
Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2014-10-21 o 12:23 |
![]() ![]() |
![]() |
#4619 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ależ ja Ci odpowiedziałem, tylko przeoczyłaś :"Osobiście nie miałem jakiejś ekstremalnej sytuacji. " Nie wydaje mi się, żebym musiał być konstruktorem rowerów, żeby umieć na nim jeździć ![]() ---------- Dopisano o 13:27 ---------- Poprzedni post napisano o 13:25 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4620 |
Konto usunięte
|
Osobiście znowu odpowiadasz wybiorczo. My o jednym. Ty o drugim. Teraz wytrzasnales wielodzietnosc o ktorej teraz nikt nie rozmawia. I przytoczono tu przyklady, ze jednak pomagacie. Zgodziles sie nawet ale twierdzac ze to wyłącznie iles tam promili wszystkich przypadkow
I ok. To po co wypowiadasz sie dalej nie na temat, te staruszki etc To ze nie konstruowales apollo 13 na zywo nie znaczy, ze nie potrafilbys go obslugiwac ne? Edytowane przez 201604130936 Czas edycji: 2014-10-21 o 12:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:44.