|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4621 |
Raczkowanie
|
Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
Na co nie odpowiedziałem?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4622 |
Konto usunięte
|
Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
Dla mnie tez nie są z zasady. Sama jestem z rodziny wielodzietnej i za patologie sie nie uważam. Niestety, jak potrzebowałam pomocy to nie dostałam jej właśnie dlatego, ze moja rodzina była zbyt normalna. I wybacz, ale udowodniłeś juz wystarczająco ze nic nie wiesz o biedzie, wiec juz sie może nie kompromituj, bo jeszcze jakiś potencjalny darczyńca po przeczytaniu tych kompromitacji zrezygnuje ze zrobienia paczki naprawdę potrzebującej rodzinie.
Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2014-10-21 o 12:33 |
![]() ![]() |
![]() |
#4623 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4624 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4625 |
Konto usunięte
|
I runalbys jak oni. Tak jak w waszej paczce. I odpowoesz mi chocby skad ci sie ta wielodzietnosc teraz wzięła? Bo twierdzisz, ze dla nas to patologia? Na jakiej podstawie?
Bo chyba kazdy zdrowomyslacy czlowiek stwierdzi, ze stac mnie na 8 dzieci, moge im zapewnic godny byt - to ok i fajno. Normalna rodzina wielodzietna, ktorej przytrafil sie wypadek losowy - tak, pomagajmy. Nie starcza mi do 1 ale mahstruje kolejne dziecko - patologia. Lidzie ktorzy z dzieci uczynili sposob na biznes - tez patologia. Nikt nie powiedzial ze wielodzietnosc jest zlaz zasady, a ty wyleciales z tym ni z gruszki ni z pietruszki i wsadzasz nam w posty to co tu nie padlo. Edytowane przez 201604130936 Czas edycji: 2014-10-21 o 12:46 |
![]() ![]() |
![]() |
#4626 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Pomagamy wszystkim wielodzietnym rodzinom, które sobie radzą na miarę swoich możliwości. Bardzo często są to takie sytuacje, gdzie ojciec stracił dobrze płatną pracę i teraz robi za najniższą. Albo dziecko się pochorowało i koszty leczenia. Cwanym wielodzietnym nie pomagamy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4627 |
Konto usunięte
|
A jak matka ma 24 lata, 6 dzieci i ojca nie widać? Może naiwnie zakładancie ze pani straciła prace i dlatego popadła w biedę? Zobacz, pierwszy wpis na wątku, tam gdzie była mowa o tej pani, jest chyba z grudnia - jak to sie ma do twojej teorii o usuwaniu wpisów po 3 dniach?
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4628 | |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4629 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ojciec mógł zginąć, odejść, wyjechać i nie wrócić. Wolontariusz powinien o tym napisać. Ja czytając ten opis współczuję matce, że musi sama wychowywać dziecko i nie posądzam ją o rozwiązłość, a raczej, ze jakiś facet ją skrzywdził, choć oczywiście to tylko domniemania. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4630 | |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
![]() Jak czytam Twoje posty to ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4631 |
Konto usunięte
|
Ale dlaczego to nie wynika z opisu? Skoro jest błąd w opisie to powinien on być usunięty, a nie był, wiec jak to sie ma do twojej pokrętnej logiki dotyczącej dobierania rodzin i sprawdzania opisów? Mnie nie obchodzi czy to było rok czy trzy lata temu - pózniej były identyczne sytuacje, wiec wniosek jest taki, ze wy nie wyciągacie żadnych wniosków ze swoich błędów.
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4632 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4633 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A często nawet jeśli jest opis, że mamusia się rozwiodła bo miała męża pijaka/damskiego boksera to dziwnym trafem ma dzieci młodsze niż data rozwodu. I w końcu nie wiadomo kto jest ojcem i czy jest jeden czy kilku. Czy to nigdy wolontariuszy nie zastanowiło?
![]() |
#4634 |
.
|
chciałam cię uświadomić, że my nie mamy obowiązku przeglądania wszystkich wpisów i wyłapywania tych, które nie powinny się tam znaleźć. skoro znalazłyśmy ich xyz to znaczy, że paczka nadal kiepsko działa i tyle w temacie. już pomijam żenujące prośbo-groźby, że jak nie będzie wpłat na konto to sp też nie będzie.
#4635 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeśli nie są dodawane to co? Znikąd pojawiają się w bazie? Śmieszne tłumaczenie. Nikt nie będzie co chwile cytowal tych samych kwiatków. Wysłano z tel. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4636 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4637 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Wpadki (50 na 17,5 tys.) pojawiają się w wyniku błędu. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4638 |
Konto usunięte
|
Kto rekrutuje wolontariuszy? to raz
dwa: pisałeś, że rodziny do SzP zgłasza MOPS, Caritas, itd... a teraz, że rodziny poszukuje Lider Edytowane przez 201607121236 Czas edycji: 2014-10-21 o 14:58 |
![]() ![]() |
![]() |
#4639 |
Raczkowanie
|
Dobrze, że trafiłam na ten wątek, bo sama mam mieszane uczucia co do tego,czy pomoc trafia zawsze do właściwych osób. Dwa lata temu osoba organizująca zbiórkę SP w firmie, w której pracowałam wybrała rodzinę, której niepracujący rodzice wychowywali kilkoro dzieci, w tym bezrobotnego syna w wieku dwudziestu kilku lat i kilkunastoletnią córkę, która była samotną matką.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4640 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Taki lider udaje się osobiście do różnych instytucji i pyta o rodziny odpowiadające wstępnie kryteriom pomagania w naszym projekcie. Daje tym instytucjom taką książeczkę, gdzie jest opisane jakich rodzin, z jaką postawą szukamy. To od lidera zależy gdzie będzie pozyskiwał adresy. Wybór jest ogromny: parafie, szkoły, ośrodki zdrowia, apteki, sklepiki, inne fundacje, przedszkola, rady dzielnicy, MOPSy... Przedstawiciele tych instytucji kontaktują się z rodzinami, jakie przyjdą im do głowy i proszą o podpisanie zgody wstępnej, którą dostarczamy. Lider potem odbiera te zgody i wysyła do rodzin wolontariusza. Więc, w zależności od punktu widzenia, można stwierdzić, że rodziny pozyskuje Lider lub MOPS/Caritas (choć on bardziej wskazuje część adresów). |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4641 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4642 |
Raczkowanie
|
Sorki, zapomniałem. Kandydat na wolontariusza wypełnia formularz zgłoszeniowy na stronie www.superw.pl i jest zapraszany na rozmowę rekrutacyjną, którą przeprowadza lider rejonu, lub jego pomocnik ds. rekrutacji.
Lider rejonu jest osobą odpowiedzialną za działania Paczki na terenie danej miejscowości/dzielnicy. Szuka rodzin, zbiera i rekrutuje ekipę wolontariuszy, organizuje magazyn, nadzoruje pracę wolontariuszy... |
![]() ![]() |
![]() |
#4643 |
Konto usunięte
|
No tak ale kim on jest? księdzem, nauczycielem? pracuje społecznie czy go fundacja zatrudnia?
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4644 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Funkcja lidera jest całkowicie wolontariacka. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4645 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4646 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Lider rejonu to osoba, która odpowiada za pozyskanie adresów rodzin, zrekrutowanie wolontariuszy, pomoc tym wolontariuszom oraz sprawną pracę rejonu. Tak.
![]() ![]() |
![]() |
#4647 |
Zakorzenienie
|
Czyli wolontariusz chodzi po z góry ustalonych rodzinach tak?
Nie ma zupełnie możliwości własnego wyboru?
![]() |
#4648 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4649 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Osoba odpowiedzialna za dany region, w którym znajduje się rejon ów Lidera.
![]() ![]() |
![]() |
#4650 |
Zakorzenienie
|
Czyli ten cały Lider Podwórka to może być każdy, ktokolwiek. Nie musi mieć żadnych umiejętności, kwalifikacji czy wykształcenia. Ani w zakresie np. pracy socjalnej czy zarządzania czymkolwiek. I to ten lider przeprowadza osławione "szkolenia".
Dobrze, że to sobie wyjasnilismy ![]() Bo to znaczy, że wy żadnych szkoleń nie przeprowadzacie. Nikt tam z niczego nie szkoli, niczego nie uczy, bo nie ma żadnej kierunkowej wiedzy na ten temat. Co najwyżej możecie informować o standardach działania i przedstawiać procedury. No ale szkolenie tak medialnie brzmi. I może jacyś darczyńcy się nabiorą. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:13.