![]() |
#2611 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Kwietniowe 2015! cz.III
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2612 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
#2613 |
Zakorzenienie
|
Niezawsze kapie jeden po drugim bo mam prysznic a tam wstawiam wanne niemowleca ale ta wieksza i po jednym tylku wchodzi. Jak na dole kapie to razem obu bo wanna gigant ale tam mi sie nie chce chodzic z tymi wszystkimi gratami.
Co do opisow tych szpitali to ja bym to brala z przymrozeniem oka jednak zeby potem nie byc zdziwionym ![]() Co do tych babcinych zabobonow z nic nie kupowaniem to wychodzilo by na to ze po porodzie nie ma w co dziecka ubrac nie mowiac juz o lozku wozku foteliku.. ktora po porodzie bedzie miala sile i czas na to?
#2614 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
moj gin nie robi badan na cyto bo mowi ze pracuje 20 lat i 2 pacjentki mial z cyto tylko i u zadnej nic to na dziecko nie wplynelo,a tego sie nie leczy podobno wiec o n tego nie bada Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2615 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak coś to myślę, że dokarmiają ale to trochę się kłóci z kp, najpierw Ci nakarmią butelką a potem męcz się z kp ![]() Rosario-sal faktycznie dużo, ale kontakt z dzieckiem fajny, chyba nie jest źle ![]() ja czytałam duużo dużo opinii i ten szpital "mój" jest uważany obecnie za najlepszy u nas, jest nowy bo działa od 2012 r. Problem jest tylko taki, że aby tam rodzić, trzeba przejść w 36 tyg "wizytę kwalifikacyjną", ciąża musi przebiegać prawidłowo ![]()
![]() |
#2616 |
Rozeznanie
|
http://www.gdzierodzic.info/artykul/49 Standardy opieki okołoporodowej
http://www.gdzierodzic.info/artykul/60 Dlaczego warto karmić piersią http://www.gdzierodzic.info/artykul/59 kontakt skóra do skóry Poczytajcie sobie bo warto znać swoje prawa ![]() My już zaplanowaliśmy, że wszystkie swoje prawa będziemy mieli wydrukowane do porodu więc jeśli tylko coś będzie niezgodne to na wszystko dostaną odpowiedni papierek i albo się ustosunkują do moich praw albo będą obsmarowani w gazecie albo tv
#2617 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2618 |
Zakorzenienie
|
U mnie sa 3 sale do porodu i 2 po porodzie kazda na 5 lozek ale mi to nie przeszkadzalo akurat bo jak maly najadl sie i spal to i ja z nim i 3 dni zlecialy
![]()
#2619 |
Zakorzenienie
|
Izba Przyjęć
Można obejrzeć oddział położniczy przed porodem. Wymagane dokumenty przy przyjęciu do szpitala: dowód osobisty, dowód ubezpieczenia, karta ciąży, wynik grupy krwi, ostatni wynik badania USG. Plan porodu nie jest załączony do dokumentacji. Kobieta podpisuje w Izbie Przyjęć ogólną zgodę na proponowane leczenie, wyraża zgodę ustną na poszczególne zabiegi (lewatywa, golenie, nacięcie krocza, wenflon, iniekcje) i pisemną (na cięcie cesarskie, badania przesiewowe, „zakłucie” noworodka). Nie ma golenia, lewatywa na prośbę pacjentki. Warunki i wyposażenie Trakt porodowy z 2 stanowiskami, oddzielonymi parawanem. Do dyspozycji rodzących: worek sako, piłka. Poród Wenflon zakładany jest w trakcie lub po porodzie, jeśli sytuacja tego wymaga. Plan porodu nie jest omawiany. Zapis KTG w porodzie niskiego ryzyka prowadzony jest co 2 godz. (jeśli nie występują inne okoliczności). Badania wewnętrzne prowadzone są co 2 godziny przez lekarza. Można pić, nie można jeść. Personel zachęca do aktywności. Dostępne sposoby łagodzenia bólu: - niefarmakologiczne: kąpiel, zmiana pozycji, masaż, aromaterapia (zarówno w I i II okresie porodu) - farmakologiczne: gaz wziewny, opiaty. Wszystkie metody łagodzenia bólu są omawiane z rodzącą. Znieczulenie dolędźwiowe jest niedostępne. Parcie: II okres porodu najczęściej przebiega w pozycji leżącej. Personel z własnej inicjatywy informuje o przebiegu porodu i o stosowanych środkach i zabiegach. Życzenia rodzącej (dotyczące ochrony krocza, parcia w wybranej pozycji etc.) są uwzględniane, ale gdy sytuacja na to pozwala. Poród z osobą towarzyszącą Możliwy poród z osobą towarzyszącą. Rodzącej może też towarzyszyć doula. Osoba towarzysząca może zostać, ile chce. W trakcie cesarskiego cięcia osoba towarzysząca nie może być obecna, ale może po porodzie kangurować dziecko. Przystawienie dziecka do piersi najszybciej jak to jest możliwe nie później niż do 2 godzin po porodzie. Kontakt z dzieckiem Po porodzie zdrowy noworodek kładziony matce na piersi. Nieprzerwany kontakt matki z dzieckiem po porodzie trwa od 1 do 5 minut. Ojciec może przeciąć pępowinę. Pierwsze karmienie odbywa się jeszcze w sali porodowej. Oceny Apgar dokonuje lekarz neonatolog. Mierzenie i ważenie odbywa się w kąciku noworodka w pobliżu matki po 5 – 10 minutach po porodzie. Osoba towarzysząca może być przy tym obecna. Kąpiel dziecka w pierwszej dobie po porodzie. Po porodzie Można obejrzeć oddział neonatologiczny przed porodem. Oddział pracuje w systemie rooming –in. W oddziale jest 8 łóżek dla matek z dziećmi. 1 w.c. i 1 prysznic przypada na 3 łóżka. Matki przebywają ze zdrowymi dziećmi przez całą dobę. Jeśli dziecko z powodów zdrowotnych znajduje się osobno od matki, to matka może być z nim bez ograniczeń. Pobyt w oddziale trwa średnio 3 dni po porodzie drogami natury, 5 dni po porodzie zabiegowym i cesarskim cięciu. Na prośbę kobiety jest możliwy szybszy wypis ze szpitala. Matka uczona jest pielęgnacji dziecka, a wszystkie zabiegi pielęgnacyjne odbywają się w jej obecności. Personel z własnej inicjatywy informuje o stanie zdrowia dziecka. Matka (lub ojciec) mogą być obecni w trakcie badania lekarskiego i szczepień dziecka. Matki są uczone jak karmić piersią Noworodki są dokarmiane sztucznym mlekiem na prośbę matki i ze wskazań medycznych. Odwiedziny o każdej porze, w sali gdzie leży matka lub w miejscu przystosowanym do odwiedzin. Opłaty Nie ma opłat. |
![]() ![]() |
![]() |
#2620 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() znieczulenie, większy komfort i dziecko masz na 2h a nie na 5 min ![]() a lekarz czy nasz czy inny to taki ważny nie jest ![]()
![]() |
#2621 |
Zakorzenienie
|
Soniuska dzięki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2622 |
Zakorzenienie
|
idę do tej biedry po lody
![]() ![]()
#2623 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() no i zzo nie ma,ale to dobrze, ja nie chce zzo, chce gaz wziewny i dac rade;p smacznego ![]() ja ide sie kapac;p |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2624 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:04 ---------- Poprzedni post napisano o 20:03 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#2625 |
Zakorzenienie
|
moj gin nie pracuje w zadnym szpitalu, z reszta jak rodzilam Maje, to gin przyszedl tylko by mnie zszyc, tak to tylko polozna byla, jak wszystko jest ok, to gin na koniec przychodzi
|
![]() ![]() |
![]() |
#2626 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2627 |
Zakorzenienie
|
Moj gin pracuje w innym szpitalu niz mam w planie rodzic ale zupelnie mi to nie przeszkadza. Zzo nie biore bo to nie taki straszny bol a po za tym to ja mam na to zakaz wiec po klopocie
#2628 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2629 |
Zakorzenienie
|
Mala ja w standardzie mialam dla kazdego 2 male i 2 wieksze ze wszystkich skorzystalam.
![]() |
#2630 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:16 ---------- Poprzedni post napisano o 20:11 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:17 ---------- Poprzedni post napisano o 20:16 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:21 ---------- Poprzedni post napisano o 20:17 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:22 ---------- Poprzedni post napisano o 20:21 ---------- nowe motto! haha ![]() ---------- Dopisano o 20:23 ---------- Poprzedni post napisano o 20:22 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2631 |
Zadomowienie
|
NIEZAWSZE - ja kąpie ich wszystkich razem
![]() Przynajmnjej Marcel nie próbuje wskoczyć do wanny. Ale jak mąż jest to najpierw kąpie pannu ja w tym czasie szykuję z synkiem pokój dziewczynek na spanie, piżamki itd Potem Nati i Amka wychodzą ja je ubieram, rozmawiam całuję i przychodzi do nich mąż czytać baję. A my z synkiem idziemy się oporządzać ![]()
#2632 |
Zakorzenienie
|
Jess ja tez nie mialam badan na cytometalgie, ale aktywna moze byc przyczyna poronienia, zazwyczaj jest bezobjawowa i organizm kobiety sam to zwalcza, moze byc i nawracajaca, jakies tam leki sie stosuje jesli sama nie chce przejsc
wlasnie ta mala jak dla mnie tez sie przydaje na wode lub cos. Ja butelek uzywalam dr. browns, ale koszmar do mycia, bo miala taka rurke, fajny smoczek za to, zastapilam ja butelkmi MAM, sa super i maja rozne rodzaje smoczkow, I-malutko przepuszcza do 2 miesiecy chyba, pozniej II do 6 miesiaca i X- krzyzakowy do kaszki i dla wiekszych dzieci http://sklep.mambaby.pl/produkty_but..._miesiaca.html |
![]() ![]() |
![]() |
#2633 | |
Zakorzenienie
|
no ja tez kupie chyba jedna mala wlasnie;p
Cytat:
![]() jak Ci cos z ciuszkow nie podpasuje to ja chetnie przygarne;p |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2634 | |
Zakorzenienie
|
:lo
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2635 |
Zakorzenienie
|
cholera Soniuska nawet nie minęła połowa ciąży a my się już łamiemy
![]() robią sie tosty !!!! kupiliśmy sandwich na przecenie z 89 na 34 haha Chyba dochodzimy powoli do porozumienia z imieniem ![]() pozostaje jak na razie: Chłopiec : Aleksander Dziewczynka: Celina |
![]() ![]() |
![]() |
#2636 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A mi się generalnie dużo ciężej ćwiczy na wieczór niż rano.. Madison o umknęlo mi że ćwiczyłaś- to brawo! trzymam kciuki za wytrwałość ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2637 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#2638 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja najedzona wciaz po tym popołudniowym jedzeniu!;p i ladne imiona ![]() no lamiemy sie cholera |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2639 |
Zakorzenienie
|
mnie juz zaczyna, ale brzuch nie tak jak cycki :/ czuje ze mi sie rozciaga, zreszta moj brzuch jest juz duzy. smaruje palmersem na zmiane z oliwka, masuje zeby ladwie wsiakalo. oby sie przyjelo i roslo ladnie.
#2640 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Powiedz mi czy Twój mąż nie jest przerażony posiadaniem 5 dzieci? Mój to ma przerażenie w oczach jak o trzecim mówię w żartach ![]() Też mam ochotę na lody ![]() Mi wyszło, ze przebyłam kiedyś cytomegalię ![]() Od jakiegoś czasu gorzej się czuję. Myślicie, że takie uczucie ciężkości na żołądku, lekkie mdłości i brak ochoty na jedzenie to może być od żelaza, które przyjmuję?
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:31.