|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4681 |
Przyczajenie
|
Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
uwzam ze bycie wolantariuszem to swietna sprawa, mozna tez sie przy niej spelniac i nic nie kosztuje pomaganie innym
![]()
#4682 | |
Konto usunięte
|
Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
Cytat:
No przecież kilka dni temu była mowa o tym jak to wolontariuszom cieżko odbierać telefony od darczyńców i jak to strasznie musza poświęcać swój wolny czas. Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2014-10-23 o 08:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4683 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No tak decyzja o wolontariacie powinna być świadoma, a często nie jest bo koleżanka namawia koleżankę "chodź, będzie fajnie". A tak jeśli mogę od siebie, uwielbiam rozmowy z Darczyńcami, tacy pozytywni ludzie ![]()
5.06.10-poznałam Cię ![]() 12.07.10-prawko zdane za 1. razem ![]() 26.07.10 prawko w kieszeni, kierowca oficjalnie ![]() Nie ma odwrotu z drogi obranej wierność do końca i tak będzie. Amen. Mój ukochany M. ![]() Razem od 8.08.10 licencjat 08.2011-Dziadek[*]![]() 02.2012-Ciocia[*] |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4684 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Mówiąc krótko, żadne wielkie halo. Liderów możnaby rekrutować wśród studentów ostatnich lat kierunków związanych z pomaganiem, wolontariuszy z doświadczeniem.
![]() |
#4685 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() praca a wolontariat to różne rzeczy. Mówiłam o poświęceniu czasu, widzę to mojej koleżance która jest Liderką - czasu nie ma na nic. I wracając do tego o co mi chodziło - tym wykształconym (którzy się nadają na Liderów) szkoda po prostu poświęcać czas w ten sposób ![]()
5.06.10-poznałam Cię ![]() 12.07.10-prawko zdane za 1. razem ![]() 26.07.10 prawko w kieszeni, kierowca oficjalnie ![]() Nie ma odwrotu z drogi obranej wierność do końca i tak będzie. Amen. Mój ukochany M. ![]() Razem od 8.08.10 licencjat 08.2011-Dziadek[*]![]() 02.2012-Ciocia[*] |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4686 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Jeżeli koleżanka nie ma czasu na nic- oznacza to, że system jest wadliwy. Jeśli nie można znaleźć osób wykształconych to macie kiepski PR i kiepska ofertę dla wolontariuszy.
![]() |
#4687 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
no bo sorry, każdy od czegoś zaczyna, często od darmowych wolontariatów. gdybym była na ostatnim roku studiów i znalazła jakiś bezpłatny staż, który będzie atrakcyjny dla przyszłego pracodawcy, to brałabym bez zastanowienia. no ale działacie jak działacie więc macie przypadkowych ludzi z ulicy. jakbym miała wykształcenie kierunkowe do bycia liderem, to do was bym akurat nie poszła. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4688 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja nic nie mam akurat ![]() cóż , ja działam w swoim rejonie i będę działać, jestem zadowolona że można pomóc rodzinom które jej faktycznie potrzebują i takim rodzinom pomagamy. a skoro są rodziny roszczeniowe na stronach internetowych to dziwię się że znajdują Darczyńców.. ---------- Dopisano o 12:04 ---------- Poprzedni post napisano o 12:03 ---------- Cytat:
||
![]() ![]() |
![]() |
#4689 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
System jest wadliwy, nie chodzi o grupę klientów, a to co napisałam wcześniej.
![]() |
#4690 | |
Zakorzenienie
|
Doris Jakie to forum?
Cytat:
Kilka stron wcześniej jedna z Wizażanek opisywała sytuację - ktoś z jej pracy wybrał rodzinę na chybił-trafił, po przeczytaniu opisu miało się ambiwalentne odczucia. U TŻ-ta w pracy było podobnie. Podejrzewam, że im bliżej końca akcji, czasami się zdarza, ze wybierasz wśród tych rodzin, które są w bazie. Wtedy liczysz na to, że skoro szanowana organizacja obdarzana ogromnym zaufaniem społecznym, wolontariusze po szkoleniach, liderzy i specjaliści do sp. opisów dopuścili taką rodzinę, to znaczy że ręczą za jej wiarygodność. Że tej pomocy potrzebuje.
![]() |
#4691 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W tym roku ma niby wejść system każdy szczebel będzie sprawdzał co innego jeśli chodzi o opisy, najwyższy ma sprawdzać zasadność. Zobaczymy na ile się sprawdzi.
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4692 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4693 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
no co do systemu to proszę pisać do Stowarzyszenia Wiosna, co mają do tego wolontariusze?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4694 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4695 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nikomu nic nie oferuję, bo jestem wolontariuszem (zadowolonym ![]() Edit. TAK - system jest wadliwy, NIE - sama nic na to nie poradzę
5.06.10-poznałam Cię ![]() 12.07.10-prawko zdane za 1. razem ![]() 26.07.10 prawko w kieszeni, kierowca oficjalnie ![]() Nie ma odwrotu z drogi obranej wierność do końca i tak będzie. Amen. Mój ukochany M. ![]() Razem od 8.08.10 licencjat 08.2011-Dziadek[*]![]() 02.2012-Ciocia[*] Edytowane przez SunnyGirl Czas edycji: 2014-10-23 o 11:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4696 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4697 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
![]() co do reszty, brak słów.
![]() |
#4698 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Bo brak wykwalifikowanej kadry nie jest spowodowany tym, ze tym znajacym się na temacie sie nie chce, tylko, ze ci znajacy sie widzą wady i nie chcą przykladac do tego reki. I im sie nie dziwie. Ludzue choc nieprzygotowani do tematu sa bardzo skostniali i zacietrzewieni i chęć zmiany od środka niewiele by dala. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4699 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Postaraj się zrozumieć- my nie jesteśmy egoistami, snobami czy złymi ludźmi, którzy innym nie pomogą, choćby nie wiem co. To nieprawda. Ja chętnie pomagam innym, jeśli widzę, że jest sens takiej pomocy (czytaj: ktoś chwyci mnie za rękę ale po to, by samemu stanąć mocno na nogach). Chętnie pomagam też ludziom starszym (akurat mieszkam w bloku, gdzie populacja jest 70plus) bo oni są naprawdę bezbronni i absolutnie niewinni swojej ciężkiej sytuacji. Nie lubię tylko, gdy ktoś próbuje na mnie żerować i cwaniaczyć moim kosztem a opisy rodzin, które czytam (zakwalifikowanych do SZP) są takim żerowaniem. Bo jak nazwać sytuację, w której oboje rodzice nigdy nie pracowali ( bo nie chcieli lub oboje mają orzeczenie o niezdolności do pracy) a jednak fundują sobie sześcioro pociech? Jak nazwać sytuację, w ktorej dwoje z tych sześciorga pociech mają lat 20plus i nie poczuwają się do dokładania do rodzinnego budżetu? Ja to nazywam cwaniaczeniem. Przecież ludzie, którzy nie mogą podjąć pracy zdają chyba sobie sprawę, że nie są w stanie utrzymać sześciorga dzieci? Więc tutaj widzę pełne wyrachowanie i premedytację ich stylu życia. I nie zamierzam tego cwaniaczenia popierać i wspierać. Myślę, że moją pinię dzieli wiele Wizażanek, które tutaj wypowiadają się o akcji SZP krytycznie. Na koniec, z całym szacunkiem do wolontariuszy SZP. Jest taka forma "pomocy", ktora przynosi więcej szkody niż pożytku. "Pomoc", która tak naprawdę niczego w sytuacji człowieka nie zmienia.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4700 |
Konto usunięte
|
Mijanou, 100% racji.
dokładnie to miałam na myśli jak pisałam, że nie brałabym udziału w SzP gdybym miała odpowiednie wykształcenie, ale na inny (sensowny) wolontariat zgodziłabym się chętnie. |
![]() ![]() |
![]() |
#4701 | |
Konto usunięte
|
Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
Cytat:
Uczestnicząc w nim przyczyniasz sie do jego wadliwego rozwoju. Matko, czytałam wczoraj jakieś wątki na kafe i tam to dopiero kwiatki były - m.in. rodzice wychowywali 20-letnia córkę, która rzuciła szkole, nie pracowała i nie zamierzała sie dokładać do budżetu domowego (tak dosłownie było napisane w opisie, ze powiedziała, ze nie będzie sie dokładać) ale wish listę zawierająca torebkę i jakieś tam inne bzdety miała, a jakże. Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2014-10-24 o 09:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4702 |
Konto usunięte
|
Link do kafe na PW poproszę
|
![]() ![]() |
![]() |
#4703 |
Konto usunięte
|
Nie pomogę bo na tel jestem ale wpisywalam po prostu w Google kafeteria szlachetna paczka i wyskoczyło mi kilka.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4704 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
#4705 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4706 |
Konto usunięte
|
A ja sie pytam gdzie tatusiowie dwójki dzieci i alimenty? Pani Kinga pewnie opiekuje sie córeczka i w związku z tym nie może pracować
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4707 |
.
|
a ja się dziwię, że nie myślą o oddaniu dziecka Agnieszki do adopcji. sorry helloł, dziewczyna ma 17 lat, nie zapewni dzieciakowi tego, co będzie potrzebował. szczególnie przy takiej liczbie pasożytów w domu.
![]() |
#4708 |
Wredny kotecek
|
A ja już opuszczam ten watek
![]() ![]() Wrócę jak pojawią się opisy rodzin ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4709 |
Zakorzenienie
|
Powiem Ci dlaczego. Moja mama miała kiedyś zajęcia w takim gimnazjum dla dla wyrzuconych z innych szkół i tam jej wytłumaczyły dziewczyny (90% klasy w ciąży). Nastolatka jest niewydolna wychowawczo, więc jej matka, babcia dziecka, tworzy dziecku rodzinę zastępczą, dostaje kasę, coś koło 2 tys. i cała rodzina z tego żyje.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4710 |
Zakorzenienie
|
ajah No ale tylko biedny Krzysztof nie może znaleźć pracy. Dziecko ma 3 lata, kobieta mogłaby spiąć poślady i znaleźć pracę i załatwić dziecku żłobek.
skazana_na_bluesa A ja się pytam, gdzie jest ojciec dziecka? Samo się nie zrobiło... U moich rodziców na wsi jest ostatnio plaga małoletnich ciąż, nawet w jednym domu dwie małolaty. Ale jakoś nie robi się z tego tragedii, jeśli tylko rodzice odpowiednio podejdą do sytuacji. Czasami zdarza się, że i rodzice ojca spinają poślady i zabierają ciężarną małoletnią do siebie, żeby nie poszła na zmarnowanie. GrumpyCat Poczekaj, aż bazę otworzą ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:38.