Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. IX - Strona 43 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-10-25, 16:22   #1261
girlonthebridge
Zakorzenienie

GG do girlonthebridge
Dot.: Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. IX

Cytat:
Napisane przez uniperfect Pokaż wiadomość
Według mnie powinny obniżyć składki ZUS by koszty zatrudnienia pracownika były niższe. Wtedy może chętniej pracodawcy by umowy o pracę dawali i więcej ofert pracy by było. Podniesienie płacy minimalnej moim zdaniem nic wiele nie da.
a ile oni tej pracy minimalnej podnoszą, 70 zeta brutto no chociaż fakt lepszy rydz niż nic :P
Stary 2014-10-25, 16:44   #1262
unachica17
Rozeznanie

No ja wpisałam adres szukam pracy w Łodzi tak 25-30 km od mojego miasta

u mnie na kierunku wszyscy(albo z małymi wyjątkami może) pracują. Ale 95% mieszka w Warszawie lub w pobliżu więc z pracą też napewno łatwiej
unachica17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-25, 16:48   #1263
d59d305dc966be0c36ab0a8090c919b2e67b5ccd
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez unachica17 Pokaż wiadomość
No ja wpisałam adres szukam pracy w Łodzi tak 25-30 km od mojego miasta

u mnie na kierunku wszyscy(albo z małymi wyjątkami może) pracują. Ale 95% mieszka w Warszawie lub w pobliżu więc z pracą też napewno łatwiej
No, ja też ogólnie mieszkam tyle samo km co ty od miasta wojewódzkiego. Wpisz Łódź, może akurat się uda
d59d305dc966be0c36ab0a8090c919b2e67b5ccd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-25, 16:52   #1264
unachica17
Rozeznanie

no na razie te 2 oferty wysłałam pewnie nikt nie oddzwoni ale przynajmniej już wzięłam się za poszukiwania

ogłoszenia przeglądałam na gumtree i olx
unachica17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-25, 17:08   #1265
Fatalida
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Jabluszko9 Pokaż wiadomość
Codziennie zaglądam na BK uczelni, to już uzależnienie.
Też szukam czegoś z EFS, te wnioski są ciekawe, no ale wszystko z doświadczeniem chcą, a jeszcze nigdy nie wpadłam na darmowe szkolenie pisania ich,a uwierz, codziennie przeglądam multum stron, czasem aż myślę, że za dużo czasu na ogłoszeniach spędzam (na pewno 3h dziennie na szukanie w naszym pięknym województwie)
Ostatnio były targi pracy, niestety miałam wtedy OBOWIĄZKOWE ćwiczenia, akurat na tych jednych nie można mieć nieobecności, i kicha, a tak chciałam na to pojechać
Oferty BK różnią się od siebie<choć nie dużo>, najwięcej zmian widzę w ofertach praktyk. Co do szkolenia z pisania projektów, byłam na nim, (finansowane w ramach EFSu). Fakt, kiedyś tych ofert było więcej, teraz na razie realizowane są głównie projekty 50+ i mikroprzedsiębiorstwa. Obecnie większość tych szkoleń przeznaczona jest dla jakiś organizacji, stowarzyszeń itd. W ramach rożnych organizacji też są organizowane wewnętrzne szkolenia, które dotyczą podstaw ale zawsze coś
Serio, pomyśl o działaniu w jakiejś organizacji, kole. Po pierwsze to rozwija, uczy dobrze lokować aktywność <czy w ogóle ją podejmować> a przede wszystkim.. wymiana informacji o branży, szkoleniach itd. Ja Ci nie wskaże tak celnych rozwiązań, jak osoba która w tym siedzi Jeszcze raz powtórzę: o większości szkoleń, warsztatów, czy ciekawych konferencji dowiadywałam się dzięki ludziom, którzy naprawdę chcieli coś robić, związanych z fundacjami, kołami naukowymi czy innymi organizacjami. Działanie z osobami które mają podobne zainteresowania, cele daje ogromny napęd do rozwoju.
(Duża część szkoleń wchodzi w skład jakiegoś bloku szkoleniowego w ramach organizacji, stowarzyszeń, fundacji itd. Np. to moje szkolenie z pisania projektów było jednym z bloku szkoleń organizowanych dla organizacji, której byłam wolontariuszką.Było o POKL i o YiA<Youth in Action> Trenerce spodobał się mój pomysł i zachęcała mnie żeby go realizować. Wsparcie techniczne np. pomoc księgowej dostałabym od tej organizacji. W końcu nic z tego nie wyszło bo byłam cielak z dobrymi pomysłami ale z upartą wiarą w to że nie dam rady Nie miałam wtedy też kompletu ogarniętego pionu organizatorów projektu no i doświadczenia w ogarnianiu czegoś jako osoba no 1. Cóż, mam nauczkę że trzeba wykorzystywać okazję. Teraz pozapominałam jak to się piszę Dlatego jak będziesz mieć szkolenia w ramach jakiejś org jest większa szansa na okazje praktycznego wykorzystywania wiedzy.
Wg mnie takie uczestniczenie w szkoleniach w ramach org. jest mega: 1 przez bycie w org możesz robić coś dla innych 2. energia innych zaangażowanych 3. jako osoba prywatna czasem nie masz aż takiej szansy realizować swoje pomysły. Plecy doświadczonych ludzi i organizacji pomagają stawiać pierwsze kroki. Samej było by trudniej. Ja zazdroszczę Ci trochę statusu studenta bo nie mogę przynależeć do org. zrzeszających studentów Masz jeszcze cały rok studiów, weź go w ręce i nie pozwól by minął ot, tak. Możesz się frustrować i szukać ogłoszeń kończąc zdobywanie doświadczenia na uczelni <w CV nie wpiszesz sobie "biegła w poszukiwaniu ogłoszeń"> i tak minie rok ,ale też możesz zacząć działać w organizacji/pójść na praktyki itd. Przecież jak w międzyczasie znajdziesz pracę i nie dasz rady, możesz zrezygnować np. z koła. )

Cytat:
Zastanawiałam się czy nie usunąć adresu w CV jak śle się do tego miasta. Wtedy może by mnie częściej na rozmowy zapraszali, jakby nie wiedzieli gdzie mieszkam Macie adres wpisany w CV ? Trochę dziwne CV by było bez adresu. Jakbym dostała pracę, to wtedy bym się martwiła o dojazd i na szybko jakiegoś pokoju szukała.
Też się zastanawiam Na jednym szkoleniu z doradcą zawodowym mówiono, że nie trzeba< żeby nie było dyskryminacji ze względu na pochodzenie>, na innym z kolei panie pracujące w HR kazały napisać Ale po Twojej opowieści chyba wywalę adres

Edytowane przez Fatalida
Czas edycji: 2014-10-25 o 20:47 Powód: literówki
Fatalida jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-25, 17:24   #1266
Zorzoli
Zakorzenienie

No ja teraz chyba tez wywale adres bo szukam pracy w innym miescie.
Zorzoli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-25, 17:41   #1267
phideaux
Wtajemniczenie

Jeśli chodzi o to pierwsze wrażenie, wg mnie bardzo ważna jest pewność siebie i śmiałość. I koniecznie uśmiech i sprawianie wrażenie otwartej. Wygląd wiadomo, też jest ważny, ale nie popadałabym w przesadę, że przeważy kolor włosów Po prostu ogólne zadbanie.

Nie jestem żadnym autorytetem w tych sprawach, ale jak kiedyś m.in ode mnie zależało czy dziewczyna przychodząca na dzień próbny zostanie (to nie była 'poważna' branża, więc to dla wielu nie będzie żadnym wyznacznikiem), to zwracałam uwagę właśnie na te pierwsze wymienione przeze mnie cechy. Strasznie zrażały mnie osoby małomówne, zamknięte w sobie, lękliwe. Wiadomo, że tak można reagować na stres, a później się otworzyć, no ale jak więcej osób ma tak, jak ja miałam, to chyba trzeba wręcz na siłę udawać osobę bardziej otwartą i pozytywną niż na co dzień.
Ja np. wiem, że mogę być odbierana jako osoba nieprzystępna i zbyt poważna, więc staram się być uśmiechnięta i sprawiać wrażenie bezproblemowej :P

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-10-25, 18:51   #1268
201703060948
Konto usunięte

Cytat:
Według mnie powinny obniżyć składki ZUS by koszty zatrudnienia pracownika były niższe. Wtedy może chętniej pracodawcy by umowy o pracę dawali i więcej ofert pracy by było. Podniesienie płacy minimalnej moim zdaniem nic wiele nie da.
Koszty zatrudnienia w Polsce nie są jakoś znacznie wyższe niż za granicą. Wprost przeciwnie. Zachodnie firmy przenoszą się do Polski, bo u nas siła robocza jest tania. Porównaj sobie składki w Niemczech i w Polsce. Oszczędzę ci szukania: w Niemczech nie są wcale niższe, a umów śmieciowych nie ma (chociaż jest problem bezpłatnych praktyk i płac głodowych itp.).

To mit, że złe państwo tyle od przedsiębiorców wymaga, że nie są oni w stanie normalnie zatrudniać. Mit bardzo korzystny dla tych przedsiębiorców.
201703060948 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-25, 18:55   #1269
lazada
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nicRu Pokaż wiadomość
Nou, to moze jest to cos nad czym warto popracowac. Dlugo bylam bezsensownie niesmiala, ale w koncu stwierdzilam, ze najwyzej juz drugi raz osoba przeprowadzająca rozmowę mnie nie zobaczy i starałam się zawsze zabawiać rozmową, sprawiać wrażenie miłej i wygadanej aż moi znajomi stwierdzili że się zmieniłam i widać, że daję sobie radę i mogłabym wręcz objąć kiedyś kierownicze stanowisko i zarządzać ludźmi Mimo tego nigdy się o to nie pokuszę, bo mam zbyt ciężki charakter i czasami po prostu nie umiem być otwarta - chowam się w swojej skorupie.
Ciężko uwierzyć, rozumiem, że to przeszłość, ale czytając posty mam wrażenie, że pisze je osoba wręcz zadufaną w sobie. Nie mówię, że to źle, na pewno łatwiej jest się wybić takiej osobie na rynku pracy niż nieśmiałej szarej myszce.
Odnośnie poprzedniego postu, jeśli jesteś osobą kompetentną i aplikowałaś na poważne stanowiska to myślę, że Twoj strój/makijaż nie miał większego znaczenia. Kandydat powinien wyglądać schludnie, a czy ładnie czy brzydko to już raczej nikt nie ocenia rekrutując specjalistę. Oczywiście jest pierwsze wrażenie i jest ono ważne, ale jak sama nazwa wskazuje jest to pierwsza ocena danej osoby i w ciągu godzinnej rozmowy można albo je utrzymać albo kompletnie zmienić zdanie rekrutera na nasz temat.

---------- Dopisano o 19:55 ---------- Poprzedni post napisano o 19:52 ----------

Cytat:
Napisane przez Osterhase Pokaż wiadomość
Koszty zatrudnienia w Polsce nie są jakoś znacznie wyższe niż za granicą. Wprost przeciwnie. Zachodnie firmy przenoszą się do Polski, bo u nas siła robocza jest tania. Porównaj sobie składki w Niemczech i w Polsce. Oszczędzę ci szukania: w Niemczech nie są wcale niższe, a umów śmieciowych nie ma (chociaż jest problem bezpłatnych praktyk i płac głodowych itp.).
Koszty zatrudnienia w Polsce są jednymi z najniższych w Europie.
Stary 2014-10-25, 19:27   #1270
20160901857
Konto usunięte

Bzdury. Może i liczbowo czy procentowo są w jakiś sposób niskie, ale chyba nie będziecie się upierać, że polska gospodarka jest taka sama jak szwedzka czy niemiecka? Proponuję może trochę szersze spojrzenie na sytuację, a nie wyłącznie porównywanie cyferek, bo realia społeczno-gospodarcze są tak jakby inne.
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-25, 19:42   #1271
Apelly
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Jabluszko9 Pokaż wiadomość
Może to głupie, ale chyba to ma znaczenie, skoro w sklepach,biurach czy bankach widzę blondynki...
Ja tam nie zauważyłam samych blondynek w pracy :P
Apelly jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-10-25, 19:56   #1272
201703060948
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
Bzdury. Może i liczbowo czy procentowo są w jakiś sposób niskie, ale chyba nie będziecie się upierać, że polska gospodarka jest taka sama jak szwedzka czy niemiecka? Proponuję może trochę szersze spojrzenie na sytuację, a nie wyłącznie porównywanie cyferek, bo realia społeczno-gospodarcze są tak jakby inne.
No ale dlaczego realia społeczno-gospodarcze są inne? Bo że są inne to oczywiste.

Przecież właśnie na ten temat rozmawiamy. Na przykład są inne, bo w Polsce jest opcja umów śmieciowych a w Niemczech nie ma, ludzie zarabiają za tę samą pracę co w Polsce dwukrotnie więcej i mogą sobie na więcej pozwolić.

Masz na ten temat cokolwiek wartościowego do powiedzenia, czy tylko chciałaś tupnąć nóżką rzucając banałami? Niestety twoja wizja to takie vicious circle: ludzie w Pl są biedni, więc koszty zatrudnienia muszą być niższe niż w Niemczech czy w Szwecji. Koszty zatrudnienia są niskie, więc ludzie pozostaną biedni. A jak proponujesz zakończyć to błędne koło? Czy twoim eksperckim zdaniem Polska i Polacy są skazani na biedę, bo tak? A inne kraje nie są, bo nie?

Edytowane przez 201703060948
Czas edycji: 2014-10-25 o 20:05
201703060948 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-25, 20:07   #1273
20160901857
Konto usunięte

Nie, wcale nie chcę, żeby w Polsce było dobrze i żeby ludzie godnie zarabiali

Po prostu uważam, że porównywanie Polski do Niemiec w tym zakresie jest trochę śmieszne, chociażby dlatego, że Polska jest i jeszcze długo będzie biedniejsza od krajów Zachodu, co jak zapewne dobrze wiesz, wynika z uwarunkowań historycznych (błagam, to nie jest banał, tylko fakt). Nie sądzę, żeby sektor MSP, który przecież trzyma polską gospodarkę, był w stanie wydoić na wyższe koszty pracy.

I nie jestem ekspertem
Stary 2014-10-25, 20:59   #1274
lazada
Zadomowienie

Cytat:
Jeśli Twoim zdaniem fakty to są bzdury to ok.

Zapewniam Cię, że mam szersze spojrzenie na sytuację. Jak już kiedyś wspominałam jakiś czas mieszkałam w jednym z krajów skandynawskich więc jakieś porównanie mam.

---------- Dopisano o 21:59 ---------- Poprzedni post napisano o 21:55 ----------

Cytat:
Nie, wcale nie chcę, żeby w Polsce było dobrze i żeby ludzie godnie zarabiali

Po prostu uważam, że porównywanie Polski do Niemiec w tym zakresie jest trochę śmieszne, chociażby dlatego, że Polska jest i jeszcze długo będzie biedniejsza od krajów Zachodu, co jak zapewne dobrze wiesz, wynika z uwarunkowań historycznych (błagam, to nie jest banał, tylko fakt). Nie sądzę, żeby sektor MSP, który przecież trzyma polską gospodarkę, był w stanie wydoić na wyższe koszty pracy.
do Niemiec mamy nie porównywać Polski, to do jakiego kraju możemy, do Ukrainy,Bułgarii? Rozumiem, że Twoim zdaniem można porównywać tylko równego z równym bo inaczej to jest 'śmieszne'.
Stary 2014-10-25, 21:09   #1275
semantique
Zadomowienie

Nie wiem jakie są koszty pracodawcy przy umowie o pracę, bo nigdy na taką nie pracowałam, ale faktem jest, że minimalna składka przy prowadzeniu jednoosobowej działalności gospodarczej to obecnie 1 042,46 zł i nikt mi nie powie, że to mało.
Stary 2014-10-25, 21:09   #1276
20160901857
Konto usunięte

Możemy sobie aspirować do Niemiec (i dobrze!), ale tak, jesteśmy aktualnie na poziomie Bułgarii. Nie wiem co w tym dziwnego
Stary 2014-10-25, 21:15   #1277
lazada
Zadomowienie

Cytat:
Możemy sobie aspirować do Niemiec (i dobrze!), ale tak, jesteśmy aktualnie na poziomie Bułgarii. Nie wiem co w tym dziwnego
Oczywiście, bliżej nam do Bułgarii, ale to nie znaczy, że nie możemy się porównywać do Niemiec tak jak napisałaś. Właśnie z takich porównań możemy wyciągnąć takie a nie inne wnioski
Stary 2014-10-25, 21:16   #1278
nicRu
maszyna, nie człowiek

Cytat:
Napisane przez lazada Pokaż wiadomość
Ciężko uwierzyć, rozumiem, że to przeszłość, ale czytając posty mam wrażenie, że pisze je osoba wręcz zadufaną w sobie. Nie mówię, że to źle, na pewno łatwiej jest się wybić takiej osobie na rynku pracy niż nieśmiałej szarej myszce.
Odnośnie poprzedniego postu, jeśli jesteś osobą kompetentną i aplikowałaś na poważne stanowiska to myślę, że Twoj strój/makijaż nie miał większego znaczenia. Kandydat powinien wyglądać schludnie, a czy ładnie czy brzydko to już raczej nikt nie ocenia rekrutując specjalistę. Oczywiście jest pierwsze wrażenie i jest ono ważne, ale jak sama nazwa wskazuje jest to pierwsza ocena danej osoby i w ciągu godzinnej rozmowy można albo je utrzymać albo kompletnie zmienić zdanie rekrutera na nasz temat.

---------- Dopisano o 19:55 ---------- Poprzedni post napisano o 19:52 ----------

Koszty zatrudnienia w Polsce są jednymi z najniższych w Europie.
Po pierwszej rozmowie kwalifikacyjnej po której miałam ochotę zapaść się pod ziemię, żeby nikt nie widział jak płaczę nad tym jak beznadziejnym jestem przypadkiem postanowiłam zmienić całkowicie to w jaki sposób próbuję się zaprezentować. W kontaktach czysto towarzyskich wciąż jestem raczej nieśmiała, ciężko mi się przebić i miewam dni ślimaka (chowanie się do skorupy), ale jak chodzi o kwestie edukacyjne i zawodowe doszłam do momentu, w którym wręcz się chwalę tym co wiem i co potrafię. Nikt mnie w końcu o to sam z siebie nie zapyta i nie będzie ze mnie niczego wyciągać a zwykle nie ma się wiele czasu by pokazać ile potencjalny pracodawca może stracić nie zatrudniając właśnie mnie. Nikt też nie przyjdzie i nie zareklamuje mnie za mnie... Wiadomo że są lepsi, ale być może wyprzedzę ich tym, że się lepiej zaprezentuję ? Ostatnio sama się przekonałam, że umiem rzeczy o które nikt by mnie nie podejrzewał i gdyby nie moja postawa "hej, umiem X i Y, moze by to w koncu wykorzystac?!" to dalej dłubano by pewne pliki całkowicie ręcznie... Według mnie są sytuacje, w których nie ma sensu być skromnym i cichym, bo można wyłącznie stracić.
Stary 2014-10-25, 21:20   #1279
20160901857
Konto usunięte

Ale lazada, ja nie mówię, że nie możemy, bo to ważne, żeby równać do lepszych. Tylko my nie jesteśmy jeszcze na tym etapie, żeby mówić, że nasze koszty pracy są najniższe w Europie. Statystycznie może i tak, ale patrząc na fakty - nie. To, że Niemcy przenoszą się do Polski o niczym nie świadczy. Dla nich, porównanie kosztów niemieckich i polskich wypada na korzyść Polski, ale dla Polaków te koszty są wysokie, bo przeciętny polski przedsiębiorca jest biedniejszy niż niemiecki.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-10-25, 21:44   #1280
lazada
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nicRu Pokaż wiadomość
Po pierwszej rozmowie kwalifikacyjnej po której miałam ochotę zapaść się pod ziemię, żeby nikt nie widział jak płaczę nad tym jak beznadziejnym jestem przypadkiem postanowiłam zmienić całkowicie to w jaki sposób próbuję się zaprezentować. W kontaktach czysto towarzyskich wciąż jestem raczej nieśmiała, ciężko mi się przebić i miewam dni ślimaka (chowanie się do skorupy), ale jak chodzi o kwestie edukacyjne i zawodowe doszłam do momentu, w którym wręcz się chwalę tym co wiem i co potrafię. Nikt mnie w końcu o to sam z siebie nie zapyta i nie będzie ze mnie niczego wyciągać a zwykle nie ma się wiele czasu by pokazać ile potencjalny pracodawca może stracić nie zatrudniając właśnie mnie. Nikt też nie przyjdzie i nie zareklamuje mnie za mnie... Wiadomo że są lepsi, ale być może wyprzedzę ich tym, że się lepiej zaprezentuję ? Ostatnio sama się przekonałam, że umiem rzeczy o które nikt by mnie nie podejrzewał i gdyby nie moja postawa "hej, umiem X i Y, moze by to w koncu wykorzystac?!" to dalej dłubano by pewne pliki całkowicie ręcznie... Według mnie są sytuacje, w których nie ma sensu być skromnym i cichym, bo można wyłącznie stracić.
Oczywiście, że tak
Mogłabyś przeprowadzić krótkie szkolenie dla osób nieśmiałych których jest trochę w tym wątku..nie każdy jest z natury pewny siebie i otwarty, ale jak widać pewne rzeczy można sobie wypracować oraz przełamywać lęki

---------- Dopisano o 22:44 ---------- Poprzedni post napisano o 22:36 ----------

Cytat:
Ale lazada, ja nie mówię, że nie możemy, bo to ważne, żeby równać do lepszych. Tylko my nie jesteśmy jeszcze na tym etapie, żeby mówić, że nasze koszty pracy są najniższe w Europie. Statystycznie może i tak, ale patrząc na fakty - nie. To, że Niemcy przenoszą się do Polski o niczym nie świadczy. Dla nich, porównanie kosztów niemieckich i polskich wypada na korzyść Polski, ale dla Polaków te koszty są wysokie, bo przeciętny polski przedsiębiorca jest biedniejszy niż niemiecki.
Oczywiście, ale moim zdaniem porównanie kosztów pracy procentowo jest dość miarodajne. ile % wysokosci wynagrodzenia pracownika pracodawca ponosi na wszelkie składki. Wiadomo, że jest to temat bardzo złożony i można go rozpatrywać na wielu płaszczyznach.
Stary 2014-10-25, 22:07   #1281
a79790139dd0658ebd8b23ce8e3846ca00e1de31_65bd8201a8975
Konto usunięte

Cytat:
Autobusy są . Pociągów nie ma. Gdyby była praca od 9 rano to jak najbardziej bym zdążyła. Natomiast na 7.30 czy 8 rano bym nie zdążyła. Pierwszy autobus rano mam parę minut po 6 i jest 7.55 w tym mieście. A gdzie tu jeszcze czas na dojazd mpk. Zastanawiałam się czy nie usunąć adresu w CV jak śle się do tego miasta. Wtedy może by mnie częściej na rozmowy zapraszali, jakby nie wiedzieli gdzie mieszkam Macie adres wpisany w CV ? Trochę dziwne CV by było bez adresu. Jakbym dostała pracę, to wtedy bym się martwiła o dojazd i na szybko jakiegoś pokoju szukała.
Ja mam adres wpisany w CV. Jakbym odkopała gdzieś jego wersję edytowalną to bym go chyba wywaliła. Jak kiedyś mi się zachce napisać nowe CV, czyli pewnie jak się coś w nim zmieni to będę wpisywać tylko miasto, a nie cały adres, gdy będę wysyłała do lokalnych firm, a gdy CV będzie szło w Polskę to w ogóle bez miasta.

Z tego co piszecie, stwierdzam, że źle się reklamowałam na rozmowach. Faktycznie skromność nie jest dobra, lepiej powiedzieć coś za dużo niż za mało. Muszę zmienić postawę.
a79790139dd0658ebd8b23ce8e3846ca00e1de31_65bd8201a8975 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-25, 22:20   #1282
nicRu
maszyna, nie człowiek

[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;48674923]Ja mam adres wpisany w CV. Jakbym odkopała gdzieś jego wersję edytowalną to bym go chyba wywaliła. Jak kiedyś mi się zachce napisać nowe CV, czyli pewnie jak się coś w nim zmieni to będę wpisywać tylko miasto, a nie cały adres, gdy będę wysyłała do lokalnych firm, a gdy CV będzie szło w Polskę to w ogóle bez miasta.

Z tego co piszecie, stwierdzam, że źle się reklamowałam na rozmowach. Faktycznie skromność nie jest dobra, lepiej powiedzieć coś za dużo niż za mało. Muszę zmienić postawę. [/QUOTE]

Nie dam sobie niczego odciąć, że to zadziała, ale u mnie zadziałało Na pierwszej poważnej rozmowie kobieta z HR wręcz ze mnie wszystko wyciągała, potem z czasem sama nauczyła się mówić co i jak (motywując to oczywiście jakimiś przykładami z życia).
Stary 2014-10-25, 22:22   #1283
20160901857
Konto usunięte

Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. IX

To ja chyba nie mam żadnych atutów bo nie przychodzi mi do głowy nic czym mogłabym sie aż tak mocno chwalić...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-10-25, 22:40   #1284
nicRu
maszyna, nie człowiek

Szczerze mowiąc to czasem nawet zwykłe umiejętności okazują się być przez nas niedoceniane. Przyszłam do pracy i choć byłam nowa to wiele osób pytało mnie np. co i jak z Excelem, bo się okazało, że to co ja uważam za podstawy niekoniecznie jest proste dla innych. Myślę, że jest wiele rzeczy, które są dla nas dość oczywiste a i tak spokojnie znaleźlibyśmy osoby, dla których są czymś trudnym. Problem w tym, że trzeba sobie to uświadomić (mnie ostatnio kolega uświadomił kolejną taką umiejętność około Excelową).
Stary 2014-10-26, 12:38   #1285
Tutli
Zadomowienie

Cytat:
Dokładnie. Argumenty w stylu "wiele firm zachodnich prowadzi tu swoje centra, bo Polska ma takie niskie koszty pracownika" jest po prostu absurdalny. To tak, jakby opowiadać komuś na zachodzie, że zapraszam do Polski, bo mamy takie tanie usługi, chleb i wynajem mieszkania. Oczywiście nie wspominając o tym, ile zarabiamy Opowiadanie o tych niskich kosztach jest zwyczajnie śmieszne, bo nijak nie uwzględnia realnej sytuacji rynkowej. Co z tego, że w Polsce koszt pracownika będzie wynosił 1000 zł. a w Niemczech 3000 zł., jeśli pracodawca w pierwszym wypadku zarabia 3000 zł. a w drugim 12000 zł.?

Kobiety
-statystyka spojrzenie na makijaż, kuchnię i co-do-głowy-przyjdzie.

Obiecuję, że nie będzie statystyki.
Tutli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-26, 12:52   #1286
ama09
Zakorzenienie

Dziewczyny podrzućcie linka do sprawdzonego kalkulatora wynagrodzeń, bo na każdym mi wychodzi inna kwota...

PS. jeszcze chyba nie ustalono pensji minimalnej na 2015 rok,prawda?
ama09 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-26, 12:54   #1287
20160901857
Konto usunięte

1750 brutto bedzie
Stary 2014-10-26, 13:02   #1288
nelciak
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ama09 Pokaż wiadomość
Dziewczyny podrzućcie linka do sprawdzonego kalkulatora wynagrodzeń, bo na każdym mi wychodzi inna kwota...

PS. jeszcze chyba nie ustalono pensji minimalnej na 2015 rok,prawda?
Mi się zawsze ten sprawdzał: http://wynagrodzenia.pl/kalkulator.php
nelciak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-26, 13:12   #1289
Apelly
Wtajemniczenie

Cytat:
1750 brutto bedzie
O, dobrze wiedzieć Niezwłocznie poinformuję koleżankę o tym fakcie, bo potem będzie mi mówić, że my tu nawet nie mamy tak źle, bo nawet podwyżki dają... A to tylko najniższa krajową podnieśli :P
Apelly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-26, 13:49   #1290
antidotum89
Wtajemniczenie

jak tAM poszukiwania pracy? ja dzis wyslalam 3 cv, znalazlam fajna oferte ale sama nie wiem, amcie cos takiego ze boicie sie wyslac cv ze wzgledu na jakies konkretne wymogi?:P ja zawsze jak widze dobry ang to mam obawy, mimo ze podobno mam dobry ang... przeciez nie ma pewnosci ze w ogole by mnie ktos zaprosił na rozmowe, a mimo to odczuwam lek:P

"Cause I may be bad but I'm perfectly good at it "

antidotum89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości