|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1261 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. IX
a ile oni tej pracy minimalnej podnoszą, 70 zeta brutto no chociaż fakt lepszy rydz niż nic :P
#1262 |
Rozeznanie
|
No ja wpisałam adres
![]() ![]() u mnie na kierunku wszyscy(albo z małymi wyjątkami może) pracują. Ale 95% mieszka w Warszawie lub w pobliżu więc z pracą też napewno łatwiej |
![]() ![]() |
![]() |
#1263 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1264 |
Rozeznanie
|
no na razie te 2 oferty wysłałam pewnie nikt nie oddzwoni ale przynajmniej już wzięłam się za poszukiwania
![]() ogłoszenia przeglądałam na gumtree i olx ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1265 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Serio, pomyśl o działaniu w jakiejś organizacji, kole. Po pierwsze to rozwija, uczy dobrze lokować aktywność <czy w ogóle ją podejmować> a przede wszystkim.. wymiana informacji o branży, szkoleniach itd. Ja Ci nie wskaże tak celnych rozwiązań, jak osoba która w tym siedzi ![]() (Duża część szkoleń wchodzi w skład jakiegoś bloku szkoleniowego w ramach organizacji, stowarzyszeń, fundacji itd. Np. to moje szkolenie z pisania projektów było jednym z bloku szkoleń organizowanych dla organizacji, której byłam wolontariuszką.Było o POKL i o YiA<Youth in Action> Trenerce spodobał się mój pomysł i zachęcała mnie żeby go realizować. Wsparcie techniczne np. pomoc księgowej dostałabym od tej organizacji. W końcu nic z tego nie wyszło bo byłam cielak z dobrymi pomysłami ale z upartą wiarą w to że nie dam rady ![]() ![]() Wg mnie takie uczestniczenie w szkoleniach w ramach org. jest mega: 1 przez bycie w org możesz robić coś dla innych 2. energia innych zaangażowanych 3. jako osoba prywatna czasem nie masz aż takiej szansy realizować swoje pomysły. Plecy doświadczonych ludzi i organizacji pomagają stawiać pierwsze kroki. Samej było by trudniej. Ja zazdroszczę Ci trochę statusu studenta bo nie mogę przynależeć do org. zrzeszających studentów ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]()
Edytowane przez Fatalida Czas edycji: 2014-10-25 o 20:47 Powód: literówki |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1266 |
Zakorzenienie
|
No ja teraz chyba tez wywale adres bo szukam pracy w innym miescie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1267 |
Wtajemniczenie
|
Jeśli chodzi o to pierwsze wrażenie, wg mnie bardzo ważna jest pewność siebie i śmiałość. I koniecznie uśmiech i sprawianie wrażenie otwartej. Wygląd wiadomo, też jest ważny, ale nie popadałabym w przesadę, że przeważy kolor włosów
![]() Nie jestem żadnym autorytetem w tych sprawach, ale jak kiedyś m.in ode mnie zależało czy dziewczyna przychodząca na dzień próbny zostanie (to nie była 'poważna' branża, więc to dla wielu nie będzie żadnym wyznacznikiem), to zwracałam uwagę właśnie na te pierwsze wymienione przeze mnie cechy. Strasznie zrażały mnie osoby małomówne, zamknięte w sobie, lękliwe. Wiadomo, że tak można reagować na stres, a później się otworzyć, no ale jak więcej osób ma tak, jak ja miałam, to chyba trzeba wręcz na siłę udawać osobę bardziej otwartą i pozytywną niż na co dzień. Ja np. wiem, że mogę być odbierana jako osoba nieprzystępna i zbyt poważna, więc staram się być uśmiechnięta i sprawiać wrażenie bezproblemowej :P |
![]() ![]() |
![]() |
#1268 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
To mit, że złe państwo tyle od przedsiębiorców wymaga, że nie są oni w stanie normalnie zatrudniać. Mit bardzo korzystny dla tych przedsiębiorców. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1269 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Odnośnie poprzedniego postu, jeśli jesteś osobą kompetentną i aplikowałaś na poważne stanowiska to myślę, że Twoj strój/makijaż nie miał większego znaczenia. Kandydat powinien wyglądać schludnie, a czy ładnie czy brzydko to już raczej nikt nie ocenia rekrutując specjalistę. Oczywiście jest pierwsze wrażenie i jest ono ważne, ale jak sama nazwa wskazuje jest to pierwsza ocena danej osoby i w ciągu godzinnej rozmowy można albo je utrzymać albo kompletnie zmienić zdanie rekrutera na nasz temat. ---------- Dopisano o 19:55 ---------- Poprzedni post napisano o 19:52 ---------- Cytat:
![]() |
#1270 |
Konto usunięte
|
Bzdury. Może i liczbowo czy procentowo są w jakiś sposób niskie, ale chyba nie będziecie się upierać, że polska gospodarka jest taka sama jak szwedzka czy niemiecka? Proponuję może trochę szersze spojrzenie na sytuację, a nie wyłącznie porównywanie cyferek, bo realia społeczno-gospodarcze są tak jakby inne.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1271 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1272 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Przecież właśnie na ten temat rozmawiamy. Na przykład są inne, bo w Polsce jest opcja umów śmieciowych a w Niemczech nie ma, ludzie zarabiają za tę samą pracę co w Polsce dwukrotnie więcej i mogą sobie na więcej pozwolić. Masz na ten temat cokolwiek wartościowego do powiedzenia, czy tylko chciałaś tupnąć nóżką rzucając banałami? Niestety twoja wizja to takie vicious circle: ludzie w Pl są biedni, więc koszty zatrudnienia muszą być niższe niż w Niemczech czy w Szwecji. Koszty zatrudnienia są niskie, więc ludzie pozostaną biedni. A jak proponujesz zakończyć to błędne koło? Czy twoim eksperckim zdaniem Polska i Polacy są skazani na biedę, bo tak? A inne kraje nie są, bo nie? Edytowane przez 201703060948 Czas edycji: 2014-10-25 o 20:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1273 |
Konto usunięte
|
Nie, wcale nie chcę, żeby w Polsce było dobrze i żeby ludzie godnie zarabiali
![]() Po prostu uważam, że porównywanie Polski do Niemiec w tym zakresie jest trochę śmieszne, chociażby dlatego, że Polska jest i jeszcze długo będzie biedniejsza od krajów Zachodu, co jak zapewne dobrze wiesz, wynika z uwarunkowań historycznych (błagam, to nie jest banał, tylko fakt). Nie sądzę, żeby sektor MSP, który przecież trzyma polską gospodarkę, był w stanie wydoić na wyższe koszty pracy. I nie jestem ekspertem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1274 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Zapewniam Cię, że mam szersze spojrzenie na sytuację. Jak już kiedyś wspominałam jakiś czas mieszkałam w jednym z krajów skandynawskich więc jakieś porównanie mam. ---------- Dopisano o 21:59 ---------- Poprzedni post napisano o 21:55 ---------- Cytat:
![]() |
#1275 |
Zadomowienie
|
Nie wiem jakie są koszty pracodawcy przy umowie o pracę, bo nigdy na taką nie pracowałam, ale faktem jest, że minimalna składka przy prowadzeniu jednoosobowej działalności gospodarczej to obecnie 1 042,46 zł i nikt mi nie powie, że to mało.
#1276 |
Konto usunięte
|
Możemy sobie aspirować do Niemiec (i dobrze!), ale tak, jesteśmy aktualnie na poziomie Bułgarii. Nie wiem co w tym dziwnego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1277 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1278 | |
maszyna, nie człowiek
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1279 |
Konto usunięte
|
Ale lazada, ja nie mówię, że nie możemy, bo to ważne, żeby równać do lepszych. Tylko my nie jesteśmy jeszcze na tym etapie, żeby mówić, że nasze koszty pracy są najniższe w Europie. Statystycznie może i tak, ale patrząc na fakty - nie. To, że Niemcy przenoszą się do Polski o niczym nie świadczy. Dla nich, porównanie kosztów niemieckich i polskich wypada na korzyść Polski, ale dla Polaków te koszty są wysokie, bo przeciętny polski przedsiębiorca jest biedniejszy niż niemiecki.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1280 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Mogłabyś przeprowadzić krótkie szkolenie dla osób nieśmiałych których jest trochę w tym wątku..nie każdy jest z natury pewny siebie i otwarty, ale jak widać pewne rzeczy można sobie wypracować ![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:44 ---------- Poprzedni post napisano o 22:36 ---------- Cytat:
![]() |
#1281 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Z tego co piszecie, stwierdzam, że źle się reklamowałam na rozmowach. Faktycznie skromność nie jest dobra, lepiej powiedzieć coś za dużo niż za mało. Muszę zmienić postawę. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1282 |
maszyna, nie człowiek
|
[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;48674923]Ja mam adres wpisany w CV. Jakbym odkopała gdzieś jego wersję edytowalną to bym go chyba wywaliła.
![]() Z tego co piszecie, stwierdzam, że źle się reklamowałam na rozmowach. Faktycznie skromność nie jest dobra, lepiej powiedzieć coś za dużo niż za mało. Muszę zmienić postawę. ![]() Nie dam sobie niczego odciąć, że to zadziała, ale u mnie zadziałało ![]()
#1283 |
Konto usunięte
|
Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. IX
To ja chyba nie mam żadnych atutów bo nie przychodzi mi do głowy nic czym mogłabym sie aż tak mocno chwalić...
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1284 |
maszyna, nie człowiek
|
Szczerze mowiąc to czasem nawet zwykłe umiejętności okazują się być przez nas niedoceniane. Przyszłam do pracy i choć byłam nowa to wiele osób pytało mnie np. co i jak z Excelem, bo się okazało, że to co ja uważam za podstawy niekoniecznie jest proste dla innych. Myślę, że jest wiele rzeczy, które są dla nas dość oczywiste a i tak spokojnie znaleźlibyśmy osoby, dla których są czymś trudnym. Problem w tym, że trzeba sobie to uświadomić (mnie ostatnio kolega uświadomił kolejną taką umiejętność około Excelową).
#1285 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1286 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny podrzućcie linka do sprawdzonego kalkulatora wynagrodzeń, bo na każdym mi wychodzi inna kwota...
![]() PS. jeszcze chyba nie ustalono pensji minimalnej na 2015 rok,prawda? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1287 |
Konto usunięte
|
1750 brutto bedzie
|
![]() ![]() |
![]() |
#1288 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1289 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1290 |
Wtajemniczenie
|
jak tAM poszukiwania pracy? ja dzis wyslalam 3 cv, znalazlam fajna oferte ale sama nie wiem, amcie cos takiego ze boicie sie wyslac cv ze wzgledu na jakies konkretne wymogi?:P ja zawsze jak widze dobry ang to mam obawy, mimo ze podobno mam dobry ang... przeciez nie ma pewnosci ze w ogole by mnie ktos zaprosił na rozmowe, a mimo to odczuwam lek:P
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:00.