Aborcja - Strona 67 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Pokaż wyniki sondy: Czy aborcja powinna być zalegalizowana w Polsce?
tak 501 71,57%
nie 199 28,43%
Głosujący: 700. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-10-26, 17:05   #1981
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829
Dot.: Aborcja

Zależy. Bo o ile niemowlęta są "na czysto" i "do wzięcia" o tyle rodzice adopcyjni muszą spełnić wiele wymogów, np.
- sytuacja materialna umożliwiająca utrzymanie i wychowanie dziecka,
-stabilny i trwały związek małżeński, oparty na miłości, szacunku i dawaniu bezpieczeństwa, - czyli osoba samotna raczej nie zaadoptuje
- dobry stan zdrowia psychicznego i fizycznego, a jak np. nie masz ręki?
- brak uzależnień od narkotyków,
-jednomyślność w podjęciu decyzji o adopcji dziecka obu małżonków,
- odpowiednie warunki materialne, nie jest określane przez prawo ile masz mieć m2 na członka rodziny, ale jeśli mieszkasz z rodzicami, mężem i bratem w dwupokojowym mieszkaniu z aneksem kuchennym, to raczej nie wyrażą zgody na adopcję
- wartościowa motywacja adopcji
a także multum papierologii
odpis aktu małżeństwa,
zaświadczenie o niekaralności w formie wpisu z rejestru skazanych bo jeśli siedziałaś za kradzież batonika - nie adoptujesz
zaświadczenie o braku zdrowotnych przeciwwskazań do adopcji wydane przez lekarza pierwszego kontaktu obojga kandydatów osobno,
zaświadczenie o zatrudnieniu i zarobkach, również nie ma powiedziane prawnie ile rodzice mają zarabiać, ale jeśli mają 1500 na 2 osoby, to raczej nie wyrażązgody na adopcję
wypis z rejestru oraz PIT za ostatni rok,
opinia z zakładu pracy,
opinia środowiskowa z odręcznym podpisem.

nie jest łatwo zdobyć ze wszystkiego pozytywne opinie, wszystko się dość długo ciągnie, a jak ludzie nie mają już sił i nerwów, to rezygnują.

Edytowane przez 201803111829
Czas edycji: 2014-10-26 o 17:07
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-26, 18:16   #1982
Leszy
Zakorzenienie

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;48681150]Aborcja też jest braniem odpowiedzialności za swoje czyny.[/QUOTE]

Błagam, skończmy z tym durnym usprawiedliwieniem.

Jestem jak najbardziej za wolnym wyborem dla kobiet, ale niech skończą się farmazony, że aborcja to też branie odpowiedzialności.

Nie.

To nie jest branie odpowiedzialności, to jest pójście na łatwiznę. Odpowiedzialnością jest wytrzymać fizycznie i psychicznie przy dziecku, odpowiedzialnością jest wychować je na dobrego człowieka, tak by być z niego dumnym.
W świetle tego, pójście na zabieg nie jest żadną odpowiedzialnością.

Tak, jestem za aborcją. Ale nie taką, która służy za antykoncepcję. Nie mam ustalonego poglądu co do czasu, do kiedy może być przeprowadzana, bo musiałbym usiąść i przejrzeć wszystkie dane o ciążach, o przebiegach różnych ciąż.

Razem z poparciem dla takiej aborcji, jestem także gorąco za tym, by kobieta (czy tam facet) mogli pozbawić się możliwości do posiadania potomstwa. I wg mnie to jest ważniejsze, niż walka o aborcję.

Edyta:
Argument o patologicznych rodzinach także z pupy wyjęty. Naprawdę ktokolwiek się łudzi, że takie pato rodzinki będą radośnie hasać do kliniki aborcyjnej? Nie, tak się niestety nie stanie. Ciągle będą pato dzieciaki. Bo może za piątym dzieckiem Miś nie będzie bił. Albo kolejne dziecko to kolejna kasa do przepicia. Aborcja w takim wypadku także jest przeze mnie potępiana. Dopracujcie służby (skoro już tak chcecie państwa opiekuńczego), które będą pilnować pato siedlisk.

Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap.
http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20
http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30

Edytowane przez Leszy
Czas edycji: 2014-10-26 o 18:30
Leszy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-26, 18:50   #1983
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:

To nie jest branie odpowiedzialności, to jest pójście na łatwiznę. Odpowiedzialnością jest wytrzymać fizycznie i psychicznie przy dziecku, odpowiedzialnością jest wychować je na dobrego człowieka, tak by być z niego dumnym.
W świetle tego, pójście na zabieg nie jest żadną odpowiedzialnością.
No tak, przeciez aborcja to jak wyrwanie zeba.
Jakby nie patrzec aborcja zostawia po sobie slady na psychice. Nie mowie, ze kobiety maja syndrom poaborcyjny, ale zadna nie rozpatruje tego w swietle "aaaa co tam, jedna ciaza w ta czy ta". Czasem kobieta zostaje wykluczona przez spoleczenstwo, facet ja zostawia. Jesli nie stac ja na zabieg za granica, to zrobi to w Pl, u jakiegos szamana czy Bog wie kogo.. to tez sa konsekwencje czynow.

Wysłane z mojego GT-S7580
Stary 2014-10-26, 18:50   #1984
Carousel
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez greenlemon Pokaż wiadomość
Moje produkowanie się ma sens - bo kobiety i tak usuwają ciąże.

A zabranianie nie przynosi efektów.
Ale Twoje produkowanie ani nie sprawi, że będą usuwać częściej, ani że że rzadziej. Tak samo zresztą tak jak wypowiadanie się przez kogokolwiek innego, nawet o odmiennych poglądach do Twoich, też niczego nie zmieni.

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
Ok, dobra. Twoje zdanie jest ok. W pełni je szanuję. Mam tylko kilka pytań do ciebie, więc proszę o szczere odpowiedzi - nie chcę absolutnie naskakiwać.
Czy myślisz, że dziecko wolałoby mieć rodziców alkoholików, niż zostać usunięte?
Czy myślisz, że dziecko chciałoby żyć w domu, gdzie nie ma pieniędzy? I nie chodzi o fanaberie - są domy, gdzie nie ma na węgiel, jest zimna woda, gdzie nie ma co do garnka włożyć?
Czy myślisz, że dziecko chciałoby wiecznie nosić ciuchy z lumpeksów/po starszych kuzynach/ze zbiórek ubrań dla ubogich? Dla dziecka ciuchy nie są zbyt ważne - dla dorastającej dziewczynki kosmetyki i ubrania są ważne. I naprawdę, w tych czasach np. mydło, dezodorant, golarka do nóg i pach, jakiś balsam, pomadka do ust, szampon - to są podstawowe kosmetyki, nie fanaberie. Myślę, że gdyby matka miała wybór - dać dziewczynie ok. 30 zł na takie kosmetyki a kupić za to jedzenie - wybierze to drugie. I później taka np. 14 latka idzie do szkoły z plamami pod pachami, z nieogolonymi pachami czy nogami i się wstydzi. Naprawdę, wstydzi się. Wiem, że 20 lat temu tak nie było - ale teraz tak jest. Dziewczyna może być z powodu niechlujnego wyglądu szykanowana, masz pojęcie, jakie to straszne? Jeśli nie - polecam poczytać książkę np. "kato-tata. niepamiętnik" tam jest bardzo dobrze opisane, jak rówieśnicy reagują na brak higieny. Oprócz tego - załóżmy jakieś problemy skórne, trądzik np - skąd pieniądze na maści od dermatologa?
Dalej - czy myślisz, że dziecko chciałoby być wychowywane w poczuciu "zniszczyłaś mi życie"? bez miłości, czułości, uczuć?
Wiem, że to nie było do mnie, ale odpowiem - nie, nie chciałoby. Ale tak naprawdę nawet w szczęśliwej, wystarczająco zamożnej rodzinie może się zdarzyć coś, przez co nagle sytuacja - materialna i nie tylko - gwałtownie się pogorszy. Mam tu na myśli taką przeciętną, statystyczną rodzinę, w której niczego nie brakuje, ale w której jednocześnie nie ma milionów na koncie. A w życiu się różne rzeczy zdarzają, jednego albo oboje rodziców mogą zwolnić z pracy, ktoś może ulec poważnemu wypadkowi czy zachorować i wymagać kosztownego leczenia, rehabilitacji i będzie zmuszony przestać pracować ze względu na zdrowie, utracą w pożarze cały dorobek życia... No, cokolwiek, nieszczęścia chodzą po ludziach, więc nawet w miarę dobrze 'ustawieni' ludzie też mają nie mieć dziecka, bo w perspektywie 10 lat też może im pogorszyć się finansowo na tyle, że też będą mieć wybór, czy wydać kasę na jedzenie czy na kosmetyki dla nastoletniej córki? Dalej: nawet komuś, kto nie ma dziecka, może przytrafić się bieda czy jakieś inne nieszczęście. Ale czy to znaczy, że ja, Ty i miliony innych ludzi mamy położyć się w trumnie i czekać na śmierć albo w ogóle zawczasu popełnić samobójstwo, żeby oszczędzić cierpień? No nie.
Ok, ok, to są teoretyczne przykłady i wiem, że nie to miałaś na myśli, ale ja Ci chcę tylko uświadomić, że nikt nie może powiedzieć, jak będzie wyglądać jego życie za te 10 czy 20 lat, ba, nikt nie może być nawet pewny, czy do tego czasu przeżyje. Ja wiem, mnie też bardzo jest żal takich dzieci, których dzieciństwo do najlepszych nie należy, bo żyją w biedzie, bo ich rodzice są alkoholikami, bo przemoc itp. Ale tak naprawdę NIKT nie może być tego pewny. Ja, jeśli powiedzmy za 5 czy 10 lat będę miała dziecko, też nie będę wiedziała, czy za jakiś czas nie będzie mi brakowało pieniędzy na jego utrzymania, ba, nie będę wiedziała, czy to dziecko w wieku, przykładowo, 10 lat nie zostanie sierotą, bo niby skąd mam to wiedzieć? A przypuszczam, że nikt nie chce tracić rodziców za wcześnie, więc jeśli będę miała to dziecko, to zafunduję mu potencjalne ryzyko, że będzie cierpieć, że będzie nieszczęśliwe. Ryzyko w naszym życiu jest powszechne, niestety. I wiąże się ze wszystkim, nie tylko z posiadaniem dziecka.
Ja wiem, że fajnie się tak teoretyzuje, a czym innym jest patrzeć na realną sytuację, kiedy dziecko faktycznie ma w domu nieciekawie - ale weź pod uwagę, że takie serio patologiczne rodziny średnio będą mieć pojęcie o aborcji, nawet, jeśli byłaby ona powszechnie 'dostępna' w każdym gabinecie ginekologicznym 'od ręki'.

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;48681150]Aborcja też jest braniem odpowiedzialności za swoje czyny.[/QUOTE]

Nie. Nie jest. Aborcja to pozbywanie się problemu i tyle. Ktoś może być za, ktoś może być przeciw, szanuję każde zdanie, ale błagam, nazywajmy rzeczy po imieniu.

Edytowane przez Carousel
Czas edycji: 2014-10-26 o 18:56
Carousel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-26, 19:03   #1985
Leszy
Zakorzenienie

Cytat:
No tak, przeciez aborcja to jak wyrwanie zeba.
Patrząc po niektórych opiniach (nie mówię konkretnie o tym temacie) to może się taki obraz wyłaniać.

Cytat:
Jakby nie patrzec aborcja zostawia po sobie slady na psychice. Nie mowie, ze kobiety maja syndrom poaborcyjny, ale zadna nie rozpatruje tego w swietle "aaaa co tam, jedna ciaza w ta czy ta".
Wszystko zostawia ślady na psychice. Wychowywanie dziecka też. I coś czuję, że gdyby częściej wpadały, to mogłyby tak patrzeć na sprawę GDYBY aborcja była traktowana jak środek antykoncepcyjny.

Cytat:
Czasem kobieta zostaje wykluczona przez spoleczenstwo, facet ja zostawia.
Jak ktoś usuwa widoczny brzuch, to jest winny swojej głupocie. Tak samo, jak nie potrafi o podstawowych kwestiach rozmawiać z partnerem.

Cytat:
Jesli nie stac ja na zabieg za granica, to zrobi to w Pl, u jakiegos szamana czy Bog wie kogo.. to tez sa konsekwencje czynow.
Można stosować podwójną antykoncepcję. Można uzbierać pieniądze i wyjechać gdzieś, gdzie można pozbawić się możliwości rodzenia dzieci. Niestety nie wiem czy są takie kraje, ale patrząc po opiniach:
"CHCĘ ŻEBY BYŁA ABORCJA BO JA CHCĘ SIĘ SEKSIĆ I NIE MIEĆ DZIECKA, A ANTYKONCEPCJA JEST ZAWODNA", to uważam, że takie osoby powinny pozbawiać się możliwości do dania nowego życia. Powinny walczyć o legalną sterylizację, a nie o legalną aborcję.

Edytowane przez Leszy
Czas edycji: 2014-10-26 o 19:07
Stary 2014-10-26, 19:11   #1986
201607040940
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Carousel Pokaż wiadomość
Nie. Nie jest. Aborcja to pozbywanie się problemu i tyle. Ktoś może być za, ktoś może być przeciw, szanuję każde zdanie, ale błagam, nazywajmy rzeczy po imieniu.
Nie zgodzę się z Tobą.

Jeżeli współżyję to mogę zajść w ciążę.
Jak zajdę w ciążę to mogę urodzić lub dokonać aborcji.
Więc urodzenie dziecka lub aborcja są konsekwencjami mojej wcześniejszej decyzji o współżyciu.

Edytowane przez 201607040940
Czas edycji: 2014-10-26 o 19:11 Powód: ,
201607040940 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-26, 19:17   #1987
Leszy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gosiaczek1969 Pokaż wiadomość
Nie zgodzę się z Tobą.

Więc urodzenie dziecka lub aborcja są konsekwencjami mojej wcześniejszej decyzji o współżyciu.
Konsekwencje czegoś =/= branie odpowiedzialności za coś.

Zostając przy stomatologicznych porównaniach.

Jeżeli jem, to mogę popsuć sobie zęby.
Aby nie popsuć sobie zębów mogę o nie dbać, szczotkować, płukać i nitkować, a mogę również poczekać aż się zepsują i je sobie wyrwać, a następnie wstawić sztuczne.

I dbanie i wyrwanie jest konsekwencją czegoś, ale tylko dbanie jest braniem odpowiedzialności za swoje zęby. Wyrwanie oznaka pójście na łatwiznę, totalnie zaniedbanie prewencji.

I nie widzę jakoś, by były krzyki: "Więcej wyrwań zębów i wstawiania sztucznych!". Nie, promuje się dbanie o zęby.

Dlaczego zatem nie promuje się lepszego zabezpieczania, a wrzeszczy się o ogólnodostępną aborcję?

Stary 2014-10-26, 19:27   #1988
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Wiesz, masz troche racji. Ja usuniecie ciazy traktuje jak ostatecznosc - nie dopuszczam do zaplodnienia. Ale gdybym zaszla w ciaze to chcialabym miec mozliwosc legalnego, bezpiecznego usuniecia ciazy. Niestety wiem ile kobiet bierze tabletki anty "przed stosunkiem" gumek uzywaja przed wytryskiem, albo w ogole "mis zdazy wyjac" - i wtedy aborcja bylaby traktowana jak antykoncepcja "a co tam, pojde i sie wyskrobe". Moje dziecko nie byloby szczesliwe, ja nie bylabym. Wolalabym usunac ciaze w pierwszych tygodniach niz skazywac dziecko na zycie z kims takim jak ja. A i ja nie znam kogos, kto by oddal dziecko. Przeciez "nie wypada". Szkoda ze ludzie walcza o "zycie poczete" zamiast zajac sie tym istniejacym.

---------- Dopisano o 20:27 ---------- Poprzedni post napisano o 20:19 ----------

Cytat:
Napisane przez Leszy Pokaż wiadomość

Dlaczego zatem nie promuje się lepszego zabezpieczania, a wrzeszczy się o ogólnodostępną aborcję?
Oczywiscie, ze lepiej byloby promowac antykoncepcje niz aborcje! Niestety - edukacji seksualnej w Polsce nie ma. Kobiety wierza w rozne farmazony dotyczace zapobiegania ciazy np kalendarzyki internetowe albo irygacje pochwy cola po stosunku. Do ginekologa nie pojda bo sie wstydza. A wystarczylaby 1 godz w szkole tygodniowo edukacji seksualnej. Ale nie, po co. Jak nam nie chca zapewnic elementarnej wiedzy o antykoncepcji to niech sie nie dziwia ze nie umiemy jej stosowac. To jakbys nigdy nie mial matematyki, a ktos wyskoczylby z rownaniem kwadratowym i byl zdziwiony ze nie umiesz go rozwiazac.

Stary 2014-10-26, 19:38   #1989
Carousel
Zadomowienie

Cytat:
Nie zgodzę się z Tobą.

Ja bym zaczęła od tego, że konsekwencją współżycia jest ciąża i chyba każdy myślący, dorosły człowiek powinien o tym wiedzieć. Tak samo jak o tym, że dziecko nie jest zabawką.

---------- Dopisano o 20:38 ---------- Poprzedni post napisano o 20:29 ----------

Cytat:
Wiesz, masz troche racji. Ja usuniecie ciazy traktuje jak ostatecznosc - nie dopuszczam do zaplodnienia. Ale gdybym zaszla w ciaze to chcialabym miec mozliwosc legalnego, bezpiecznego usuniecia ciazy. Niestety wiem ile kobiet bierze tabletki anty "przed stosunkiem" gumek uzywaja przed wytryskiem, albo w ogole "mis zdazy wyjac" - i wtedy aborcja bylaby traktowana jak antykoncepcja "a co tam, pojde i sie wyskrobe". Moje dziecko nie byloby szczesliwe, ja nie bylabym. Wolalabym usunac ciaze w pierwszych tygodniach niz skazywac dziecko na zycie z kims takim jak ja. A i ja nie znam kogos, kto by oddal dziecko. Przeciez "nie wypada". Szkoda ze ludzie walcza o "zycie poczete" zamiast zajac sie tym istniejacym.
Ale przecież nie można komuś zakazać mieć dzieci, 'bo się nie nadaje'. Tu chodzi o odpowiedzialność za swoje czyny i swoje wybory, ale przed, a nie po fakcie. Tyle, że tego za nikogo nikt nie załatwi, żadna osoba trzecia tutaj nie ma kompletnie nic do powiedzenia. Jeśli ktoś jest nieodpowiedzialny, to prawdopodobnie taki pozostanie. Co, ustawą zakażesz komuś współżycia? No nie przecież.

Cytat:
Oczywiscie, ze lepiej byloby promowac antykoncepcje niz aborcje! Niestety - edukacji seksualnej w Polsce nie ma. Kobiety wierza w rozne farmazony dotyczace zapobiegania ciazy np kalendarzyki internetowe albo irygacje pochwy cola po stosunku. Do ginekologa nie pojda bo sie wstydza. A wystarczylaby 1 godz w szkole tygodniowo edukacji seksualnej. Ale nie, po co. Jak nam nie chca zapewnic elementarnej wiedzy o antykoncepcji to niech sie nie dziwia ze nie umiemy jej stosowac. To jakbys nigdy nie mial matematyki, a ktos wyskoczylby z rownaniem kwadratowym i byl zdziwiony ze nie umiesz go rozwiazac
Taaak, traktujmy Polaków jak zaściankowych debili i to prowadzonych za rączkę przez państwo, a pewnie, tak łatwiej. Ja jeszcze parę lat temu i w podstawówce, i potem w gimnazjum coś takiego miałam. I o antykoncepcji też nas uczono - tak już nadmieniam, żeby nie było, że to temat tabu czy coś. Zresztą, jest internet, gdzie przecież można znaleźć wszystko, więc jeśli ktoś chce się dowiedzieć pewnych rzeczy, to się dowie, jeśli nie chce, to nikt mu tej wiedzy młotkiem nie wbije. I tyle, nie ma co biadolić, że edukacji seksualnej nie ma - bo takowe zajęcia przecież SĄ. Zresztą, więcej jest jednak 'wyedukowanych', uwierz mi, więc nie ma co zwalać na niewiedzę, bo my tacy biedni, bo w takich zaściankowym państwie żyjemy, bo nas nie nauczyli i ojeju, ojeju.

Edytowane przez Carousel
Czas edycji: 2014-10-26 o 19:43
Stary 2014-10-26, 19:42   #1990
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Konsekwencja jedzenia popsute zeby, jazdy samochodem wypadek, konsekwencja narodzin jest smierc, konsekwencja pracy zwolnienie. Owszem. Ale robimy wszystko, zeby zlych konsekwencji unikac/odroczyc. Tak samo jak z ciaza -zabezpieczam sie porzadnie wiec nie chce zajsc. A jeslijakims cudem wpadne, to chce usunac ciaze legalnie i bezpiecznie.

---------- Dopisano o 20:42 ---------- Poprzedni post napisano o 20:39 ----------

Wejdz na ginekologie i poczytaj "czy moge byc w ciazy" -szybko stracisz wiare w ludzi

Stary 2014-10-26, 19:56   #1991
201607040940
Konto usunięte

Cytat:
Konsekwencje czegoś =/= branie odpowiedzialności za coś.

Zostając przy stomatologicznych porównaniach.

Jeżeli jem, to mogę popsuć sobie zęby.
Aby nie popsuć sobie zębów mogę o nie dbać, szczotkować, płukać i nitkować, a mogę również poczekać aż się zepsują i je sobie wyrwać, a następnie wstawić sztuczne.

I dbanie i wyrwanie jest konsekwencją czegoś, ale tylko dbanie jest braniem odpowiedzialności za swoje zęby. Wyrwanie oznaka pójście na łatwiznę, totalnie zaniedbanie prewencji.

I nie widzę jakoś, by były krzyki: "Więcej wyrwań zębów i wstawiania sztucznych!". Nie, promuje się dbanie o zęby.

konsekwencje = rezultat=następstwo

Muszę żyć z konsekwencjami swoich wyborów tj w następstwie współżycia zaszłam w ciążę
A) urodziłam dziecko więc kocham/ nienawidzę/uwielbiam/rozpieszczam/ krzywdzę /winię za życiowe klęski/ dziękuję Bogu za ten dar - do końca swojego życia.
B) dokonuję aborcji więc zastanawiam się co by było jakbym urodziła/ chodzę na terapię/ jest mi to obojętne/ mam depresję/ jestem niepłodna/ rodzę inne dziecko w innym czasie.

Ponoszę konsekwencje dokonanego wyboru i żyję z nimi do końca swoich dni.

Bo to wątek o aborcji który ktoś niestety reaktywował.

---------- Dopisano o 20:56 ---------- Poprzedni post napisano o 20:49 ----------

Cytat:
Ja bym zaczęła od tego, że konsekwencją współżycia jest ciąża i chyba każdy myślący, dorosły człowiek powinien o tym wiedzieć. Tak samo jak o tym, że dziecko nie jest zabawką.
.
sugerujesz że jestem głupia i niedorosła?

ok konsekwencją współżycia może być ciąża. Konsekwencją ciąży jest decyzja urodzić/ usunąć. Zgadzam się z Tobą dziecko nie jest zabawką - więc nie każdy MUSI/ POWINIEN je urodzić. np matka Madzi nie powinna mieć dzieci.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-10-26, 19:57   #1992
Leszy
Zakorzenienie

Elementarna wiedza o antykoncepcji to zdrowy rozsądek. Gdyby można było zakazać komuś bycia głupim, to byłbym pierwszy, by taki zakaz wprowadzić.

Jak ktoś będzie głupi, to i aborcja nie pomoże.

Sama _Tinkerbell piszesz, że dziecka nie chcesz mieć i basta. Czemu zatem nie podwiążesz sobie jajowodów? Czemu nie ma szalenie popularnego wątku/debaty o unikaniu ciąży za wszelką cenę, a jest o usuwaniu ciąży?

Cały ten temat, cały temat aborcji to jedna, wielka, globalna chęć kłócenia się. Pro-life i pro-abortion nie chcą znaleźć rozwiązania, chcą się kłócić, bo dzięki temu istnieją te ruchy.
A co z góry, to i na dół. Dlatego też piszemy teraz w tym wątku. W którym też nie ma miejsca na zdrowy rozsądek.
Dla okropnie chorych płodów aborcja jest czymś humanitarnym. Płód Arlekina. Życzycie komuś, by taki się urodził?
Natomiast dla zdrowych, normalnych dzieci nie powinno być w ogóle możliwości aborcji. Bo ciąża i poród to naturalna konsekwencja współżycia. Aborcja nie jest taką konsekwencją, jest to wygodnicki sposób zalepienia swojej chwilowej głupoty w wyborze środków antykoncepcyjnych.

Nie chcesz dzieci?

Walcz w takim razie o wszelką możliwą edukację, o wszelką możliwą antykoncepcję, o wspieranie matek z dziećmi. Doprawdy wątpię, by oboje wysterylizowani partnerzy mieli jakieś ryzyko ciąży.

Cytat:
Konsekwencja jedzenia popsute zeby
Konsekwencją niedbania o zęby jest ich popsucie. Popsucie zębów to tylko możliwość wynikająca z jedzenia.

Stary 2014-10-26, 20:06   #1993
Carousel
Zadomowienie

Cytat:
Konsekwencja jedzenia popsute zeby, jazdy samochodem wypadek, konsekwencja narodzin jest smierc, konsekwencja pracy zwolnienie. Owszem. Ale robimy wszystko, zeby zlych konsekwencji unikac/odroczyc. Tak samo jak z ciaza -zabezpieczam sie porzadnie wiec nie chce zajsc. A jeslijakims cudem wpadne, to chce usunac ciaze legalnie i bezpiecznie.
Zgoda, staramy się unikać złych konsekwencji. Ale nawet, jak stosujemy się do przepisów drogowych, jeździmy ostrożnie, to to i tak nie eliminuje ryzyka wypadku całkowicie - owszem, ryzyko, że coś się stanie, jest mniejsze, jeśli jedziemy z prędkością 50 km/h, niż jak pędzimy 140 km/h w obszarze zabudowanym, ale to nie znaczy, że ewentualny wypadek jest niemożliwy. Wsiadając do samochodu, MUSIMY liczyć się z tym, że coś się może stać i ok, robimy wszystko, żeby się nie stało, ale jeśli już coś się, z różnych powodów, wydarzy, to staramy się jakoś 'załagodzić' skutki, w sensie, np. szukamy pomocy, wydajemy kasę na leczenie, rehabilitację czy choćby na naprawę/kupno samochodu, odkładając przy tym inne, być może 'przyjemniejsze' wydatki albo w ogóle na jakiś czas bądź, niestety, na stałe, musimy swoje życie przeorganizować. Generalnie jakoś się z tą sytuacją musimy zmierzyć, w taki czy inny sposób sobie z tym wszystkim poradzić, a nie wciskamy przycisku przewijania do tyłu, bo życie to nie jest film na dvd, i nie udajemy, że nigdy nic się stało.
Stary 2014-10-26, 20:10   #1994
Leszy
Zakorzenienie

Analogia do wypadku samochodowego jest wysoce nietrafna, bo na drodze jesteśmy zależni od innych ludzi.

W łóżku (i decyzjach łóżkowych) raczej nikt mi nie wjedzie 140 km/h w dupę.

Stary 2014-10-26, 20:21   #1995
Carousel
Zadomowienie

Cytat:
Analogia do wypadku samochodowego jest wysoce nietrafna, bo na drodze jesteśmy zależni od innych ludzi.

W łóżku (i decyzjach łóżkowych) raczej nikt mi nie wjedzie 140 km/h w dupę.
Racja, ale odniosłam się do przykładu, który podała Tinkerbell.
Ale jakkolwiek - z 'decyzjami łóżkowymi' jest o tyle prościej, że to tylko i wyłącznie sprawa 'zainteresowanych', nie ma tam osób trzecich, więc ewentualne skutki są tylko ich 'winą'.

---------- Dopisano o 21:21 ---------- Poprzedni post napisano o 21:15 ----------

Cytat:
konsekwencje = rezultat=następstwo

Muszę żyć z konsekwencjami swoich wyborów tj w następstwie współżycia zaszłam w ciążę
A) urodziłam dziecko więc kocham/ nienawidzę/uwielbiam/rozpieszczam/ krzywdzę /winię za życiowe klęski/ dziękuję Bogu za ten dar - do końca swojego życia.
B) dokonuję aborcji więc zastanawiam się co by było jakbym urodziła/ chodzę na terapię/ jest mi to obojętne/ mam depresję/ jestem niepłodna/ rodzę inne dziecko w innym czasie.
Ponoszę konsekwencje dokonanego wyboru i żyję z nimi do końca swoich dni.
Ale aborcja jest pozbyciem się problemu, który tak naprawdę sama na siebie 'sprowadziłaś'. Trudno, do współżycia nikt nikogo nie zmusza (pomijając gwałt, ale to inna sprawa), więc trzeba ponieść konsekwencje, a nie je usunąć.

Cytat:
sugerujesz że jestem głupia i niedorosła?

ok konsekwencją współżycia może być ciąża. Konsekwencją ciąży jest decyzja urodzić/ usunąć. Zgadzam się z Tobą dziecko nie jest zabawką - więc nie każdy MUSI/ POWINIEN je urodzić. np matka Madzi nie powinna mieć dzieci.
Nie, ja nic nie sugeruję. Nie znam Cię i najprawdopodobniej nigdy nie poznam, więc nie mogę osądzać. Odpowiedzieć sobie musisz sama.

I tak, matka Madzi nie powinna - ale zaręczam Ci, że nawet, gdyby aborcja była legalna, powszechna i w ogóle można by ją wykonać w każdym gabinecie, to ona na 99% i tak by z tej możliwości nie skorzystała.

Edytowane przez Carousel
Czas edycji: 2014-10-26 o 20:22

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-10-26, 20:30   #1996
201607040940
Konto usunięte

Cytat:
Ale aborcja jest pozbyciem się problemu, który tak naprawdę sama na siebie 'sprowadziłaś'. Trudno, do współżycia nikt nikogo nie zmusza (pomijając gwałt, ale to inna sprawa), więc trzeba ponieść konsekwencje, a nie je usunąć
Dlaczego uważasz ciążę za problem? Aborcja sama w sobie jest problemem i może generować kolejne problemy. Z którymi później trzeba żyć.

---------- Dopisano o 21:30 ---------- Poprzedni post napisano o 21:28 ----------

Cytując moją wypowiedz tak napisałaś:
Cytat:
Ja bym zaczęła od tego, że konsekwencją współżycia jest ciąża i chyba każdy myślący, dorosły człowiek powinien o tym wiedzieć.
więc jak najbardziej coś sugerujesz.

Czy znasz matkę Madzi że wiesz że nie skorzystałaby z aborcji? Generalnie to powinni jej dziecko po porodzie odebrać bo z nią od początku coś było nie tak.

Czas edycji: 2014-10-26 o 20:35 Powód: ,
Stary 2014-10-26, 20:30   #1997
kalincia
BAN stały

Cytat:
Napisane przez moniaaa91 Pokaż wiadomość
Trochę odbiegnę od tematu, ale niedawno znajomy w moim towarzystwie stwierdził, że żałuje ze w Polsce nie jest legalna eutanazja - poddał by temu "zabiegowi" swoją schorowaną babcię, która go z resztą wychowała, oddała mieszkanie, bo on nie ma ochoty się nią teraz zajmować. Dla mnie człowiek jest człowiekiem od samego początku do końca i ma prawo do życia. A kobieta która poddaje się aborcji jest tak samo wartościową osobą jak matka wyrzucająca swoje dziecko na śmietnik.

Jeśli matka nie może lub nie chce podjąć się opieki nad dzieckiem są inne rozwiązania, dla dziecka na pewno lepsze niż skrobanka. A w przypadku "wpadki", trzeba brać odpowiedzialność za swoje czyny.

Przeraża mnie poziom moralny dzisiejszego społeczeństwa.
Dla mnie też człowiek jest człowiekiem od początku do końca.
Zaczyna się w momencie narodzin, kończy w momencie śmierci. Eutanazję rozumiem jako mój wybór śmierci w sytuacji, kiedy z jakichś względów, chociaż chcę , sama zabić się nie mogę i potrzebuję technicznej pomocy. Aborcję rozumiem jako mój wybór w stosunku do płodu, który, jeśli zechcę i mu na to pozwolę, stanie się człowiekiem.

No, napisałam co myślę, a teraz możecie mnie zlinczować.
Nie mam zamiaru cię linczować, ale mam w d...twoje pojęcie moralności, bo dla mnie jest bezpodstawne. I - wybacz, zostanę przy swoim. To, że ktoś wypacza pojęcie eutanazji, nie oznacza, że jest ona zła. Jak i z aborcją. Wybieram to, co dla kobiety jest dobre. Jeśli ona nie che dziecka, to dobre jest, żeby go nie musiała mieć.
kalincia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-26, 20:31   #1998
201607040940
Konto usunięte

]

Czas edycji: 2014-10-26 o 20:33 Powód: rozjechało mi sie.
Stary 2014-10-26, 20:34   #1999
Leszy
Zakorzenienie

Cytat:
Racja, ale odniosłam się do przykładu, który podała Tinkerbell.
Ale jakkolwiek - z 'decyzjami łóżkowymi' jest o tyle prościej, że to tylko i wyłącznie sprawa 'zainteresowanych', nie ma tam osób trzecich, więc ewentualne skutki są tylko ich 'winą'.
Wiem, nie zaznaczyłem tego wcześniej i wolałem dopisać teraz

Cytat:
Ale aborcja jest pozbyciem się problemu, który tak naprawdę sama na siebie 'sprowadziłaś'. Trudno, do współżycia nikt nikogo nie zmusza (pomijając gwałt, ale to inna sprawa), więc trzeba ponieść konsekwencje, a nie je usunąć.
O, tu dochodzimy do ciekawej kwestii, czyli potrzeb seksualnych.
Zgadzam się z tymi, które mówią, że lubią seks i nie chcą z niego rezygnować w obawie przed ciążą. Pytanie do tychże kobiet: dlaczego nie podwiążecie sobie jajowodów? Dlaczego TŻtowi nie zaproponujecie wazektomii? Bo jednak kiedyś dzidzia? Sorry, jesteście dorosłe, i powinnyście być w stanie wybierać mądrze.

Nie chcę dzieci = robię wszystko by do ciąży nie doszło. A nie, że zostawiacie sobie furtkę.

To jest branie odpowiedzialności za swoje czyny.

Cytat:
np matka Madzi nie powinna mieć dzieci.
I po co zagrywka kartą emocjonalną? I co z tego że nie powinna mieć dzieci? Zabroniłabyś jej? A może aborcja legalna jako środek antykoncepcyjny nagle uzdrowi głupotę w Polsce?

Edyta:

Jeszcze trochę o zapobieganiu.

Cała dyskusja wygląda trochę jak "JP na 50% bo się trochę boję". Osoby za aborcją wyrażają brak chęci do posiadania dzieci, ale nie poddają się wazektomii/sterylizacji. Dlaczego? Poważnie wolicie niebezpieczeństwo poważnych powikłań skrobanki?

http://www.wazektomia.pl/cena
Ile kosztuje podwiązanie jajowodu - nie wiem. Myślę, że podobnie. Ciężko tyle odłożyć i mieć spokój na zawsze?

Edytowane przez Leszy
Czas edycji: 2014-10-26 o 20:48

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-10-26, 20:43   #2000
201607040940
Konto usunięte

Cytat:
I po co zagrywka kartą emocjonalną? I co z tego że nie powinna mieć dzieci? Zabroniłabyś jej? A może aborcja legalna jako środek antykoncepcyjny nagle uzdrowi głupotę w Polsce?
Nie uważam aborcji za środek antykoncepcyjny. Na głupotę nie ma rady a na okrucieństwo lekiem jest długoletni wyrok.

A czym jest gorszy przykład matki Madzi od przykładu płodu arlekina którego zdjąć się naoglądaliśmy przy okazji sprawy doktora Chazana. To nie była zagrywka emocjonalna?
Stary 2014-10-26, 20:54   #2001
Carousel
Zadomowienie

Cytat:
Dlaczego uważasz ciążę za problem? Aborcja sama w sobie jest problemem i może generować kolejne problemy. Z którymi później trzeba żyć.
Dlatego, że czasem krzyżuje komuś plany, utrudnia życie, coś w nim zmienia.
Ale nie, nie chodziło mi o dosłowne znaczenie, o czym Ty doskonale wiesz, mam wrażenie.

Cytat:
Cytując moją wypowiedz tak napisałaś:

więc jak najbardziej coś sugerujesz.
Ale nie napisałam, że Ty się do tej grupy zaliczasz. Zresztą, na jakiej podstawie miałabym to osądzić?
Już prędzej Ty coś sugerujesz, skoro tak usilnie się tego czepiasz. No, ale jak wolisz.

Cytat:
Czy znasz matkę Madzi że wiesz że nie skorzystałaby z aborcji? Generalnie to powinni jej dziecko po porodzie odebrać bo z nią od początku coś było nie tak.
A Ty znasz, że wiesz?
Nawiązując do przykładów, które już tu padały - ludzie generalnie wiedzą, że jeśli nie będą myć zębów, to te będą zepsute, a i tak niektórzy to olewają, ba, gabinety dentystyczne są wszędzie, nie trzeba jechać do megawielkiej metropolii 200 km dalej, bo są nawet w małych miejscowościach, a i tak niektórzy mają to gdzieś i omijają szerokim łukiem. Więc wiedza jest (to wiedzą nawet przedszkolaki), możliwości są, ale czy to znaczy, że 100 % populacji ma i będzie miało zdrowe zęby do późnej starości? No nie. Wiem, przykład nie do końca konkretny i adekwatny, no ale.
Na jakiej podstawie mieliby jej zakazać mieć dzieci albo je po porodzie odebrać? Kto ma o tym decydować? Lekarz, położna? Policja? Każdy ma mieć zaświadczenie z sądu, że może mieć dzieci?

Edytowane przez Carousel
Czas edycji: 2014-10-26 o 21:01
Stary 2014-10-26, 20:55   #2002
ARAKSJEL
Hrodebert

Cytat:

Cały ten temat, cały temat aborcji to jedna, wielka, globalna chęć kłócenia się. Pro-life i pro-abortion nie chcą znaleźć rozwiązania, chcą się kłócić, bo dzięki temu istnieją te ruchy.
Za tym idą olbrzymie pieniądze ,pytałeś czemu antykoncepcja jest tak słabo promowana ,po co ma być skoro biznes aborcyjny to jest to co tygryski lubią najbardziej .

Rozumiem że ktoś nie chce mieć dzieci ,jest dla własnej wygody pro-aborcyjny ,ale niech nie przypina do tego jakiegoś sztandaru typu "dla dobra kobiet" "własne ciało " i inne pierdoły .
Legalna aborcja i następstwa w ustawodawstwie ,które będą musiały nastąpić to strzał w kolano .

Przypominam że do tej pory kobieta poddająca się aborcji nie podlega każe ,tylko osoby nakłaniające i wykonujące zabieg.

Teraz zmieniamy prawo ,mamy legalną aborcję co za tym idzie nakłanianie i podżeganie do tego czynu nie nosi znamion przestępstwa ,bo i ów czyn przestępstwem nie jest .

Teraz mamy dajmy na to Pana Józka z Pcimia Dolnego niepracującego od 7 lat z powodu braku zapotrzebowania na pracowników z jego wykształceniem .Pan Józek ma 3 dzieci i żonę Barbarę co dzieciątka kocha i należycie się nimi opiekuje ,mimo tego że mąż zapomogę z mopsu częściowo przepija,co by dziatkom za dobrze nie było .Z resztą wódka jest ważniejsza i przyjemniejsza w obejściu ,dupy nie zawraca przynajmniej jak bachory no i seks po niej taki inny lepszy ,a Baśka pod ręką i zabezpieczać się nie trzeba .Bo i po co jak się babę wyskrobie ,nie będzie chciała jak ostatnio to się jej ręcznie wytłumaczy że następna morda do wyżywienia w chałupie nie potrzebna ,co prawda płacze po nocach i jakaś taka markotna ale kto by się tam babą przejmował .
ARAKSJEL jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-26, 20:56   #2003
Leszy
Zakorzenienie

Cytat:
Nie uważam aborcji za środek antykoncepcyjny. Na głupotę nie ma rady a na okrucieństwo lekiem jest długoletni wyrok.
Ty nie uważasz. Inne zwolenniczki aborcji - tak. Normalna aborcja - tak, jak najbardziej. Decyzja należąca do matki, czy chce wychowywać bardzo chore dziecko, czy chce dziecko z gwałtu. A także czy chce ryzykować swoje życie by urodzić.
Aborcja jako antykoncepcja - wsadzić taką osobę w kaftan.

Cytat:
A czym jest gorszy przykład matki Madzi od przykładu płodu arlekina którego zdjąć się naoglądaliśmy przy okazji sprawy doktora Chazana. To nie była zagrywka emocjonalna?
Płód Arlekina może wystąpić. Tu nie ma emocji, jest chłodna statystyka i modlitwy byś to nie ty trafiła na ten przypadek.

A sprawa o takim rozgłosie medialnym jak Madzia-gate jest zagrywką emocjonalną, bo nikt nic nie wie, ale każdy musi skomentować, bo mu moralność nakazuje potępić taką mamuśkę.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-10-26, 21:00   #2004
Carousel
Zadomowienie

Cytat:
O, tu dochodzimy do ciekawej kwestii, czyli potrzeb seksualnych.
Zgadzam się z tymi, które mówią, że lubią seks i nie chcą z niego rezygnować w obawie przed ciążą. Pytanie do tychże kobiet: dlaczego nie podwiążecie sobie jajowodów? Dlaczego TŻtowi nie zaproponujecie wazektomii? Bo jednak kiedyś dzidzia? Sorry, jesteście dorosłe, i powinnyście być w stanie wybierać mądrze.

Nie chcę dzieci = robię wszystko by do ciąży nie doszło. A nie, że zostawiacie sobie furtkę.

To jest branie odpowiedzialności za swoje czyny.

Współżyjesz, więc musisz liczyć się z tym, że może dojść do zapłodnienia, trudno. Tego, że ciąży nie będzie, można być pewnym tylko wówczas, jeśli się nie współżyje albo właśnie pozbawia możliwości ciąży. Nie mówię, że wszyscy ci, którzy nie chcą mieć dzieci, mają zrezygnować z seksu, ale że mają brać po uwagę to, że może dojść do ciąży.
I właśnie to, co napisał Leszy, nazwałabym prawem wyboru, a nie możliwość aborcji.
Stary 2014-10-26, 21:08   #2005
zakonna
Naczelna Nastolatka

Podwiazanie jajowodow jest w Polsce nielegalne. Czy osoby które dzieci nie chcą mają żyć całe życie w celibacie?
Stary 2014-10-26, 21:12   #2006
Carousel
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
Podwiazanie jajowodow jest w Polsce nielegalne. Czy osoby które dzieci nie chcą mają żyć całe życie w celibacie?
Aborcja też jest nielegalna, jakby przypadkiem komuś umknęło.
Stary 2014-10-26, 21:13   #2007
201607040940
Konto usunięte

Cytat:
Płód Arlekina może wystąpić. Tu nie ma emocji, jest chłodna statystyka i modlitwy byś to nie ty trafiła na ten przypadek.
A sprawa o takim rozgłosie medialnym jak Madzia-gate jest zagrywką emocjonalną, bo nikt nic nie wie, ale każdy musi skomentować, bo mu moralność nakazuje potępić taką mamuśkę.
Zarówno sprawa matki Madzi jak i doktora Chazana były dość szeroko komentowane i nagłaśniane. Więc kto chciał mógł się czegoś w temacie dowiedzieć. Dlaczego napisłam o emocjonalnym zagraniu płodem arlekina - dla przeciwników aborcji (jak np dr Chazan) nawet usunięcie takiego płodu jest niedopuszczalne.

Dlaczego uważam że Katarzyna W. nie powinna mieć dzieci - jej teściowa dość obrazowo opowiadała że zajmowała się ona dzieckiem mechanicznie, zadaniowo, bez emocjonalnego zaangażowania. A wylewna była dla męża. Czy ją potępiam? Cóż zabójstwo dziecka zawsze budzi potępienie.
Stary 2014-10-26, 21:14   #2008
zakonna
Naczelna Nastolatka

Ponownie zapytam. Czy osoby które dzieci nie chcą mają seksu nie uprawiać do końca życia?
Stary 2014-10-26, 21:14   #2009
Leszy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
W innych krajach jest to możliwe. Nawet nie tak daleko, bo na południu. Albo w Szwecji. I ciągle wg mnie wydatek mniejszy niż ryzyko powikłań po skrobance.

I skoro jest to nielegalne w Polsce, to może zacząć walczyć o zmianę akurat tego, a nie o aborcję jako środek antykoncepcyjny? Hm?

Stary 2014-10-26, 21:17   #2010
zakonna
Naczelna Nastolatka

Personalnie mam w dupie jakiekolwiek walki z systemem. Odpowiedziałam a propos twoich fantasmagorii o jajowodach. Aborcja jest legalna za granicą. Rozumiem ze jak zrobię poza granicami ojczyzny to będzie już ok i moralnie.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości