|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#571 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Październikowa już kończy się porodówka, zaraz się rozpakuje ostatnia ciążówka.
U nas chyba najtrudniejszy dzień od początku urodzin Adasia, i to przez głupotę matki
Od początku jem dość ostrożnie i obserwuję Adasia, a ponieważ jest bardzo "czytelny" w sygnałach, wiedziałam, że na serek homogenizowany nie mogę sobie pozwolić. I wczoraj, kuźwa, zjadłam- bo sobie pomyślałam, ze to już 5 tydzień, może będzie lepiej reagował. I przeliczyłam się. Pół nocy z głowy i cały dzień- spał co prawda od rana raz 2 godziny i raz 3 , ale gdy tylko się budzi jest mega ryk i krzyk, a że ma lekki katarek to wypluł buzią gluty z tego wysiłku z domieszką krwi- chyba mu z wysiłku jakieś naczynko puściło. Zagazowany biedaczek- chociaż w pozycji na brzuszku i po masażu chyba sporo gazów udało się wydalić, ale męczy się nadal Jej, aż się poryczałam .Przepraszam, że tylko o sobie i mało sieodwołujędo Waszych wypowiedzi. Chciałam tylko napisać, że mleko matki zawsze jest wartościowe, nie ma mleka słabego, mało odżywczego. To najlepszy pokarm dla naszych dzieci. A jeśli chodzi o kolor to on się często zmienia na różnych etapach karmienia, może być mleko bardziej wodniste i przezroczyste, białe, żółtawe- wszystko w normie.
|
|
#572 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Październikowa już kończy się porodówka, zaraz się rozpakuje ostatnia ciążówka.
Uff wyszla ta woda ze smoczka. Juz sie balam,.ze dziura w.nim byla w tej.czesci silikonowej i ze nie nadaje sie, bo jak mala nabierze powietrza to kolki beda. Ale jakos od tylu wyleciala tzn. przez ten plastil od smoczka.
No i kurde ile kamienia na butelce i laktatorze po wygotowaniu :/ Nakladke do karmienia tez wygotowalam i to wszystko biore do szpitala.
|
|
#573 | |
|
Zadomowienie
|
Poczwarkah trzymaj się dzielnie! Jeszcze chwila i będziecie w domu
Cytat:
A Basia ma całą buzię zsypaną, ale obstawiam, że to trądzik niemowlęcy. Kiedyś minie... Wodaqua ja teraz mam wilczy apetyt i po tym artykule czuję się o wiele lepiej
|
|
|
#574 |
|
Zadomowienie
|
Agatkia jejuu, masakra. Az tak trzeba uwazac?!
Jejuu dziewczyny ja nic nie wiem... Co poza ostrymi przyprawami,.cytrusami i slodyczami nie wolno.jesc,.jak sie karmi??
|
|
#575 |
|
Wtajemniczenie
|
Agatkia, my też mieliśmy taką nockę 2 dni temu, najprawdopodobniej zaszkodził sok z kartonu
Może jakieś ciastka owsiane? My niestety skończyliśmy na dokarmianiu mm, ode mnie się nie najadała i marudziła, rano pobiła rekord, prawie 2h z przerwa, a potem krzyk, że głodna. |
|
|
|
|
#576 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
I te etapy czujności się jej wydłużają (na szczęście ma je w dzień). Też nam chrząka często A raz miała już takie z 20 minut że była zupełnie rozbudzona leżała sobie sama spokojnie i obserwowała wszystko w zasięgu jej wzroku czujnie Stwierdziliśmy, że nie mamy nic co moglibyśmy jej powiesić do obserwowania... Więc drugi wieczór z rzędu robię jej zabawkę Czerwone i żółte motylki z origami, do których właśnie przyszywam sznurki. Zrobiłam ich od razu więcej żeby zrobić z tego jakiegoś pierwszego mobila (później mam w planach kupno jakiegoś bardziej wypasionego z muzyczkami itp, ale na początek chcę coś prostego) a tymczasem jutro zawisną ze 2 motylki na próbę
|
|
|
#577 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:56 ---------- Poprzedni post napisano o 18:52 ---------- Cytat:
|
|
|
#578 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Dziś rano miałam 5kg mniej na wadze niż przed ciążą, a nic nie robię żeby schudnąć Cytat:
Cytat:
za wagę!Nic się nie martw, może Ciebie akurat ominą kłopoty. Ja np nie mam żadnych póki co Młode ssie, mleko jest i jest super ![]() To normalne, czasem tak się robi i nie oznacza, że smoczek jest dziurawy. |
||||
|
|
|
|
#579 |
|
Zakorzenienie
|
Ja chce urodzic jeju. JesCze urodze we wszystkich sw.
|
|
#580 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() moja mala slabo przybierala, a były tygodnie, ze nie przybierala nic, a nawet spadala z wagi. pediatra sugerowal dokarmianie, ale wsparcie z grupy promującej karmienie piersią pomoglo mi podjąć decyzje, ze robie dla dziecka wystarczająco dużo, nie glodze go i wszystko jest ok. po jakims czasie pediatra odpuscil, bo wszystko zaczelo się normować a mala po prostu chciała być chudzielcem i to jej startowe 3930 nie oznaczalo, ze wiecznie będzie DUZA.---------- Dopisano o 19:48 ---------- Poprzedni post napisano o 19:44 ---------- Cytat:
ehh zamiast cieszyc się, ze w końcu cos zaczyna sie dziac i nowa członkini rodziny do nas dolaczy to dopadl mnie jakiś kryzys. ehh zaplacze się tam za Nelcia. tatuś i babcie nie zastapia mamusi...czy będą pamietac o myciu tych jej skromnych 5 zebow, o witaminach, paznokciach. czy dadza rade choć trochę jej mnie zastapic. z jednej strony chciałabym żeby tz był ze mna w szpitalu, a z drugiej wiem, ze będę go wyganiala do malej. w pierwszej ciąży było latwiej!---------- Dopisano o 19:53 ---------- Poprzedni post napisano o 19:48 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:56 ---------- Poprzedni post napisano o 19:53 ---------- Cytat:
znajoma tez tak robila, bo jak już opanowali zoltaczke to zaczeli straszyć, ze spada z wagi i tez nie wypuszcza ich do domu. odciągaj i dokarmiaj oprócz tych chwil przy cycu ![]() myśl caly czas, ze to wszystko dla jego dobra, te okularki, mini solarum. jeszcze trochę i zapomnicie o szpitalu. i coz - bycie mama jest potwornie trudne. te obawy i zmartwienia sa już zawsze. ---------- Dopisano o 19:58 ---------- Poprzedni post napisano o 19:56 ---------- Cytat:
nakładki uzywalam, i tez w chwilach kryzysu nie wyobrażam sobie, ze dałabym rade bez nich.---------- Dopisano o 20:00 ---------- Poprzedni post napisano o 19:58 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:03 ---------- Poprzedni post napisano o 20:00 ---------- Cytat:
mleko sierpniowe przy wielkich upałach było praktycznie przezroczyste, dużo wody - żeby dziecko nawodnić. mleko z czerwca (wtedy zimnego i deszczowego) ladne zolciutkie, dość geste jak smietanka. to niesamowite, ze organizm tak wie jakie potrzeby w danym momencie ma dziecko.
|
|||||||
|
|
|
|
#581 |
|
Zadomowienie
|
Diabli, ja też chciałam Tz w szpitalu, ale Zosi był bardziej potrzebny, a myślałam że sama nie dam rady. A dałam
Rozumiem Twoje obawy, a dlugo u Ciebie trzymają po cc? Mamad, ja też konia z kopytami bym wciagnela! Mikołaja chyba po orzeszkach ziemnych wywalilo delikatnie, bo tak to jem wsio. Mortisha, no pozazdrościć tylko spadku wagi. Ja sie cieszę ze w zimową kurtkę sie wciskam. I w fiasowe spodnie, no i jedne jeansy. Która to tam gruszka byla? Ja tez niestety jestem d.upiasta i udziasta... Rodzina zaczyna mjie wnerwiac! Zapraszają a jak odmawiamy to zdziwieji, ze czemu jiby jie chcemy poodwiedzac wszystkich, i wolimy spacer. A im sie d.upy ruszyć juz jie chce! Kurka, z 2 dzieci ciężko sie ogarnąć. Nie lubię pisac z tel! Edytowane przez wodaqua Czas edycji: 2014-10-26 o 20:12 |
|
|
|
|
#582 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pięknie to napisalas mamuska! ![]() jeśli okaze się, ze maluszek przybral niewiele itd. to po prostu budz go częściej na karmienie. oczywiście oficjalnie wszyscy będą Ci mówili, ze teraz karmi się na zadanie/zyczenie i dziecka nie budzi...ale jeśli nie chcesz suszenia glowy przez pediatrę i głupich uwag o dokarmianiu to obudz i daj cyca co 3-4 godz w nocy najlepiej, bo pokarm najbardziej treściwy.a co do pogrubionego - dokładnie tak powiedziałam pielęgniarce w przychodni! ze gdyby corka była glodna to nie bylaby spiochem, tylko krzyczała i plakala dzień i noc. a ona wcale nie placze... i co uslyszalam? "jak dziecko jest slabe to nie ma już sily plakac" ![]() ---------- Dopisano o 20:10 ---------- Poprzedni post napisano o 20:08 ---------- Cytat:
wcześniej nie przesadzalismy ze sterylnoscia. sterylizatora nie mam...---------- Dopisano o 20:14 ---------- Poprzedni post napisano o 20:10 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#583 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Moja Łucja też tak jadła - półtorej godziny z jednej, za chwilę godzinę z drugiej i dalej głodna... Cytat:
![]() My dziś byliśmy u teściów na obiedzie. Młody trochę niespokojny był, ale teraz już ok. Dziewczyny jadacie kalafiora? Bo był na obiad i trochę się bałam, więc nie zjadłam... |
||
|
|
|
|
#584 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
hehe z rodzina najlepiej na zdjęciu! |
|
|
|
|
|
#585 |
|
Zadomowienie
|
Haha ja tak o sobie mysle, Tz babcia ma.w ten dzien ur., albo w.Halloween
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#586 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
. I tak jestem mega szczęśliwa, że wiem, co mu szkodzi, że znam przyczynę. Cytat:
Cytat:
Cytat:
. Absolutnie nie jestem zwolennikiem diet w ciąży, raczej zdrowego rozsądku i obserwacji... i na tej bazie- jednym słowem- mam pewność.
|
|
|
#587 |
|
Rozeznanie
|
W szpitalu dostałam kartkę z wypisanymi produktami, które można jeść. O kalafiorze pisało, że można w ograniczonych ilościach.
|
|
#588 |
|
Wtajemniczenie
|
Coffepodpowiesz jak przyrzadzasz te pysznosci do sloikow? Dynie gruszke jablko...moze sprobuje i beda jak znalazl w kwietniu dla olinka
My od kilku godzin z krotkimi przerwami ciagle cyc i to ssany! Lepiej mu idzie, sporo zjada i dalej glodny.chyba potrzebuje wiecej jedzenia co? Zjadlam kostke czekolady i pare ciastek maslanych, na razie koniec bo mam wrazenie ze mi sie napreza mocno dzis..
|
|
#589 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#590 |
|
Zadomowienie
|
Pozdrawiam znad cyca
![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#591 |
|
Raczkowanie
|
|
|
#592 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
#593 |
|
Zadomowienie
|
Wasze noworodki tez tak charcza?
|
|
#594 |
|
Raczkowanie
|
Daszna - żartobliwie mówimy o niej czasem diabełek tasmański - charczy, chrząka... A do tego puszcza bąki
Czasem ciężko przy tych jej odgłosach spać. Trochę jest lepiej jak ją mocno na boczek przewrócimy
|
|
#595 |
|
Zadomowienie
|
My na mala zombie ;-) z czego wynika to charczenie? Ja caly czas na boku klade i nic...
|
|
#596 | ||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() brzuch zawsze super, a tylek i uda wielkie. No i małe cycki. Teraz chyba bardziej proporcjonalnie wyglądam. Wgl byłam debilką, jak przed ciążą mówiłam, że źle wygladam i nie założę tegp czy owego... Cytat:
Cytat:
O, jeszcze obrączka i zaręczynowy są ciut za ciasne. Tragedia. U Malego chyba lepiej z brzuchem, dalej sie pręży, ale nie tak rozpaczliwie. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Pozdro dla karmiących P.s. sorki za literówki, z tabletu piszę Edytowane przez gargantuiczna Czas edycji: 2014-10-27 o 05:36 |
||||||
|
|
|
|
#597 |
|
Zadomowienie
|
To charczenie[/I][/I] to moze sapka niemowleca.
Magsik zielona kupa moze byc. Organizm moze w ten sposob pozbywac sie bilirubiny. Kupa moze byc wodnista, ze sluzem w kolorze kupki. Problem jest, gdy pojawia sie bezbarwny sluz lub krew. W innym przypadku nie ma sie co stresowac. Przy starszym dziecku tez panikowalam, wiec Cie rozumiem. A prezenie w tym wieku to norma i tu najczesciej lekarstwem jest czas.
|
|
#598 |
|
Wtajemniczenie
|
My od 4 na cycu
![]() Myszor chyba sie nie najada moim mlesiem...Dokarmiacie mm dziewczyny? W szpitalu raz czy dwa w ciagu dnia mi go biorą na dokarmienie i lepiej spi...tylko teraz dylemat jakie mleko... Chyba go zaraz zabiora na badania moze poprosze zeby dokarmili jak ma byc chlop glodny...mam nadzieje ze dzis wychodzimy w koncu.boje sie troche tego pobytu w domu no ale czekam na niego z utęsknieniem ![]() I u nas tez wszelkie odglosy dziczy chrzakanie stekanie sapanie pojekiwanie mruczenie...Slodziaki !
Mój największy Sukces. Oli- 23.10.14 Edytowane przez PurBlanka Czas edycji: 2014-10-27 o 06:09 |
|
|
|
|
#599 |
|
Raczkowanie
|
Ja dokarmiam w nocy i przesypiamy bez problemu, a dokarmiam Nan Pro, bo takie dawali tez w szpitalu.
|
|
|
#600 |
|
Zadomowienie
|
Dzien dobry
![]() A u nas nadal nic :/ troche nad ranem.brzuch bolal, tak, ze nie moglam spac, ale mala tylek tak mi w zebra wbija, bo miejsca coraz mniej....ale wychodzic to nie raczy, tylko cisnie sie tam :/
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:56.

Jej, aż się poryczałam 

Może jakieś ciastka owsiane?
13.12.13 

). A mam tkaną z lenny lamb
No i juz mnie dol lapie...tak chcialam karkic piersią ale nie wiem czy podolam ;( Mam wrazenie ze nic z nich nie leci.Z tej mocno bolacej na pewno nie. No i w ruch poszedl smoczus uspokajacz. Wszystko na opak.
za wagę!