|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1291 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. IX
Ja tez dzisiaj 3 cv wysalam ale narazie poczekam do wtorku z szukanem bo beda wyniki czy mnie wzieli na erasmus placement i jeszcze z innego program stazowego.
Jak mnie nie wezma do zadnego z nich to sama nie wiem juz o robic -_- |
![]() ![]() |
![]() |
#1292 | |
Wtajemniczenie
|
[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;48674923]Ja mam adres wpisany w CV. Jakbym odkopała gdzieś jego wersję edytowalną to bym go chyba wywaliła.
![]() Z tego co piszecie, stwierdzam, że źle się reklamowałam na rozmowach. Faktycznie skromność nie jest dobra, lepiej powiedzieć coś za dużo niż za mało. Muszę zmienić postawę. ![]() Ja nie wpisuję adresu, tylko miasto X (tu gdzie mieszkam), a ponieważ szukam też w miastach ościennych, wtedy zmieniam i piszę X/Y (gdzie Y to miasto, do którego aplikuję). Sprawdza się, bywam na rozmowach w mieście Y i nie ma problemu, że jestem z X. Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#1293 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U mnie poszukiwania trwają, tym bardziej, że zlecenie mam tylko do końca miesiąca ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1294 |
Rozeznanie
|
Czy dostałyście kiedykolwiek zaproszenie na rozmowę kwalifikacyjną sms i to w niedzielę ? Ja przed chwilą dostałam. Rozmowa ma być już jutro rano.
![]() Edytowane przez uniperfect Czas edycji: 2014-10-26 o 16:01 |
![]() ![]() |
![]() |
#1295 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja z doświadczenia wiem, że zaproszenia przez smsa= firma jest nieuczciwa ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1296 |
Rozeznanie
|
Nie wiem jakie stanowisko, w sms tego nie ma. Jakbym wiedziała nazwę firmy, to bym wiedziała o jaką pracę chodzi. Ostatnio kilka CV wysłałam do tego miasta, ale na bardzo różne stanowiska.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1297 |
Rozeznanie
|
Ja bym pojechała nawet z ciekawości. Ale jak mówisz że masz daleko to może nie warto tracić czas i kasę na dojazd
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1298 |
Rozeznanie
|
Jakbym wiedziała o jaką prace chodzi to bym pojechała, ale tak to szkoda mi kasy na bilet. Według mnie jak już jechać to na jakąś poważną rozmowę do poważnej firmy czy sklepu.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1299 |
Zakorzenienie
|
Ja bym olala, zadna powzna firma nie zaprasza na rozmowy przez sms i to w niedziele.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1300 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1301 |
Rozeznanie
|
No może macie racje że przez sms troche dziwnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1302 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Co do porównywania gospodarek... jestem zdania, że patrzenie tylko na same liczby jest hipsterskim posunięciem. Ile razy widziałam podsumowania wg których statystyczny polak zarabia 3 100zł, ma kredyt, ma 1,21 dziecka (a te 21 setnych oznacza dziecko otyłe czy co ![]() Same liczby to za mało by coś powiedzieć, na stan obecny ma wpływ wspominana historia, czynniki geopolityczne, surowce .... itd. Są kraje w których jak patrzymy na suche liczby, to ludzie zarabiają krocie, mają super socjal itd. ale..zapominamy o wysokich podatkach, cenach żywności itp., itd. Nie jestem specem, ale widze że nasze niby proste logiczne rozwiązania czasem nijak mają się do praw gospodarki <choćby to że obniżenie cen żywności może spowodować zahamowanie gospodarki> Więc bez jakiejś konkretnej, złożonej wiedzy nie ma co wymyślać w tym temacie.
![]() |
#1303 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1304 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jak czytam Wasze wypowiedzi to mam wrażenie, że za granica to jest po prostu jakiś raj ![]() ![]()
![]() |
#1305 |
Raczkowanie
|
Minutę po napisaniu ostatniego postu, ja też dostałam smsa o rozmowie kwalifikacynej jutro o 13 w Rzeszowie
![]() ![]() Oho, już wiem co to, biuro Avon jak w poprzednim przypadku i aktywna sprzedaż, więc nawet nie idę na tę rozmowę :P Poza tym, uniperfect, widzę, że wysyłany CV na podobne ogłoszenia, jeżeli faktycznie szukasz pracy w Rzeszowie? ![]() Edytowane przez Nemme Czas edycji: 2014-10-26 o 19:07 |
![]() ![]() |
![]() |
#1306 |
Konto usunięte
|
Po prostu nie uważam, żeby to były jakieś ekstra wyróżniające mnie umiejętności, raczej jestem dobra w rzeczach, które są osiągalne dla wielu ludzi - jestem raczej przeciętna i naprawdę ciężko mi znaleźć coś, w czym rzeczywiście byłabym wybitna.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1307 |
Zakorzenienie
|
no jakby za granica bylo tak zle to tyle osob by nie wyjechalo z kraju.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1308 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1309 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1310 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:37 ---------- Poprzedni post napisano o 20:33 ---------- A tak w ogóle Zorzoli to zastanawiam się co to jest ten Erasmus Placement? Studia, praktyki, czy jeszcze coś innego? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1311 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1312 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Liczby przytoczone przeze mnie oddają po prostu przelicznik - średnia płaca w Niemczech jest ok. 3-4 raza większa w porównaniu do Polski, więc owszem, koszty pracy są tam wyższe, ale i odpowiednio wyższe są zarobki przedsiębiorców (przypominam, że w Polsce statystyczny przedsiębiorca zarabia minimalnie więcej od statystycznego pracownika, ponadto 96% firm to mikroprzedsiębiorstwa, więc koszty pracy w 96% dotyczą Zdziśka od warzywniaka i Haliny od chemicznego a nie właściciela koncernu przynoszącego miliony dochodu miesięcznie a wydaje mi się, że sporo tutaj komentujących ma odwrócone te proporcje...). Dlatego też, jest wyraźna różnica, czy zarabiasz 3 tys. i płacisz pracownikowi 1 tys., czy zarabiasz 12 tys. i płacisz 4 tys., bo w pierwszym przypadku zostaje 2 a w drugim aż 8, ale oczywiście TAK, w Polsce mamy takie niskie koszty pracy ![]()
![]() |
#1313 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Fajna sprawa bo ladnie wyglada w cv staz zagraniczny a firmy sa sprawdzone bo wszystko za posredictwem uczelni. Cytat:
Ja jak przyjechalam do wloch (i nawet slabo znalam jezyk) to pierwszy rok pracowalam by odlozyc sobie na studia wykonujac wlasnie takie niskie stanowska jak barmanka czy kelnerka. Wiadomo, ze obcokrajowcowi jest sie potem trudniej wybic by dostac fajna prace na dobrym stanowisku ale nie zaszkodzi sprobowac. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1314 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1315 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak naraze mialam kilka rozmow ale jeszcze nic konkretnego nie znalazlam. Rozwazam rowniez prace w Polsce i przyznam, ze odzew z polski jest na kaze cv ktore wysle ale po rozmowie o wynagrodzeniu nikt sie juz wiecej nie odzywa. Mowie o 3500(zlotych, przepraszam za pomylke) brutto w duzych miastach. To duzo wg was? Edytowane przez Zorzoli Czas edycji: 2014-10-27 o 11:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1316 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ok., doczytałam, że dopiero kończysz studia, więc 3500 euro to IMO dużo nawet na Europę, jeśli nie masz żadnego realnego doświadczenia, średnia pensja we Włoszech to przecież ok. 2000 euro.
http://oleosa.blogspot.com Kobiety-statystyka spojrzenie na makijaż, kuchnię i co-do-głowy-przyjdzie. Obiecuję, że nie będzie statystyki. Edytowane przez Tutli Czas edycji: 2014-10-27 o 08:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1317 |
Zakorzenienie
|
Chialam napisac 3500zl brutto w Polsce
|
![]() ![]() |
![]() |
#1318 |
Zadomowienie
|
Bez konkretnego doświadczenia? Moim zdaniem niestety na sam początek dużo, na pewno za dużo w mniejszych firmach, w korporacjach być może.
#1319 |
Konto usunięte
|
Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. IX
|
![]() ![]() |
![]() |
#1320 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym wysylam cv do firm, ktore szukaja osob z bieglym wloskim i wydaje mi sie,ze studiujac i pracujac to powinnam miec jakis plus od osob uczacych sie wloskiego w Polsce. Aplikowalam tylko dla duzych miedzynarodowych firm. W jeden z firm przy rozmowie byla podaba stawka miedzy 3000 a 3700zl brutto wiec potem sie trzymalam i zosalam przy 3500. Hmm... sama nie wiem co robic. Chyba zostane przy tej stawce az sie nie obronie a potem jak wciaz bede bez pracy to sie pomysli. Szczerze mowiac to nie chce wracac do Polski wiec jedynie w przpadku jakbym dostala dobrze platna prace alb jna jakims fajnym stanowisku to chyba bym sie zdecydowala wrocic. Bylam ostatnio w poradni zawodowej z uczelni i pani powiedziala, ze mam fajne cv ale ze jestem szalona myslac, ze po miesiacu znajde prace bo zazwyczaj zajmuje to conajmniej 8 miesiecy.... Ehhh praoblem jedynie, ze pod koniec listopada konczy mi sie umowa i musze wtedy zdecydowac gdzie isc bo jak narazie moge szukac w calej Europie. Edytowane przez Zorzoli Czas edycji: 2014-10-27 o 09:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:15.