|
|
#1561 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Koty - część X
Cześć, przepraszam, że tak wbijam w wątek, ale potrzebuję Waszej porady/opinii
![]() Otóż przypętał się do mnie kotek, zasmarkany, ubrudzony olejem napędowym czy inną benzyną. Przygarnęłam go, wymyłam, nakarmiłam, zaleczyłam, odrobaczyłam, znalazłam nowy domek. Mam tylko jedną wątpliwość - otóż w tym domu już jest jeden kot-rezydent, bardzo nie chciałabym, aby maleństwo które jest u mnie coś tam zaniosło, ale z drugiej strony nie bardzo mogę zrobić więcej. Boję się, że może być nosicielem FIPa, FeLV, nawet głupiego kociego kataru (to na pewno, właśnie jesteśmy u schyłku kuracji), ale na to już nie mam wpływu (a nie sądzę, żeby koleżanka chciała wykonywać drogie badania pod tym kątem). Czy Wy jak decydowałyście się o adopcji kota z niepewnego źródła liczyłyście się z takim ryzykiem? Podejmowałyście je? |
|
|
|
#1562 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie możecie kota zanieść do weterynarza, żeby on mu podał tabletkę? kot jets tak agresywny, że się nie da? Jeśli się nie da tabletki, to są preparaty na kark dla kotów, szeroka gama- profender, stronghold, advocate itd---------- Dopisano o 10:17 ---------- Poprzedni post napisano o 10:15 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#1563 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niby tak, z tego co się orientuję, to koci profil kosztuje w okolicach 150-200 zł, więc jest to dość spory wydatek, nie wydaje mi się, żeby chciała pokryć taki koszt ;/ |
|
|
|
|
#1564 |
|
Zadomowienie
|
Ja swojemu wkładałam do pyszczka ale wypluwał.
Kiedyś był chory i przez tydzień trzeba było dawać mu tabletki, po tym ma taką traumę, że nie da rady. No nic widzę, że będzie trzeba do weterynarza a tego chciałam uniknąć. W swoim krótkim życiu tyle już przeszedł, tyle razy u weterynarza był, że teraz jak wkładam go do transportera od razy tak się stresuje, że sierść garściami mu wychodzi i przeraźliwie piszczy. Mi się wtedy płakać chce więc za wszelką cenę chciałam tego uniknąć. |
|
|
|
#1565 |
|
Zadomowienie
|
Można kota zawinąć w ręcznik lub koc tak żeby tylko głowa wystawała. Wsadzić tabletkę do pyszczka i lekko podmuchać w nosek - powinien połknąć. Albo tak jak radzi Esfira iść z nim do weterynarza lub preparat w kroplach.
|
|
#1566 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#1567 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1568 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki za odpowiedzi!
Decyzja podjęta, kotka jest właśnie w drodze do nowego domku
|
|
|
|
#1569 |
|
Raczkowanie
|
Nameria a Twój kot nie ma jakiegoś ulubionego jedzenia, które zje za wszelką cenę nawet z tabletką? Choćby jakiś koci fast food wyjątkowo dla dobra sprawy
Moja Maja SZALEJE dosłownie za serkiem mascarpone, teraz wkładając w mały kawałek serka podaje jej Encorton, wcześniej tak bezproblemowo podawałam antybiotyk i tabletki na odrobaczanie.Ps. a to są kolejne zdjęcia mojego skarba dwa pierwsze były robione jakieś 3 tygodnie później po tym jak dołączyła do naszej rodziny a dwa następne- aktualne
|
|
|
|
#1570 | |
|
... choć nie Westwood
|
Cytat:
|
|
|
#1571 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie jest trudno podać kotu tabletkę, jeśli się to robi szybko i kot nie jest bardzo agresywny, najważniejsze, żeby ją wsadzić głęboko i trochę popchnac palcem, jest sporo filmików na YouTube
|
|
|
|
|
#1572 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#1573 |
|
Zadomowienie
|
Pooglądam sobie te filmiki na youtube a jutro spróbuję z tłustym mlekiem. Mama specjalnie od Pani ze wsi kupiła bo sąsiadka ostatnio się poskarżyła mamie, że nasz kot to kupnego mleka nie pije
denerwuje mnie ta kobieta ale nie moge jej przetłumaczyć, żeby go nie dokarmiała. To starsza kobiecina jest, nie ma nikogo i strasznie się cieszy jak mój kot do niej przyłazi. Wiec spróbuję w śmietance z tego wiejskiego mleka rozpuścić a wcześniej go przegłodze.A jeśli o agresje chodzi, mój to diabeł wcielony jak zorientuje się, że chce się mu coś wepchnąć do pyska. Tak strasznie warczy, aż krzyczy, najeża się i ma taki wzrok, że myślisz, że Ci zaraz do gardła skoczy i tętnice przegryzie. Edytowane przez Nameria Czas edycji: 2014-10-26 o 19:29 |
|
|
|
#1574 | ||
|
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
Cholera, nie poznałam ![]() ---------- Dopisano o 20:38 ---------- Poprzedni post napisano o 20:37 ---------- Cytat:
|
|
#1575 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja już raz miałam pęknięty paznokieć
|
|
#1576 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Vivienne, ania p ![]() Edytowane przez ArmandaVanHelden Czas edycji: 2014-10-26 o 21:43 |
|
|
|
|
#1577 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie kot tabletkę wypluwał nawet jak w żarciu znalazł , wyjścia nie było
|
#1578 |
|
Zadomowienie
|
Poddaję się, jutro kot jedzie do weterynarza i dostanie zastrzyk. Zwymiotował tabletkę
![]() Coś mnie trafi kiedyś z tym zwierzem, zachciało mi się bezdomniaka przygarniać |
|
|
|
#1579 |
|
... choć nie Westwood
|
Czy ktoś tu wspominał o kocich brzuszkach?
|
|
#1580 |
|
Raczkowanie
|
Jak czytam o problemach z podaniem leków, to aż się dziwię. Wygląda na to, że mam kota- lekomana. Probiotyki? Zlizuje z tubki. Tabletki na sierść? Proszę bardzo. Pasta do zębów (kocia)? Pychota! Ostatnio małej dawałam smectę, też sobie spróbował, a co (umoczyłam palec i dałam mu powąchać, myślałam, że go odrzuci- a gdzie tam! Lizał i lizał
).Co do testów na fiv i felv- nie rozumiem jak można ich nie zrobić. Tym bardziej mając już w domu jednego kota. Utrzymanie kota i dbanie o niego kosztują. Jeśli kogoś nie stać lub ktoś nie ma ochoty przeznaczać pieniędzy, to nie powinien brać kota.
"Jaka jest podstawowa różnica między psem a kotem? Pies rozumuje tak: "Karmią mnie, opiekują się mną, kochają mnie, muszą być bogami". Kot zaś tak: "Karmią mnie, opiekują się mną, kochają mnie, więc jestem bogiem"." (autor anonimowy)
|
|
|
|
#1581 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1582 |
|
Zakorzenienie
|
Zrobilam dzis pierwsze zamowienie na Modern pet. Nietety prawie wszystkie puszki PoN sa niedostepne. Byla tylko z jagniecina. Zamowilam kilka innych firm: Thrive, Moonlight, Renske I dwie male paczki suchego Pona na spolke z kolezanka
|
#1583 |
|
Zakorzenienie
|
Ja przy pierwszym kocie nawet o takich testach nie wiedziałam .
Zresztą sporo mam znajomych co mają koty i o istnieniu takich testów nie mają pojęcia pasty do zębów dla kota ![]() Kurde nie da się posiadać zwierzaka bez tej tony gadżetów ?Ja nie wiem jak te wszystkie koty u mnie w domu przetrwały swoje całe życie bez tej tony gadżetów i suplementów Ale to się chyba zaczyna robić jak u ludzi , nie ma życia bez suplementów
|
#1584 |
|
Zadomowienie
|
Kocia pasta się przydaje, jak zwierzakowi zaczyna "jechać" z pyszczka. Mój już miał dwa razy kamień z zębów ścierany ( przy okazji bo i tak kilka razy był już na znieczuleniu ogólnym ), a ma dopiero trzy lata. Okazało się, że miał jakieś bakterie i ten kamień mu tak narastał. Teraz jest lepiej ale czasem ma "nieświeży" oddech. Pasta po części daje rade.
Jadę z nim do weta na podanie tabletki. |
|
|
|
#1585 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Teraz jak chcę dołączyć nowego kota do moich to robię testy. Cytat:
Cytat:
Cytat:
takie mogą być?? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Czekoladowy Mus rzeczywiście "plamkowo" są podobni
|
|
#1586 |
|
Zakorzenienie
|
Foczki
|
#1587 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I obym nie miała ![]() ![]() [QUOTE=aga_tka_2;48701958]: Piękne kociambry Przeryłam książeczki i kot biały miał testy robione , tylko małolata nie ![]() W sumie nie ma się co dziwić że ona nie bo tylko dwa dni w schronie była . Moje koty ze źródeł nie wiadomych Lucek został podrzucony wraz z rodzeństwem przez płot w pudle - lepsze to niż ktoś by miał koty utopić A małolatka nie mam zielonego pojęcia skąd , w dodatku była sama bez rodzeństwa . Może to też skusiło mnie do wzięcia akurat tego kota , bo taka sama największa bida była . Teraz Lucuś jej matkuje w sumie czarny to był mój pierwszy kot który na coś był chory Mam tylko nadzieję że Lucka nic nie dopadnie . Chcę też znaleźć właściciela czwartego kota z tego miotu i spytać co się z nim dzieje ![]() Na szczęście adoptowała je nasza lokalna przychodnia więc maja namiary
|
|
#1588 |
|
Zakorzenienie
|
Aga_tka_2, spore brzuszki mają te kociaki, zwłaszcza biało- czarny
kochanego ciałka nigdy za wieleTak naprawdę utrzymanie kota w porównaniu np. Z psem 50 kg nie jest drogie. Dla dużego psa tabletki na robaki kosztują 50 zł. .. juz nie mówię o jedzeniu. .. dlatego tak mnie wkurza, jak komuś szkoda wydać trochę pieniędzy na kota i narzeka, że to za drogo. |
|
|
|
#1589 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A na serio to ona zawsze taka była, nawet jako kot wolnożyjący chude nóżki, chude rączki, ogon jak sznurek, a reszta okrągła... typ figury - jabłko ![]() Jutro jadę ze Stachem na kolejne szczepienie i chyba testa mu zrobię, bo wcześniej szkoda mi było kłuć taką kruszynę
|
|
#1590 |
|
Zakorzenienie
|
Esfira no kot zdecydowanie tańszy w hodowli
![]() Ja zresztą jakoś nigdy nie miałam w domu psów .. jakoś jak widzę tych ludzi drepczących z pieskami o 6 rano w zimę .. o nic z tych rzeczy zdecydowanie wolę kotki Ale z tym żarciem jak patrzę ... że kilo suchego gówna potrafi kosztować 30 zeta , to jednak zdecydowanie wolę kupić kilo dobrego mięcha . I nikt mi nie wmówi że to suche gówno będzie dla kota lepsze ![]()
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:21.

) i nic.
nie możecie kota zanieść do weterynarza, żeby on mu podał tabletkę? kot jets tak agresywny, że się nie da? Jeśli się nie da tabletki, to są preparaty na kark dla kotów, szeroka gama- profender, stronghold, advocate itd

a dwa następne- aktualne 

Cholera, nie poznałam 

I dwie male paczki suchego Pona na spolke z kolezanka