Aborcja - Strona 69 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Pokaż wyniki sondy: Czy aborcja powinna być zalegalizowana w Polsce?
tak 501 71,57%
nie 199 28,43%
Głosujący: 700. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-10-26, 22:40   #2041
Leszy
Zakorzenienie

Dot.: Aborcja

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Co do częstotliwości zachodzenia w ciążę- jeszcze raz powtórzę: ryzyko zajścia w niepożądaną ciążę przy stosowaniu antykoncepcji jest zawsze. Minimalne, ale jest. Żadna metoda nie da 100% gwarancji.
I co teraz?
Wiem o tym. Ale chyba powinno stosować się wszystko, byle tylko uniknąć ciąży, tak? I stosować najlepsze możliwe (czyli o najniższym wskaźniku Pearla) środki?

Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap.
http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20
http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30
Leszy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-26, 22:42   #2042
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
Napisane przez Leszy Pokaż wiadomość
Wiem o tym. Ale chyba powinno stosować się wszystko, byle tylko uniknąć ciąży, tak? I stosować najlepsze możliwe (czyli o najniższym wskaźniku Pearla) środki?
Jasne!
Ale co jak jednak zawioda?
Poza tym - ja nie moge stosowac hormonow. Zostaja mi de facto tylko gumki. Na razie i tak zyje w celibacie przymusowym, ale jak w koncu bede mogla uprawiac seks to co mam zrobic? Gumki maja skutecznosc nizsza niz tabletki.
Z drugiej strony - jak para nastolatkow z glupoty wpadnie to lepiej zeby usuneli jesli chca, niz zeby zlamali cals swoje zycie przez jeden wybryk.

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-26, 22:59   #2043
Leszy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość
Jasne!
Poza tym - ja nie moge stosowac hormonow. Zostaja mi de facto tylko gumki. Na razie i tak zyje w celibacie przymusowym, ale jak w koncu bede mogla uprawiac seks to co mam zrobic? Gumki maja skutecznosc nizsza niz tabletki.
I dlatego byłbym za tym, byś mogła również poddać się sterylizacji. I by Twój TŻ, jeśli nie chce dzieci, mógł poddać się wazektomii. Możecie do tego dalej używać gumek, jeśli nie jesteście przekonani. Ciąża przy takim pakiecie zabezpieczeń, to jak niepokalane poczęcie.

Cytat:
Z drugiej strony - jak para nastolatkow z glupoty wpadnie to lepiej zeby usuneli jesli chca, niz zeby zlamali cals swoje zycie przez jeden wybryk.
Dlaczego zakładasz od razu, że zniszczą sobie życie? W normalnych rodzinach zyskaliby wsparcie i pewnie było wszystko w porządku. W tych patologicznych nie dość że nie byłoby wsparcia, to jeszcze na pewno nie byłoby zgody na aborcję (bo w takich to rodzinach dopiero panuje ciemnota umysłowa).

Inna sprawa, że mnóstwa użytkowniczek tego forum by nie było, gdyby nie to, że kiedyś nie było aborcji.

Stary 2014-10-26, 23:06   #2044
Carousel
Zadomowienie

Cytat:
Skoro współzyje odpowiedzialnie, stosując regularnie antykoncepcję to chyba jednak współzyje odpowiedzialnie? Niestety, żadna antykoncepcja nie da 100% gwarancji (proszę poczytać ulotki- zawsze jest podany procent skuteczności). Więc sugerujesz, by kobiety nie współżyły do 40, kiedy to wreszcie osiągną stabilizację finansową i zyciową? Nie rozumiem.
Tak, ale sama napisałaś, że antykoncepcja nie daje 100 % gwarancji, a niepodejmowanie współżycia już tak (logiczne ), więc świadomie decydując się na współżycie, trzeba się liczyć z tym minimalnym ryzykiem. Nie, nie mówię, że kobiety mają nie współżyć - zresztą, to nie jest kwestia, w którą ktoś z zewnątrz może w jakikolwiek sposób ingerować. Mi chodzi o odpowiedzialność za swój wybór, do którego nikt nikogo nie zmusza. Odpowiedzialność, czyli wzięcie na siebie konsekwencji, a nie pozbywanie się problemu.
Cytat:
Ech,
w tej dyskusji i tak nikt nikogo przecież nie przekona.

Aborcja powinna być legalna. Ktoś, kto uważa, że aborcja to morderstwo-przecież i tak się na aborcję nie zdecyduje. Ktoś, kto uważa inaczej- zdecyduje się na nią. Jaki więc sens istnienia tej, de facto, martwej ustawy? Jedynie taki, że podziemie aborcyjne ma się dobrze.
Tak samo mogłoby być z każdym przestępstwem. Czemu kradzież albo pobicie miałaby być przestępstwami, skoro osoby z kręgosłupem moralnym i tak tego nie zrobią?

Cytat:
Jasne!
No i właśnie o to chodzi. Przecież nawet mało ogarnięty nastolatek wie, skąd się biorą dzieci, więc skoro umieli pójść do łóżka, to niech też potrafią ponieść ewentualne tego konsekwencje.

Edytowane przez Carousel
Czas edycji: 2014-10-26 o 23:07
Carousel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-26, 23:20   #2045
_Jinx_
Rozeznanie

Cytat:
Inna sprawa, że mnóstwa użytkowniczek tego forum by nie było, gdyby nie to, że kiedyś nie było aborcji.
W PRLu aborcja była dozwolona praktycznie na życzenie, dopiero w 1993 zaostrzyły się przepisy.
_Jinx_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-27, 04:26   #2046
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
I dlatego byłbym za tym, byś mogła również poddać się sterylizacji. I by Twój TŻ, jeśli nie chce dzieci, mógł poddać się wazektomii. Możecie do tego dalej używać gumek, jeśli nie jesteście przekonani. Ciąża przy takim pakiecie zabezpieczeń, to jak niepokalane poczęcie.

Dlaczego zakładasz od razu, że zniszczą sobie życie? W normalnych rodzinach zyskaliby wsparcie i pewnie było wszystko w porządku. W tych patologicznych nie dość że nie byłoby wsparcia, to jeszcze na pewno nie byłoby zgody na aborcję (bo w takich to rodzinach dopiero panuje ciemnota umysłowa).

A. A dlaczego probujesz innym narzucac jak maja sie zabezpieczac? Moze najpierw zrozum, ze sterylizacja to decyzja na cale zycie, ktora trzeba dokladnie przemyśleć, a nie wykonywac w wieku 20 lat.
B. Nawet w normalnej rodzinie ciaza nastolatkow najczesciej zniszczy im zycie, plany, marzenia. Studia staja się mzonka bo najwazniejsze jest zapewnienie bytu dziecku.
C. Ile Ty masz lat, 10? Wiekszosc wizazanek urodzila sie w czasach, kiedy po stwierdzeniu ciazy lekarz pytal (autentyk) "rodzimy czy usuwamy?".

Carousel - ja wychodze z zalozenia, ze bledy powinno sie naprawiac mozliwie najmniejszym kosztem, zamiast na sile kogos karac, przekreslakac mu cale zycie.

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017

Edytowane przez Mojwa
Czas edycji: 2014-10-27 o 04:27
Stary 2014-10-27, 05:13   #2047
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Carousel,
dla mnie kobieta, która podchodzi do seksu odpowiedzialnie i nagle zawodzi ją antykoncepcja (jest tym nieszczęsnym marginesem błędu) ma pełne prawo do dokonania aborcji. Nie widzę sensu zmuszania jej do podjęcia konsekwencji, przed którymi wszak się zabezpieczała. Osobiście do seksu w moim życiu podchodzę bardzo uważnie i bardzo ostrożnie (nie wyobrażam sobie intymnej bliskości bez towarzyszącego tej bliskości uczucia) ale mimo wszystko: skoro nie życze sobie dzieci a zrobiłam wszystko, by poczęciu zapobiec to mam prawo w razie "wpadki" z powodu zawodnej antykoncepcji podjąć wolną i świadomą decyzję, co chcę zrobić dalej. I możesz wierzyć- każda kobieta znajdzie sposób na realizację swojej decyzji.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-27, 05:31   #2048
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Nie każdego też stać na aborcję. Nie jest też ogólnodostępnym rozwiązaniem.
A jednak ruch pro-abortion próbuje wmówić ludziom, że jest to istny cud, że tego potrzebują, a jak ktoś jest przeciwny to ciemnogród.

Czemu tak gorąco Ci ludzie nie popierają możliwości bezpłodności?
Tabletki poronne to jakies 400 zl (women on web) lub 100 zl (arthrotec). Wyjazd i podwiązanie jajowodów - troche wiecej. O ile 400 zl jest w stanie wytrzasnac kazdy w ciagu kilku dni, o tyle kilka tysiecy na podwiazanie - nie.

Cytat:

Inna sprawa, że mnóstwa użytkowniczek tego forum by nie było, gdyby nie to, że kiedyś nie było aborcji
Albo gdyby tatuś założył kondona.

Aborcja była legalna do 1993.

Wysłane z mojego GT-S7580

Edytowane przez 201803111829
Czas edycji: 2014-10-27 o 05:33
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-27, 06:02   #2049
zakonna
Naczelna Nastolatka

No to by mnie nie było. I co w związku z tym? Na wyjazd za granicę i zrobienie operacji nie stać mnie ani finansowo ani logistyczne. Ale tak naprawdę to nie jest moje zmartwienie. Używamy prezerwatyw a w razie wpadki (bardzo mało prawdopodobnej) usunę w polsce. Fajnie byłoby legalnie ale jak nie można to będzie nielegalnie.
Stary 2014-10-27, 08:52   #2050
golgie
Zakorzenienie

GG do golgie

Cytat:
Napisane przez moniaaa91 Pokaż wiadomość
Trochę odbiegnę od tematu, ale niedawno znajomy w moim towarzystwie stwierdził, że żałuje ze w Polsce nie jest legalna eutanazja - poddał by temu "zabiegowi" swoją schorowaną babcię, która go z resztą wychowała, oddała mieszkanie, bo on nie ma ochoty się nią teraz zajmować. Dla mnie człowiek jest człowiekiem od samego początku do końca i ma prawo do życia. A kobieta która poddaje się aborcji jest tak samo wartościową osobą jak matka wyrzucająca swoje dziecko na śmietnik.

Jeśli matka nie może lub nie chce podjąć się opieki nad dzieckiem są inne rozwiązania, dla dziecka na pewno lepsze niż skrobanka. A w przypadku "wpadki", trzeba brać odpowiedzialność za swoje czyny.

Przeraża mnie poziom moralny dzisiejszego społeczeństwa.

No, napisałam co myślę, a teraz możecie mnie zlinczować.
Ja Cię nie zlinczuję, mam takie samo zdanie.

Moja fragrantica

WYMIANA
golgie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-27, 09:02   #2051
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Mnie w całej tej dyskusji zastanawia podejście "nie chcesz mieć dziecka, nie stać cię na nie, to nie uprawiaj seksu". OK, w porządku. A dacie gwarancję, że mający już zaplecze finansowe i gotowość emocjonalną trzydziestoletni prawiczek, z dużym prawdopodobieństwem uzależniony od masturbacji, znajdzie sobie trzydziestoletnią dziewicę, z dużym prawdopodobieństwem uzależnioną od masturbacji i stworzą zdrowy związek?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-10-27, 09:54   #2052
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Elve, cicho, jak smiesz używać zdrowego rozsadku

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2014-10-27, 09:55   #2053
golgie
Zakorzenienie

GG do golgie

Cytat:
Patrząc po niektórych opiniach (nie mówię konkretnie o tym temacie) to może się taki obraz wyłaniać.

Wszystko zostawia ślady na psychice. Wychowywanie dziecka też. I coś czuję, że gdyby częściej wpadały, to mogłyby tak patrzeć na sprawę GDYBY aborcja była traktowana jak środek antykoncepcyjny.

Jak ktoś usuwa widoczny brzuch, to jest winny swojej głupocie. Tak samo, jak nie potrafi o podstawowych kwestiach rozmawiać z partnerem.

Można stosować podwójną antykoncepcję. Można uzbierać pieniądze i wyjechać gdzieś, gdzie można pozbawić się możliwości rodzenia dzieci. Niestety nie wiem czy są takie kraje, ale patrząc po opiniach:
"CHCĘ ŻEBY BYŁA ABORCJA BO JA CHCĘ SIĘ SEKSIĆ I NIE MIEĆ DZIECKA, A ANTYKONCEPCJA JEST ZAWODNA", to uważam, że takie osoby powinny pozbawiać się możliwości do dania nowego życia. Powinny walczyć o legalną sterylizację, a nie o legalną aborcję.
Otóż to.

Moja fragrantica

WYMIANA
Stary 2014-10-27, 10:45   #2054
Ingel
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
Mnie w całej tej dyskusji zastanawia podejście "nie chcesz mieć dziecka, nie stać cię na nie, to nie uprawiaj seksu". OK, w porządku. A dacie gwarancję, że mający już zaplecze finansowe i gotowość emocjonalną trzydziestoletni prawiczek, z dużym prawdopodobieństwem uzależniony od masturbacji, znajdzie sobie trzydziestoletnią dziewicę, z dużym prawdopodobieństwem uzależnioną od masturbacji i stworzą zdrowy związek?
nie chcesz miec wypadku - nie prowadz auta (nie, na drodze nie zawsze jestesmy zalezni od innych).
nie chcesz byc napadnieta - nie wychodz z domu.
nie chcesz przytyc - nie jedz.

inna wizazanka zapytala, czemu pro-life walczy o zycie poczete, a nie zajmuje sie narodzonymi. Otoz zeby zajac sie narodzonymi, trzeba miec plan finansowy. Za co te dzieci maja zyc, jezeli rodzice nie maja kasy, pieniadze na jedzenie, ubrania, itd., nie wspominajac o chorobach. Natomiast zeby bronic nienarodzonego, wystarczy napisac durny wierszyk o morderstwie dzieciatka i omamic ludzi zdjeciami plodow (te zdjecia tez sa zmanipulowane, te plody maja bardzo dlugie nozki). A co jak kobieta urodzi - niech sie martwi, jej dziecko jej sprawa, trzeba bylo seksu nie uprawiac , tudziez nie rozkladac nog, jak powiedzieliby bardziej milosierni katole na wsi.
A najwiecej do powiedzenia w tej sprawie maja faceci, pierwsi do wyzywania kobiet od morderczyn.
Ingel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-27, 11:53   #2055
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez golgie Pokaż wiadomość
Ja Cię nie zlinczuję, mam takie samo zdanie.
zgadzasz sie z idiotyzmami.

jaj! logic! zrobie komus eutanazje kto tego nie chce! bede pisac o rzeczach o ktorych nie mam pojecia!

wez sie zastanow.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-27, 11:56   #2056
Koci Pazur
Rozeznanie

A jak ja stosuje podwójne zabezpieczenie i (tfu, tfu!odpukać!) wpadnę biorąc lekki upośledzające płód, to co? Leki biorę dwa lata i jeszcze z rok-półtora będę brała. Jestem w stałym związku. Mam się "nie seksić"? Czy w razie wpadki urodzić zdeformowane dziecko, niszcząc życie sobie i swojemu facetowi, a także prawdopodobnie skazując dziecko na ból i niewygody?

I kto powinien w razie wypadku, gdyby mimo dobrej antykoncepcji, do ciąży doszło? Ja czy panowie i panie, którzy ze sprawą nie mają nic wspólnego, ale za to zarodek jest dla nich szalenie cenny? (zaznaczę, że z powodu tabletek o ciąży z pewnością dowiem się wcześnie).

A bezpłodną się nie zrobię, bo dziecko kiedyś zapewne będę chciała - jak będą warunki ekonomiczne i zdrowotne ku temu.

Edytowane przez Koci Pazur
Czas edycji: 2014-10-27 o 12:21
Koci Pazur jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-27, 11:59   #2057
golgie
Zakorzenienie

GG do golgie

Cytat:
A co tutaj fascynującego?
Jedyne logiczne rozwiązanie problemu braku chęci do posiadania dzieci i chęci uprawiania seksu - bezpłodność.

Ale nieeeeee, lepiej cały czas toczyć jałową dysputę z obrońcami życia poczętego, bo to ma rację bytu.

Brak sensu aż wylewa się z takiego rozumowania.

Wszystkie obrończynie aborcji na życzenie - przyznajcie po prostu, ze jesteście hipokrytkami, którym może się kiedyś odwidzi i zachce się dzidzi Bo jak już wspomniałem: nie chciałybyście dzieci, wyjechałybyście i ubezpłodniły się (że pozwolę sobie na neologizm). A tu nie, ciągle i ciągle gadanie że aborcja na życzenie jest potrzebna.

Nie, potrzebna to jest wam nauka o dorastaniu i braniu odpowiedzialności za swoje decyzje:
- ubezpłodnię się - mogę się seksić ile chcę, ale w przypadku gdy nagle trafi mnie bobasowy pociąg, to mogę nie mieć możliwości,
- jadę z tym co mam - seksisz się tyle ile chcesz, stosujesz normalną antykoncepcję, ale może się zdarzyć ciąża.

Nie rozumiem doprawdy, po co komu powikłania ze skrobanek. to dopiero jest FASCYNUJĄCE.
Nic dodać, nic ująć

Moja fragrantica

WYMIANA
Stary 2014-10-27, 12:14   #2058
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Jeśli dla was życie zaczyna się od zapłodnienia, to czemu obchodzicie urodziny 12 miesięcy od dnia narodzin, a nie 3 miesiące po narodzeniu? Np. ja urodziłam się w listopadzie, a urodziny (12 miesięcy ŻYCIA) wg was powinnam obchodzić w lutym ;p
Stary 2014-10-27, 12:24   #2059
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Elve, cicho, jak smiesz używać zdrowego rozsadku
Oj tam oj tam

No serio, nie wierzę że wszystkie osoby, które krzyczą "nie chcesz ciąży - nie uprawiaj seksu", przeżyły swój pierwszy raz dopiero kiedy były w pełni samodzielne finansowo.
I nie, odpowiedź "no nie byłam/nie byłem, ale wiedziałam/wiedziałem że w razie czego będę mieć wsparcie ze strony rodziców" wcale nie świadczy o odpowiedzialności za podejmowane decyzje. Pewność że rodzice pomogą też jest lekkomyślna - znam osoby, które się na takiej pewności przejechały.

Rada dot. wazektomii i podwiązania jajowodów też jest średnio wykonalna, zwłaszcza jeśli mówimy o ludziach w okolicach 20 roku życia - wielu lekarzy się po prostu zabiegu nie podejmie, właśnie ze względu na wiek pacjenta.

Dodam dla jasności, że jestem przeciwna robieniu z aborcji środka antykoncepcyjnego. Po prostu argumentacja i porady obu stron dyskusji zahaczają momentami o taki absurd, że aż ciężko komentować

Cytat:
Napisane przez Ingel Pokaż wiadomość
Otoz zeby zajac sie narodzonymi, trzeba miec plan finansowy. Za co te dzieci maja zyc, jezeli rodzice nie maja kasy, pieniadze na jedzenie, ubrania, itd., nie wspominajac o chorobach. Natomiast zeby bronic nienarodzonego, wystarczy napisac durny wierszyk o morderstwie dzieciatka i omamic ludzi zdjeciami plodow (te zdjecia tez sa zmanipulowane, te plody maja bardzo dlugie nozki). A co jak kobieta urodzi - niech sie martwi, jej dziecko jej sprawa, trzeba bylo seksu nie uprawiac , tudziez nie rozkladac nog, jak powiedzieliby bardziej milosierni katole na wsi.
A najwiecej do powiedzenia w tej sprawie maja faceci, pierwsi do wyzywania kobiet od morderczyn.
Niestety, widzę to podobnie.

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość

jaj! logic! zrobie komus eutanazje kto tego nie chce! bede pisac o rzeczach o ktorych nie mam pojecia!

wez sie zastanow.
Temat należy do trudnych, więc starajmy się trzymać nerwy na wodzy.
Stary 2014-10-27, 12:41   #2060
golgie
Zakorzenienie

GG do golgie

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość

wez sie zastanow.
Ty, z pewnością, masz wieeelkie pojęcie...jaj!

Moja fragrantica

WYMIANA
Stary 2014-10-27, 12:43   #2061
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez golgie Pokaż wiadomość
Ty, z pewnością, masz wieeelkie pojęcie...jaj!
Zamiast sir na mnie oburzac przeczytaj jeszcze raz pod czym sie podpisalas.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-27, 13:28   #2062
zakonna
Naczelna Nastolatka

Chyba niewiele osób tutaj jest za traktowaniem aborcji jako antykoncepcji. Nie ma też czegoś takiego jak ruch pro aborcyjny. Jest tylko postulat aby zostawić kobietom możliwość wyboru. A to ze antykoncepcja, pigułka "po" oraz zabiegi powodujące niepłodność powinny być legalne i ogólnie dostępne, to już inna kwestia.
Stary 2014-10-27, 14:28   #2063
Ingel
Rozeznanie

Nie chesz aborcji to jej sobie nie rob, ale nie nakazuj niczego obcym kobietom. Ci wszyscy pro life nie znaja sytuacji kobiet itd. Mysle ze gdyby rodzily tylko te kobiety ktore chca, byloby mniej dzieci bitych, glodnych, puszczonych samopas podczas gdy mamusia lezy pijana z nowym panem. Itp, itd. Zakaz aborcji najmocniej uderza w biedne kobiety, bo te bogate i nie zmanipulowane pojada na Slowacje.

Na fb jest strona KOPA - kobiety przeciwko aborcji. Katolki na tejze stronie pochwalaja wszystkie ciaze, zdrowe i chore, wielodzietnosc, a szczytem zaradnosci kobiety jest karmienie blizniat piersia i w tym samym czasie obieranie ziemniakow (serio, bylo takie foto i wszystkie sie rozczulaly, jakie to wspaniale, kobieta tyle moze)Wlasnie obublikowali artykul, gdzie matka 10 dzieci jest w kolejnej ciazy, na skutek ktorej moze umrzec, ale nie, aborcji nie bedzie. Chwalebne, zaiste, szkoda ze nie mysli o pozostalych dzieciach.
Zastanawiam sie czy my naprawde jestesmy w Europie czy w biednej Boliwii.
Ingel jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-10-27, 14:55   #2064
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

A właśnie - mało który lekarz (nawet zagranico ) nie wykona zabiegu sterylizacji na np. 20 latce. za duże prawdopodobieństwo, że za 5 lat jej się odwidzi i zachce jej się dzidziusia.
Stary 2014-10-27, 15:02   #2065
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
A właśnie - mało który lekarz (nawet zagranico ) nie wykona zabiegu sterylizacji na np. 20 latce. za duże prawdopodobieństwo, że za 5 lat jej się odwidzi i zachce jej się dzidziusia.
Wiec nie uprawiaj seksu az:
a) nie uzbierasz hajsu na sterylke
b) nie znajdziesz lekarza ktory ja zrobi

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2014-10-27, 15:07   #2066
Leszy
Zakorzenienie

Przyznaję, walnąłem się z PRLowską aborcją. Moja wina, dzięki za wyklarowanie tego.

Cytat:
Napisane przez Koci Pazur Pokaż wiadomość
A jak ja stosuje podwójne zabezpieczenie i (tfu, tfu!odpukać!) wpadnę biorąc lekki upośledzające płód, to co? Leki biorę dwa lata i jeszcze z rok-półtora będę brała. Jestem w stałym związku. Mam się "nie seksić"? Czy w razie wpadki urodzić zdeformowane dziecko, niszcząc życie sobie i swojemu facetowi, a także prawdopodobnie skazując dziecko na ból i niewygody?
Już teraz masz możliwość aborcji w razie zdeformowanego płodu. Nie widzę związku.

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
Jeśli dla was życie zaczyna się od zapłodnienia, to czemu obchodzicie urodziny 12 miesięcy od dnia narodzin, a nie 3 miesiące po narodzeniu? Np. ja urodziłam się w listopadzie, a urodziny (12 miesięcy ŻYCIA) wg was powinnam obchodzić w lutym ;p
Kwestia kulturowa. Bodajże w Chinach jest to liczone od daty poczęcia.

Cytat:
No serio, nie wierzę że wszystkie osoby, które krzyczą "nie chcesz ciąży - nie uprawiaj seksu", przeżyły swój pierwszy raz dopiero kiedy były w pełni samodzielne finansowo.
Chcę tylko zaznaczyć (by czasem sobie ktoś tego nie dopowiedział), że również nie jestem za takim argumentem.

Cytat:
Rada dot. wazektomii i podwiązania jajowodów też jest średnio wykonalna, zwłaszcza jeśli mówimy o ludziach w okolicach 20 roku życia - wielu lekarzy się po prostu zabiegu nie podejmie, właśnie ze względu na wiek pacjenta.
Dlaczego tak uważasz? Ja nie widzę tego tak, że przychodzi młody dorosły i od razu idzie na stół, gdzie czeka pan z narzędziami. Prędzej (pomyślane na szybko, więc mogą być luki), że jest jakaś edukacyjna pogadanka, wywiad itd. A dopiero potem decyzja o zabiegu, gdy pacjent ma pokazane wszystkie możliwości, które nastąpią po zabiegu.

Cytat:
Dodam dla jasności, że jestem przeciwna robieniu z aborcji środka antykoncepcyjnego. Po prostu argumentacja i porady obu stron dyskusji zahaczają momentami o taki absurd, że aż ciężko komentować
I bardzo dobrze, że nie jesteś. Mnie osobiście zastanawiają konsekwencje, jakie by wynikły z aborcji na życzenie w dzisiejszych czasach. Ludzie głupi i tak będą mnożyć dzieci, bo aborcja nie jest magicznym narzędziem naprawiania patologii. Osoby zdeterminowane by nie mieć dzieci powinny mieć taką możliwość - by stać się bezpłodne.
A osoby "teraz nie chcę, ale kiedyś może, bo teraz hajsu brak"? Wg mnie lepiej niwelować przyczyny, niż rzucać doraźne środki. Lepiej zniwelować to, że kobiety nie mogą urodzić w obawie o karierę i o zaplecze finansowe, niż dawać potencjalnie niebezpieczne narzędzie. Bo za takie uważam aborcję w rękach ludzi durnych.

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
A to ze antykoncepcja, pigułka "po" oraz zabiegi powodujące niepłodność powinny być legalne i ogólnie dostępne, to już inna kwestia.
O to mi głównie w tej dyskusji chodzi. Pragnę też zaznaczyć, że większa dostępność do takich środków zapobiegania zmniejszyłaby ich cenę, więc byłoby to adekwatne do kieszeni większości ludzi. Jestem też za tym (jak już napisałem wcześniej), by najpierw starać się zapobiec, a aborcja powinna być ostatecznością. A zapobieganie nie będzie w moim odczuciu pełne, dopóki nie będą dostępne wszystkie metody. I dlatego uważam, że ruch pro-aborcyjny powinien skupić się najpierw na tym. Potem sprawdzić, czy aborcja na życzenie dalej jest potrzebna.

Pojawiła się znów kwestia "zarodek - czy to już człowiek?".

Pytanie do wszystkich: kiedy płód staje się człowiekiem? I dlaczego wtedy? Moment poczęcia? Moment powstania serduszka? Moment powstania systemu nerwowego? Moment porodu? Moment uzyskania samoświadomości przez dziecko (wg niektórych etyków aborcja postnatalna powinna być również dostępna na życzenie, bo matka może się rozczarować macierzyństwem, a dziecko bez samoświadomości to nie człowiek)?

A może pójdźmy dalej? Moment uzyskania pełnoletności? Moment uzyskania samowystarczalności finansowej?

Kto miałby ustalać granicę? I dlaczego niby jedna granica jest lepsza od innej?

Z powodu tych kwestii aborcja jest śliskim tematem. I dlatego też jestem za tym, by najpierw nie doprowadzić do ciąży.

Pytanie do zakonnej (ale inne osoby też mogą się wypowiedzieć): sytuacja czysto hipotetyczna, nie jest to atak na Ciebie, a jedynie moja ciekawość. Załóżmy, że zaszłabyś w ciążę i nagle byś sobie uświadomiła że jednak to dziecko chcesz. Nie wiem, pojawiła się myśl, że masz małą istotę "pod sercem" czy coś podobnego. Taki nagle rozbudzony instynkt macierzyński wywołany ciążą. Co byś uważała o swoich obecnych poglądach? Jakbyś się widziała, gdybyś wykonała aborcję tabletkami wczesnoporonnymi np. tydzień przed uświadomieniem sobie, że jednak chcesz urodzić to dziecko?

Tak, wiem. Instynkt macierzyński może się obudzić, ale równie dobrze dziecko może spowodować nienawiść u matki, depresję pourodzeniową itp. Ja jednak pytam o pierwszą opcję i jak czułyby się osoby, które teraz nie chcą mieć dzieci, a nagle by się okazało, że jednak chcą.

Stary 2014-10-27, 15:16   #2067
Imperialista
BAN stały

Najgorsze jest to, że na Zachodzie aborcja jest uznawana za normalny zabieg refundowany przez państwo. Niech tak dalej robią, to za 20 lat mają pewną wojnę religijną z muzułmanami.
Imperialista jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-27, 15:21   #2068
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Leszy - zgodze sie, ze aborcja to sliski temat. Jednak nie chodzi tu o wyrokowanie kiedy plod staje sie czlowiekiem. Tylko o to, co jest wazniejsze - dobro matki (obojetnie jak definiowane) i zycie plodu.
Co do konsekwencji aborcji na zyczenie w dzisiejszych czasach - wystarczy poczytac o Slowacji czy Wielkiej Brytanii. Prawda jest taka, ze aborcja na zyczenie nie zwiekszy znacznie ilosci aborcji, za to znacznie zwiekszy bezpieczeństwo kobiet.

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2014-10-27, 15:33   #2069
Leszy
Zakorzenienie

Cytat:
Leszy - zgodze sie, ze aborcja to sliski temat. Jednak nie chodzi tu o wyrokowanie kiedy plod staje sie czlowiekiem. Tylko o to, co jest wazniejsze - dobro matki (obojetnie jak definiowane) i zycie plodu.
Co do konsekwencji aborcji na zyczenie w dzisiejszych czasach - wystarczy poczytac o Slowacji czy Wielkiej Brytanii. Prawda jest taka, ze aborcja na zyczenie nie zwiekszy znacznie ilosci aborcji, za to znacznie zwiekszy bezpieczeństwo kobiet.
Jeśli jest tak jak mówisz, to dobrze. Jednak granica aborcyjna musi być ustalona. I w tym widzę jeden z poważniejszych problemów w tej kwestii. Bo ani ja nie czuję się na siłach by podjąć taki temat, ani (wg mnie) żaden inny człowiek nie powinien tego robić. Ale coś trzeba ustalić. I która jest teraz prawidłowa? Znajdą się etycy, którzy moje ostatnie opcję będą popierać i znajdą mnóstwo argumentów popierających ich tezę.

Stary 2014-10-27, 15:34   #2070
Koci Pazur
Rozeznanie

Cytat:
Już teraz masz możliwość aborcji w razie zdeformowanego płodu. Nie widzę związku.
A ja widzę, bo większość ruchu prolife chętnie zabrałoby mi tą możliwość - to po pierwsze. A po drugie, to w chwili obecnej musiałabym robić badania prenatalne (bo na zwykłym usg tak wcześnie nic nie wyjdzie), szukać lekarza, który uzna, że uszkodzenie płodu się klasyfikuje, użerać się z klauzurą sumienia, a na koniec pewnie przepychać się przez chordę pikietujących przed szpitalem zwolenników pewnego radia. Zamiast podziękować za takie atrakcje, po ludzku iść na legalu do prywatnego gabinetu i zapłacić, byłaby wycieczka na Słowację.

Cytat:
Dobra edukacja seksualna z naciskiem na antykoncepcje w szkole i nikt by aborcji jako środka antykoncepcyjnego nie stosował.
Koci Pazur jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości