|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
Pokaż wyniki sondy: Czy aborcja powinna być zalegalizowana w Polsce? | |||
tak |
![]() ![]() ![]() ![]() |
501 | 71,57% |
nie |
![]() ![]() ![]() ![]() |
199 | 28,43% |
Głosujący: 700. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2041 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Aborcja
Wiem o tym. Ale chyba powinno stosować się wszystko, byle tylko uniknąć ciąży, tak? I stosować najlepsze możliwe (czyli o najniższym wskaźniku Pearla) środki?
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 |
![]() ![]() |
![]() |
#2042 | |
zuy mod
|
Cytat:
Ale co jak jednak zawioda? Poza tym - ja nie moge stosowac hormonow. Zostaja mi de facto tylko gumki. Na razie i tak zyje w celibacie przymusowym, ale jak w koncu bede mogla uprawiac seks to co mam zrobic? Gumki maja skutecznosc nizsza niz tabletki. Z drugiej strony - jak para nastolatkow z glupoty wpadnie to lepiej zeby usuneli jesli chca, niz zeby zlamali cals swoje zycie przez jeden wybryk.
![]() ![]() |
![]() |
#2043 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Inna sprawa, że mnóstwa użytkowniczek tego forum by nie było, gdyby nie to, że kiedyś nie było aborcji.
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2044 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Piszę. ![]() Edytowane przez Carousel Czas edycji: 2014-10-26 o 23:07 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2045 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2046 | |
zuy mod
|
Cytat:
B. Nawet w normalnej rodzinie ciaza nastolatkow najczesciej zniszczy im zycie, plany, marzenia. Studia staja się mzonka bo najwazniejsze jest zapewnienie bytu dziecku. C. Ile Ty masz lat, 10? Wiekszosc wizazanek urodzila sie w czasach, kiedy po stwierdzeniu ciazy lekarz pytal (autentyk) "rodzimy czy usuwamy?". Carousel - ja wychodze z zalozenia, ze bledy powinno sie naprawiac mozliwie najmniejszym kosztem, zamiast na sile kogos karac, przekreslakac mu cale zycie.
22.05.2017 02.12.2017 Edytowane przez Mojwa Czas edycji: 2014-10-27 o 04:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2047 |
Wizażowy Kot Igor
|
Carousel,
dla mnie kobieta, która podchodzi do seksu odpowiedzialnie i nagle zawodzi ją antykoncepcja (jest tym nieszczęsnym marginesem błędu) ma pełne prawo do dokonania aborcji. Nie widzę sensu zmuszania jej do podjęcia konsekwencji, przed którymi wszak się zabezpieczała. Osobiście do seksu w moim życiu podchodzę bardzo uważnie i bardzo ostrożnie (nie wyobrażam sobie intymnej bliskości bez towarzyszącego tej bliskości uczucia) ale mimo wszystko: skoro nie życze sobie dzieci a zrobiłam wszystko, by poczęciu zapobiec to mam prawo w razie "wpadki" z powodu zawodnej antykoncepcji podjąć wolną i świadomą decyzję, co chcę zrobić dalej. I możesz wierzyć- każda kobieta znajdzie sposób na realizację swojej decyzji.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
#2048 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Aborcja była legalna do 1993. Wysłane z mojego GT-S7580 Edytowane przez 201803111829 Czas edycji: 2014-10-27 o 05:33 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2049 |
Naczelna Nastolatka
|
No to by mnie nie było. I co w związku z tym? Na wyjazd za granicę i zrobienie operacji nie stać mnie ani finansowo ani logistyczne. Ale tak naprawdę to nie jest moje zmartwienie. Używamy prezerwatyw a w razie wpadki (bardzo mało prawdopodobnej) usunę w polsce. Fajnie byłoby legalnie ale jak nie można to będzie nielegalnie.
#2050 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2051 |
po drugiej stronie szafy
|
Mnie w całej tej dyskusji zastanawia podejście "nie chcesz mieć dziecka, nie stać cię na nie, to nie uprawiaj seksu". OK, w porządku. A dacie gwarancję, że mający już zaplecze finansowe i gotowość emocjonalną trzydziestoletni prawiczek, z dużym prawdopodobieństwem uzależniony od masturbacji, znajdzie sobie trzydziestoletnią dziewicę, z dużym prawdopodobieństwem uzależnioną od masturbacji i stworzą zdrowy związek?
#2052 |
zuy mod
|
Elve, cicho, jak smiesz używać zdrowego rozsadku
![]()
![]() |
#2053 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2054 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
nie chcesz byc napadnieta - nie wychodz z domu. nie chcesz przytyc - nie jedz. inna wizazanka zapytala, czemu pro-life walczy o zycie poczete, a nie zajmuje sie narodzonymi. Otoz zeby zajac sie narodzonymi, trzeba miec plan finansowy. Za co te dzieci maja zyc, jezeli rodzice nie maja kasy, pieniadze na jedzenie, ubrania, itd., nie wspominajac o chorobach. Natomiast zeby bronic nienarodzonego, wystarczy napisac durny wierszyk o morderstwie dzieciatka i omamic ludzi zdjeciami plodow (te zdjecia tez sa zmanipulowane, te plody maja bardzo dlugie nozki). A co jak kobieta urodzi - niech sie martwi, jej dziecko jej sprawa, trzeba bylo seksu nie uprawiac , tudziez nie rozkladac nog, jak powiedzieliby bardziej milosierni katole na wsi. A najwiecej do powiedzenia w tej sprawie maja faceci, pierwsi do wyzywania kobiet od morderczyn. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2055 |
Zakorzenienie
|
zgadzasz sie z idiotyzmami.
jaj! logic! zrobie komus eutanazje kto tego nie chce! ![]() wez sie zastanow.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
#2056 |
Rozeznanie
|
A jak ja stosuje podwójne zabezpieczenie i (tfu, tfu!odpukać!) wpadnę biorąc lekki upośledzające płód, to co? Leki biorę dwa lata i jeszcze z rok-półtora będę brała. Jestem w stałym związku. Mam się "nie seksić"? Czy w razie wpadki urodzić zdeformowane dziecko, niszcząc życie sobie i swojemu facetowi, a także prawdopodobnie skazując dziecko na ból i niewygody?
I kto powinien w razie wypadku, gdyby mimo dobrej antykoncepcji, do ciąży doszło? Ja czy panowie i panie, którzy ze sprawą nie mają nic wspólnego, ale za to zarodek jest dla nich szalenie cenny? (zaznaczę, że z powodu tabletek o ciąży z pewnością dowiem się wcześnie). A bezpłodną się nie zrobię, bo dziecko kiedyś zapewne będę chciała - jak będą warunki ekonomiczne i zdrowotne ku temu. Edytowane przez Koci Pazur Czas edycji: 2014-10-27 o 12:21 |
![]() ![]() |
![]() |
#2057 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2058 |
Konto usunięte
|
Jeśli dla was życie zaczyna się od zapłodnienia, to czemu obchodzicie urodziny 12 miesięcy od dnia narodzin, a nie 3 miesiące po narodzeniu? Np. ja urodziłam się w listopadzie, a urodziny (12 miesięcy ŻYCIA) wg was powinnam obchodzić w lutym ;p
|
![]() ![]() |
![]() |
#2059 | |
po drugiej stronie szafy
|
Oj tam oj tam
![]() No serio, nie wierzę że wszystkie osoby, które krzyczą "nie chcesz ciąży - nie uprawiaj seksu", przeżyły swój pierwszy raz dopiero kiedy były w pełni samodzielne finansowo. I nie, odpowiedź "no nie byłam/nie byłem, ale wiedziałam/wiedziałem że w razie czego będę mieć wsparcie ze strony rodziców" wcale nie świadczy o odpowiedzialności za podejmowane decyzje. Pewność że rodzice pomogą też jest lekkomyślna - znam osoby, które się na takiej pewności przejechały. Rada dot. wazektomii i podwiązania jajowodów też jest średnio wykonalna, zwłaszcza jeśli mówimy o ludziach w okolicach 20 roku życia - wielu lekarzy się po prostu zabiegu nie podejmie, właśnie ze względu na wiek pacjenta. Dodam dla jasności, że jestem przeciwna robieniu z aborcji środka antykoncepcyjnego. Po prostu argumentacja i porady obu stron dyskusji zahaczają momentami o taki absurd, że aż ciężko komentować ![]() Cytat:
Temat należy do trudnych, więc starajmy się trzymać nerwy na wodzy.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2060 |
Zakorzenienie
|
Ty, z pewnością, masz wieeelkie pojęcie...jaj!
|
![]() ![]() |
![]() |
#2061 |
Zakorzenienie
|
Zamiast sir na mnie oburzac przeczytaj jeszcze raz pod czym sie podpisalas.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
#2062 |
Naczelna Nastolatka
|
Chyba niewiele osób tutaj jest za traktowaniem aborcji jako antykoncepcji. Nie ma też czegoś takiego jak ruch pro aborcyjny. Jest tylko postulat aby zostawić kobietom możliwość wyboru. A to ze antykoncepcja, pigułka "po" oraz zabiegi powodujące niepłodność powinny być legalne i ogólnie dostępne, to już inna kwestia.
#2063 |
Rozeznanie
|
Nie chesz aborcji to jej sobie nie rob, ale nie nakazuj niczego obcym kobietom. Ci wszyscy pro life nie znaja sytuacji kobiet itd. Mysle ze gdyby rodzily tylko te kobiety ktore chca, byloby mniej dzieci bitych, glodnych, puszczonych samopas podczas gdy mamusia lezy pijana z nowym panem. Itp, itd. Zakaz aborcji najmocniej uderza w biedne kobiety, bo te bogate i nie zmanipulowane pojada na Slowacje.
Na fb jest strona KOPA - kobiety przeciwko aborcji. Katolki na tejze stronie pochwalaja wszystkie ciaze, zdrowe i chore, wielodzietnosc, a szczytem zaradnosci kobiety jest karmienie blizniat piersia i w tym samym czasie obieranie ziemniakow (serio, bylo takie foto i wszystkie sie rozczulaly, jakie to wspaniale, kobieta tyle moze ![]() Zastanawiam sie czy my naprawde jestesmy w Europie czy w biednej Boliwii. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2064 |
Konto usunięte
|
A właśnie - mało który lekarz (nawet zagranico ) nie wykona zabiegu sterylizacji na np. 20 latce. za duże prawdopodobieństwo, że za 5 lat jej się odwidzi i zachce jej się dzidziusia.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2065 | |
zuy mod
|
Cytat:
a) nie uzbierasz hajsu na sterylke b) nie znajdziesz lekarza ktory ja zrobi ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2066 | ||||||
Zakorzenienie
|
Przyznaję, walnąłem się z PRLowską aborcją. Moja wina, dzięki za wyklarowanie tego.
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
A osoby "teraz nie chcę, ale kiedyś może, bo teraz hajsu brak"? Wg mnie lepiej niwelować przyczyny, niż rzucać doraźne środki. Lepiej zniwelować to, że kobiety nie mogą urodzić w obawie o karierę i o zaplecze finansowe, niż dawać potencjalnie niebezpieczne narzędzie. Bo za takie uważam aborcję w rękach ludzi durnych. Cytat:
Pojawiła się znów kwestia "zarodek - czy to już człowiek?". Pytanie do wszystkich: kiedy płód staje się człowiekiem? I dlaczego wtedy? Moment poczęcia? Moment powstania serduszka? Moment powstania systemu nerwowego? Moment porodu? Moment uzyskania samoświadomości przez dziecko (wg niektórych etyków aborcja postnatalna powinna być również dostępna na życzenie, bo matka może się rozczarować macierzyństwem, a dziecko bez samoświadomości to nie człowiek)? A może pójdźmy dalej? Moment uzyskania pełnoletności? Moment uzyskania samowystarczalności finansowej? Kto miałby ustalać granicę? I dlaczego niby jedna granica jest lepsza od innej? Z powodu tych kwestii aborcja jest śliskim tematem. I dlatego też jestem za tym, by najpierw nie doprowadzić do ciąży. Pytanie do zakonnej (ale inne osoby też mogą się wypowiedzieć): sytuacja czysto hipotetyczna, nie jest to atak na Ciebie, a jedynie moja ciekawość. Załóżmy, że zaszłabyś w ciążę i nagle byś sobie uświadomiła że jednak to dziecko chcesz. Nie wiem, pojawiła się myśl, że masz małą istotę "pod sercem" czy coś podobnego. Taki nagle rozbudzony instynkt macierzyński wywołany ciążą. Co byś uważała o swoich obecnych poglądach? Jakbyś się widziała, gdybyś wykonała aborcję tabletkami wczesnoporonnymi np. tydzień przed uświadomieniem sobie, że jednak chcesz urodzić to dziecko? Tak, wiem. Instynkt macierzyński może się obudzić, ale równie dobrze dziecko może spowodować nienawiść u matki, depresję pourodzeniową itp. Ja jednak pytam o pierwszą opcję i jak czułyby się osoby, które teraz nie chcą mieć dzieci, a nagle by się okazało, że jednak chcą.
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#2067 |
BAN stały
|
Najgorsze jest to, że na Zachodzie aborcja jest uznawana za normalny zabieg refundowany przez państwo. Niech tak dalej robią, to za 20 lat mają pewną wojnę religijną z muzułmanami.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2068 |
zuy mod
|
Leszy - zgodze sie, ze aborcja to sliski temat. Jednak nie chodzi tu o wyrokowanie kiedy plod staje sie czlowiekiem. Tylko o to, co jest wazniejsze - dobro matki (obojetnie jak definiowane) i zycie plodu.
Co do konsekwencji aborcji na zyczenie w dzisiejszych czasach - wystarczy poczytac o Slowacji czy Wielkiej Brytanii. Prawda jest taka, ze aborcja na zyczenie nie zwiekszy znacznie ilosci aborcji, za to znacznie zwiekszy bezpieczeństwo kobiet.
![]() |
#2069 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
#2070 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:07.