9 miesięcy na Poczekalni, teraz bawimy na Odchowalni. MAMUSIE LIPIEC 2014 - Strona 101 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-10-30, 09:17   #3001
simka234
Wtajemniczenie

Dot.: 9 miesięcy na Poczekalni, teraz bawimy na Odchowalni. MAMUSIE LIPIEC 2014

Cytat:
Napisane przez Iza188 Pokaż wiadomość
Agatka no fajnie jakby sie udało obyć bez zakupu tego sprzętu.
Mam ten leżaczek tiny love, ktorego teraz używam do "karmienia". Jak Mikołek bedzie starszy, i bedzie jadł cześciej, i bedą próby jedzenia bez mojej pomocy to nie bedzie sie juz nadawał. No i chcialabym zeby mogł "siedzieć przy stole" z nami
A wolałabym nie kupować bo mamy małe mieszkanie, bez piwnicy.
I tak sie dziwie jak upchalismy wszystkie sprzęty młodego. We dwójkę nam było juz ciasno Przydałoby sie cos bardzo kompaktowego o rozmiarach zwykłego krzesła. Albo jakas "nakładka" na krzesło. O ile ktoś cos takiego wymyślił hehhe.

A z tym sokiem to bez ciśnienia, moge i gotowane spróbować podać jak nie zechce surowizny. Chodziło o to, ze teraz jest sezon na korzenne warzywa i mam z pewnego źrodła, w surowej wiecej witaminek zostaje wiec dlatego mam dawać soczek.
A tak pomyslałam jeszcze, moze tak jak mleko rozcieńczacie, to ja ten sok trochę "zneutralizuje" na początku
Krzywdy nie powinnam zrobic takim działaniem nie?
No to się opisalam i mi skasowalo
co do soku pediatra mówił żeby rozcienczac 1/3 wodą
także spróbuj nie zaszkodzi

Co do postępów

,, Ty masz juz ROK -I tysiąc lat masz i więcej. Początkiem i końcem świata jest Twoje malutkie serce. Ty jesteś jabłkiem i drzewem, Obłokiem, gwiazdą, rozumem.-Przez ciebie to, czego nie wiem, Już umiem.
Kocham
simka234 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-30, 09:21   #3002
Domi_00
Rozeznanie

Mi również trochę szkoda czasu na spanie, ale czasem trudno się powstrzymać. Kiedy córa usypia, to ja też jestem juz tak wypluta, że mam ochotę tylko na to by się położyć. Ale często staramy się spędzić jakoś fajnie czas z Tż. Gotujemy, oglądamy jakiś dobry film, albo po prostu rozmawiamy. Wczoraj Tż wykąpał i usypiał Młodą, a ja zrobiłam naleśniki ze szpinakiem No i nie ukrywam, że ogromnym błogosławieństwem jest to, że nasz bobas śpi całą noc. Czasem udaje mi się dzięki temu wyskoczyć gdzieś z koleżankami, albo na trening

Zastanawiam się jaki prezent zrobić dla osoby, którą wylosowałam Fajna ta zabawa w Mikołaja chyba prześlę kartkę z życzeniami, postaram się sama ją zrobić oczywiście kartka jako dodatek, nie główny prezent

Edytowane przez Domi_00
Czas edycji: 2014-10-30 o 09:23
Domi_00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-30, 09:22   #3003
simka234
Wtajemniczenie

to chyba zlosliwosc rzeczy martwych pisze trzeci raz pasta

,, Ty masz juz ROK -I tysiąc lat masz i więcej. Początkiem i końcem świata jest Twoje malutkie serce. Ty jesteś jabłkiem i drzewem, Obłokiem, gwiazdą, rozumem.-Przez ciebie to, czego nie wiem, Już umiem.
Kocham
Stary 2014-10-30, 09:43   #3004
Celebrinfea
Wtajemniczenie

No my po porannej rehabilitacji. Aczkolwiek zastanawiamy sie nad zrezygnowaniem. Musze jeszcze z neurologiem pogadać.

Malwiska wiem że fajnie ale do swoich HM próbuje wrócić Ale i tak padam kolo 23. A po nocnym karmieniu jeszcze z godzine sie krece... masakra

Domi cieszę się, że zabawa przynosi frajde.
Celebrinfea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-30, 09:43   #3005
aga__tka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Celebrinfea Pokaż wiadomość
Agatka możesz jeszcze formowanek spróbować plus otulacz. Ja mam totsbots i lennylamb całkiem fajne tylko u mnie mikrofibra, mam też z bawełny ale dla młodej jest zbyt twardawa i musze sie pozbyc. Moge Ci obfocić jak masz ochotę. Basia ile teraz waży?

W tym sklepie koło Ciebie mają może?
A no i close parents odkryłam ostatnio tylko ja to okazyjnie kupiłam ina allegro i na bazarku na forum bo za nowe ze sklepu to bym się przekręciła...
formowanki właśnie mi uświadomiłaś że kiedyś planowałam szyć - nawet sobie flanelę kupiłam ale chyba ze 2 wycięłam i tyle... może powinnam dokończyć chociaż to co powycinane
myślałam nawet o kupnie takich formowanek, ale te totbots to koło 60zł, toż to majątek, jakbym miała taką sytuację jak Ty wczoraj... ja mam z 6-8zmian na dzień + 2 pampki i wydaje mi się że jakbym w to miejsce wielo założyła, to bym zużyła 4 pieluchy... te moje kieszonki wykorzystuję jako otulacze po prostu na 2 zmiany pod rząd, bo potem śmierdzi już ten polarek, a otulacz to rzeczywiście dłużej może być... robiłam też test na kieszonkach, że używałam normalnie, przepłukiwałam ręcznie i potem drugi raz i dopiero pranie, ale tak to długo schnie bo nie mam wirowania w rekach
ja mam przetestowane koszty pampków i tak koło 80zł/miesiąc średnio wydawaliśmy, poza pierwszymi 3 miesiącami, gdzie może ciut więcej... to nie wiem czy większe zakupy pieluszkowe by mi się w ogóle zwróciły... a wydawać więcej, po to żeby mieć dodatkową robotę to ja nie jestem aż taka eco - może bym i chciała być, ale jestem na to zbyt leniwa... na razie to wkładka + otulacz mi bardzo pasuje... mam tonę ręczników z ikei i tetry, trochę ściereczek bambusowych i z mikrofibry - wszystko to po odpieluchowaniu dostanie drugie życie i zostanie zużyte do sprzątania ale zupełnie nie wiem jak mała zacznie raczkować, czy jej się te wkładki nie zaczną przesuwać, może powinnam im podoszywać chociaż paski do wiązania na końcach i by się trzymało z otulaczem? ale to zobaczę jak zacznie raczkować już...
możesz pokazać a ta mikrofibra - to jest wszędzie? czy przy ciele coś innego?
Basia to w sumie nie wiem ile waży, "ważę" ją już od tygodnia , 3 tygodnie temu było 5kg...

Cytat:
Dzien dobry!

My na cmentarz dzisiaj pojedziemy, zeby uniknąć tłumów. Prosimy jedna z mam zeby Mikosia popilnowała. Mam jeden grób tylko do odwiedzenia w Lublinie bo reszta ok. 70 km dalej.

Malwiska ja mam cos takiego, ze jestem zmęczona a jak młody usnie to mi szkoda iść spac i jakiejś energii dostaje, lubię wtedy posiedzieć na necie, obejrzeć cos na spokojnie z małżonkiem i codziennie żałuje i obiecuje sobie ze sie położę wczesniej i mi nie wychodzi...za to czasami ucinam sobie popołudniowa drzemkę z synciem ok 17:00.

Muszę wlasnie jakoś "uregulować" te Pobudki nocne. Bo dzisiaj znowu co 2h!! I jak sie obudził o 5:40 po karmieniu o 4:00 to dałam mu smoka. I sie okazało, ze sie obudził wcale nie głodny bo zasnął do 7:00. Także inne pobudki muszę potestować smokiem
Słonecznego dnia dziewczyny!
ja w nocy to akurat karmię jeśli mała się obudzi, za to nad ranem jeśli akurat dzieciaki do przedszkola szykuję to zazwyczaj smok i mała śpi dalej....

Edytowane przez aga__tka
Czas edycji: 2014-10-30 o 09:45
aga__tka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-30, 09:45   #3006
Fame
Zakorzenienie

A mi nie szkoda czasu na spanie kiedy Mała zasnie, ale niestety wieczorem muszę ogarnąć mieszkanie po dziennych zabawach, kuchnię po użytkowaniu i przygotować butelki i wodę na noc także nie mam zazwyczaj czasu na spanie.
Fame jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-30, 09:51   #3007
malwiska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fame Pokaż wiadomość
A mi nie szkoda czasu na spanie kiedy Mała zasnie, ale niestety wieczorem muszę ogarnąć mieszkanie po dziennych zabawach, kuchnię po użytkowaniu i przygotować butelki i wodę na noc także nie mam zazwyczaj czasu na spanie.
ale Tobie mała przesypia całą noc a ja jak pomyśle że za pare godzin się obudzi to ide szybko spać :P a w nocy jak wstanie to ja ją karmie i ona zasypia a ja jeszcze męcze się co najmniej 30minut
Stary 2014-10-30, 09:58   #3008
aga__tka
Zakorzenienie

ja mam wrażenie że Basia jak już zaśnie na spacerze, to mogę jeździć i jeździć... tak było przed chorobą, teraz widzę że nie usypia od razu na świeże powietrze już...
ale np. mój syn, to do dwóch lat albo i nawet dłużej jak się go włożyło w wózek i jechało to mógłby pół dnia spać - 3h spokojnie spał jak Teściowa z nim jeździła... ja z nim nie jeździłam tyle, bo wolałam coś porobić w czasie drzemki (poza tym on tak zaczął chwilę przed tym jak wróciłam do pracy).... na pocieszenie mam dzieci nieśpiących Wam powiem, że na początku musiał jeździć ze smoczkiem na dwór, bo inaczej na dworze cały czas płakał...
Stary 2014-10-30, 09:59   #3009
Fame
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malwiska Pokaż wiadomość
ale Tobie mała przesypia całą noc a ja jak pomyśle że za pare godzin się obudzi to ide szybko spać :P a w nocy jak wstanie to ja ją karmie i ona zasypia a ja jeszcze męcze się co najmniej 30minut
Kochana tylko raz mi przespala całą noc, tak dobrze to ja nie mam

Ogólnie to wstaje raz w nocy koło 2 i o 6 potem, ale ja i tak niewyspana ciągle. Może jakieś przesilenie jesienne?
No i wykańcza mnie to marudzenie Izy, mam nadzieję, że dzisiaj pediatra mi coś powie konkretnie..
Fame jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-30, 10:06   #3010
aga__tka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malwiska Pokaż wiadomość
spróbuj jak ja - nie wstawać do niej tylko małą do siebie brać na karmienie i potem najwyżej odkładać - na leżąco karmić można z zamkniętymi oczami, to się człowiek tak nie wybudza... ja z reguły już nie odkładam potem, ale to zależy od dnia, np. 3 ostatnie noce mała spała mi na rękach, bo inaczej kaszlała tak strasznie...

a wczoraj zjadłam coś niedobrego i małą wieczorem brzuch bolał... na pewno brzuch, bo mnie też bolał, ale nie mam pojęcia od czego nikogo innego nie bolał i tak się zastanawiam, że jedyne inne, to jadłam kawałek ciasta - się połakomiłam i sobie kupiłam na spróbowanie, a dzieciakom pączki do kawy, więc ciasta nie jadły ze mną... ono było z kremem jakimś, ale już jadłam ciasta kremowe i nigdy nic mi nie było, co prawda takie pierwszy raz... chyba że po gruszkach, albo winogronach, ale te też już jadłam, no i dlaczego mnie by miał boleć po nich?

---------- Dopisano o 10:06 ---------- Poprzedni post napisano o 10:03 ----------

chciałam zrobić Basi getry na nogi do chusty, ale dziś ubierając Olę uznałam że jej też by się przydały i chyba nawet bardziej, bo Basia może jeździć w wózku na razie a Ola ma te getry rajstopowe takie cienkie - do przedszkola super, ale na dwór by się przydało coś na nie jednak już, a spodnie ciężko się zakłada... więc kończę tu z Wami siedzieć i zaczynam robić, bo inaczej to wiosna przyjdzie zanim zrobię choć jedne
Stary 2014-10-30, 10:11   #3011
Caramel 85
Rozeznanie

Celebrinfea melduję że dostałam maila

Malwiska Witek też nadal nie śmieje się głośno śmieszek z niego straszny, czasami aż zapiszczy, ale w głos się nie roześmiał nigdy. Pozostaje nam uzbroić się w cierpliwość

Cytat:
Napisane przez rybka13 Pokaż wiadomość
Tez mamy puzle EVA
A to krzeselko nie ma u tacki tego ogranicznika? U nas jes u tacki.
Zazdroszcze przespanych nocek widocznie bardziej sobie zasluzylas hehe
U nas ogranicznik jest częścią krzesełka.
Cytat:
Cytat:
Hehe. No ładnie...

A tak na poważnie. Przecież rodziłaś w końcówce lipca więc większość dzieciaków stad jest starsza od twojej córci. Moja siostrzenica jest 26 lipca i u niej wszystko przychodzi wlasnie kilka tygodni po Mikołaju.

Z tymi postępami to jest tez tak, ze przychodzą a potem nagle znikają. Mikołaj sie juz śmiał w głos. Zrobił to kilka razy a teraz jakby zapomniał.
Tak samo z przewracaniem na plecy z brzucha. Dzisiaj sie ani razu nie przekręcił....nawet mu sie głowy nie chciało trzymać (patrz foto)
Trzy kroki do przodu, dwa do tylu. I tak w kółko.
Z tymi postępami to jest tez tak, ze przychodzą a potem nagle znikają. Mikołaj sie juz śmiał w głos. Zrobił to kilka razy a teraz jakby zapomniał.
Tak samo z przewracaniem na plecy z brzucha. Dzisiaj sie ani razu nie przekręcił....nawet mu sie głowy nie chciało trzymać (patrz foto)
Trzy kroki do przodu, dwa do tylu. I tak w kółko.
Dokładnie a najwięcej kroków do tyłu jest ponoć przed skokami rozwojowymi, więc nasze dzieciaki nie raz nas jeszcze zaskoczą. Co do fotelików, na początku da się karmić na kolanach, na leżaczku, ale jak dziecko jest starsze i ucieka to karmienie bez fotelika może być wyzwaniem. Są różne nakładki na krzesła, tych miękkich akurat nie polecam, mamy takie z pasami, ale nie są bezpieczne może plastikowe są lepsze . Widziałam kiedyś takie nakładki na krzesło z fishera które przypominało zwykły fotelik do karmienia.

Cytat:
Napisane przez Domi_00 Pokaż wiadomość
Ważne info dla mam szczepiących infarixem:

http://www.tvn24.pl/brakuje-szczepio...,482817,s.html
O rany, czyli też tych 6w1? Strasznie mnie to znartwiło, bo Witek nie był jeszcze w ogóle szczepiony

Co do mleka dla starszaka, to zazdroszczę że dzieciaki tak ładnie piją, czy mm czy już krowie. Andrzej odkąd skończył rok to mleka do ust nie wziął czasem sporadycznie kaszkę mleczną z musli na śniadanie zje, jogurciki lubi wszelakie, twarożek rzadko. Ale paskudziak mleka pić nie chce, biedną matkę o ból głowy wprawiając.
Caramel 85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-30, 10:16   #3012
simka234
Wtajemniczenie

Trzecie podejście do postu

Kocham
Stary 2014-10-30, 10:16   #3013
Domi_00
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez simka234 Pokaż wiadomość
Trzecie podejście do postu
Stary 2014-10-30, 10:22   #3014
Oldzia20
Raczkowanie

Czesc dziewczyny podczytuje ale malo czasu, bo znosimy 'drobizne' do domu i duzo czasu zajmuje ukladanie.
Agatka a jak skladasz tetre, reczniki itp? Jest taka zapinka snapi ktora mozesz spiac rogi na brzuszku i tetra ani nic zawinietego nie ucieka. A co do malej ilosci otulaczy to polecam welniaka. Welniane otulacze sie pierze tylko jak sa brudne, a tak to sie wietrzy
Ja jak cora idzie spac to jeszcze ogarniam cos albo siadamy z tz i pijemy sobie lampke wina itp
Przez te dwa dni co mnie tu nie bylo Mloda zaczela juz sie ppdpierac na przedramionach na brzuchu i przewrocila sie pare razy z brzucha na plecy
Aha maila Mikolajowego dostalam i juz mam pomysl na prezent milego dnia zycze
Oldzia20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-30, 10:26   #3015
malwiska
Zakorzenienie

Cytat:
Kochana tylko raz mi przespala całą noc, tak dobrze to ja nie mam

Ogólnie to wstaje raz w nocy koło 2 i o 6 potem, ale ja i tak niewyspana ciągle. Może jakieś przesilenie jesienne?
No i wykańcza mnie to marudzenie Izy, mam nadzieję, że dzisiaj pediatra mi coś powie konkretnie..
ooo to zwaracam honor nie wiedziałam że nadal się budzi - mi też przespała raz do 6:30 następnego dnia do 5;30 pozniej do 5 i teraz wróciła do swoich stałych godzin i zależności od dnia potrafi wstać o 3-4 a pozniej 6-7 albo o 2 i wtedy około 4-5 i o 7-8 oczywiscie wole jak budzi się między 3-4

Agatka ja ją tak biorę już nad ranem 6-7 daje cyca na leżąco i później co chwile wtykam smoka aby spała - dzisiaj też tak zrobiłam - 6 karmienie i pospała ze mną w łózku do 8
Stary 2014-10-30, 10:31   #3016
simka234
Wtajemniczenie

nie wiem co się dzieje zaczyna pisać i kończy porażka a co ja miałam napisać pierwsze odnośnie spanie po calym dniu z małym jestem tak zmęczona ze wieczorem padam na przykład wczoraj boguś spac poszedl o 17.30 obudzilam go o 19.00 ale nie wykazywal checi wstania to go przebralam w pizame na śpiocha zjadł i o 23.30 zjadł znów i usnol za to od 3.00 do 5.00 urządzał charce i usnol do 7.00 i wstał do 9.00 potem drzemka 1.5 h i teraz leży i krzyczy..

Co do jazdy na cmentarz to Malý z babcia zostaje nie zabieram go- a my znicze zapalony

Co do umiejętności to potrafi ..śmiać się w glos, mostek robi leżąc na plecach i odpycha się do tylu, na brzuchu kołyskę robi i podciaga nogi i się odpycha, gaworzyc ,krzyczy a najlepiej matkę terroryzuje
Ciężko za to z przewrotami i obrotami na boki..

OOo ale krzyczy
Udało się napisać

Kocham
Stary 2014-10-30, 10:47   #3017
aga__tka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Caramel 85 Pokaż wiadomość
Celebrinfea melduję że dostałam maila

Malwiska Witek też nadal nie śmieje się głośno śmieszek z niego straszny, czasami aż zapiszczy, ale w głos się nie roześmiał nigdy. Pozostaje nam uzbroić się w cierpliwość

U nas ogranicznik jest częścią krzesełka.

Dokładnie a najwięcej kroków do tyłu jest ponoć przed skokami rozwojowymi, więc nasze dzieciaki nie raz nas jeszcze zaskoczą. Co do fotelików, na początku da się karmić na kolanach, na leżaczku, ale jak dziecko jest starsze i ucieka to karmienie bez fotelika może być wyzwaniem. Są różne nakładki na krzesła, tych miękkich akurat nie polecam, mamy takie z pasami, ale nie są bezpieczne może plastikowe są lepsze . Widziałam kiedyś takie nakładki na krzesło z fishera które przypominało zwykły fotelik do karmienia.

O rany, czyli też tych 6w1? Strasznie mnie to znartwiło, bo Witek nie był jeszcze w ogóle szczepiony

Co do mleka dla starszaka, to zazdroszczę że dzieciaki tak ładnie piją, czy mm czy już krowie. Andrzej odkąd skończył rok to mleka do ust nie wziął czasem sporadycznie kaszkę mleczną z musli na śniadanie zje, jogurciki lubi wszelakie, twarożek rzadko. Ale paskudziak mleka pić nie chce, biedną matkę o ból głowy wprawiając.
u mnie mówiła że tylko 5w1 a z 6w1 nie ma problemu i tą chcieli mi wcisnąć (nie chciałam), ale to było 3tygodnie temu...

Cytat:
Napisane przez Oldzia20 Pokaż wiadomość
Czesc dziewczyny podczytuje ale malo czasu, bo znosimy 'drobizne' do domu i duzo czasu zajmuje ukladanie.
Agatka a jak skladasz tetre, reczniki itp? Jest taka zapinka snapi ktora mozesz spiac rogi na brzuszku i tetra ani nic zawinietego nie ucieka. A co do malej ilosci otulaczy to polecam welniaka. Welniane otulacze sie pierze tylko jak sa brudne, a tak to sie wietrzy
Ja jak cora idzie spac to jeszcze ogarniam cos albo siadamy z tz i pijemy sobie lampke wina itp
Przez te dwa dni co mnie tu nie bylo Mloda zaczela juz sie ppdpierac na przedramionach na brzuchu i przewrocila sie pare razy z brzucha na plecy
Aha maila Mikolajowego dostalam i juz mam pomysl na prezent milego dnia zycze
no ja w sumie składam tylko w prostokącik...
snappy mam, ale w sumie na ten moment to to składanie tetry w trójkąt jest bez sensu, bo się Basia nie rusza na tyle, żeby mi się prostokąt przesuwał... jedynie by się opłacało żeby lepiej kupę złapać, ale jak jest mała to i tak nie wycieka, a jak duża to z kolei nie wiem kiedy
wełniany otulacz sobie wydziergałam przy Oli, ale jest taki strasznie duży ze nigdy nie uzylam, bo Ola była drobniutka zawsze (tzn taki mi wyszedł niby jak miał niby na ten wiek...) ale i tak planuję go przetestować za moment póki Basia się nie rusza i to że za duży nie będzie przeszkadzać to może zrobię jej mniejszy jak się sprawdzi...
średnio mi tylko pasuje ze jest taki gruby... myslalam żeby zrobić z cieńszej welny, ale nie wiem czy tez spelni swoja role...
a nie smierdzi to jak się tylko wietrzy??

---------- Dopisano o 10:47 ---------- Poprzedni post napisano o 10:44 ----------

ide po dzieci, getrow nie zaczelam, Basia mi nie dala
Stary 2014-10-30, 11:00   #3018
Oldzia20
Raczkowanie

Agatka welna wietrzona nie smierdzi tez na poczatku mialam opory ale sprawdzilo sie. ja swoj pare razy pralam przez kupke i lanolinowalam by nie przeciekal. A duzy otulacz moze sfilcuj i bedzie dobry? I czy to gruba, czy cienka welna zadanie swoje spelnia tak samo, choc cienka wygodniejsza pewnie. Ja mam kupny i to jest cieniutka welna, merynos chyba?
Oldzia20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-30, 11:11   #3019
simka234
Wtajemniczenie

Uwaga poluje na mysz!!
Wpadła cholera jedna.. Stoi przy regale i nam się przygląda

Kocham
Stary 2014-10-30, 11:29   #3020
agnes208
Zakorzenienie

Cytat:
Uwaga poluje na mysz!!
hahha pamietam jak u babci kiedys wpadla przynieslismy kota, mysza biegnie ten widzi ale odwraca głowe i takie długie miauuuuu takie z wyrzutem i zaczal sie przeciagac hahah babcia nie wytrzymala dostal szczotka w d... nawet sie nie wzruszył ale to był stary kocur miał olewke na wszystko

O smoczysko sie obudziło i słysze tylko biiii giiii i słysze jak banki ze sliny leca pewnie zapluty juz cały ale narazie sie nie pokazuje bo sam sie soba zajmuje matki nie wola
agnes208 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-30, 11:50   #3021
Iza188
Rozeznanie

Cytat:
No to się opisalam i mi skasowalo
co do soku pediatra mówił żeby rozcienczac 1/3 wodą
także spróbuj nie zaszkodzi
Dzisiaj wlasnie dolałam trochę i było ciut lepiej. Nie jadł z uśmiechem ale przynajmniej nie wypluwał. Moze tez dzięki temu ze dodałam cieplej wody to całość była cieplejsza.m

Cytat:
to chyba zlosliwosc rzeczy martwych pisze trzeci raz pasta
Mi kiedys tak usuwało treść posta jak pisząc skoczyłam na inna zakładkę przeglądarki. Ostatnio na szczęście mnie to omija. W sumie staram sie nie wyłazić z pisanej treści po prostu...
Cytat:
No my po porannej rehabilitacji. Aczkolwiek zastanawiamy sie nad zrezygnowaniem. Musze jeszcze z neurologiem pogadać.

Malwiska wiem że fajnie ale do swoich HM próbuje wrócić Ale i tak padam kolo 23. A po nocnym karmieniu jeszcze z godzine sie krece... masakra

Domi cieszę się, że zabawa przynosi frajde.
Tak dla sprostowania, to ja tez nie szaleje do północy albo pózniej. Młodego kładziemy tak 20-21 a my idziemy spac ok. 23 i w sumie kończy sie tak, ze przed północą albo chwile po muszę juz karmić

Cytat:
Powinnaś wybrać sobie jeden dzien w tygodniu/ albo dwa, kiedy to TZ ogarnia chałupę po nocach a ty idziesz spac.
My mamy ustalone, ze mam jeden poranek dla siebie i moge spac do 10:00. Mikołaj zjada śniadanie i wychodzą z pokoju. Zupełnie inny sen jak zostaje sama w sypialni.

Cytat:
Napisane przez aga__tka Pokaż wiadomość
spróbuj jak ja - nie wstawać do niej tylko małą do siebie brać na karmienie i potem najwyżej odkładać - na leżąco karmić można z zamkniętymi oczami, to się człowiek tak nie wybudza... ja z reguły już nie odkładam potem, ale to zależy od dnia, np. 3 ostatnie noce mała spała mi na rękach, bo inaczej kaszlała tak strasznie...

a wczoraj zjadłam coś niedobrego i małą wieczorem brzuch bolał... na pewno brzuch, bo mnie też bolał, ale nie mam pojęcia od czego nikogo innego nie bolał i tak się zastanawiam, że jedyne inne, to jadłam kawałek ciasta - się połakomiłam i sobie kupiłam na spróbowanie, a dzieciakom pączki do kawy, więc ciasta nie jadły ze mną... ono było z kremem jakimś, ale już jadłam ciasta kremowe i nigdy nic mi nie było, co prawda takie pierwszy raz... chyba że po gruszkach, albo winogronach, ale te też już jadłam, no i dlaczego mnie by miał boleć po nich?
Miałam taki czas, ze jak wzięłam Mikołaja do siebie to nie odkładałam, bo zasypiałam. Teraz staram sie jednak po każdym karmieniu go odłożyć bo mam wiecej miejsca dla siebie w łożku

Co do niestrawności, to moze ciastko było nieświeże? A tez jest tak, ze raz mi gruszka dobrze wchodzi a czasami nie bardzo... Zalezy chyba i od tego co jadłam w miedzy czasie i od samej gruszki

Cytat:
Napisane przez agnes208 Pokaż wiadomość
hahha pamietam jak u babci kiedys wpadla przynieslismy kota, mysza biegnie ten widzi ale odwraca głowe i takie długie miauuuuu takie z wyrzutem i zaczal sie przeciagac hahah babcia nie wytrzymala dostal szczotka w d... nawet sie nie wzruszył ale to był stary kocur miał olewke na wszystko

Dzięki dziewczyny za rady z nakładkami krzesełkowymi. Poszukam na pewno.
Iza188 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-30, 12:47   #3022
Domi_00
Rozeznanie

Simka jak polowanie? Mi się przypomniało, jak moja mama walczyła z myszą. Dobiła ją mopem w wannie Do tej pory szkoda mi biednego gryzonia...

Malwiska u nas jest tak, że córa się śmieje głośno, ale musi być wybitnie rozbawiona, więc owszem - potrafi, ale nie robi tego często Poza tym przewraca się z pleców na brzuch (cały czas, czasem mam dość, bo kiedy się zmęczy to wpada w wściekłość) i łapie świadomie zabawki (co mnie najbardziej cieszy, bo długo się rozkręcała). Wczoraj złapała swoją stopę pierwszy raz. No i bardzo unosi się do siadania, cwaniara ciekawska Ale dziewczyny mają rację z tym, że dziecko często zapomina, a potem nagle umie dwa razy więcej rzeczy Pamiętacie, jak się martwiłam o to podnoszenie głowy? Jesteśmy żywym przykładem. Tydzień po wizycie u lekarza podnosiła głowę podpierając się na jednej wyprostowanej ręce. A ja zostałam uznana za przewrażliwioną matkę Oliwka jest miesiąc młodsza, więc uwierz mi, jeszcze chwila i u Ciebie tez się zacznie
Stary 2014-10-30, 12:57   #3023
agnes208
Zakorzenienie

Dalam synowi smoczek to trzyma w raczce i sprawdza czy da sie go wetrzec we wlosy i w poduszke albo go gryzie jak gryzak wszytko byleby nie ssac.
Ech znowu chyba dzis nie wyjdziemy znowu deszcz i wiatr moze pozniej troszke sie przejasni

simkaupolowalas?

dziewczyny wasze maluchy tez tak sciagja sobie skarpetki? No nonstop tak trzepie tymi nozkami tak obciera ze sobie sciaga. Juz czuje ile butow zgubimy jak przesiadziemy sie do spacerowki

Edytowane przez agnes208
Czas edycji: 2014-10-30 o 13:00
Stary 2014-10-30, 13:10   #3024
malwiska
Zakorzenienie

My na spacerze mała posłała 40minut i przez kolejne 50 nie chciała usnac wiec zrezygnowana szłam do domu - spotkałam koleżankę i po 10 minutach chcąc iść do domu zauważyłam że córka śpi wiec idę dalej
Stary 2014-10-30, 14:15   #3025
aga__tka
Zakorzenienie

Byłam u lekarza jednak się udało wszystko ogarnąć...
osłuchowo czysto nadal... kazała dołożyć syrop wykrztuśny do picia dodatkowo...
potem polecieliśmy na bioderka i też jest super i nie muszę dłużej pieluchować, ale jeszcze jedna kontrola za 6tyg na wszelki wypadek... nie widziałam żeby lekarz miał gdzieś zdjęcia, ale chyba musiał mieć po jak spojrzał na USG to powiedział że jest bardzo duża poprawa... chyba że sobie jakoś poziom tej płytkości notował, bo wtedy mi powiedział że są płytkie panewki, czy coś w tym guście...

teraz jeszcze muszę zaprowadzić Jeremka na aikido na 15.30 i odebrać o 16... gorzej że lekarka mówiła, żeby Basia to raczej siedziała w domu, co mnie zdziwiło, bo raczej wszyscy są za wychodzeniem przy przeziębieniach jak nie ma gorączki...
a jeszcze muszę zrobić wcześniej jedzenie dla dzieciaków, bo na 16.30 przyjdzie dziewczyna na korki...

Cytat:
Napisane przez Oldzia20 Pokaż wiadomość
Agatka welna wietrzona nie smierdzi tez na poczatku mialam opory ale sprawdzilo sie. ja swoj pare razy pralam przez kupke i lanolinowalam by nie przeciekal. A duzy otulacz moze sfilcuj i bedzie dobry? I czy to gruba, czy cienka welna zadanie swoje spelnia tak samo, choc cienka wygodniejsza pewnie. Ja mam kupny i to jest cieniutka welna, merynos chyba?
no nic, w takim razie przetestuję go jeszcze raz... ja kupiłam taką wełnę co się niby miała nie filcować... nie testowałam tego
a robiłam z grubej, bo jak szukałam przepisów jak zrobić, to wszędzie brali taką grubszą właśnie... ale tak sobie teraz pomyślałam (po 2 latach że może oni z wygody tak, bo w sumie szybciej zrobić jak obwód ma 80 oczek niż jak ma 200....)

Cytat:
Uwaga poluje na mysz!!

Cytat:
Dzisiaj wlasnie dolałam trochę i było ciut lepiej. Nie jadł z uśmiechem ale przynajmniej nie wypluwał. Moze tez dzięki temu ze dodałam cieplej wody to całość była cieplejsza.m

Mi kiedys tak usuwało treść posta jak pisząc skoczyłam na inna zakładkę przeglądarki. Ostatnio na szczęście mnie to omija. W sumie staram sie nie wyłazić z pisanej treści po prostu...

Tak dla sprostowania, to ja tez nie szaleje do północy albo pózniej. Młodego kładziemy tak 20-21 a my idziemy spac ok. 23 i w sumie kończy sie tak, ze przed północą albo chwile po muszę juz karmić

Powinnaś wybrać sobie jeden dzien w tygodniu/ albo dwa, kiedy to TZ ogarnia chałupę po nocach a ty idziesz spac.
My mamy ustalone, ze mam jeden poranek dla siebie i moge spac do 10:00. Mikołaj zjada śniadanie i wychodzą z pokoju. Zupełnie inny sen jak zostaje sama w sypialni.

Miałam taki czas, ze jak wzięłam Mikołaja do siebie to nie odkładałam, bo zasypiałam. Teraz staram sie jednak po każdym karmieniu go odłożyć bo mam wiecej miejsca dla siebie w łożku

Co do niestrawności, to moze ciastko było nieświeże? A tez jest tak, ze raz mi gruszka dobrze wchodzi a czasami nie bardzo... Zalezy chyba i od tego co jadłam w miedzy czasie i od samej gruszki

Dzięki dziewczyny za rady z nakładkami krzesełkowymi. Poszukam na pewno.
Też się staram właśnie z tego powodu, ale nie zawsze się obudzę - no wcześniej się starałam, bo teraz ją biorę nawet jeśli się nie obudzi na jedzenie, bo się boję z tym kaszlem...

Cytat:
Napisane przez agnes208 Pokaż wiadomość
Dalam synowi smoczek to trzyma w raczce i sprawdza czy da sie go wetrzec we wlosy i w poduszke albo go gryzie jak gryzak wszytko byleby nie ssac.
Ech znowu chyba dzis nie wyjdziemy znowu deszcz i wiatr moze pozniej troszke sie przejasni

simkaupolowalas?

dziewczyny wasze maluchy tez tak sciagja sobie skarpetki? No nonstop tak trzepie tymi nozkami tak obciera ze sobie sciaga. Juz czuje ile butow zgubimy jak przesiadziemy sie do spacerowki
no moje dzieci ściągały i mała też ściąga od początku, dlatego wolę śpioszki niż skarpetki, a na śpioszki buciki takie wiązane w kostce (ja mam swoje robione, ale tak po prawdzie to jest masa wzorów, ale większość dla moich dzieci niepraktyczna jak skarpetki )
Stary 2014-10-30, 14:17   #3026
Celebrinfea
Wtajemniczenie

Agnes młoda jest mistrzynią zrzucania... 3sec i po sprawie...

Agatka totsbots mam z mikrofibry od środka mah naszyty mikropolar wewnatrz jest wkładka. A lenny lamb cały z mikrofibry z doszyta wkladka i na to mikropolar kładę. Aczkolwiek te close parent mnie podbiły, natomiast tż odmawia używania otulaczy... Chyba będę musiała spylić

60,00 pln? Hm to mi się udało bo jednego dostalam od szwagierki a LL kupiłam za 20? A nowego za 30. Wyprane w 60st. potem tż wziął pod uv na chirurgie i można używać Aczkolwiek manię jakąś z pieluchami ostatnio złapałam... Nałóg jakiś...

Edytowane przez Celebrinfea
Czas edycji: 2014-10-30 o 14:26
Stary 2014-10-30, 14:30   #3027
aga__tka
Zakorzenienie

Cytat:
Agnes młoda jest mistrzynią zrzucania... 3sec i po sprawie...

Agatka totsbots mam z mikrofibry od środka mah naszyty mikropolar wewnatrz jest wkładka. A lenny lamb cały z mikrofibry z doszyta wkladka i na to mikropolar kładę. Aczkolwiek te close parent mnie podbiły, natomiast tż odmawia używania otulaczy... Chyba będę musiała spylić

60,00 pln? Hm to mi się udało bo jednego dostalam od szwagierki a LL kupiłam za 20? A nowego za 30. Wyprane w 60st. potem tż wziął pod uv na chirurgie i można używać Aczkolwiek manię jakąś z pieluchami ostatnio złapałam... Nałóg jakiś...
dlaczego nie chce? przecież to wygodniejsze od kieszonek??
no to rzeczywiście niedrogo - taka cena to już nie tak dużo drożej od wkładów...

---------- Dopisano o 14:30 ---------- Poprzedni post napisano o 14:28 ----------

a tu znalazłam otulacz nieszyty (co prawda z maszyny, ale widać "oczka") i jest cienki rzeczywiście...
http://www.decoraliki.pl/2009,otulac...kie-paski.html
to jak ten który mam się sprawdzi w sensie nieprzemakania i nieśmierdzenia to pomyślę jednak o zrobieniu wełniaczka dla Basi...
Stary 2014-10-30, 14:33   #3028
simka234
Wtajemniczenie

agnes no co ty cwana bestia -pulapke zastawilam

My po spacerze dziecko 2.5 h pospalo a ja ogarnelam pranie, drewno do pieca i winogron oberwalam..
Dziś morele wcinal pierwszy raz i mu zasmakowaly
IDE mu zupie ugotować

Kocham
Stary 2014-10-30, 15:21   #3029
agnes208
Zakorzenienie

Simka apropo twojej myszy jak bylam mala to myslalam ze szczur to maz myszy
Stary 2014-10-30, 15:26   #3030
Celebrinfea
Wtajemniczenie

Aga_tka tż twierdzi że to jest absolutnie niewygodne. Bo kieszonke to weźmie z pudła (już złożone i gotowe) a tu otulacz i formowanka bez sensu. No wygodniej mu, a ponieważ od stycznia wracam do pracy to niech ma co lubi
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości