![]() |
#61 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Szokująco głupi wypadek
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#62 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Edit: mam w bliskiej rodzinie osobę, która jest dowodem na to, że błyskawiczna resuscytacja ratuje życie, a jeśli nie dojdzie do niedotlenienia mózgu, to nie ma później neurologicznych deficytów. Od lekarza usłyszałam, że nawet jeśli masaż serca nie jest wykonany superprofesjonalnie, to lepszy taki niż żaden, a usta usta tonpozycja kluczowa, nawet jeśli tych wdmuchnięć powietrza będzie mało. Edytowane przez 2016050952 Czas edycji: 2014-11-01 o 17:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
BAN stały
|
A ja słyszałem , że jak się nie umie reanimować to , żeby się za to nie zabierać , bo jak się bardziej uszkodzi tego kogoś to odpowiedzialność karna. Prawda to ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U mnie w mieście też kiedyś był taki wypadek - chłopiec bawił się zjeżdżając po poręczy ruchomych schodów i faktycznie umarł ale przy śmierci musi pojawić się prokurator |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Konto usunięte
|
Nieprawda, chociaż pewnie wszystko zależy od konkretnych okoliczności. Nie jesteśmy profesjonalista mi, więc trudno byłoby nas rozliczać z akcji reanimacyjnej. Odpowiadać mogą profesjonaliści, czyli lekarze. A ich już na studiach uczą, żeby w sytuacji wypadku lub cudzego zasłabnięcia itp, wtedy kiedy są prywatnie, nie przyznawali się do bycia lekarzami, bo będzie się od nich wymagać fachowej pomocy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jakiś czas temu słyszałam ze była gdzieś kolizja. Zderzyło się kilaka samochodów. Jadąca obok kobieta zadzwoniła po pogotowie ale się nie zatrzymała. Miała mieć chyba sprawę za to że nie udzieliła pomocy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
Najpierw zaczynamy od ucisków, bo w płucach jest jeszcze trochę tlenu, a potem oddechy. Chyba, że było podtopienie.
![]() |
![]() |
#68 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A w 2015 znów czekają nas zmiany w wytycznych ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Zadomowienie
|
Nie wiem jak z odpowiedzialnością karną, ale faktycznie jak się ma coś zrobić źle to czasem nie warto reanimować. Ja też mam w rodzinie osoby które pracowały na erce tzw. niestety smutna prawda jest taka ,że 7/8 osób na 10 nie umie pomóc...często pomagając pogłębiają urazy..pal licho jak przesuną kość gorzej gdy pacjent bez pomocy miał szansę przeżyć, a przez to, że została udzielona nieumiejętnie zmarł. Do tego dochodzą urazy kręgosłupa - kiedyś oglądałam taki film w którym chłopak próbując sprawdzić czy jest puls zdją kask motocykliści, puls był, ale meritum stanowiło to,że przez zdjęcie tego kasku facet wylądował na wózku i pytałam się na ile taka sytuacja realna..jest niestety. Podobnie z przewracaniem na pozycję boczną..niby bezpieczna, ale też nieźle można kogoś uszkodzić. Zwłaszcza, że trzeba to zrobić na raz, a nie szarpać się z delikwentem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlatego ważne jest to co mówią na kursach: ratować tym schematem jaki się pamięta i ćwiczyło! Bo szansa że się go wykona prawidłowo jest duża. ( nie dotyczy ALS) Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Konto usunięte
|
W takim szoku czasem aż z nerwów wypada telefon z głowy. W sensie numer telefonu. Jak we mnie wjechało auto, przy okazji dużo mocniej potrącając inną kobietę i rozwalając cały przystanek, to zanim wybiłam prawidłowo numer pogotowia z 3-4 razy kasowałam i zmieniałam, z nerwów, ręce mi drżały itp.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
BAN stały
|
Tak w ogóle to wiadomo już co się stało z tym kolesiem. Ma ktoś jakieś info ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Konto usunięte
|
Ja niestety nic nie wiem, galeria nie jest najwyraźniej skora do udzielania informacji i raczej nie zależy im na rozdmuchiwaniu tematu. Podejrzewam, że gość jednak przeżył, chociaż naprawdę na to nie wyglądało.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Konto usunięte
|
Co do kwestii, czy za nieumiejętne udzielenie pierwszej pomocy grozi nam cokolwiek - NIE! Kategorycznie, absolutnie nie! Wręcz przeciwnie, za jej NIEUDZIELENIE grozi nam odpowiedzialność karna. W tym przypadku obowiązuje zasada, że chcącemu nie dzieje się krzywda. Wyjątkiem są faktycznie niektóre stany w USA.
Absolutnie, jeśli poszkodowany nie oddycha, nie ma wyczuwalnego tętna - przechodzimy do BLS, uciskamy, jeśli mamy maseczkę - również usta-usta. Owszem, oddechy nie są obowiązkowe, bo zrażały zbyt dużą część potencjalnych ratowników od udzielania pierwszej pomocy, np. w przypadku bezdomnych, pijanych itd. W tej sytuacji nie zastanawiamy się, czy np. połamiemy komukolwiek żebra czy uszkodzimy kręgosłup - liczy się przywrócenie krążenia. Ale w przypadku, gdy mamy maseczkę (warto mieć, kosztuje kilka złotych), albo np. udzielamy pomocy osobie bliskiej, oddechy są ważne. U dzieci, osób powieszonych, utopionych, rażonych piorunem/prądem, zaczynamy od oddechów, w innych przypadkach od ucisków. U dzieci jest bodajże 5 wdechów. Zasada, że nie ruszamy osób z podejrzeniem uszkodzenia kręgosłupa również nie obowiązuje zawsze - jeśli zagrożone jest życie poszkodowanego (np. środek pasa na autostradzie, wnętrze samochodu, z którego wycieka benzyna, poszkodowany leży twarzą w kałuży itd) to elementarna logika nakazuje nam ratowanie życia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Zakorzenienie
|
a jakby miał krwotok?
![]()
![]() |
#78 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#81 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Problem polega tez na tym że ludzie olewają kursy pierwszej pomocy przez co się boją. Bałagan robia też media z opisem ALS Dla nie medyków schemat jest mocno uproszczony i w tej właśnie formie powinien być przekazywany. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 |
Konto usunięte
|
Oczywiście, zasada dobry ratownik=żywy ratownik obowiązuje. ALE - jeśli to Twoja bliska osoba, nie wiem, rodzic, dziecko, partner, jest nieprzytomny we wnętrzu takiego samochodu, który grozi wybuchem, to je raczej próbujesz wyciągnąć, nie bacząc na możliwość pogorszenia sytuacji z kręgosłupem poszkodowanej osoby. W moim poście pisałam o sytuacjach, gdy zasada, by nie ruszać osoby z podejrzeniem urazu kręgosłupa, nie obowiązuje, więc trochę nie czaję o co Ci chodzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Zakorzenienie
|
Czytam wątek i czytam, aż w końcu doszłam do informacji co to za galeria. Nie wiem o której zdarzył się wypadek, ale była tam wczoraj wieczorem.
Ciarki przeszły mi po plecach. Mam nadzieję, że chłopak przeżył, a sytuacja była tylko nieszczęśliwym wypadkiem.
![]() |
![]() |
#86 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Zadomowienie
|
Przeżyć to połowa sukcesu...możliwe, że przeżył..pytanie co z jego kręgosłupem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Zakorzenienie
|
Źle się wyraziłam. Mam nadzieję, że chłopak wyszedł z tego bez (większego) szwanku.
![]() |
![]() |
#89 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeśli lekarz lub ratownik medyczny popełnią błąd podczas reanimacji to jest na to paragraf i grozi odpowiedzialność karna. Jeśli Ty bierzesz się za reanimację i nawet połamiesz komuś żebra to nic tobie nie grozi,bo prawo traktuje Ciebie jak funkcjonariusza publicznego. Według niektórych lekarzy z USA obowiązuje zasada,że jeśli podczas reanimacji nie jest złamane ani 1 żebro oznacza to,że była źle przeprowadzona ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:56.