![]() |
#2941 |
Raczkowanie
|
Dot.: Mamusie Majowe 2015!! cz. 2
Wszystko da się wybadać wcześniej, i konsultacje, i odsyłanie, (ja wiem tylko, że Żelazna jest znana z odsyłania w Warszawie. Co do innych nie słyszałam, ale pewnie też się zdarzają takie przypadki) i podejrzewam, że będę potrzebowała na to mniej niż pół roku.
![]() ![]() ![]() Teraz korzystam z uroków małego brzucha i mało zajmuje się ciążą w sensie rozeznawania w ciuszkach, materacykach i wózkach, szkołach rodzenia (które przyjmują od 20-22 tygodnia!). Nie przychodzi mi do głowy też nic, co powinnam zmacać przed zakupem. Oprócz wózka. Przeczytałam kilka książek; "W oczekiwaniu na dziecko" (dosyć szczegółowa, ale jak ktoś chce wiedzieć co się mu tam w środku dzieje, to polecam), ze dwa poradniki co się robi z niemowlakiem. Uspokoiło mnie to, już wiem, że dziecko nie tak łatwo popsuć ani teraz ani potem ![]() ![]() I małe pytanie: lista dla TŻ-ta? Serio? Przerażenie bo koleś miał wyprawkę kupić? Naprawdę? Nie traktujmy ojców jak debili. Oni naprawde dadzą sobie radę jeśli coś będzie nie tak. ![]() Edytowane przez Opulka Czas edycji: 2014-11-03 o 14:36 |
![]() ![]() |
![]() |
#2942 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2943 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny szybkie pytanoe-pare dni temu ktoras z was wstawila tu tytul ksiazki i polecala. Mie pamietam jak sie nazywala, cos o niemowleciu?
![]() |
#2944 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny jak ja Wam zazdroszczę, że wśród rodziny i znajomych macie osoby, które wam pomogą skompletować wyprawkę. U mnie w rodzinie nie ma małych dzieci, znajomi też żadni jeszcze nie mają
![]() w piątek mam prenatalne, być może rozjaśni się coś z płcią ![]() ![]() podczytuje Was regularnie, super że piszecie o wszystkim, bo wszystko się przydaje... zwłaszcza, jak ktoś nie ma nawet z kim porozmawiać jak to w ogóle wygląda. Jestem zielona jeżeli chodzi o poród, a w zasadzie o wszystko ![]() ![]() ![]() w domu mamy świeżo wyremontowany pokój dla maleństwa, pomalowany na biało, biała lampa i białe zasłony... jak przygotowaliśmy miesiąc temu tak stoi pusty, nie wiem kompletnie co kupić ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#2945 |
Rozeznanie
|
Hej szczypiorki !
![]() Widzę temat wyprawki na tapecie ![]() Wczoraj kupiłam kafelki do kuchni ![]() ![]() A w tym tygodniu zamawiamy i kupujemy rzeczy do łazienki, plus farby do malowania. Jak dobrze pójdzie to święta spędzimy już u siebie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2946 |
Zadomowienie
|
Witam..mi sie duroty po nocach snia....cesarki i takie tam....ogolnie porodem i opieka sie nie przejmuje...dalam sama rade z jednym to rade i teraz.....
#2947 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2948 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nie martw się, dla mnie ciąża jest zupełną niespodzianką i też jestem kompletnie zielona ![]() chociaż dzieci w rodzinie mam pełno ![]() ja też muszę powoli ogarniać swoją sypialnię, kupić dla siebie łóżko i zagospodarować jakiś kącik dla dziecia ![]() zastanawiam się czy nie kupić jakiejś komody na takie podręczne rzeczy, bo dużą szafę mam tylko w przedpokoju ![]() Cytat:
![]() powodzenia ![]()
![]() |
#2949 |
Raczkowanie
|
Fistaszek wystraszony tatuś pozostawiony z zakupami to wbrew temu co się dziewczynom wydaje bardzo częste zjawisko (zwłaszcza przy pierwszym dziecku
![]() ![]() ![]() Opulka każdy jak widać po forum idzie swoim tempem i swoją "listą" z przygotowaniami ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() a tak btw to nie tylko z żelaznej odsyłają ![]() ![]() Migotka_m cudownie ![]() ![]() Fusiacola a może byś częściej się odzywała co ![]() Edytowane przez aural Czas edycji: 2014-11-03 o 15:14 |
![]() ![]() |
![]() |
#2950 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
II kreseczki - 11.09.2014r. ![]() 26 lipca - kolejny rok razem! ![]() Julek - 10.05.2015r. 21:40 ![]() pierogowamama.com |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2951 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() u mnie na razie zapowiada się na to, że będzie cc w bielańskim... co ma swoje dobre strony (po pierwszym porodzie doceniam tę perspektywę ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2952 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny a to nacinanie to niedobrze jak jest??
bosze nie znam sie kompletnie na tym ![]()
#2953 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2954 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2955 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Myślałam też o tym Domu Narodzin na Żelażnej, bo tam się przechodzi kwalifikację i chyba nie mogą Cię tak po prostu odesłać, ale tam nie ma ZZO (jego opcja jest tylko po przewiezieniu na Blok Porodowy) a sama nie wiem czy dam radę bez znieczulenia. No ja będę wiedzieć w styczniu czy CC, jakby udało się ustalić termin na 20 maja to by było w sam raz w urodziny mojej Mamy ![]()
II kreseczki - 11.09.2014r. ![]() 26 lipca - kolejny rok razem! ![]() Julek - 10.05.2015r. 21:40 ![]() pierogowamama.com |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2956 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2957 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#2958 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Ja myślę, że dla faceta lista: 3 x body 3x pajacyk 3x śpiochy 3x kaftanik już jest powodem do paniki ![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2959 | |
Raczkowanie
|
Pierożkowa na stronie gdzierodzic.info jest przy inflanckiej napisane, że %cc wynosi 27%, a %nacięcia krocza wynosi 40%, więc jeśli nie kłamali to niekoniecznie ciachają
![]() Cytat:
![]() ![]() ale jest tak, że niektóre kobiety charakteryzują się dużą elastycznością skóry w wiadomych okolicach i jeśli dziecko nie jest zbyt duże (mam na myśli główkę) to wtedy nic się nie stanie, więc w takim przypadku rzeczywiście lepiej nie nacinać. Czasem się zdarza, że kobieta delikatnie pęknie (to zaszyją zaraz po porodzie na porodówce), ale jeśli dziecko jest duże/ma dużą główkę to często lepiej naciąć żeby kobieta za bardzo nie popękała... Część lekarzy jest zdania, że lepiej naciąć, bo pęknięcie jest niekontrolowane i może pójść za daleko/nie w tą stronę i gojecie wówczas będzie dłuższe. Ale z drugiej strony patrząc jeśli nie będziesz musiała cyt. wypchnąć arbuza przez otwór wielkości melona, to takie standardowe nacinanie robi ci ranę, której być może nie miałabyś wcale albo niewielką, i tym samym może wydłużać proces gojenia po porodzie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2960 |
Zakorzenienie
|
tak sobie czytam dziś z ukrycia....i powiem wam, ze u nas tatus wykazuje sie sporą znajomości gadzetów dzieciecych, ubranek itp w co niejednokrotnie wprawiło mnie osłupienie...ale i wewnętrzna radosć
![]() ta znajomość to może dlatego, ze zajmował sie ponad rok 10 msc kuzynką po przyjeździe do DE.
#2961 |
Wtajemniczenie
|
U nas nie ma wielkiego wyboru w szpitalach. Cale 3! W jednym na pewno nie chce rodzic, drugi jest ok a w trzecim warunki są super tylko jak z dzieckiem cos złego zacznie się dziać to musi zostac przetransportowane do jednego z dwóch pozostałych, a przeciez nigdy nie wiadomo co sie wydarzy w trakcie porodu
![]() Wyprawkę powoli kompletujemy. Tylko sobie tak organizujemy ze na poczatku miesiąca ustalamy ze na wypłatę kupimy np. kocyki, pieluchy tetrowe i flanelowe. Ja w ciagu miesiąca robię rozeznanie i na wypłatę zamawiamy i ustalamy następne zakupy ![]() Powoli czytam sobie o wózkach i zapisuje które mi pasują, ale na pewno będę chciała zobaczyć je na zywo tak samo łóżeczko ![]() Jezeli chodzi o ubranka to dla chłopca będziemy mieli sporo od braci i znajomych gorzej z dziewczynka, ale damy rade ![]() W czwartek mam wizytę i juz nie mogę sie doczekać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2962 |
Zakorzenienie
|
Mojego najbardziej ointeresuje jak się wózek prowadzi jakby on chodził na spacery
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2963 |
Konto usunięte
|
ciekawe jak moje wyniki toxo i moczu..
![]() tz wiezie, czekam niecierpliwie |
![]() ![]() |
![]() |
#2964 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2965 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny tak sobie pomyślałam. Jak zgarniemy ubranka od znajomych i rodziny to możemy zrobić wymianę w klubie. Przecież każda napewno będzie miała coś po dziewczynce a urodzi syna i odwrotnie. Co wy na to???
|
![]() ![]() |
![]() |
#2966 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2967 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() Szczerze mówiąc do niedawna o nacinaniu nic nie wiedziałam, dopiero teraz zaczęłam zagłębiać temat. a pewnie jest jeszcze mnóstwo rzeczy których nie wiem, ogólnie poród to dla mnie jedna wielka niewiadoma i boję się bardzo, ale do maja jeszcze trochę więc wszelkie rady i informacje mile widziane ![]()
![]() |
#2968 | ||
Wtajemniczenie
|
ze
Cytat:
Ja juz kurtkę mam i bardzo się cieszę Cytat:
Ostatnio moja siostra 2 tygodnie przed terminem się mnie pyta co to kaftanik, co to śpiszek itd. padłam. Tzn jak wszytko idzie dobrze i skóra sie ładnie naciąga to nie ma sensu. A jak nie bardzo to lepiej naciąć. Nie wiem jak jest w innych spzitalach ale tam, gdzie rodziłam to się pytali czy chce naciecie czy nie. Powioedziałam że chce ochrnić krocze ale jak nie bedzie wyjścia to naciąć. Niestety byłam nacieta i postrzelalam ale dzieki nacieci nic więcej mi sie nie stalo. Połozna długo walczyla by mnie nie nacinać ale jak moje dziecko wsadziło sobie rączke i rodziła sie główka z raczką to wyjścia nie było. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2969 |
Raczkowanie
|
Fistaszek dobry pomysl
![]() ej ale ja tylko napisalam o mysleniu nad szpitalem a nie ze juz do niego sie wybieram ![]() Ale ja bym wyprawki mojemu mezowi nie zostawila ani nikomu innemu bo mi to bedzie sprawialo przyjemnosc i jesli bedzie taka mozliwosc to ja ja skompletuje ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() 30.04.2015r. godz.9:44 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2970 |
Wtajemniczenie
|
Co do nacięć - nie mam zdania, szłam rodzić z nastawieniem, że położne i lekarze krzywdy mi zrobić nie chcą, więc się poddam ich opiece
![]() ![]() Zmienię temat: Wybieracie się gdzieś na Sylwestra?? ![]() Okazało się, że szykuje się nam wesele w lutym ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:28.