Grudniowe Mamusie 2014 cz. IV - Strona 83 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-11-03, 19:51   #2461
Hasiap
Rozeznanie

Dot.: Grudniowe Mamusie 2014 cz. IV

Cytat:
Napisane przez Trusiulandia Pokaż wiadomość
Mąka.też rzecz ważna :-D
Za tydzień ale fajnie!!
Ja dzisiaj pieluchy prasowalam i nie mogłam obczaic jak złożyć najlepiej
Ale nakłamałam Przecież dziś poniedziałek, a na cc mam we wtorek Ot jak mózg sam sobie przyspiesza

Cytat:
Napisane przez Chemisette Pokaż wiadomość
Ja mam taką blachę ale już pod nią nie podkładać papieru do pieczenia? Czy muszę ją czymś posmarować?
Jak blacha jest dość nowa to nie musisz smarować. Ja jeszcze nie smaruję niczym (a mam ją już od lipca chyba), ani nie podkładam papieru do pieczenia, ale moja koleżanka ma już trochę "styraną" tę blaszkę więc musi ją posmarować. Mi nigdy jeszcze nie przywarła pizza na dziurowanej blaszce

Edytowane przez Hasiap
Czas edycji: 2014-11-03 o 19:54
Hasiap jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-03, 19:55   #2462
madziqqq
Rozeznanie

Saśka sprawczyni całego zamieszania co żeś sie nie pochwaliła jak tam było po skanie?Ile twoja "pyza" waży?
A Inka ja tak czułam od początku jak zdjęcia twoje zobaczyłam, ze ty wredna i złośliwa jesteś tylko się dobrze ukrywasz :brzyda l: hahah
a teraz już na poważnie więc ja mąkę daję jaką mam nawet uwagi nie przywiązuję do tego
a z tym remontem szpitala to współczuję ale może dziecka nie pomylą
madziqqq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-03, 19:57   #2463
maczuma
Rozeznanie

Ale Ci Hasiap zazdroszczę... ja się już grudnia doczekać nie mogę!
Stary 2014-11-03, 20:03   #2464
Trusiulandia
Zakorzenienie

Ja też się "grudnia" doczekać nie mogę
Ja do pizzy daje zwykła i pół na pół woda z.mlekiem lyzeczka soli i.cukru + droższe
No i odpowiednia kolejność

13 września 2008
15
września 2012
04.04.2014 II

Julianek 16.12.14r. 5.05!
Trusiulandia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-03, 20:03   #2465
19Inka90
Wtajemniczenie

Madziqqq to dobrze ze mnie w blondzie nie widzialas bo wtedy ponoć wygladalam na rasową ....
Ja tez hasiapowej zazdraszczam !! Aczkolwiek od paru dni mam dziwne bóle krzyżowe boli w ch*olere ale tylko parę sekund i zaraz mija,tylko jak ma mnie tak cały poród bolec to trochę się cykam

Emilka
19Inka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-03, 20:10   #2466
Trusiulandia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 19Inka90 Pokaż wiadomość
Madziqqq to dobrze ze mnie w blondzie nie widzialas bo wtedy ponoć wygladalam na rasową ....
Ja tez hasiapowej zazdraszczam !! Aczkolwiek od paru dni mam dziwne bóle krzyżowe boli w ch*olere ale tylko parę sekund i zaraz mija,tylko jak ma mnie tak cały poród bolec to trochę się cykam
Inka a odpoczywasz dalej czy już nie?

13 września 2008
15
września 2012
04.04.2014 II

Julianek 16.12.14r. 5.05!
Trusiulandia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-03, 20:11   #2467
antosia5
Rozeznanie

Hello
Gratuluje wsyztskim udanych wizyt

A ja sie pochwalę ze dzis dokupiłam wsyztsko czego mi jeszcze brakowalo i juz koniec z zakupami:jupi : Tz mam jeszcze pare rzeczy na liscie, ale to bardzije zachcianki niz konieczne, wiec jak nie bedzie to nic sie nie stanie-kupi sie pozniej
Wreszcie znalazłam i spiworek podwojny do spania jaki chciałam i w dobrej cene i otulacz, i kolezanka mi wyslala pieluchy do owijania, wiec plan spełniony
A od dzis sie wziełam za pranie i nawet przyniosłam z pralni suszarke z rzeczami do domu, bo zapach mi sie podoba A ciuszki wystarczy jak teraz raz przepiorę, czy drugi raz jeszcze potem trzeba Bo teoretycznie do teminu mam jeszcze 1,5 miesiąca
A i kupilam soibie to cos z nuka co myslalam ze podobne do tego aniball, ale sie okazalo ze to co innego, do cwiczen juz po porodzie Tak to jest jak sie kupuje pod wplywem emocji a sie nie czyta No nic- ogranicze sie do masazu z olejkiem
Kurcze, wykrylam od czego mam zgagę Po tych suszonych daktylach i zurawinie Chyba za duzo wcinam tego
antosia5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-03, 20:12   #2468
sasia25
Rozeznanie

Moja pyza waży 2,5 kg wszystko dobrze, nast wizyta za 2 tyg
Dzisiaj pani kazała mi zsunąć leginsy tak mocno, że zastanawiałam się czy mam zdjąć majtki nie wiedziałam, że mała jest aż tak nisko. TZ mówi, ze "leee taki kawałeczek ma do 'przejscia', zaden problem"

antosia Pokazesz spiworek i otulacz? ja też kupiłam dzisiaj to drugie zrezygnowałam na te chwile ze spiworka, bo jak moj tz zobaczył w sklepie, to stwierdził, że dokupimy po porodzie jak zobaczymy jak duza bedzie mała smiesznie to brzmi.
Ja prałam ubranka raz i wiecej nie zamierzam.

Edytowane przez sasia25
Czas edycji: 2014-11-03 o 20:17
sasia25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-03, 20:16   #2469
Justyssia87
Rozeznanie

agata- wspolczuje, ale musiałas sie najeść strachu i ludzie dookoła też :P Dobrz ze juz wszystko okej

no z tą mąka to wazna rzecz bo tak zachwalacie ten przepis to chyba wszystko musi byc zrobione tak jak napisane, żeby wyszło takie dobre Ja w srode będę robić mniam mniam.
Hasiap- fajnie sie masz, jeszcze tylko tydzień!!

tak mi się przypomniało, główka Kubunia ma teraz 8cm i lekarz pow. ze jakby miał się teraz rodzić to bez problemu powinien ze mnie wyjść, skoro rozwarcie ma 10cm ale moze niech jeszcze tydzien, dwa posiedzi w brzuchu
Justyssia87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-03, 20:16   #2470
Hasiap
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez sasia25 Pokaż wiadomość
Moja pyza waży 2,5 kg wszystko dobrze, nast wizyta za 2 tyg
Dzisiaj pani kazała mi zsunąć leginsy tak mocno, że zastanawiałam się czy mam zdjąć majtki nie wiedziałam, że mała jest aż tak nisko. TZ mówi, ze "leee taki kawałeczek ma do 'przejscia', zaden problem"
Ja ostatnio właśnie co wizytę muszę zsuwać tak nisko, ale to może też dlatego, żeby mi gin tym żelem nie upaprał spodni
Stary 2014-11-03, 20:17   #2471
19Inka90
Wtajemniczenie

Cytat:
Inka a odpoczywasz dalej czy już nie?
Trusia nie leże juz cały czas ale tez nie biegam po imprezach xD powiedzmy ze staram się pamiętać ze jestem w ciąży

Sasia Twój TŻ ma mistrza

Emilka
Stary 2014-11-03, 20:32   #2472
Hasiap
Rozeznanie

A w ogóle to nie wiem czy Wam pisałam, czy nie, ale ostatnio po wizycie u gina kupiłam mega gruby zeszyt (ponad 300 kartek jakoś). I zamierzam w nim najpierw od początku ciąży powklejać zdjęcia z usg (mam ich mnóstwo) i po urodzeniu zapisywać w nim "przemyślenia" ze wspólnego życia z małą Jak już będzie większa to dostanie ten zeszyt ode mnie na pamiątkę
Stary 2014-11-03, 20:36   #2473
19Inka90
Wtajemniczenie

Hasiap Ja prowadzenia "Pamiętnik ciąży" i tez są tam głownie moje przemyślenia

Emilka
Stary 2014-11-03, 20:39   #2474
Hasiap
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez 19Inka90 Pokaż wiadomość
Hasiap Ja prowadzenia "Pamiętnik ciąży" i tez są tam głownie moje przemyślenia
Fajnie fajnie Ja co prawda z czasów ciąży to tylko wpiszę te ważniejsze wydarzenia, wizyty i wkleję zdjęcia z usg bo raczej nie jestem w stanie sobie przypomnieć przemyśleń Ale po porodzie mam nadzieję już pilnie zapisywać co jakiś czas te ważniejsze wydarzenia
Stary 2014-11-03, 20:41   #2475
antosia5
Rozeznanie

Cytat:

antosia Pokazesz spiworek i otulacz? ja też kupiłam dzisiaj to drugie zrezygnowałam na te chwile ze spiworka, bo jak moj tz zobaczył w sklepie, to stwierdził, że dokupimy po porodzie jak zobaczymy jak duza bedzie mała smiesznie to brzmi.
Ja prałam ubranka raz i wiecej nie zamierzam.
Nie sprawy, ale jutro obfoce, bo moim 100letnim aparatem nie wim czy jakos sie da teraz
Ja nawet zaszalałam i kupilam spiworek 50-56 (na tym etapie u nas jest podwojna rozmiarowka), jakos wieksze mi sie wydały za duże i za luźne (pani tez mi doradziła ze lepiej tak bo nie dobrze jak za duzy na początek), a chcę zobaczyc jak maluch bedzie sie w tym czuł i w czym mu bedzie wygodniej spać
Stary 2014-11-03, 20:57   #2476
Hasiap
Rozeznanie

Chwalę się dzisiejszymi prezentami dla małej
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg kl421064.jpg (41,7 KB, 28 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg kl421068.jpg (35,3 KB, 24 załadowań)
Stary 2014-11-03, 21:01   #2477
Karo89
Zakorzenienie

Sasia chodziło mi o komentarz z psychiatrą. To uważam za nietaktowne.

Cytat:
Będę mieć remont w szpitalu od 1 grudnia :ryczy:

Po co dyskutować o kimś kto nie jest z naszego forum? KONIEC Kochane baby! ;-)

jak na złość, gdyby nie mogli poczekać do nowego roku :P

Cytat:
Czy prała któraś ubranka w płatkach mydlanych? Bo niby to rozpuściłam i takie wlałam do pralki ale i tak większość została w komorze na proszek. Czy miała któraś tak?

A na necie nic nie wyczytałaś ?
Cytat:
Nawet sobie nie wyobrażam a jak z tego zamieszania mi dziecko pomylą ??
Cytat:
pomylić to nie pomylą bo przy matce ubierają opaskę na rączce lub nóżce i tam jest nazwisko matki, data urodzenia i chyba godzina. Mama musi potwierdzić te dane zanim założą.
tak, zakładają i na nóżce i na rączce, a wcześniej właśnie się potwierdza dane na nich zapisane.
Pomylone dziecko to był mój największy stres. Ale jak urodziłam, poszła położna po tżta z ciuszkami i potem to on już jej pilnował

Cytat:
Napisane przez 87agata Pokaż wiadomość
Mam nadzieje ze dyskusja juz została zakończona.moja rada taka :niech każda zajmuje się swoim brzuchem
SAsia daj znać jak tam było na scanie?
Byłam na shoppingu taki skurcz mnie w pewnym momencie złapał ze zrobiłam się blada, oblał mnie zimny pot, zaniemowilam i usiadłam na podłogę ale afera, zamieszanie mowie Wam obsługa slklepu chciała po ambulans dzwonic jaki przypal
Ciesz sie, że ktoś zwrócił uwagę, bo teraz taka znieczulica, że strach pomyśleć co by było gdyby Ci się nie polepszyło, nikt nie pomógł.

Boshhhhhh ale mi się chce dobrego ciasta
upiekłam po obiedzie rogaliki z ciasta francuskiego i dżemu - już ich nie ma. na szczęście to nie tylko ja winna temu :P

Karo89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-03, 21:17   #2478
sasia25
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez antosia5 Pokaż wiadomość
Nie sprawy, ale jutro obfoce, bo moim 100letnim aparatem nie wim czy jakos sie da teraz
Ja nawet zaszalałam i kupilam spiworek 50-56 (na tym etapie u nas jest podwojna rozmiarowka), jakos wieksze mi sie wydały za duże i za luźne (pani tez mi doradziła ze lepiej tak bo nie dobrze jak za duzy na początek), a chcę zobaczyc jak maluch bedzie sie w tym czuł i w czym mu bedzie wygodniej spać
No właśnie, gdybym teraz kupowała śpiworek, to tez brałabym 56, bo 62 jest duzy. Z drugiej strony podobno lepiej większy, żeby nie ograniczał ruchów i bądz tu mądra dlatego ja sie wstrzymam, ale Ty daj znac jak już Twoj synek zacznie w nim spac

Cytat:
Napisane przez Hasiap Pokaż wiadomość
Chwalę się dzisiejszymi prezentami dla małej
Babcia szaleje?
Stary 2014-11-03, 21:39   #2479
Hasiap
Rozeznanie

Cytat:
Babcia szaleje?
Tak właśnie
Stary 2014-11-03, 21:50   #2480
antosia5
Rozeznanie

Cytat:
No właśnie, gdybym teraz kupowała śpiworek, to tez brałabym 56, bo 62 jest duzy. Z drugiej strony podobno lepiej większy, żeby nie ograniczał ruchów i bądz tu mądra dlatego ja sie wstrzymam, ale Ty daj znac jak już Twoj synek zacznie w nim spac
No wlasnie, jedni mowi ze nowonarodzone dzicko woli ciasnej, drudzy ze ogranicza ruchy- najlepiej bedzie jak same zobaczymy co naszym dzieciom sie podoba
A mowilam ze zapomnialam o rękawiczkach,a dzis zauwazylam ze do kombinezonu mam zalaczony i szalik i rękawiczki
Jejku jestem jak głupia podniecona tym praniem i prasowaniem i przygotowaniem itd, jakbym w lotka wygrala Już nie mogę sie doczekac grudnia
A ogole gadalam z tesciową i mowie jej ze maly po skonczonym 33 tygodniu ma 2 kg, a ta do mnie ze taki duzy już to pewnie ponad 4 kg sie urodzi Kurcze nie wiem jak szybko rosną dzieci w ostatnich tygodniach, ale sie waga wydaje być dobra jak na ten wiek ciąży, więc zła jestem na nią ze mnie straszy
Stary 2014-11-03, 21:54   #2481
Ringo6
Zadomowienie

witam, bardzo dobrze, ze zareagowali, bo przynajmniej mozna sie jakos bezpieczniej w takiej sytuacji. Mamy prawo poczuc sie zle, bo przeciez lekko nie mamy. Trusia, ty masz remont, a ja tam gdzie myslalam, ze bede rodzic (bo moj lekarz tam pracuje) to mi oddzial zlikwidowali w lipcu. I teraz sie zdecydowac nie moge.
Kopniaczki 19/40
12.12.14r. <3N<3
Ringo6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-03, 21:56   #2482
Chemisette
Rozeznanie

Powiem że mi pizza wyszła i właśnie ją wcinam A większą zrobiłam dla tż i sobie upiecze jak z pracy wróci Dałam mąki pół na pół tortowej i zwykłej.

Sasia- Mała tak nisko że już się do wyjścia szykuje

Hasiap - Cudny ten komplet Bardzo lubi motywy z Kubusia Puchatka

Karo - zrobiłam tak jak na pudełku pisało, rozpuściłam w gorącej wodzie i wlałam do pralki, ale jak się połączyło z zimną to się wszystko zbrylowało i zostało w komorze zamiast do bębna polecieć. Ja tylko ciuszki do szpitala, pieluchy i rożek prałam. Resztę to już w proszku dziecięcym i dobrze bo bym zwariowała.
Chemisette jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-03, 22:39   #2483
Basjenia
Zadomowienie

przestaje się mieścić w spodnie ciążowe...
w dresach to już tego pasa nie naciągne na brzuch:/
a spodnie w biodrach ciasne....
Basjenia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-03, 22:50   #2484
bimbunia_
Raczkowanie

Kurczę pieczonę, szkoda że urwał się bardzo ciekawy dla mnie temat czyli koszt wyprawki. Sama chciałam to poruszyć tylko czekałam aż będzie bliżej końca jak już będziemy obkupione. Może nawet nie tyle koszt wyprawki ale całego przedsięwzięcia czyli ciąża+wyprawka dla dziecka i mamy (wizyty, ubrania ciążowe, meble, poród (położna czy osobny pokój poporodowy),wózek, leki, kocyki itd). Ja całość oceniam na ok 10 tysięcy. Niezależnie kto za co płaci, czyli ja mam wózek od teściowej ale też wliczam to w koszt wyprawki jak gdybym płaciła sama.

I właśnie bardzo mnie ciekawi ile wydała Linka, która sobie poszalała z zakupami z jednej strony a z drugiej ile wydała Roksape, która pomijając warunki finansowe to rodzi 3 dziecko i po prostu wie co jej potrzebne. Myślę że każda z nas za pierwszym dzieckiem kupi część rzeczy niepotrzebnie a część ważnych pominie.

Jak któraś ma ochotę jeszcze się podsumować to ja chętnie posłucham
bimbunia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-03, 23:02   #2485
sasia25
Rozeznanie

Baska, jeszcze troche, dasz rade
A spodnie dresowe z pasem masz z h&m? jakis czas temu mierzyłam, ale dla mnie s były jakby akurat, a m już na większą du.e, która aż tak mi nie urosła no ale podobno te ubrania rosną z nami, to nie wiem jak to rozumieć

Chemisette, mała niech jeszcze się tak tu nie spieszy wciąż czekamy na dom i nikt nie wie ile to jeszcze potrwa
Stary 2014-11-03, 23:18   #2486
Basjenia
Zadomowienie

dres jakiś nie markowy z lumpa. zwykłe spodnie materiałki mam z hm. pocieszam się że mają prawo być ciasne bo to 34...
ale nawet moja trenerka dzisiaj stwierdziła że mi się urosło od zeszłego czwartku....w pasie 110cm...
Stary 2014-11-03, 23:25   #2487
sasia25
Rozeznanie

110cm? ja mialam 100 juz dawno więc mnie nie strasz nawet juz nie bede sie mierzyc.
To co Ty jesz, że od czwartku urosłaś? który masz już tc?
Stary 2014-11-03, 23:49   #2488
Karo89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bimbunia_ Pokaż wiadomość
Kurczę pieczonę, szkoda że urwał się bardzo ciekawy dla mnie temat czyli koszt wyprawki. Sama chciałam to poruszyć tylko czekałam aż będzie bliżej końca jak już będziemy obkupione. Może nawet nie tyle koszt wyprawki ale całego przedsięwzięcia czyli ciąża+wyprawka dla dziecka i mamy (wizyty, ubrania ciążowe, meble, poród (położna czy osobny pokój poporodowy),wózek, leki, kocyki itd). Ja całość oceniam na ok 10 tysięcy. Niezależnie kto za co płaci, czyli ja mam wózek od teściowej ale też wliczam to w koszt wyprawki jak gdybym płaciła sama.

I właśnie bardzo mnie ciekawi ile wydała Linka, która sobie poszalała z zakupami z jednej strony a z drugiej ile wydała Roksape, która pomijając warunki finansowe to rodzi 3 dziecko i po prostu wie co jej potrzebne. Myślę że każda z nas za pierwszym dzieckiem kupi część rzeczy niepotrzebnie a część ważnych pominie.

Jak któraś ma ochotę jeszcze się podsumować to ja chętnie posłucham
przy kolejnych dzieciach ta wyprawka jest inna.
Wózka nie kupowaliśmy, mało brakło a musielibyśmy, bo przygotowywałam się do sprzedania by jak coś kupić nowszy model, żeby w razie dłużej posłużył. Ten co mamy jest po dwójce dzieciaczków plus moja córa, jest w bardzo dobrym stanie, ale myślałam kiedyś by mieć trójkę, ale to kolejne już za łaaadnych kilka lat jakby się udało
no nie ważne, wrócę do setna sprawy.
Napiszę co musiałam kupić.
pieluchy tetrowe, butelka, nowe nakładki na sutki(stwierdziłam, że nie duży koszt, a wolę nowe mieć dla drugiego dziecka), szczotka plus grzebyk, wiadomo środki higieniczne/kosmetyki/pampersy, torba do wózka bo tą co miałam od wózka dałam komuś, ręczniczki, kosmetyki/środki higieniczne dla mnie. Doszły by jeszcze ubranka, bo nie tak dużo zostało po córce, część oddałam, ale co się okazało, wróciły do mnie i jeszcze dostałam 4 razy tyle. No i matę edukacyjną bądź coś tego typu, ale też dostałam od bratowej mojej mamy. więc tutaj moja ogromna wdzięczność, że nie musiałam.

Wszystko inne miałam po pierwszym dziecku.
Jeszcze można by było się skusić np o nowy materacyk do łóżeczka.

---------- Dopisano o 23:49 ---------- Poprzedni post napisano o 23:46 ----------

Cytat:
Napisane przez Basjenia Pokaż wiadomość
przestaje się mieścić w spodnie ciążowe...
w dresach to już tego pasa nie naciągne na brzuch:/
a spodnie w biodrach ciasne....
mnie nawet cisną rajstopy, jedynie getry bawełniane, w tedy czuję się idealnie, albo dresy biodrówki. tak to wszystko ciśnie. Nawet większość bielizny mi się wżyna w ciało

Karo89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-04, 00:14   #2489
Basjenia
Zadomowienie

nabijam 35tydz..
co jem?ostatnio obiady mi średnio wchodzą za to potrafię zjeść dziennie 2-3 jabłka, banana, mandarynkę i do tego jakieś czekoladki czy ciastka owsiane. prawie codziennie wciągam jogurt i ostatnio mam ciągłą fazę na naleśniki...
Stary 2014-11-04, 00:21   #2490
BothSides
Rozeznanie

10 tys? Nigdy by mnie na dziecko nie bulo stac ciąza na nfz,teraz tylko platne badania oczu musze zrobic,porod tez bedzie za darmo. Rzeczy mam pozyczone albo kupione na allegro. W sumie to moze ok 1 tys wyszlo. Z pierwszym dzieckiem bylo podobnie
BothSides jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości