Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy - Strona 19 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-07-29, 16:29   #541
Buena Dzidzia
Wtajemniczenie

Dot.: soczewki kontaktowe

Cytat:
Napisane przez meggara Pokaż wiadomość
tak tego NoRub, chyba ze jeszcze jest jakis inny... Na plynach B&L raczej sie niezbyt znam
Ja używam ReNu NoRub od 2 lat i jestem z niego zadowolona. Bo jeśli chodzi o Solo Aqua to jakiś czas temu go miałam i nie podpasował mi.
Stary 2007-07-29, 16:39   #542
meggara
Wtajemniczenie

a jakbys go porownala (NoRub) z tym Solo Aqua? wiem ze to nie latwo tak napisac ale moze zauwazylas jakies roznice, ktore Tobie odpowiadaja/nieodpowiadaja? tak bardzo subiektywnie?
Ale koty to potęga.
Co Wizaż robi z Kobietami?
Odpowiedź:
Farmaceutka
meggara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-29, 16:43   #543
Buena Dzidzia
Wtajemniczenie

Tak jak napisałam miałam go dość dawno temu ten Solo Aqua i szczerze mówiąc sama nie pamiętam czemu mi nie podpasował Wykorzystałam wtedy cały, ale już go więcej nie kupiłam. A jak Twoje odczucia na temat Solo Aqua? Może skuszę się na niego ponownie
Stary 2007-07-29, 17:13   #544
Luzia
Zakorzenienie

hmm.. a ja mam takie pytanko..
juz od dawna nosze sie z zamiarem zakupu soczewek, ale jakos zawsze to odwlekalam, bo ciagle myslalam ze bez okularow tez jakos widze.. no ale jednak nie widze :P wiec postanowilam sie w koncu udac do okulisty, zarejstrowalam sie juz.
Ale tu mam pytanko.. jak to jest z zakupem pierwszych soczewek? jakis rok temu, kiedy wymienialam sobie szkla w okularach (na mocniejsze, niestety slepne :P ) zapytalam o soczewki. Okulistka powiedziala mi, ze wybiera soczewki i ogolnie robi badanie, ale soczewki musze kupic u niej i koszt tych soczewek na 3 miesiace to 100zl. Wspominala cos o tym, ze sa to 3 pary soczewek miesiacznych. I tu moje pytanie. Czy wszystkie okulistki przeprowadzaja pierwsze badanie w taki sposob ze trzeba u nich od razu kupic soczewki? czy mozna dostac tez recepte tak jak na okulary a soczewki kupic w wybranym salonie optycznym? Tak sie wlasnie zastanawiam, czy nie bede musiala tez kupic od razu u niej plynu do soczewek... Bo boje sie ze zaskoczy mnie jakas wielgasna cena..
Luzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-29, 17:25   #545
Buena Dzidzia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Luzia Pokaż wiadomość
hmm.. a ja mam takie pytanko..
juz od dawna nosze sie z zamiarem zakupu soczewek, ale jakos zawsze to odwlekalam, bo ciagle myslalam ze bez okularow tez jakos widze.. no ale jednak nie widze :P wiec postanowilam sie w koncu udac do okulisty, zarejstrowalam sie juz.
Ale tu mam pytanko.. jak to jest z zakupem pierwszych soczewek? jakis rok temu, kiedy wymienialam sobie szkla w okularach (na mocniejsze, niestety slepne :P ) zapytalam o soczewki. Okulistka powiedziala mi, ze wybiera soczewki i ogolnie robi badanie, ale soczewki musze kupic u niej i koszt tych soczewek na 3 miesiace to 100zl. Wspominala cos o tym, ze sa to 3 pary soczewek miesiacznych. I tu moje pytanie. Czy wszystkie okulistki przeprowadzaja pierwsze badanie w taki sposob ze trzeba u nich od razu kupic soczewki? czy mozna dostac tez recepte tak jak na okulary a soczewki kupic w wybranym salonie optycznym? Tak sie wlasnie zastanawiam, czy nie bede musiala tez kupic od razu u niej plynu do soczewek... Bo boje sie ze zaskoczy mnie jakas wielgasna cena..
Coś mi się wydaje, że okulista chce zarobić.
To czy mogę nosić soczewki nie badała moja okulistka w przychodni tylko w salonie optycznym, gdzie płaciło się tylko za badanie i gratis dostawało się pierwsza parę miesięcznych soczewek J&J. Często takie promocje przychodzą mi na maila. Do okulistki chodzę regularnie na kotrole i wszystko jest ok.
Pozatym ja noszę soczewki 3 miesięczne i para kosztuje 35 zł B&L.
Wcale nie musisz kupować soczewek czy płynu u okulistki.
Stary 2007-07-29, 17:32   #546
Luzia
Zakorzenienie

i ile kosztowalo takie badanie w salonie optycznym? pamietasz moze?

Stary 2007-07-29, 17:34   #547
Buena Dzidzia
Wtajemniczenie

Cytat:
i ile kosztowalo takie badanie w salonie optycznym? pamietasz moze?
50 zł, ale tak jak pisałam w tym soczewki miesięczne gratis J&J. A i jeszcze po miesiącu drugie badanie gratis w tym salonie, żeby sprawdzić czy wszystko ok

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-07-29, 17:42   #548
Luzia
Zakorzenienie

To moze czas zebym poszukala sobie jakiegos salonu zamiast okulistki? sama nie wiem.. bo potem i tak mam w planach kupowac na allegro bo wiem, ze ceny roznia sie od tych w salonach..
A w takim salonie badanie wykonuje kto? osoba ktora sprzedaje w nim, czy moze w okreslonych godzinach przyjmuje okulista?

Stary 2007-07-29, 17:49   #549
Buena Dzidzia
Wtajemniczenie

Cytat:
To moze czas zebym poszukala sobie jakiegos salonu zamiast okulistki? sama nie wiem.. bo potem i tak mam w planach kupowac na allegro bo wiem, ze ceny roznia sie od tych w salonach..
A w takim salonie badanie wykonuje kto? osoba ktora sprzedaje w nim, czy moze w okreslonych godzinach przyjmuje okulista?
Ja kupuję soczewki na Allegro. Para wychodzi 28 zł + 7 zł przesyłka czyli 35 zł na 3 miesiące. Tak jak już pisałam dobór soczewek był wykonywany w salonie gdzie najpierw poszłam i umówiłam się na badanie na dzień kiedy przyjmowała tam okulistka. Także badania nie robi osoba stojąca za ladą w salonie.
Pozatym wcale nie musisz rezygnować z dotychczasowej okulistki, poprostu niech ona nie sprzedaje Ci soczewek i na nich nie zarabia.
Ja chodzę do kotroli do okulistki w przychodni do dziś. W salonie miałam tylko dobór soczewek.
Stary 2007-07-29, 18:07   #550
Iwonalodz
Zakorzenienie

Cytat:
Ale może pierwsza parę to kup i niech Cię nauczą zakładać i zdejmować soczewki, bo to jednak lepiej, jak ktoś pokaże. Nie ma różnicy, czy robisz badania w salonie, czy u okulistki, bo tu i tu badanie robi lekarz. I nie musisz się zgadzać na kupno zaproponowanych soczewek. Lekarz zazwyczaj na kartce pisze jakie powinnas nosić, opcje, krzywizne itd. i możesz w wiekszości zakładów optycznych poprosić o próbne albo sami takie proponują.

Iwonalodz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-29, 18:12   #551
Buena Dzidzia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Iwonalodz Pokaż wiadomość
Ale może pierwsza parę to kup i niech Cię nauczą zakładać i zdejmować soczewki, bo to jednak lepiej, jak ktoś pokaże.
No właśnie zapomniałam dodać, że do tej mojej gratisowej pierwszej pary była nauka zakładania i ściągania soczewek. Pani okulistka mnie uczyła

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-07-29, 18:24   #552
Luzia
Zakorzenienie

ale ta okulistka powiedziala mi wlasnie ze badanie zrobi ale tylko i wylacznie jesli kupie u niej te soczewki.. troche to dziwne :| ale chyba i tak sie na to zdecyduje, bo w salonie zaplacila bym powiedzmy te 50zl, a soczewki mialabym tylko na miesiac. Tutaj za kolejne 50zl dostane 2 pary soczewek po 25zl na miesiac, wiec to chyba jakos strasznie drogo nie jest.. a potem tez bede kupowala 3 miesieczne na allegro..
Chociaz i tak strasznie nie podoba mi sie to, ze bez kupna soczewek nie ma badania..

Stary 2007-07-29, 19:45   #553
meggara
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Buena Dzidzia Pokaż wiadomość
Tak jak napisałam miałam go dość dawno temu ten Solo Aqua i szczerze mówiąc sama nie pamiętam czemu mi nie podpasował Wykorzystałam wtedy cały, ale już go więcej nie kupiłam. A jak Twoje odczucia na temat Solo Aqua? Może skuszę się na niego ponownie
Coz jak dla mnie to on nie byl komfortowy. po 1 ze bym drogi a po 2 ze po nim jakies "śliskie" soczewki byly i ciezko sie je zakladalo... wiec ja z pewnoscia zostaje przy optii free
Ale koty to potęga.
Odpowiedź:
Farmaceutka
Stary 2007-07-29, 20:20   #554
Luzia
Zakorzenienie

a jak to jest z tymi plynami? czytalam gdzies, ze nie kazdy plyn pasuje do danych soczewek.. czyli do danych soczewek jest jeden plyn? czy jak? :P
ale ja mam duzo glupich pytan

Stary 2007-07-29, 20:27   #555
Buena Dzidzia
Wtajemniczenie

Cytat:
a jak to jest z tymi plynami? czytalam gdzies, ze nie kazdy plyn pasuje do danych soczewek.. czyli do danych soczewek jest jeden plyn? czy jak? :P
Wydaje mi się, że takie płyny ogólnodostępne jak w salonach optycznych są ogólnie skierowane do użytkowników soczewek miękkich, na płynach pisze, że przeznaczone do pielęgnacji właśnie soczewek miękkich. Ja wypróbowałam już różne, ale od 2 lat niezmiennie używam ReNu NoRub bo najbardziej mi odpowiada. Myślę, że trzeba wypróbować różnych żeby natrafić na właśnie ten "nasz".
Ale takiech informacji napewno udzieli Ci osoba dobierająca soczewki, czyli okulista.
Stary 2007-07-29, 21:23   #556
meggara
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Buena Dzidzia Pokaż wiadomość
Wydaje mi się, że takie płyny ogólnodostępne jak w salonach optycznych są ogólnie skierowane do użytkowników soczewek miękkich, na płynach pisze, że przeznaczone do pielęgnacji właśnie soczewek miękkich. Ja wypróbowałam już różne, ale od 2 lat niezmiennie używam ReNu NoRub bo najbardziej mi odpowiada. Myślę, że trzeba wypróbować różnych żeby natrafić na właśnie ten "nasz".
Ale takiech informacji napewno udzieli Ci osoba dobierająca soczewki, czyli okulista.
mnie nie polecala zadnego. Z musu kupilam ten ktory mieli w salonie (najdrozszy) solo aqua care bo i sie nawet nie znalam wiec co? Teraz jestem ciut madrzejsza i wkrecona wten biznes
Ja trafilam na promocje akurat przy doborze soczewek:
placilam za badanie 50zl a soczewki gratis. Pytala mnie sie okulistka jakie bym chcilala, do czego maja mi sluzyc (miesieczne, na oboz) wiec zdecydowala ze da mi optixy. A normalnie to badanie 50zl + 50 za pare soczewek. i do kontroli gdyby sie cos dzialo
Ale koty to potęga.
Odpowiedź:
Farmaceutka
Stary 2007-07-29, 21:24   #557
lalaith
Zakorzenienie

Co do płynów myślę że to kwestia indywidualna. Bla mnie np Solo Care był bardzo dobry, a B&L niemiłosiernie wysuszał mi oczy. Teraz zamówiłam sobie Opti Free ale jeszcze go nie zaczelam używać, tak dla porównania.
Generalnie jest tak, że jak ktoś używa soczewki B&L to do nich jest płyn No Rub, do soczewek J&J Opti Alcona, a do soczewek Ciby Solo Care czy inne płyny tej firmy, ale nie jest to reguła, jak komuś lepiej pasuje jakiś płyn to chyba lepiej żeby go własnie używał. Tylko powinno się co jakiś czas zmieniać płyny żeby oczy się nie "uzależniły" od jednego.
A i bardzo ważne żeby nie mieszać płynów, 1 soczewki = 1 płyn (1 firmy), bo mieszanka płynów może wywołać reakcję alergiczną.

Co do pływania w soczewkach myślę że najlepszym wyjściem jest używanie okularków ochronnych do pływania. Wtedy można używać soczewek bez obaw. Nie wiem jaki sens ma pływanie w okularach optycznych, przecież jak są mokre czy zaparowane to i tak nic w nich nie widać. Już lepiej wtedy w ogóle z nich zrezygnować, przynajmniej tak na moje oko ;p

Iwonko, a jakich soczewek, żeli, kropli, używa ta Twoja przyjaciolka co ma problemy z suchymi oczkami, jak sobie radzi ?
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-29, 23:04   #558
Iwonalodz
Zakorzenienie

Cytat:
Na wszytkie Twoje pytania, wcale nie głupie, bo każdy ma takie na poczatku, odpowie lekarz.
Tak, jak dobierze Ci soczewki tak samo doradzi płyn. Może masz oko z tendencja do suchości? albo Ci powie, że możesz używać obojetnie których, na zasadzie dopasowania pod siebie, tak, jak żel pod prysznic, czy podkład.

Cytat:
Napisane przez lalaith Pokaż wiadomość
Iwonko, a jakich soczewek, żeli, kropli, używa ta Twoja przyjaciolka co ma problemy z suchymi oczkami, jak sobie radzi ?
Moja przyjacióka to nie wiem, jakich używa musiałabym przy okazji spytać. Ja używam, bo dużo siedzę przy komputerze kropli GenTeal i bardoz jestem zadowolona, ok.24zł kosztują. Kiedyś używałam dawno temu zreszta sztucznych łez firmy Alcon, ale te sa lepsze, bo są w żelu takim jakby. Łagodzą oko w ogóle w sposób odczuwalny. Ale tego typu preparaty to okulista dobiera nie powinno się samemu.

Stary 2007-07-30, 11:07   #559
meggara
Wtajemniczenie

Cytat:
Moja przyjacióka to nie wiem, jakich używa musiałabym przy okazji spytać. Ja używam, bo dużo siedzę przy komputerze kropli GenTeal i bardoz jestem zadowolona, ok.24zł kosztują. Kiedyś używałam dawno temu zreszta sztucznych łez firmy Alcon, ale te sa lepsze, bo są w żelu takim jakby. Łagodzą oko w ogóle w sposób odczuwalny. Ale tego typu preparaty to okulista dobiera nie powinno się samemu.
A gdzie je kupujesz? Mozna je dostac w aptece? Czy sa na recepte?
Ale koty to potęga.
Odpowiedź:
Farmaceutka
Stary 2007-07-30, 11:55   #560
Płazik
Raczkowanie

jeżeli ktoś ma bardzo ciemne brązowe oczy? Chciałabym mieć błękitne.. Są jakieś soczewki , które pokryją moją barwę by uzyskać ładny kolor, a nie jakis sraczkowaty? Miał ktoś taki problem?

Moja skromna galeria :

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=381397
Płazik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-30, 12:34   #561
Buena Dzidzia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Płazik Pokaż wiadomość
jeżeli ktoś ma bardzo ciemne brązowe oczy? Chciałabym mieć błękitne.. Są jakieś soczewki , które pokryją moją barwę by uzyskać ładny kolor, a nie jakis sraczkowaty? Miał ktoś taki problem?
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=49652
Stary 2007-07-30, 13:04   #562
Iwonalodz
Zakorzenienie

Cytat:
A gdzie je kupujesz? Mozna je dostac w aptece? Czy sa na recepte?
Ja je kupuje w Osrodku, gdzie badam sobie wzrok, sa tam tez płyny i szkła. Musisz poszukać, nie wiem, czy Fiellmann i inne tego typu punkty mają ta firme, ale może mogą sprowadzić.
Ale powtarzam nie wszystkie szkła współgrają ze wszystkimi kroplami i żelami i nie każde oko potrzebuje tego samego, lepiej spytać lekarza.

Stary 2007-07-30, 13:28   #563
meggara
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja je kupuje w Osrodku, gdzie badam sobie wzrok, sa tam tez płyny i szkła. Musisz poszukać, nie wiem, czy Fiellmann i inne tego typu punkty mają ta firme, ale może mogą sprowadzić.
Ale powtarzam nie wszystkie szkła współgrają ze wszystkimi kroplami i żelami i nie każde oko potrzebuje tego samego, lepiej spytać lekarza.
Dziekuje Iwono milo ze przestrzegasz przed ew. komplikacjami bo oczy to niezwykle wrazliwy organ niestety moja okulistka, mino ze prywatna polecila ktople "a comod" a to sa zwykle takie nijakie typu sztuczne lzy do przeplukania ale specjalnie jakos nie nawilzaja... A tyle razy juz szukalam kropli, ktore dobrze nawilza i sa za przystepna cene
Jak tylko wroci z urlopu musze sie do niej wybrac i chciec jakies nawilzajace, inne.
Ale koty to potęga.
Odpowiedź:
Farmaceutka
Stary 2007-07-30, 13:47   #564
Iwonalodz
Zakorzenienie

Cytat:
Dziekuje Iwono milo ze przestrzegasz przed ew. komplikacjami bo oczy to niezwykle wrazliwy organ niestety moja okulistka, mino ze prywatna polecila ktople "a comod" a to sa zwykle takie nijakie typu sztuczne lzy do przeplukania ale specjalnie jakos nie nawilzaja... A tyle razy juz szukalam kropli, ktore dobrze nawilza i sa za przystepna cene
Jak tylko wroci z urlopu musze sie do niej wybrac i chciec jakies nawilzajace, inne.
Ja wczesniej używałam sztucznych łez Alcona były bardoz dobre, ale wolę te bo maja taką jakby postać żelu. Zresztą w żelu też sa te krople, jesli ktos woli, więc może spytaj okulistkę o nie? one bardzo fajnie "chronią" oko przed zmęczeniem komputerowym, w sensie przynoszenia takiej doraźnej ulgi.

Stary 2007-07-30, 19:54   #565
mala77
Zakorzenienie

Rewelacyjne jak dla mnie są Aquifi /?/ Ciby. Można je stosowac na soczewki i mają bardzo małą pojemnośc co jest ważne, bo nie zdążą się przeterminowac.
Płynów używałam różnych i nie widzę różnicy między OptiFree a Solo Care. Używam Solo bo mają fajniejszy pojemniczek.
mala77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-30, 20:45   #566
lalaith
Zakorzenienie

GenTeal to sztuczne łzy i można ich bez obaw używać na soczewki jeśli się ma suchość oka, nie trzeba się w tym celu konsultować z lekarzem!
Mi okulistka powiedziała, że sztucznych łez można używać bez obaw, bez umiaru i nie da się od nich uzależnić. Po prostu jak się czuje dyskomfort podczas noszenia soczewek to powinno się jakieś mieć pod ręką. I mało tego, można sobie popróbować różne i wybrać te które właśnie dla Ciebie będą najlepsze.
Preparaty tego typu nie wywołują żadnych skutków ubocznych i są całkowicie bezpieczne, bo to tak jak łzy, tylko po prostu gdy się swoich ma za mało trzeba sobie je dodatkowo wlewać do oczu.

Inaczej jest z kroplami do oczu, które mają rózne składy, w różnych celach się ich używa, nie można przekraczać konkretnej dawki i mogą wywołać rózne nieporządane efekty w przypadku niewłaściwego użytkowania, nadużywania, czy po prostu stosowania na własną rękę bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem (no chyba że to jakieś jednorazowe podrażnienie).
Poza tym te drugie mają w sobie zawsze jakieś składniki konserwujące i dlatego nie można ich używać na soczewki, tylko trzeba je najpierw zdjąć i odczekać jakiś czas przed ponownym założeniem.
Stary 2007-07-30, 21:34   #567
joanna453
Wtajemniczenie

Dziewczyny mam do Was pytanie- tak od około 4 lat nosze soczewki- badania miałam robione i nie wykazały zadnych przeciwskazań do noszenia szkieł- ale zauważam ostatnio, że jedno oko mi niemiłosiernie po nich czerwienieje- jest podrażnione potem przez mniejwiecej 2 dni nie ma mowy o soczewkach- okulistka powiedziała, że to normalne:/ ale chyba troche mnie zbyła- na internecie przeczytałam, że może się tak dziać jak organizm zaczyna odrzucać soczewkiboże ja nawet nie chce o tym myslec mam wade -3, 75 i noszenie okularów to dla mnie udreka także mam pyt- ma któras z was takie dolegliwości????

Bloguję
joanna453 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-30, 22:51   #568
Iwonalodz
Zakorzenienie

Cytat:
GenTeal to sztuczne łzy i można ich bez obaw używać na soczewki jeśli się ma suchość oka, nie trzeba się w tym celu konsultować z lekarzem!
Mi okulistka powiedziała, że sztucznych łez można używać bez obaw, bez umiaru i nie da się od nich uzależnić. Po prostu jak się czuje dyskomfort podczas noszenia soczewek to powinno się jakieś mieć pod ręką. I mało tego, można sobie popróbować różne i wybrać te które właśnie dla Ciebie będą najlepsze.
Preparaty tego typu nie wywołują żadnych skutków ubocznych i są całkowicie bezpieczne, bo to tak jak łzy, tylko po prostu gdy się swoich ma za mało trzeba sobie je dodatkowo wlewać do oczu.

Inaczej jest z kroplami do oczu, które mają rózne składy, w różnych celach się ich używa, nie można przekraczać konkretnej dawki i mogą wywołać rózne nieporządane efekty w przypadku niewłaściwego użytkowania, nadużywania, czy po prostu stosowania na własną rękę bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem (no chyba że to jakieś jednorazowe podrażnienie).
Poza tym te drugie mają w sobie zawsze jakieś składniki konserwujące i dlatego nie można ich używać na soczewki, tylko trzeba je najpierw zdjąć i odczekać jakiś czas przed ponownym założeniem.
Widocznie, co lekarz to inna opinia. Moja lekarka mi powiedziała, że jeśli chodzi o jakiekolwiek produkty do oczu, nie mówię tu o lekach, to powinno się konsultować z lekarzem. Pomijam dobór soczewek, bo to oczywiste, czy w dalszej fazie próbowania na sobie płynów do szkieł. Mówię o sztucznych łzach w postaci kropli czy żelu. Np. ja mam bardzo suche oczy i potrzebuję czegoś mega nawilżającego, a przy tym delikatnego i wolałam żeby dobrała mi to okulistka niż miałabym próbować wszystkiego na moich oczach.

A co do kropli do oczu to niektóre sa takie, że nie mozna nosić w trakcie ich uzywania, czyli kuracji w ogóle szkieł, bo metnieje wzrok i w połączeniu oko-szkło lek nie działa, a może szkodzić. Sama tak miałam i pzrez tydzień niestety musiałam nosić okulary. Dość traumatyczne przeżycie dla mnie od 10 lat noszącej soczewki, ale myślę, że dla większości osób noszących szkła.

Cytat:
Napisane przez mala77 Pokaż wiadomość
Rewelacyjne jak dla mnie są Aquifi /?/ Ciby. Można je stosowac na soczewki i mają bardzo małą pojemnośc co jest ważne, bo nie zdążą się przeterminowac.
Płynów używałam różnych i nie widzę różnicy między OptiFree a Solo Care. Używam Solo bo mają fajniejszy pojemniczek.
Mala to widocznie masz szczęscie i "dobre" oczy ja niestety odczuwam właśnie na oczach subtelne, ale jednak różnice. I tez używam małych opakowań

Cytat:
Napisane przez joanna453 Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam do Was pytanie- tak od około 4 lat nosze soczewki- badania miałam robione i nie wykazały zadnych przeciwskazań do noszenia szkieł- ale zauważam ostatnio, że jedno oko mi niemiłosiernie po nich czerwienieje- jest podrażnione potem przez mniejwiecej 2 dni nie ma mowy o soczewkach- okulistka powiedziała, że to normalne:/ ale chyba troche mnie zbyła- na internecie przeczytałam, że może się tak dziać jak organizm zaczyna odrzucać soczewkiboże ja nawet nie chce o tym myslec mam wade -3, 75 i noszenie okularów to dla mnie udreka także mam pyt- ma któras z was takie dolegliwości????
A może to własnie suchość oka się tak objawia? powinno się kilka razy dziennie oko nawilżać, szczególnie, gdy siedzimy przed kompem.

Stary 2007-07-31, 17:43   #569
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Widocznie, co lekarz to inna opinia. Moja lekarka mi powiedziała, że jeśli chodzi o jakiekolwiek produkty do oczu, nie mówię tu o lekach, to powinno się konsultować z lekarzem. Pomijam dobór soczewek, bo to oczywiste, czy w dalszej fazie próbowania na sobie płynów do szkieł. Mówię o sztucznych łzach w postaci kropli czy żelu. Np. ja mam bardzo suche oczy i potrzebuję czegoś mega nawilżającego, a przy tym delikatnego i wolałam żeby dobrała mi to okulistka niż miałabym próbować wszystkiego na moich oczach.
Wiesz, mi tez moja pierwsza okulistka tak powiedziala i niestety tak robilam :/ Niestety, bo lekarz patrzac na Twoje oczy tak naprawde nie zawsze jest do konca Ci w stanie powiedziec jakie soczewki, krople, żele beda dla Ciebie najlepsze. Musiałby być magikiem, bo skąd ma niby wiedzieć że Twoje oczy nie zareaguja podraznieniem na jakis material z ktorego zrobiona jest soczewka, albo alergia na jakis skladnik plynu czy kropli jesli nigdy wczesniej nie miały z nim kontaktu??? A są oczy bardzo wrażliwe, które reagują tak na rózne rzeczy i niestety nie da się tego w 100% wykluczyć.
I tak ganiałam do tej okulistki co kilka miesiecy, za kazde badanie placilam grube pieniadze i bylam zalamana, ale na moje szczescie po tym jak przepisala mi soczewki, ktore tak podraznily mi oczy ze musialam z nich zrezygnowac na kilka miesiecy (a Ty mi mowisz o tygodniu!) zrezygnowalam z niej i znalazłam fantastyczna okulistke, ktora jest ordynatorem chirurgii oka i wielu prawie slepym ludziom przywrocila widzenie i ona mi to wszystko wytlumaczyla. A potem zaczelam nosic soczewki, ktorych ta pierwsza pani mi nosic nie pozwolila bo powiedziala ze beda dla mnie bardzo zle i okazaly sie bardzo dobre. Ale niestety po tamtych ktore podraznily mi tak strasznie oczy nadal jeszcze moje oczy nie wrocily do stanu poprzedniego wiec teraz na wakacje postanowilam pochodzic w okularach, zeby sobie moje oczy odpoczely, a po wakacjach znowu zamierzam wrocic do soczewek, mam tylko nadzieje ze bede mogla bo jak nie to sie chyba zabije

Cytat:
Mala to widocznie masz szczęscie i "dobre" oczy ja niestety odczuwam właśnie na oczach subtelne, ale jednak różnice. I tez używam małych opakowań
Mysle ze to Ty masz szczescie ze nosisz soczewki 10 lat i ze nie mialas z tym zadnych problemow. Aha i wcale nie masz takich strasznie suchych oczu, skoro krople Ci pomogly, mi np GenTeal w ogole nie pomogl, niestety.
Stary 2007-07-31, 18:00   #570
Iwonalodz
Zakorzenienie

Cytat:
Wiesz, mi tez moja pierwsza okulistka tak powiedziala i niestety tak robilam :/ Niestety, bo lekarz patrzac na Twoje oczy tak naprawde nie zawsze jest do konca Ci w stanie powiedziec jakie soczewki, krople, żele beda dla Ciebie najlepsze. Musiałby być magikiem, bo skąd ma niby wiedzieć że Twoje oczy nie zareaguja podraznieniem na jakis material z ktorego zrobiona jest soczewka, albo alergia na jakis skladnik plynu czy kropli jesli nigdy wczesniej nie miały z nim kontaktu??? A są oczy bardzo wrażliwe, które reagują tak na rózne rzeczy i niestety nie da się tego w 100% wykluczyć.
I tak ganiałam do tej okulistki co kilka miesiecy, za kazde badanie placilam grube pieniadze i bylam zalamana, ale na moje szczescie po tym jak przepisala mi soczewki, ktore tak podraznily mi oczy ze musialam z nich zrezygnowac na kilka miesiecy (a Ty mi mowisz o tygodniu!) zrezygnowalam z niej i znalazłam fantastyczna okulistke, ktora jest ordynatorem chirurgii oka i wielu prawie slepym ludziom przywrocila widzenie i ona mi to wszystko wytlumaczyla. A potem zaczelam nosic soczewki, ktorych ta pierwsza pani mi nosic nie pozwolila bo powiedziala ze beda dla mnie bardzo zle i okazaly sie bardzo dobre. Ale niestety po tamtych ktore podraznily mi tak strasznie oczy nadal jeszcze moje oczy nie wrocily do stanu poprzedniego wiec teraz na wakacje postanowilam pochodzic w okularach, zeby sobie moje oczy odpoczely, a po wakacjach znowu zamierzam wrocic do soczewek, mam tylko nadzieje ze bede mogla bo jak nie to sie chyba zabije

Mysle ze to Ty masz szczescie ze nosisz soczewki 10 lat i ze nie mialas z tym zadnych problemow. Aha i wcale nie masz takich strasznie suchych oczu, skoro krople Ci pomogly, mi np GenTeal w ogole nie pomogl, niestety.
Ja mam bardzo dobrego okulistę i to jest mój podstawowy sukces
A o oczy ja bardzo dbam, nie tylko zewnetrznie, ale i od wewnątrz itd.
Nie mam bardzo suchych oczu, mam po prostu czasem suche, ale wrazliwe bardzo, bo szybko pękają mi w nich naczynka np. a przed Gen Tealem miałam kilka próbek innych kropli i też słabo mi pomagały.
A ja np. nie mogę nosić ponoć super nowoczesnych Pure Vision Bauscha i niestety sama sobie takie zamówiłam w necie, żeby poprawić zdrowie oczu, skoro one takie nowoczesne i niestety musiałam je wywalić, nie sa dla mnie silikonowe szkła.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości