|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#541 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: soczewki kontaktowe
Ja używam ReNu NoRub od 2 lat i jestem z niego zadowolona. Bo jeśli chodzi o Solo Aqua to jakiś czas temu go miałam i nie podpasował mi.
![]() |
#542 |
Wtajemniczenie
|
a jakbys go porownala (NoRub) z tym Solo Aqua? wiem ze to nie latwo tak napisac ale moze zauwazylas jakies roznice, ktore Tobie odpowiadaja/nieodpowiadaja? tak bardzo subiektywnie?
![]()
![]() |
#543 |
Wtajemniczenie
|
Tak jak napisałam miałam go dość dawno temu ten Solo Aqua i szczerze mówiąc sama nie pamiętam czemu mi nie podpasował
![]() ![]()
![]() |
#544 |
Zakorzenienie
|
hmm.. a ja mam takie pytanko..
juz od dawna nosze sie z zamiarem zakupu soczewek, ale jakos zawsze to odwlekalam, bo ciagle myslalam ze bez okularow tez jakos widze.. no ale jednak nie widze :P wiec postanowilam sie w koncu udac do okulisty, zarejstrowalam sie juz. Ale tu mam pytanko.. jak to jest z zakupem pierwszych soczewek? jakis rok temu, kiedy wymienialam sobie szkla w okularach (na mocniejsze, niestety slepne :P ) zapytalam o soczewki. Okulistka powiedziala mi, ze wybiera soczewki i ogolnie robi badanie, ale soczewki musze kupic u niej i koszt tych soczewek na 3 miesiace to 100zl. Wspominala cos o tym, ze sa to 3 pary soczewek miesiacznych. I tu moje pytanie. Czy wszystkie okulistki przeprowadzaja pierwsze badanie w taki sposob ze trzeba u nich od razu kupic soczewki? czy mozna dostac tez recepte tak jak na okulary a soczewki kupic w wybranym salonie optycznym? Tak sie wlasnie zastanawiam, czy nie bede musiala tez kupic od razu u niej plynu do soczewek... Bo boje sie ze zaskoczy mnie jakas wielgasna cena.. |
![]() ![]() |
![]() |
#545 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
To czy mogę nosić soczewki nie badała moja okulistka w przychodni tylko w salonie optycznym, gdzie płaciło się tylko za badanie i gratis dostawało się pierwsza parę miesięcznych soczewek J&J. Często takie promocje przychodzą mi na maila. Do okulistki chodzę regularnie na kotrole i wszystko jest ok. Pozatym ja noszę soczewki 3 miesięczne i para kosztuje 35 zł B&L. Wcale nie musisz kupować soczewek czy płynu u okulistki.
![]() ![]() |
![]() |
#546 |
Zakorzenienie
|
i ile kosztowalo takie badanie w salonie optycznym? pamietasz moze?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#547 |
Wtajemniczenie
|
50 zł, ale tak jak pisałam w tym soczewki miesięczne gratis J&J. A i jeszcze po miesiącu drugie badanie gratis w tym salonie, żeby sprawdzić czy wszystko ok
![]()
![]() |
#548 |
Zakorzenienie
|
To moze czas zebym poszukala sobie jakiegos salonu zamiast okulistki? sama nie wiem.. bo potem i tak mam w planach kupowac na allegro bo wiem, ze ceny roznia sie od tych w salonach..
A w takim salonie badanie wykonuje kto? osoba ktora sprzedaje w nim, czy moze w okreslonych godzinach przyjmuje okulista? |
![]() ![]() |
![]() |
#549 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Pozatym wcale nie musisz rezygnować z dotychczasowej okulistki, poprostu niech ona nie sprzedaje Ci soczewek i na nich nie zarabia. Ja chodzę do kotroli do okulistki w przychodni do dziś. W salonie miałam tylko dobór soczewek.
![]() ![]() |
![]() |
#550 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#551 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#552 |
Zakorzenienie
|
ale ta okulistka powiedziala mi wlasnie ze badanie zrobi ale tylko i wylacznie jesli kupie u niej te soczewki.. troche to dziwne :| ale chyba i tak sie na to zdecyduje, bo w salonie zaplacila bym powiedzmy te 50zl, a soczewki mialabym tylko na miesiac. Tutaj za kolejne 50zl dostane 2 pary soczewek po 25zl na miesiac, wiec to chyba jakos strasznie drogo nie jest.. a potem tez bede kupowala 3 miesieczne na allegro..
Chociaz i tak strasznie nie podoba mi sie to, ze bez kupna soczewek nie ma badania.. |
![]() ![]() |
![]() |
#553 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#554 |
Zakorzenienie
|
a jak to jest z tymi plynami? czytalam gdzies, ze nie kazdy plyn pasuje do danych soczewek.. czyli do danych soczewek jest jeden plyn? czy jak? :P
ale ja mam duzo glupich pytan ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#555 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale takiech informacji napewno udzieli Ci osoba dobierająca soczewki, czyli okulista.
![]() ![]() |
![]() |
#556 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja trafilam na promocje akurat przy doborze soczewek: placilam za badanie 50zl a soczewki gratis. Pytala mnie sie okulistka jakie bym chcilala, do czego maja mi sluzyc (miesieczne, na oboz) wiec zdecydowala ze da mi optixy. A normalnie to badanie 50zl + 50 za pare soczewek. i do kontroli gdyby sie cos dzialo ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#557 |
Zakorzenienie
|
Co do płynów myślę że to kwestia indywidualna. Bla mnie np Solo Care był bardzo dobry, a B&L niemiłosiernie wysuszał mi oczy. Teraz zamówiłam sobie Opti Free ale jeszcze go nie zaczelam używać, tak dla porównania.
Generalnie jest tak, że jak ktoś używa soczewki B&L to do nich jest płyn No Rub, do soczewek J&J Opti Alcona, a do soczewek Ciby Solo Care czy inne płyny tej firmy, ale nie jest to reguła, jak komuś lepiej pasuje jakiś płyn to chyba lepiej żeby go własnie używał. Tylko powinno się co jakiś czas zmieniać płyny żeby oczy się nie "uzależniły" od jednego. A i bardzo ważne żeby nie mieszać płynów, 1 soczewki = 1 płyn (1 firmy), bo mieszanka płynów może wywołać reakcję alergiczną. Co do pływania w soczewkach myślę że najlepszym wyjściem jest używanie okularków ochronnych do pływania. Wtedy można używać soczewek bez obaw. Nie wiem jaki sens ma pływanie w okularach optycznych, przecież jak są mokre czy zaparowane to i tak nic w nich nie widać. Już lepiej wtedy w ogóle z nich zrezygnować, przynajmniej tak na moje oko ;p Iwonko, a jakich soczewek, żeli, kropli, używa ta Twoja przyjaciolka co ma problemy z suchymi oczkami, jak sobie radzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#558 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak, jak dobierze Ci soczewki tak samo doradzi płyn. Może masz oko z tendencja do suchości? albo Ci powie, że możesz używać obojetnie których, na zasadzie dopasowania pod siebie, tak, jak żel pod prysznic, czy podkład. Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#559 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#560 |
Raczkowanie
|
jeżeli ktoś ma bardzo ciemne brązowe oczy? Chciałabym mieć błękitne..
![]() ![]()
#561 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#562 |
Zakorzenienie
|
Ja je kupuje w Osrodku, gdzie badam sobie wzrok, sa tam tez płyny i szkła. Musisz poszukać, nie wiem, czy Fiellmann i inne tego typu punkty mają ta firme, ale może mogą sprowadzić.
Ale powtarzam nie wszystkie szkła współgrają ze wszystkimi kroplami i żelami i nie każde oko potrzebuje tego samego, lepiej spytać lekarza. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#563 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Jak tylko wroci z urlopu musze sie do niej wybrac i chciec jakies nawilzajace, inne.
![]() ![]() |
![]() |
#564 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#565 |
Zakorzenienie
|
Rewelacyjne jak dla mnie są Aquifi /?/ Ciby. Można je stosowac na soczewki i mają bardzo małą pojemnośc co jest ważne, bo nie zdążą się przeterminowac.
Płynów używałam różnych i nie widzę różnicy między OptiFree a Solo Care. Używam Solo bo mają fajniejszy pojemniczek. |
![]() ![]() |
![]() |
#566 |
Zakorzenienie
|
GenTeal to sztuczne łzy i można ich bez obaw używać na soczewki jeśli się ma suchość oka, nie trzeba się w tym celu konsultować z lekarzem!
Mi okulistka powiedziała, że sztucznych łez można używać bez obaw, bez umiaru i nie da się od nich uzależnić. Po prostu jak się czuje dyskomfort podczas noszenia soczewek to powinno się jakieś mieć pod ręką. I mało tego, można sobie popróbować różne i wybrać te które właśnie dla Ciebie będą najlepsze. Preparaty tego typu nie wywołują żadnych skutków ubocznych i są całkowicie bezpieczne, bo to tak jak łzy, tylko po prostu gdy się swoich ma za mało trzeba sobie je dodatkowo wlewać do oczu. Inaczej jest z kroplami do oczu, które mają rózne składy, w różnych celach się ich używa, nie można przekraczać konkretnej dawki i mogą wywołać rózne nieporządane efekty w przypadku niewłaściwego użytkowania, nadużywania, czy po prostu stosowania na własną rękę bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem (no chyba że to jakieś jednorazowe podrażnienie). Poza tym te drugie mają w sobie zawsze jakieś składniki konserwujące i dlatego nie można ich używać na soczewki, tylko trzeba je najpierw zdjąć i odczekać jakiś czas przed ponownym założeniem. |
![]() ![]() |
![]() |
#567 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny mam do Was pytanie- tak od około 4 lat nosze soczewki- badania miałam robione i nie wykazały zadnych przeciwskazań do noszenia szkieł- ale zauważam ostatnio, że jedno oko mi niemiłosiernie po nich czerwienieje- jest podrażnione potem przez mniejwiecej 2 dni nie ma mowy o soczewkach- okulistka powiedziała, że to normalne:/ ale chyba troche mnie zbyła- na internecie przeczytałam, że może się tak dziać jak organizm zaczyna odrzucać soczewki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#568 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do kropli do oczu to niektóre sa takie, że nie mozna nosić w trakcie ich uzywania, czyli kuracji w ogóle szkieł, bo metnieje wzrok i w połączeniu oko-szkło lek nie działa, a może szkodzić. Sama tak miałam i pzrez tydzień niestety musiałam nosić okulary. Dość traumatyczne przeżycie dla mnie od 10 lat noszącej soczewki, ale myślę, że dla większości osób noszących szkła. Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#569 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I tak ganiałam do tej okulistki co kilka miesiecy, za kazde badanie placilam grube pieniadze i bylam zalamana, ale na moje szczescie po tym jak przepisala mi soczewki, ktore tak podraznily mi oczy ze musialam z nich zrezygnowac na kilka miesiecy (a Ty mi mowisz o tygodniu!) zrezygnowalam z niej i znalazłam fantastyczna okulistke, ktora jest ordynatorem chirurgii oka i wielu prawie slepym ludziom przywrocila widzenie i ona mi to wszystko wytlumaczyla. A potem zaczelam nosic soczewki, ktorych ta pierwsza pani mi nosic nie pozwolila bo powiedziala ze beda dla mnie bardzo zle i okazaly sie bardzo dobre. Ale niestety po tamtych ktore podraznily mi tak strasznie oczy nadal jeszcze moje oczy nie wrocily do stanu poprzedniego wiec teraz na wakacje postanowilam pochodzic w okularach, zeby sobie moje oczy odpoczely, a po wakacjach znowu zamierzam wrocic do soczewek, mam tylko nadzieje ze bede mogla bo jak nie to sie chyba zabije ![]() Mysle ze to Ty masz szczescie ze nosisz soczewki 10 lat i ze nie mialas z tym zadnych problemow. Aha i wcale nie masz takich strasznie suchych oczu, skoro krople Ci pomogly, mi np GenTeal w ogole nie pomogl, niestety. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#570 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A o oczy ja bardzo dbam, nie tylko zewnetrznie, ale i od wewnątrz itd. Nie mam bardzo suchych oczu, mam po prostu czasem suche, ale wrazliwe bardzo, bo szybko pękają mi w nich naczynka np. a przed Gen Tealem miałam kilka próbek innych kropli i też słabo mi pomagały. A ja np. nie mogę nosić ponoć super nowoczesnych Pure Vision Bauscha i niestety sama sobie takie zamówiłam w necie, żeby poprawić zdrowie oczu, skoro one takie nowoczesne i niestety musiałam je wywalić, nie sa dla mnie silikonowe szkła. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:24.