![]() |
#91 | |
Nie depcze krokusów
|
Dot.: Ciąża
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Buc
|
co namniej 2 litrach o temperaturze 1 stopnia. ![]()
![]() |
#93 |
Wtajemniczenie
|
z lodem !!
może być z cytryną i miętą, dla orzeźwienia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
i właśnie takie pitu pitu o dużym brzuszku, plemnikach-wojownikach i powtarzanie jakie dziudziu byłoby świetne - nic nie mówi o tym jak by się facet zachował w wypadku ciąży i jakim byłby ojcem. ale dziecko już chciałby natychmiast jakby można było. ja bym pilnowała gumek/tabletek, żeby zaskoczki nie było później ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Wtajemniczenie
|
My temat mamy z grubsza obgadany. Pierwsze dziecko może za 4 lata. W zależności od tego jak się będę psychicznie czuła po 1. ciąży i porodzie będzie zależało czy będzie powtórka z rozrywki. Chciałabym max 2 dzieci, jeśli trafią się bliźniaki za pierwszym razem to będzie ban na kolejne dzieciaki. Tż rzucił że on mógłby mieć 2-4
![]() ![]() Gdybyśmy wpadli w tej chwili zareagowałabym totalnym przerażeniem. Nie czuję się psychicznie gotowa na dziecko, od niemowląt trzymam się z daleka, nie umiem postępować z małymi dziećmi. Z własnym o 9 lat młodszym bratem zaczęłam się dogadywać i nawiązywać lepsze więzi dopiero gdy poszedł do podstawówki i dało się z nim pogadać. Liczę że mój strach/dystans do dzieci zniknie za kilka lat i dopadnie mnie instynkt rozwiązując problem. No ale teraz byłaby panika. Urodziłabym ale nie byłaby to wymarzona sytuacja bo o ile Tż o pracę nie musi się ani trochę martwić to ja jednak chciałabym popracować trochę w zawodzie przed dzieckiem - a ciąża i noworodek zazwyczaj stopują kobietę w pracy. Tż pewnie by przyjął ze spokojem, choć on też woli starać się o dzieci dopiero za kilka lat. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jakby się teraz przydarzyła ciąża to byśmy sobie poradzili i cieszyli. Lekkie przerażenie pewnie by było bo nie mamy aż tak super ustabilizowanej sytuacji, jakbyśmy chcieli ale stanowczo wyobrażam sobie gorsze wypadki niż wpadka. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 | |
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
Bo gadać to sobie można, ileż to kobiet słyszało jednego dnia "zrobię dla ciebie wszystko", a drugiego "wypaliło się, nie jestem ciebie wart, zasługujesz na lepszego"...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Buc
|
zresztą w teoretyzowaniu nie ma sensu.
![]() |
#100 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Nie depcze krokusów
|
Oczywiście, że jest sens, ale nie na tak chwiejnych podstawach jak czyjeś słowo, które w obliczu tak poważnej sytuacji życiowej może się diametralnie zmienić. W końcu nie mówimy o problemie "co zrobisz, gdy będzie dziś padać deszcz".
Też prawda.
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2014-11-04 o 16:01 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#102 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez Niawka Czas edycji: 2014-11-04 o 16:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Buc
|
kurczę no ja nie widzę - jasne mogę mieć założenia jak zachowam się w danej sytuacji ale tak naprawdę moje zachowanie dopiero zweryfikuje ta konkretna dana sytuacja.
![]() |
#104 | |
Wredny kotecek
|
Cytat:
![]() http://kobieta.wp.pl/kat,132000,titl...?ticaid=113bea http://www.edziecko.pl/rodzice/1,793...TERAPEUTY.html |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z eksem dzieci nie chciałam, ciąża nie byłaby problemem bo i tak wiedziałam, co bym zrobiła w razie wpadki. Z obecnym dzieci chcemy i planujemy. Ciąża też nie byłaby problemem bo dzieci oboje chcemy. Ok, nie byłby teraz najlepszy moment ale nie byłby to problem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 | ||
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
![]() Cytat:
Średnio widzę sens pisania, "co by powiedział mój TŻ", bo dopasowanie tego do rzeczywistości to zupełnie inna bajka. Tylko kompletny buc powiedziałby swojej kobiecie "oczywiście, że bym cię zostawił" ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Nie, na jego obawy bezpośrednio nie możesz nic poradzić, ale już na Wasz związek i to, co razem robicie masz wpływ. Naprawdę porządnie przemyśl, czy warto uprawiać seks z facetem, który nie ufa Ci ze względu na jego byłą, a na dodatek prawdopodobnie nie uwierzyłby, że w ciążę zaszłaś z nim. Może jednak trochę pospieszyliście się z pewnymi działaniami? Zanim chłopak uporał się ze swoją przeszłością?
![]() |
![]() |
#108 |
Konto usunięte
|
Zdarzyło mi się obawiać ciąży... Po niecałym pół roku związku. Jak TŻ się zachował? W dniu, w którym mu powiedziałam, pocieszał i mówił, że damy radę, że i tak tego chciał, po prostu zdarzyło się wcześniej i w ogóle super.
Następnego dnia do mnie przyjechał (to było BN, byłam u rodziców) i wyłożył PLAN. ![]() Pół nocy nie spał i przemyślał i sprawdził dosłownie wszystko: Możliwości indywidualnego toku studiów na mojej uczelni, stypendia i ulgi rodzinne, akademik dla rodzin, szkolę rodzenia, żłobek akademicki, dziekankę dla mnie i dla niego, przyspieszone zdawanie inżyniera itd, no wszystko co się dało. I przyszedł do mnie z tym biznesplanem, gdzie mu wyszło, że damy radę skończyć studia z rokiem poślizgu, a rodzice będą musieli nam pomagać w niedużym zakresie i generalnie to spoko i mam się nie stresować. Tak mnie tym uspokoił, że aż dostałam okresu z wrażenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | |
Wredny kotecek
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Zakorzenienie
|
Jasne, że nie przewidzimy w 100% jak ktoś się zachowa, ale nie ukrywajmy, że będąc z kimś w związki widzimy pewne rzeczy - np. to, czy jego poglądy i faktycznie zachowanie są ze sobą zgodne, czy gość dziobem kłapać lubi, ale życie według tych standardów jest za ciężkie, jak ktoś traktuje obowiązki, rodzinę etc.
Patrząc na mojego TŻ i jego stosunek do rodziny, wiary, swojej odpowiedzialności naprawdę nie wiem, co musiałoby się stać, żeby nagle magicznie zmienił się w nieodpowiedzialnego dupka. To nie jest tak, że nic w życiu nie da się przewidzieć i nikogo nie da się poznać. IMHO można poznać o wiele więcej niż część ludzi przyznaje - tylko często oni sami nie chcą zauważyć tego, co jest tuż przed ich oczami. Umiejętność patrzenia na drugiego człowieka takim, jak jest naprawdę to też umiejętność zauważania wad. Ja wiem, jakie wady ma mój narzeczony. Wiem też, jakie wady mam ja i ile on musi czasami znosić mojego nieznośnego charakteru. I wiem też, że pewnych rzeczy nigdy się magicznie nie zmieni - oboje jesteśmy uparci (zwłaszcza on) na przykład i nie raz i nie dwa będę go chciała udusić. Ale obserwuję też jego odpowiedzialność, podejście do pracy, do rodziny i naprawdę nie uważam, że w razie kryzysu i czegoś nieplanowanego cały jego charakter nagle zniknie i pojawi się kompletnie nowa osoba.
![]() |
#111 | ||
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
![]() Już widzę, jak Wizażanki specjalnie mówią swoim facetom o takim zagrożeniu, aby sprawdzić ich reakcję ![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Podeszłam do tematu zadaniowo. Karmiłam, przewijałam, ćwiczyłam, stymulowałam rozwój ale bez emocji. Po 7 miesiącach słuchania jego darcia z radością wróciłam do pracy, a jego porzucałam w żłobku na 10h dziennie. Miłość i radość ze wspólnego spędzania czasu przyszła później. Nie było żadnego przełomowego momentu. Obcych dzieci też nie lubiłam dopóki miałam z nimi sporadyczny kontakt. Teraz nie boję się ich. Nie paraliżuje mnie i nie drażni jak mnie zaczepiają, ale lubię tylko te grzeczne i uprzejme dzieci. No i inteligentne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Myślę że ojciec, zwłąszcza na początku, kompensował brak moich uczuć, bo był wpatrzony w syna jak w obraz. Dość szybko mu przeszło, jak okazało się że syn jest problemowym dzieckiem. Padł nawet w nerwach taki tekst że "on "takiego" dziecka nie zamawiał". Później starał się jak najmniej dziecko widywać, żeby nie słuchać wrzasków i nie musieć go ćwiczyć, więc jak już zdarzyło się, że był z nim, to znów był pełen uczuć. Nie miałam wyrzutów sumienia. Do miłości nie można nikogo ani siebie zmusić. Byłam zaskoczona, że uczucie się nie pojawiło po porodzie. Patrzyłam na męża ze zdziwieniem, że tak oszalał na punkcie niespełna 3kilogramowego ludka. Szukałam w necie informacji czy to się zdarza, ale wszędzie natykałam się tylko na babyblues (to mnie zupełnie nie dotknęło). Generalnie nie robiłam z tego większego problemu, bo wydaje mi się że moja matka też swoich dzieci nie kochała, więc tłumaczyłam to sobie, że pewnie mam to po niej. Przy młodszym dziecku też euforii nie było, ale pokochałam ją od razu. Może dlatego że była taka chudziutka, miała problemy z sercem, leżała na patologii noworodka, a ja drżałam o jej życie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Buc
|
ZamyslonaRoztargniona - fajnie, że o tym otwarcie piszesz.
![]()
![]() |
#117 |
Zakorzenienie
|
Barbarella, wybacz szczerosc ale jestes jedna z tych kobiet, ktore szukaja guza na wlasne zyczenie. Facet ci mowi prosto z mostu: nie ufam ci, jak zajdziesz w ciaze to ide robic test czy to moje czy sie 'puscilas' na boku.
A ty co? 'Misiaczek mnie nie zostawi, ale jakby to powtorzyl przy realnej ciazy to go zostawie' Wez ty otrzezwiej, bo az mnie boli twoja naiwnosc. Zeby nie powiedziec glupota
![]() |
#118 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
jezeli po zdradzie ex nie jest w stanie ufac obecnej dziewczynie to jest nie gotowy do nastepnego zwiazku, naprawde go nie tlumacz bo to jest smieszne. ---------- Dopisano o 20:53 ---------- Poprzedni post napisano o 20:43 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Konto usunięte
|
Ale tutaj nawet na wizażu kiedyś dziewczyny pisały, że miłości nie było od razu, był strach, niewiedza jak się takim dzieckiem opiekować itp. Chyba gdzieś na dziale mama z klasą lub coś podobnego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:31.