9 miesięcy na Poczekalni, teraz bawimy na Odchowalni. MAMUSIE LIPIEC 2014 - Strona 108 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-11-04, 13:22   #3211
simka234
Wtajemniczenie

Dot.: 9 miesięcy na Poczekalni, teraz bawimy na Odchowalni. MAMUSIE LIPIEC 2014

agnes siostro IDE na latwizne i zwykła kasze mannę dodaj np do deserku czy zupy albo normalnie łyżka

My po spacerze a teraz typ chce być noszony i krzyki urządza..

,, Ty masz juz ROK -I tysiąc lat masz i więcej. Początkiem i końcem świata jest Twoje malutkie serce. Ty jesteś jabłkiem i drzewem, Obłokiem, gwiazdą, rozumem.-Przez ciebie to, czego nie wiem, Już umiem.
Kocham
simka234 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-04, 13:33   #3212
debesciara
Zadomowienie

Eydrith dawaj przepis na ciasto, bo mam dziś gości i nie mam czasu, to może na prędce coś sklecę jak sprawdzone
bambusek no właśnie, ta laska niby robi łądne ozdoby na tort naprawde śliczne, takie artystyczne... no i się chwali że masa budyniowo-margarynowa... a ja najbardziej lubię torty śmietanowe Chyba podziękujemy, bo to kupa kasy, tylko muszę teraz na prędce alternatywę znaleźć...

Co do wprowadzania nowych produktów, wczoraj karmiłam mojego niedoszłego jeszcze chrześnika (10 mcy) słoiczkiem marchewka i jabłuszko i Ignaś leżał obok iii poniosło mnie i obstawiłam Ignaśkowi 3 łyżeczki, zobaczymy jak zareaguje, dziś rano powitał mnie kupą, ale nawet się jej nie przyjżałam, bo byłam z deka nepytomna... Generalnie jutro kończymy 4 miesiące i chętnie bym już zaczęła wprowadzać nowe produkty (w sumie to wczoraj zaczęlam ) ale przyłożę się bardziej po chrzcinach. Ale u nas też rządzić bęzie jabłko i dynia z marchewką ostrożnie, bo mam złe wspomnienia z Matyldką i zatwardzeniami ;/
debesciara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-04, 13:53   #3213
Eydrith
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez debesciara Pokaż wiadomość
Eydrith dawaj przepis na ciasto, bo mam dziś gości i nie mam czasu, to może na prędce coś sklecę jak sprawdzone
ale ono musi wyrastać 3 godziny i potem godzina pieczenia, wyrobisz się? mogę zarzucić innym pewniakiem

---------- Dopisano o 13:53 ---------- Poprzedni post napisano o 13:46 ----------

Cytat:
Napisane przez bambusiek Pokaż wiadomość
Raczej skorzystam z kaszek Bobovity, bardziej mi chodziło o to czy mogę dać tylko te x łyżeczek kaszki, a oprócz tego nadal samo mleko. Czy sama kaszka na tym etapie jest ok?
jasne
Cytat:
Dasz radę, ja nawet lepiej się organizowałam niż zwykle, a generalnie mam z tym problem.
oby, bo mam dość wymagającą pracę, czasem jeszcze muszę się w domu przygotowywać ale jakoś to będzie - musi ...
Cytat:
Napisane przez Iza188 Pokaż wiadomość
Muszę mamy zapytać od kiedy mi mleko dawała. Nie wiem jak to jest, ze kiedys przecież kobiety KP Piły mleko na potegę, bawarki, zupy mleczne itp. I nie było skaz i innych dziwadeł. A teraz mleko zrobiło sie beeee, nie wiem, krowy zmutowały czy co???!!!
lobby producentów my dear
Cytat:
Nie, no bedzie pasował jeżelli masz to, co sie przykręca do butelki. Bo za 18 zł. To jest sam "goły" smoczek- ten silikon tylko...
a to nie mam nic takiego, tylko butelkę od laktatora medeli wiem już o jakim ustrojstwie mówisz
Cytat:
Powiem wam, ze jak ja widze jak chętnie Mikołaj spożywa marchewkowy soczek, to myśle, ze bede w stanie zastąpić jedno karmienie jakims innym posiłkiem chyba za sto lat
to możemy rękę sobie podać
Cytat:
Napisane przez kularek Pokaż wiadomość
Eydrith - no pewnie, że się pochwalę już doczekać się nie mogę - obstawiam chłopczyka
to ja obstawiam dziewczynkę dla przeciwwagi

wróciłyśmy ze spaceru, piękna pogoda a teraz trzaskam córze foty, a ona jakaś ospała i nie chce pozować
Stary 2014-11-04, 14:24   #3214
simka234
Wtajemniczenie

eydrith a może takim czym sprobuj karmienie butla zacząć
http://allegro.pl/medela-zestaw-soft...727622482.html

,, Ty masz juz ROK -I tysiąc lat masz i więcej. Początkiem i końcem świata jest Twoje malutkie serce. Ty jesteś jabłkiem i drzewem, Obłokiem, gwiazdą, rozumem.-Przez ciebie to, czego nie wiem, Już umiem.
Kocham
Stary 2014-11-04, 14:26   #3215
Integra
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny może macie rozeznanie czy 180zl to dużo za tort na ok 18 osób? Jakoś mnie ta cena wyrwala z butów, ale może to dlatego że poza swoim ślubem nigdy nie zamawialam tortu..
Strasznie drogo, chyba, że to tort z jakimiś super hiper ekstraśnymi ozdobami, taki artystyczny

Na szybko to rób muffinki, mało roboty, a są pyszne

Iza188 weź pod uwagę, że np. takie 20/30 lat temu bydło nie było tak faszerowane antybiotykami i sterydami. Poza tym kiedyś nie było aż tak dużo uczuleń. No i też schematy żywienia się zmieniają

Integra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-04, 14:41   #3216
Magnolia777
Raczkowanie

Cytat:
Magnolia - mój starszy synuś chyba nawet tych 3 mies nie skończył jak zaczęliśmy podawać marchwiankę - właśnie przez brzydkie kupy i wtedy też pomogło po regularnym dawaniu i lekarka tak zaleciła a ja wolałam to niż znowu coś z apteki - karmiłam tylko piersią i całą resztę jedzenia wprowadzaliśmy już normalnie

Eydrith - no pewnie, że się pochwalę już doczekać się nie mogę - obstawiam chłopczyka

ostatnio jak ja ważyłam dzieci to wyszło, że starszy synuś jest w 25 centylu a młodszy w 90 centylu
Kularek, napisz mi proszę jak tą marchwianke zrobić, bo ja zielona w temacie
Magnolia777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-04, 14:44   #3217
Eydrith
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez simka234 Pokaż wiadomość
eydrith a może takim czym sprobuj karmienie butla zacząć
http://allegro.pl/medela-zestaw-soft...727622482.html
fajne to tylko trochę drogie ale jeśli kauczukowy smok nie zaskoczy, to może spróbuję. Dzięki

dobra, to wstawiam przepis żeby nie było że jestem nieużyta

Ciasto drożdżowe z owocami

- 100g drożdży

- 4 szklanki mąki

- 1 szklanka cukru

- 1 cukier waniliowy

- 1 szklanka oleju

- 4 jaja

- 3/4 szklanki mleka

Kruszonka:

- pół kostki masła
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru

Do miski wkruszamy drożdże, na drożdże sypiemy cukier i cukier waniliowy następnie kolejno: jaja, olej, mleko, mąkę i sól. Przykrywamy ścierką i odstawiamy na 3 godziny.

Kruszonka: masło siekamy z mąką i cukrem. wkładamy ją do lodówki.

Po 3 godzinach składniki mieszamy na gładkie ciasto i przenosimy do blaszki wysmarowanej masłem. Na wierzch układamy owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy około godziny w 200 stopniach.

SMACZNEGO!!!

jest pyszne, zaręczam to jedno z aż trzech ciast, które mi wychodzą

córa mi się zhaftowała na sam środek planu zdjęciowego zdążyłam posprzątać, a ta śpi modelki chyba z niej nie będzie szkoda gdyż jest bardzo piękna
Stary 2014-11-04, 14:57   #3218
debesciara
Zadomowienie

tędrożdżówkę chyba znam, moaj mama robi, tylko skłądiki zostawia na noc i rano piecze, tyle czasu nie mam, mama mi kupiła wracając z pracy jakieś ciasto w sklepie.. także moja prośba nieaktualna, ale dizęki
debesciara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-04, 14:59   #3219
Eydrith
Zadomowienie

Cytat:
tędrożdżówkę chyba znam, moaj mama robi, tylko skłądiki zostawia na noc i rano piecze, tyle czasu nie mam, mama mi kupiła wracając z pracy jakieś ciasto w sklepie.. także moja prośba nieaktualna, ale dizęki
to będzie dla Agatki, bo też chciała
Stary 2014-11-04, 15:04   #3220
Iza188
Rozeznanie

Ja za to sobie skopiowałam do notatnika przepis i na bank wykorzystam prędzej czy pózniej
A owoce jakie najlepiej pasują?
Iza188 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-04, 15:29   #3221
Celebrinfea
Wtajemniczenie

Kurde jestem załamana cały plan zostawiania młodej idzie w p... Eh ide się przegryźć z myślami i internetem. Wieczorem pewnie Wam skrobne.
Celebrinfea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-04, 17:10   #3222
malwiska
Zakorzenienie

własnie weszłam na poczekalnie a tam już od paru dni wątek mamuś lipcowych 2015 - teraz dopiero widać jak czas szybko płynie
Stary 2014-11-04, 17:33   #3223
Eydrith
Zadomowienie

Cytat:
Ja za to sobie skopiowałam do notatnika przepis i na bank wykorzystam prędzej czy pózniej
A owoce jakie najlepiej pasują?
robiłam bez żadnych i z jabłkami i cynamonem, bo innych owoców mi nie wolno (było) btw robiłam też na wodzie, jak miałam bana na mleko i nabiał - i też wyszło pyszne myślę że można ze wszystkimi, oby nie były za mokre, ze śliwkami musi być pycha, chyba się przełamię i zrobię w weekend
Stary 2014-11-04, 18:17   #3224
joanna2228
Wtajemniczenie

Ja tylko na chwilę bo mam meksyk po szczepieniu a raczej 2 wkłucia były i małą tak bolą uda że wyje jak bóbr. Eh teraz śpi mi ma rękach i mam chwilkę żeby skrobnąć wam co nieco.
Eydrith będziesz lepiej zorganizowana niż jak siedzisz z małą w domu zobaczysz ;-)
Celebrinfea trzymam jednak kciuki, będzie dobrze
Agatka nie czytałam jeszcze ale mam nadzieję że u Was lepiej
I zaraz nadrobię to dopiszę jeszcze coś buziaki

---------- Dopisano o 18:17 ---------- Poprzedni post napisano o 18:14 ----------

Ah i Laura waży 6250 g i ma 62,5 cm
przyjdziesz na świat z wielkim krzykiem
by każdy poznał dzień narodzin.
Miłością tą największą
zrodzisz się w bólu swej matki,
by wynagrodzić Jej czekanie i życia niedostatki.
joanna2228 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-04, 20:40   #3225
kularek
Zadomowienie

Magnolia - bardzo prosto się robi -ja wcześniej też nie wiedziałam lekarka mi tłumaczyła trzeba ugotować marchewkę i dajesz dziecku do picia samą tą wodę wychodzi wtedy taka marchewkowa właśnie - tylko po pierwsze na początku nie wypije tego dużo ale jak się próbuje codziennie to się udaje a kupy naprawdę się poprawiają więc uważam, że warto się pomęczyć - po drugie taka moja rada - bo ta woda szybko się wygotowuje (ja dwa garnki spaliłam ) i najlepiej przykryć pokrywką żeby wszystko nie wyparowało i tej wody troszkę więcej nalać - sama zobaczysz jak pierwszy raz ugotujesz

Eydrith - dziewczyny mają rację z tą organizacją - jak już wpadniesz w rytm to będziesz lepiej zorganizowana niż teraz i jeszcze czas dla siebi Ci zostanie
ja z jednym dzieckiem nie miałam czasu na forum a teraz z dwoma zawsze kiedyś znajdę

---------- Dopisano o 20:40 ---------- Poprzedni post napisano o 20:26 ----------

Joanna - współczuję czasu po szczepionce ale samej szczepionki zazdroszczę, że Wy już po :/ i dla Laurki za wagę
kularek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-04, 20:47   #3226
bambusiek
Zakorzenienie

Hejo

Dzieci śpią już dobre pół godziny, mąż na siatkówce,więc mam luzik

Byliśmy na fajnym spacerze chustowym - 3 godzinnym i już mnie na koniec plecy bolały, a Mała w chuście troszkę niżej była. Też tak macie? Od wyjazdu wakacyjnego nie nosiłam tyle, ale wtedy miała ok. 5 kg
No i zakupiłam kombinezonik misiowy z podszewką konkretnie do chustowania, bo te co mam za grube, żeby dobrze dociągnąć.

A wczoraj kupiłam na all śpiworek do wózka - wypatrzyłam kilkukrotnie używany 50 zł taniej niż nowy
G. 9.1O.18
bambusiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-04, 20:52   #3227
Iza188
Rozeznanie

joanna nam w przychodni polecali Altacet Junior jakby puchły nozki - może na ból też pomoże?W aptece mowili, ze nawet zwykłym można.

Byliśmy na drugiej wizycie u ortopedy i jest ok. Zapomniałam tylko zapytać o tę wkładkę z fotelika. Też już swoją wyjęłam i faktycznie lepiej.
Mikołaj większość badania bez płaczu, cierpliwość mu się skończyła przy USG. No tak piszczał, że nie wiem. Na szczęście od razu po zakończeniu wrócił do swojej radosnej strony
W opisie mam tylko, że główka asymetryczna

bambusiek ty te 3h non stop chodziłaś? To ja bez "balastu" bym nie dała rady chyba

Edytowane przez Iza188
Czas edycji: 2014-11-04 o 20:54
Iza188 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-04, 20:53   #3228
simka234
Wtajemniczenie

kularek powiedz ty mi ta marchewkowa woda to ma pomoc na kupe żeby co? Łatwiej zrobić czy na zatwardzenie/sreczke?

Ja dziś młodemu kompot z suszonych jabłek i śliwek zrobilam wypił sporo jak na niego i przynajmniej mi dziś kupe zrobił ..

IDE spać bo młody juz od godz spi, przeciagnelam go do tej 20.00 zobaczymy jak dziś noc..
Bo wczoraj od 3 do 5 pogawedki nocne Polaków urządzał

Kocham
Stary 2014-11-04, 21:03   #3229
kularek
Zadomowienie

Simka - tak na kupkę u nas synuś robił strasznie brzydką - zielona, ze śluzem, czasem pianowa, zawsze bardzo rzadka i kilka dziennie - miałam wątpliwości czy to coś pomoże ale pomogło i jak na marchewkę jest za wcześnie to można takie coś a potem normalnie marchewkę już
teraz też marchewka nam pomogła tylko, że kupy nie były aż takie okropne i już było ponad 4 mies więc daje marchewkę taką trochę tylko odsączoną
to raczej nie zaszkodzi a naprawdę może pomóc i lepiej takie coś niż kolejne apteczne cudo

Edytowane przez kularek
Czas edycji: 2014-11-04 o 21:04
kularek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-04, 21:52   #3230
bambusiek
Zakorzenienie

Cytat:
bambusiek ty te 3h non stop chodziłaś? To ja bez "balastu" bym nie dała rady chyba
3 godziny były spaceru z kilkoma postojami, ale na stojąco

Joanna - biedna córcia ale ponoć to drugie szczepienie takie jest :/
Przy synku robiłam okłady ze sody.
G. 9.1O.18
bambusiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-04, 22:03   #3231
aga__tka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Eydrith Pokaż wiadomość
to będzie dla Agatki, bo też chciała
dzięki, zapisane już
dzieciom się co prawda raczej nie spodoba, bo nie ma co mieszać , najlepsze są muffinki, bo w 2 pojemnikach się miesza a ich dwoje jest ale może im zasmakuje - ostatnio jak moja siostra przyniosła drożdżowe ciacho (obie babcie jej męża pieką i stale dostaje...), to któreś zjadło bardzo dużo... i drożdżówki lubią, a pączki bez nadzienia to w ogóle jest hit... lubią też "pączki z dziurką"=donuty z lidla, ale jeszcze bardziej pączki z dziurką z cukierni, którą mamy po drodze od logopedy - myślę więc że ogólnie drożdże im smakują , to są takie faworki z ciasta drożdżowego...

---------- Dopisano o 22:03 ---------- Poprzedni post napisano o 22:01 ----------

Cytat:
3 godziny były spaceru z kilkoma postojami, ale na stojąco

nie straszcie... już po pierwszym małą nóżka bolała, po drugim ma być gorzej? u starszaków szczepiłam 5w1 i w miejscach szczepień jednak nie bolało...
aga__tka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-05, 05:12   #3232
ecencia
Raczkowanie

Moja po tym 2 szczepieniu miała się tak samo dobrze jak po pierwszym. Szczepilyśmy w poprzedni piątek. A waga 6330g wiec równo 50 centyl. Dziś mi mała dała popalić, usypiałam ją ponad godzinę po jedzeniu a zazwyczaj budzi się i usypia przy tym nocnym karmieniu. Jakoś też znowu marudna jest wieczorami. Może skok rozwojowy ją dopadł.

Bambusiek, podziwiam. Ja z małą w chuście to godzinkę max bo przy mojej skoliozie bardzo szybko kręgosłup się buntuje.
Uciekam dalej spać.
ecencia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-05, 06:06   #3233
simka234
Wtajemniczenie

A ja jakoś nie mogę spać -mlody się kręci przez sen no i juz wyspana się czuje ale od 21.00 spie z przerwami na karmienie

Jakie wiatrzycho za oknem słyszę -jak tak będzie cały dzień to chyba odpuszcze spacer..
kularek u nas tez kupa była nie za rewelacyjne a jak daje xupki z marchewka właśnie to się poprawiła fakt..

Młody wstał 00.30 potem 3.30 i o 5.00 zjadł i spi..
A go wczoraj do 20.00 przeciagnelam a nie SPAL od 14.30 do prawie 20.00 bo przed 19.00 zamknol oczy na 20 min

---------- Dopisano o 06:06 ---------- Poprzedni post napisano o 06:02 ----------

Przepis na szybkie ciasto..
4 jajka utrzec z szk cukru dodać szkl maki zwykłej i ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia wymieszać i dodać jedna rozpuszczona i wystudzona margaryne na blachę i można robić z czym się chce
Ja często z jabłkiem robię , czy śliwka z nektarynka tu juz inwencja własna czasem czekolady dodał..
Tylko ciężkie owoce to obtaczam w Mace to nie opadają..

60 min 180 st..
Smacznego..

Kocham
Stary 2014-11-05, 08:24   #3234
agnes208
Zakorzenienie

Nadrobilam ale nawet nie odpisuje bo padam na twarz dziecko mi sie oduczylo spac. Od tyg tak ale ostatnie dwa dni przechodzi sam siebie kapiel o 7 a zasypia o 11 wczoraj odciagnelismy troche w czasie kapalismy o 8 to zasnal o 11.30 wrzask i na rekach nie w lozeczku nie dopiero na cycu sie uspokoil ale i tak nosilam w pionie i odkladalam x razy mimo ze ziewal i byl spiacy. W nocy budzi sie jak zwykle ok 3 no i teraz wstal wlasnie. Ja nie wiem co sie porobilo a zasypial sam w lozeczku w 15min. Ech psychicznie takie cos wykancza bo nie wiadomo czemu tak skoro nic sie nie zmienilo. Musze zerknac moze to jakis skok albo zeby.
agnes208 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-05, 08:24   #3235
Magnolia777
Raczkowanie

Kularek, dzięki za przepis
Na pewno spróbuję, bo już mnie te zielone kupy denerwują.

Mam pytanie do chustujacych dziewczyn? Czy może być tak, że moje dziecko nie lubi być tak noszone? Pożyczyłam od koleżanki chustę, 5m bawełnianą, pokazała jak wiązać kieszonkę, tylko albo coś źle dociagam i jej niewygodnie albo nie lubi. Po 5 minutach od związania zaczyna się wiercić i marudzić. Może jest lepszy sposób wiązania który mogłabym spróbować?
Magnolia777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-05, 08:38   #3236
joanna2228
Wtajemniczenie

No witam się kobitki
Nocka w miarę ale podałam małej paracetamol bo miała zaczerwienienia na nogach i lekko podwyższoną temperaturę , teraz jeszcze śpi więc zobaczymy jak dzisiaj będzie
Pogoda taka sobie ale spacerek jakiś odbębnimy
Narobiłyście mi smaka tymi ciastami więc zajdę do Biedrony po masełko i coś upiekę bo mam zamrożone truskawki swoje i borówki i maliny to zrobię mix
Miłego dnia

Cytat:

Joanna - współczuję czasu po szczepionce ale samej szczepionki zazdroszczę, że Wy już po :/ i dla Laurki za wagę
dla mnie już jest świetnie bo jest zdrowa a ta szczepionka a raczej dwie to powinno być pierwsze szczepienie ale na pierwszej wizycie miała tylko WZW a teraz resztę , następne za 6 tygodni 3 wkłucia masakra eh i jeszcze zastanawiałam się nad pneumo , a lekarka mówi do mnie, że jak będą 4 wkłucia ona tego nie przeżyje i będzie płakać razem z Laurą to musimy jakoś to jeszcze rozłożyć na czynniki żeby było samo pneumo zobaczymy . A Ty kochana jeszcze nie szczepiłaś malutkiego czy coś przeoczyłam ?

Cytat:
joanna nam w przychodni polecali Altacet Junior jakby puchły nozki - może na ból też pomoże?W aptece mowili, ze nawet zwykłym można.
dziękuję tż pojechał do apteki i pomogło

Cytat:

Serce boli jak tak płacze , a raczej miała napady płaczy bo jak myślę to jej pulsowało i wtedy płakała ale już lepiej dziękuję

---------- Dopisano o 08:38 ---------- Poprzedni post napisano o 08:36 ----------

Cytat:
Napisane przez agnes208 Pokaż wiadomość
Nadrobilam ale nawet nie odpisuje bo padam na twarz dziecko mi sie oduczylo spac. Od tyg tak ale ostatnie dwa dni przechodzi sam siebie kapiel o 7 a zasypia o 11 wczoraj odciagnelismy troche w czasie kapalismy o 8 to zasnal o 11.30 wrzask i na rekach nie w lozeczku nie dopiero na cycu sie uspokoil ale i tak nosilam w pionie i odkladalam x razy mimo ze ziewal i byl spiacy. W nocy budzi sie jak zwykle ok 3 no i teraz wstal wlasnie. Ja nie wiem co sie porobilo a zasypial sam w lozeczku w 15min. Ech psychicznie takie cos wykancza bo nie wiadomo czemu tak skoro nic sie nie zmienilo. Musze zerknac moze to jakis skok albo zeby.
Może potrzebuje twojej bliskości teraz , czasami tak jest przy skoku . Niedługo mu się poprawi zobaczysz
przyjdziesz na świat z wielkim krzykiem
by każdy poznał dzień narodzin.
Miłością tą największą
zrodzisz się w bólu swej matki,
by wynagrodzić Jej czekanie i życia niedostatki.
joanna2228 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-05, 08:42   #3237
aga__tka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Magnolia777 Pokaż wiadomość
Kularek, dzięki za przepis
Na pewno spróbuję, bo już mnie te zielone kupy denerwują.

Mam pytanie do chustujacych dziewczyn? Czy może być tak, że moje dziecko nie lubi być tak noszone? Pożyczyłam od koleżanki chustę, 5m bawełnianą, pokazała jak wiązać kieszonkę, tylko albo coś źle dociagam i jej niewygodnie albo nie lubi. Po 5 minutach od związania zaczyna się wiercić i marudzić. Może jest lepszy sposób wiązania który mogłabym spróbować?
a siedzisz z nią czy chodzisz?
moja nie lubi mieć głowy schowanej, więc jeszcze niedawno nie lubiła, a teraz jak nie śpi to jej pozwalam wychylić głowę to w sumie nawet jej pasuje...
ale jak po 5min Ci się denerwuje, to może źle dociągasz? albo za mocno ciągniesz nóżki, albo za słabo do siebie... możesz spróbować 2x (podwójny krzyż), piszą że ciężko się dociąga (mnie łatwiej), ale możesz zawiązać i poprawić po chwili jak Ci - moim zdaniem wygodnie zrobić żeby ta sama poła była pod spodem z przodu i z tyłu, to łatwiej zapamiętać którą połę masz pod spodem z tyłu no i od niej się zaczyna dociąganie kawałek po kawałku od strony główki...
moja 2x lubi bardziej niż kieszonkę...

---------- Dopisano o 08:42 ---------- Poprzedni post napisano o 08:38 ----------

Joanna: ja po pierwszym szczepieniu podałam paracetamol nawet nie czekając na noc też małą nóżka bolała... co do tego bólu to mnie się wydaje że to może zależeć też od umiejętności pielęgniarki...
na starszych dzieciach to one się mogą nauczyć bo jest informacja zwrotna, a u takich maluchów to jak się nie wkłują to wychodzi to samo, zresztą i tak nie wiedzą co później jest...
aga__tka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-05, 08:46   #3238
simka234
Wtajemniczenie

joanna wspolczuje na szczęście nasz młody po szczepieniu to spoko nic mu nie jest lekkiego siniaka miał tylko...
agnes czasem tak dzieci maja..u nas tez bywa różnie na szczęście noce sa ok ale za to potrafi pujsc spać o 18.00 i potem buszowac od 3.00 ..
Teraz się pozbawił i spi..
Zaczyna nowe sposoby pelzania probowac kładzie głowę na bok i odbycha się nogami i jedna reka śmiesznie to wygląda..

Gdyby nie wiatr to byśmy trochę pobyli na dworze..

---------- Dopisano o 08:46 ---------- Poprzedni post napisano o 08:43 ----------

A eydrith probowalas może strzykawka? Tak mi na myśl przyszło ..ja młodemu tak syrop dawalam..

Kocham
Stary 2014-11-05, 09:06   #3239
malwiska
Zakorzenienie

Witajcie z rana... ja dziś spałam może 2h... szkoda tylko że nie przez córkę - strasznie mnie gardło boli i jestem cała polamana. Spałam dzisiaj w innym pokoju żeby się wyspać a w konsekwencji nie spałam w ogóle. Dzisiaj idę do poradni patologii noworodka i niech jej od razu zbada gardło... może przy okazji doradzi co ja mogę brać.
Jak wcześniej było mi obojętne czy kp czy mm to wczoraj wieczorem jak pomyślałam że może się bardziej rozchoruje i będę musiała brać takie antybiotyki które nie pozwalają mi kp to mi się szkoda zrobiło.
Stary 2014-11-05, 09:16   #3240
Eydrith
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez joanna2228 Pokaż wiadomość
Ja tylko na chwilę bo mam meksyk po szczepieniu a raczej 2 wkłucia były i małą tak bolą uda że wyje jak bóbr. Eh teraz śpi mi ma rękach i mam chwilkę żeby skrobnąć wam co nieco.
Eydrith będziesz lepiej zorganizowana niż jak siedzisz z małą w domu zobaczysz ;-)
Ah i Laura waży 6250 g i ma 62,5 cm
biedactwo mam nadzieje ze dzis już będzie lepiej
i brawo za wymiary
Cytat:
Eydrith - dziewczyny mają rację z tą organizacją - jak już wpadniesz w rytm to będziesz lepiej zorganizowana niż teraz i jeszcze czas dla siebi Ci zostanie
ja z jednym dzieckiem nie miałam czasu na forum a teraz z dwoma zawsze kiedyś znajdę
skoro tak mówicie to na pewno coś w tym jest
Cytat:
Napisane przez aga__tka Pokaż wiadomość
dzięki, zapisane już
dzieciom się co prawda raczej nie spodoba, bo nie ma co mieszać , najlepsze są muffinki, bo w 2 pojemnikach się miesza a ich dwoje jest ale może im zasmakuje - ostatnio jak moja siostra przyniosła drożdżowe ciacho (obie babcie jej męża pieką i stale dostaje...), to któreś zjadło bardzo dużo... i drożdżówki lubią, a pączki bez nadzienia to w ogóle jest hit... lubią też "pączki z dziurką"=donuty z lidla, ale jeszcze bardziej pączki z dziurką z cukierni, którą mamy po drodze od logopedy - myślę więc że ogólnie drożdże im smakują , to są takie faworki z ciasta drożdżowego...
na końcu jest mieszanie, ale takie raczej nie dla dzieci
Cytat:
Napisane przez simka234 Pokaż wiadomość

[/COLOR]A eydrith probowalas może strzykawka? Tak mi na myśl przyszło ..ja młodemu tak syrop dawalam..
strzykawką nie, bo to mi sie kojarzy z cofaniem, wiesz co mam na myśli ...

witam oesu ale mnie dziś głowa boli

u nas też po drugim szczepieniu było gorzej - ale wiecie co dziewczyny, czytałam ostatnio wyniki badań, które mówia że paracetamol podany po szczepieniu obniża jego skuteczność i ja nie dawałam zaaplikowaliśmy małej czopek viburcol i jakoś dało radę

a moja córa waży równe 7.00 kg pediatra zawsze w szoku że tylko na moim wątłym cycu tak przybiera

---------- Dopisano o 09:16 ---------- Poprzedni post napisano o 09:13 ----------

Cytat:
Napisane przez malwiska Pokaż wiadomość
Witajcie z rana... ja dziś spałam może 2h... szkoda tylko że nie przez córkę - strasznie mnie gardło boli i jestem cała polamana. Spałam dzisiaj w innym pokoju żeby się wyspać a w konsekwencji nie spałam w ogóle. Dzisiaj idę do poradni patologii noworodka i niech jej od razu zbada gardło... może przy okazji doradzi co ja mogę brać.
Jak wcześniej było mi obojętne czy kp czy mm to wczoraj wieczorem jak pomyślałam że może się bardziej rozchoruje i będę musiała brać takie antybiotyki które nie pozwalają mi kp to mi się szkoda zrobiło.
na gardlo polecam Faringosept, mi szybko pomógł, a jest dozwolony przy kp zdrówka

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości