|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3301 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: 9 miesięcy na Poczekalni, teraz bawimy na Odchowalni. MAMUSIE LIPIEC 2014
oluch zamien się na noc dzieckiem
malwiska zatesknisz za spokojem
[COLOR="Blue"]Skończyłem ROK!!!!: ,, Ty masz juz ROK -I tysiąc lat masz i więcej. Początkiem i końcem świata jest Twoje malutkie serce. Ty jesteś jabłkiem i drzewem, Obłokiem, gwiazdą, rozumem.-Przez ciebie to, czego nie wiem, Już umiem. Kocham |
|
|
|
#3302 |
|
Rozeznanie
|
No to ja się przyznam jestem slodkozerca, w ciąży natomiast słodycze mogły nie istniec, teraz nadrabiam niestety co widac na wadze
Mój ulubiony przepis to szarlotka z mojego bloga, nie podam przepisu bom na spacerze, a gotowania o wypiekow to dopiero po ślubie zaczęłam się uczyć, za to mąż umie 2 rzeczy zrobic: jajecznice i pizze z patelni wg Jamiego Moja mała wczoraj pierwszy raz się napiła i do tego od razu 100ml machnela Wszelkie zdjecia i filmiki muszę obejrzeć na komputerze bo na tel ciezko No i wzięłam się za naukę usypiania Kingi w lozeczku, bo wcześniej to tylko na rękach, drugi dzien już uskuteczniamy z sukcesm
|
|
|
|
#3303 |
|
Wtajemniczenie
|
robaczek ...a jak ty to robisz? Bo tez bym z chęcią zastosowała..
[COLOR="Blue"]Skończyłem ROK!!!!: ,, Ty masz juz ROK -I tysiąc lat masz i więcej. Początkiem i końcem świata jest Twoje malutkie serce. Ty jesteś jabłkiem i drzewem, Obłokiem, gwiazdą, rozumem.-Przez ciebie to, czego nie wiem, Już umiem. Kocham |
|
|
|
#3304 | ||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
o ile wodna kupka mogła byc po ananasie to piana sama nie wiem bo mleko daje kapke do kawy i nic poza tym nie jem mlecznego. ale we wtorek zrobiłam sobie dzień mamy i zjadłam gnocchi z sosem serowym i od tamtej pory kupy normalne a córa sie chyba też przejęła wagą, bo tak zaciągała cyca jak nigdy no i mam nadzieję,że to tylko przez wodnista kupe tak słabo przybrała ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Oliwcia Ecenci również śliczna, pogadały dziewczyny simka śliczny synuś Agatka z tym dokarmianiem mm to ostateczność najpierw będziemy próbować innych metod. Narazie tydzien jeszcze poogladam ją ile zje z butli itd. ona ma 3.5 miesiąca więc myślę, że wprowadzenie kaszek nie będzie głupie, chyba, że Pani doktor będzie chciała przetrzymać ten moment do po 4 albo 5 miesiącu to się poświęce i w nocy jak śpi bedę ściagać mleko co by jeszcze jej dodawać ale dzięki za nazwę kaszki będę miała na uwadze ![]() zauważyłam też ostatnio, że łyka duzo powietrza przy jedzeniu, nie odbijałam jej, bo podobno nie trzeba a teraz po poł godziny od jedzenia tak jej się odbiło, że może gazy ją blokują by więcej jeść ? ![]() dzień dobry u nas noc nie bardzo, bo Młoda postanowiła sobie urządzić pogawędki od 4-6 rano kupy już ładnie idą takie jak zawsze mimo zjedzenia sosu serowego mam nadzieje, że nie wyjdzie problem opóźnieniem.życzę miłego dnia ide coś ze sobą zrobić tylko jeszcze nie wiem co![]() ---------- Dopisano o 12:44 ---------- Poprzedni post napisano o 12:37 ---------- a jak wyglądały Wasze pierwsze @ ? bo od 3 dni plamie, ale to tak niewiele i sie zastanawiam czy to już, choć wolałabym jeszcze nie mieć
Edytowane przez Oldzia20 Czas edycji: 2014-11-06 o 12:43 |
||||||
|
|
|
#3305 |
|
Rozeznanie
|
Simka ciężko dokładnie jakiś przepis dać, wyczułam moment bo zaczęła sama zasypiać w wózku.
Czekam aż będzie mocno śpiąca i bazuję na rytuałach. Tzn najpierw przebieramy pieluszkę, zasłaniamy rolety, kładę młodą do łóżeczka i daje smoczka, siadam obok na łóżku i delikatnym głosem zaczynam czytać bajkę i głaskam po rączce. I nawet jak coś jej nie pasuję to nie wyciągam jej tylko głaskam, śpiewam i podaję smoczek, średni czas usypiania to 15 min choć dziś rano było to 5 min. Ale obie Oliwki słodkie no i kawaler simki przystojniacha
|
|
|
|
#3306 |
|
Zakorzenienie
|
Witam sie czwartkowo
Pogoda u nas okropna dzis chyba nie bede malego wyciagac na dwor taka przeziebieniowa wietrzna plucha powiem jedno swietne dzieciaki mamy na watku ladniutkie i madre ![]() Eydrith a probowalas sernik gotowany na poczatek? Duzo latwiej go zrobic na poczatek mozesz go nawet na herbatnikach zrobic. Robaczek gratuluje usypiania u nas wlasnie maly tak zasypial wieczorem wczesniej ale od tyg sie to zmienilo nawet jak usnie na cycu to odlozony sie budzi. W lozeczku ziewa lezy slucha bajeczki ale nie zasypia a po ok pol h zaczyna wrzeszczec ze trzeba wyciagnac bo inaczej nie uspokoi. Wczoraj zasnal o 22.30. teraz gramy w pile tzn ja trzymam nad nim pluszowa pilke z dzwonkiem w srodku a on ja odbija i pokrzykuje do niej bo zlapac nie moze czasem. |
|
|
|
#3307 | ||||
|
Zadomowienie
|
kawaler jak się paczy
![]() Cytat:
mój coś tam zawsze ugotuje, mistrzem kuchni może nie jest, ale z głoodu nie zginie![]() Cytat:
i moja też bezsmoczkowa, ale ja ze smokiem nie próbuję.do lutego dasz radę ją nauczyć, tak myślę ... ja na razie odpuściłam, ale w weekend znów zaczynam z rozszerzaniem diety i butelką brawo za rekord Cytat:
heh, ja jak za pierwszym razem odważyłam się na coś smażonego to młoda też zrobiła kupę jak marzenie, a wcześniej różnie bywało ![]() co do odbijania, to ja odbijam - ewidentnie ułatwia to mojej małej jedzenie, jak jest zapowietrzona to nie chce jeść a co do @ to ja jeszcze nie miałam ![]() Cytat:
a gotowany - to jakaś metafora, nie? czy ja o czymś nie wiem![]() może Twój synio przechodzi jakiś skok rozwojowy? u nas brzydko, ale ciepło, więc zaliczyłyśmy pocztę i spacerek
|
|
|
#3308 | |||
|
Zakorzenienie
|
bylam z mala u kontroli i z synkiem do lekarza. Basia lepiej, antybiotyk kontynuujemy jeszcze tydzień...
synek z kolei ma anginę + oskrzela też Cytat:
w zeszłą sobotę mi na złość zrobili święto ![]() Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 14:15 ---------- Poprzedni post napisano o 14:08 ---------- aaa no i chyba rozszerzę jej dietę o kaszkę już... widocznie miała kiepski apetyt w chorobie, bo od przedwczoraj wieczorem mam problem z nastarczeniem mleka... mam do wyboru albo jej dziś podać kaszkę, albo się męczyć z nią - w dzień się pomęczę, jak pociumka więcej to jutro się może unormuje już, ale na noc chyba ją trochę dokarmię, wczoraj dawałam wodę w butelce przed nocą - okazało się że umie pić - o dziwo jest tak przyzwyczajona, że w nocy nie płacze że głodna, a w dzień jej za mało na poszczególne posiłki... no i pomyślałam o kaszce - ale jeszcze zobaczę, bo może nie będzie wieczorem już takiej potrzeby, piersi szybko się dostosowują do zmniejszonego/zwiększonego zapotrzebowania, tyle że nie wiem czy ona nie potrzebuje codziennie coraz więcej, bo nie wiem do ilu zmniejszyła...
|
|
#3309 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
pizzę pizzę mogę jeść codziennie albo coś na mieście/w pracy ... czasem lody (w myśl idei "jestesmy dorośli więc na obiad mo żemy zjeść lody"zdrówka dla dzieciaków
|
|
|
#3310 |
|
Raczkowanie
|
Oluch, u mnie @ byla normalna, może troche wiecej skrzepów. Ale miesiąc wcześniej miałam jednodniowe krwawienie jakies dziwne.
|
#3311 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć
![]() Simka - super synuś i obydwie Oliwki również cudne![]() Co do powrotu do pracy, to nie wiem czy wiecie, ale przy pracy powyżej 6 godzin należy się godzina wolnego na karmienie Ja z tego korzystałam przy synku i teraz też zamierzam, więc wrócę do pracy na 6 godzin dziennie.
|
#3312 |
|
Zakorzenienie
|
Eydrith to cos takiego tylko ja robie jedna warstwe sera http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-gotowany
|
|
|
|
#3313 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
dzięki, muszę to przemyśleć, wygląda mi na dość trudne![]() a z tego bloga robię własnie moje trzecie 'naumiane' ciasto ![]() btw obok przepisu zauważyłam choinki z piernika piękne są
|
|
|
#3314 |
|
Zakorzenienie
|
Na poczatek mozez na herbatnikach zrobic zeby nie piec spodow jak ci masa przypadnie do gustu to full opcja wtedy. Nam on smakuje masa sie szybko robi tylko trzeba uwazac zeby nie przypalic juz nawet z brzoskwiniami go robilam. Oj tak polecam choinki piernikowe zwlaszcza dla dzieci ja robilam dla 4 latka. Jak moj dziec podrosnie to zrobie mu piernikowa chatke
|
|
|
|
#3315 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale po drugiej ciąży miałam na ok 2tyg przed krwawe plamienia - coraz krótsze, bo przed pierwsza @ razem to chyba kilka dni, tak że nawet u lekarza byłam zobaczyć co to... najpierw twierdził że to przez laktację, a potem jak byłam po kilku miesiącach i nadal krwawiłam odrobinę ok 2tyg przed, to twierdził że niektóre kobiety tak mają po porodach... i że to na owulację jest - ale to nie było na owulację tylko kilka dni przed, wiem, bo jak już Basię planowaliśmy to dość dokładnie wszystko obserwowałam... ---------- Dopisano o 14:49 ---------- Poprzedni post napisano o 14:42 ---------- Cytat:
taki zwykły chyba jednak prostszy a tak a propo nie wychodzącego sernika... jaki masz mikser? bo ja wcześniej robiłam ciasta w malakserze (miałam trzepaczkę do ubijania w tym) i mi tak średnio wychodziły, biszkopt nigdy nie był za bardzo puszysty, kilka razy próbowałam bezy zrobić i nic z tego nie wyszło... a jak mi się zepsuł to kupiłam sobie mikser planetarny z blenderem kielichowym i opcją tarcia warzyw (beznadziejna jest ta opcja u mnie - tępe tarki są i takie mało praktyczne) ale miksowanie a i moja teściowa, której sernik zawsze wychodzi, robiła za czasów starego miksera u mnie i nie wyszedł...
|
|
#3316 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ależ wysłać mogę, tylko nie wiem czy odważysz się spróbować, znając szybkość PP SERNIK: Spód: 2 jajka 2,5 szkl mąki 14 dkg margaryny 0,5 szkl cukru 2 łyżeczki proszku 1 cukier waniliowy Wszystko zagnieść i schłodzić w lodówce Ser: 1,3 kg sera 2 całe jajka 4 żółtka 1 szkl cukru 1 cukier waniliowy 0,5 szkl oliwy 2 budynie waniliowe 2 szkl mleka (niepełne) Wierzch: 4 białka 8 łyżek cukru 1 paczka wiórków kokosowych Ciastem wykleić spód i boki blaszki. Wszystkie składniki na sernik wymieszać. Wylać masę i wstawić do zimnego piekarnika, piec 45 min w 180°C. Po tym czasie ubić pianę z białek, cukru i dodać wiorki. Wyłożyć na gorący placek i piec na złoty kolor. Moje wskazówki: kupuję ser wiaderkowy Jana http://www.jana.com.pl/fotki/image/11Twarog.jpg i do tego kostkę śmietankowego (coś takiego http://www.mleczarnia.lowicz.pl/lowi...mietankowy.jpg). Ciasta robię połowę, bo nie wyklejam boków. Można pominąć wiórki
|
||
|
|
|
#3317 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
dziękiCytat:
a miksera nie mam wcale, bo TŻ mi spalił mam blender z taką dostawką do rozdrabniania, ale jak się to nazywa to nie wiem lubię sprzęt, ale nie kuchenny![]() Integra dzięki czy można ręcznie?
|
|
|
#3318 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:41 ---------- Poprzedni post napisano o 15:36 ---------- My dziś po szczepieniu, normalnie załapałam się na ostatnią szczepionkę Młode dziś marudne, niewiele brakowało, a syna zamknęłabym w piwnicy. Nie idzie w nim wytrzymać. Dobrze, że poszedł spać. Jagoda tez taka nieswoja.... Oj ciężko dziś będzie... |
|
|
|
|
#3319 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jak mi nie wyjdzie to odsyłam z adnotacją idziemy na spacer, ale fajnie ---------- Dopisano o 15:48 ---------- Poprzedni post napisano o 15:45 ---------- Cytat:
homeopatycznym![]() powodzenia, tak czy inaczej
|
|
|
#3320 |
|
Zakorzenienie
|
Oldzia20 ja okres dostalam juz 8tyg po porodzie i wiedzialam, ze juz bede miec bo nawet w dni plodne mialam dobry sluz, wiec 2 tyg po pologu moglismy zdzialac dzidziusia
Integra ten twarog w kostce dodajesz, zeby zagescic ten wiaderkowy? Mi ten z wiaderka sie niestety nie udaje, wychodzi taki rzadki ze z blachy ciezko wyjac, smakowo bardzo dobry, ale jesc trzeba z zamknietymi oczami
Edytowane przez rybka13 Czas edycji: 2014-11-06 o 18:24 |
|
|
|
#3321 | |
|
Rozeznanie
|
Hej
![]() Cytat:
![]() ![]() Jeszcze do południa miałam madzieje, ze to moze nie to. Ale niestety. U mnie jest mniej obfity ten 1. Dzien niz wczesniej i nie bolał mnie brzuch ani piersi zaraz przed. Przydałby sie jakis objaw delikatny. Dziwnie tak "z zaskoczenia" Jak nie przestaniecie wrzucać tych przepisów to bede mogła cukiernie otworzyć :P jeszcze mi zostało 1/3 drożdżowego (pół dałam siostrze) a juz bym chciała je zrobic jeszcze raz , tylko teraz w dużej blaszce (zeby było niskie), z kruszonką i pod kruszonka biały ser na słodko I chciałam jeszcze ten 'Ala' biszkopt spróbować... Szarlotka tez kusi kto mi to wszystko zje? Moj M. Nie za bardzo ciastowy jest. Tak to do pracy zawsze zabierałam jak cos upichcilam sobie do kawki i wyszło za duzo W sumie to niewiele piękę, ale lubię próbować i sie uczyć. Robiłam ze dwa razy taki czekoladowy mocno (tylko 60g maki), a tak to np. sernik na zimno "bez sera", i rafaello na krakersach - czyli raczej takie bez pieczenia uskuteczniam Któraś z was pisała o krzyczeniu. To chyba tez jakis etap w rozwoju bo u nas tez krzyki. Nie płacz, nie gluzenie tylko krzyki- takie "gardłowe" dźwięki. |
|
|
|
|
#3322 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3323 |
|
Rozeznanie
|
cześć dziewczyny
chwilę mnie nie było a tu tylę się dzieje! starałam się nadrobić choć trochę ale ciężko strasznie ... ale postaram się być na biężąco. Ostatnio nie dałam rady bo mała przechodziła skok rozwojowy a ja razem z nią kryzys, plus zmiana butelki na większy przepływ i do tego brak infranixu i poszukiwania go po dwóch województwach dały mi w kość , w pracy sajgon więc ledwie żyje ale .... jesteście jak narkotyk cały czas o Was myślałam i wiedziałam,że jak tylko znajdę chwilę to wrócęCudnie Wam porosły dzieciaczki, wszystkie śliczne i przesłodkie ![]() Ja @ dostałam w chrzciny tj. 12.10 a rodziłam 23.07 pierwsze 3 dni były intensywne a później już okey Widziałam temat tortu, ja zapłaciłam ok 300 zł za tort plus słodkie podziękowania na 25 os. Zdrówka wszystkim chorowitkom Moja Mała wczoraj była szczepiona i waży 6,5 kg ale niestety też jeszcze się śmieje na sucho
|
|
|
|
#3324 |
|
Raczkowanie
|
Ale mialam mlyn z cora
o 18.30 wypila dwa cyce potem o 19.30 dopila je, zasmac nie bylo mowy a o 20.15 tak plakala ze masakra piers wypluwala, noszenie ze smokiem nie dalo rady to dalam ciepla wode....wypila 100ml ;(
|
|
|
|
#3325 | |||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Poradź proszę od kiedy podawałaś niekapka i ile wcześniej przed pójściem do pracy rozszerzałaś dietę? Cytat:
![]() Tak mi smaku tymi ciastami narobiłyście, że musiałam sobie chociaż zrobić swoje ciasteczka owsiane na pocieszenie Jeśli chodzi o moje dziecko to teraz takie wyczynia wygibasy ze stopami, że dziś w rezultacie kąpała się z paluchem od stopy w buzi i za nic nie chciała go wyjąć. Wyglądało to komicznie, dziecko składane jak scyzoryk Po czym odstawiła godzinny koncert i poszła spać.
|
|||||
|
|
|
#3326 |
|
Wtajemniczenie
|
O matko już jestem. Nadrobię rano bo młoda czadu daje.
|
|
|
|
#3327 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Eydrith na sernik mam sprawdzony przepis tylko to jest taki puchaty a nie jak ciężki krakowski. Oldzia będzie dobrze, siostra też w podobnej sytuacji tylko u niej 4tyg maluch. Będzie dobrze.Odnosnie mojego podłamania to pojechaliśmy załatwiać sprawy z tżtem na miasto a młoda z teściową została. Mija z 20 min i tel od niej. Gdzie jesteśmy bo młoda płacze i ona nie wie co robić. No trochę zdębiałam wykończyliśmy ekspresem zakupy resztę olaliśmy i do domu. A tam młoda zasnęła a teściowa w stanie przedzawałowym i do mnie z pytaniem co jest Jagodzie że płakała. I że ona ma stresa jak młoda tak płacze. Od tego momentu słysze za kazdym razem że ona sie boi etc i że na ekg dzis byla bo myslala ze cos jej sie stalo... Juz nawet nie bierze młodej do siebie bo jak zaczyna plakac to i tak do mnie leci.Efekt tego taki ze opiekunki szukamy powoli.Co mi sie srednio usmiecha i finansowo i mentalnie bo po wlamaniu nadal mam problem zeby obce osoby mi do mieszkania wchodzily... Moj tata jeszcze sie zaoferowal i teraz mam zaplanowane czeste wizyty u rodzicow na adaptację. Ehh pogadałam sobie. Ide spac dalej reszte rano doczytam.
|
|
|
|
|
#3328 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może być też tak że mała ma teraz ten skok rozwojowy który przypada w 3mc (moja już miała takie 3 dni że cycki jak flaczki a tej ciągle mało) pamiętaj że jak będziesz odciągać pokarm to tyle ile córka zje na pewno nie odciągniesz, no chyba że cycki są przyzwyczajone do laktatora. w rosmanie są takie pojedyńcze saszetki bebilonu może kup sobie jedną i w tym czasie gdzie miałabyś karmić małą nakarm tą saszetką a ze swoich piersi odciągnij. Ogólnie odciąganie jest efektywniejsze (przynajmniej u mnie) jeśli z jednej piersi je CI mała a z drugiej odciągasz ---------- Dopisano o 08:25 ---------- Poprzedni post napisano o 07:56 ---------- Cytat:
współczuje trochę - ja wracając do pracy też będę musiała opiekunkę szukać albo jakoś wykombinować bo moi rodzice pracują na zmiany więc chociaż na pół etatu ale boje się opiekunek hehehe
|
||
|
|
|
#3329 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() dzięki, przydadzą się Cytat:
Cytat:
![]() tak się wczoraj zastanawiałam o jakim problemie pisałaś ... kurczę trochę szok, nie zazdroszczę sytuacji z tym ekg to nawet by było zabawne, gdyby pominąć całą resztę mam nadzieję że wszytsko Wam się mimo wszystko poukładabtw sama na początku miałam syndrom Twojej teściowej jak mała płakała ![]() Oldzia imo malwiska ma rację, pewnie się mocno przejęłaś ja po pogrzebie jakoś sobie wkręciłam że mi się pokarm kończy, bo kiedyś mi babka w lumpie opowiadała że jej się skończył w podobnej sytuacji i faktycznie miałam mniej. Potem wyluzowałam i wrócił. W psychice siła może z taką saszetką na czarną godzinę poczułabyś się pewniej?ja też chyba sobie zakupię, bo moje dziecko obudziło się w nocy na jedzenie i mimo że poszłam spać o 21:2o to czuję się skrajnie wyczerpana podziwiam mamy które muszą wstawać co noc. Jeszcze od rana leje dobrze chociaż że dziś piątek![]() witam pesymistycznie
|
|
|
#3330 |
|
Zakorzenienie
|
Hej! dziewczyny nie mam na nic czasu!!
i miałam coś napisać, ale Mała się już budzi |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:15.

na to są testy jak coś - ale trzymam kciuki żeby biogaia pomogła
nie martw się kochana, nawet jeśli będziesz musiała dokarmiać to żadna ujma dla Ciebie
o ile wodna kupka mogła byc po ananasie to piana sama nie wiem bo mleko daje kapke do kawy i nic poza tym nie jem mlecznego. ale we wtorek zrobiłam sobie dzień mamy i zjadłam gnocchi z sosem serowym i od tamtej pory kupy normalne
a córa sie chyba też przejęła wagą, bo tak zaciągała cyca jak nigdy
no i mam nadzieję,że to tylko przez wodnista kupe tak słabo przybrała 

kupy już ładnie idą takie jak zawsze mimo zjedzenia sosu serowego
ja w ciąży tez podjadalam dużo słodkiego, teraz już nie mogę patrzeć na słodycze czasem. Np nie rozumiem jak można zjeść całą tabliczkę czekolady
Tż nie ma z tym problemu
a gotowany - to jakaś metafora, nie?
czy ja o czymś nie wiem

też nie przepadam za słodyczami, jakoś w ciąży miałam kiedyś straszną ochotę, a nic ze sklepu mi nie wchodziło - i tak się zaczęło
czy można ręcznie?

o 18.30 wypila dwa cyce potem o 19.30 dopila je, zasmac nie bylo mowy a o 20.15 tak plakala ze masakra piers wypluwala, noszenie ze smokiem nie dalo rady to dalam ciepla wode....wypila 100ml ;(
Pożyczyłam od koleżanki chustę, 5m bawełnianą, pokazała jak wiązać kieszonkę, tylko albo coś źle dociagam i jej niewygodnie albo nie lubi. Po 5 minutach od związania zaczyna się wiercić i marudzić. Może jest lepszy sposób wiązania który mogłabym spróbować?
z tym ekg to nawet by było zabawne, gdyby pominąć całą resztę
podziwiam mamy które muszą wstawać co noc. Jeszcze od rana leje