![]() |
#4681 | |||
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Marzec-Kwiecień 2013 cz.7
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
my kanapki 2 na kolacje mniej wiecej. co do odstepu czasowego to nie wiem narazie bo u nas byla kolacja po kąpieli a teraz jak zmienimy to jakoś tak właśnie 19 kolacja 20 kapiel i 21 mleko? nie wiem jeszcze
![]() |
#4682 | |||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
lecę ![]() Cytat:
a jak dajecie kolację przed kąpielą to od razu po kąpieli jeszcze dadzą radę wypić mleko?czy odczekujecie ileś tam? Cytat:
zdrówka dla Mikołaja. idziecie do lekarza? Cytat:
![]() mi teraz normalnie kruszy się skóra na rękach. tak mnie załatwił płyn do naczyń z lidla także jakby kiedyś kogoś kusiłw lidlu taki niebieski płyn W5 to nie polecam co do gotowania to jak nie mam weny to robię kurczaka z warzywami ![]()
![]() |
#4683 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
_________ J. też ma problemy ze skórą, suchymi plamami z lekkimi krostkami i nie mam pojęcia od czego. na nogach głównie to ma. ostatnio jeszcze jakieś inne krostki zaczęły mu się pojawiać w różnych miejscach. po części obstawiam niestety basen, który planujemy zmienić, bo mi też szkodzi (ten konkretny), a ostatnio i tż narzeka. wiele lat chodziłam na basen, ale od kiedy chodzę z J. różne dziwne rzeczy zaczęły się przyplątywać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4684 | ||
Zakorzenienie
|
klementyna duzo sily
![]() Cytat:
mi dobrze robi w nocy jak jest goraco przewrocenie koldry na druga strone - bo koldra z wierzchu jest chlodna, od spodu gdzie spie ciepla, wiec przykrywam sie chlodna strona i jest ulga przy swedzacej skory, w ogole chlodne oklady dobrze lagodza ![]() Z balsamami za bardzo nie pomoge, bo nie jestem za bardzo na biezaco w aktualnej ofercie - a wPolsce jest wiekszy wybor roznych niedrogich balsamowo - moze przejdz sie do duzej apteki i popros o probki czy z Emolium, czy z Pharmacerisa czy z innych jeszcze marek? Moj lekarz jest zdania (profesor przy klinice uniwersyteckiej!), ze przy stanie zapalnym (i tu sie tez zastanawiam, czy swiad zaliczac juz do stanu zapalnego?) chroni sie skore przed czynnikami zewnetrznymi czyli alergenami by nie wnikaly w glab skory - i tu najlepszym i najtanszym srodkiem jest wazelina - ona chroni, nie pielegnuje. On mi za kazdym razem odradzal, wrecz zakazywal stosowania srodkow nawilzajacych, czy z mocznikiem - a to dlatego, ze takie srodki pomagaja alergenom dostawac sie wglab skory, co powoduje, ze stan zapalny nie zanika, a poglebia sie - w skorze znajduja sie takie komorki zapalane i pozbycie sie ich moze nawet trwac do pol roku - ja jestem bardzo zlym przykladem, bo ja sie stanu zapalnego przy stosowaniu nawet takich srodkow jak masci sterydowe, immunopresyjne, antybiotykoi, kremy antymikotyczne - nie moge sie nadal pozbyc stanu zapalnego - zreszta badania krwi pokazuja, ze zamiast mniej mam coraz wiecej przeciwcial ![]() ale ja osobiscie nie potrafie uzywac tylko wazeliny - w moim odczuciu jest to ok w stosowaniu krotkotrwalym , w dlugotrwalym skora jest nadal bardzo sucha i zgrubiala do tego.. wiec, tak mysle, ze radzilabym stosowanie czegos zamiennie - ochronnie czesciej, od czasu do czasu nawilzajace glebsze warstwy Gdzies mi mignelo polecenie Dexeryl - jest ok, niedrogie - ochronnie, nie pielegnujaco - dla mnie to taki klajster jak i wazelina, ze skora nie robi nic oprocz ochrony - no moze w stosowaniu jest przyjemniejsze ![]() Popros o probki ![]() a moze masz ochote sama ukrecic cos z naturalnych? a te krostki to swedzace sa ? bo jak blade, to moze to tylko cos hormonalnego, albo jakas nietolerancja, albo mieszkowe zapalenie skory (chociaz to raczej dotyczy doroslych?) a Kinga ma jakies rozdrapania, czerwone miejsca na skorze? czy tylko swiad i te cieliste krosteczki? ehh niby opisalam dlugi elaborat, ale chyba cos malo Ci pomoglam ![]() ![]() Cytat:
my mamy materac z Ikea - i to nasz dotychczasowy najlepszy materac ![]() Edytowane przez Moderna Czas edycji: 2014-11-06 o 13:07 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4685 | |
Zakorzenienie
|
hej
![]() iu nas ok 19-19.15 kolacja później kąpiel po kapieli mleko, później mycie zębów, tż idzie zaspiewac kołysankę i ok 20 już spi Cytat:
![]()
![]() |
#4686 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() zyrtec to pomaga na wyprysk alergiczny czy alergie wziewna - a takie blade krostki, bez uczucia swedzenia na pewo do tego nie naleza. dlugo ma juz te policzki takie ![]() moj M. ma suche zaczerwienione delikatnie miejsce pod kolankiem, do tego wyskakuja takie krosteczki - z jednej strony wyglada na azs-owe, z drugiej na potowki - bo on czesto kuca i na takich zgietych nozkach sie bawi.. - dlatego ja stosuje prewencyjnie pielegnacje, jak u dzieci atopowych - czyli nie draznic ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4687 |
Zakorzenienie
|
Kwiatuszku
- bo tak zimy sa srogie ale bardziej na polnocy. Tutaj w bergen duza role odgrywa ze morze jest blisko i zawsze cos cieplej zawieje. Choc siostra mi mowila ze jakos 4-5 lat temu bylo njezle zimno i sniegu po kolana ![]() Ja sie zastanawiam jak moja mlodsza siostra wytrzyma POL roku bez swiatla dziennego ![]() ![]() Sie wnerwilam ale z to wlasnej glupoty - mama zaprowadzila go a oni mi potem ledwo co mama weszla do domu. Ze Emilian nje moze byc dzis w orzedszkolu przeciez "obowiazuje" 48h kwarantanna po zyganku. No wiec ubralam sie i o 10.20 bylam z nim juz w domu. Pobyl tam doslownie godzinke ..! Ale smsa w takim tonie mi napisali jakbh mi laske robili ze on chodzi do przedszkola. A ja zapomnialam i tej reguke no orzeciez kazdemu moze sie zdarzyc ![]() No i orzyszedl mi dzis kwitek z ooczymty ze oaczka z Hmu jest. Ude do 1sklepu gdzie jest poczta - niee t nie tu moze w tym innym sklepie. To ide do tego drugiego. A tam babka mi mowi ze to tez nie ten tylko ten co jest zupelnie w druga storne jeszzd za miim domem ![]() Pozdrawiam. Ja w dordze do oracy. A tak mi sie nie chce ![]() Kocham Cie Emilianku <3. |
![]() ![]() |
![]() |
#4688 |
Zakorzenienie
|
Jola nie mam na komorce linka, ale wydaje mi sie ze to bylo tu http://bez-chemii.blogspot.com/?m=1 , zobacz. Ewentualnie wieczorem bede na kompie szukac.
#4689 |
Rozeznanie
|
Poszliśmy. Nic na oskrzelach nie siedzi. Póki sa te skoki temo nei wyłazić na dwór jak będzie temp to nurofem lub coś podobnego i witaminka C i leczenie domowymi sposobami
![]() Wieczorem już nie miał gorączki no i śpi już bo uciekła mu drzemka w dzień.
#4690 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Już po szpitalu ![]() ![]() ![]() (BYou, chłop nastawiony na jutrzejsze zakupy zarowe. napisz na pw model i jaki wiek ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4691 |
Zadomowienie
|
Dziękuję Wam za wszystkie odpowiedzi. Przepraszam, że nie cytuję tylko odnoszę się tak ogólnie ale piszę z telefonu.
U nas ta wysypka wygląda tak, że jest blada i wyczuwalna dłonią. W niektórych miejscach od czasu do czasu robia się suche placki. Jest na całym cialku oprócz twarzy. Swedzi bo Kinga się drapie. Odkąd zaczął się sezon grzewczy niestety mocniej. Kwiatuszku, Ty pytalas jak poznałam na co jest uczulona. U nas wystąpiła straszna wysypka na twarzy, czerwone krostki nawet na powiekach jak miała jakieś dwa miesiące. Wtedy ani ona ani ja nie jadlysmy rozborodnie więc było łatwiej. Ale w sumie 100% pewności nie mam. Zwłaszcza, że oprócz alergii na mleko doszła alergia wziewna- kurz i roztocze najprawdopodobniej ale pewnie też na inne alergeny w powietrzu, tylko ciężko stwierdzić na jakie w tym wieku. Więc cóż... 1.ja mogłam coś zjeść -np. 2. Kinia mogła coś zjeść. 3.coś z powietrza ją uczyła 4. Może jakiś proszek albo coś. 5. Może kombinacja wszystkiego po trochu. I jak tu dojść do ładu. Jest mi jej bardzo żal, choć w sumie w dzień ciężko po niej poznac, że coś jej dolega. Jest słodka i pogodna. Chyba nauczyła sie z tym żyć. Gorzej nocą... Dziękuję za nazwy maści i balsamow. Coś będę działać i zmieniać. W ogóle wspolczuje wszystkim alergikom i atopkom. |
![]() ![]() |
![]() |
#4692 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4693 |
Zadomowienie
|
Jola, a Ty wcześniej mialas jakieś dolegliwości alergiczne czy dopiero teraz Cię dopadly?
Fakt. Byla u nas rewolucja. Dywany, zasłony aut a kanapy, kołdry, poduszki, fotele spryskalam allergoffem (Despa ten allergoff polecala tylko ona używała saszetek do prania o ile dobrze pamiętam). Może spróbuj i Ty... A na katar Kinia ma wziewy i syrop. Pani, ekstra, że u Oli wszystko dobrze!! ![]() Edytowane przez Villga Czas edycji: 2014-11-06 o 19:01 |
![]() ![]() |
![]() |
#4694 |
Zakorzenienie
|
Panika, wiedziałam, że dziewczynka będzie! Za dużą fazę na wyczajanie babskich ciuszków w lumpkach miałaś!
![]()
#4695 |
Zakorzenienie
|
Panika gratulacje super ze z Ola wszystko dobrze
![]()
#4696 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() czulam to w kosciach, ze bedzie Ola ![]() Cytat:
![]() ale dobrze, ze nie ma rozdrapanych ran, mocna skora jest wazna, dlatego trzeba regularnie smarowac. A i tak jeszzce pomyslalam o kapielach - bo kapiele rozgrzewaja cialo, i w nocy wzmacnia to swiad skory - wiec moze troszke obnizyc temperature kapieli, dla atopikow poleca sie ok. 34-35 stopni, max 36. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4697 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Skórę ma chyba mocną, bo rzadko ślady widać, choć drapie się naprawdę mocno w niektórych miejscach... Czasem jednak zostają takie ślady paznokci rozdrapane... W nocy sama prosi, żeby ją posmarowac. Widocznie wtedy czuje ulgę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4698 |
MBZ♥
|
Pani
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Villqa ![]() ![]() Achna zdrowia dla Mikołajka ![]() Zamówiłam rurę na all ![]() Dragusiu u nas to 30-40 minut przed kąpaniem kolacja:kanapki, pasty, jajecznica, biały ser, omlet, naleśniki czy placuszki. Potem kąpiel i po masowaniu, ubraniu mleko. Moderna jesteś Skarbnicą Wiedzy ![]() Kwiatuszku ostatnie pierogi B zjadł na kolację wczoraj ![]() ![]() Nie uwierzycie co mamy na kolację: tatara ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4699 |
Zadomowienie
|
BYou, no serce się kraje...
![]() Ja nie jadlam nigdy tatara! Monika, a ten basen to chlorowany? Może jest więcej chloru niż w innych. Ozonowane są lepsze ale nie wszędzie są... Achna, dobrze, że osluchowo czysto ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4700 |
Zakorzenienie
|
Panika
- ![]() ![]() To tyle ja z pracy nudno. A jutro mam w ventrum handlowym kolo mnie nocna wyrzedaz - yhmmm od 21 nawet ciuchy 80% taniej a tak min 50% od 17. Koncze o 18 i od razu jade ![]() ![]() Kocham Cie Emilianku <3. |
![]() ![]() |
![]() |
#4701 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4702 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#4703 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() juhuuuuu ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ożeż Ty ![]() ![]() ![]() JolanT, o tej witaminie tu bylo : http://naszezyciebezchemii.blogspot....-przygoda.html Moderna, na limango w outlecie jest sporo zabawek brio ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4704 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4705 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() u nas dziś wybiła godzina zero i dziś kończymy cyca przed wieczornym spaniem, postanowiłam. koniec. do następnego piątku jeszcze ewentualnie jakby się obudził w nocy to cyc, a potem już KONIEC całkowity. zacznę od prób kolacja (kanapki) kąpiel, mleko w łóżeczku i czytanie bajki a potem modlitwa o sen ![]() ![]()
![]() |
#4706 |
Zadomowienie
|
Monika, to rzeczywiście podejrzane, że wszystkim ten basen nie służy... My w okolicy mamy tylko chlorowane. Byliśmy kilka razy z Kinga i była zachwycona ale teraz przy nasilonych problemach skornych nie zaryzykuję większego wysuszenia i podraznien i odpuścimy sobie :/
Dragusiu, trzymam kciuki za odstawienie! U nas dwa razy zbliżała się godzina 0 ale ze względu na ten świąd odpuscilam, żeby już całkiem tej bidusi mojej nie wykończyć. Kasiu, baaardzo się cieszę, że dostalas te pieniądze. Na pewno będzie Ci teraz lżej. |
![]() ![]() |
![]() |
#4707 |
Zadomowienie
|
hej!
![]() ach śniło mi sie dzisiaj, że tańczyłam walca ![]() Achna- ja koło godziny 18 robię kolację dla siebie i dla Ewy i wtedy różnie.. najczęściej sama pokazuje, że chce ser, wędlinę, chlebek z masłem.. czasami jest to jajecznica czy parówki.. niekiedy jogurt z płatkami.. a później jak widzę, że zaczyna się układać to robię mleko.. ja np kaszkę na kolację dałam tylko raz chyba.. jak już robię kaszkę to z owocami na deser.. z jagodami czy borówką amerykańską; czasami z musami owocowymi, jabłkiem czy co tam akurat mam.. przedwczoraj zrobiłam też kisiel z jabłkiem a wczoraj budyń.. zawsze jakiś pomysł wpadnie.. tylko, że od jakiegoś czasu Ewa robi się niejadkiem ;/ mam nadzieję, że to zęby.. jak dziś Mikołaj? Kwiatuszek- właśnie tż kupił ostatnio inny płyn do naczyń i nie wiem czy też mnie nie podrażnia.. ale wczoraj na zakupach kupił mi ten co zawsze zobaczę czy coś się zmieni.. a co do kurczaka na patelni- już mi sie przejadł ![]() muszę odświeżyć moje książki kucharskie ![]() Villga- ja nigdy nie miałam takich problemów wcześniej.. zaczęło się w pierwszej ciąży od kataru.. takiego, że w nocy potrafiłam przez godzinę smarkać nos ;/ później doszły ręce i w tamtym roku dłonie.. zbiegło się to w czasie z kupnem kanapy, koca i kołdry z pierza.. jak byłam na wakacjach w tym roku to spałam u mamy tez na kołdrze z pierza i znowu to samo więc pierwsze co wywaliłam i zmieniłam na antyalergiczną.. katar się zmniejszył więc chyba coś w tym jest.. teraz planuję zamienić koc na narzutę a w przyszłości łóżko.. a właśnie łóżko czyszczę raz, dwa na miesiąc sodą oczyszczoną.. i chyba jeszcze dywan inny kupimy bo mamy taki włochaty co wszystko zbiera ;/ a jeszcze co do swędzenia- tak jak Moderna pisała- mi bardzo pomagają chłodne okłady i rzeczywiście chyba ta wazelina najlepiej mi robi.. jak smaruję Lipobase mam wrażenie, że robię sobie gorzej.. czasami też biorę trochę olejku,oliwy żeby tylko troche natłuścić ale też różna reakcja czasami pomaga czasami jeszcze podrażnia.. ach temat rzeka.. nigdy bym nie pomyślała, że mnie takie coś może spotkać, tym bardziej, że ani u mnie ani u tż nie było takich przypadków.. no tylko mój tata miał egzemę na rękach od proszku ale uporał się z tym maścią specjalnie robioną w aptece.. a co do tej suchych placków na ciele.. Ewa miała takie, kiedyś pisałam tutaj chyba Tasi.. na twarzy i szyi.. pamiętam, że jeszcze rok temu w szpitalu pytałam się lekarki.. i w szpitalu mieli płyn do kąpieli z Bubchen'a.. tam ją kąpałam i już wtedy mi się wydawało, że jest mniej czerwone i nie takie suche.. potem w domu tez zmieniliśmy- z Hippa- i nawet nie pamiętam kiedy zeszło.. także kto wie może coś ją podrażniało.. szkoda mi Twojej malutkiej.. też by mi serce pękało ![]() BYou- też nigdy nie jadłam tatara ale mój mąż bardzo lubi ![]() Despa-- http://naszezyciebezchemii.blogspot....-przygoda.html dokładnie tu tak jak Alliw pisała ![]() dzięki za linka, tego drugiego też zobaczę Lunka-- jak Kamil? dostaliście coś na te hemoroidy? ---------- Dopisano o 10:35 ---------- Poprzedni post napisano o 09:54 ---------- a i zapomniałam- Panika- Ola ![]() na 100%? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4708 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4709 |
Wtajemniczenie
|
Miodzio
![]() ![]()
#4710 |
Zakorzenienie
|
hehe, chyba nigdy nie ma 100%.
ale na dwoch USG, w szpitalu i w klinice, niby tak wyszło tatttttaaaaaarrrrrrrrrrrr- aaaaaaaaaaaaaaaaaaa ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:41.