|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3361 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: 9 miesięcy na Poczekalni, teraz bawimy na Odchowalni. MAMUSIE LIPIEC 2014
Cudo ! Usteczka
Cytat:
a mala sama słodycz!---------- Dopisano o 15:49 ---------- Poprzedni post napisano o 15:43 ---------- Pozwolę się wypowiedzieć w sprawie kwestii przybierania na wadze, Sonia ma kuzyna 2 dni starszego. 1, 5 miesiąca temu byl większy i cięższy o ok 1kg...aktualnie to sonia jest cięższy i bardziej pyzata i myślę , ze on za chwilę ja przeskoczy i tak w kółko pewnie.Dzieci maja swój rytm i tyle a lekarze teraz to chyba bardzo zapobiegawczy teraz sa co by im potem się uwaga do gabinetu nie zwalila ![]() A propos podajecię swoim dzieciom wit. D po skończonym 3 miesiącu? Bo zaliczylam małego zonka na szczepieniu jak mnie lekarka opie...yla, ze nie podaje...
|
|
|
|
|
#3362 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3363 |
|
Rozeznanie
|
Agatka dzięki
|
|
|
|
#3364 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() kochane mamy dziewczyny Cytat:
generalnie nikt mi nie wierzy że mała tak na moim cycku rośnie, ale cóż![]() Cytat:
![]() ja podaję, 400 j.m. dziennie muszę dopytać pediatrę, bo pewnie niedługo skończę kp, ale coś mi świta że teraz zalecają wszystkim dzieciom podawać - poprawcie mnie jeśli się mylę![]() dzięki dziewczyny za miłe słowa o mojej pyzuni ja się codziennię dziwię jak można być tak pięknym i śmiać mi się chce, bo wiem że jak patrzycie na swoje dzieciaczki to macie to samo fajnie jest być mamą
|
|
|
#3365 |
|
Zakorzenienie
|
Eydrith domi swietne dzieciaki
celebrinfea no to tesciowa sie popisala ![]() maly dalej pozno zasypia do tego wysypka chcialam isc z nim do polskiej lekarki to to 17 jej nie ma a do tubylca szkoda isc bo jak nie ma goraczki to powie ze to normalne ewentualnie da steryd a ja zaplace jak za pelnowartosciowa wizyte kupilam lipikar baume ap podobno ma ograniczac swedzenie i lagodzic podraznienie. Juz mnie tak drazni ta jego wysypka ze dzis o przysl8wiowym chlebie i wodzie ale sie zawzielam jesli problem lezy w diecie to wytropie.![]() i like it ja podaje vit d3 tu sa zalecenia zeby dawac do roku ale tu mniej slonca moze dlatego |
|
|
|
#3366 |
|
Rozeznanie
|
domi ale ma piękne duże oczy
Malwiskawydaje mi sie, ze to kwestia tego, ze teraz wiemy, ze dzieci to takie małe cudy, ktorym przyjściu na świat towarzyszy duzo emocji. Dlatego każdego bobasa widzimy jako pięknego małego człowieka. Chociaż ja osobiście uważam, ze do tygodnia po urodzeniu (dopóki opuchlizna nie zeszła) Mikołaj to był Mały brzydal i nadal jak patrzę na zdjęcia to tak myśle ![]() Agatka z tym mlekiem/kaszka to jedno drugiego nie wyklucza. Kalorie kaloriami, liczy sie jeszcze przyswajalność, moze ono ma jakis skład bardziej przyjazny "tyciu" Wlasnie mi sie piecze kolejna drożdżówa (nawet dwie: z gruszka i z białym serem i borówkami) jedziemy jutro do rodzinki to sie przyda. Zupełnie inna konsystencja mi wyszła tym razem mam nadzieje ze sie uda ![]() ---------- Dopisano o 16:36 ---------- Poprzedni post napisano o 16:35 ---------- Aaaa vitD podajemy od 3 mca. Wczesniej była D+k Agnes a ta wysypka duża? Bo Mikołajowi tez z buźki nie chcą zejść do końca krosteczki ale ja nie widze związku z dieta i w sumie juz nie szukam nawet. Teraz jeszcze przy uszach ma takie zaczerwienione suche miejsca - w sumie odkąd w czapkach chodzi.... Edytowane przez Iza188 Czas edycji: 2014-11-07 o 16:41 |
|
|
|
#3367 |
|
Wtajemniczenie
|
enecia to trzeba by ich wyswatac
Fakt zawsze patrzy się na swoje dziecko inaczej.. Ale my tu mamy same slodziaki..-piekniaki IDE boi się obudził
[COLOR="Blue"]Skończyłem ROK!!!!: ,, Ty masz juz ROK -I tysiąc lat masz i więcej. Początkiem i końcem świata jest Twoje malutkie serce. Ty jesteś jabłkiem i drzewem, Obłokiem, gwiazdą, rozumem.-Przez ciebie to, czego nie wiem, Już umiem. Kocham |
|
|
|
#3368 |
|
Zakorzenienie
|
Dokładnie witamine D podaje się cały czas, niektórzy lekarze w czasie zimy zalecają nawet podwójną dawkę.
|
|
|
|
#3369 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
może spróbuję upiec taki pseudo-sernik
|
|
|
#3370 |
|
Zakorzenienie
|
Iza moze sama w sobie duza nie jest ale maly sie drapie wiec podraznia, ma ja na policzkach troche za uszami i na klacie. Moze wczesniej tez go swedziala ale nie umial sie drapac a teeaz potrafi to dziala. Na dworze sie wybiela wieczorem sie nasila po kapieli.
Babeczki dajcie numer posta z ta drozdzowka bo mi umknelo gdzies ---------- Dopisano o 16:11 ---------- Poprzedni post napisano o 16:08 ---------- Mkalam was zapytac, zakraplacie dzieckom nosy woda morska? Chodzi mi tu o codzienna higiene nie o katar. Ja malemu psikam zawsze wieczorem i czasami rano. |
|
|
|
#3371 |
|
Raczkowanie
|
Sliczne dziewczeta Eytrith i Domi
Mi sie dzieci nie ppdobaly takie do tygodnia wlasnie, wiedzialam ze Myszka bedzie opuchnieta i w ogole ale jak ja zobaczylam to modlilam sie by taka twarzyvzka jej nie zostala do konca ale teraz jak patrze na zdjecia to nie bylo tak zle Wit d podaje sie jak dlugo sie da. Gdzies wyczytalam ze zbyt szybko sie ja odstawia a powinno sie ja dawac do kilku/ kilkunastu lat nawet? Nie pamietam dokladnie. Kupilam 2x90ml nan pro1 pewnie przeplacilam o 100% ale zjechalam wszystkie apteki w moim miescie i o ile w pierwszych dwoch patrzyli na mnie jakbym spadla z ksiezyca o tyle w trzeciej mieli tylko sloiczki ---------- Dopisano o 17:18 ---------- Poprzedni post napisano o 17:13 ---------- Agnes ja zakraplam wieczorem czasem a tak to patyczkiem wyciagam gluciki. Teraz ma katar to woda non stop w uzyciu :/ |
|
|
|
#3372 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3373 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
4zl dalam za 90ml. Zobaczymy co wieczor dzis przyniesie mam jeszcze 50ml odciagnietego takze damy rade
|
|
|
|
|
#3374 |
|
Rozeznanie
|
Agnes
Ciasto drożdżowe z owocami - 100g drożdży - 4 szklanki mąki - 1 szklanka cukru - 1 cukier waniliowy - 1 szklanka oleju - 4 jaja - 3/4 szklanki mleka - szczypta soli Kruszonka: - pół kostki masła - 1 szklanka mąki - 1/2 szklanki cukru Do miski wkruszamy drożdże, na drożdże sypiemy cukier i cukier waniliowy następnie kolejno: jaja, olej, mleko, mąkę i sól. Przykrywamy ścierką i odstawiamy na 3 godziny. Kruszonka: masło siekamy z mąką i cukrem. wkładamy ją do lodówki. Po 3 godzinach składniki mieszamy na gładkie ciasto i przenosimy do blaszki wysmarowanej masłem. Na wierzch układamy owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy około godziny w 200 stopniach. SMACZNEGO!!! Eydrith do sernika to daleko tej drożdżówce utarlam/wymieszałam kostkę półtłustego twarogu z żółtkiem i dwoma łyżeczkami cukru. Na ciasto dałam borówki, potem masę serowa ( takimi małymi kleksami) i na to kruszonka. Tego sera niewiele czuć. Bałam sie dać wiecej zeby nie obciążyć- kiedys jeszcze poeksperymentuję
Edytowane przez Iza188 Czas edycji: 2014-11-07 o 17:54 |
|
|
|
#3375 |
|
Rozeznanie
|
Aaaaa co do noska- to psikam woda morska raz dziennie. Ostatnio często mi sie zapomina.
Na oczyszczanie nosa u nas dobrze tez działa leżenie na brzuchu zawsze mu cos wyskoczy.
|
|
|
|
#3376 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moja mała też ma suche za uszami i dziś się na stópkach porobiło... chyba zacznę oliwkowac, choć nie robiłam tego nigdy poza kilkoma pierwszymi tygodniami w niektórych miescach Cytat:
to psikanie do nosa mi się nie podoba - ta śluzówka delikatna a pryskanie jednak ma ciśnienie... wolę wkropić kilka kropli, ale raczej i tak tego nie robię jak nie muszę... a teraz kupiłam tak tragiczną wodę morską że nie wiem kto mógł wymyślić coś takiego dla dziecka - sterimar baby... naciskam, a ta końcówka się przechyla - już kilka razy prawie prysnęłam jej w oczy...
preferencje: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?p=31714111&p ostcount=316 Edytowane przez aga__tka Czas edycji: 2014-11-07 o 19:46 |
||
|
|
|
#3377 |
|
Raczkowanie
|
Co do urody naszych dzieci to powiem wam, że jak oglądam moją córę w wieku tak do miesiąca to stwierdzam, że brzydalek z niej był.
|
#3378 |
|
Zakorzenienie
|
Iza dzieki
Agatka oj tak znam to cisnienie tutaj wlasnie tylko takiecsa te wody w tych metalowych pojemniczkach z koncowka pod katem, ze ta woda do mozgu sie wpsikuje, ja przysylam sobie z polski nosefride ta ma duzo mniejsze cisnienie no albo inna wode wlasnie w buteleczce jak klasyczne krople na katar. |
|
|
|
#3379 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Eydrith, Domi śliczne maleństwa ![]() Moja też na zdjęciach wygląda na pulchniejszą Na pewno ją mama do zdjęcia podmalowała ![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#3380 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Mam tę samą chyba (taka z delfinkiem na opakowaniu??) W sumie nie zauważyłam tego przechylania, muszę sie bliżej przyjrzeć. Pare razy popsikalam twarz, ale to przez to, ze za wcześnie wyjęłam ![]() Integra wyobrażasz sobie jakie to wyzwanie, zrobic kreskę na oku takiej kruszynki? Dobrze ze mam chlopaka to mnie nigdy nie bedzie kusiło
Edytowane przez Iza188 Czas edycji: 2014-11-07 o 18:55 |
|
|
|
|
#3381 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o wypryski na buzi to, mojej małej pojawiły się jakiś czas temu ni to potowki ni to takie chrostki i nie bardzo wiedziałam od czego i co to. Kupiłam krem ziajka od 1 dnia i zaczęłam natluszczac buzię codziennie rano , (wczesniej na spacery dawalam po prostu trochę bepanthenu) i pfaktycznie na drugi dzien wszystko się wchlonelo ![]() z tą wit. D to zglupialam bo na wypisie ze szpitala mam jak byk wypisane aby ja podawać do 3m, ale jak mówicie, że to nie wymysł farmaceutów tylko faktycznie służy dzieciaczkom to będę podawać częściej |
|
|
|
|
#3382 |
|
Rozeznanie
|
Pochwale się jeszcze moim pulpetem i znikam
|
|
|
|
#3383 |
|
Wtajemniczenie
|
i Like it
Co do wody morskiej to tylko sporadycznie biore Wit d podajemy i tak nam kazała dr..i można podawać z dha razem Nic mi się nie chce.. Ręka mnie boli..padł mój terrorysta ![]() agatka.. Ciebie to podziwiam -jak ty to wszystko ogarniasz ..
[COLOR="Blue"]Skończyłem ROK!!!!: ,, Ty masz juz ROK -I tysiąc lat masz i więcej. Początkiem i końcem świata jest Twoje malutkie serce. Ty jesteś jabłkiem i drzewem, Obłokiem, gwiazdą, rozumem.-Przez ciebie to, czego nie wiem, Już umiem. Kocham |
|
|
|
#3384 |
|
Zakorzenienie
|
i like it śliczna
ja swojej małej jak mam zamiar obciąć paznokcie u rąk lub nóg to włączam tv i mogę do woli obcinać
|
|
|
|
#3385 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.... żeby małą unieruchomić zresztą ona mi sama się wysuwa jak psikam... bo jak naciskasz to calosc idzie w dol, co więcej jak nie naciśniesz idealnie to idzie pod katem... a jednak w tych normalnych naciskasz z obu stron a nie z jednej, co sprzyja nierównemu naciskowi - potestuj sobie bez dziecka - że ta końcówka się przesuwa jak zaczynasz naciskać krzywo, albo ruszysz palcem - ja nie potrafię niestety trzymać małej i jednocześnie nad tym panować Ogarnęłam odrobinę kuchnię i łazienkę... mąż pojechał na dworzec, więc powoli mówię dobranoc... nie wiem kiedy będę mogła zajrzeć, bo tak jak teraz przy karmieniu czy inhalacjach gadam z Wami, to pewnie będę gadać z Teściową ---------- Dopisano o 19:58 ---------- Poprzedni post napisano o 19:57 ---------- simka: dzięki, nie do końca ogarniam
|
|
#3386 |
|
Raczkowanie
|
I like it świetna Sonia
moja córa też lubi oglądać tv i światło żarówek ![]() Przeciągnęłam córe co by nie drzemała o 18 tylko kąpiel o 19 i szybko spać. Nie wiem czy dobrze, ale nie płakała, że mało jedzenia- ba nie zjadła zbyt wiele...także teraz co lepiej- przetrzymać by szybciej zasnęła (choć i tak sie przebudziła 3 razy jeszcze) czy żeby zjadła porządnie i dac jej się kimnąć o 18 z punktu widzenia jej wagi chyba druga opcja lepsza...
|
|
|
|
#3387 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() fajna kinomaniaczka czasami to mam wrazenie ze te dzieci nam sie z pilotami porodzily w dłoni za jakies 5miesiecy to beda spokojnie obsługiwac elektronike wszelaka ![]() Moj syn potrafi od cycka sie oderwac byle podejrzec jak jakis filmik uruchomie na tabledzie czy tel czasami mleko mu po paszczy psika bo pusci zeby zerknac |
|
|
|
|
#3388 |
|
Rozeznanie
|
Ilikeit dala radę pilota przechwycić od taty?! Hehhe
Agatka udanej "wizytacji" teściowej! ![]() Cos jest magicznego w tych telewizorach. Ja wyłączam jak widze, ze sie lampi w ekran zeby sie nie przyzwyczaił za bardzo. Oldzia ja mam ten samym dylemat od zawsze. Dzisiaj tez zasnal przed 18:00 po 19:30 sie obudził dopiero, kąpiel i spi dalej....a jakbym go przetrzymała to moze by dłużej w nocy pospal ![]() No ale nie da sie bo marudzi zawsze. Mam jeszcze pytanie w kwestiach intymnych do używających tamponów Nie macie żadnych problemów z aplikacją po ciazy??
|
|
|
|
#3389 |
|
Rozeznanie
|
Hej, uff nadrobilam właśnie kilka stron
Wit k jest do 3 mies a D trzeba dłużej już nie pamietam ile, ja mam devikap daje 1 kropelke. Sinlac dawalam Wojtkowi ze wzgledu na skaze ale też wtedy (5 lat temu) czytałam zeby stosować z umiarem bo wpływa na przybieranie na wadze. Ja dawalam raz dziennie a mlody zawsze był i jest do dzisiaj chudzielcem. Padam, nie wiem co miałam jeszcze dopisać, dobrej nocy wszystkim |
|
|
|
#3390 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() kiedyś w przychodni leżał cały stos z Hippa 2 i miałam w razie czego. -------------------------------------- cześć ![]() mąż na koncercie, dzieci od 20 śpią, posiedzę jeszcze chwilę i zmykam też niuniu. co do ciast jeszcze, to tak czytałam ta przepisy i ślinka ciekła, na niedzielę miałam zrobić murzynka z gruszkami, ale mi mama gruszek nie kupiła, a w Biedronie kiepski wybór, więc będzie z jabłkami i orzechami. Jakby któraś z Was chciała przepis, to mogę się podzielić, bo jest mega prosty, a bardzo dobry ![]() ostatnio jednego dnia spotkałam i położną z porodówki (co trudne nie jest, bo to sąsiadka) i środowiskową i ta druga powiedziała, że małego klopsika mam, jakoś tak ostatnio znów ruszyła z wagą, już powoli mnie ręce bolą po chwili noszenia
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:31.

Przy okazji dziadkowie odwiedzą wnuczkę 
a mala sama słodycz!

- jest słodka 
a do tubylca szkoda isc bo jak nie ma goraczki to powie ze to normalne ewentualnie da steryd a ja zaplace jak za pelnowartosciowa wizyte

może spróbuję upiec taki pseudo-sernik

w rzeczywistości nie jest aż taka pulchna
z punktu widzenia jej wagi chyba druga opcja lepsza...
Moj tata jeszcze sie zaoferowal i teraz mam zaplanowane czeste wizyty u rodzicow na adaptację. Ehh pogadałam sobie. Ide spac dalej reszte rano doczytam.