![]() |
#2521 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Listopad- Grudzień 2014- część VII :)
Cytat:
![]() Moj tak wlasnie mial do tej pory dlatego sie dziwie ze spi grzecznie, napewno sie wyspi i w nocy nie bedzie juz spal... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2522 | |||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() i nie ja pisałam o tornentiolu i innej maści. Przeglądalam dziś dziennik M.robiliśmy jej nawet kąpiel w krochmalu jak miała krostki ;-) Cytat:
będzie dobrze :-* Cytat:
zbieraj siły Kochana! Cytat:
Aha, pochwalę się, Klara jest już bez kikuta z pepowiny ![]() ---------- Dopisano o 20:29 ---------- Poprzedni post napisano o 20:26 ---------- Cytat:
![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#2523 |
Zadomowienie
|
U mnie @16.02, do grudnia nie ma bata nie czekam mimo że jakoś specjalnie mi się nie spieszy
![]() ![]()
#2524 |
Zakorzenienie
|
Silesianna ale duzy chlopak
![]() ![]() ![]() Aleksandretta mi tylko cos tlumaczyli, ze jak do dziecka polozna to trzeba tylko przy wyjsciu ze szpitala podac gdzie sie chce dziecko zapisac, a jak sobie polozna to deklaracje wypisac. A sobie to chyba chodzi o ta polozna srodowiskowa, ktora przysluguje od dwudziestego ktoregos tc. Ja z tego nie korzystalam ![]() ![]()
#2525 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:44 ---------- Poprzedni post napisano o 20:43 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#2526 |
Zakorzenienie
|
No pewno co szpital to obyczaj
![]()
#2527 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2528 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Silesianna ![]() justynaw - odpoczywaj... beige - trzymam mocne kciuki żeby było wszystko dobrze ![]() Kostka - z tego, co ja wiem, to różne moga być. Brak apetytu, gorączka, "ospałość" (dziecko takie mocno niemrawe), albo może też być ciągle marudzenie.. pewnie coś jeszcze. Futbolowa - położną, tak samo jak i lekarza rodzinnego masz prawo zmienić 2 x w roku (czyli jak się do jakiejś zapisałas w 2014, to masz prawo zmienić teraz jeszcze 1x na inną). Ja teraz zmieniam położną właśnie, bo ta którą wzięłam przy wypełnianiu druku z SR niestety jest totalnie do dupy. Anetka - nie do końca jest tak z tymi spadkami tętna. Bardzo wielu ruchów teraz nie czujemy i często zdarza się tak, że w momencie gdy pod ktg dziecko się rusza, to pelota źle wyłapuje/przerywa na chwilę wyłapywanie tętna = daje zapis taki, jakby spadało nagle. Tak samo może być z teoretycznie podwyższonym tętnem. Dodatkowa sprawa jest taka, że często dzieje się tak, że jak dziecko się poruszy i przesunie, to maszyna zamiast wyłapywac tętno dziecka wyłapuje tętno matki. Dlatego własnie prawidłowo wykonane ktg dające pełen obraz nie trwa 10 min tylko chociaż pół. godz o uznaje się, że jeśli taka sytuacja (spadek/wzrost tętna) nie jest powtarzalna to wszystko jest ok i jest to po prostu błąd zapisu ![]() Skoro miałaś w tym czasie ból to bardzo możliwe, że jednocześnie nie spodobało to się dziecku, więc wykonało ruch i jego tętno nie zostało wyłapane prawidłowo, bądź też, że z bólu Tobie tętno wzrosło, a dziecko było przesunięte i wyłapywało przez jakiś czas Twoje a nie dziecka tętno. Gdyby zapis był nieprawidłowy, to położna powiadomiłaby o tym lekarza nie mówiąc o tym, że z tego, co ja wiem, to one zawsze dają lekarzowi ktg do oceny (nawet możesz o tym nie wiedzieć ![]() Edytowane przez Kiara_kier Czas edycji: 2014-11-07 o 19:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2529 |
Zakorzenienie
|
ciekawa jestem jak to u mnie będzie z tym lekarzem dla Malej, wiem, gdzie ja na razie zapisze, w innej przychodni niż ja, dlatego, ze dużo bliżej poki co. a w razie czego lekarze POZ można zmienić 3 razy w ciągu roku
![]()
![]() |
#2530 |
Zakorzenienie
|
Ja wlasnie sie zastanawiam czy malego zapisac blisko, ale lekarzy nie znam, czy dalej gdzie jest super pediatra?
![]()
#2531 |
Wtajemniczenie
|
martha - 2x w roku, nie 3
![]() Ja w pon jadę do przychodni blisko mnie żeby zapisac się do rodzinnego (tj. zmienić obecnego, bo mieliśmy przeprowadzkę i do tamtego jest za daleko), wziąc deklarację wyboru/zmiany położnej i to tez załatwic, a kolejna sprawa - dowiedzieć się jacy pediatrzy przyjmują i też wziąc deklarację, którą wypełnimy i zaniesiemy do porodzie. Edytowane przez Kiara_kier Czas edycji: 2014-11-07 o 20:06 |
![]() ![]() |
![]() |
#2532 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
To tekst z mojej deklaracji: "3) Świadczeniobiorca ma prawo bezpłatnego wyboru świadczeniodawcy, lekarza, pielęgniarki i położnej podstawowej opieki zdrowotnej nie częściej niż trzy razy w roku kalendarzowym, a w przypadku każdej kolejnej zmiany wnosi opłatę w wysokości 80 zł. Świadczeniobiorca nie ponosi opłaty w przypadku zmiany swojego miejsca zamieszkania lub w przypadku zaprzestania udzielania świadczeń opieki zdrowotnej przez wybranego świadczeniodawcę, lekarza, pielęgniarkę lub położną podstawowej opieki zdrowotnej u wybranego świadczeniodawcy lub z innych przyczyn powstałych po stronie świadczeniodawcy (art. 28 ust. 1c i 1d ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych)."
Pozdrawiam, happywoman Edytowane przez happywoman Czas edycji: 2014-11-07 o 20:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2533 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
to gdzie ja wyczytałam glupia, ze 3 razy... sama nie wiem ![]() ---------- Dopisano o 21:15 ---------- Poprzedni post napisano o 21:09 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#2534 |
Raczkowanie
|
Od tego roku, konkretnie 13 czerwca 2014, kiedy zostało opublikowane w Dzienniku Ustaw rozporządzenie Ministra Zdrowia, można 3 razy w roku kalendarzowymzmieniać świadczeniodawcę POZ: http://www.med-alko.pl/file_data/fil...4000077901.pdf (na 3 stronie w objaśnieniu nr 1)
|
![]() ![]() |
![]() |
#2535 |
Zadomowienie
|
Czyżby znowu wizaż swirowal czy coś jest nie tak z moją apka? ?? bo piszę posty, dodaje je a one się nie wyświetlają !!!!!
#2536 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() nic o tej zmianie nie wiedziałam, to suuper ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2537 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2538 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2539 |
Zadomowienie
|
Więc jeszcze raz z pamięci:
Silesianna GRATKI! !! Ależ z Jerza duży chłopak ![]() Fantastycznie ze się dobrze czujesz ![]() Esti powodzenia! !! Dasz radę kochana ![]() Czekoladko super ! Beige trzymam kciuki. Wszystko będzie dobrze ![]() Ela ale szarpnelas robota ![]() ![]() Sweet razem ciagniemy ten wóz ![]() ![]() I nie pamiętam do kogo się jeszcze odnosilam ![]() Generalnie dziś dzień był do niczego... ospala i przymulona chodziłam. A w sumie więcej drzemalam niż chodziłam. Nawet mi się pisać nie chciało. Poza tym potwornie mnie dziś skóra na brzuchu boli. Tak jakby jej brakowało. Jest tak naciagnieta i brzuszek mam twardy. Zaraz mi pęknie ![]() ---------- Dopisano o 21:41 ---------- Poprzedni post napisano o 21:39 ---------- Eclaris ja bym do pepuszka użyła rozcieczonego spirytusu salicyliwego z przygotowaną woda w proporcji 2:1.
#2540 |
Zadomowienie
|
Ja mam to samo i już nie wiem jak się ułożyć, boli w każdej pozycji... Mam wrażenie że to dziecko chce się wykluć brzuchem...
#2541 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() najlepiej wtedy kupić zwykły spirytus i rozcieńczyc do z wodą w stosunku 2:1 lub 3:1 (są różne szkoły), zmoczyć tym trochę patyczek do uszu. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2542 | |
Zakorzenienie
|
silesianna, jak super!
![]() Duży chłopak! Gratulacje dla dzielnej mamy ![]() Cytat:
![]() ![]() Czy którejś z Was sączyły się wody wcześniej? Od jakiegoś czasu na wkładce widzę żółtawy nalot - nie wiem czy to wody, czy jakieś upławy, czy może normalne w tych warunkach wydzieliny. W środę dopytam lekarza, ale oczywiście już teraz mam w głowie czarne scenariusze ![]()
![]() |
#2543 |
Rozeznanie
|
Mojej tez juz odpadl kikucik ale on w inkubatorze sie bardzo wysuszyl. Ylko codziennie pojawiają sie mini strupki.
Sweet jak cukrzyca nie wiem nie mam kiedy zmierzyc w ogooe lece dzis na jakis oparach mam nadzieję że w week tatuś zajmie sie corcia a ja odespie... Silesiana gratuluje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2544 |
Zadomowienie
|
Sweet mam dokładnie to samo. Leżę właśnie w łóżku i tak się krece z boku na bok ze znowu muszę poprawić prześcieradło bo posciagalam
![]() ![]()
#2545 |
Zakorzenienie
|
A moj maly tak jak wczoraj wieczorem oszalal. Wypycha sie w szyjke, ze az boli. Brzuch tez sie spina. No, ale pewno nic z tego nie bedzie. Pojde jak wczoraj spac i minie wszystko
![]() Ja do 39 tc zadnego rozstepu nie mialam, a teraz na udach i piersiach mi sie male robia...boje sie co bedzie z brzuchem, bo tez wlasnie coraz bardziej napiety...
#2546 |
Zadomowienie
|
Ja pępuszek robię octaniseptem, bo dostałam od męża siostry, ale dłubie mu tam patyczkami do czysta, bo co z tego, że się psiknie jak tam te wszystkie brudy zostają. Na wypisie ze szpitala mam żeby psikać tylko, ale położna też radziła patyczkami.
Pewnie najstarszy sposób na spirytus jest najlepszy.
#2547 |
Zadomowienie
|
Co do pepuszka - dlatego ja pójdę starą szkolą i od początku będę przecierac właśnie spirytusem rozcienczonym. Stara dobra szkoła
![]()
#2548 |
Zakorzenienie
|
Futbolowa ja mam sporo bialawo-przezroczystej wydzieliny i gin mowila ze wszystko ok. Jak jej mowilam, ze czasem jest zolta to tlumaczyla niby, ze to przez kontakt z tlenem sie taka robi (???)W kazdym razie jak nie swedzi to wszystko gra
![]()
#2549 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2550 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie strasz! Ja liczę, że już się nie pojawią, skoro do tej pory się nie pojawiły.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:17.