|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Tytuł następnego wątku | |||
| Smukłe krychy i płaskie brzuchy bo są juz z nami nasze maluchy |
|
3 | 9,09% |
| Już maluchy sierpniowe są na podbój świata gotowe |
|
5 | 15,15% |
| Dzieci zamiast spać czatują czy rodzice nie baraszkują |
|
4 | 12,12% |
| Sierpniowe dzieci już mamy i o drugie się staramy |
|
1 | 3,03% |
| Mamusie sierpniowe 2014 cz. 2 |
|
24 | 72,73% |
| Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 33. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4891 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie sierpniowe 2014
Cytat:
|
|
|
|
|
#4892 |
|
Rozeznanie
|
Moni 26
Ja mam smoczek Avent i on jest 0-6 mc i ja jeszcze nie wymieniałam, średnio raz w tygodniu go parzę, mamy jeszcze taki zwykły też 0-6 ale młody go nie lubi ![]() U nas smoczek tylko do zasypiania na pare minut, bo później Szymcio go wypluwa i już ładnie śpi ![]() Dziewczyny a zauważyłyście już, którą ręke preferuje Wasz bobas, bo unas to lewa po tatusiu, mam nadzieję, że jeszcze się to zmieni. |
|
|
|
#4893 |
|
Zadomowienie
|
Allle zaleglosci sobie narobilam...
Przez ostatnie dni mialam jakiegos dola. Przeroslo mnie wszystko, bo caly dzien w szkole,potem dom, Wiki, gotowanie sprzatanie i brak sily na cokolwiek. Nawet tż stwierdzil, ze jakas zamyślona i inna jestem ostatnio. Potrzebowalam odooczynku...
28.06 ![]() NASZ DZIUBEK 20.08.2014 15:10 |
|
|
|
#4894 |
|
Zakorzenienie
|
Ja smoczki wymieniam co miesiąc, bo tak zaleca producent i codziennie sterylizuję w sterylizatorze parowym.
|
|
|
|
#4895 |
|
Zakorzenienie
|
Ja ani razu nie sterylizowałam smoczków ani butelek, wyparzam je tylko przed pierwszym użyciem...
|
#4896 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
moni my nie wymienialiśmy jeszcze, no ale w sumie u nas mala na początku nie chciała smoka wiec może dopiero około mies. używa, ja od czasu do czasu wyparzam goraca woda ale nie codziennie |
|
|
|
|
#4897 |
|
Zadomowienie
|
U nas jest mniej więcej po równo ale jednak z przewagą lewej. My oboje jesteśmy praworeczni wiec trochę mi z tym dziwnie.
![]() Ja wyparzam smoczki ze dwa razy w tygodniu. Mam 3 sztuki w obiegu bo często lądują na ziemi teraz mam avent 0-6 ale widzę ze juz jeden na dniach wywale i dam w jego miejsce tt 3-9. Zobaczymy jak młody go przyjmie.Kupa była jednorazowym wybrykiem bo już dwie następne były normalne.
|
|
|
|
#4898 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziewczyny, u nas mały dramat się dziś wydarzył. Położyłam Hanię na brzuszku na macie i ani się obejrzałam, a ona bach na plecki (pierwszy raz się jej udało)...i tak walnęła głową w matę Bidulka się okropnie rozpłakała, chyba z 40 minut ją uspokajałam. Dopiero jak ją okutałam kocem całą (jak w tej książce Najszczęśliwsze niemowlę....), pohuśtałam, a potem położyłam do naszego łóżka to się ciut uspokoiła...Teraz zmęczona tym płaczem śpi bidulinka mała.Mam wyrzuty sumienia, że mogłam to przewidzieć, położyć ją dodatkowo na kocyk... ![]() Tak strasznie płakała, że się bałam czy coś się jej w tę głowę nie stało, już nawet myślałam, żeby jechać do lekarza...ale uspokoiła się, zasnęła, więc chyba wszystko ok. Może się wystraszyła tylko. Zobaczę, jaka będzie, jak się obudzi. Poza tym byliśmy dziś w lumpku i kupiłam jej kilka takich cudnych rzeczy I sukienkę, która nada się na chrzciny. Jest prosta, ale śliczna. Kremowa w małe brązowe groszki z falbanką i falbankami na ramionach
|
|
|
|
|
#4899 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Fakt faktem 3 wklucia to duzo i bardzo sie tego boje my mielismy wzw i plakalam razem z malym. A co by bylo jeszcze po dwoch. Boje sie ale wiem ze on nie bedzie tego pamietal. Ponoc dobrze szczepic podczas karmienia piersia - nie wiem. Mowily mi kolezanki ze tylko zoltaczka tak strasznie boli ze innych moze nie zauwazyc. Cytat:
---------- Dopisano o 18:08 ---------- Poprzedni post napisano o 18:06 ---------- Cytat:
Bidulka ale na pewno wszystko bedzie dobrze.
|
|
#4900 |
|
Zakorzenienie
|
Biedna Hania
Nie dziwię się że się bałas ale na pewno wszystko bedzie dobrze
|
|
|
|
#4901 |
|
Zakorzenienie
|
Cztery drzemki w ciągu dnia. Dwie w łóżeczku, jedna jak moja mama ją odbijała po jedzeniu i nie zdążyła odłożyć zanim usnęła ;-) teraz jedna przy mnie w łóżku po tym jak przez 45 minut nie usnęła w łóżeczku. Jak na to, że zaczęłam samodzielne spanie wprowadzać wczoraj wieczorem to jestem zachwycona
ciekawe jak nam pójdzie wieczorem..
|
|
#4902 |
|
Zakorzenienie
|
Zaczarowana, Daisy, dzięki
![]() Hania się obudziła i właśnie gada z tatą na macie. Jest już lepiej ![]() Swoją drogą, ja jakoś nie jestem przekonana do tej teorii skoków rozwojowych, ale w pn i wtorek Hania była mega marudna, gorzej spała w nocy... w środę już było lepiej..a od czwartku...jak się rozgadała...gada, piszczy, chichra się, opowiada, wyciąga łapki, przytula zabawki (tzn obejmuje obiema rękami i ciągnie do siebie)... szok
|
|
|
|
#4903 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wydaje mi się, że Maksym też przeszedł ten skok, dużo marudził, gorzej jadł, nie śmiał się, ciągle na rękach chciał być, a od wczoraj je jak szalony, przekręcił się po raz pierwszy, śmiał się do karuzeli w głos i świadomie chwycił zabawkę, gada. Z tym, że u nas ten skok przypadl na dziesiąty tydzień, wiec nie tak do końca podręcznikowo ![]() ---------- Dopisano o 19:40 ---------- Poprzedni post napisano o 19:38 ---------- Butter i najważniejsze! Wielkie ![]() dla Hani za obrót. Biedna, przez uderzenie cała uwaga się od tego osiągnięcia odwróciła. Zdolna dziewczynka ![]() ---------- Dopisano o 19:47 ---------- Poprzedni post napisano o 19:40 ---------- Wybraliśmy się dziś do ikei. Debilny pomysł. Cała Warszawa tam chyba była.... Myślałam, że się wścieknę, dzikie tłumy, Maksym cały czas u mnie na rękach (powinien spać, bo byliśmy w porze spaceru tam, ale obudziłam go zdejmując mu czapkę), wywaliłam kupę kasy na jakieś pierdoły, a wracając pokłóciłam się z mężem :/ |
|
|
|
|
#4904 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No a u nas później, no ale podobno to wg terminu porodu z OM, a nie faktycznego, więc by się zgadzało to przesunięcie 3 tygodni u nas Ale z drugiej strony, jak czytałam, to ona umie też pewne rzeczy z tego następnego skoku...eh nie wiem Cieszę się, że się rozwija ![]() No i faktycznie, nawet nie zdążyłam się ucieszyć z tego obrotu, bo tak mi się przykro zrobiło przez to walnięcie głową
|
|
|
|
|
#4905 |
|
Rozeznanie
|
A te skoki to kiedy przypadaja? Nic o tym nie slyszalam...
My skonczylismy dzis 10 tydzien.
|
|
#4906 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co ciekawego kupiłaś ?
|
|
|
|
|
#4907 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny ja myślę że z tymi skokami jak ze wszystkim. Jest, teoretycznie wtedy ale jak jest wcześniej lub później to nie ma co się martwić - tak samo jak z chodzeniem, mówieniem. I te opisy pewnie też dotyczą najczęściej zdobywanych umiejętności, co nie znaczy że nie mogą przy okazji pojawić się inne, które teoretycznie powinny być kiedy indziej.
---------- Dopisano o 20:19 ---------- Poprzedni post napisano o 20:18 ---------- Kasia, a ja myślałam, że Wy się nie kłócicie ;-) co kupiłaś? ---------- Dopisano o 20:20 ---------- Poprzedni post napisano o 20:19 ---------- Butter, nasze dzieci się jeszcze nie raz poobijają i to jak...nie da się wszystkiego przewidzieć, najważniejsze że nic się nie stało! No i gratulacje! ![]() ---------- Dopisano o 20:27 ---------- Poprzedni post napisano o 20:20 ---------- P.s. Śpimy Tylko coś od wczoraj dziecko mi nie chce jeść kolacji. Wczoraj jadła o 18:50, bo tak akurat wstała i po kąpieli już nie chciała wcale, a obudziła się dopiero o 1 w nocy. Dziś zjadła mało, chociaż już wypadała normalna pora karmienia. Ciekawe do której pośpi..
|
#4908 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mój Kubuś wczoraj na rękach tak głowę zadzierał, że w końcu nie wytrzymał i z impetem ją opuścił prosto w moją szczękę. Też ryku narobił, a skoro mnie zabolało to jego pewnie też. Na szczęście nic się nie stało, a ten wariat znowu robi to samo... |
|
|
|
|
#4909 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jutro mamy chrzciny. Robimy w restauracji a ja i tak jestem zmeczona bo caly czas cos w domu......
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#4910 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale wcale się tym nie przejmuje.Zauważyłam, że od kiedy trzyma głowę to chce być ciągle pionowo albo na brzuchu. Położenie go na plecy czesto kończy się płaczem, no chyba ze akurat ma naprawdę dobry humor. Byliśmy dzisiaj na cmentarzu, prawie w ogóle nie było ludzi a taka piękna pogoda, że oprócz grobów zrobiliśmy sobie też spacer. ![]() Młody ma z dnia na dzień coraz lepszy humor, chyba katar juz nas opuścił i przy okazji choroby zaliczylismy skok. Od wczoraj piszczy i robi takie śmieszne haahaa przy usmiechaniu się a do tego przeplata palce w rączkach no i wrócił rytm dnia do nas ![]() I dzisiaj piękna noc była! Położylismy go jak zawsze o 20 i wstał nie o 7 tylko o 8:10 czyli po nas a nie przed nami, w końcu się wyspalam!
|
|
|
|
|
#4911 | |
|
Zakorzenienie
|
Już zgoda
jak to w ikei, masę pierdół, tu ładny durszlak, tam sztućce takie fajne, więc może by się przydało wymienić, miseczki, ochraniacz na przewijak, ręcznik z kapturkiem, bo tam najfajniejsze, jakieś maskotki, szmatkową przytulankę, świeczek milion pięćset, podest, bo mi mąż stary połamał i nic nie mogłam z szafy sięgnąć... Kocyk fioletowy, bo mi do sypialni pasuje, no i standardowo zakupy spożywcze w szwedzkim kąciku, bo ja jestem Szwedkofilką reszty nie pamietam, ale Takie pierdoły, nic konkretnego, a kasa poszła...Cytat:
niestety mój mąż jest skrajnie niekłótliwy, nie pdonosi głosu i trudno się z nim pokłócić nawet tak dla sportu. Dziś się ciskałam wściekła po domu, a on za mną chodził i pytał o co właściwie się wkurzam i prosił, żebyśmy pogadali... A ja w sumie byłam zła nie na niego, tylko na tą głupią ikeę i musiało mi przejść, a on oberwał, bo się nawinął a zaupy wymieniłam wyżej
|
|
|
|
|
#4912 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
;-)
|
|
#4913 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I że zwykle mi tak nie odwala, mam okres, tym się tłumaczę przed sobą.
|
|
|
|
|
#4914 |
|
Zadomowienie
|
dziewczyny czy można brać coś na zbicie gorączki przy kp??w ciągu pół godziny z 37,6 skoczyło mi do 39....Kuźwa boje sie że małego zarażę
|
|
|
|
#4915 |
|
Zadomowienie
|
Paracetamol, wiec apap i pochodne spokojnie można. Ja ostatnio sprawdziłam ulotkę gripex hot i tam jest paracetamol i Wit c wiec go wzięłam na noc.
|
|
|
|
#4916 |
|
Zakorzenienie
|
No tak, jego wina jak nic ;-)
|
#4917 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4918 |
|
Zakorzenienie
|
U nas tez przelom nastapil
Mala sie chichra strasznie do mnie:P i ogolnie rozpoznaje tylko mnie i tzta nie lubi towarzystwa...No i tak jak myslalam(chociaz wszyscy wpierali mi ze nie mam racji ) u nas tez ida zabki... I to dwa na raz Dwie dolne jedynki, jeszcze sie nie przebily ale widac takie biale kreseczki w efekcie czego nie nadazam z praniem bo mala slini sie tak, ze nawet spodnie ma mokre masakra!!Wysyłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 2 |
|
|
|
#4919 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4920 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() W ogóle wyszła jej wysypka na czole, wcześniej miała na policzkach...i wydaje mi się, że to po moim podkładzie albo kremie...bo wysypka wyskoczyła w miejscach, gdzie, jak ją noszę, to jej skóra styka się z moją. Z policzków już zeszło, bo przestałam ją opierać policzkiem o swój, ale teraz jest jeden placek na czole...myślę, że to to! Cytat:
Też kiedyś się nie umiał kłócić, nie wkurzał się na mnie...ale lata praktyki i już idzie mu to całkiem nieźle ![]() Kupiłaś szmatkową przytulankę - króliczka? Mamy go, jest hitem, Hania go przytula, pięknie łapie, obżera mu uszy, krzyczy na niego, zjada mu głowę. Ogólnie jest bardzo fajny |
|||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:10.

) Z reguły raz-dwóch razy dziennie

28.06 

Bidulka się okropnie rozpłakała, chyba z 40 minut ją uspokajałam. Dopiero jak ją okutałam kocem całą (jak w tej książce Najszczęśliwsze niemowlę....), pohuśtałam, a potem położyłam do naszego łóżka to się ciut uspokoiła...Teraz zmęczona tym płaczem śpi bidulinka mała.
I sukienkę, która nada się na chrzciny. Jest prosta, ale śliczna. Kremowa w małe brązowe groszki z falbanką i falbankami na ramionach 

Dwie dolne jedynki, jeszcze sie nie przebily ale widac takie biale kreseczki
masakra!!