|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3391 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: 9 miesięcy na Poczekalni, teraz bawimy na Odchowalni. MAMUSIE LIPIEC 2014
Eydrith corcia dlugo budzila sie w nocy na jedzenie, ale zwalczylismy to, a teraz po urodzeniu synka, wlasciwie od niedawna zaczela budzic sie na nowo, podaje wode ale niezawsze da sie oszukac, a spimy w jednym pokoju, wiec zeby nie rozbudzila synka to ulegam
gdyby nie jej pobudki bylabym naprawde wyspana, bo synek budzi sie raz na jedzenie, czasem dwa. A corka tez 1-2 razy :/Sliczna smieszke masz ![]() Domi, i like it rowniez piekne dziewczyny macie ![]() Agnes ja nie zakraplam noska woda, tez mam sterimar baby i leci z niego jak z prysznica, jak chce oczyscic nosek to psikam na patyczek z ogranicznikiem i wciskam mu do noska bez cisnienia ale najczejsciej tak jak Iza mowi, lezac na brzuszku samo wyskoczy ![]() I like it ja od jakichs 2 tyg podaje wit.D, ale co drugi dzien. Dlatego, ze tutaj nie zalecaja w ogole i robie to na wlasna reke, a podaje mm. Wiem, ze podaje sie ja dlugo, ale nadmiar tez nie jest dobry. Corce jakos do roku wcale nie podawalam, bo bardzo szybko zarastalo jej ciemiączko i polska pediatra nie kazala. ---------- Dopisano o 23:54 ---------- Poprzedni post napisano o 23:46 ---------- bambusiek ciebie rece bola, nie narzekaj kobieto moj pucuś wazy ok 9kg mnie rece nie bola, one mi czasem mdleja... corka tyle wazyla jak miala jakies 7msc, wtedy juz siedziala, a jak miala 8msc to raczkowala, wiec mimo ze ja duzo wiecej nosilam to sie tak nie nadzwigalam. A synek jeszcze 4msc nie ma, co bedzie dalej... ? ale kocham te jego fałdeczki Edytowane przez rybka13 Czas edycji: 2014-11-07 o 22:57 |
|
|
|
#3392 |
|
Zakorzenienie
|
A my lezymy sluchamy smooth jazzu mlody zaciesza rechocze po kapieli zdrzemnal sie 15min i jest fresh do tej pory cos mi sie wydaje ze mu sie noc przesunela bo rano potrafi pospac i do 11.30 wczesniej wstawal ok9. Mysle ze mogla sie w nim obudzic sowia natura mamy ja przed ciaza moglam siedziec do 2 spokojnie. W pracy czesto do 4 rano bylam i bylo ok ale rano do 10 mni nie bylo. Tylko ja stara baba a on 4 miesieczne niemowle haha dzis go nie bujam czekam az zglodnieje moze zasnie na cycu. Bujanie nic mi nie da a udenerwuje sie i ja i on jak nie spiacy. Moje male sowie piskle was pozdrawia a szczegolnie te male dziewczynki ktorych zdjecia sie tu pojawiaja
|
|
|
|
#3394 |
|
Zakorzenienie
|
Malwiska a tam zaraz niestaly szarmancki poprostu ale krolowa serca tylko jedna
|
|
|
|
#3395 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() za mną koszmarna noc... mała wstała o 23;30 pozniej 3 i za miast tż chwile przy łóżeczku posiedziec (ja jestem chora i spie w innym pokoju) to ten poszedł spać i córka się tak wybudziła że 15 minut musiałam z nią siedzieć przy łóżeczku
|
|
|
|
|
#3396 |
|
Zakorzenienie
|
Malwiska no ci tz to naprawde z innej gliny sa zrobieni moj tez czasami jak cos dowali to nogi sie uginaja.
Mlody zasnal ok 23,30 wczoraj z nim nie walczylam nie usypialam na sile po 11 dalam cyca i zasnal nie robil problemu z odkladaniem do lozeczka to czemu robi jak usnie po kapaniu na cycu pobudka przed 4 i teraz, zmienilam mu pampersa bo pewnie bedzie dosypial jak zje
|
|
|
|
#3397 |
|
Wtajemniczenie
|
Ehh te TŻ !! Maja swój świat i swoje klocki- tylko im czasem ktoś do podłogi przykrecil..
Mój wczoraj tez swoja wizja..karnie młodego o 20.00 i mowie to weź go a ja pójdę się wykompac..,,a ten -no ja jutro muszę rano wstać,, Potem mowie do niego -w czym widział problem? I tu najlepsze..,,bo mogłam powiedzieć ,, kochanie weź Natanka i się nim zajmij to ja się wykompie,, a nie ,,weź go bo IDE się wykompac,, No chrabia mi się trafil ![]() A młody zawsze juz spi o tej porze a wczoraj chyba jak na złość TŻ o 22.00 usnol
[COLOR="Blue"]Skończyłem ROK!!!!: ,, Ty masz juz ROK -I tysiąc lat masz i więcej. Początkiem i końcem świata jest Twoje malutkie serce. Ty jesteś jabłkiem i drzewem, Obłokiem, gwiazdą, rozumem.-Przez ciebie to, czego nie wiem, Już umiem. Kocham |
|
|
|
#3398 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
tyle że zakraplam solą fizjologczną, potem jest łatwiej oczyścić nosek.Cytat:
wygląda smakowicie teraz mam dylemat co dzisiaj upiec ![]() Cytat:
poka poka Cytat:
wyobrażam sobie ten ryk![]() ja w ogóle nie jestem z tych supermalujących się, mam nadzieję że córa też nie będzie się szybko pacykować ![]() śliczna witam ale nad ranem TŻ się nią zajął i spałam do 9:20 tym samym zrobił mi niedźwiedzią przysługę, bo chciałam iść sobie do lumpka a teraz to już
|
|
|
#3399 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mój tż śmieje się że Oliwka trzyma z cyckiem i on nie może konkurować |
|
|
|
|
#3400 |
|
Zakorzenienie
|
Simka jak moglas
|
|
|
|
#3401 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a pytam, bo zawsze jestem ciekawa jak i dlaczego zachowują się starszaki - tak juz na zapas, wiesz![]() dzięki Cytat:
![]() Cytat:
ach ci TZci, też juz ochrzaniłam mojego z rana i się obraził
|
|
|
#3402 |
|
Raczkowanie
|
Dzien dobry
moj tz o dziwo dzis z rana zajmowal sie dzieckiem w nocy chyba tez? Nie pamietam Chyba juz wszystko robie odruchowo szkoda ze moj tz nie i czasem zamiast pomoc to odruchowo odwraca sie plecami i spi
|
|
|
|
#3403 |
|
Wtajemniczenie
|
Oj tak Oldzia mój przeważnie budzi się albo jak już młoda nakarmie albo jak ona syrene włączy taką że narody klękajcie
|
|
|
|
#3404 |
|
Raczkowanie
|
Haha mojemu jeszcze zdarzy sie powiedziec ze specjalnie jej nie daje smoka by go obudzic
Jade na zakupy i bede robic zachwalane ciasto drozdzowe
|
|
|
|
#3405 |
|
Rozeznanie
|
Mój tz caly czas na 2 w nocy pracuje, więc to ja chodzę na paluszkach zeby go nie obudzić, przez ostatni tydzień robił daszek nad wejściem, więc kładł się spac duzo wcześniej to już w ogole kombinowalam z kapaniem, kolacja i usypianiem dzieci zeby jak najmniej mu przeszkadzać :/ przez tydzień jest tak nauczony ze w weekend jak nie idzie do pracy to i tak nie słyszy młodej w nocy i rano też moge pomarzyć o spaniu, bo on się musi wyspać a młoda 6-7 wstaje :/
|
|
|
|
#3406 |
|
Wtajemniczenie
|
rybka 9 kg no to wspolczuje noszenia mi przy młodym a ma ok 7.500 ręce mdleje..nie wspomne o kręgosłupie..
oldzia to wyslij mi troche bo nie mam czasu upiec..Mam nadzieje ze młoda na bierze ciałka.. Mnie tez byle kręcenie młodego budzi i często jest tak ze kręci się godz i spi a ja czuwam Teraz spi i baki sadzi- gdzie on się stołuje ![]() Wydała smoka i palce wkłada do japola a ja mu wyjmuje i smoka składał robota głupiego,,,
[COLOR="Blue"]Skończyłem ROK!!!!: ,, Ty masz juz ROK -I tysiąc lat masz i więcej. Początkiem i końcem świata jest Twoje malutkie serce. Ty jesteś jabłkiem i drzewem, Obłokiem, gwiazdą, rozumem.-Przez ciebie to, czego nie wiem, Już umiem. Kocham |
|
|
|
#3407 |
|
Zakorzenienie
|
Moj tz tez hrabia, wszytkim opowiada jaka ma lekka prace, a do domu wraca ztrasznie zmeczony...
![]() Przy pierwszym dziecku czekalam az mi pomoze, to sie doczekalam jak juz zaczelo biegac i mowic co chce. Teraz zmienilam taktyke, mowie co ma zrobic a jak nie slyszy to wychodze np do toalety, synek mu powtorzy Wczoraj szlam z corka do pokoju, bo chciala juz spac, wychodzimy a ona- tata zamij sie dzieckiem Chociaz 2 dni temu przejechalam sie na tej jego pomocy. Uspil malego, byla 20., wiec juz na noc. Ja poszlam sie kąpac, a synek po jakichs 20min sie rozbudzil, trzeba bylo go bujnac ze dwa razy i podac smoczek. A co robi tz...zaswieca swialo i zaczyna gadac -czesc, co tam, juz sie wyspales-? Zaczal mu spiewac, tanczyc i grzechotac przed nosem (wszysko slyszalam i postanowilam sie dluzej kąpac, zeby tz badziej sie zmeczyl), potem poszlam sie polozyc i czekam co dalej, wyobrazcie sobie przez godzine nie domyslil sie, ze dziecko chce spac
Edytowane przez rybka13 Czas edycji: 2014-11-08 o 13:21 |
|
|
|
#3408 |
|
Wtajemniczenie
|
rybka
Ostatnio przed wieczorem mowie do TŻ przebieg młodego na noc i sciag mu ogrodniczki, polozylam mu polspiochy co miał mu założyć..i siadlam zjeść..i patrzę co on wyczynia i oczom nie wierze ![]() Rozpiol ogrodniczki, rajstopki do polowy mu sciagnol i pampersa roślin ( gdzie ja przy nim z 15 min wczesniej pampersa zmienilam ) i mówi do mnie oskarzycielskim tonem ze jest suchy I ze się czepiam Albo karmić młodego a ten stal przy zalewie cos tam zmywal ( kuchnie mamy z salonem ) i młodemu się ulalo sporo i zlapalam to w pieluche.. I trzymam jedna ręka młodego druga ta pieluche żeby się nie umazal - dopiero po kąpieli był i mowie 4 razy podaj mi pieluche, a ten nic w końcu mój ojciec się przebudził co drzemal na fotelu i co podaje mi pampersa no to się wydrę na TŻ..A ten jeszcze zdziwiony co ja taka rozdarta i zestresowana przecież szklankę myl..
|
|
|
#3409 |
|
Raczkowanie
|
Cześć, Kochane Mamuśki
Dawno mnie tu nie było... Ostatnio jakoś we wrześniu. Pamiętacie mnie jeszcze? Nawet nie wiem, kiedy to przeleciało. Byłam pewna, że już Was tu nie znajdę :PKlusek rośnie, jak na drożdżach daje tyyyyyyyyyyyle radości Dzidziuch ma już wszystko ustawione, jeśli chodzi o rytm dnia. I najważniejsze - nauczyliśmy go od początku, że zasypia sam w łóżeczku po kąpaniu i Młody dalej się tego trzyma, nawet jak jesteśmy poza domem złote dziecko sprzedaje wszystkim uśmiechy i hihy - śmiechotek mały Arczi nie chce już jeść mamusi w takiej ilości jak kiedyś, więc cycusia mamy od święta, a reszta to bebilon. Przy 5800 miał zastój wagi. Karmiłam, karmiłam, karmiłam, a nic to nie dawało. Zaczęłam go dokarmiać i waga poooooooszła do przodu Zaczynamy już przygodę z deserkami. Dzisiaj wchłonął banana ze smakiem. Po czasie wyczaił, jakie to dobre i zacząl już sam otwierać buźkę, jak widział, że łyżeczka leci ;-) Jak tylko możemy i jest pogoda, to wyjeżdżamy w góry, żeby Młody czuł inne powietrze, niż śląskie - zwłaszcza teraz, kiedy zaczął się sezon na palenie w piecach Postaram się bywać częściej ![]() Miłego popołudnia Mamusie Buziaki dla wszystkich dzieciaczków |
|
|
|
#3410 |
|
Raczkowanie
|
SIMKA we wtorek swieto to obawiam sie ze ciacho dotarloby najwczesniej na srode
Wydaje mi sie ze faceci tak nie do konca ogarniaja co sie wokol nich dzieje Czesc Karolinek
|
|
|
|
#3411 | ||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
smooth jazz moje klimaty..![]() Cytat:
u mnie to pomaga Cytat:
a biodziak ze smyka ostatnio znowu mieli promocje ![]() Witaj z powrotem ! ---------- Dopisano o 16:59 ---------- Poprzedni post napisano o 16:53 ---------- 10 minut pisałam posta 20 go edytowalam bo byl przeladowany grafiką:brz W sprawie okresu i tamponow to moge się wypowiedzieć bo właśnie dostałam 2 okresu po ciąży i ... jest baaardzo sucho! A okres hmmm obfity -nie kumam tego
Edytowane przez i like it Czas edycji: 2014-11-08 o 17:01 |
||||||
|
|
|
#3412 |
|
Zakorzenienie
|
I like it wit.D jest m.in. na rozwoj kosci, wiec aby nie przyspieszyc jeszcze bardziej procesu zrastania ciemiaczka nie kazala podawac. Tu jest ladnie opisane : [...]Czasami przyczyną przedwczesnego zarastania ciemiączek jest zbyt duża suplementacja witaminą D. Jeśli zatem dziecko karmione jest mlekiem modyfikowanym, które zawiera witaminę D, warto spytać lekarza, czy niezbędne jest dodatkowe podawanie tej witaminy. Gdy maluch wypija około 800 ml mleka na dobę, a jednocześnie dostaje witaminę D, prawdopodobnie podaż tej witaminy jest zbyt duża, co sprzyja przedwczesnemu zarastaniu ciemiączek. W przypadku zbyt wczesnego lub zbyt późnego zarastania ciemiączek konieczna jest wizyta z dzieckiem u neurologa. Potrzebne jest skierowanie od lekarza rodzinnego.[...]
Skopiowane z tej strony http://parenting.pl/portal/ciemiaczko |
|
|
|
#3413 |
|
Raczkowanie
|
Rybka13, no widzisz, z jednej strony nie może być za dużo wit D bo ciemiączko, z drugiej strony niedobór może doprowadzić do krzywicy. Jestem niestety tego żywym przykładem
u mnie jak byłam mała okazało się, że mój organizm nie przyswaja prawidłowo wit D. Dostawałam zaskrzyki, niestety lekarze zbyt późno zorientowali się że jest problem, no i te zastrzyki nie pomogły. Przez to teraz mam odstające żebra
|
|
|
|
#3414 |
|
Zakorzenienie
|
Lao che
![]() Nieźli są tatusiowie, u nas nic takiego się teraz nie zdarza, bo to jednak drugie, ale poprzednio była kilka takich sytuacji. Co do wit d, to mój synek musiał dostawać wit d w innej formie, bo normalnej nie przyswajał. Ma niestety przez to krzywą głowę.
|
#3415 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 23:03 ---------- Poprzedni post napisano o 22:59 ---------- Bambusiek lao che barrrdzo lubię koncert bankowo udany zatem Edytowane przez i like it Czas edycji: 2014-11-08 o 23:01 |
||
|
|
|
#3416 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie z rana, wczoraj cały dzień na zakupach - latanina a i tak wszystkiego nie kupiliśmy. Tż z małą śpią a ja nie mogę bo kaszel mnie męczy
Dzisiaj tż spisał się na medal (widział chyba jaka byłam zmordowana) - położyliśmy małą po 20, pierwsza pobudka o 1:30, druga o 6 - byłam tak zmęczona że karmiłam i szłam do pokoju i od razu zasypiałam więc mogę śmiało powiedzieć że jestem wyspana choć z chęcią pospałabym do 9 gdyby nie ten męczący kaszel |
|
|
|
#3417 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A Lao Che, to mój mąż uwielbia, ja mniej ![]() Cytat:
zdrówka Kochana---------- Dopisano o 08:25 ---------- Poprzedni post napisano o 08:23 ---------- No i cześć tak w ogóle. Córa dziś spała od 20 z pobudkami 1:30 i 6:30 i nadal śpi to już chyba 3 z rzędu taka noc
|
|
#3418 |
|
Zakorzenienie
|
Czesc
![]() I like it moze zapytaj lekarza i po prostu zaufaj. Jezeli wszystko wyglada dobrze, to sie nie martw, dalej w tym artykule jest napisane, ze przedawkowanie tej witaminy jest praktycznie niemozliwe, bo cos tam sie robi z nadmiarem Dziewczyny a piszac, ze "juz bylo za pozno" na te inne wtaminy to jaki czas macie na mysli? Bo synek ma troche krzywa glowke i ja mowie o tym przy kazdej okazji, ale ciagle slysze "kladz na brzuszku, wszystko sie naprawi" i dopiero ponownie ma to skontrolowac na wizycie w 6msc i ew.wspomoc jakimis kroplami, moze to juz bedzie za pozno...? |
|
|
|
#3419 |
|
Zakorzenienie
|
Rybka ale jak krzywa? Trzyma krzywo czy na powierzchni jest z jednej strony np bardziej plaska?
Malwiska zdrowia |
|
|
|
#3420 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:23.

gdyby nie jej pobudki bylabym naprawde wyspana, bo synek budzi sie raz na jedzenie, czasem dwa. A corka tez 1-2 razy :/
ale najczejsciej tak jak Iza mowi, lezac na brzuszku samo wyskoczy 
corka tyle wazyla jak miala jakies 7msc, wtedy juz siedziala, a jak miala 8msc to raczkowala, wiec mimo ze ja duzo wiecej nosilam to sie tak nie nadzwigalam. A synek jeszcze 4msc nie ma, co bedzie dalej... ? 

pobudka przed 4 i teraz, zmienilam mu pampersa bo pewnie bedzie dosypial jak zje

wygląda smakowicie
teraz mam dylemat co dzisiaj upiec
wyobrażam sobie ten ryk

ale nad ranem TŻ się nią zajął i spałam do 9:20
a pytam, bo zawsze jestem ciekawa jak i dlaczego zachowują się starszaki - tak juz na zapas, wiesz
z punktu widzenia jej wagi chyba druga opcja lepsza...
u mnie jak byłam mała okazało się, że mój organizm nie przyswaja prawidłowo wit D. Dostawałam zaskrzyki, niestety lekarze zbyt późno zorientowali się że jest problem, no i te zastrzyki nie pomogły. Przez to teraz mam odstające żebra