![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
protesty na trasie do Morskiego Oka
widziałyście co się działo podczas protestu przeciwko koniom na trasie do Morskiego Oka?
jak zobaczyłem nagrania to aż mnie to przeraziło że niby służby stoją i nie reagugują gdy fiakrzy ryzykując życie ludzi walą w tłum aby przejechać a do tego na wozach wiozą turystów. http://wiadomosci.onet.pl/podhale/fi...t/2xnq7http:// a te gadki tych górali, że oni są u siebie itd że nie krzywdzą zwierząt i ciągle tylko kłamstwa, kłamstwa, kłamstwa jakby nie krzywdzili to konie by oddawali odpowiednim fundacjom gdy koń przestanie być potrzebny, a że że fundacja musi konia wykupić bo się fiakrowi dutki zgadzać muszą którymi podetrze sobie tyłek twierdząc że on kocha zwierzęta i nigdy by ich nie skrzywdził. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: protesty na trasie do Morskiego Oka
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Był już o tym wątek w wakacje chyba, więc proponuję połączyć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tu nie chodzi o to, że komuś przeszkadza, że ktoś zarabia, tylko w jaki sposób. Nie dziwię się góralom, że każą płacić fundacjom za wykup konia, bo jeżeli sprzedaliby go do rzeźni, to też nie za darmo. Dla mnie najlepszym rozwiązaniem tego problemu, byłyby mocne ograniczenia pracy koni + więcej kampanii adresowanych do turystów, którzy z takiego ''pojazdu'' korzystają.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja też uważam, że w pierwszej kolejności należy zwrócić się do turystów, w końcu dla nich to jest często jedna z głównych atrakcji ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Nie widziałem nagrań, ale jestem za rozjeżdżaniem każdego kto protestuje blokując komuś przejazd. Niech najpierw udowodnią, że konie są przeciążone, a potem protestują i zgłaszają przestępstwo. Albo niech zastanowią się co się stanie z koniami jeżeli stracą pracę. To przecież zwierzęta pociągowe, nie pójdą na szkolenie z obsługi wózka widłowego.
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Nie mam nic przeciwko sytuacji, kiedy konie pociągowe ciągną wóz z ludźmi- w końcu do tego są. Ale niech przestrzegają limitów...
Nie wiem, w jakich warunkach meleksy nie dają rady. Myślę, że latem w upale dadzą i wtedy mogłyby konie odciążyć.
![]() |
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
No tak, płaczmy nad setką koni, które mogą teraz pojechać do rzeźni jak stracą robotę, za to miejmy w dupie to, że jak już padnie ta setka to kolejna setka będzie się męczyć, a po niej kolejna i kolejna.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() To co wyrabiają ci pseudo ekolodzy jest po prostu żałosne. Banda histeryczek, dresy z pałkami, jaki reprezentują poziom? ![]() Nie widzę aby obrona koni była tu na pierwszym planie. Najlepsze jest to że znów zwalono winę na złych górali którzy chcieli "rozjechać" biednych ludzi, a że ci biedni ludzie mieli pałki, gaz i sami skoczyli do jadącego wozu już nie zauważono? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() To inne pojazdy testowane tam nie dały rady (nie będę podawać nazwy). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Przykro się czyta takie osądy... W każdym społeczeństwie jest jakiś cham, burak, złodziej, ale są też ludzie dobrzy i dobrych fiakrów też nie brakuje. Prawdziwy gazda dba o swojego konia bardziej niż o siebie, podkreślam słowo prawdziwy. Media kreują taki wizerunek a nie inny, tylko że w dużej mierze jest on skrzywiony. A jeśli chodzi o "dutki", to ciekawe kto i co w tych czasach oddaje za darmo.. Przykre ale prawdziwe. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
O RLY?
|
Cytat:
I prosiłabym też o przykład z Polski człowieka, który umarł z przepracowania a nie w wyniku wypadku.
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
to żałosne ze strony tych ludzi że tak stawiają sprawę, co innego jakby te konie spokojnie doczekały końca swych dni, no ale straszyć że pójdą do rzeźni skoro i tak pójdą jest bezczelne po prostu. bo to sprawia że niektórym robi się szkoda koni i będą chcieli aby konie pracowały bo ich zdaniem będą żyły (ale to jest do czasu przecież, bo jak pokazał przykład jednego z koni o którym było głośno w mediach, zamiast go leczyć wysłano go do rzeźni bo tak jest prościej i taniej), a co to za życie gdy właściciel często ma gdzieś kogo pakuje na wóz, ważne aby kasa się zgadzała. tu nawet nie ma chęci do dyskusji z ich strony aby nawet ustalić prostą zasadę, że jak ktoś jest gruby to albo nie jedzie, lub płaci podwójnie bo taki ktoś waży tyle co dwie osoby. lub nawet żeby starostwo pomogło koniom, a tu nie ma żadnej chęci do takich rozwiązań, poza chęcią zysku. a meleksy by sporo dały, odciążyłyby konie, a do tego mogłyby usprawnić trochę ruch pieszy bo nie byłoby sporych rozmiarów wozów na trasie i nie byłoby min pozostawianych przez zwierzęta. a tak człowiek idąc z dzieckiem musi uważać na wozy które gdzieś mają pieszych i do tego muszą ludzie uważać na miny. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
W takim razie miałam błędne informacje, dzięki za wyjaśnienie ![]() Cytat:
![]() ![]() A górale chyba zawsze będą oskarżani o wyłudzanie "dutków"... Jak już pisałam wcześniej, gdziekolwiek turyści jadą, to płacą bez większych wyrzutów itp. Natomiast w górach zawsze uważają, że powinno być znacznie taniej, a górale na każdym kroku chcą zedrzeć z nich pieniądze. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
No taaa, biedni górale, wszyscy huzia na nich, każdy ma pretensje, głupie turysty, durrr. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
Moim zdaniem to straszenie że jak nie będzie pracy to konie pójdą na rzeźnię jest tak bezczelne, że aż ciężko mi określić jak obrzydliwy jest taki człowiek, bez krzty sumienia i zasad moralnych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Czy ja gdziekolwiek napisałam, że górale są biedni, a turyści głupi? Po prostu śmieszy mnie to (jeszcze raz powtórzę), że ludzi jeżdżą w różne zakątki PL/ świata i zostawiają kasę, nie trąbiąc na około, jak to z nich ją zdzierano. Ale jeśli jeśli jadą na południe PL, to nie mówią o niczym innym, jak tylko o wyłudzaniu pieniędzy przez chytrych górali. Przykładowo: czy w mediach słyszałyście o kaszubach, którzy zdzierają pieniądze? Bo ja nigdy, za to o góralach notorycznie. Co do koni, przyjedźcie w góry, pooglądajcie te konie i poobserwujcie jak zachowują się ich właściciele, wtedy się przekonacie jakie to straszne męczarnie im wyrządzają ![]() Z mojej strony EOT, wątek wg mnie do niczego nie prowadzi. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
mam mieszane odczucia.
te konie sa na prawde zadbane (przynajmniej ja wygłodzonego ani brudnego nie widziałam) widziałam tez jak ci woznice ida pod góre obok wozu.zreszta czy konie ludzi woziły od wieków, a ludzie chyba o tym zapomnieli. że kupy robia i trzeba omijac? no i co z tego jedyna okazja pokazac dziecku konska kupę w tym zabetonowanym swiecie ![]() meleksy? a moze quady? co za róznica? i jeszcze moze maka gdzies po drodze jakby turysta wywozacy swoje szanowne 4 litery zgłodniał co? zreszta jak konie nie pasuja ekologom to ja proponuje zeby zamiast koni wprowadzic NIC i tak bedzie najprosciej. kto chce niech idzie pieszo kto sie nie czuje na siłach niech nie idzie. w razie wypadku zawsze jest TOPR czy górale są chytrzy i na kase patrzą? moze i sa ale bierzcie pod uwage ze to trudny region i np pole uprawiac tu wcale nie łatwo jak na równinie to nic dziwnego ze szukaja zarobku gdzie sie da. ---------- Dopisano o 23:49 ---------- Poprzedni post napisano o 23:46 ---------- gwiazdka ludzie narzekaja narzekaja a i tak tłumy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() Konie woziły od wieków. Lol. I? Kobiety od wieków nie miały praw wyborczych a potem nagle magicznie je uzyskały. Zmiany fuj, prawda? Edytowane przez 201604191001 Czas edycji: 2014-11-09 o 22:57 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
A tak wogóle to czy ekolodzy mieli pozwolenie na demonstrację? Bo z tego co robiła policja - czyli usuwała ekologów z drogi publicznej - to wynika,że blokowali przejazd nielegalnie.
Wg mnie każdy ma prawo zarabiać forsę w sposob dozwolony przez prawo a póki co nie ma zakazu wykorzystywania koni do przewożenia turystów w tym kraju. A ekolodzy wcale nie udowodnili,że konie są nadmiernie wykorzystywane przez górali. ![]()
![]() |
#26 | |||
o¤°`°¤o,¸¸¸,o¤°`°
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Tak, po drodze jest bar, w którym można kupić coś do jedzenia ![]() Co do uprawy pola tez się nie zgadzam, mam praktycznie cała rodzinę w górach i nikt nie narzekał na brak plonów z powodu ukształtowania terenu.
![]() |
![]() |
#27 |
Wtajemniczenie
|
konie w górach sa dla mnie bardziej naturalne po prostu. meleks czy cokolwiek innego to juz dla mnie NIE PASUJE w tym miejscu.
(wydaje mi sie ze jasno to napisałam ale skoro nie to wyjasniam...) kobiety kiedys nie miały praw wyborczych a teraz maja..i co w zwiazku z tym? jak sie to odnosi do konia? kon wraz z naszym rozwojem cywilizacyjnym utracił zdolnosc do ciagniecia wozu i ogolnie ciezkiej pracy w polu? czy moze moze chodzi ci o to ze teraz tego robic nie musi? to co teraz moze? jesc wydalac i ładnie wygladac? wiesz na Podhalu czesto sa pola bardzo wysoko i bardzo strome....taki kombajn nie da rady tam wyjechac.....moze by te pola jakos wyrównac nie? bo przeciez koniem nie wypada przy wspołczesnej technice... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Widzę, że nie ma co z tobą dyskutować. Jak to dobrze, że nikt nie musi się przejmować co tobie i gdzie pasuje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Wtajemniczenie
|
woznice idacego obok wozu widziałam wielokrotnie, nie biore tego z powietrza.
brak plonów- nie pisze o braku ze mało tylko ze np w porównaniu z moim regionem maja ograniczony asortyment ze tak to napisze. ---------- Dopisano o 00:35 ---------- Poprzedni post napisano o 00:27 ---------- Cytat:
jasne ze nie musisz sie mną przejmowac nawet nie powinnas , tylko wyjasnij mi łaskawie co cie tak smieszy w mojej wypowiedzi bo ja sie odnosiłam do tego co ci pogrubiłam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
o¤°`°¤o,¸¸¸,o¤°`°
|
Cytat:
Kiedyś psy były tylko na łańcuchach, nie było zwierząt domowych, ludzie bez konsekwencji prowadzili pseudo-hodowle, operacje odbywały się bez znieczulenia ![]() To jak z tymi plonami? Strome pola, korzystają z pomocy koni i dalej maja ograniczony asortyment? Jakiś przykład?
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:19.