protesty na trasie do Morskiego Oka - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-11-09, 18:32   #1
dominikmeller25
Zakorzenienie

protesty na trasie do Morskiego Oka

widziałyście co się działo podczas protestu przeciwko koniom na trasie do Morskiego Oka?
jak zobaczyłem nagrania to aż mnie to przeraziło że niby służby stoją i nie reagugują gdy fiakrzy ryzykując życie ludzi walą w tłum aby przejechać a do tego na wozach wiozą turystów.
http://wiadomosci.onet.pl/podhale/fi...t/2xnq7http://

a te gadki tych górali, że oni są u siebie itd że nie krzywdzą zwierząt i ciągle tylko kłamstwa, kłamstwa, kłamstwa jakby nie krzywdzili to konie by oddawali odpowiednim fundacjom gdy koń przestanie być potrzebny, a że że fundacja musi konia wykupić bo się fiakrowi dutki zgadzać muszą którymi podetrze sobie tyłek twierdząc że on kocha zwierzęta i nigdy by ich nie skrzywdził.
dominikmeller25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-09, 18:45   #2
gwiazdka93
Zakorzenienie

Dot.: protesty na trasie do Morskiego Oka

Cytat:
Napisane przez dominikmeller25 Pokaż wiadomość
a te gadki tych górali, że oni są u siebie itd że nie krzywdzą zwierząt i ciągle tylko kłamstwa, kłamstwa, kłamstwa jakby nie krzywdzili to konie by oddawali odpowiednim fundacjom gdy koń przestanie być potrzebny, a że że fundacja musi konia wykupić bo się fiakrowi dutki zgadzać muszą którymi podetrze sobie tyłek twierdząc że on kocha zwierzęta i nigdy by ich nie skrzywdził.
Ale pleciesz że tak powiem Najłatwiej się wypowiadać jak się nie ma o czymś pojęcia Akurat ja wiem o czym piszę, mieszkam w górach i jak czytam te głupoty powielane w mediach to chce mi się tylko śmiać. Podobnie z Zakopianką itp. Przyjedź tu, pożyj, wsłuchaj się w konflikt, a dopiero potem wypowiadaj. Nie wiem czemu tak Cię boli, że górale zarabiają dutki. Jedziesz latem nad morze, płacisz znaczenie więcej (dodam, że koszty utrzymania domu nad morzem w lecie są o wiele niższe niż u nas zimą), a jakoś Cię to nie boli, bo wszyscy mogą zarabiać, tylko nie górale.
gwiazdka93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-09, 18:50   #3
201705250955
Konto usunięte

Był już o tym wątek w wakacje chyba, więc proponuję połączyć.
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-09, 18:57   #4
cherry_flamme
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gwiazdka93 Pokaż wiadomość
Ale pleciesz że tak powiem Najłatwiej się wypowiadać jak się nie ma o czymś pojęcia Akurat ja wiem o czym piszę, mieszkam w górach i jak czytam te głupoty powielane w mediach to chce mi się tylko śmiać. Podobnie z Zakopianką itp. Przyjedź tu, pożyj, wsłuchaj się w konflikt, a dopiero potem wypowiadaj. Nie wiem czemu tak Cię boli, że górale zarabiają dutki. Jedziesz latem nad morze, płacisz znaczenie więcej (dodam, że koszty utrzymania domu nad morzem w lecie są o wiele niższe niż u nas zimą), a jakoś Cię to nie boli, bo wszyscy mogą zarabiać, tylko nie górale.
Równie dobrze można się czepiać, że dom nad morzem to zarobek maj-wrzesień. Dom w górach zarobi na siebie latem i zimą

Tu nie chodzi o to, że komuś przeszkadza, że ktoś zarabia, tylko w jaki sposób. Nie dziwię się góralom, że każą płacić fundacjom za wykup konia, bo jeżeli sprzedaliby go do rzeźni, to też nie za darmo. Dla mnie najlepszym rozwiązaniem tego problemu, byłyby mocne ograniczenia pracy koni + więcej kampanii adresowanych do turystów, którzy z takiego ''pojazdu'' korzystają.

Zwłaszcza 30 ostatnich dni.
cherry_flamme jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-09, 19:03   #5
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cherry_flamme Pokaż wiadomość
Równie dobrze można się czepiać, że dom nad morzem to zarobek maj-wrzesień. Dom w górach zarobi na siebie latem i zimą

Tu nie chodzi o to, że komuś przeszkadza, że ktoś zarabia, tylko w jaki sposób. Nie dziwię się góralom, że każą płacić fundacjom za wykup konia, bo jeżeli sprzedaliby go do rzeźni, to też nie za darmo. Dla mnie najlepszym rozwiązaniem tego problemu, byłyby mocne ograniczenia pracy koni + więcej kampanii adresowanych do turystów, którzy z takiego ''pojazdu'' korzystają.
Mylisz się, Zakopane zarabia na siebie przede wszystkim latem, okoliczne kurorty wyłącznie zimą

Ja też uważam, że w pierwszej kolejności należy zwrócić się do turystów, w końcu dla nich to jest często jedna z głównych atrakcji
Stary 2014-11-09, 19:15   #6
rabid
Zadomowienie

Nie widziałem nagrań, ale jestem za rozjeżdżaniem każdego kto protestuje blokując komuś przejazd. Niech najpierw udowodnią, że konie są przeciążone, a potem protestują i zgłaszają przestępstwo. Albo niech zastanowią się co się stanie z koniami jeżeli stracą pracę. To przecież zwierzęta pociągowe, nie pójdą na szkolenie z obsługi wózka widłowego.
Stary 2014-11-09, 19:29   #7
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rabid Pokaż wiadomość
Nie widziałem nagrań, ale jestem za rozjeżdżaniem każdego kto protestuje blokując komuś przejazd. Niech najpierw udowodnią, że konie są przeciążone, a potem protestują i zgłaszają przestępstwo. Albo niech zastanowią się co się stanie z koniami jeżeli stracą pracę. To przecież zwierzęta pociągowe, nie pójdą na szkolenie z obsługi wózka widłowego.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-11-09, 19:36   #8
cherry_flamme
Zakorzenienie

Cytat:
Z tego co kojarzę, to fundacje zaproponowały wykup tych koni, które już pracują. Jeżeli zastąpiono by je meleksami, problem w przyszłości by się rozwiązał.

Stary 2014-11-09, 19:45   #9
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Z tego co kojarzę, to fundacje zaproponowały wykup tych koni, które już pracują. Jeżeli zastąpiono by je meleksami, problem w przyszłości by się rozwiązał.
Meleksy nie są tak wydajne jak konie Nie pamiętam już o co chodziło dokładnie, ale wiem, że przy pewnych warunkach (chyba atmosferycznych) meleksy wysiadły.
Stary 2014-11-09, 19:51   #10
cherry_flamme
Zakorzenienie

Nie mam nic przeciwko sytuacji, kiedy konie pociągowe ciągną wóz z ludźmi- w końcu do tego są. Ale niech przestrzegają limitów...

Nie wiem, w jakich warunkach meleksy nie dają rady. Myślę, że latem w upale dadzą i wtedy mogłyby konie odciążyć.

Stary 2014-11-09, 20:03   #11
rabid
Zadomowienie

Cytat:
Nie zgłębiałem tematu, ale z tego co czytam w stanowisku fundacji Centaurus (wydaje mi się, że to obiektywne źródło), zaproponowano stworzenie rezerwatu, ale fundacja nie ma na niego ani terenu, ani jak sądzę środków, skoro o każdy tysiąc musi gorąco apelować. Nie zdziwiłbym się, gdyby po zdelegalizowaniu takiej działalności, na stronie fundacji Viva pojawił się komunikat 'kochani, przyślijcie trzysta tysięcy złotych do końca miesiąca, ratujmy kochane koniki'.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-11-09, 20:15   #12
201604191001
Konto usunięte

No tak, płaczmy nad setką koni, które mogą teraz pojechać do rzeźni jak stracą robotę, za to miejmy w dupie to, że jak już padnie ta setka to kolejna setka będzie się męczyć, a po niej kolejna i kolejna.
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-09, 20:16   #13
Deaneris
Przyczajenie

Cytat:
'
Święte słowa! Wykonano szereg badań, podczas których dowiedziono , że nie dzieje się im krzywda. Kilka koni padło, ale czy ludzie nie umierają w pracy?
To co wyrabiają ci pseudo ekolodzy jest po prostu żałosne. Banda histeryczek, dresy z pałkami, jaki reprezentują poziom?
Nie widzę aby obrona koni była tu na pierwszym planie.

Najlepsze jest to że znów zwalono winę na złych górali którzy chcieli "rozjechać" biednych ludzi, a że ci biedni ludzie mieli pałki, gaz i sami skoczyli do jadącego wozu już nie zauważono?
Deaneris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-09, 20:23   #14
Nemme
Raczkowanie

Cytat:
Meleksy nie są tak wydajne jak konie Nie pamiętam już o co chodziło dokładnie, ale wiem, że przy pewnych warunkach (chyba atmosferycznych) meleksy wysiadły.
Bzdura, że meleksy nie dały sobie rady. Mam informacje z pierwszej ręki, bo ktoś ode mnie pracuje tam w firmie. Meleksy bardzo dobrze dawały sobie radę nad Morskim Okiem, nawet niektórzy górale ich ocenili wysoko a teraz na homologację czekają opony zimowe I jeżeli Zakopane zdecyduje się na zakup meleksów, to są one praktycznie gotowe i na lekkie i ciężkie warunki atmosferyczne.
To inne pojazdy testowane tam nie dały rady (nie będę podawać nazwy).
Nemme jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-09, 20:38   #15
Deaneris
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez dominikmeller25 Pokaż wiadomość
widziałyście co się działo podczas protestu przeciwko koniom na trasie do Morskiego Oka?
jak zobaczyłem nagrania to aż mnie to przeraziło że niby służby stoją i nie reagugują gdy fiakrzy ryzykując życie ludzi walą w tłum aby przejechać a do tego na wozach wiozą turystów.
http://wiadomosci.onet.pl/podhale/fi...t/2xnq7http://

Przykro się czyta takie osądy... W każdym społeczeństwie jest jakiś cham, burak, złodziej, ale są też ludzie dobrzy i dobrych fiakrów też nie brakuje. Prawdziwy gazda dba o swojego konia bardziej niż o siebie, podkreślam słowo prawdziwy. Media kreują taki wizerunek a nie inny, tylko że w dużej mierze jest on skrzywiony.

A jeśli chodzi o "dutki", to ciekawe kto i co w tych czasach oddaje za darmo.. Przykre ale prawdziwe.
Deaneris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-11-09, 20:41   #16
aer
O RLY?

Cytat:
Napisane przez Deaneris Pokaż wiadomość
'
Święte słowa! Wykonano szereg badań, podczas których dowiedziono , że nie dzieje się im krzywda. Kilka koni padło, ale czy ludzie nie umierają w pracy?
Możesz podać linki do wiarygodnych badań na ten temat?

I prosiłabym też o przykład z Polski człowieka, który umarł z przepracowania a nie w wyniku wypadku.

Living zagranico juz 30 months. I zapomniec polski language
aer jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-09, 20:41   #17
dominikmeller25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość
No tak, płaczmy nad setką koni, które mogą teraz pojechać do rzeźni jak stracą robotę, za to miejmy w dupie to, że jak już padnie ta setka to kolejna setka będzie się męczyć, a po niej kolejna i kolejna.
dokładnie co za różnica czy dzisiaj pójdą do rzeźni czy jutro?
to żałosne ze strony tych ludzi że tak stawiają sprawę, co innego jakby te konie spokojnie doczekały końca swych dni, no ale straszyć że pójdą do rzeźni skoro i tak pójdą jest bezczelne po prostu.
bo to sprawia że niektórym robi się szkoda koni i będą chcieli aby konie pracowały bo ich zdaniem będą żyły (ale to jest do czasu przecież, bo jak pokazał przykład jednego z koni o którym było głośno w mediach, zamiast go leczyć wysłano go do rzeźni bo tak jest prościej i taniej), a co to za życie gdy właściciel często ma gdzieś kogo pakuje na wóz, ważne aby kasa się zgadzała.

tu nawet nie ma chęci do dyskusji z ich strony aby nawet ustalić prostą zasadę, że jak ktoś jest gruby to albo nie jedzie, lub płaci podwójnie bo taki ktoś waży tyle co dwie osoby.
lub nawet żeby starostwo pomogło koniom, a tu nie ma żadnej chęci do takich rozwiązań, poza chęcią zysku.

a meleksy by sporo dały, odciążyłyby konie, a do tego mogłyby usprawnić trochę ruch pieszy bo nie byłoby sporych rozmiarów wozów na trasie i nie byłoby min pozostawianych przez zwierzęta. a tak człowiek idąc z dzieckiem musi uważać na wozy które gdzieś mają pieszych i do tego muszą ludzie uważać na miny.
dominikmeller25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-09, 21:09   #18
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
'
To co wyrabiają ci pseudo ekolodzy jest po prostu żałosne. Banda histeryczek, dresy z pałkami, jaki reprezentują poziom?
Nie widzę aby obrona koni była tu na pierwszym planie.
Te panie zachowują się tak nie tylko w tej konkretnej aferze z końmi. Mam wrażenie, że p. Czerskiej zależy najczęściej na robienie szumu wokół siebie, a nie na obronie zwierząt.

Cytat:
Napisane przez Nemme Pokaż wiadomość
To inne pojazdy testowane tam nie dały rady (nie będę podawać nazwy).
W takim razie miałam błędne informacje, dzięki za wyjaśnienie

Cytat:
Przykro się czyta takie osądy... W każdym społeczeństwie jest jakiś cham, burak, złodziej, ale są też ludzie dobrzy i dobrych fiakrów też nie brakuje. Prawdziwy gazda dba o swojego konia bardziej niż o siebie, podkreślam słowo prawdziwy. Media kreują taki wizerunek a nie inny, tylko że w dużej mierze jest on skrzywiony.

A jeśli chodzi o "dutki", to ciekawe kto i co w tych czasach oddaje za darmo.. Przykre ale prawdziwe.
Zgadzam się w 100% Kilka lat temu zmarł na trasie do Morskiego Oka pewien koń, było o tym głośno. Znam osobiście fiakra- właściciela tego konia, tak jak on o nie dba, to naprawdę rzadko się zdarza. Koń zmarł bodajże z powodu jakiejś choroby (ale też nie pamiętam dokładnie), nie było w tym żadnej winy właściciela, a z niego zrobiono jakiegoś sadystę

A górale chyba zawsze będą oskarżani o wyłudzanie "dutków"... Jak już pisałam wcześniej, gdziekolwiek turyści jadą, to płacą bez większych wyrzutów itp. Natomiast w górach zawsze uważają, że powinno być znacznie taniej, a górale na każdym kroku chcą zedrzeć z nich pieniądze.
Stary 2014-11-09, 21:30   #19
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Te panie zachowują się tak nie tylko w tej konkretnej aferze z końmi. Mam wrażenie, że p. Czerskiej zależy najczęściej na robienie szumu wokół siebie, a nie na obronie zwierząt.

W takim razie miałam błędne informacje, dzięki za wyjaśnienie

Zgadzam się w 100% Kilka lat temu zmarł na trasie do Morskiego Oka pewien koń, było o tym głośno. Znam osobiście fiakra- właściciela tego konia, tak jak on o nie dba, to naprawdę rzadko się zdarza. Koń zmarł bodajże z powodu jakiejś choroby (ale też nie pamiętam dokładnie), nie było w tym żadnej winy właściciela, a z niego zrobiono jakiegoś sadystę

A górale chyba zawsze będą oskarżani o wyłudzanie "dutków"... Jak już pisałam wcześniej, gdziekolwiek turyści jadą, to płacą bez większych wyrzutów itp. Natomiast w górach zawsze uważają, że powinno być znacznie taniej, a górale na każdym kroku chcą zedrzeć z nich pieniądze.
Albo choroba nie została wykryta, czyli nie dba o tego konia aż tak świetnie, jak usiłujesz to przedstawić, albo zmuszał do pracy chorego konia, czyli zdecydowanie nie dba o niego tak świetnie, jak usiłujesz to przestawić.

No taaa, biedni górale, wszyscy huzia na nich, każdy ma pretensje, głupie turysty, durrr.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-11-09, 21:56   #20
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
No taaa, biedni górale, wszyscy huzia na nich, każdy ma pretensje, głupie turysty, durrr.
No pewnie. Spisek jakiś niechybnie
Przewrażliwienie jakieś dostrzegam u tych górali. Wszędzie są ludzie, którzy uznają, że jest za drogo.
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-09, 22:00   #21
201605161006
Konto usunięte

Moim zdaniem to straszenie że jak nie będzie pracy to konie pójdą na rzeźnię jest tak bezczelne, że aż ciężko mi określić jak obrzydliwy jest taki człowiek, bez krzty sumienia i zasad moralnych.
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-09, 22:32   #22
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Albo choroba nie została wykryta, czyli nie dba o tego konia aż tak świetnie, jak usiłujesz to przedstawić, albo zmuszał do pracy chorego konia, czyli zdecydowanie nie dba o niego tak świetnie, jak usiłujesz to przestawić.

A no jasne, jakikolwiek scenariusz nie przyjmiemy to i tak fiakier jest winny wszystkiemu

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
No pewnie. Spisek jakiś niechybnie
Przewrażliwienie jakieś dostrzegam u tych górali. Wszędzie są ludzie, którzy uznają, że jest za drogo.
Dziewczyny, weźcie przeczytajcie dokładnie wcześniejsze posty, a nie szukajcie zaczepki
Czy ja gdziekolwiek napisałam, że górale są biedni, a turyści głupi? Po prostu śmieszy mnie to (jeszcze raz powtórzę), że ludzi jeżdżą w różne zakątki PL/ świata i zostawiają kasę, nie trąbiąc na około, jak to z nich ją zdzierano. Ale jeśli jeśli jadą na południe PL, to nie mówią o niczym innym, jak tylko o wyłudzaniu pieniędzy przez chytrych górali. Przykładowo: czy w mediach słyszałyście o kaszubach, którzy zdzierają pieniądze? Bo ja nigdy, za to o góralach notorycznie.
Co do koni, przyjedźcie w góry, pooglądajcie te konie i poobserwujcie jak zachowują się ich właściciele, wtedy się przekonacie jakie to straszne męczarnie im wyrządzają

Z mojej strony EOT, wątek wg mnie do niczego nie prowadzi.
Stary 2014-11-09, 22:49   #23
marianna144
Wtajemniczenie

mam mieszane odczucia.
te konie sa na prawde zadbane (przynajmniej ja wygłodzonego ani brudnego nie widziałam) widziałam tez jak ci woznice ida pod góre obok wozu.zreszta czy konie ludzi woziły od wieków, a ludzie chyba o tym zapomnieli.
że kupy robia i trzeba omijac? no i co z tego jedyna okazja pokazac dziecku konska kupę w tym zabetonowanym swiecie

meleksy? a moze quady? co za róznica? i jeszcze moze maka gdzies po drodze jakby turysta wywozacy swoje szanowne 4 litery zgłodniał co?

zreszta jak konie nie pasuja ekologom to ja proponuje zeby zamiast koni wprowadzic NIC i tak bedzie najprosciej. kto chce niech idzie pieszo kto sie nie czuje na siłach niech nie idzie. w razie wypadku zawsze jest TOPR

czy górale są chytrzy i na kase patrzą? moze i sa ale bierzcie pod uwage ze to trudny region i np pole uprawiac tu wcale nie łatwo jak na równinie to nic dziwnego ze szukaja zarobku gdzie sie da.

---------- Dopisano o 23:49 ---------- Poprzedni post napisano o 23:46 ----------

gwiazdka ludzie narzekaja narzekaja a i tak tłumy
marianna144 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-09, 22:56   #24
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Dziewczyny, weźcie przeczytajcie dokładnie wcześniejsze posty, a nie szukajcie zaczepki
Czy ja gdziekolwiek napisałam, że górale są biedni, a turyści głupi? Po prostu śmieszy mnie to (jeszcze raz powtórzę), że ludzi jeżdżą w różne zakątki PL/ świata i zostawiają kasę, nie trąbiąc na około, jak to z nich ją zdzierano. Ale jeśli jeśli jadą na południe PL, to nie mówią o niczym innym, jak tylko o wyłudzaniu pieniędzy przez chytrych górali. Przykładowo: czy w mediach słyszałyście o kaszubach, którzy zdzierają pieniądze? Bo ja nigdy, za to o góralach notorycznie.
Co do koni, przyjedźcie w góry, pooglądajcie te konie i poobserwujcie jak zachowują się ich właściciele, wtedy się przekonacie jakie to straszne męczarnie im wyrządzają

Z mojej strony EOT, wątek wg mnie do niczego nie prowadzi.
Yyyy... Nie słyszałam w mediach o zdzieraniu pieniędzy przez górali. Nie słyszałam też o Kaszubach. Ba, w ogóle nie słyszałam, żeby ktoś coś mówił o wakacjach na Kaszubach czy na Mazurach... Nie wiem jakie media ty czytasz i oglądasz, ale najwyraźniej inne niż ja.

Cytat:
Napisane przez marianna144 Pokaż wiadomość
mam mieszane odczucia.
te konie sa na prawde zadbane (przynajmniej ja wygłodzonego ani brudnego nie widziałam) widziałam tez jak ci woznice ida pod góre obok wozu.zreszta czy konie ludzi woziły od wieków, a ludzie chyba o tym zapomnieli.
że kupy robia i trzeba omijac? no i co z tego jedyna okazja pokazac dziecku konska kupę w tym zabetonowanym swiecie

meleksy? a moze quady? co za róznica? i jeszcze moze maka gdzies po drodze jakby turysta wywozacy swoje szanowne 4 litery zgłodniał co?

zreszta jak konie nie pasuja ekologom to ja proponuje zeby zamiast koni wprowadzic NIC i tak bedzie najprosciej. kto chce niech idzie pieszo kto sie nie czuje na siłach niech nie idzie. w razie wypadku zawsze jest TOPR

czy górale są chytrzy i na kase patrzą? moze i sa ale bierzcie pod uwage ze to trudny region i np pole uprawiac tu wcale nie łatwo jak na równinie to nic dziwnego ze szukaja zarobku gdzie sie da.
Hm, w wielkości pozostawianego śladu węglowego...? Wyśmiewasz ludzi chcących jeździć meleksami, piszesz o czterech literach a ci na wozach to co robią? Ciężką orkę na tych wozach odstawiają?

Konie woziły od wieków. Lol. I? Kobiety od wieków nie miały praw wyborczych a potem nagle magicznie je uzyskały. Zmiany fuj, prawda?

Edytowane przez 201604191001
Czas edycji: 2014-11-09 o 22:57
Stary 2014-11-09, 22:58   #25
michal100
Zadomowienie

A tak wogóle to czy ekolodzy mieli pozwolenie na demonstrację? Bo z tego co robiła policja - czyli usuwała ekologów z drogi publicznej - to wynika,że blokowali przejazd nielegalnie.
Wg mnie każdy ma prawo zarabiać forsę w sposob dozwolony przez prawo a póki co nie ma zakazu wykorzystywania koni do przewożenia turystów w tym kraju. A ekolodzy wcale nie udowodnili,że konie są nadmiernie wykorzystywane przez górali.
Stary 2014-11-09, 23:05   #26
Synthesthesia
o¤°`°¤o,¸¸¸,o¤°`°

Cytat:
[/B]
Media kreują taki wizerunek a nie inny, tylko że w dużej mierze jest on skrzywiony.
Kreują? W Zakopcu jestem średnio raz w roku, zawsze też wtedy idę nad MO. I z tego co pamiętam, w większości w wozach było więcej ludzi niż powinno.
Cytat:
Tak, jak pisałam wyżej. A groźby, że oddadzą konie do rzeźni również uważam za chamstwo i dowód na to, że jednak aż tak im nie zależy na tych zwierzętach, jedynie na pieniądzach.

Cytat:
mam mieszane odczucia.

---------- Dopisano o 23:49 ---------- Poprzedni post napisano o 23:46 ----------

gwiazdka ludzie narzekaja narzekaja a i tak tłumy
Ja jestem za postawieniem sprawy jasno, meleksy albo nic. Inaczej nigdy nie dojdą do porozumienia.

Tak, po drodze jest bar, w którym można kupić coś do jedzenia I nigdy nie widziałam, żeby woźnice szli przy wozie.

Co do uprawy pola tez się nie zgadzam, mam praktycznie cała rodzinę w górach i nikt nie narzekał na brak plonów z powodu ukształtowania terenu.

Synthesthesia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-09, 23:21   #27
marianna144
Wtajemniczenie

konie w górach sa dla mnie bardziej naturalne po prostu. meleks czy cokolwiek innego to juz dla mnie NIE PASUJE w tym miejscu.
(wydaje mi sie ze jasno to napisałam ale skoro nie to wyjasniam...)
kobiety kiedys nie miały praw wyborczych a teraz maja..i co w zwiazku z tym? jak sie to odnosi do konia? kon wraz z naszym rozwojem cywilizacyjnym utracił zdolnosc do ciagniecia wozu i ogolnie ciezkiej pracy w polu? czy moze moze chodzi ci o to ze teraz tego robic nie musi? to co teraz moze? jesc wydalac i ładnie wygladac?
wiesz na Podhalu czesto sa pola bardzo wysoko i bardzo strome....taki kombajn nie da rady tam wyjechac.....moze by te pola jakos wyrównac nie? bo przeciez koniem nie wypada przy wspołczesnej technice...
Stary 2014-11-09, 23:26   #28
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
konie w górach sa dla mnie bardziej naturalne po prostu. meleks czy cokolwiek innego to juz dla mnie NIE PASUJE w tym miejscu.
kobiety kiedys nie miały praw wyborczych a teraz maja..i co w zwiazku z tym? jak sie to odnosi do konia? kon wraz z naszym rozwojem cywilizacyjnym utracił zdolnosc do ciagniecia wozu i ogolnie ciezkiej pracy w polu? czy moze moze chodzi ci o to ze teraz tego robic nie musi? to co teraz moze? jesc wydalac i ładnie wygladac?
wiesz na Podhalu czesto sa pola bardzo wysoko i bardzo strome....taki kombajn nie da rady tam wyjechac.....moze by te pola jakos wyrównac nie? bo przeciez koniem nie wypada przy wspołczesnej technice...
Tak, koń utracił zdolność do ciągnięcia a kobieta się rozwinęła i uzyskała zdolność do samostanowienia

Widzę, że nie ma co z tobą dyskutować.
Jak to dobrze, że nikt nie musi się przejmować co tobie i gdzie pasuje
Stary 2014-11-09, 23:35   #29
marianna144
Wtajemniczenie

woznice idacego obok wozu widziałam wielokrotnie, nie biore tego z powietrza.
brak plonów- nie pisze o braku ze mało tylko ze np w porównaniu z moim regionem maja ograniczony asortyment ze tak to napisze.

---------- Dopisano o 00:35 ---------- Poprzedni post napisano o 00:27 ----------

Cytat:
Yyyy... Nie słyszałam w mediach o zdzieraniu pieniędzy przez górali. Nie słyszałam też o Kaszubach. Ba, w ogóle nie słyszałam, żeby ktoś coś mówił o wakacjach na Kaszubach czy na Mazurach... Nie wiem jakie media ty czytasz i oglądasz, ale najwyraźniej inne niż ja.

Hm, w wielkości pozostawianego śladu węglowego...? Wyśmiewasz ludzi chcących jeździć meleksami, piszesz o czterech literach a ci na wozach to co robią? Ciężką orkę na tych wozach odstawiają?

Konie woziły od wieków. Lol. I? Kobiety od wieków nie miały praw wyborczych a potem nagle magicznie je uzyskały. Zmiany fuj, prawda?

Cytat:
Tak, koń utracił zdolność do ciągnięcia a kobieta się rozwinęła i uzyskała zdolność do samostanowienia

Widzę, że nie ma co z tobą dyskutować.
Jak to dobrze, że nikt nie musi się przejmować co tobie i gdzie pasuje
jasne ze nie musisz sie mną przejmowac nawet nie powinnas , tylko wyjasnij mi łaskawie co cie tak smieszy w mojej wypowiedzi bo ja sie odnosiłam do tego co ci pogrubiłam.
Stary 2014-11-09, 23:41   #30
Synthesthesia
o¤°`°¤o,¸¸¸,o¤°`°

Cytat:
A dla mnie chodzenie po górach to chodzenie...a nie wjeżdżanie koniem.

Kiedyś psy były tylko na łańcuchach, nie było zwierząt domowych, ludzie bez konsekwencji prowadzili pseudo-hodowle, operacje odbywały się bez znieczulenia Co w związku z tym? A to, że czasy się zmieniają i świadomość ludzi myślących na szczęście też.

To jak z tymi plonami? Strome pola, korzystają z pomocy koni i dalej maja ograniczony asortyment? Jakiś przykład?

Synthesthesia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości