|
|||||||
| Notka |
|
| W³osy krêcone: pielêgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z krêconymi w³osami. Rozmawiamy o stylizacji i pielêgnacji loków. Wejd¼, podziel siê do¶wiadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzêdzia |
|
|
#1051 |
|
Moderator
Wiadomo¶ci: 3 203
|
Dot.: Pielêgnacja loków, loczków i fal, niech siê krêc±! :) Czê¶æ XXI
Dziewuchy kochane, przecie¿ w³os nie jest martwy do koñca bo póki ¿yje to ci±gnie wszystko przez cebulkê.
Jak umiera to wypada. W³osior normalnie ¿yje te 6 lat oko³o. Czyli jakby wszystkie mi umar³y w jednej chwili to zosta³abym ³ysa. Je¶li co¶ siê dzieje; z³a dieta, stresik, hormony to po czasie w³osy przez cebulkê to sobie pobieraj± i na d³ugo¶ci te¿ siê zmieniaj±. Najwiêksze zmiany widaæ na nowych oczywi¶cie, ale dopóki w³osa nie utniemy lub nie umrze i nie wypadnie to bêdzie siê zmienia³, st±d mankament z hormonami. |
|
|
|
#1052 | ||
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 611
|
Cytat:
Moje s± raz lokami, raz falami, raz prawie proste. Szlag mnie trafia Wydaje mi siê, ¿e teraz to te¿ kwestia ciêcia, bo mam je ¶ciête na równo i to by³ b³±d. ---------- Dopisano o 20:33 ---------- Poprzedni post napisano o 20:29 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#1053 | |
|
Moderator
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1054 | |
|
ma zielone pojêcie
Wiadomo¶ci: 40 388
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:47 ---------- Poprzedni post napisano o 20:46 ---------- A w jaki sposób cebulka ma co¶ przetransportowaæ do martwych, zrogowacia³ych komórek?
|
|
#1055 | |
|
Moderator
|
Cytat:
wykszta³cenia nie podlegaj± wp³ywom fizjologicznym. Czynniki te maj± natomiast du¿y wp³yw na w³a¶ciwo¶ci w³osa w okresie poprzedzaj±cym jego tworzenie siê. Przez cykl w³osowy rozumiemy okres od pocz±tku wzrostu w³osa do jego samoistnego wypadniêcia i zakoñczenia fazy spoczynkowej.W ka¿dym mieszku w³osowym nastêpuj± po sobie w rytmicznej kolejno¶ci trzy fazy: wzrostu i pe³nej czynno¶ci, inwolucji i spoczynkowa. W ka¿dej z tych faz mieszek w³osowy podlega na tyle wyra¼nym zmianom, ¿e w obrazie mikroskopowym daje siê ustaliæ aktualn± fazê rozwojow± w³osa." "U Murzynów z jednego mieszka w³osów wyrasta z regu³y po kilka w³osów, u osób z w³osami kêdzierzawymi mieszek w³osa ma kszta³t szabli." http://www.wydawnictwopzwl.pl/downlo.../104640600.pdf Czyli ja to ujê³am ¼le, ale wynika tutaj to, ¿e mo¿e hormony maj± zdolnosæ zmiany mieszka co wp³ywa na skrêt. "W³osy kêdzierzawe s± skrêcone wzd³u¿ swej d³ugiej osi, w zwi±zku z czym przekrój ich ma kszta³t nerkowaty lub zbli¿ony do kszta³tu fasoli." Czyli, np. przed braniem tabletek mo¿na by eksperymentalnie sprawdziæ nasz kszta³t mieszka, a potem po braniu tabletek. Fajnie, ¿e uda³o mi siê znale¼æ te informacje bo mia³am je na lekcji science i ju¿ nie pamiêta³am jak to dok³adnie brzmia³o, wiêc tu wszystko super napisane mamy ![]() Chodzi³o mi w³a¶nie o to ¿e w³os sk³ada siê z tej martwej i ¿yj±cej czê¶ci - czyli to co mamy nad skór± i wewn±trz. Wiêc jak ten nasz w³osior sobie ¿yje (ta ¿ywa czê¶æ+martwa)i jest przyczepiony oddzia³uj± na niego rzeczy zachodz±ce z organizmie bo jest po³±czony z brodawk±, która transportuje nam do ¿ywej czê¶ci dobroci i niedobroci z cia³a. Pamiêtam, ¿e kiedy¶ moje w³osy baaardzo pociemnia³y, by³y czarne jak smo³a i to nie tylko te co wyros³y ale te na d³ugo¶ci równie¿. Fajny temat mo¿e siê wywi±zaæ, takie 'hair discovery' Wyobra¿acie sobie w±tek, gdzie mo¿na by zamieszczaæ ró¿ne próbki mikroskopowe w³osów i inne ciekawe tego typu rzeczy? Normalnie prze³om! Tylko najpierw musia³yby¶my mieæ swoje w³asne w³osowe laboratorium, a potem tlyko tworzyæ teorie i fakty 'czemu nie ma skrêtu' Edytowane przez Klaudenc Czas edycji: 2014-11-14 o 21:50 |
|
|
|
|
#1056 | |||
|
ma zielone pojêcie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#1057 | |
|
Moderator
|
Cytat:
Sama ca³e ¿ycie mam te same w³osy, teraz tylko przez os³abienie s± inne ale to nie przez hormony, skrêt w sumie jest jak by³ a jak w³os ma badziewn± kondycjê to wiadomo, ¿e za fajnie nie wygl±da i nie krêci tak super. Fakt jest taki, ¿e wielu osobom siê calutkie w³osy zmieniaj± w³a¶nie czyta³am przypadek osoby z niedoczynno¶ci± tarczycy i by³y takie smêtne str±czki troszkê, a wcze¶niej falki i to ca³e w³osy wygl±da³y tak samo, a by³y bardzo d³ugie. Niektórym osobom za¶ nic siê nie zmienia, czy to ci±¿a czy tabletki - w³osy s± takie same. No widzisz, jakby by³o laboratorium to mo¿na by to rozgry¼æ, a tak to ¿yj z t± drêcz±c± my¶l± xD O, jeszcze wyszuka³am ¿e stresik mo¿e powodowaæ wzrost hormonu androgenu i jak kto¶ ma w tej kwestii problem to ten problem mo¿e pog³êbiæ. Nie wiem ile to w tym prawdy, ale te¿ ciekawe. http://slawomirambroziak.pl/w-zdrowy..._mniej_wlosow/ jak komu¶ siê chce i lubi to mo¿e poczytaæ. Sama powiem, ¿e u mnie a¿ takiego szaleñstwa nie ma i jedyne co odnotowa³am odno¶nie stresów no to wypadanie, spiêcie miê¶ni co te¿ robi swoje, pêkaj±ce naczynka (mimo braku tendencji) i ból podczas miesi±czki, którego nie by³o. Chocia¿ to ostatnie zwali³abym na wiek i dojrzewanie. Edytowane przez Klaudenc Czas edycji: 2014-11-14 o 23:15 |
|
|
|
|
#1058 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 9 866
|
A czy przypadkiem hormony nie reguluj± wydzielania sebum?
St±d: „Gruczo³y ³ojowe rozwijaj± siê wraz z mieszkiem w³osowym tworz±c specjalny aparat w³osowo -³ojowy, dlatego te¿ ³ój nie jest wydzielany bezpo¶rednio na powierzchniê skóry, lecz najpierw do mieszka w³osowego, a dopiero stamt±d na zewn±trz. [...] Aktywno¶æ gruczo³ów zmienia siê wraz z nastêpstwem okresu dojrzewania i wzrasta nawet 5-krotnie. Przyczyna stoi jednak po stronie hormonów. Podstawowymi zwi±zkami reguluj±cymi aktywno¶æ gruczo³ów ³ojowych s± hormony mêskie – androgeny. Wydzielanie sebum jest stymulowane przez metabolit testosteronu – dihydrotestosteron (DHT), który powstaje pod wp³ywem enzymu 5-α-reduktazy. Ze wzglêdu na ich dominuj±cy wp³yw mo¿na zaobserwowaæ zasadnicze ró¿nice w wydzielaniu ³oju u kobiet i mê¿czyzn. U kobiet nat³uszczenie skóry twarzy i w³osów jest bardziej umiarkowane, a ilo¶æ wydzielanego sebum spada w okresie menopauzy, co niesie za sob± pogorszenie kondycji skóry i w³osów.” My¶lê, ¿e to te¿ mo¿e mieæ mniejszy lub wiêkszy wp³yw na skrêt. Ja w przedszkolu mia³am kêdziorki, ale w podstawówce ju¿ lekkie fale, a gdy je ¶ciê³am w 6 klasie mniej wiêcej do po³owy szyi, to nagle zaczê³y siê szalenie krêciæ i tak krêc± siê do dzi¶. W za³±czniku moje d³uga¶ne, prawie proste w³osy z podstawówki. xD I kto to zrozumie.
|
|
|
|
#1059 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 9 549
|
Dot.: Krecone cienkie wlosy
Sposobów jest mnóstwo.
Co do przerzedzenia - zawsze mia³a¶ takie w³osy? Mo¿e to sprawa hormonów/stresu? Je¶li nie, to mo¿esz próbowaæ z wcierkami, piciem siemienia lnianego, skrzypu, pokrzywy, ³ykania suplementów. Ciê¿ko doradziæ co¶ jednoznacznie, bo na ka¿dego dzia³a co innego. U mnie na przyk³ad dro¿d¿e (mo¿na albo piæ rozpuszczone piekarskie, albo ³ykaæ suplementy z dro¿d¿ami) dzia³aj± ¶wietnie - i na zagêszczenie, i na przyspieszenie wzrostu. A znowu skrzyp i pokrzywa na w³osy mi nie dzia³a wcale, za to na paznokcie nie¼le. ![]() Co do nawil¿enia - po pierwsze olejowanie w³osów, a po drugie stosowanie odpowiednich od¿ywek. Przejrzyj posty choæby w Codzienniku, zajrzyj czasem do w±tku pielêgnacyjnego, wiele jest wymienianych. No i nie ukrywam, ¿e przyda siê podciêcie, bo koñce s± rzadziutkie i mizerne. Je¶li siê ³ami±, to nic poza obciêciem ich nie naprawi. |
|
|
|
#1060 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 394
|
Oczywi¶cie, oleje, od¿ywki. W³osy krêcone s± delikatniejsze i kruchsze. Je¶li chcesz piêknych i zdrowych w³osów musisz zaprzestaæ prostowania w³osów. ¯adem kosmetyk nie zabezpieczy w³osów przed gor±cem prostownicy. Kiedy¶ widzia³am test na lisciu. Mo¿e to nieco inna struktura, ale mechanizm jest podobny.
Je¶li chcesz dbaæ o swoje krêcio³ki to zapraszam na w±tek krêcio³kowy. Parê zasad? Nie czesz w³osów na sucho (na mokro i tylko z od¿ywk±), porzuæ tradycyjne szampony na rzecz dzieciêcych i p³ynu do higieny intymnej (to nie ¿art s± ¶wietne do w³osów). Nawil¿aj i stosuj oleje (migda³owy, oliwa z oliwek... nawet olej rzepakowy t³oczony na zimno!), zabezpieczaj w³osy - ze swojej strony polecam ¿el do w³osów Joannê Rzepê. Nie trzyj w³osów rêcznikiem a wyciskaj
|
|
#1061 | |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 805
|
Cytat:
.Hormony maj± wp³yw na skrêt w³osa bo ja sama tego do¶wiadczy³am Nasze w³osy te¿ ró¿nie siê przet³uszczaj±.Nie zg³êbia³am tematu g³êbiej ale z tego co ju¿ wiem i na zdrowy rozum to sebum przemiesza siê po w³osach i wszystko co w tym sebum jest zawarte i produkowane w danej chwili,wiec mo¿e st±d zmiana w wygl±dzie ju¿ istniej±cych w³osów .Jezeli sebum jest transportowane to wzd³u¿ w³osa to pewnie zawiera ono te¿ jakie¶ inne stustancje maj±ce wp³w na skrêt skoro i ja zauwa¿y³am zmianê skrêtu swich w³osów i to nie nowych a istniej±cych w okre¶lonym czasie.Je¿eli od¿ywki maj± wp³yw na w³osy ju¿ wyro¶nietê to sebum z ró¿nymi substancjami z naszego organizmu ró¿nie¿ powinny mieæ wp³yw.W³os jest martwy ale jednak sebum przemieszka siê po jego powierzchni i o tym ¶widczy chocia¿by to,¿e w³osy po kilku dniach siê przet³uszczaj± mniej lub bardziej ale te substacje ,,id±''po nich.Taka jest moja teoria ale jeszcze nie zag³êbia³am siê w temat,poczytam z ciekawo¶ci .Ja w podstawówce te¿ mia³am poste w³osyy.W 6 klasie proste jak druty dlatego nikt mi teraz nie wierzy,¿e mam naturalnie krêcone a zaczê³ mi siê krêciæ pod koniec podstawówki a na dobre w 3 klasie liceum chocia¿ mia³am krótkie ale wyci±ga³am codziennie na szczotkê..Zaczê³am zapuszczaæ w 4 klasie liceum i te¿ dalej prostowa³am a na 1 roku studiów przesta³am prostowaæ na szczotkê bo by³y d³ugie i nie mia³am ani czasu ani si³y na nie .Zaczê³am mieæ rulony,loki i kazdy pyta³ co z nimi zrobi³am.Otórz nic.Przesta³am czesaæ i wyci±gaæ na szczotkê .
Edytowane przez Curly81 Czas edycji: 2014-11-15 o 10:15 |
|
|
|
|
#1062 |
|
Moderator
|
Curly, a te¿ o tym my¶la³am... w koñcu nasze sebum te¿ ma okre¶lony sk³ad. Mi g³owa praktycznie wcale siê nie przet³uszcza, naprawdê d³ugo musia³abym nie myæ g³owy (7 dni jako¶), ¿eby co¶ tam siê przet³u¶ci³o, ale za to twarz okropnie i przed miesi±czk± mam wysyp.
Mo¿e takie sebum, które jest po przyjmowaniu hormonów zawiera jakie¶ substancje które siê ³±cz± z w³osem (tak jak henna na przyk³ad ³±czy siê, czy proteinki) i powoduj± wyprost lub skrêt.. tutaj co¶ jest: http://estyl.pl/blog/2012/08/loj-i-d...rto-myc-wlosy/ "Oleisty ³ój na skórze g³owy zawiera szkodliwe dla w³osów DHT (...)" czyli taki hormonik mo¿e sobie spacerowaæ po w³osach razem z sebum |
|
|
|
#1063 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 861
|
|
|
|
|
#1064 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 287
|
|
|
|
|
#1065 | |||
|
ma zielone pojêcie
|
Cytat:
Cytat:
W³osy mi siê bardzo szybko przet³uszczaj±, za to z cer± nie mia³am nigdy problemów. Nawet w okresie dorastania.Cytat:
Jak te w³osy potrafi± siê ró¿niæ. Dla moich cieniowanie i ¶cinanie ¶lizgiem to zbawienie
|
|
#1066 |
|
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 5 192
|
Moje tez nieznosza cieniowania, sa wtedy cienkie sterczace piorka, a na rowno sie robia spiralki.
|
|
|
|
#1067 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z szamponów dzieciêcych najczê¶ciej poleca siê Hipp i Dulgon. Sporo osób stosuje Babydream, ale jego ci±g³e stosowanie zwykle ¼le siê koñczy, bo po prostu ma nieodpowiednie pH (zbyt zasadowe) dla naszych w³osów. Sama go do¶æ d³ugo u¿ywa³am, a po pewnym czasie zacz±³ mi na g³owie robiæ tragediê. Je¶li chodzi o p³yny do higieny intymnej - polecany jest Facelle Sensitive, bo nie ma SLS. To jego jedyna zaleta. Pozosta³e 90% p³ynów ma SLS, wiêc ich stosowanie mija siê z celem. Szczególnie ¿e p³yny do higieny intymnej maj± kwa¶ne pH, dostosowane do naszych okolic intymnych, a nie skóry g³owy! Tak¿e nie dajmy siê zwariowaæ.
|
|
|
|
|
#1068 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zaczê³y mi siê krêciæ chyba pod koniec gimnazjum albo na pocz±tku liceum, ale wyci±ga³am wtedy zwykle na szczotce. Jako¶ w drugiej klasie liceum mia³am krótk± fazê na ugniatanie na piankê, ale szybko mi przesz³o i jako¶ do 3 roku studiów znowu wyci±ga³am na szczotce. I w sumie obecnie krêc± mi siê mniej ni¿ kilka lat temu. Wtedy to by³ moment, ¿eby mieæ krêcio³ki, teraz ledwie fale. |
|
|
|
|
#1069 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
odk±d pocieniowa³a krêc± siê jak g³upie ale muszê np. nak³adaæ krem bo inaczej jest klapa po 2 dniach. A ja mialam dluzsze i mniej scieniowane nie potrzebowaly tego kremu ![]() a co do zmiany z prostych na krêcone ja te¿ to przesz³am. Ca³± podstawówkê mia³am ciête na prosto i w ogóle siê nie krêci³y. Dopóki nie pocieniowa³am to bylo prosto a pó¼niej jak zaczê³y siê krêciæ to ja zaczê³am prostowaæ a dopiero w liceum mi odwali³o i odstawi³am prostownicê
|
|
|
|
|
#1070 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 6 119
|
Cytat:
coraz d³u¿sze s± ale póki co jeszcze zapuszczam (a¿ mi siê znudzi a to ju¿ bliskie
|
|
#1071 | ||
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 639
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#1072 |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 805
|
Moje w³osy te¿ bardzo lubi± Garniera AiK
.
|
|
|
|
#1073 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 159
|
Gaik to u mnie sta³y go¶æ na pó³ce.
Myszko chyba znalaz³am sposób na moje w³osy... Mam wra¿enie, ¿e moje w³osy trac± wodê przez noc bo zwykle drugiego dnia sztywno i sucho. Ostatnio na noc zanim zepne spryskuje jak±¶ mgielka (gp/joanna z woda/gaik z woda etc) i w to wgniatam mleczko marion satynowe. Rano miêkko! Ju¿ 4 noc miêkko ;D jest super. Oby tak zosta³o, odpukaæ! Chyba znalaz³am 'swoj' ¿el. Joanna gumowa. Jest mi³o¶æ!
|
|
#1074 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 19 885
|
Dziewczynki poniewa¿ moje w³osy ostatnio s± bardzo kapry¶ne, a i mi jako¶ znudzi³y siê moje od¿ywki to mo¿e która¶ z Was lubi te same od¿ywki, co ja i doradzi mi jakie¶ inne, których nie stosowa³am
bêdê bardzo wdziêczna Moje w³osy bardzo lubi± Kallosa Latte (du¿e b³êkitne pud³o), Kallosa Color, Keratin (przed myciem) blêkitn± Isanê, dawn± Isanê Profesional do loków, odbudowuj±c± z YR, bananow± z TBS (ale muszê ja tjuningowaæ Farmony skrzyp polny oraz lnian±, zarówno b/s jak i d/s ), Joannê b/s niebiesk± oraz ¿ó³t± i zielon± (ale za delikatna).Nie lubi± Garniera AiK oraz dziwne s± po Fructisie mega objêto¶æ ![]() Podpowiecie co¶?
|
#1075 |
|
Moderator
|
W UK teraz jest promocja na gaika w Asda, za nieca³e 2 funty 400 ml, kupi³am go sobie ostatnio. Równie dobrze dzia³a olej palmowy z inn± od¿ywk± wymieszany, ale du¿o babrania i nie pachnie to wtedy ³adnie. Jednak do olejowania po oleju palmowym mam sucho, jak ju¿ to tak 10 min przed myju albo z od¿ywk±.
Dzi¶ fajne w³osiory, ten olej arachidowy przyjemnie dzia³a z delikatnym szamponem i aikiem po myciu
|
|
|
|
#1076 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 30 611
|
Dziewczyny, potrzebujê pomocy!
Z dnia na dzieñ moje loki co¶ pokrêci³o i nie chc± siê tak krêciæ jak widzia³y¶cie na zdjêciach. W kosmetykach niczego nie zmieni³am, w ogóle niczego nie zmieni³am. Do tego os³abi³y mi sie paznokcie. Czego brakuje w organizmie, czym siê suplementowaæ? Fakt, moja dieta ostatnio wo³a o pomstê do nieba (dwa posi³ki dziennie z braku czasu), do tego trochê stresu, nerwów.
|
#1077 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 19 885
|
Cytat:
|
|
#1078 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 287
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1079 | |
|
Moderator
|
Cytat:
te¿ jem ze 2 razy, ale staram siê wypiæ w³a¶nie taki koktajl z owocami i glutem te¿.
|
|
|
|
|
#1080 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe w±tki na forum W³osy krêcone: pielêgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:14.

.Jezeli sebum jest transportowane to wzd³u¿ w³osa to pewnie zawiera ono te¿ jakie¶ inne stustancje maj±ce wp³w na skrêt skoro i ja zauwa¿y³am zmianê skrêtu swich w³osów i to nie nowych a istniej±cych w okre¶lonym czasie.Je¿eli od¿ywki maj± wp³yw na w³osy ju¿ wyro¶nietê to sebum z ró¿nymi substancjami z naszego organizmu ró¿nie¿ powinny mieæ wp³yw.W³os jest martwy ale jednak sebum przemieszka siê po jego powierzchni i o tym ¶widczy chocia¿by to,¿e w³osy po kilku dniach siê przet³uszczaj± mniej lub bardziej ale te substacje ,,id±''po nich.Taka jest moja teoria ale jeszcze nie zag³êbia³am siê w temat,poczytam z ciekawo¶ci

Ju¿ nie wiem jak mam je teraz pielêgnowaæ, humekanty daje pod olej, pó¼niej du¿o emolientów.. Dziewczyny co polecacie w takiej sytuacji? Czy jedyne rozwi±zanie to wi±zaæ w warkocz i czekaæ na mniejsz± wilgotno¶æ?
), Joannê b/s niebiesk± oraz ¿ó³t± i zielon± (ale za delikatna).