|
Notka |
|
W³osy krêcone: pielêgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z krêconymi w³osami. Rozmawiamy o stylizacji i pielêgnacji loków. Wejd¼, podziel siê do¶wiadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
Narzêdzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 37 060
|
![]() Pielêgnacja loków, loczków i fal, niech siê krêc±! :) Czê¶æ XXIWitajcie moje Kochane Zakrêcone!
Witam zarówno te sta³e bywalczynie jak i te nowe. Zapraszamy Was wszystkie! Rude, blondyny, czarnulki! Z lokami, falami i wszystkim co nie jest proste ![]() _________________________ Pielêgnacja w³osowa to nie jest jak zapaliæ ¶wiat³o i zgasiæ, to znalezienie optymalnego zestawu produktów zawieraj±cych w³a¶ciwe sk³adniki, to sprawa wybitnie indywidualna i niektórym zajmuje du¿o czasu, ale warto. ~Rybiorek~ Przydatne linki dla krêconow³osych: Lista u¿ywanych skrótów i odniesieñ W±tek wymiankowy z kosmetykami do loków (na start duñsko-polski) nowo¶æ dla pocz±tkuj±cych i dla przypomnienia FAQ - czyli odpowiedzi na podstawowe pytania ![]() pigu³ka pielêgnacyjna t³umaczenia zagranicznych artyku³ów o lokach i falach, gdzie warto zagl±daæ po wiêcej wiedzy. Nale¿y jednak pamiêtaæ, i¿ artyku³y stanowi± t³umaczenia ró¿nych punktów widzenia. Komentarze i dyskusje wskazane (najlepiej w w±tku o pielêgnacji, by nikt nie przeoczy³). o ma³ych lokasach o szczegó³ach pielêgnacji i ciêciu pocz±tki krêconow³osych z cg oleje i olejki do w³osów post z krótka informacj± olejow± nowo¶æ mycie w³osów od¿ywk± No poo - czyli nowa metoda mycia w³osów codziennik krêconow³osych samodzielne cieniowanie ciêcie i cieniowanie w³osów krêconych o kosmetykach do w³osów produkty do w³osów bez silikonów analizy, opinie, ciekawostki o kosmetykach dla krêconych zagraniczne produkty dla krêconow³osych (menu dla tych spoza kraju) ¿el lniany - naturalny stylista przegl±d ¿eli do w³osów - BLOG Myszki nowo¶æ produkty kosmetyczne dla ortodoksyjnych CG, czyli BLOG MA£GOSI od¿ywki dostêpne zawieraj±ce proteiny hydrolizowane - BLOG AJRISZMARTY wskazówki dla wra¿liwców osi±gniêcia krêconow³osych dziennik regeneracji naturalnych fal i loków upiêcia z krêconych w³osów polecani fryzjerzy z ca³ej Polski - w³osy krêcone lektury krêconow³osych - dziêki linkom tutaj umieszczonych znajdziesz wiele interesuj±cych informacji, filmików, zdjêæ i porad - blog Volyovej Oraz zasady CG w punktach (na podstawie "Curly Girl" Lorraine Massey we w³asnej interpretacji): - uwa¿aj na siarczany (suflates, np. SLS, SLES), - uwa¿aj na silikony - obchod¼ sie delikatnie z w³osami: nie czesz na sucho, nie susz gor±cym nawiewem, nie u¿ywaj rêczników - zwracaj uwagê na to, czy w sk³adzie od¿ywki/maski znajduj± siê nawil¿acze (np. kwasy t³uszczowe, aloes), proteiny (ro¶linne), humektanty (np. panthenol, ro¶linna gliceryna, sorbitol) i/lub emolienty (np. mas³o shea, oleje ro¶linne) - zaprzyja¼nij siê z ¿elem do w³osów (wa¿ne by nie zawiera³ alkoholu oraz ma³o lub wcale nie mia³ zapachu) - nie dotykaj w³osów, dopóki ca³kowicie nie wyschn±. Oraz UWAGA: metodê pielêgnacji nale¿y zawsze dostosowywaæ do siebie, nigdy siebie do pielêgnacji. Nie jest powiedziane, ¿e to, co s³u¿y jednej krêconow³osej, pos³u¿y te¿ innej - to kwestia indywidualna. Dlatego testy i obserwacje to ¶cie¿ka obowi±zkowa ka¿dej krêconow³osej. Warto na pocz±tku zrezygnowaæ z silikonów i siarczanów, by przekonaæ siê, czy taka dieta s³u¿y naszym w³osom. Wszystkie wprowadzone pó¼niej sk³adniki ³atwiej bêdzie sprawdziæ i okre¶liæ jako sprzyjaj±ce lub niesprzyjaj±ce w³osom. Pielêgnacja to te¿ okre¶lone cnoty (jakby to nie brzmia³o ![]() Kochaj swoje w³osy w przeciwnym wypadku nie bêdziesz dla nich tak delikatna, jak trzeba, Poznawaj, bo krêcone wymagaj± wiedzy o nich i ich potrzebach Pracuj, pielêgnuj±c konsekwentnie i w odpowiedni sposób, nawet gdy wymaga to wiêkszych nak³adów ni¿ dotychczas B±d¼ cierpliwa , poniewa¿ nie ma natychmiastowych efektów, ale gdy siê pojawi±, mog± zaskoczyæ Miej odwagê i¶æ pod pr±d, gdy¿ nasze metody (a w zasadzie metoda Lorraine) s± do¶æ kontrowersyjne I... sprawdzaj prognozê pogody! Pielêgnacjê warto dobraæ do pory roku, wilgotno¶ci okreslanej punktem rosy i procentow± warto¶ci±. Skrót do prognozy pogody z DP (trzeba ustawiæ swoje miasto) ~Eloe77~ Edytowane przez Imperfecta Czas edycji: 2014-09-21 o 16:40 |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 187
|
Dot.: Pielêgnacja loków, loczków i fal, niech siê krêc±! :) Czê¶æ XXI
Meldujê siê!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 2 570
|
tez sie melduje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 63
|
Meldujê siê i witam szanowne, zakrêcone kole¿anki
![]()
![]() |
#5 |
Moderator
Wiadomo¶ci: 3 203
|
Te¿ siê meldujê, uroczy¶cie z nowym olejem nawet i dzi¶ próbujê ^^
i jakby kto¶ z UK to w poundlandach i tego typu sklepach jest taka seria argan oil - teraz jest nowa wersja tej od¿ywki z olejem arganowym przed zapachem, 250ml kosztuje funta. Do¶æ gêsta wiêc dobra do tuningu te¿ ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 099
|
Meldujê siê z nowym kolorkiem
![]() Zrobi³am siê dzi¶ balsamem koloryzuj±cym z venity z henn± (henny to tam tyle co nic i balsam nie ma nic wspólnego z natur±), kolor miedziany, wysz³o bardzo fajnie, ¶wietnie czujê siê w takim kolorze, zawsze mia³am moje naturalki ![]() ![]() Zdjêcie w naturalnym ¶wietle, bez lampy, najlepiej oddaje odcieñ ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 | |
Moderator
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 451
|
Melduje sie na nowym watku
![]() Kasiu sliczny ten nowy kolor!
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 63
|
Cytat:
![]() Twoje zdrowe w³osy nawet w takiej barwie wygl±daj± naturalnie, super ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Zaktualizowa³am pierwszy post
![]() Co¶ dopisaæ jeszcze? |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 40
|
Tez siê melduje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 40
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
Nie, czekam a¿ skoñcze turecki. Mam na li¶cie tybetañski, marokañski i fiñski. O afrykañskim jeszcze nie s³ysza³am.
![]() Edytowane przez ShrinkingViolet Czas edycji: 2014-09-21 o 17:29 |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Konto usuniête
|
moje dzisiejsze.
Niestety ze wzgledu na kompletny brak pieniedzy od dluzszego czasu jade na jednym zestawie kosmetykow ![]() Wlosom to zbytnio nie przeszkadza, ale za to mnie sie juz nudzi... Macie jakies sprawdzone maski bez protein ktore sa albo wydajne, albo tanie ^^ albo najlepiej oba? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Co do masek... tani i wydajne, bez protein.. popatrz na Kallosy. Chyba nie ma tañszych i wydajniejszych masek. Nie wiem czy u¿ywasz silikonów w diecie w³osowej czy nie bo tam sporo masek ma silikony. Nie wszystkie s± proteinowe - teraz jest sporo innych np. Algowa, Czekoladowa, Arganowa. S± jeszcze maski bingo - ja ich nie mia³am ale pono¶æ s± piekielnie wydajne. Edytowane przez ShrinkingViolet Czas edycji: 2014-09-21 o 17:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#18 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 451
|
Cytat:
![]() A jakiego zestawu kosmetyków u¿ywasz? ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 6 177
|
Dawno siê nie wrzuca³am z w³osami wiêc jestem
![]() ![]()
![]() |
#20 | |||
Konto usuniête
|
Cytat:
![]() Cytat:
Uzywam silikonow, bo dobrze zatrzymuja wode we wlosach, nie sa juz takie suche ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:18 ---------- Poprzedni post napisano o 19:16 ---------- Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#21 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Te Kallosy chyba przewa¿nie pachn± ³adnie, moja wspó³lokatorka mia³a Silk i Vanilla i sobie chwali³a. Ciekawe jak ten Czekoladowy. ![]() Te¿ siê przestawi³am na silikony ostatnio ale raczej staram siê ich u¿ywaæ w koñcowych od¿ywkach, wiesz w ramach zabezpieczenia w³osów. W maskach i szamponach wola³abym nie. Ci±gle jestem w fazie eksperymentów - z ³atwo¶ci± mo¿na znale¼æ moje posty sprzed miesi±ca kiedy mówi³am, ¿e silikony nigdy w ¿yciu hahha. Edytowane przez ShrinkingViolet Czas edycji: 2014-09-21 o 18:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 9 549
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#23 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Vanillia pachnie tam mocno zatykaj±co, taki lekko dusz±cy zapach ale na w³osach potem ³adnie czuæ. A Silk jak dla mnie zero zapachu ma
![]()
#26 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 124
|
I ja siê zg³aszam
![]() Myszko, ten balsam to w sumie jest szamponetka? Daj znaæ, jak wygl±da sprawa z wyp³ukiwaniem siê koloru. Ostatnio my¶la³am o lekkim, nieinwazyjnym rozja¶nieniu. Mo¿e to siê nada ![]() ![]() Nagamiko, có¿ za d³ugo¶æ i blask! Wicherku, je¶li to jest puch, to ja wymiêkam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny, oficjalnie zamykam erê mojego stêkania na temat przenawil¿enia. Humektanty wyj±tkowo mi s³u¿±. Dawno nie mia³am takich super w³osów..
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 | |||||
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 099
|
Dziêkujê za komplementy
![]() ![]() ![]() Afryka jest super, piêknie podkre¶la skrêt, doci±¿a i nawil¿a ![]() Mam te¿ rokitnikowy, ten pomarañczowy, ale chyba leciutko mnie puszy, muszê to zbadaæ jeszcze, bo przy obecnej pogodzie wszystko mnie uszy (ach ten deszcz ![]() Cytat:
![]() A bioetika nawil¿aj±ca? Tylko ciê¿ko dostaæ, w makro ponoæ s± no i internet pozostaje. No i kallosy - protein nie ma z tego co widzê ten bananowy. ![]() Cytat:
![]() Nie przejmuj siê, u mnie te¿ dzi¶ puch, jeszcze mi dola³o hehe, wiêc wyobra¼ sobie ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Zamówi³am hennê naturaln± z aml±, khadi, o t± --> http://www.khadi.pl/henna-amla Jednak bêdê siê hennowaæ, zdrowsze to, ni¿ takie szamponetki, choæ i je mogê od jakiej¶ okazji u¿yæ ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#29 | |||
Konto usuniête
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() co do latte to dla mnie taka ilosc protein czyli sladowa w sumie i tej wielkosci czyli wielkoczasteczkowe to juz bylo za duzo ^^ Cytat:
![]() Edytowane przez 201708250935 Czas edycji: 2014-09-21 o 22:33 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Moderator
|
Stres to jest paskudztwo... po tygodniu wszystko mi pad³o ¿e o w³osach nie wspomnê, tylko k³êbki wy³a¿± i sucho, bu. Znowu bêdê siê doprowadzaæ do stanu normalno¶ci, nawet sezama ¶mierdziela kupi³am i jadê temat z regularnym olejowaniem
![]() ![]() Nagomiko i ShrinkingViolet - ale cudne w³osy! dobrze, ¿e to przenawil¿enie przesz³o. mo¿e emolientów za du¿o by³o i w³oski siê rozgumi³y. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:14.