|
Notka |
|
Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć Miejsce dla miłośników fotografowania. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat sprzętu fotograficznego, metod fotografowania. Możesz zamieścić zdjęcia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Domowe studio - krok po kroku - POMOC potrzebna!
Witajcie,
Wizażem zajmuję się od kilku ładnych lat. W Polsce jednak od roku szukam fotografa, który ma smykałkę do zdjęć portretowych (headshotów). Ponieważ powoli tracę cierpliwość, pomyślałam,że skoro, na blogach roi się od fajnych zdjęć ,to i ja z pewnością temat fotografii ogarnę :P Mam lustrzankę Nikon D90 od dawna i używam ( o zgrozo) na automacie ![]() Myślałam o stworzeniu domowego studio, w którym będę mogła sama robić zdjęcia modelom/kom wcześniej przeze mnie pomalowanym ![]() W internecie mnóstwo jest informacji na ten temat, od czego zacząć, jaką lampę kupić itd ale pytam się Was. Jak krok po kroku stworzyć mini studio we własnym domu. Budżet ....oczywiście im mniej wydam tym lepiej ![]() Jeśli temat został już poruszony to proszę o odesłanie mnie do wątku.Przegrzebałam forum i nie znalazłam dokładnie tego czego szukam
Max Models W katalogu wizażystek ![]() ![]() Szybka wymiana https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=833238 Edytowane przez ewciaa82 Czas edycji: 2014-11-17 o 15:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Domowe studio - krok po kroku - POMOC potrzebna!
W Polsce jednak od roku szukam fotografa, który ma smykałkę do zdjęć portretowych (headshotów). Ponieważ powoli tracę cierpliwość,
Nie żartuj, a gdzie szukałaś? Z tego co widzę "Wrocław", a tam nie brakuje dobrych portrecistów. Inna sprawa, że każdy dobry fotograf ma jakieś swoje pomysły, i nie jest chętny do roli "fotobudki" ("przyjdź o godzinie, cyknij parę fotek, bo akurat będzie przygotowana osoba"). Wizażystki bez problemu znajdują chętnych do współpracy fotografów, naprawdę ![]() pomyślałam,że skoro, na blogach roi się od fajnych zdjęć ,to i ja z pewnością temat fotografii ogarnę :P Oczywiście, że się da. Pozostaje sprawa za ile i kiedy. Mam lustrzankę Nikon D90 od dawna i używam ( o zgrozo) na automacie ![]() No to masz problem, bo automat się nie nadaje do tego o czym myślisz ![]() Myślałam o stworzeniu domowego studio, w którym będę mogła sama robić zdjęcia modelom/kom wcześniej przeze mnie pomalowanym Ile? ![]() Tzn. ile masz miejsca, ile gotówki chcesz na to przeznaczyć? Czy chcesz robić same portrety (mniej więcej tyle sylwetki ile na zdjęciach legitymacyjnych - głowa+ramiona) czy coś więcej? Na ile jesteś "wygodna", chodzi o proporcje "cena/wygoda"? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Widzisz...no szukam ale na portalach do tego przeznaczonych roi się od amatorów, którzy zwą się "fotografami". Do tego ich pomysły ograniczają się do sesji buduarowych a ile tego można robić ! Po prostu chcę czegoś więcej, kogoś z wyobraźnią. Znasz kogoś? Bardzo proszę o namiary. Uczestniczyłam w wielu sesjach, w tym także TFP, z których zdjęć wstydzę się pokazać a co dopiero do portfolio użyć. Maluję sporo w domu, klientki, przyszłe żony itd i byłabym zadowolona gdybym mogła swoją pracę uwiecznić sama, bez proszenia, latania, płacenia.
Mam wolny pokój, który może spokojnie posłużyć za studio. Jak wspomniałam interesują mnie na chwilą obecną tylko headshoty. Może spodoba mi się robienie zdjęć i zapragnę czegoś więcej ale tak jak pisałam, narazie nie chcę zmieniać zawodu ![]() Czy jest szansa,że zmieszczę sie w granicy 1000-1500zl? Chodzi o kupno lampy zewnętrznej, a także softboxu, statyw, blendy, parasol, może tło a może zestaw bezcieniowy? Przeszukałam allegro, ceneo, sklepy internetowe, dx, chińszczyznę :p Przejrzałam blogi, dzięki , którym mam jakieś typy m.in. lamp ale chciałabym dokonać słusznego wyboru i potrzebuję porady ![]()
Max Models W katalogu wizażystek ![]() ![]() Szybka wymiana https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=833238 Edytowane przez ewciaa82 Czas edycji: 2014-11-17 o 22:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Do tego ich pomysły ograniczają się do sesji buduarowych a ile tego można robić !
Z punktu widzenia "zza aparatu" - nieskończenie wiele ![]() Maluję sporo w domu, klientki, przyszłe żony itd i byłabym zadowolona gdybym mogła swoją pracę uwiecznić sama, bez proszenia, latania, płacenia. Jak wspomniałam interesują mnie na chwilą obecną tylko headshoty. To już wiem, dlaczego ciężko z fotografem ![]() Mam wolny pokój, który może spokojnie posłużyć za studio. Nie chciałbym przesadzać, ale jeśli to pokój 2.5x3.5m to może być trudno, nie mówię, że się nie da, ale jak są jeszcze meble, a ściany w "modnym" kolorze, to może być naprawdę trudno ![]() Przejrzałam blogi, dzięki , którym mam jakieś typy m.in. lamp ale chciałabym dokonać słusznego wyboru i potrzebuję porady Zaczynasz szukanie od d...rugiej strony ![]() Szukasz sprzętu, a czy wiesz, jak go używać? Proponuję zacząć szukanie jeszcze raz, ale nie pod kątem sprzętu, tylko pod kątem efektów, jakie chcesz uzyskać. Jest np. taka stronka jak strobox.com - wybierasz sobie rodzaj zdjęcia (np. "Headshot", "Portrait"), wybierasz wszystko oprócz "Natural Light", i oglądasz kolejne zdjęcia, przy każdym zwracając uwagę na to, jaki sprzęt był użyty. Jak chcesz, możesz wypisać sobie ten sprzęt, i przy każdym kolejnym które Ci się spodoba dodawać "ptaszka" jeśli sprzęt już masz wypisany, albo dopisywać do listy. W ten sposób przekonasz się, jaki rodzaj światła najbardziej Ci pasuje, i takich akcesoriów poszukasz. A jeśli wolisz iść "na skróty", to: tanio - lampa YN560III, uchwyt do statywu (średniodrogi), parasolka "dwupowłokowa" (biała z dopinaną czarno-białą powłoką) 110cm, dwa solidniejsze statywy (ok. 70-90zł/szt), uchwyt do blendy (ok. 100zł), blenda srebrno-biała 90x120, wyzwalacz radiowy YN RF-603 II (1szt), obiektyw Nikkor AF 85/1.8 D (jak znajdziesz-jak nie to Nikkor AF-S 85/1.8 G), "coś" w roli tła, np. blenda "5w1" 120x180, komplet dobrych akumulatorków "paluszkowych" np. Sanyo Eneloop (białe) z dobrą ładowarką w miarę dobrze - lampa studyjna 400Ws z regulacją mocy błysku do 1/32 (lub mniej) i "wystającym" palnikiem (widać to na zdjęciach lampy "z boku"), beauty dish 70cm (biały), statyw-boom, solidniejszy statyw jak wyżej, uchwyt do blendy (ok. 100zł), blenda srebrno-biała 90x120, wyzwalacz radiowy YN RF-603 II (2szt), obiektyw Nikkor AF 85/1.8 D (jak znajdziesz-jak nie to Nikkor AF-S 85/1.8 G), "coś" w roli tła, np. blenda "5w1" 120x180 - lepiej: rozbudowa o 2-3 kolejne lampy (na statywach, z nasadkami), ale pewnie pokój będzie za mały ![]() Niestety, z żadnym z tych zestawów nie zmieścisz się w 1500zł, ale tylko z powodu obiektywu. Jeśli masz np. 18-105 i nie zależy Ci na jakości technicznej, możesz skreślić ten 85/1.8 (i robić przy ogniskowej 80-105), wtedy robi się już całkiem tanio ![]() Tło - to zależy tylko od Ciebie, może być gładka ściana, może być ściana z tapetą, może być roleta, może być tkanina (jak zasłonka), co Ci się spodoba. Aha, wiesz, że będziesz robić w trybie M i samodzielnie wszystko ustawiać (oprócz ostrości)? Przyda Ci się "kalkulator głębi ostrości", np. http://dofsimulator.net/pl/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Dzięki
![]()
Max Models W katalogu wizażystek ![]() ![]() Szybka wymiana https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=833238 Edytowane przez ewciaa82 Czas edycji: 2014-11-19 o 14:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
2x statyw oświetleniowy (100zł) 2x oprawka na żarówkę ( 20zł ) 2x żarówka ( max 55zł ) 2x parasolka ( max 30zł) ( lampa pierścieniowa ( 180 zł ) ) NIE KONIECZNIE wężyk spustowy / pilot ( 10-50zł ) statyw opcjonalnie blenda |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Jest takie rubaszne, dosadne powiedzenie "z g... bata nie ukręcisz", moim zdaniem jest to doskonały komentarz do podobnych tekstów. Słabe zdjęcie zawsze pozostanie słabym zdjęciem, niezależnie od tego, jak mocno ktoś się nad nim będzie znęcał podczas "przeróbki"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
miowiac o przerobce chodziło mi o zabawe nad kolorem oswietleniem zdjecie,przeciez i tak i tak przy kazdym tak sie robi
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Można podczas robienia zdjęcia dobrać poprawny balans bieli (odpada "zabawa kolorem") i można (a raczej "powinno się") zadbać o odpowiednie oświetlenie (wtedy nie trzeba sztucznie np. wyciągać szczegółów z cieni) ![]() Jest taka strona creativelive.com, można na niej zobaczyć "na żywo" (lub retransmisje) warsztatów m.in. prowadzonych przez różnych fotografów, obejmujących bardzo różne dziedziny fotografii (np. ślubna, fotografia dzieci, noworodków, kulinarna, studyjna). W trakcie jednego z takich warsztatów prowadzący (prowadzącymi są doświadczeni fotografowie, dobrze radzący sobie na rynku, warsztaty z fotografii dzieci niedawno prowadziła Anne Geddes, jak ktoś nie kojarzy warto wrzucić w google) wyjaśniał, dlaczego on zawsze stara się zrobić poprawne zdjęcie "prosto z aparatu", mniej więcej (w dowolnym tłumaczeniu) szło to tak: "Ja wiem, że można bardzo dużo zrobić ze zdjęciem w postprodukcji, że można poprawić bardzo wiele błędów na komputerze. Tylko wtedy, gdy Ty nadal będziesz siedzieć w pracy, i będziesz poprawiać na komputerze kolejne zdjęcie z sesji, ja już dawno będę w domu, po kolacji. Rozumiesz różnicę?" Wstawka o kolacji wywołała śmiech na sali, bo ten fotograf był raczej "dużej" postury (coś w rodzaju typowej figury "Świętego Mikołaja") ![]() @pannaMaryjka: rozumiem o co Ci chodziło, przy zdjęciach "bardziej artystycznych" trzeba posiedzieć, czasem są to godziny, jednak przy wielu "normalnych" zdjęciach wystarczy po prostu postarać się podczas robienia, wtedy praca przy komputerze nad takimi zdjęciami jest o wiele przyjemniejsza i szybka. Jedna z prowadzących te warsztaty z "fotografii kreatywnej" to Brooke Shaden (google pomogą), trzeba przyznać, że ma dużą fantazję i wyobraźnię - dla niej zdjęcie jest "materiałem wyjściowym", jednym z wielu elementów, i niekoniecznie musi być perfekcyjne technicznie, bo zawsze będzie później "przerabiane". |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Drogie forumowiczki chciałabym prosić o poradę. Mianowicie dziergam na szydełku różne rzeczy głównie są to czapki albo akcesoria do sesji dziecięcych. Zależy mi na tym aby zdjęcie było ładne doświetlone. Mam tło ale niestety jedna jaskółka wiosny nie czyni, zdjęcia jeszcze są niedoskonałe, marzy mi się zmiana tła na jaśniejsze no i może dokupienie jakiś lamp ? Nie mam zaawansowanego sprzętu ale muszę sobie radzić z tym co mam.
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Pokaż coś, co Ci się nie udało, pokaż coś, z czego jesteś zadowolona, pokaż linki do zdjęć, które Ci się podobają i chciałabyś dojść do podobnych efektów.
Bez tego rozmowa nie będzie miała większego sensu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Po pierwsze kup zewnętrzną lampę do twojego aparatu to już 50% sukcesu bo sama wiesz ze ta wbudowana jest tyle warta co nic.
Kolejny krok do zdjęć portretowych to zaopatrzyć się w obiektyw 50mm z jasnym szkłem tak nie mniej jak F4. F2.8 to już wystarczająco jasne szkiełko. Dodatkowo możesz dokupić lampę RING ładnie oświetla twarz i masz stałe światło przez co możesz sobie bez problemu opcje manualne wykorzystać i dobrać odpowiednie ustawienia pod zadane światło. Mała parasolka do tego nie zaszkodzi no i oczywiście statyw i jakaś blenda i na początek ci wystarczy.
Hot Like Fire Edytowane przez HOTAIR83 Czas edycji: 2015-02-04 o 18:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |||
Rozeznanie
|
Pytająca chyba już zrezygnowała, bo się nie odzywa, poza tym ostatnio chodziło chyba o zdjęcia przedmiotów - chyba nie odpowiadasz na pytanie z listopada ub. roku?
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Na marginesie: czy wiesz jaka jest różnica w głębi ostrości dla portretu (zbliżenia) np. z 1 metra, robionego lustrzanką z obiektywem o ogniskowej 50mm przy przysłonie 5.6 i 4? Cytat:
![]() Edytowane przez magrad Czas edycji: 2015-02-04 o 18:58 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Nie zrezygnowałam :P Nadal czytam, uczę się ale nie kupiłam żadnej lampy.
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
Tamto pisałem akurat o @kasiadorsz, ale dobrze wiedzieć, że też tu zaglądasz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://fripers.pl/product_info.php/i...FreePower.html
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Ja mam większość produktów z tego sklepu, mam te lampy, ale zamiast parasolek softboxy. I zastaw daje radę bo przy stałym oświetleniu widzę już na wyświetlaczu czego mniej-więcej się spodziewać po zrobieniu zdjęcia.
A problem miałam ten sam co Ty ![]() Dla tego zatroszczenie się samemu o swoje zdjęcia jest dla wizażystki po prostu wygodą. Wyższą formą tej wygody jest robienie zdjęć makijażu samej sobie i dla tego choruję na wężyk spustowy ![]()
![]() |
#18 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A z tym F4 to oczywiście brałem pod uwagę tez obiektywy manualne na gwint M42 aczkolwiek to taka tańsza alternatywa co do tych szkiełek z AF. Co do lampy to SB-600 w zupełności ci wystarczy. Możesz też szukać lamp dedykowanych do twojego modelu aparatu z innych firm.
![]() |
![]() |
#19 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
@HOTAIR83: takie założenia zawsze są ryzykowne ![]() Nadal będę dociekliwy - jakie obiektywy M42 o jasności 4 miałeś na myśli? Poważnie nie kojarzę popularnych szkieł o takiej jasności, najtańsze Heliosy 44-2 mają jasność 2, niewiele droższe 44M-4 to samo, nieco droższe Pentacony 50 mają 1.8, dlatego tak mnie ciekawi jasność 4. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Takumar 50mm F4
Hot Like Fire Edytowane przez HOTAIR83 Czas edycji: 2015-02-10 o 22:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Rozeznanie
|
Dzięki, zapomniałem o szkłach makro (z 3.5 nie miałbym wątpliwości, jest u nas znacznie bardziej popularny).
Gdyby ktoś chciał poczytać o tym obiektywie: http://www.terrarium.pl/blog/16/entr...-takumar-1450/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jest też wersja 50mm F1,4 aczkolwiek ten z makro idealny do pokazywania szczegółów makijażu na oczach czy tam akcesoriów komatycznych pędzelków czy czym tam te wizażystki operują. Ale tak podliczając to jak by kupiła lampę nikona i szkiełko to w tysiącu pewnie by się zmieściła. Lampa SB-600 używka od 480zł do 600zł Adapter Nikon M42 z potwierdzeniem AF Nieskończoność 200zł Takumar makro 50mm F4 od 300zł do 400zł Takumar bez macro 50mm F1.4 500-600zł Albo nie przepłacać i od razu kupić Szkiełko Nikon AF-S Nikkor 50mm f/1.8G - 700zł No niestety ceny są jakie są jak na początek kup sobie lampę SB-600 i pobaw się ze szkiełkiem jakie posiadasz.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzięki, obiektywu nie mam niestet:/ Myslalam o soczewkach ale nie wiem czy to cokolwiek pomoze. póki co lampa..jaka w koncu , bo juz sie pogubilam :P
![]() |
![]() |
#25 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
W 200 zł zmieścisz się bez problemu. Ps. Jak to nie masz obiektywu? Żadnego? Nie było w zestawie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Dyskusja trwa już "trochę" i mogło mi uciec - czy początkowy budżet się nie zmienił, nadal jest 1000-1500? Jeśli nadal, to "idź na całość". powtórzę to, co już Ci pisałem na priv "Jakakolwiek studyjna błyskowa 200-300Ws z mocowaniem Bowens i regulacją mocy do 1/32 (np. Jinbei DM2 300 za ok. 460zł, ma regulację do 1/64 - lepiej), solidniejszy statyw (tak za ok. 70-80zł minimum) choć lepszy byłby "boom", abyś mogła ustawić aparat bezpośrednio pod lampą (czasem się przydają idealnie symetryczne cienie od płatków nosa), biała parasolka rozpraszająca 110cm (24zł lub biała "dwa w jednym" ok. 100cm - ma zakładaną "od wierzchu" srebrną powłoczkę dającą mocniejsze odbicie, ok. 90zł), potem "słoneczko" czyli "beauty dish" (lepiej z biała powierzchnią, lepiej większy np. 70cm - ok. 400zł komplet z plastrem miodu i dyfuzorem, niż mniejszy 42cm - komplet z plastrem miodu i dyfuzorem ok. 190), do tego blenda 90x120 srebrno-biała (fotografowana osoba może sobie przytrzymać jak ustawisz, ok. 60zł). Beauty dish 70cm wygląda ( i waży) jak mała blaszana miedniczka, więc jeśli docelowo zechcesz go kupić, lepiej mieć solidniejszą lampę (nie najmniejsze, całe plastikowe - bo mocowanie do statywu może nie utrzymać ciężaru reflektora). Lampę trzeba jakoś wyzwolić, więc np. wyzwalacz radiowy (YN RF 603 II N ok. 150 ale nadaje się każdy) albo (najtaniej) kostka zakładana na sanki aparatu mająca "gniazdo PC" - podłączysz do niej kabel który będzie w pudełku z lampą (ok. 10-20zł, allegro)." Całość ok. 1200zł Edytowane przez magrad Czas edycji: 2015-02-12 o 11:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Rozeznanie
|
I jak tam zakupy?
![]() Cytat:
Zwróć uwagę na białe plamy w oczach, to "instrukcja ustawienia światła" do tej serii zdjęć: małe źródło światła lekko z góry, doświetlenie z dołu (czyli dokładnie to, o czym pisałem). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:01.