Miłośniczki Zary - część XLVI - Strona 122 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Moda

Notka

Moda Forum, na którym znajdziesz porady specjalistów i użytkowników w zakresie mody. Wejdź i poznaj odpowiedzi na nurtujące pytania. Zadaj własne.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-11-18, 22:38   #3631
Iwonalodz
Zakorzenienie

Dot.: Miłośniczki Zary - część XLVI

Cytat:
Napisane przez fantastic Pokaż wiadomość
to są nasiona kozieradki? mielisz je jakoś czy tak całe dajesz? zostawiasz na głowie czy trzeba spłukać?
Ja kupowałam w aptece zmielone nasiona kozieradki, często apteki nie mają i wystarczy poprosić żeby sprowadzili, taniutkie to jest chyba ok. 3 zł. ja zalewałam łyżkę stołową nasion, 3/4 gorącej wody i odstawiałam do wystudzenia pod przykryciem. Potem przelewałam przez sitko i trzymałam w lodówce kilka dni aż do zużycia, choć często jeszcze było, to już po 3, 4 dniach wylewałam. Kozieradka bardzo fajnie też łagodzi wszystkie podrażnienia na skórze głowy czy na buzi. Niestety na dłuższą metę wysiadłam, rosół kojarzy mi się z jedzeniem, a ja pachnąca rosołem to już nie tego rosół wokół mojej buzi mnie przerósł

Cytat:
Napisane przez OnaZakupoholik Pokaż wiadomość
niestety, mam inne doświadczenia… bo po śmierci dziadka, babcia została w ponad 240 metrowym domu sama …. i uwierz mi na jej miejscu strzeliłabym sobie w łeb...
To widzę, że mamy podobne doświadczenie z tym, że dom mniejszy. Dopóki nie zmarł mój dziadek to posiadanie domu wydawało mi się fajne a potem to koszenie, grabienie liści oraz odśnieżanie ogrodu o powierzchni 1150 metrów jednak nie sprawia radości
Nikt z rodziny po tych "atrakcjach"nie chce tam mieszkać, a i sprzedać ciężko

Cytat:
Napisane przez monimyszek Pokaż wiadomość
Dom na stare lata zawsze można sprzedać. A czas dla chcącego się zawsze znajdzie, na wszystko...Bez przesady...
Też tak myślałam, że domy się fajnie sprzedaje od ok. 3 lat szukamy kupca na zgrabną działkę w centrum miasta z domem, ale w strefie ciszy i w zamkniętej ulicy i posucha może teraz jakiś deweloper to kupi, bo się budują w pobliżu, ale zasadniczo, jak ktoś mi ze znajomych mówi, że fajnie mieć domek i go sprzedawać to nawet tego nie komentuję, bo działa mi to na nerwy

Gabi kochana czy to Ty pisałaś gdzieś, że ta bluzka Cię gryzie??

http://www.zara.com/pl/pl/kobieta/ko...6p2345511.html

mierzyłaś ją gdzieś w Łodzi? czy on line zamawiałaś??

NA PEWNO piszemy NA PEWNO oddzielnie!
NAPRAWDĘ piszemy NAPRAWDĘ łącznie!
Iwonalodz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-18, 22:39   #3632
a34
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez user_k Pokaż wiadomość
Teraz banki wychodzą naprzeciw związkom niesformalizowanym. Obecnie wkład własny wynosi 5% a nie jak kiedys 30%, mozna dostać kredyt z umową na czas określony. Ostatnio spadły stopy procentowe, ale pewnie na krótko. Wiem, że jest też trochę przeszkód, poza tym nie ma co brać kredytu na styk i latami żyć w stresie czy da się radę go spłacić.
Od stycznia 10% i będzie systematycznie rósł.
Stary 2014-11-18, 22:39   #3633
sskers
batonik

Cytat:
Teraz banki wychodzą naprzeciw związkom niesformalizowanym. Obecnie wkład własny wynosi 5% a nie jak kiedys 30%, mozna dostać kredyt z umową na czas określony. Ostatnio spadły stopy procentowe, ale pewnie na krótko. Wiem, że jest też trochę przeszkód, poza tym nie ma co brać kredytu na styk i latami żyć w stresie czy da się radę go spłacić.
Kredyt trzeba tak brać, że jakby jedno straciło pracę, drugiej osoby wypłata starczała na jego pokrycie i życie. Znam osoby, które tak nie zrobiły i wystarczyło, że jedna osoba spadła z kierowniczego stanowiska na zastępcę i zaczęły się ogromne problemy. Ale sami są sobie winni, bo nie zmienili stylu życia po tym wydarzeniu

sskers jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-18, 22:39   #3634
teja1
Zakorzenienie

Cytat:
Jestem tego samego zdania. Tyle też wynosi mniej wiecej rata za chalupe - tyle chciałam napisać
Tylko to jest rata kredytu, do której musisz doliczyć normalne opłaty czyli czynsz i rachunki, chyba ze czegoś nie ogarniam
Stary 2014-11-18, 22:40   #3635
anciaahk
kosmitka

Cytat:
30% to było chyba w 2002 roku, jak nie wcześniej. Ogólnie od mniej więcej 2003-2004 wkład własny nie był wymagany. Wymóg 5% został wprowadzony w roku bieżącym. Od nowego roku to będzie 10% i tak co roku będzie podnoszony aż osiągnie 20%.
Kiedyś kredyty były na oświadczenie i procedury były dużo łatwiejsze. Teraz jest trudniej niż np. 7-8 lat temu.

Posłuchaj, jak mi prędko bije Twoje serce...
anciaahk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-18, 22:40   #3636
fantastic
Zakorzenienie

[1=523c2d977675f8d89e6472e efe6f460b6ab4010a_6580dd2 588396;48985305]U mnie póki co deszczowo jutro coś o śniegu z deszczem mówią cieplejsze kurty trza wyciągać [/QUOTE]

Deszczowo, wyszłam z domu na kabaret z parasolka a wróciłam bez

Komuś spodobała się moja parasolka z rossmana
Muszę jutro kupić nową, bo teraz ma padać

29.02.2016 - NOWY POST

założyłam Instagrama

Edytowane przez fantastic
Czas edycji: 2014-11-18 o 22:41
fantastic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-18, 22:41   #3637
makebelieve10
Raczkowanie

Cytat:
Jest ich sporo w Złotych Tarasach, ja Ci niestety nie kupię, po ostatniej akcji omijam ten salon ale może jakaś wizażanka będzie, a jak nie to ja zerknę przy okazji wizyty w innej Zarze.
Ok, dzięki Jeśli będziesz pamiętać to będę bardzo wdzięczna.

Cytat:
Napisane przez steam_engine Pokaż wiadomość
Zadzwoń do galerii katowickiej lub silesia city center, jesli bedzie to odłóż do jutra i daj znac
Nie było mnie niestety na wizazu i nie mialam jak zadzwonic bo nie widzialam posta ;< Więc nie wiem czy to jeszcze aktualne? :< Jakbyś była w galerii i byłby ten szalik to bardzo prosze o kupno, wezmę na pewno :C
makebelieve10 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-18, 22:42   #3638
Marigold19
🦄

Cytat:
Ale związek niesformalizowany też można "rozwiązać" Tzn. nikomu tego nie życzę, ale trzeba być odważnym żeby wiązać się kredytem nawet na te 10 lat jak się samemu ma ich 30. Wiem, że of corz niektórzy muszą, ale rozumiem też powody dla których wolą wynajmować i płacić do cudzej kabzy. Kiedyś też tego nie rozumiałam, ale poszerzyły mi się horyzonty i więcej jestem w stanie ogarnąć

12.03.2023 r.- 12.06.2023 r.
Marigold19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-18, 22:44   #3639
user_k
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sskers Pokaż wiadomość
Nie widzę takiej potrzeby. Nigdy takowego systemu nie miałam mieszkając w bloku i nie będę mieć. Mieszkałam zawsze jak wsiur przy ulicy, bez ogrodzeń. A tż ma takie dwie wściekłe suki (psy płci żeńskiej) i żadna ochrona nie jest lepsza od nich

No widzisz, a my teraz wymieniamy całą instalację - sami. I nikt nie planuje nam za to zapłacić. Tak można rozliczać wszystko..kupując mieszkanie wlicza się w to zakup kaloryfera, tak samo w domu ect. ect. aż do znudzenia.

A co do reszty, wnikałaś czemu macie takie opłaty? Czym się dokładnie różnią? I z czego wynikają? Bo to takie trochę uogólnione podejście.

Tak czy inaczej, tam gdzie my się budujemy opłaty wszelakich mediów są dużo tańsze niż we Wrocławiu. Więc..ja się niczym nie martwię
Psa zawsze można otruć a jak się wyjeżdża na wakacje to trzeba je komuś dać pod opiekę, chociaż system ochrony też można niby obejść, co kto woli. Ale z tym truciem psów to mówię bo znam takie przypadki. Główny koszt to prąd i gaz. Mamy piec gazowy do ogrzewania domu i wody. Pewnie dałoby się trochę zaoszczędzić, ale nie będę prać czy prasować po 22 zeby obniżyć koszty czy siedzieć w grubym swetrze w domu. Wiem, że niektórzy sąsiedzi się przeliczyli bo myśleli, że koszty utrzymania bedą porównywalne z mieszkaniem, także nasze rachunki nie odstają od innych mieszkańców osiedla, oni teraz oszczędzają nie płacąc na teren wspólny i np. Nie mamy oświetlonego osiedla przez jakiś czas
user_k jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-18, 22:45   #3640
assicka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anciaahk Pokaż wiadomość
30% to było chyba w 2002 roku, jak nie wcześniej. Ogólnie od mniej więcej 2003-2004 wkład własny nie był wymagany. Wymóg 5% został wprowadzony w roku bieżącym. Od nowego roku to będzie 10% i tak co roku będzie podnoszony aż osiągnie 20%.
Kiedyś kredyty były na oświadczenie i procedury były dużo łatwiejsze. Teraz jest trudniej niż np. 7-8 lat temu.
Oj, teraz komplikują jeszcze bardziej. Weszła ustawa, że kredyt można wziąć tylko w tej walucie w której się zarabia i już dla niektórych zaczynają się schody
Stary 2014-11-18, 22:46   #3641
monimyszek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez teja1 Pokaż wiadomość
Tylko to jest rata kredytu, do której musisz doliczyć normalne opłaty czyli czynsz i rachunki, chyba ze czegoś nie ogarniam
No tak oczywiście. Ale za normalne mieszkanie z opłatami, nawet jeśli jest własnosciowe to i tak płaci się około 1200/1000. Wszyscy moi znajomi zamykają się w tej kwocie.
Tak jak już pisałam dla mnie to jest minimum.
Stary 2014-11-18, 22:46   #3642
assicka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Marigold19 Pokaż wiadomość
Ale związek niesformalizowany też można "rozwiązać" Tzn. nikomu tego nie życzę, ale trzeba być odważnym żeby wiązać się kredytem nawet na te 10 lat jak się samemu ma ich 30. Wiem, że of corz niektórzy muszą, ale rozumiem też powody dla których wolą wynajmować i płacić do cudzej kabzy. Kiedyś też tego nie rozumiałam, ale poszerzyły mi się horyzonty i więcej jestem w stanie ogarnąć
Moja kuzynka kilka lat temu wzięła kredy z narzeczonym i kupili mieszkanie. Niestety się rozstali, ale na szczęście kredyt spłacili, mieszkanie sprzedali. Ale mieli ten kredyt jakoś rozdzielony - ona miała inny wkład własny, płaciła inną ratę a on inną...
Stary 2014-11-18, 22:49   #3643
user_k
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez a34 Pokaż wiadomość
Od stycznia 10% i będzie systematycznie rósł.
Nie wiedziałam, słyszałam, że coś się zmieni, ale nie wczytywałem się.

Cytat:
Kredyt trzeba tak brać, że jakby jedno straciło pracę, drugiej osoby wypłata starczała na jego pokrycie i życie. Znam osoby, które tak nie zrobiły i wystarczyło, że jedna osoba spadła z kierowniczego stanowiska na zastępcę i zaczęły się ogromne problemy. Ale sami są sobie winni, bo nie zmienili stylu życia po tym wydarzeniu
Zgadzam się, wiem, że kiedys mozna było dostać kredyt z ratą w wysokości 80% dochodow, a teraz 50%. Nawet się w banku pytałam jak oni mogli dać te 80% generalnie zawsze trzeba mieć trochę luzu finansowego i oszczędności. Wszystkiego nie da się przewidzieć, ale trochę zdrowego rozsądku potrzeba.
Stary 2014-11-18, 22:49   #3644
fantastic
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez patrysienka Pokaż wiadomość
Ona jest fajna (mam bordowa i dużo ja noszę, nawet jak chodziłam ostatnio na rehabilitację z nogą to ładowalam tam strój, buty, wodę, kosmetyki i inne i wszystko ładnie mieściła ) jedyne co to dziwi mnie ten duży skok cenowy, nie tak dawno z tego co pamiętam były po 490 zł, no ale marka zrobiła się bardziej znana, gwiazdy noszą wiec cena wzrosła, sumie to normalne

29.02.2016 - NOWY POST

założyłam Instagrama

Edytowane przez fantastic
Czas edycji: 2014-11-18 o 23:00
fantastic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-18, 22:50   #3645
monimyszek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez assicka Pokaż wiadomość
Ale skoro mieszkanie jest własnościowe, to o jakim wynajmie piszesz?
chodziło mi o te opłaty eksploatacyjne + rachunki
Stary 2014-11-18, 22:50   #3646
anciaahk
kosmitka

Cytat:
Napisane przez teja1 Pokaż wiadomość
hehe dokładnie
Cytat:
Oj, teraz komplikują jeszcze bardziej. Weszła ustawa, że kredyt można wziąć tylko w tej walucie w której się zarabia i już dla niektórych zaczynają się schody
Od lipca 2014
Cytat:
No tak oczywiście. Ale za normalne mieszkanie z opłatami, nawet jeśli jest własnosciowe to i tak płaci się około 1200/1000. Wszyscy moi znajomi zamykają się w tej kwocie.
Rozpisałam Ci swoje opłaty. Z 3 mieszkań nazbierałam 1200 zł.

Posłuchaj, jak mi prędko bije Twoje serce...
anciaahk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-18, 22:52   #3647
Kamila96
Zakorzenienie

Cytat:
i bardzo dobrze, kredyt powinno się brać w tej walucie, w której się zarabia
Kamila96 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-18, 22:52   #3648
user_k
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Marigold19 Pokaż wiadomość
Kazdy związek mozna zakończyć jak to się mówi, kredyt łączy bardziej niż ślub. Kochana 10 lat kredytu to bardzo optymistyczny wariant ludzie mają kredyt na 30 lat.
Stary 2014-11-18, 22:53   #3649
sskers
batonik

Cytat:
Psa zawsze można otruć a jak się wyjeżdża na wakacje to trzeba je komuś dać pod opiekę, chociaż system ochrony też można niby obejść, co kto woli. Ale z tym truciem psów to mówię bo znam takie przypadki. Główny koszt to prąd i gaz. Mamy piec gazowy do ogrzewania domu i wody. Pewnie dałoby się trochę zaoszczędzić, ale nie będę prać czy prasować po 22 zeby obniżyć koszty czy siedzieć w grubym swetrze w domu. Wiem, że niektórzy sąsiedzi się przeliczyli bo myśleli, że koszty utrzymania bedą porównywalne z mieszkaniem, także nasze rachunki nie odstają od innych mieszkańców osiedla, oni teraz oszczędzają nie płacąc na teren wspólny i np. Nie mamy oświetlonego osiedla przez jakiś czas
Jeśli ktoś chce i tak się włamie i tak. Dla mnie osobiście to trochę paranoja, ale jeśli ktoś ma czuć się bezpieczniej, to nie widzę problemu Ale nie można tego do wora koniecznych opłat wrzucić. A dom tak czy inaczej ubezpieczasz.

Właśnie zależy dużo czym się grzeje. Tż w domu grzeje drewnem i trochę węglem i w zeszłym roku na te 300m wydał na wszystko coś ok 1500zł. A moi szefowie biuro grzeją gazem i miesięczne opłaty wynoszą ich ok 500-600zł, gdzie naprawdę staram się je podkręcać kiedy jest mi już naprawdę zimo. Więc grzane jest oszczędnie.

Mówiłam, dużo czynników. Ale porównując dokładnie taką samą jednostkę powierzchniową i to samo miasto, naprawdę nie sądzę, aby były jakieś diametralne różnice w opłatach. Aczkolwiek to moje zdanie.

Stary 2014-11-18, 22:54   #3650
monimyszek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anciaahk Pokaż wiadomość
hehe dokładnie

Od lipca 2014

Rozpisałam Ci swoje opłaty. Z 3 mieszkań nazbierałam 1200 zł.
Wszystko zależy od metrażu, lokalizacji mieszkania etc itp.
Stary 2014-11-18, 22:55   #3651
6790786c74369d4f1da9b9af17e3ae6ae81b8ee1_685c7f8421cef
Konto usunięte

Cytat:
jasne, sytuacja się zmienia, chciałam tylko podkreślić, że każdy ma swoje racje i powody związane z decyzją jaką podejmuje
6790786c74369d4f1da9b9af17e3ae6ae81b8ee1_685c7f8421cef jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-18, 22:55   #3652
assicka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kamila96 Pokaż wiadomość
No tutaj jest pewien dość skomplikowany aspekt niestety i dodatkowa komplikacja ze strony państwa ... ale nie miałam na myśli kredytów we frankach szwajcarskich branego przez ludzi zarabiającego w złotówkach - bo to dla mnie było nieporozumienie
Podam przykład - pilot zatrudniony powiedzmy w Lutfhansie chce kupić mieszkanie w Polsce na kredyt. Zarabia w Euro, więc w chwili obecnej nie dostanie kredytu w złotówkach - może jedynie w euro. I tu się zaczynają schody, bo musi mieć 40% wkładu własnego (podejrzewam, że przy jego zarobkach to pikuś), ale musi mieć współkredytobiorcę w Polsce, który zarabia w złotówkach więcej od pilota - to dla mnie paranoja...

Edytowane przez assicka
Czas edycji: 2014-11-18 o 23:01
assicka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-18, 22:55   #3653
user_k
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kamila96 Pokaż wiadomość
Z tym Frankiem szwajcarskim się ludzie nacięli wiec teraz państwo musi się do tego ustosunkować. A podobno kredyt we frankach jest nadal niższy niż zaciągnięty wtedy w złotówkach tylko, że wychodzi dwa razy wiecej niż wtedy i tego już kredytobiorcy od franków nie przewidzieli i chcieliby żeby ich ratować.
Stary 2014-11-18, 22:57   #3654
Marigold19
🦄

Cytat:
Moja kuzynka kilka lat temu wzięła kredy z narzeczonym i kupili mieszkanie. Niestety się rozstali, ale na szczęście kredyt spłacili, mieszkanie sprzedali. Ale mieli ten kredyt jakoś rozdzielony - ona miała inny wkład własny, płaciła inną ratę a on inną...
To pewnie jest w jakimś sensie droższe. Chociaż gdybam, bo nie znam się. Jak między ludźmi jest zgoda to i po takim rozstaniu można się dogadać co i kto. Mieszkanie z kredytem też można sprzedać. Ale to już schodki i inne różne życiówki- nie przewidzisz

Cytat:
Kazdy związek mozna zakończyć jak to się mówi, kredyt łączy bardziej niż ślub. Kochana 10 lat kredytu to bardzo optymistyczny wariant ludzie mają kredyt na 30 lat.
No no, ja napisałam o takim najbardziej optymistycznym wariancie. Bo takiego kredytu na 30 lat to sobie nie wyobrażam, aczkolwiek nie mówię, że nigdy nie wezmę ;p

12.03.2023 r.- 12.06.2023 r.
Marigold19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-18, 22:57   #3655
sskers
batonik

Cytat:
My we Wrocławiu za dwie osoby zamykamy się w ok 800zł (czynsz + media) za miesiąc. I też mamy w czynszu rozłożone na cały rok ogrzewanie. I podobnie życzy sobie za czynsz + opłaty sąsiad co wynajmuje.

Stary 2014-11-18, 22:58   #3656
martitkaa
Zakorzenienie

Ancia nie musisz się tłumaczyć kto chciał to dobrze zrozumiał
Ja pamiętam jak pisałaś że jesteś z Olsztyna i mam świadomość że ceny są tam inne.

Edytowane przez martitkaa
Czas edycji: 2014-11-18 o 22:59
martitkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-18, 22:59   #3657
assicka
Zakorzenienie

Cytat:
Z tym Frankiem szwajcarskim się ludzie nacięli wiec teraz państwo musi się do tego ustosunkować. A podobno kredyt we frankach jest nadal niższy niż zaciągnięty wtedy w złotówkach tylko, że wychodzi dwa razy wiecej niż wtedy i tego już kredytobiorcy od franków nie przewidzieli i chcieliby żeby ich ratować.
Też o tym słyszałam - dla mnie paranoja
Stary 2014-11-18, 22:59   #3658
user_k
Zakorzenienie

Cytat:
Jeśli ktoś chce i tak się włamie i tak. Dla mnie osobiście to trochę paranoja, ale jeśli ktoś ma czuć się bezpieczniej, to nie widzę problemu Ale nie można tego do wora koniecznych opłat wrzucić. A dom tak czy inaczej ubezpieczasz.

Właśnie zależy dużo czym się grzeje. Tż w domu grzeje drewnem i trochę węglem i w zeszłym roku na te 300m wydał na wszystko coś ok 1500zł. A moi szefowie biuro grzeją gazem i miesięczne opłaty wynoszą ich ok 500-600zł, gdzie naprawdę staram się je podkręcać kiedy jest mi już naprawdę zimo. Więc grzane jest oszczędnie.

Mówiłam, dużo czynników. Ale porównując dokładnie taką samą jednostkę powierzchniową i to samo miasto, naprawdę nie sądzę, aby były jakieś diametralne różnice w opłatach. Aczkolwiek to moje zdanie.
My jeszcze się dogrzewamy drewnem w kominku z ostatnim zdaniem się nie zgodzę bo mam znajomych z mieszkaniem o takim samym metrażu oraz większym i płacą mniej, sporo mniej.
Stary 2014-11-18, 22:59   #3659
sskers
batonik

Cytat:
Słyszałam ostatnio o tym, że domagają się pomocy od Państwa, dopłat. A ja się pytam jakim prawem? Te miliony osób, które wzięły kredyty w złotówkach, spłacają dużo więcej niż Ci wyżej wymienieni i spłacą najpewniej więcej..czemu im nie pomagać? Biorąc kredyt w obcej walucie trzeba liczyć się z tym, że może podskoczyć rata.

Stary 2014-11-18, 23:00   #3660
teja1
Zakorzenienie

Cytat:
My we Wrocławiu za dwie osoby zamykamy się w ok 800zł (czynsz + media) za miesiąc. I też mamy w czynszu rozłożone na cały rok ogrzewanie. I podobnie życzy sobie za czynsz + opłaty sąsiad co wynajmuje.
Za całe mieszkanie?! Mega taniocha, moi znajomi płacą po 550 za miejsce w dużym pokoju dwuosobowym, od 700zł za pokój pojedynczy, co uważam za masakrę. Kawalerka 1200-1500zł.

Nowe wątki na forum Moda

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości