Styczniowe mamusie 2015, cz. VII - Strona 101 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-11-19, 14:04   #3001
ellyunia
Wtajemniczenie

Dot.: Styczniowe mamusie 2015, cz. VII

Cytat:
Napisane przez fashionaddicted Pokaż wiadomość
NIe wiem czemu ubzdurało mi się że kosztuje koło 4 tysięcy.
Mutsy chyba tyle kosztują no nie?
MC mura4 plus z fotelikiem, bazą, torbą wychodzi ok 4 tys zł

Cytat:
Napisane przez jasowaa Pokaż wiadomość
Czy macie moze w domu koty ? lub znacie kogos, kto mial rownoczesnie noworodka i kota w domu? uwielbiam moja kotke, jednak boje sie troche, ze nie bede umiala jej upilnowac 24h i zrobi krzywde Malej.
Dodatkowo boje sie rozkladac kolyske, bo ona uwielbia wszystko to co nowe, i pewnie uzna je za swoje legowisko...
Czytalam tez, akurat w przypadku psow, ze powinno sie przed przyniesieniem Maluszka ze szpitala przyniesc pare jego rzeczy, by zwierze je obwachalo...
Moze macie jakies porady. A moze w ogole trzeba pozbyc sie kota na poczatek...?
koleżanka ma dwa koty i w ogóle nie interesowały się małym.
Kot to nie pies więc jemu raczej nie trzeba dawać do powąchania pieluchy Ale może to dobry pomysł żeby po powrocie do domu z dzieckiem wyprowadzić kota i przyprowadzić jak dziecko juz będzie... tak przynajmniej zalecają w przypadku psów- żeby pies nie traktował dziecka jak gościa tylko jak domownika
Koleżanka mówiła że bardziej się obawia jak mały zacznie chodzić (już niebawem) i to on zacznie zaczepiać koty

Cytat:
Napisane przez AsiaW** Pokaż wiadomość
tak mnie zastanawia diametralnie różne podejście ginekologów do tego twardnienia.
I nie żebym krytykowała, przeciwnie - zastanawiam się jak to jest z tymi twardnieniami.
A jak z Twoją szyjką? (wybacz, nie pamiętam czy masz skróconą)
ja też widzę że każdy gin inaczej. Mi mój kazał brać magnez jakby mi twardnienia dokuczały, i tyle. Szyjkę już dawno mam 2cm i mówi e tam na dole wszystko jest idealnie A z tego co słysze inni panikują jak szyjka jest 2,5cm
Podobnie jest z USG... mój mi robi co wizytę(teraz co 2 tyg) i bardzo się z tego cieszę bo jestem spokojna, wiem ile małą przyrasta wagowa, czy dobrze się rozwija, czy przepływy ok itd.
A niekórzy nie chcą robić USG nawet co miesiąc ..

Simonee o 4 pobudka .. ja wczoraj poszłam spać po 1 a wstałam jakoś ok 9 i tylko jedno siku

ellyunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-19, 14:05   #3002
Montanka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez dusiolka Pokaż wiadomość
AsiaW tez kupiłam rozek, chyba go wykorzystam jak podczas najazdu pielgrzymów zeby Malutka wsadZic do potrzymania;p
Ps jesli chodzi o dawanie na ręce dzieciaczków to dobrze podobno podłożyć pieluchę tetrowa/flanelowa pod buźkę..pediatra znajomej opowiadała ze jest duzo przypadków w których wlasnie przychodzą z łojotokowej zapaleniem skory maluszka bo tu ciocia,tam wujek,babcia,dziadek brali na ręce, buzka obcierała sie o ich koszulki,swetry itp a potem takie kwiatki wychodziły..
To mnie stresuje własnie. Pamiętam, jak szalałam, jak mi młodego całować próbowali Wszystkie kobiety szczególnie - maja to chyba zakodowane. Albo mocne perfumy i smród papierosów

A jak moja babcia wzięła syna pierwszy raz na ręce {w rożku} i usłyszała, że ma byc ostrożna, to zaczeła tak tym rożkiem wywijać, że niby ma jeszcze siłę i potrafi utrzymac niemowlę, że prawie zawału dostałam. To wszystko odbywało się nad podłogą z płytek
Stary 2014-11-19, 14:12   #3003
dusiolka
Zakorzenienie

Montanka mnie tez bedzie obrzydzać całowanie dziecka przez innych,mam nadzieje ze sie powstrzymaja..ja kuzynki dzieci jak były takie małe nawet nie odważyłam sie pocałować,jedynie pogłaskałam po rączce. Potem jak podrzucała nieraz dzieci to normalnie sie zajmowałam bez całowania i obsciskiwania.
dusiolka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-19, 14:14   #3004
bajlaga
Zadomowienie

dusiolka na jaki rozmiar masz śpiworek?

ma.ko dobrze masz z tą mamą a taki prezent mikołajkowy - jestem za!

Cytat:
Napisane przez Montanka Pokaż wiadomość
To mnie stresuje własnie. Pamiętam, jak szalałam, jak mi młodego całować próbowali Wszystkie kobiety szczególnie - maja to chyba zakodowane. Albo mocne perfumy i smród papierosów

moi rodzice palą, fuuuj.
Ja sobie lubiłam podpalać, a Tż od roku nie pali w ogóle i jestem taka zadowolona, że szok teraz wiemy jak te fajki śmierdza ohydnie... + zepsute zdrowie i tyle pieniędzy

Ja będę Młodego całowała oj całowała... ale jak inni będą to robić to już widzę jak mnie będzie ściskać w środku... o brrrrrr

Edytowane przez bajlaga
Czas edycji: 2014-11-19 o 14:15
bajlaga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-19, 14:28   #3005
biedro87
Zadomowienie

AsiaW,Ellyunia- nie wiem o co chodzi z tym twardnieniem brzucha... I każdy lekarz ma inne podejście.
mnie brzuch stwardnial i nie chcial puścić wieczorem tydzień temu w sr. Następnego dnia napisałam o tym do giną, kazał brać nospe. Magnez bralam juz wczesniej. W czwartek mimo nospy brzuch twardnial jak chodziłam, jak się kladlam to puszczal. W pt napisałam o tym ginowi, kazał przyjechać na oddział, żeby mnie zbadać. Zbadal, szyjka ok, ale dzidzia nisko i kazał leżeć z nogami do góry na podniesionym lozku. Zapisał Duphaston i kazał przyjechać w pon i wziac rzeczy do szpitala.
W pon powiedzial,ze jest lepiej. Leki brać, troche chodzić, dużo leżeć juz na plasko.
jutro mam wizytę i ciekawe co dalej. Nawet jak ide siku, to brzuch robi się od razu twardy, wiec leze prawie caly czas,żeby nie zaszkodzić.

Edytowane przez biedro87
Czas edycji: 2014-11-19 o 14:30
biedro87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-19, 14:45   #3006
dusiolka
Zakorzenienie

Bajlaga mam na 0-6mies.
Stary 2014-11-19, 14:48   #3007
ellyunia
Wtajemniczenie

Witam nowa koleżankę biedro

A do mnie dzisiaj przyszła meeeeega paka także do szpitala brakuje mi tylko chusteczek do intymnej
Dwie pralki chodzą a jutro pewnie prasowanie
Aaa i trafiłam w lumpku dwie koszule nowe za 20 zł, wiec mam juz 4
A to mój wczorajszy nabytek

Stary 2014-11-19, 14:50   #3008
ellyunia
Wtajemniczenie

ImageUploadedByWizaz Forum1416405028.304877.jpg

Stary 2014-11-19, 14:54   #3009
dusiolka
Zakorzenienie

To ja chyba mam najkrótsza szyjkę bo 1,5 i to od poczatku
Stary 2014-11-19, 15:10   #3010
heffitka84
Zadomowienie

Cytat:
Fashion koniecznie musisz zdradzić sposob na wydawanie 900zl/mies na jedzenie mowię serio
My na paliwo wydajemy np ponad 1tys/mies wiec przy naszych kosztach życia ze tak powiem dla mnie to nie do ogarnięcia, dodam ze mieszkamy póki co na totalnym zadupiu ;d ..

---------- Dopisano o 13:43 ---------- Poprzedni post napisano o 13:42 ----------

Co do otulaczy itp to tez słyszałam ze niekorzystnie wpływa cos takiego na bioderka,dlatego zrezygnowałam z pomysłu zeby dziecko spało w rozku..
Powalila mnie wasza cena za paliwo, kurcze strasznie duzo!
Ale moge sie domyslec jakie macie auta (chocby na podstawie opon :-P) ze tyle kasujecie za paliwo
heffitka84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-19, 15:13   #3011
elvira44
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez jasowaa Pokaż wiadomość
Mowię szare, leniwe dzien dobry
I znow pytanie z innej beczki
Czy macie moze w domu koty ? lub znacie kogos, kto mial rownoczesnie noworodka i kota w domu? uwielbiam moja kotke, jednak boje sie troche, ze nie bede umiala jej upilnowac 24h i zrobi krzywde Malej.
Dodatkowo boje sie rozkladac kolyske, bo ona uwielbia wszystko to co nowe, i pewnie uzna je za swoje legowisko...
Czytalam tez, akurat w przypadku psow, ze powinno sie przed przyniesieniem Maluszka ze szpitala przyniesc pare jego rzeczy, by zwierze je obwachalo...
Moze macie jakies porady. A moze w ogole trzeba pozbyc sie kota na poczatek...?
Ja mam moja kotkę ponad 6 lat i bardzo ja kocham wiec o wydaniu nie ma mowy. Bede ja poprostu izolować na poczatku. Nie bedzie wchodziła tam gdzie bedzie mały. I nie bede ich nigdzie zostawiać nawet na chwile sam na sam. Myśle ze to bedzie kwestia czasu az sie kotka przyzwyczai do małego. Znam osoby ktore miały kota w domu z noworodkiem i wszystko było ok.

http://www.suwaczek.pl/cache/556b2ed503.png
elvira44 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-19, 15:22   #3012
dusiolka
Zakorzenienie

Heffitka lubimy tez jeździć ;d
Stary 2014-11-19, 15:22   #3013
sis_draz
Przyczajenie

Drogie styczniowe mamusie,

w związku z tym, że termin porodu (3 stycznia) zbliża się.. no dość szybko, aktualnie jestem na etapie kompletowania potrzebnych (i mniej potrzebnych) rzeczy dla dziecka. Od kilku dni mam parcie na kupno łóżeczka, napisałam zapytanie w poście (jak sądziłam) do tego przeznaczonym, ale nie uzyskałam jeszcze odpowiedzi (tu u Was jakoś szybciej o reakcję ). W związku z tym, wklejam poniżej skopiowaną wiadomość:

"Witam,

czy któraś z mam mogłaby wyrazić swoją opinię na temat łóżeczek - kołysek?

http://www.tomi.pl/lozeczko-radek-ii...gn=direct_link

http://www.ceneo.pl/29274129#mh=a0a1...zojg34dcwZ1Gw2

miałam możliwość dotknąć obydwu, jednak nie wiem, które z nich byłoby lepszym rozwiązaniem. mają różne systemy bujania, jedno potrzebuje więcej miejsca - drugie (o 5 cm) mniej, oba posiadają szuflady.

a jak z jakością? wykonaniem? konstrukcją? skrzypieniem? funkcjonalnością?

czy są Panie zadowolone? a właściwie czy Wasze dzieci są zadowolone?

funkcja kołyski to dodatkowy gadżet - zdaję sobie z tego sprawę - ale jeśli będzie ona miała mi ułatwić usypianie dziecka to własnoręcznie wygraweruję na medalu podziękowania dla producenta

dziękuję za każdą odpowiedź."

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...9#post39736349

Dodatkowo mam problem z wyborem odpowiedniego materaca.
Przestudiowałam już tyle wątków, nazbierałam tyle informacji, że już sama nie wiem który materac będzie najlepszym rozwiązaniem.
Najlepiej byłoby, gdybym mogła wziąć maleństwo zaraz po porodzie do sklepu (albo sklep przyjechałby do nas - idylla) żeby sama wybrała ten, który byłby dla niej odpowiedni - eh.. marzyć.
Stary 2014-11-19, 15:25   #3014
misia332
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ellyunia Pokaż wiadomość
Witam nowa koleżankę biedro

A do mnie dzisiaj przyszła meeeeega paka także do szpitala brakuje mi tylko chusteczek do intymnej
Dwie pralki chodzą a jutro pewnie prasowanie
Aaa i trafiłam w lumpku dwie koszule nowe za 20 zł, wiec mam juz 4
A to mój wczorajszy nabytek
nie kupuj chusteczek, czesto podrazniaja krocze.

http://onaiich3.blogspot.com.es/
misia332 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-19, 15:27   #3015
dusiolka
Zakorzenienie

Sis_draz yyyy ja kupiłam w ciemno przez net lozeczko i nie zastanawiałam sie nad skrzypieniem czy innymi pierdołami;p kazde lozeczko jest raczej drewniane,zobacz z jakiego drewna jest wykonane czy sosnowe czy moze bukowe. Sosna jest miękka-ale ja takie mam dla Maleństwa bo bez przesady ;p materac zakupiłam cały lateksowy. W moim przypadku to materac był droższy od łozeczka haha

---------- Dopisano o 15:27 ---------- Poprzedni post napisano o 15:26 ----------

Do szpitala oprócz jakiegoś płynu delikatnego do hig intymnej mam zamiar zabrac pare saszetek kory dębu,zeby robic okłady,przemywać po właściwym myciu;p
Stary 2014-11-19, 15:33   #3016
misia332
Zakorzenienie

Cytat:
Sis_draz yyyy ja kupiłam w ciemno przez net lozeczko i nie zastanawiałam sie nad skrzypieniem czy innymi pierdołami;p kazde lozeczko jest raczej drewniane,zobacz z jakiego drewna jest wykonane czy sosnowe czy moze bukowe. Sosna jest miękka-ale ja takie mam dla Maleństwa bo bez przesady ;p materac zakupiłam cały lateksowy. W moim przypadku to materac był droższy od łozeczka haha

---------- Dopisano o 15:27 ---------- Poprzedni post napisano o 15:26 ----------

Do szpitala oprócz jakiegoś płynu delikatnego do hig intymnej mam zamiar zabrac pare saszetek kory dębu,zeby robic okłady,przemywać po właściwym myciu;p
a ja polecam mydło biały jeleń, do podmywania rozpuszczone tantum rosa w butelce. i wycieranie sie papierowym ręcznikiem.

Stary 2014-11-19, 15:33   #3017
sis_draz
Przyczajenie

Dusiolka, dziękuję za szybką reakcję

właśnie nie chodzi mi o zwykłe łóżeczko, tylko bujane - jeśli znajdzie się ktoś, kto mi je skutecznie będzie potrafił wyperswadować, to ja się z miłą chęcią ukorzę i przyznam rację

chodzi mi bardziej o to czy te łóżeczka - cyk - kołyski sprawdzają się w życiu, czy to nie jest tak, że ten mechanizm się uszkadza, że są od razu wadliwe, że się wyszczerbiają, są nie do zatrzymania.. mieliśmy pomysł z mężem, aby zakupić i łóżko i kołyskę ale nie wiedzieliśmy wtedy o istnieniu "dwa w jednym" i próbujemy się utwierdzić w sensowności lub bezsensowności takiego zakupu
Stary 2014-11-19, 15:34   #3018
Katerina_00
Zakorzenienie

GG do Katerina_00

http://allegro.pl/spiworek-do-wozka-...41051736.htmlr
Przyszedł mi spiworek z Polski, prezent od dziadka tj mojego taty. Kolor bordowy a wózek miodowy (swoją drogą brzydki, po prostu brzydki kolor), bo sie tata troszkę pospieszyl.
Przymierzylam i nie popatrzylam, ze on ma 3 punkty na pasy a moj wozek ma 5, nic, dobrze ze ma mam maszyne to porobie dodatkowe dwa

jeszczemi sie przypomniało, ze nie mam pałąka z zabawkami do wozka, ale to juz tam sporo wybiegajac w przyszłość.

Edytowane przez Katerina_00
Czas edycji: 2014-11-19 o 15:36
Katerina_00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-19, 15:42   #3019
biedro87
Zadomowienie

sis-draz, tez chciałam łóżeczko z funkcja kolyski , miałam obawy jak to później się blokuje, facet w sklepie tez nam odradzil. Na allegro gdzies widziałam plozy do łóżeczka, najwyżej jak będzie potrzeba to takie zamówimy.
materac mamy caly lateksowy.kosztował tyle co łóżeczko.
biedro87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-19, 15:49   #3020
Kinqaa
Zakorzenienie

Katerina pałąk do wózka widzialam fajny w Asdzie. Juz nie pamiętam jakiej firmy,ale był na promocji :P taka spiralka. Nawet do ramy łóżeczka mozna zaczepic.

Ale ja czekam na przypływ kasy i na odpowiedz z macierzyńskiego. Wtedy będę trochę szalec

Never ignore someone who cares for you
because someday you will realize
you have lost a diamond
while you were busy collecting stones...

Kinqaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-19, 15:52   #3021
Katerina_00
Zakorzenienie

GG do Katerina_00

Cytat:
Napisane przez Kinqaa Pokaż wiadomość
Katerina pałąk do wózka widzialam fajny w Asdzie. Juz nie pamiętam jakiej firmy,ale był na promocji :P taka spiralka. Nawet do ramy łóżeczka mozna zaczepic.

Ale ja czekam na przypływ kasy i na odpowiedz z macierzyńskiego. Wtedy będę trochę szalec
https://www.google.co.uk/search?q=pa...iw=962&bih=601
o takie coś mi chodzi, taka spiralka też m8ze być, do leżaczka też można podczepic.
Mi nadal nie wysłali objaśnienia, dlaczego zaplacili mi miesiąc później.
Katerina_00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-19, 15:56   #3022
sis_draz
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez biedro87 Pokaż wiadomość
sis-draz, tez chciałam łóżeczko z funkcja kolyski , miałam obawy jak to później się blokuje, facet w sklepie tez nam odradzil. Na allegro gdzies widziałam plozy do łóżeczka, najwyżej jak będzie potrzeba to takie zamówimy.
materac mamy caly lateksowy.kosztował tyle co łóżeczko.
a dlaczego odradził, jakich argumentów używał?
Nas przekonywał ( co oczywiście nie dziwi - handlowiec w końcu ). że to ułatwia zasypianie (ale dodał też, że nie warto dziecka przyzwyczajać do takiego kołysania, bo w późniejszym czasie może mieć problemy z normalnym zasypianiem), że rodzice coraz częściej decydują się na tę funkcję, że zawsze jak będziemy chcieli mieć stabilne łóżeczko to wystarczy - cyk - tu włożyć, tu przykręcić i już się chwiać nie będzie.. że sprawdza się na małym metrażu (jeśli faktycznie ktoś miał plany i chciał mieć kołyskę)..
Stary 2014-11-19, 15:57   #3023
misia332
Zakorzenienie

http://group.aliexpress.com/25641104...14-detail.html

poczuj magię świąt..

Stary 2014-11-19, 15:58   #3024
TOMORROW
Zakorzenienie

Cytat:
Fashion koniecznie musisz zdradzić sposob na wydawanie 900zl/mies na jedzenie mowię serio
u nas taka kwota to też norma (jedzenie plus chemia (kosmetyki, środki czystości))-a niczego sobie nie odmawiamy (ale nie stołujemy się na mieście)

Cytat:
Napisane przez Montanka Pokaż wiadomość
To mnie stresuje własnie. Pamiętam, jak szalałam, jak mi młodego całować próbowali Wszystkie kobiety szczególnie - maja to chyba zakodowane.
mam nadzieję, że u nie tak nie będzie, bo już się boję, jak odbiorą moje apele o nie-ciumkanie

Cytat:

ja sobie to tak wyobrażam, że dziecka ktoś na chwilę pilnuje a ja lecę jak torpeda do łazienki, a Ty okładziki będziesz sobie robić, hihi

chyba się dziś wezmę za zamówienie pościeli, ale jednak tej w mniejszym rozmiarze...coś nie mogę się przekonać do tej 135 x 100
zaraz mąż przywiezie smykowe zamówienie, nie mogę się doczekać, a jutro rano gin

ktoś ma taką pościel, jak w załączniku? (fotki z allegro od my-baby-love: żeby nie było, że kradnę zdjęcia)-polecacie/nie polecacie?
te żyrafki chcę z ochraniaczem
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg pościel 1.jpg (50,8 KB, 13 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg pościel2.jpg (40,6 KB, 11 załadowań)

Edytowane przez TOMORROW
Czas edycji: 2014-11-19 o 16:01
TOMORROW jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-19, 16:06   #3025
dusiolka
Zakorzenienie

Sis draz dla mnie lepszym rozwiązaniem byłby osobny leżaczek-bujaczek bądź elektroniczna kolyska bo zawsze mozesz sobie przestawić gdzie jestes zeby miedz dziecko pod okiem
Stary 2014-11-19, 16:08   #3026
allgoodthings
Zadomowienie

jezu co za patola w rozmowach w toku "nie piję dużo, tylko codziennie."
Stary 2014-11-19, 16:10   #3027
dusiolka
Zakorzenienie

Tomorrow no my nieraz wyjedziemy do restauracji (bo na moim wygnojewie takich nie uracze;d),ale wtedy nie wliczamy tego do kosztów codziennych:p no jak sie zepne to u mnie z chemia i jakimiś pierdołami 1500-2000zl ;p nie wiek jak to robicie :d

---------- Dopisano o 16:10 ---------- Poprzedni post napisano o 16:09 ----------

Cytat:
Napisane przez allgoodthings Pokaż wiadomość

A to podobno tez alkoholizm
Stary 2014-11-19, 16:11   #3028
misia332
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez allgoodthings Pokaż wiadomość
myślałam, że tylko ja to oglądam.
Masakra.

---------- Dopisano o 16:11 ---------- Poprzedni post napisano o 16:10 ----------

Cytat:
Tomorrow no my nieraz wyjedziemy do restauracji (bo na moim wygnojewie takich nie uracze;d),ale wtedy nie wliczamy tego do kosztów codziennych:p no jak sie zepne to u mnie z chemia i jakimiś pierdołami 1500-2000zl ;p nie wiek jak to robicie :d

---------- Dopisano o 16:10 ---------- Poprzedni post napisano o 16:09 ----------

A to podobno tez alkoholizm
ona nie jest alkoholiczką

Stary 2014-11-19, 16:12   #3029
allgoodthings
Zadomowienie

ja oglądam i się denerwuję, jakie głupie picze z mordami jak z więzienia. i co za głupoty gadają. wstyd
Stary 2014-11-19, 16:14   #3030
sis_draz
Przyczajenie

Cytat:
Sis draz dla mnie lepszym rozwiązaniem byłby osobny leżaczek-bujaczek bądź elektroniczna kolyska bo zawsze mozesz sobie przestawić gdzie jestes zeby miedz dziecko pod okiem
nijak mi ta odpowiedź pomogła
chcę bowiem (w miarę możliwości oczywiście) do minimum ograniczyć sprzęt dziecinny w domu, bo po prostu nie ma na niego miejsca. I stąd wziął się pomysł na ten system "dwa w jednym" - podpatrzony i wymacany w sklepie

wolałabym aby ktoś napisał dlaczego warto i dlaczego nie warto inwestować w taki wynalazek. albo ustawił się po jednej ze stron.
na ceneo na przykład, opinie są raczej pozytywne, ale nie wiem na ile piszą te opinie przedstawiciele marki, a na ile faktyczni użytkownicy. Wam jakoś tu bardziej ufam.

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości