|
|
#331 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Marcowe Mamy 2015 cz. 4
Cytat:
|
|
#332 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a co do dekorowania, to można i takie mniejsze wesela, mi się marzy takie na 80 osób max
|
|
|
#333 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Radek- ur. 23 luty 2015 o godz. 10:24 |
|
|
|
|
#334 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#335 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Trzymaj się kochana, na pewno wszystko będzie dobrze
|
|
|
|
|
#336 |
|
Rozeznanie
|
[QUOTE=ojustyna;49009539]tylko przy pizzy? nakup sobie słodyczy ile wlezie i jakie tylko ci się marzą i szalej jedząc "mniam" chociaż tyle przyjemności, zawsze można koleżanki spić i wtedy też się wesoło robi
nawet weselej niż samemu się jest Żeby tylko laktator, tych takich niby drobiazgów jest od groma, siostra mi wysłała kiedyś taką jakby potrzebną wyprawkę dla dziecka dla siebie na poród połóg itp. i wczoraj tą liste przeglądałam to aż ręce opadły bo mam z niej może z 4 pozycje na 60 hahah czy ileś tam ---------- Dopisano o 12:26 ---------- Poprzedni post napisano o 12:24 ---------- Wczoraj jak moja babcia sie dowiedziała, że juz zamówiłam łóżeczko to odrazu , że nie wolno szybciej kupowac rzeczy. fakt, sa przesądy, ale jakbym miała wszystko kupic przed porodem to bym sie bankowi nie wypłaciła :/ Na takie zakupy na raz to chyba tylko bogaczy stać bo w połowie lutego raczej wyprawka musi już być dobrze, że ubrań dostanę, bo to bym juz w ogóle była w czarnej pupce ale damy radę Nasze dzieciaczki będą miały wszystko co potrzebne
|
|
|
|
#337 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#338 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie było żadnych ciotek, których nie pamiętam a widziałam je jak miałam 3 latka Było okrojone towarzystwo, samych najbliższych i znajomych przynajmniej nie było osób, które tylko przyszły po oceniać na co było mnie stać, a na co nie ![]() I też sądzę jak niunia_ona że najgorsze co można zrobić to wziąć kredyt na ślub. My długo zbieraliśmy na ten dzień, ale przynajmniej nie wchodziliśmy z kredytem na nową drogę życia Wiadomo, że rodzice też nam pomogli. Jakby mnie nie było stać zrobić przyjęcie na 86 osób, to wolałabym zaprosić samych rodziców i rodzeństwo
Radek- ur. 23 luty 2015 o godz. 10:24 |
|
|
|
|
#339 |
|
Rozeznanie
|
Hej
![]() Mon9 super wieści malutka silna więc da sobie radę, a każda kropelka Twojego mleczka dla niej to jak nektar od BogaNa filmiku zryczałam się jak bóbr Na obiadek wstawiłam rosołek bo takie życzenie miała moja córcia,a czego się nie robi dla dziecka. Co do laktatora i butelek to kupuję firmy avent a smoczek raczek nuka, bo avent ma proste smoczki i w przypadku mojej Mai się nie sprawdził, w ogóle nie mogła go zassać i cały czas jej wyskakiwał i zaczynała płakać.
|
#340 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
DO DOMU *Wózek z gondolą *Łóżeczko *Materac (najlepiej jak materac ma zdejmowany pokrowiec); *nieprzemakalny podkład (pod przescieradelko); kilka sztuk (na początek wystarczą 2 a latem w upały wiecej jak bobas z gołą pupą leży) *Polecam poduszkę- klin do łóżeczka – lepiej jak maluszek śpi pod kątem 30stopni wtedy tak mu się nie ulewa. *2 komplety poscieli tj.poszewki, przescieradla, ochraniacze na boczki- tez od razu niekoniecznie, w sumie u nas tylko przescieradla i ochraniacze sa w użyciu a poszwy sa schowane (ochraniacz najlepiej calosciowy,są takie na allegro) *kocyki (cienki, gruby) *Przewijak *2-3 pokrowce na przewijak *Poduszka do karmienia, super sprawa na poczatki karmienia *Miseczka na wodę do obmywania pupy *Wanienka +stojak + wkład.z gąbki lub plastikowy(przy nim bardzo duzo wody trzeba lac do wanienki zeby odpowiednio dziecko zanurzyc) *termometr do wanienki *1-2 ręczniki dla maluszka * pieluchy tetrowe *smoczek *kilka pieluch flanelowych (moga sluzyc jako kocyk do kladzenia dziecka, ja klade na przewijak bo mam tylko 2 pokrowce, jesli trzeba bedzie „pieluchowac” ze wzgl.na bioderka to tez sie przydadza) * frida do odciągania fluków (najlepsza z gumową koncówką,firma Tufi (w plastik.pudeleczku „z uszami”)- tania ok.13zł) *kilka ampułek soli fizjologicznej 5ml lub woda morska (to do przemywania oczu u noworodka i do inhalacji) *Nożyczki do paznokci *Termometr do pomiaru temperatury ciała *Do prania proszek lub plyn (ja lubie prac w plynach ,polecam bobini z rossmanna-ok.10zł) * na lato bardzo polecam pieluchę bambusową (taki a’la kocyk),koszt ok 30zł PIELĘGNACJA MALUCHA Do pupy i ciałka: *Linomag bobo A+E (w słoiczku, różowa nakrętka) –krem (ja też smarowałam całe ciałko) koszt ok.7-8zł w aptece lub w Realu *lub puder do pupy (najlepiej stosować na zmianę z kremem lub sudocremem bo sam puder wysuszy skórę) ew.mąka ziemniaczana,próbowałam jak skonczył sie puder i po kilku dniach kupilam znów puder bo jak nasika to kisiel sie robi z tej mąki *lub Sudocrem -wystarczy małe opakowanie (ja mam 125g i jeszcze połowy nie zużyłam) trzeba używać z umiarem bo szczeg.u dziewczynki może „zakleić” pupe i cipke bo dziala ściągająco,dlatego tłusty kremik na zmiane sie przyda np.linomag bobo a+e *lub Bepanthen-maść! Do codziennej pielęgnacji jak najbardziej, ja kupiłam dopiero jak wystąpiły bardzo mocne odparzenia ( w upały) złagodził (sudocrem nie dał rady) koszt 30g ok.20zł a 100g ok.44zł *oliwka- do całego ciałka *ew. balsam do ciałka, ja mam Nivea ja mam wszystko wyżej wymienione, używałam na zmianę, ale oczywiscie nie musisz miec wszystkiego * na bardzo mocne odparzenia Tormentiol !! w aptece koszt niecałe 10zł Do kąpieli: *np. Oilatum-u nas spowodował ciemieniuchę i odstawiłam *mydełko- myjemy nim cały czas od odstawienia oilatum, włosy też można nim myć,a nawet w 1 miesiącu sie zaleca mycie mydełkiem! *Krem ochronny do buzi ( np. PrefectaBaby Dax,lub jeśli będą jeszcze mrozy to Nivea „krem na każdą pogodę”) a jeśli nie bedzie mrozów to nie ma potrzeby kupować *Krem z filtrem na słońce –kupisz jak sie pojawi owe słońce np.Ziaja- trzeba patrzeć przy kupnie od którego miesiąca życia dozwolone * Pępek (spirytus 70% lub Octenisept ok. 25 zł) u nas 3 tyg.stosowałąm octenisept i nic,przeszłam na spirytus i w 3 dni odpadł pępek , u Arciszewskich uczą żeby przemywać jałowym gazikiem a ja używałam tych patyczków dzieciecych do uszu- super! Dojdzie w te zakamarki tak położna w domu nauczyła INNE Przybory kosmetyczne: * Płatki kosmetyczne duże (Rossmann,Biedronka) i zwykłe małe - najlepiej nimi i ciepła wodą w domu dupkę przemywać zamiast mokrymi chusteczkami * patyczki do uszu dla niemowląt * Chusteczki nawilżane – na wyjścia * Pieluchy rozm.1 i 2 (rozm.1 wystarczy jedno małe opakowanie,zależy od tego jak duży bobas sie urodzi,ja uzywałam cały pierwszy miesiąc,więc później sie dokupi jak bedzie potrzeba) * Szczotka do włosów INNE: *Butelki+smoczki (patrz na to że są różne rozm smoczków, wiec rozm.S na poczatek,a potem albo wieksze albo w tym samym dziurke powiekszyc,kiedys tak sie robiło mama i tesciowa byly zdziwione że teraz są rozmiary) Mam butelke „antykolkową”tommy tippee ale średnio na jeża mi sie ona podoba,może jak Natalka starsza bedzie to bede jej dawac z niej pic, zwykłe butelki najlepsze!! Nawet jeśli bedziesz karmić piersią to laktator jest niezbędny bo: czy zapalenie piersi, czy nawał tzn.produkujesz wiecej niz dziecko zje i wtedy trzeba ściągać żeby nie było zastoju i można mrozić! *Polecam laktator MEDELA mini electric- kupiłam taki uzywany na allegro, lepiej elektryczny niz reczny! A jeśli ten laktator to i butelki też MEDELA bo wkrecasz i juz,nie trzeba przelewać. * sterylizator- tego nie miałam a by się przydało, wyparzałam polewając wrzątkiem po każdym użyciu i gotowałam butelki i smoczki raz na jakiś czas, ręcę nieraz oparzone,latem gorąco i ciąglę grzej tą wodę... wiec chyba warto * Szczotka do mycia butelek * Pojemniki do przechowywania pokarmu, takie na mocz najlepsze *jak masz małe suty to polecam kapturki silikonowe do karmienia,symulują sutka, tylko bierz mały rozmiar! Jak od razu wprowadzisz to nie pogryzie sutów do kupienia W aptece,na allegro (medela,avent...) A jeśli karmienie cycką nie będzie szło to możesz sciagac tak jak ja sie przyzwyczaisz bo warto, nie dośc że zdrowo dla dziecka to jeszcze tanio,a tak to na mleko wydasz majątek *Warto zaopatrzyc się w mała puszkę mleka 1 bo nawet jak bedziesz karmic cyckiem to tego mleka na poczatku nie bedzie az tyle żeby wykarmić, ja mam Bebilon pronutra, ja dokarmiałam przez pierwszy tydzień. PIELĘGNACJA MAMY *Krem na pogryzione/ popękane brodawki - Czysta lanolina! tj. Lanomaść ZIAJA (cieżko było dostac w aptekach a jest tańsze) lub Purelan MEDELA -wystarczy mniejsze opakowanie- super goi suty *Majtki siateczkowe jednorazowe z 3-4szt przydadzą się na okres połogu w szpitalu i później w domu jeśli będzie jeszcze potrzeba nosić podkłady i jeśli bedzie rana,czy naciecie krocza czy cesarka,ja w takich majtach miesiac po porodzie chodziłam * Podkłady poporodowe (apteka,rossmann) takie meeeega podpaski * Wkładki laktacyjne –jak nie chcesz miec mokrego stanika to polecam * 2x stanik do karmienia *Koszula do karmienia –taka żeby cyca mozna było łatwo wyciągnąć *10x saszetek Tantum Rosa do przemywania krocza lub płyn do higieny intymnej z kory dębu (to dla rodzących naturalnie) Dodatkowe informacje: Jeszcze bedac w szpitalu zapisujecie dziecko do lekarza rodzinnego,chyba że zrobi to za ciebie szpital tak jak u Arciszewskich PESEL otrzymujesz 2 tyg.po złozeniu papierów i dopiero z PESELem można ubiegac sie o becikowe i kase z ubezpieczenia Leki: Od 1go dnia podaje sie dziecku witaminę D,do kupienia takie w kapsułkach „rybkach” ale najtaniej wyjdzie jak wezmiesz recepte od lekarza,wtedy taka wit.kosztuje ok 3zł a nie 12-15zł i jest do zakraplania w buteleczce, po jednej kropelce,mega wydajne Od 8 doby życia aż do ukonczenia 3 miesiąca podajesz wit.K a ta już nie jest refundowana, najtaniej znalazłam Bioaron K (twist off 30kaps.) ok 11-12zł Są też kapsulki z obiema witaminami na raz. Inne na przyszłość: Na gorączke Pedicetamol-syropek (od 0 miesięcy, podaje się dawke od masy ciała) Paracetamol farmina –czopki 50mg (od 5kg) Ibufen –syropek od 3 mies.życia Przeważnie wszystkie leki są od 3 mies.życia Na ząbkowanie Dentinox N, zawiera lidokainę-znieczulacz (niecałe 20zł)
|
|
|
#341 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#342 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Takkk właśnie taakie i mi by odpowiadało, okrojone ![]()
|
|
|
#343 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Kurczę, tyle jeszcze, aż strach sie bać... Normalnie załamka Oj w grudniu będą przydatne prezenty na święta- chyba wszystko dla dzidziusia sobie zażyczę
|
|
|
|
|
#344 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#345 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
u mnie to akurat temat na czasie, bo dzisiaj wydrukowałam sobie wszystkie listy, jakie do tej pory znalazłam i na ich podstawie stworzyłam swoją własną![]() Cytat:
Później po porodzie sobie zmniejszę i zrobimy grawery, bo jedno zmniejszenie i grawerowanie mamy w cenie
|
||
|
|
|
#346 |
|
Zadomowienie
|
Tak się objadłam a zaraz na ćwiczenia do szkoły rodzenia, oby mi się to nie zwróciło
|
|
#347 | |
|
Zakorzenienie
|
szkrabeniek
bardzo dużo przeszłaś, to bardzo przykre i niesprawiedliwe, że takie maleństwo musiało odejść za to teraz los Ci wynagrodzi wszystkie cierpieniaCytat:
|
|
|
|
|
#348 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
jak się cieszę, ze się odezwałaś i, że u Was wszystko dobrze... Cały czas trzymam za Was kciuki ![]() A Helenka to silna kobieta, poradzi sobie ![]() ---------- Dopisano o 13:13 ---------- Poprzedni post napisano o 13:11 ---------- Az sie głodna robię, jak widzę te wszystkie twoje wypieki |
|
|
|
|
#349 |
|
Zakorzenienie
|
Na moim ślubie w kościele moja ukochana chrześnica cały czas chciała mi na kolanach siedzieć i podziwiać ciociunie
jak szliśmy z mężem po białym dywanie (kupiłam specjalnie na tę okazje)to mnie za rękę złapała i nie chciała puścić ach fajny to był dzień ale nigdy więcej.. Tyle emocji to nie dla mnie Idę spać a potem korki więc zajrzę wieczorkiem baaaj
|
#350 |
|
Zadomowienie
|
wow, ile nas jeszcze czeka zakupów, ojustyna dziękujemy za listę
|
#351 |
|
Wtajemniczenie
|
ojustyna dzięki za listę!
![]() jednak trzeba się za to jak najszybciej zabrać, bo w jeden miesiąc mogę nie dać rady finansowo...
|
|
#352 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
|
|
#353 |
|
Zakorzenienie
|
Tez sobie listę zapisalam... Bedzie czad,
|
#354 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nam obrączki miał nieść mój chrześniak, a kwiatuszki sypać siostrzenica TŻ. Jak młody się dowiedział, że kwiatki będzie sypała jakaś dziewczynka, powiedział że on chce. Za to młoda się obruszyła bo chciała nieść obrączki. I zrezygnowaliśmy bo byłyby cyrki pod kościołem Za to jak weszliśmy już do środka i zaczęła się msza młody nie mógł się doczekać kiedy w końcu wyjdziemy i stanął w drzwiach i takim cichym głosikiem wołał "Asiaaaaa, Asiauuuunia".ojustyna - super lista, dopisałam kilka rzeczy do swojej. Może ją wrzucić do pierwszego posta, będzie zawsze pod ręką
21.01.2010 r. 27.07.2012 r. 23.08.2014 r. ![]() 03.03.2015 - Jagódka TP: 25.08.2016 Edytowane przez asiulek8 Czas edycji: 2014-11-20 o 13:29 |
|
|
|
|
#355 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
A swoją drogą... u mnie też ciągle pada śnieg!!
|
|
|
#356 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja też chce śnieg |
|
|
|
|
#357 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#358 |
|
Zadomowienie
|
Wlasnie podobno jest utrudniony kontakt z pracodawca, na co ksiegowosc pracodawcy oburza sie, gdy im to wygarnelam.
Zabawa jak z dziecmi, a ja jak ten glupek stoje po srodku i mam cierpieć; )
|
|
#359 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja własnie takie łóżeczko mam dostać od kuzynki TŻ ![]() ---------- Dopisano o 13:56 ---------- Poprzedni post napisano o 13:54 ---------- Ja to wolałabym, żeby ten śnieg jeszcze trochę się u nas wstrzymał, bo dom nam ocieplają i fajnie, żeby skończyli... |
|
|
|
|
#360 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
dla siostry i dla CiebieA u mnie już po obiadku, nakarmiłam obie córcię tzn. starsza zjadła sama a młodsza zjadła razem ze mną Teraz leniwe popołudnie mnie czeka. Córcia ogląda bajkę teraz ma fazę na Króla Lwa a ja się położę na boczku i pooglądam rzeczy dla bubci na allegro.
Starsze szczęście 31.12.2009 Maja Młodsze szczęście 03.03.2015 Weronika Edytowane przez marta24171 Czas edycji: 2014-11-20 o 14:05 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:15.

nawet weselej niż samemu się jest
ale damy radę

u mnie to akurat temat na czasie, bo dzisiaj wydrukowałam sobie wszystkie listy, jakie do tej pory znalazłam i na ich podstawie stworzyłam swoją własną