|
|
#421 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Marcowe Mamy 2015 cz. 4
Cytat:
![]() |
|
|
|
|
#422 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Gratuluję kolejna dziewczynka na naszym forum
|
|
|
|
|
#423 |
|
Zadomowienie
|
każdy będzie wychowywać po swojemu i wg swoich zasad. Ja mam do opanowania problem z notorycznie wtrącającą się teściową. Moja mama ma już 6 wnucząt i szanuje zasady moich sióstr i zanim cos poda dzieciom to się pyta, czy to im wolno jeść, a moja teściowa to jest antyprzykład i jej wnuki mają problem z otyłością od maleńkości, są przekarmiane i jedzą wszystko, ile wejdzie. Wiele razy nie mogę na to patrzeć i potem tż muszę się wygadać, że to jest masakra dla moich oczu, a co dopiero dla tak małych dziecięcych żołądków. Więc tu będzie ostra walka. Ale mam świadomość, że to nasze dziecko, moje i tż i na szczęście tż w pełni mnie popiera
Moja szwagierka powiedziała mi ostatnio, że mam kupić kropelki na kolki i dawać małej już od 1 dnia życia na wszelki wypadek, by nie miała kolek, bo ona tak robiła. Byłam zdruzgotana po tej propozycji...
|
#424 | |
|
Zakorzenienie
|
raj matki ![]() Cytat:
![]() mnie po 2 tyg. kazała ściągać, gotować (!) pokarm, bo dziecko miało żółtaczkę fizjologiczną. dla mnie rady takich "specjalistów" są... no masakra. Jednak młoda matka jest przerażona, niepewna, zmęczona - łatwo nią manipulować. bardzo łatwo skrzywdzić "dobrą" radą.
|
|
|
#425 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#426 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Radek- ur. 23 luty 2015 o godz. 10:24 |
|
|
|
|
#427 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wlasnie takich rzeczy nie rozumiem.... a moze akorat okaze sie ze wasze dzieci kolek miec nie beda. Jak bym widziala moja babcie, lubi przekarmiac i wciskac na sile, a pozniej jeszcze powie, ze nie jedza jak trzeba, ze czym karmimy itd. no ale ona swoje lata ma wiec w jej przypadku bym sie nie odzywala. Cale szczescie moi tesciowie, jakby kupili dziecku czekolade od siebie to bedzie swieto. Tacy sa i juz. Takze problem mam z glowy, a z moja mama raczej problemow nie bedzie, tez spyta, co wolno a co nie, jedynie lubi zaszalec ze slodkosciami, ale rozumiem ja widzimy sie raz na kilka miesiecy w weekend widze ile kupuje corce TZ, i domyslam sie ze tak samo bedzie z maluszkiem, ale to beda poprostu rozpieszczone weekendy....
|
|
|
|
|
#428 | |
|
Zakorzenienie
|
![]() moja podała mojemu 9-miesięcznemu synowi tort czekoladowy mocno nasączony alkoholem. "bo patrzył". raz w życiu tak krzyczłam ![]() ![]() ciężko z takimi babciami-wypasaczami. zamiast się pobawić kreatywnie, spędzić konstruktywnie czas, to wolą dać cukier. dla mnie to nie rozpieszczanie, to krzywdzenie. Cytat:
nikt nie chce krzywdzić dziecka... jak mi kazali dokarmiać, to wypożyczyłam wagę i widziałam realne przyrosty. i uwierzyłam w swój biust. teraz wiem, że miałam szczęście, bo nie każde dziecko tak przybiera - nie ważne czy na kp czy na mm... są różne typy. ale jedno jest pewne - piersi nie mają miarki i łatwo powiedzieć "niedojada", "słabe mleko", "mało je".
|
|
|
#429 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
"ze względu na kwas foliowy powinno się go wypić do pół godziny po zrobieniu" dla mnie przydatną wiadomością było, że natkę można mrozić i zachowuje swoje wartości |
|
|
|
|
#430 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja mama nawet raz na nas nakrzyczala ze to my za bardzo rozpieszczamy corke TZ. na co jej odpowiedzialam ze ja sama nie jestem jej mama wiec zabraniac co chwile i wtracac sie tez nie chce he he I wiem, ze czasami ze swoim TZ bede o to walczyc Tak samo ma moja kuzynka, jej 3 latka to czarownica mala, a to z winy tatusia ktory po pracy ja rozpieszcza i niczego nie zabrania, ile ona sie z nim nakloci, a mala jest tak nie dobra, ale on tego nie widzi oczywiscie bo siedzi w pracy od rana do wieczora 7 dni w tygodniu.
|
|
|
|
|
#431 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
tylko ja mieszkam z tesciami, i uwierzcie mi, bede miala z nia ciezko... na szczescie moj ukochany jest po mojej stronie ja tez mam zamiar byc ostra wobec tesciowej,bo jak slysze jej rady babuni, to czasem za głowe się chwytam Nawet sie juz denerwowac nie chce na szczescie tesciowa jest jeszcze mloda i bedzie do pracy łazić, a ja małego do wozka i do swoich rozdziców na spacerki ahhh ale juz słyszę "będziemy kapać" "będziemy to.." aaa |
|
|
|
|
#432 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#433 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
A co do dokarmiania dzieci, to ja niestety też słyszałam o tych pogróżkach ze stron lekarzy, czy położnych, że dziecko za mało przybiera na wadze i wiecznie jest jedna teoria, że matka ma mało treściwe mleko i te biedne mamy w to wierzą, bo chcą dla dziecka jak najlepiej...
|
|
#434 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pamietam jak wracalam do domu od niej to chcialo mi sie plakac przez jej gadanie to bylo strasznie przykre a one sobie sprawy nie zdaja.... ![]() Ja zamierzam kp 3 miesiace, wiec mleko tez bede wybierac z lekarzem rodzinnym, nie chce sama, a napewno nie bede sluchac nikogo co jest lepsze, takie rzeczy tylko z lekarzem i z TZ.... Trzeba wychodzic im na przeciw, musza wiedziec, ze teraz to nasz czas i na bledy rowniez, a takie gadanie tylko denerwuje, a nie pomaga, bo to nie sa pomocne rady, od czasu do czasu tylko wciskanie na sile swoich racji. |
|
|
|
|
#435 |
|
Rozeznanie
|
Widzę, że wrócił temat koktajlu z pietruszki. Też muszę zacząć pić, bo hemoglobina mi spadła.
A babcie widzę to mają ciekawe pomysły, szok. Dobrze, że moje słuchają tego co mowię. Choć przyznam, że dyskusje bywają. Ale jestem twarda, to ja decyduje z Tż.
|
#436 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#437 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oczywiscie, ze mozna wysluchac doswiadczonych itd. ale ile mozna sluchac? Bo jest roznica miedzy wciskaniem swoich rad na sile, a poprostu mowieniem na zasadzie, moze to pomoze, no nie wiem, sprobuj..... cos w tym stylu, tylko nie wchodzenie na glowe.... ![]() ---------- Dopisano o 16:41 ---------- Poprzedni post napisano o 16:39 ---------- Ja tak wysluchiwalam swoja nie doszla tesciowa, ze plakac mi sie poprostu chcialo..... a ktoregos dnia przypadkiem opowiedziala mi o sytuacji jak to swoja corke mala wlozyla do wrzatku bo zapomniala sprawdzic wode..... a pozniej szybko do szpitala.... oooo matkoooooooo
|
|
|
|
|
#438 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ale juz wie, że jedzienie będe sama podawać, sama wprowadzać, bo z tymi lekami to ona też bierze na wszystko, a na kolki to zaczac od cieplej tetry, masazyku i przede wszystkim odbijanie po posilku a kropleki to ostatecznosc Jak mysle o mojej mamie to jej pozwowle duzo rzeczy robic, bo ona naprawde bedzie sie ze mna liczyc, ale tesciową to bede miec na oku Chyba będę wredną synową
|
|
|
|
|
#439 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ja też mieszkam z teściami i też się obawiam jak to będzie... jak widzę ich pozostałe dwie wnuczki, które są rozpieszczone do granic możliwości to przeraża mnie jak to będzie... pocieszam się tylko tym, że nasze dziecko będą widzieli codziennie, więc to też będzie inaczej niż jak tamte widzą raz w tygodniu...
|
|
|
|
|
#440 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
|
|
#441 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
rady mojej teściowej są rodem z wczesnych lat 80tych. wieeeeleeee od tego czasu się zmieniło. w każdej dziedzinie. jak mi jechała, to w końcu zapytałam czy poszłaby do dentysty, który leczy metodami-lekami z 1981 r.?! albo kardiologa?
|
|
|
#442 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#443 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#444 |
|
Raczkowanie
|
Kiedyś usłyszałam dobrą ripostę na teściowe , które wszystko dobrze wiedzą i służą "pomocą"
Mamo - Ty już wychowałaś jedno dziecko po swojemu i życie z Nim nie zawsze należy do najłatwiejszych tak więc pozwól mi wychowywać dziecko tak jak chcę
|
#445 |
|
Zakorzenienie
|
witam mamuśki
![]() my dziś zaczynamy 24 tydzień byłyśmy też na usg - wszystko w porządku 660 g żywego srebra i nadal jest Emilka ![]() widzę, że temat teściowych jest - ja jestem w czepku urodzona, mam super teściów, nie wtrącają się, zawsze tylko pytają się jak nam mogą pomóc co potrzebujemy ![]() mieszkamy z moimi dziadkami - to mi się dopiero wydawał kosmos , bałam się o teksty " bo ja 50 lat temu robiłam tak i tak i nic się dzieciom nie działo" , ale widzę, że moi dziadkowie 76 i 80 lat - i pod tym względem uważają , że czasy się zmieniły i tylko o wszystkie nowinki pytają - oby tak dalej
|
#446 |
|
Rozeznanie
|
[QUOTE=pani22ka;49013947]drzwi z kluczem
![]() Mamy w planie rozbudować dom i miec te osobne wejście
|
|
|
|
#447 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
o mamooooooooooooo Cytat:
Cytat:
cześć !
|
|
#448 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#449 |
|
Zakorzenienie
|
mój wózek dziś przyszedł. Ciesze się
|
#450 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dobrze ze ja ze swoja tesciowa nie rozmawiam i nie chce jej widziec na oczy, a napewno nie dam jej dziecka do rak, jesli moj TZ bedzie chcial sie z nia pogodzic.... ( na co sama go namawiam, bo to jego mama pomimo tego co sie wydarzylo, innej miec nie bedzie ) ale i tak ostatnio uslyszelismy, ze wg niej to nie czas na dziecko, nie wiedzac o nas nic od ponad roku, tak stwierdzila. A siostra TZ za duzo z nia o nas nie rozmawia..... Moja mama do nas chce przyjechac jak sie maluszek urodzi, nie mamy nic przeciwko, TZ ja bardzo lubi, nie maja zadnych spiec, i jest bardzo ze tak mozna ujac spoko, o wszystko spyta, i pomoze, ale sama sie nie wciska na sile..... oprocz tego ze sprzata i gotuje w moim domu, jak przyjezdza do nas odpoczac hahahahaha
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:55.

raj matki

wlasnie takich rzeczy nie rozumiem.... a moze akorat okaze sie ze wasze dzieci kolek miec nie beda. 

tylko ja mieszkam z tesciami, i uwierzcie mi, bede miala z nia ciezko... na szczescie moj ukochany jest po mojej stronie 
pamietam jak wracalam do domu od niej to chcialo mi sie plakac przez jej gadanie to bylo strasznie przykre a one sobie sprawy nie zdaja.... 

mój wózek dziś przyszedł. Ciesze się