Marcowe Mamy 2015 cz. 4 - Strona 28 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-11-21, 10:43   #811
MaMusKA29
Wtajemniczenie

Dot.: Marcowe Mamy 2015 cz. 4

A co do ubranek to moja córka urodziła się co prawda w lutym i miała 53 cm ale bardzo szybko nadrobiła i w czerwcu mając cztery miesiące nosiła już ubranka na 62/68, więc myślę że nasze skarby będą coś podobnego nosiły

Mój TŻ po przecięciu pępowiny zemdlał biedulek bo zobaczył krew właśnie

Edytowane przez MaMusKA29
Czas edycji: 2014-11-21 o 10:45
MaMusKA29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-21, 10:46   #812
monika 1985
Wtajemniczenie

Najważniejsze, że po wszystkim przytulisz takie maleństwo i nagle zapomnisz o wszystkim ( mam nadzieję ), no niby tak jest że pierwszy poród jest gorszy, ale co tam damy wszystkie radę .

nusiekowa ja wzięłam sobie prv położną i mam nadzieję, że w razie czego nie będą mi robili problemu z przyjęciem na porodówkę bo to różnie bywa, ale też dlatego, że mój M mi marudził żebym sobie załatwiła i to jeszcze szybko, bo później jest problem,bo mu tak kolego powiedział, ale to nie ma się co spieszyć na początku stycznia to spokojnie się można starać ,
monika 1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-21, 10:48   #813
kasia_adm
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kruszynkaa88 Pokaż wiadomość
No wlasnie boje sie tego przecinania pepowiny.... Boję się ze nie da rady, a ja mu tego nie wybacze bo mój tz to taka ciepła klucha i wszystko go rusza, takze bedzie bardzo ciezko, ale w grudniu mam nadzieje zaczac szkole rodzenia to go jakos te połozne zmotywuja
Z przecinaniem pępowiny bywa różnie. Przynajmniej w moim przypadku okazało się, że syn owinął się w trakcie porodu pępowiną wokół szyi i pasa, położna szybciutko zrobiła to sama jak tylko mały się pojawił na zewnątrz. Nawet nic nie powiedziała, dopiero po chwili wytłumaczyła.
Mi w sumie obojętne kto przetnie pępowinę, ważne że Tż będzie mnie wspierał w trakcie i razem powitamy maluszka na świecie
kasia_adm jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-21, 10:50   #814
kruszynkaa88
Rozeznanie

Tak w ogóle to dzień dobry
Spać nie mogłam, a co sie przebudziłam to łapałam się za brzuch czy mały kopie coś od wczoraj mało ruchliwy jest, ale czuję, że ułożył się bardziej w głąb mnie, bo nawet nie wypina dupska no cóż, zwalam to na pogode. Dzisiaj idę z moja mamą na zakupy aby mogła coś kupić na ten mój ślub cywilny może jak będę z babcią to pokopie trochę bardziej

---------- Dopisano o 10:50 ---------- Poprzedni post napisano o 10:48 ----------

Cytat:
Napisane przez kasia_adm Pokaż wiadomość
Z przecinaniem pępowiny bywa różnie. Przynajmniej w moim przypadku okazało się, że syn owinął się w trakcie porodu pępowiną wokół szyi i pasa, położna szybciutko zrobiła to sama jak tylko mały się pojawił na zewnątrz. Nawet nic nie powiedziała, dopiero po chwili wytłumaczyła.
Mi w sumie obojętne kto przetnie pępowinę, ważne że Tż będzie mnie wspierał w trakcie i razem powitamy maluszka na świecie
Dokładnie! Oni niech tylko stoja i trzymaja nas za rękę Ważne aby byli przy nas
kruszynkaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-21, 10:51   #815
ojustyna
Zadomowienie

A ja TŻa nie chce jak narazie na sali porodowej ! Ciekawe czy mi się nie zmieni ^^
Stary 2014-11-21, 10:51   #816
Lila_17
Rozeznanie

Oj było, co nadrabiać:P
Niunia piękne te literki, a Twój brzuszek jest malutki, nie widać dodatkowych kg, mi idzie w sam brzuszek, a mam taką piłeczkę, a mam na plusie 0,5kg (a z tym co schudłam na początku to 3,5kg) i o wiele większy nić Twój, więc absolutnie nie masz się czym martwić chudzinko A ja powiem Ci, że cieszę się z tego brzuszka i póki, co nie myślę o kg, może później zacznę he he
Crystal ja termometr też na pewno kupię, zwłaszcza, że teraz go nie mam, ale jak będzie Maluszek to wg mnie musi już być
Tepsa śliczna ta Twoja kuleczka, ciążowe brzuszki są śliczne

I witam oczywiście nową Mamusię
Lila_17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-21, 10:51   #817
marta24171
Rozeznanie

Witam się i ja w nowym dniu
Byłam rano z małą na kontroli, gardło już w lepszym stanie,ale antybiotyk jeszcze zapisał do piątku.

Pogoda u mnie dzisiaj taka w miarę, szaro jest ale ciepło.

niunia brzuszek masz naprawdę malutki, ja mam tydzień mniej od Ciebie a brzuch z dwa razy większy. Literki boskie, mój materiał też przyszedł i biorę się za szycie tylko muszę watę kupić,żeby mieć czym wypchać. A najlepsze jest to że starsza córka też zażyczyła sobie takie literki i muszę jej zrobić, na szczęście tylko 4 sztuki

crystal sól fizjologiczna taka w ampułkach przydaję się do przemywania oczek a taka w sprayu do noska, bo kropelek żadnych nie można a często dzieciaczki mają przesuszoną śluzówkę.

Lecę powiesić pranko bo mi się właśnie wyprało.
Stary 2014-11-21, 10:53   #818
nusiekowa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez monika 1985 Pokaż wiadomość

nusiekowa ja wzięłam sobie prv położną i mam nadzieję, że w razie czego nie będą mi robili problemu z przyjęciem na porodówkę bo to różnie bywa, ale też dlatego, że mój M mi marudził żebym sobie załatwiła i to jeszcze szybko, bo później jest problem,bo mu tak kolego powiedział, ale to nie ma się co spieszyć na początku stycznia to spokojnie się można starać ,
no właśnie ja tez na to licze Z wybraną położna juz rozmawiałąm-kazała mi sie zgłosić w styczniu do niej na spotkanie jak na dyżurze będzie I wtedy wszytsko mi pokaże i opowie co i jak.
Stary 2014-11-21, 10:55   #819
Lila_17
Rozeznanie

Mój TŻ też ma być przy porodzie, a ma tam nisko nie zaglądać:P Przyda mi się jego wsparcie, tylko już teraz przeżywa, jak zniesie to, że mnie będzie bolało:P a jak obejrzał program Kossakowskiego, gdzie facet był podłączony do symulatora bólu porodowego i nie wytrzymał, to mój biedny TŻ miał taką minę, że ho ho i pierwsze pytanie, czy nie chce cc, i czy w wodzie poród będzie mniej bolał

A co do rozmiarów hmm z tym to moim zdaniem będzie sprawa trochę indywidualna, myślę, że bezpieczny rozmiar to 62
Stary 2014-11-21, 10:56   #820
nusiekowa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ojustyna Pokaż wiadomość
A ja TŻa nie chce jak narazie na sali porodowej ! Ciekawe czy mi się nie zmieni ^^
no widzisz -każda ma inaczej . Ja sobie nie wyobrażam rodzenia bez TŻ. Oczywiscie jeśli on się rozmyśli na finale że nie da rady to ja absolutnie nie będe go zmuszać. Ale te początki kiedy rozwarcie następuje Tż będzie na pewno ze mna .
Stary 2014-11-21, 10:59   #821
Lila_17
Rozeznanie

A wiecie ilu naczyniową macie pępowinę? bo jak byłam u innego lekarza (m.in. pierwszy raz miałam usg3d/4d) to później sobie przeczytałam, że mam trójnaczyniową pępowinę, to chyba dobrze...
Stary 2014-11-21, 11:01   #822
EdithS
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nusiekowa Pokaż wiadomość
W szkole rodzenia oglądaliśmy prawidłowy poród naturalny w wodzie -dziecko się urodziło bez ani grama krwi! Jeśli wszystko przebiega prawidłowo I nie pęknie się to nie ma krwi.....znaczy podobno specjalistką nie jestem -mówie co widziałam na filmiku
chciałabym tak, bez krwi... ale czy to jest możliwe w ogóle? To chyba dziecko musiałoby być bardzo małe, dzisiaj chyba każda rodząca pęka lub jest nacinana nie?

Cytat:
Napisane przez MaMusKA29 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny ale wczoraj naskrobałyście szok.
Dziękuję wszystkim za słowa otuchy, od wczoraj odpoczywam i czuję się z tym okropnie jak tak wszyscy wokół mnie latają, nawet teraz moja mama sprząta mi kuchnię, aż mi głupio, mój mąż bardzo się przejął tym że grozi mi położenie do szpitala biedulek że ma wyrzuty sumienia że to przez niego że mi za bardzo nie pomagał, ale powiem wam że jak sobie poleżę to brzuch mniej mi się napina, tylko gdzieś wyczytałam że takie bezbolesne napięcia mają prawo się zdarzyć na tym etapie ciąży, to normalne jest tylko dlaczego ta szyjka się skraca fuck , ale wczoraj odnalazłam książeczkę ciąży i w poprzedniej już w 34 tc szyjka była skrócona i miałam 1,5 cm rozwarcia a córkę przenosiłam o 5 dni, więc może u nas w rodzinie taka uroda nic na razie się oszczędzam zobaczymy 10 grudnia na wizycie

Przepraszam że nie bedę cytować ale gratuluję wszystkim udanych wizyt i pięknych brzuszków

Niunia ty to chudzina jesteś, brzuszek śliczny Ja jestem o tydzień do tyłu i mam wielgachny brzuchal

Martwi mnie brak wiadomości od Mon mam nadzieję że u nich wszystko ok
Mój synek od paru dni tak mocno kopie,że chyba będzie piłkarzem
monika 1985 - witam nową mamusię
EdithS- zapomniałam ci wczoraj pisać bardzo ładne obrusy kupiłaś aha i brzuszek piękny, ciąża ci służy

Odniosę się jeszcze do kremów ja małą kremowałam kremem Nivea- na każdą pogodę ale moja ma bardzo wrażliwą skórę i musi być kremowana, a latem to krem z filtrem 50 bo inaczej zaraz się robi czerwona ale ma to po mnie
dziękuję
wiem, że to głupie uczucie, jak człowiek musi leżeć, a inni wykonują dookoła choćby zwykłe prace domowe, ale musisz to myślenie przezwyciężyć i leżeć i odpoczywać, koniecznie
EdithS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-21, 11:02   #823
kasia_adm
Rozeznanie

Obecność Tż to kwestia indywidualna. Ja już wiem, ze jego towarzystwo przydało się bardzo, przynajmniej mnie zagadywał i pomagał chodzić czy kucać przy skurczach.W końcówce stał przy mojej twarzy i trzymał za rękę. Mówi, że starał się nie zaglądać i nie dopatrywać szczegółów na dole. Tak naprawdę właśnie taka obecnośc była mi potrzebna.
Stary 2014-11-21, 11:03   #824
EdithS
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Lila_17 Pokaż wiadomość
A wiecie ilu naczyniową macie pępowinę? bo jak byłam u innego lekarza (m.in. pierwszy raz miałam usg3d/4d) to później sobie przeczytałam, że mam trójnaczyniową pępowinę, to chyba dobrze...
ja nie wiem, nigdy mi lekarz o tym nie mówił, ale zapytam go, we wtorek mam wizytę
EdithS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-21, 11:04   #825
papalinka83
Zakorzenienie

Cześć dziewczynki u mnie zdychania ciąg dalszy, jeśli katar trwa średnio 7 dni, to jest jakaś nadzieja, bo dzisiaj już 5 dzień. Tylko trochę się martwię, bo jutro mam na podyplomówce zaliczenie z tłumaczenia ustnego z nagraniem na kamerę, a tam wszystko zależy od dyspozycji danego dnia

Cytat:
Napisane przez marcia45 Pokaż wiadomość

I wklejam o tej promocji tiny love.
Ja mam ten bujaczek i naprawdę jest rewelacyjny

Cytat:
Napisane przez crystal25 Pokaż wiadomość
Mam kilka pytan do was, bo nie bardzo zgadzamy sie z TZ w tych kwestiach
Wiec on twierdzi ze krem na wyjscia potrzebny nie jest, wystarczy jakikolwiek krem dla maluszkow np balsam tym bardziej, ze dziecko lezy w wozku pierwsze miesiace, na slonce nie jest wystawiane, a do mrozu nam daleko pozniej z filtrem na slonce oczywiscie jesli pojedziemy nad wode, bo pewnie takie sa dla dzieci.
Termometr i aspirator do nosa, twierdzi, ze nie ma potrzeby kupowac wczesniej, bo np. jego corka tego nigdy nie potrzebowala, jedynie jak byla wieksza, ale wtedy zwykly termometr dzialal, twierdzi ze jak lekarz powie, ze musimy miec to wtedy.
Sol fizjologiczna do czego jest i czy jest ona obowiazkiem w apteczce dzieciecej? Nie wystarczy woda i wacik bo to do przemywania oczu jesli dobrze mysle?
I krem na odparzenia. Bedziecie uzywaly codziennie? Bo moj TZ twierdzi, ze uzywa sie go tylko kiedy wychodza zaczerwienienia, i nie ma co meczyc skory dziecka w tych okolicach, jesli jest to zbedne, jedynie krem warto trzymac na wypadek.
To samo z proszkiem do prania i plynami, nie ma u nas specialnie dzieciecych, sa z nadrukiem tylko jakiegos niemowlaka, ale po sprawdzeniu z TZ etykiety wychodzi ze substancje sa identyczne, i TZ na podstawie swojego doswiadczenia, poniewaz jest juz tata, powiedzial ze uzywal zwyklych plynow do prania, tylko wybieral z delikatnym zapachem i mala nigdy sie nie uczulila.
oczywiscie powiedzial, ze jesli chce moge kupic, jesli wydaje mi sie to niezbedne w zyciu codziennym. Tylko chcialabym wiedziec jak to bedzie u was.
Ja bym termometr kupiła koniecznie i aspirator też, termometr do kąpieli to kilka złotych, a pomaga na poczatku, my ze względu na kolki itp musieliśmy Olę kąpać w konkretnej temperaturze. Krem na wyjścia w marcu niekoniecznie moim zdaniem, bo mrozu nie będzie, z filtrem na lato, jeśli dziecko faktycznie będzie choć trochę na to słońce wystawione, a chyba średnio będzie w gondoli. Sól fizjologiczna do oczu koniecznie, my też do noska używaliśmy zamiast tej w sprayu. Co do proszku dla dzieci to pewnie kwestia indywidualna, jaką dziecko ma skórę. Jakiś krem do pupy bym kupiła, ale nie z cynkiem jak sudokrem, tylko zwykły nawilżający np linomag
Cytat:
Napisane przez monika 1985 Pokaż wiadomość
Oczywiście dam znać jak tam na porodówce jest, ale ja na początku stycznia dopiero idę , mam nadzieję, że się nie przerażę , bo staram się nie myśleć o porodzie na razie , ja mam termin na 15.03.2015, tak więc może się spotkamy w szpitalu z maluszkami kto wie , a z tymi opiniami to masz rację, ja jak dzwoniłam do tej położnej to byłam naprawdę bardzo sympatyczna i miła, tak więc mam nadzieje, że chociaż troszkę mi pomoże i umili czas [COLOR="Silver"]
)
Ja rodziłam na Chałubińskiego i była bardzo dobra opieka, ale szpital straszy wyglądem. Na Kamieńskiego słyszałam od kilku koleżanek, że jest odwrotnie: piękne sale, itp, ale opieka średnia chyba że się ma swoją położną, to wtedy ok. Natomiast na szkole rodzenia mówiła położna, że tam najwięcej kobiet rodzi, a jest mało miejsc na salach poporodowych, więc czesto matka nie leży z dzieckiem po porodzie albo są na innym oddziale, tak miała moja kolezanka, która urodziła w czerwcu

Pawełek 20.03.2015
papalinka83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-21, 11:06   #826
Lila_17
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez EdithS Pokaż wiadomość
ja nie wiem, nigdy mi lekarz o tym nie mówił, ale zapytam go, we wtorek mam wizytę
Mój gin, który mnie prowadzi też nie mówił, tylko ten inny lekarz Może skoro nie mówią to znaczy, że wszystko jest dobrze
Stary 2014-11-21, 11:07   #827
kasia_adm
Rozeznanie

Trochę poodrzucam od siebie, mam nadzieję, że nie drażni Was to, bo nie chcę się wymądrzać czy jakiegoś eksperta z siebie robić. Ale jeden poród za mną to coś już wiem.
Z tym nacinaniem, to ja bardzo się bałam. Nie bolało mnie to nic, zrobione w dobrym momencie podobno nie boli. Goiło się tez bez problemu. Ciesze się, ze to zrobiła położna bo nie wyobrażam sobie pęknięcia. Różnie może to pójść. Najlepiej nie nacinać, nie pękać. Chyba czasem się zdarza, sobie jakieś ćwiczenia na elastyczność pochwy. Na ile skuteczne nie wiem, nie próbowałam.
Stary 2014-11-21, 11:14   #828
nusiekowa
Wtajemniczenie

Cytat:
dobrze Mi lekarz przy połówkowym powiedział o pępowinie,przepływach ,pokazał organy wew.

---------- Dopisano o 11:14 ---------- Poprzedni post napisano o 11:08 ----------

Cytat:
Trochę poodrzucam od siebie, mam nadzieję, że nie drażni Was to, bo nie chcę się wymądrzać czy jakiegoś eksperta z siebie robić. Ale jeden poród za mną to coś już wiem.
Z tym nacinaniem, to ja bardzo się bałam. Nie bolało mnie to nic, zrobione w dobrym momencie podobno nie boli. Goiło się tez bez problemu. Ciesze się, ze to zrobiła położna bo nie wyobrażam sobie pęknięcia. Różnie może to pójść. Najlepiej nie nacinać, nie pękać. Chyba czasem się zdarza, sobie jakieś ćwiczenia na elastyczność pochwy. Na ile skuteczne nie wiem, nie próbowałam.
Pisz pisz...ja tam chętnie poczytam o doświadczeniach obecnych mamusiek. Wiadomo ze każdy poród inny i nie ma reguły. A co to za ćwiczenia?

Edytowane przez nusiekowa
Czas edycji: 2014-11-21 o 11:15
nusiekowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-21, 11:16   #829
emily863
Zadomowienie

Cytat:
Mam kilka pytan do was, bo nie bardzo zgadzamy sie z TZ w tych kwestiach
Wiec on twierdzi ze krem na wyjscia potrzebny nie jest, wystarczy jakikolwiek krem dla maluszkow np balsam tym bardziej, ze dziecko lezy w wozku pierwsze miesiace, na slonce nie jest wystawiane, a do mrozu nam daleko pozniej z filtrem na slonce oczywiscie jesli pojedziemy nad wode, bo pewnie takie sa dla dzieci.
Termometr i aspirator do nosa, twierdzi, ze nie ma potrzeby kupowac wczesniej, bo np. jego corka tego nigdy nie potrzebowala, jedynie jak byla wieksza, ale wtedy zwykly termometr dzialal, twierdzi ze jak lekarz powie, ze musimy miec to wtedy.
Sol fizjologiczna do czego jest i czy jest ona obowiazkiem w apteczce dzieciecej? Nie wystarczy woda i wacik bo to do przemywania oczu jesli dobrze mysle?
I krem na odparzenia. Bedziecie uzywaly codziennie? Bo moj TZ twierdzi, ze uzywa sie go tylko kiedy wychodza zaczerwienienia, i nie ma co meczyc skory dziecka w tych okolicach, jesli jest to zbedne, jedynie krem warto trzymac na wypadek.
To samo z proszkiem do prania i plynami, nie ma u nas specialnie dzieciecych, sa z nadrukiem tylko jakiegos niemowlaka, ale po sprawdzeniu z TZ etykiety wychodzi ze substancje sa identyczne, i TZ na podstawie swojego doswiadczenia, poniewaz jest juz tata, powiedzial ze uzywal zwyklych plynow do prania, tylko wybieral z delikatnym zapachem i mala nigdy sie nie uczulila.
oczywiscie powiedzial, ze jesli chce moge kupic, jesli wydaje mi sie to niezbedne w zyciu codziennym. Tylko chcialabym wiedziec jak to bedzie u was.
Ja termometr bezdotykowy już mam, nigdy nie wiadomo kiedy się przyda, a mi trafił sie w dobrej cenie to wzięłam. Aspiratora nie mam i kupię chyba gdy będzie potrzebny.
Sol fizjologiczną mam, bo dostałam choć nie wiem jak długo będę jej używać.
Krem przeciw odparzeniom np. z Nivea na pewno będę używać na co dzień
Słyszałam, że w wielu krajach nie ma specjalnych dziecięcych proszków, bo te będące na rynku spełniają bardzo wyśrubowane normy i nadają się zarówno dla dorosłego jak i dziecka. Ja najprawdopodobniej będę prać w płynach do prania z Białego Jelenia, bo są hypoalergiczne, bez alergenów, parabenów i sztucznych barwników.

Edytowane przez emily863
Czas edycji: 2014-11-21 o 11:21
emily863 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-21, 11:16   #830
aaakarolina
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez MaMusKA29 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny ale wczoraj naskrobałyście szok.
Dziękuję wszystkim za słowa otuchy, od wczoraj odpoczywam i czuję się z tym okropnie jak tak wszyscy wokół mnie latają, nawet teraz moja mama sprząta mi kuchnię, aż mi głupio, mój mąż bardzo się przejął tym że grozi mi położenie do szpitala biedulek że ma wyrzuty sumienia że to przez niego że mi za bardzo nie pomagał, ale powiem wam że jak sobie poleżę to brzuch mniej mi się napina, tylko gdzieś wyczytałam że takie bezbolesne napięcia mają prawo się zdarzyć na tym etapie ciąży, to normalne jest tylko dlaczego ta szyjka się skraca fuck , ale wczoraj odnalazłam książeczkę ciąży i w poprzedniej już w 34 tc szyjka była skrócona i miałam 1,5 cm rozwarcia a córkę przenosiłam o 5 dni, więc może u nas w rodzinie taka uroda nic na razie się oszczędzam zobaczymy 10 grudnia na wizycie

Przepraszam że nie bedę cytować ale gratuluję wszystkim udanych wizyt i pięknych brzuszków

Niunia ty to chudzina jesteś, brzuszek śliczny Ja jestem o tydzień do tyłu i mam wielgachny brzuchal

Martwi mnie brak wiadomości od Mon mam nadzieję że u nich wszystko ok
Mój synek od paru dni tak mocno kopie,że chyba będzie piłkarzem
monika 1985 - witam nową mamusię
EdithS- zapomniałam ci wczoraj pisać bardzo ładne obrusy kupiłaś aha i brzuszek piękny, ciąża ci służy

Odniosę się jeszcze do kremów ja małą kremowałam kremem Nivea- na każdą pogodę ale moja ma bardzo wrażliwą skórę i musi być kremowana, a latem to krem z filtrem 50 bo inaczej zaraz się robi czerwona ale ma to po mnie
odpoczywaj kochana, wiem, że to trudne jak wszyscy nad Tobą biegają i robią za Ciebie, ale musisz pamiętać, że to dla maluszka

Cytat:
Napisane przez kruszynkaa88 Pokaż wiadomość
No wlasnie boje sie tego przecinania pepowiny.... Boję się ze nie da rady, a ja mu tego nie wybacze bo mój tz to taka ciepła klucha i wszystko go rusza, takze bedzie bardzo ciezko, ale w grudniu mam nadzieje zaczac szkole rodzenia to go jakos te połozne zmotywuja
u nas położna na szkole rodzenia powiedziała, że najważniejsze to nie pytać TŻ czy chce przeciąć pępowinę tylko postawić go przed faktem dokonanym0 "proszę teraz przeciąć pępowinę" wtedy są takie emocje, że zawsze to robią
ja sobie nie wyobrażam porodu bez kogoś obok. Na dzień dzisiejszy będzie to TŻ (mówi, że chce), ale jeśli by się okazało, że nie chce to nie będę go zmuszać tylko wezmę mamę

Cytat:
Napisane przez EdithS Pokaż wiadomość
chciałabym tak, bez krwi... ale czy to jest możliwe w ogóle? To chyba dziecko musiałoby być bardzo małe, dzisiaj chyba każda rodząca pęka lub jest nacinana nie?
niby nie każda, ale przy pierwszym porodzie ciężko tego uniknąć ale lepiej być naciętym niż popękać, to na pewno!

zaraz wybieram się do Biedronki po zapas ciastek a późnej z mamą do Tesco, może jakieś ciuszki wpadną
Stary 2014-11-21, 11:18   #831
martunka88
Rozeznanie

hej wszystkim ale w Białymstoku pięknie, tak śnieżnie, super pogoda na spacer

Do porodu podchodzę z optymistycznym nastawieniem. Trafiłam na instruktaż masażu krocza i mam nadzieję, że to mnie ustrzeże przed nacinaniem czy pęknięciem
http://www.mamazone.pl/tv/film,24679...d-porodem.aspx

Zmienię też trochę temat- wiele z nas narzeka na ceny ubrań w sklepach. Ja się ratuję zamówieniem z hurtowni co jakiś czas. Czasami trafi się jakiś niewypał, ale przy tych cenach i tak bardzo się opłaca.
https://picasaweb.google.com/1121387...9/ODZIEZDAMSKA

A wczoraj zrobiłam świetne zakupy dla synka w lumpku- 6rzeczy za jedyne 12zł tak to mogę szaleć z ilością ubranek
martunka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-21, 11:19   #832
niunia_ona
Zakorzenienie

my drugie śniadanie ryż na mleku z jabłkami pycha na to cynamon polecam

Julia na świecie

biust 88/85
pd b 82,5/82
brzuch 90/88
talia 77
biodra 91/87
udo 54/52
lydka 36/35,5
niunia_ona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-21, 11:19   #833
nouvelle2
Zakorzenienie

smv ja na zajady stosuję maść propolisową

we're not in Wonderland anymore, Alice.
nouvelle2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-21, 11:20   #834
niunia_ona
Zakorzenienie

Cytat:
żebym ja wiedziała jaka to pępowina musiałabym lekarza Spytać

Julia na świecie

biust 88/85
pd b 82,5/82
brzuch 90/88
talia 77
biodra 91/87
udo 54/52
lydka 36/35,5
Stary 2014-11-21, 11:22   #835
kasia_adm
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez nusiekowa Pokaż wiadomość
dobrze Mi lekarz przy połówkowym powiedział o pępowinie,przepływach ,pokazał organy wew.

---------- Dopisano o 11:14 ---------- Poprzedni post napisano o 11:08 ----------

Pisz pisz...ja tam chętnie poczytam o doświadczeniach obecnych mamusiek. Wiadomo ze każdy poród inny i nie ma reguły. A co to za ćwiczenia?
Nie stosowałam tego, jedynie czytałam ale chyba braknie mi odwagi na to. Wklejam to co przeczytałam

"Masaż krocza"
To podstawowy zabieg, który każda przyszła rodząca może stosować w czasie ciąży, by uelastycznić i zmiękczyć tkanki krocza. Dzięki masażowi skóra staje się miękka, elastyczna i podatniejsza na rozciąganie, mięśnie rozciągają się. Krocze można zacząć masować od 34 tygodnia, aż do dnia porodu.
Technika masażu:

• Masaż powinno się wykonywać wieczorem, po kąpieli. Umyj dokładnie ręce i obetnij paznokcie.
  • Połóż się albo usiądź, opierając jedną stopę na podwyższeniu np. krześle lub klęknij na jedno kolano z drugą nogą lekko odwiedzioną i opartą stopę na podłodze.
  • Zwilż palce olejkiem migdałowym, z kiełków pszenicy, awokado, dziurawca, jojoba. Możesz też wykorzystać inny olej roślinny, oliwę z oliwek. Dodaj kilka kropli witaminy E w płynie.
  • Jednym palcem nanieś olejek na obszar wejścia do pochwy i na wargi sromowe, wykonuj delikatne ruchy opuszką palca okrężne dookoła pochwy. Nie dotykaj ujścia cewki moczowej - możliwość wprowadzenia infekcji.
  • W następnych dniach ćwiczeń wprowadź drugi palec, w zależności od samopoczucia należy dojść do masowania czteroma palcami - wtedy krocze może się rozciągnąć do 2/3 wielkości główki.
  • Możesz masować kciukami. Oba kciuki wsuń delikatnie do pochwy na głębokość ok. 3- 4 cm.
  • Kciukami rozciągaj lekko tkanki w kierunku odbytu i na boki, stopniowo zwiększając nacisk. Kontynuuj masaż przez ok. 1-2 minuty.
  • Jeżeli poczujesz delikatne pieczenie, przerwij masowanie.
  • Masuj także obszar między pochwą a odbytem (kciukami i palcami wskazującymi) - od wewnątrz i na zewnątrz.
  • Masaż krocza powtarzaj kilka razy w tygodniu, jedna sesja powinna trwać 5-10 minut.
  • Zrezygnuj z masażu, jeśli cierpisz na infekcję dróg rodnych - zapalenie pochwy najpierw trzeba wyleczyć.
  • Nie używaj oliwki dla dzieci ani oleju mineralnego.
  • Przerwij masaż, jeśli tylko poczujesz ból.
Co o tym myślicie?
Stary 2014-11-21, 11:24   #836
Tepsa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ojustyna Pokaż wiadomość
Ja tez poki co nie chce tz na sali moze mi sie odmieni ale chyba by mnie bardziej denerwowal niz poród
Stary 2014-11-21, 11:25   #837
niunia_ona
Zakorzenienie

Cytat:
Nie stosowałam tego, jedynie czytałam ale chyba braknie mi odwagi na to. Wklejam to co przeczytałam

"Masaż krocza"
To podstawowy zabieg, który każda przyszła rodząca może stosować w czasie ciąży, by uelastycznić i zmiękczyć tkanki krocza. Dzięki masażowi skóra staje się miękka, elastyczna i podatniejsza na rozciąganie, mięśnie rozciągają się. Krocze można zacząć masować od 34 tygodnia, aż do dnia porodu.
Technika masażu:

• Masaż powinno się wykonywać wieczorem, po kąpieli. Umyj dokładnie ręce i obetnij paznokcie.
  • Połóż się albo usiądź, opierając jedną stopę na podwyższeniu np. krześle lub klęknij na jedno kolano z drugą nogą lekko odwiedzioną i opartą stopę na podłodze.
  • Zwilż palce olejkiem migdałowym, z kiełków pszenicy, awokado, dziurawca, jojoba. Możesz też wykorzystać inny olej roślinny, oliwę z oliwek. Dodaj kilka kropli witaminy E w płynie.
  • Jednym palcem nanieś olejek na obszar wejścia do pochwy i na wargi sromowe, wykonuj delikatne ruchy opuszką palca okrężne dookoła pochwy. Nie dotykaj ujścia cewki moczowej - możliwość wprowadzenia infekcji.
  • W następnych dniach ćwiczeń wprowadź drugi palec, w zależności od samopoczucia należy dojść do masowania czteroma palcami - wtedy krocze może się rozciągnąć do 2/3 wielkości główki.
  • Możesz masować kciukami. Oba kciuki wsuń delikatnie do pochwy na głębokość ok. 3- 4 cm.
  • Kciukami rozciągaj lekko tkanki w kierunku odbytu i na boki, stopniowo zwiększając nacisk. Kontynuuj masaż przez ok. 1-2 minuty.
  • Jeżeli poczujesz delikatne pieczenie, przerwij masowanie.
  • Masuj także obszar między pochwą a odbytem (kciukami i palcami wskazującymi) - od wewnątrz i na zewnątrz.
  • Masaż krocza powtarzaj kilka razy w tygodniu, jedna sesja powinna trwać 5-10 minut.
  • Zrezygnuj z masażu, jeśli cierpisz na infekcję dróg rodnych - zapalenie pochwy najpierw trzeba wyleczyć.
  • Nie używaj oliwki dla dzieci ani oleju mineralnego.
  • Przerwij masaż, jeśli tylko poczujesz ból.
Co o tym myślicie?
mam sobie cipcie masować?mój tż pomyśli że mi odbiło w tej ciąży napewno przydatne uważam ale w praktyce cięzko

Julia na świecie

biust 88/85
pd b 82,5/82
brzuch 90/88
talia 77
biodra 91/87
udo 54/52
lydka 36/35,5
Stary 2014-11-21, 11:25   #838
Alunia79
Wtajemniczenie

Cytat:
Zycze spokojnego dnia bez biegania oczywiscie
Spełniło się Twoje życzenie wstałam,zjadłam śniadanie i stwierdziłam, że pierdzielę. Nigdzie nie wychodzę! Wróciłam do łóżka
Alunia79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-21, 11:27   #839
nusiekowa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez niunia_ona Pokaż wiadomość
mam sobie cipcie masować?mój tż pomyśli że mi odbiło w tej ciąży napewno przydatne uważam ale w praktyce cięzko
hmmm zawsze można instrukcje TŻ towi dać i niech on masuje hehhehe przyjemne z pożytecznym
Stary 2014-11-21, 11:28   #840
niunia_ona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez papalinka83 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczynki u mnie zdychania ciąg dalszy, jeśli katar trwa średnio 7 dni, to jest jakaś nadzieja, bo dzisiaj już 5 dzień. Tylko trochę się martwię, bo jutro mam na podyplomówce zaliczenie z tłumaczenia ustnego z nagraniem na kamerę, a tam wszystko zależy od dyspozycji danego dnia

Ja mam ten bujaczek i naprawdę jest rewelacyjny

Ja bym termometr kupiła koniecznie i aspirator też, termometr do kąpieli to kilka złotych, a pomaga na poczatku, my ze względu na kolki itp musieliśmy Olę kąpać w konkretnej temperaturze. Krem na wyjścia w marcu niekoniecznie moim zdaniem, bo mrozu nie będzie, z filtrem na lato, jeśli dziecko faktycznie będzie choć trochę na to słońce wystawione, a chyba średnio będzie w gondoli. Sól fizjologiczna do oczu koniecznie, my też do noska używaliśmy zamiast tej w sprayu. Co do proszku dla dzieci to pewnie kwestia indywidualna, jaką dziecko ma skórę. Jakiś krem do pupy bym kupiła, ale nie z cynkiem jak sudokrem, tylko zwykły nawilżający np linomag

Ja rodziłam na Chałubińskiego i była bardzo dobra opieka, ale szpital straszy wyglądem. Na Kamieńskiego słyszałam od kilku koleżanek, że jest odwrotnie: piękne sale, itp, ale opieka średnia chyba że się ma swoją położną, to wtedy ok. Natomiast na szkole rodzenia mówiła położna, że tam najwięcej kobiet rodzi, a jest mało miejsc na salach poporodowych, więc czesto matka nie leży z dzieckiem po porodzie albo są na innym oddziale, tak miała moja kolezanka, która urodziła w czerwcu
zdrówka kochana

Julia na świecie

biust 88/85
pd b 82,5/82
brzuch 90/88
talia 77
biodra 91/87
udo 54/52
lydka 36/35,5
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości