Marcowe Mamy 2015 cz. 4 - Strona 32 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-11-21, 13:43   #931
crystal25
Zakorzenienie

Dot.: Marcowe Mamy 2015 cz. 4

Cytat:
Napisane przez żona_marcina Pokaż wiadomość
Mój jeszcze miesiąc temu bał się dotknąć brzucha, żeby dziecku nie złamać głowki. A o udziale w porodzie to nawet nie chciał słyszeć. Ile ja się z nim o to kłociłam. Odkąd chodzimy na szkołę rodzenia poród stał się dla niego czymś mniej tajemniczym i chyba przełamał swoje opory. Jeszcze kilka zajęć i sam zażąda podania mu nożyczek, żeby odciąć pępowinę

Na wczorajszych zajęciach ćwiczył na mnie chwyt leopolda. Gdybyście widziały miny facetów, gdy się dowiedzeli, że będą nam szukać dzieci po brzuchach Ale dali radę, najpierw nieśmiale a potem (każdy swoją kobietę oczywiście) już bez ceregieli . Niestey nasze jeszcze dziecko za małe i o ile ogólne położenie udało się ustalić, to nie wiadomo było, w którym końcu jest głowa a w którym dupcia
Na poczatku to ja nie chcialam, i musialam sie przelamac, ze TZ chce byc koniecznie przy porodzie, po dlugich rozmowach zgodzilam sie, a teraz nie wyobrazam sobie nie miec go przy sobie w ten dzien.... Jestem zdania, ze jesli ktos nie jest gotowy to nie namawiac na sile..... bo moze z tego wyjsc d..... jesli chodzi o bycie razem, inne spostrzeganie partnera itd. Chociaz czasami trzeba palcem tyknac mocno...... naszych TZ zeby sie najpierw zainteresowali a pozniej decydowali czy jednak chca czy nie chca.... Jak sobie pomysle, ze nie chcialam..... zalowalabym..... poprostu go potrzebuje w ten dzien, jest calym moim wsparciem, i chyba bym umierala tam bez niego.....
crystal25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-21, 13:44   #932
nusiekowa
Wtajemniczenie

Cytat:
Na wczorajszych zajęciach ćwiczył na mnie chwyt leopolda. Gdybyście widziały miny facetów, gdy się dowiedzeli, że będą nam szukać dzieci po brzuchach Ale dali radę, najpierw nieśmiale a potem (każdy swoją kobietę oczywiście) już bez ceregieli . Niestey nasze jeszcze dziecko za małe i o ile ogólne położenie udało się ustalić, to nie wiadomo było, w którym końcu jest głowa a w którym dupcia
oooo ale fajowe zajęcia-mam nadzieje ze u nas na zajęciach też takie coś będzie pewnie śmiechu było dużo
Stary 2014-11-21, 13:44   #933
kasia_adm
Rozeznanie

Cytat:
Jaki śliczny malusi brzusio.

Wy wszystkie macie takie malutkie okrąglutkie brzuszki, mój to prawdziwy brzuchol. A moje piersi są chyba nawet większe niż brzuch.
A ja z wielkości piersi w końcu jestem zadowolona, nareszcie wiem że je mam. A mój Tż śmieję się, że fajnie taką odmianę mieć i musi sobie fotkę pstryknąć na pamiątkę
kasia_adm jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-21, 13:45   #934
kruszynkaa88
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez crystal25 Pokaż wiadomość
Moj tez Placze zawsze kiedy widzi mnie zalana lzami, albo mnie cos bardzo boli.... taki wrazliwiec.... juz go widze przy porodzie, bedzie mnie wspieral swoim placzem..... a jak go spytam czemu on placze, to pewnie by mi powiedzial bo ja placze......
Hahaha no to nam sie kochane kluseczki trafiły
kruszynkaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-21, 13:47   #935
crystal25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nusiekowa Pokaż wiadomość
Sliczne zakupy

dla dziewczynek zawsze łądniejsze rzeczy są. Ja ostatnio weszłam z ciekawości na dział dzieciecy ZARY......boze jakie śliczności ale te ceny powariowali!
dla dziewczynek jest wiekszy wybor niz dla chlopcow Jakbym miala kogo obdarowywac to bym kupowala w tym lumpeksie te sukieneczki cudne byly poprostu, niektore takie powazne, w szarych lub delikatnych kolorach , inne slodkie.... hehe.... pisaly dziewczyny o rajstopkach dla dziewczynek a tam pelno ich bylo jeszcze zapakowanych, za grosze rozne kolory, i kombinezony w sklepach tez wiekszy wybor niz dla chlopcow masakra jakas.....
Stary 2014-11-21, 13:48   #936
niunia_ona
Zakorzenienie

Cytat:
Sliczne zakupy

dla dziewczynek zawsze łądniejsze rzeczy są. Ja ostatnio weszłam z ciekawości na dział dzieciecy ZARY......boze jakie śliczności ale te ceny powariowali!
Ceny dla małych dzieci są często droższe niż dla dorosłych

Julia na świecie

biust 88/85
pd b 82,5/82
brzuch 90/88
talia 77
biodra 91/87
udo 54/52
lydka 36/35,5
niunia_ona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-21, 13:49   #937
aaakarolina
Wtajemniczenie

Cytat:
Na poczatku to ja nie chcialam, i musialam sie przelamac, ze TZ chce byc koniecznie przy porodzie, po dlugich rozmowach zgodzilam sie, a teraz nie wyobrazam sobie nie miec go przy sobie w ten dzien.... Jestem zdania, ze jesli ktos nie jest gotowy to nie namawiac na sile..... bo moze z tego wyjsc d..... jesli chodzi o bycie razem, inne spostrzeganie partnera itd. Chociaz czasami trzeba palcem tyknac mocno...... naszych TZ zeby sie najpierw zainteresowali a pozniej decydowali czy jednak chca czy nie chca.... Jak sobie pomysle, ze nie chcialam..... zalowalabym..... poprostu go potrzebuje w ten dzien, jest calym moim wsparciem, i chyba bym umierala tam bez niego.....
ja też jestem zdania, że nie można zmuszać, jeśli nie chce, a przecież nie musi to można przecież zabrać mamę, siostrę, przyjaciółkę...ważne żeby ktoś z nami był w tym trudnym czasie i wspierał
Stary 2014-11-21, 13:51   #938
crystal25
Zakorzenienie

Cytat:
Zawsze to jakieś wsparcie. Mój zawsze zgrywa twardziela.

Wózek ma być na początku grudnia.
Moj jest twardy i stanowczy, ale wiem ze ma slabe punkty, i nie wstydzi sie przy mnie plakac.... wiec przy mnie to taka mala beksa troche Jak to kiedys powiedzial, ze boli go to jesli widzi ze ja cierpie.... Sam nie wie jak sobie z tym poradzic.... Jakos w 3 miesiacu ciazy jak bylam, bylismy swiadkami wypadku, z udzialem kilku letniego dziecka, to TZ wzywal policje i karetke, i ratowal dziecko, ja poprostu nie moglam sie uspokoic z nerwow, itd a siedzialam w samochodzie z corka TZ, i on jak juz zobaczyl ze placze, kazal mi przestac bo powiedzial ze przeze mnie sam bedzie plakal i bedzie caly w nerwach a musi byc ktos opanowany.....
Stary 2014-11-21, 13:53   #939
żona_marcina
Rozeznanie

Cytat:
oooo ale fajowe zajęcia-mam nadzieje ze u nas na zajęciach też takie coś będzie pewnie śmiechu było dużo
Zapytaj bo naprawdę warto. Panowie oswajają się z brzuszkami i dziećmi.
A ile bylo śmiechu, gdy każdy tatuś namalował swoje dziecko na brzuchu mamy Oczywiście każdy chłopczyk miał dużego ... wiecie co

żona_marcina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-21, 13:55   #940
EdithS
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez 87marta78 Pokaż wiadomość
Witajcie Kochane
No i już jestem po glukozie. Tylko, że całkiem nie do życia Od jednego pobrania do drugiego leżałam u położnej i moja ginekolog do mnie przychodziła, bo było mi strasznie słabo i kazały mi leżeć Ciśnienie miałam, że mogłabym nim obdarować dwie osoby... Małą osłuchały, na szczęście wszystko dobrze z nią, a co się wystraszyłam to moje. Dobrze, że powiedziałam TŻ żeby ze mna pojechał, bo sama nie była bym w stanie wrócić autem. Powoli wszystko wraca do normy, choć słaba jestem jeszcze.
Teraz troszkę poczytam co u Was i się położę. Miłego dnia
trzymaj się kochana, dobrze, ze już jesteś po!
EdithS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-21, 13:56   #941
żona_marcina
Rozeznanie

No doba, to i ja pieldzielę. Też idę leniuchować

żona_marcina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-21, 13:59   #942
kasia_adm
Rozeznanie

Wiecie a ja od wczoraj przyzwyczajam się do myśli, ze będę miała dziewczynkę w domu. Mam syna, tak już przywykłam do męskich zakupów, spodni, butów, piłek. Aż się boje jak sobie poradzę z sukienkami, spinkami, cały czas szok mimo iż czułam że będzie córka. Siostra ma dziewczynkę i czasem śmigałam z małą na zakupy i rozpieszczałam babskimi pierdołkami. Ale to chyba coś jednak innego. Największe wyzwanie dla mnie to będzie czesanie takiej dziewczyneczki
Wczoraj kupiłam różowe czapeczki i co spojrzałam na nie, to dziwne wrażenie, co taki róż u mnie robi
Stary 2014-11-21, 14:01   #943
EdithS
Zadomowienie

Cytat:
Ja jak zwykle oszczednie na kosmetyczke mi szkoda pieniedzy bo tu droga i sama rwe te krzaki
ja też sama robię sobie depilację, raz na rok może idę do kosmetyczki żeby mi poprawiła i potem sama rwę dalej na wzór

Cytat:
Napisane przez 87marta78 Pokaż wiadomość
Pochwalę się też moim brzuchem Mam wrażenie że z dnia na dzień jest większy
Przepraszam za jakość, ale u mnie w przedpokoju inaczej się nie da :/
kolejny piękny brzuszek i mamusia!
Stary 2014-11-21, 14:05   #944
nusiekowa
Wtajemniczenie

A ja sobie lezałam przed chwilą na plecach i pilota od tv miałam na brzuchu...młody tak kopnął że pilot mi z brzucha spadł
Stary 2014-11-21, 14:05   #945
EdithS
Zadomowienie

chyba z tą bolącą szyją nie będę ryzykować i nie pojedziemy dziś na szkołę rodzenia, chociaż chciałabym bardzo, ale rozum każe zostać w domu...
Stary 2014-11-21, 14:08   #946
kasia_adm
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez EdithS Pokaż wiadomość
chyba z tą bolącą szyją nie będę ryzykować i nie pojedziemy dziś na szkołę rodzenia, chociaż chciałabym bardzo, ale rozum każe zostać w domu...
A może jakiś masaż, może źle spałaś w nocy i od tego ból?
Stary 2014-11-21, 14:09   #947
crystal25
Zakorzenienie

Cytat:
Moze zle spalas albo wyszlas z wilgotnymi wlosami na balkon np? Mnie to tylko lapie taki bol, na zapalenie ucha. A mam z problem, i czasami wraca to zapalenie
Stary 2014-11-21, 14:10   #948
luzna25
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kasia_adm Pokaż wiadomość
Wiecie a ja od wczoraj przyzwyczajam się do myśli, ze będę miała dziewczynkę w domu. Mam syna, tak już przywykłam do męskich zakupów, spodni, butów, piłek. Aż się boje jak sobie poradzę z sukienkami, spinkami, cały czas szok mimo iż czułam że będzie córka. Siostra ma dziewczynkę i czasem śmigałam z małą na zakupy i rozpieszczałam babskimi pierdołkami. Ale to chyba coś jednak innego. Największe wyzwanie dla mnie to będzie czesanie takiej dziewczyneczki
Wczoraj kupiłam różowe czapeczki i co spojrzałam na nie, to dziwne wrażenie, co taki róż u mnie robi
heh możesz czerpać inspiracje ze sposobu tego tatusia http://www.youtube.com/watch?v=wN1RUNiFCns
Radek- ur. 23 luty 2015 o godz. 10:24

luzna25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-21, 14:11   #949
crystal25
Zakorzenienie

Cytat:
A ja sobie lezałam przed chwilą na plecach i pilota od tv miałam na brzuchu...młody tak kopnął że pilot mi z brzucha spadł
Film mu sie nie spodobal Kurcze jak maluszki nas kopia to jest cudowne uczucie.... nie do zapomnienia nigdy.....
Stary 2014-11-21, 14:13   #950
kasia_adm
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez luzna25 Pokaż wiadomość
heh możesz czerpać inspiracje ze sposobu tego tatusia http://www.youtube.com/watch?v=wN1RUNiFCns
Superowe, jaka fajna mała
Stary 2014-11-21, 14:13   #951
aaakarolina
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez luzna25 Pokaż wiadomość
hahaha super sposób
Stary 2014-11-21, 14:13   #952
crystal25
Zakorzenienie

Cytat:
Napewno bedzie to cos nowego dla ciebie...... Kuzynka tak chciala zeby jej malutka nosila sukieneczki i warkoczyki eheeee...... trzy lata ma niedlugo a taka zbuntowana, zadnych sukienek, rozowych kolorkow, i zadnych warkoczykow czy kiteczek nie chce ani spineczek ma byc wygodnie i tyle
jedynie na ich slub dala sobie opaske zalozyc, sukienke i balerinki, bo powiedziala ze ona bierze slub z tatusiem a przykro jej bylo ze to mama bierze a nie ona.... ojej

Edytowane przez crystal25
Czas edycji: 2014-11-21 o 14:15
Stary 2014-11-21, 14:19   #953
kasia_adm
Rozeznanie

Cytat:
Napewno bedzie to cos nowego dla ciebie...... Kuzynka tak chciala zeby jej malutka nosila sukieneczki i warkoczyki eheeee...... trzy lata ma niedlugo a taka zbuntowana, zadnych sukienek, rozowych kolorkow, i zadnych warkoczykow czy kiteczek nie chce ani spineczek ma byc wygodnie i tyle
jedynie na ich slub dala sobie opaske zalozyc, sukienke i balerinki, bo powiedziala ze ona bierze slub z tatusiem a przykro jej bylo ze to mama bierze a nie ona.... ojej
Wcale bym się nie pogniewała, nie mam parcia na sukienki, na różowe tez nie. Uwielbiam szarości u dziewczynek z małymi dodatkami. Ale sobie teraz poszaleję

---------- Dopisano o 14:19 ---------- Poprzedni post napisano o 14:17 ----------

Miłego popołudnia dziewczyny, zmykam do domu. Szybki obiadek i zawożę syna na urodzinki do koleżanki. Nadrobię wieczorkiem , papa
Stary 2014-11-21, 14:21   #954
crystal25
Zakorzenienie

Cytat:
Wcale bym się nie pogniewała, nie mam parcia na sukienki, na różowe tez nie. Uwielbiam szarości u dziewczynek z małymi dodatkami. Ale sobie teraz poszaleję

---------- Dopisano o 14:19 ---------- Poprzedni post napisano o 14:17 ----------

Miłego popołudnia dziewczyny, zmykam do domu. Szybki obiadek i zawożę syna na urodzinki do koleżanki. Nadrobię wieczorkiem , papa
ciezko bedzie przestac szalec prawie nie mozliwe
Milego dnia! Nie biegaj tyle.... duzo w ruchu jestes jak widze.....
Stary 2014-11-21, 14:29   #955
nouvelle2
Zakorzenienie

Cytat:
Wrocila przyszla mamuska z lumpkow
bardzo zadowolona, zwlaszcza jak zobaczylam w internecie prawdziwe ceny moich lowow
za wszystko zaplacilam 10 euro, ok 40 zl A samego misia na internecie z tej firmy znalazlam za 30 euro, u nas miski przytulaczki sa bardzo drogie.... Kombinezon nie jest z mojego wymarzonego HM z miekkiego materialu pluszowego, ale jako oszczedna przyszla matka, i zona postanowilam go wziasc wiec na kwiecien bedzie akorat wyglada jak nowy I to cos na pierwszym zdieciu u nas kosztuje 20 euro w sklepie, wiec nie skusilabym sie tego kupic a nie jest to rzecz niezbedna, ktora dziecko miec musi, ale wiem ze jest to dobre bo mozna regulowac, i jest gwarancja ze dziecko sie nie odwroci podczas snu, i czuje sie przytulone do czegos caly czas A widzialam cudowne sukieneczki dla dziewczynek matkoooooo a ja dziewczynki nie mam miec
piękności Takie wałeczki u nas też widziałam, ale stwierdziłam, że mogę podeprzeć małą zrolowaną pieluszką albo kocykiem Chociaż gdybym w lumpie trafiła na taka rzecz, to bym na pewno wzięła

Cytat:
Napisane przez smv Pokaż wiadomość
A proszę
Ja nie umiem z drożdżami pracować bo dla minie świeze i instant to jakaś magia... Nie odrozniam
ja tylko świeżymi umiem się posługiwać
Ale to chyba jednak nie jest robota dla ciężarnej, zaraz kręgosłup mi odpadnie a tu dopiero ciasto rośnie, trzeba jeszcze rozwałkować, powycinać, ponadziewać i pozaklejać

---------- Dopisano o 14:29 ---------- Poprzedni post napisano o 14:28 ----------

Cytat:
uff, godzinkę zajęło mi czytanie nowych postów

dzisiaj wreszcie wyszłam z domu, żeby zrobić sobie badania. Po drodze podjechałam do lubelskiego BabyFanta, coby jeszcze obejerzeć wózki i upewnic sie, ze w międzyczasie nie stworzono wózka idealnego. Nie mają zbyt wielkiego wyboru, ale jeśli któraś marzy o Joolz Day to obecnie wózek głeboko - spacerowy jest w promocji za 1990 zł.

Ja z niego zrezygnowałam, ostatecznie i już nieodwracalnie kupujemy sonowi Peg Perego o takiego http://www.bobowozki.com.pl/product_...d=6302&<osCsid>.

Przy okazji kupiłam kilka pieluch tetrowych i flanelowych, szczotekę do włosków, wielgachne podpaski, wkładki laktacyjne, waciki i aspirator do noska i 150 zł poooszło.
Resztę kosmetyków zamówię przez neta..

I wiecie co - nigdzie nie mogę kupić płynu do higieny intymnej dla kobiet w ciąży?!!??!
o cholerka, a oni mają sklep internetowy????? albo stronkę internetową poprzez, którą można się z nimi skontaktować

we're not in Wonderland anymore, Alice.
nouvelle2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-21, 14:30   #956
niunia_ona
Zakorzenienie

Co u mon9 dalej nic :-|?

Julia na świecie

biust 88/85
pd b 82,5/82
brzuch 90/88
talia 77
biodra 91/87
udo 54/52
lydka 36/35,5
niunia_ona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-21, 14:30   #957
zielone_oko
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nouvelle2 Pokaż wiadomość
Fajna cena chyba wezmę, tylko zastanawiam się czy rozmiar 1 czy od razu 2, bo przez pierwsze 2 tyg życia i tak chce stosować pampersy. Co myślicie?
Ja bym wzięła dwójki

Cytat:
Właśnie mi się przypomniało, jak 2 lata temu byłam w szpitalu w okresie przedświątecznym. I tż jeszcze nie był moim mężem i miał jechać do siebie do domu na wigilię i 23.12 przyszedł do mnie wieczorem do szpitala z garnkami, a w nich była zapakowana upieczona ryba i zrobił mi w szpitalu wspólną mini wieczerzę... tak mnie wtedy zaskoczył i wzruszył:love :
Ach

Cytat:
Napisane przez asiulek8 Pokaż wiadomość
Ja będę jadła. To nie są jakieś ilości, które chyba mogą zaszkodzić

Aaaaaa pięęęęękne
Trochę uszek i pierogów zjem

Cytat:
Moje dzisiaj za spokojne troche mnie to martwi bo czulam mniej niz normalnie czuje, ale staram sie wierzyc ze jestem dzis dosc aktywna, rano wymiotowalam, i moj maluszek poprostu sobie dzis odpoczywa
Jablka kroluja teraz hahahahahaha
Moja od 3 dni mało się rusza, puknie pare razy ale szału nie ma

Cytat:
Napisane przez Lila_17 Pokaż wiadomość
A wiecie ilu naczyniową macie pępowinę? bo jak byłam u innego lekarza (m.in. pierwszy raz miałam usg3d/4d) to później sobie przeczytałam, że mam trójnaczyniową pępowinę, to chyba dobrze...
Ja mam trójnaczyniową

Cytat:
Wrocila przyszla mamuska z lumpkow
bardzo zadowolona, zwlaszcza jak zobaczylam w internecie prawdziwe ceny moich lowow
za wszystko zaplacilam 10 euro, ok 40 zl A samego misia na internecie z tej firmy znalazlam za 30 euro, u nas miski przytulaczki sa bardzo drogie.... Kombinezon nie jest z mojego wymarzonego HM z miekkiego materialu pluszowego, ale jako oszczedna przyszla matka, i zona postanowilam go wziasc wiec na kwiecien bedzie akorat wyglada jak nowy I to cos na pierwszym zdieciu u nas kosztuje 20 euro w sklepie, wiec nie skusilabym sie tego kupic a nie jest to rzecz niezbedna, ktora dziecko miec musi, ale wiem ze jest to dobre bo mozna regulowac, i jest gwarancja ze dziecko sie nie odwroci podczas snu, i czuje sie przytulone do czegos caly czas A widzialam cudowne sukieneczki dla dziewczynek matkoooooo a ja dziewczynki nie mam miec
Świetne zakupy

Cytat:

Właśnie zjadłam pół kg mandarynek i jeszcze mi mało
Stary 2014-11-21, 14:36   #958
nouvelle2
Zakorzenienie

żona_marcina już mój apel jest niekatualny, dodzwoniłam się do nich i na promocji jest tylko czerwony i beżowy ehh...

we're not in Wonderland anymore, Alice.
nouvelle2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-21, 14:39   #959
crystal25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez niunia_ona Pokaż wiadomość
Co u mon9 dalej nic :-|?

---------- Dopisano o 14:39 ---------- Poprzedni post napisano o 14:37 ----------

[QUOTE=nouvelle2;49027292]

[QUOTE=zielone_oko;4902722 9]

dziekuje
Nouvelle szybka jestes Poczekaj do stycznia beda napewno przeceny i promocje moze cena spadnie troche twojego wozka
Stary 2014-11-21, 14:40   #960
rosiek
Zakorzenienie

GG do rosiek

zielone_oko - ja też się teraz najadłam mandarynek ale chyba zjadłam o jedną za dużo

U Was też tak okropnie zimno? siedzę ubrana, w szlafroku i z kocem na nogach a muszę się do 17 zebrać na PKP poustawiać ich w pracy... Miałam dostać zwrot pieniędzy za bilety przez opóźnienie pociągu i złożyłam wniosek o odszkodowanie, przyznano mi je ale nie chcieli nr konta tylko że przekazem wyślą... No i dzisiaj przyszedł przekaz z samym odszkodowaniem nie odpuszczę skoro mi się należy, za te pieniądze mogę kupić tyle rzeczy dla dziecka, że włączył mi się tryb wojującej matki
rosiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości