Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli "Szlachetna Paczka" cz. II - Strona 38 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-11-24, 14:23   #1111
coffee
and cigarettes

Dot.: Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli "Szlachetna Paczka" cz. II

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość

dzielna opieka nad dorastającym synem lat 25 wtf
Podobne:
Cytat:
Pani Jadwiga (49 lat) samotnie wychowuje szóstkę dzieci: Sylwestra(25), Marcin(23), Kinga(21), Paweł(19), Łukasz(12) i Bartosz(10).
Pracuje tylko najstarszy, dokłada 350 złotych. A "Kinga, Paweł i Marcin starają się przez cały rok znaleźć jakąś pracę dorywczą by odciążyć mamę od dodatkowych kosztów i mieć na własne potrzeby". Czy znajdują? Nie wiadomo. O tym, że się uczą - też nie ma słowa.
coffee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-24, 14:30   #1112
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Pani Krystyna (71 l) i Pan Adam (75 l) mieszkają razem z wnukami, których wychowują: Natalią (28 l), Mariuszem (27 l), Pawłem (23 l) -niepełnosprawnym umysłowo, oraz córką Pani Natalii -Julią (8 l - czeka na diagnozę choroby)
Rodzina żyje w bardzo złych warunkach mieszkając w dwóch altankach na ogródkach działkowych.

Julia: plecak z" Violettą" i lalkę Monster High
mieszkamy w altance ale co tam, Monster High musi być
Stary 2014-11-24, 14:33   #1113
20160901857
Konto usunięte

Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli "Szlachetna Paczka" cz. II

Wychowują dzieciaczki rumiane buzie lat 28, 27
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-24, 14:34   #1114
cholernarejestracja
Copyraptor

Ja bym tak nie hejtowała tych lalek z Monster High, to ma być takie zapotrzebowanie ekstra, dopisywane jako fanaberia w gestii darczyńcy. A małe dzieci raczej jeszcze nie ogarniają, że "wypada" poprosić tylko o klocki Cobi, bo koleżanki i koledzy bawią się lego, więc one też by chciały lego jak koleżanki się bawią Monster High, to one też by chciały. W szlachetnej paczce są wymienione potrzeby podstawowe, i to często jest właśnie żywność i ubrania, ale z tego co rozumiem, to każdy członek rodziny musi sobie zażyczyć coś 'ekstra'. Więc o ile bulwersują mnie flaszki perfum za pińcet złoty albo Play Station 4 to jak ośmioletnia dziewczynka prosi o "modną" lalkę to jakoś nie to kosztuje ok. stu złotych, jako taki superprezent moim zdaniem może być, jak już się kupi tych ubrań i jedzenia furę.
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-24, 14:34   #1115
201607121236
Konto usunięte

Cytat:
Sytuacja rodziny jest ciężka, na co dzień pani Magdalena zmaga się z wieloma obowiązkami, stara się wykonywać także i męskie prace w domu, jak zapewnienie opału i palenie w piecu kaflowym, który zimą stanowi jedyne źródło ciepła. Pani Magdalena nie może pracować na cały etat z powodu córki, która w przedszkolu może zostać tylko do 13.

niby dlaczego może być tylko do 13?

Cytat:
Pani Jadwiga (49 lat) samotnie wychowuje szóstkę dzieci: Sylwestra(25), Marcin(23), Kinga(21), Paweł(19), Łukasz(12) i Bartosz(10).

201607121236 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-24, 14:34   #1116
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Najważniejsze potrzeby: Żywność jest najbardziej potrzebna, brakuję na to pieniążków
PIENIĄŻKÓW.

kto tworzy te opisy
Stary 2014-11-24, 14:38   #1117
marzeniao
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
Dziecko niech sobie marzy o czym chce, ale rodzic i wolontariusz po to maja mózg zeby temu dziecku uświadomić ze proszenie obcych ludzi o klocki za 400 zł jest nie na miejscu. Dlaczego normalny, pracujący rodzic potrafi powiedzieć dziecku ze nie dostanie jakiejś zabawki bo jest za droga i nie ma pieniędzy a patologiczny rodzic ma z tym problem? Ja marzyłam o wielu gadżetach, za mojego dzieciństwa wchodziły lalki baby born - nie miałam. Miałam tańsza, bez bajerow. Żyje, rozumiem dlaczego tak było bo rodzice potrafili mi wytłumaczyć.
Cytat:
Ale ja nie mam pretensji do ciebie tylko do wolontariuszy i organizatorów właśnie.
Ja się przyznam, że do tegorocznej edycji Paczki nie wiedziałam, co to są Lego Chima. Dopiero jak jeden chłopiec o to poprosił w domu sprawdziłam cenę. (pomijam że mały miał 4 lata, a klocki są bodaj od 8). Nie włączyłam tej rodziny do projektu.
Życzenie nowej pralki i lodówki jednocześnie "bo w starej lodówce uszczelka na drzwiach pleśnieje" (i nie że można ją umyć, albo wymienić), pani nie pracuje, po zasiłki chodzi jak jej "się przypomni", alimentów na syna też nie ma, a w szczególnych upominkach dla młodego klocki, dla bliźniaczek gimnazjalistek tablety a dla mamy perfumy.

---------- Dopisano o 15:38 ---------- Poprzedni post napisano o 15:35 ----------

Cytat:
PIENIĄŻKÓW.

kto tworzy te opisy
Dobrze, że nie piniążków

Edytowane przez marzeniao
Czas edycji: 2014-11-24 o 14:37
marzeniao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-24, 14:38   #1118
201607121236
Konto usunięte

Cytat:
Wychowują dzieciaczki rumiane buzie lat 28, 27
U mnie na osiedlu pełno takich rumianych(by nie powiedzieć fioletowych) buź pod sklepem monopolowym
Stary 2014-11-24, 14:39   #1119
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja Pokaż wiadomość
Ja bym tak nie hejtowała tych lalek z Monster High, to ma być takie zapotrzebowanie ekstra, dopisywane jako fanaberia w gestii darczyńcy. A małe dzieci raczej jeszcze nie ogarniają, że "wypada" poprosić tylko o klocki Cobi, bo koleżanki i koledzy bawią się lego, więc one też by chciały lego jak koleżanki się bawią Monster High, to one też by chciały. W szlachetnej paczce są wymienione potrzeby podstawowe, i to często jest właśnie żywność i ubrania, ale z tego co rozumiem, to każdy członek rodziny musi sobie zażyczyć coś 'ekstra'. Więc o ile bulwersują mnie flaszki perfum za pińcet złoty albo Play Station 4 to jak ośmioletnia dziewczynka prosi o "modną" lalkę to jakoś nie to kosztuje ok. stu złotych, jako taki superprezent moim zdaniem może być, jak już się kupi tych ubrań i jedzenia furę.
a w innym opisie:

Cytat:
Szczególne upominki: Ania - kucyk Pony, Amin - zabawka
da się? da się
Stary 2014-11-24, 14:46   #1120
cholernarejestracja
Copyraptor

WhiteCherry, no przecież kucyk Pony to to samo, co lalka Monster High
Stary 2014-11-24, 14:48   #1121
marzeniao
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
A nie może złożyć pozwu o ustalenie ojcostwa?

Naprawdę, w Szlachetnej Paczce przydałby się prawnik, który przejrzałby opisy rodzin i niektórym rodzinom zwyczajnie podpowiedziałby parę rzeczy.
w tym roku rusza Wiosna Prawników i rodziny zakwalifikowane do projektu mają możliwość (na razie w większych miastach) podczas finału skonsultować się bezpłatnie z prawnikiem. Muszą na to wcześniej wyrazić zgodę.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-11-24, 14:49   #1122
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Pan Zbigniew (58 l.) wraz z żoną Anną (55 l.), mamą Zofią (74 l.), dziećmi: Zbigniewem (22 l.), Zofią (23 l.) oraz wnukiem Patrykiem (4 l.) mieszkają w skromnym 2-pokojowym mieszkaniu.
Pan Zbigniew mając jedynie wykształcenie podstawowe od kilkunastu lat pozostaje bez stałej pracy, choć nadal nie traci nadziei na jej znalezienie. Pani Ania obecnie zajmuje się sprzątaniem na pobliskim osiedlu. Główny dochód rodzinie zapewnia Pani Zofia, jednakże zarobione pieniądze stara się przeznaczyć także na synka, Patryka. Syn Zbigniew przebywa w zakładzie karnym (został uwikłany w nielegalny handel samochodami). Trudna sytuacja wynika przede wszystkim z braku funduszy na życie, czasem nie stać ich na zakup żywności. Dodatkowo rodzina ma olbrzymi dług za nieopłacony czynsz. Kwota przypadająca na jednego domownika to zaledwie 145 zł.
Trzeba zauważyć, że trudna sytuacja trwa już kilkanaście lat a mimo to rodzina jest pełna ciepła i miłości
biedna babka, musi calą rodzinę utrzymywać ze swojej emerytury a jedno z DZIECI - Zofia lat 23 dlaczego nie pracuje?

---------- Dopisano o 15:49 ---------- Poprzedni post napisano o 15:49 ----------

Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja Pokaż wiadomość
WhiteCherry, no przecież kucyk Pony to to samo, co lalka Monster High
w zwykłym sklepie osiedlowym kupisz kucyka Pony za 10zł
Stary 2014-11-24, 14:57   #1123
jesienny_lisc
Zakorzenienie

Miałam napisać długą wypowiedź, ale załamałam ręce i mi się nie chce.

Cytat:
został uwikłany
No biedny, pewnie go związali i zmusili.
jesienny_lisc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-24, 14:58   #1124
Chatul
ma zielone pojęcie

Czy ktoś wie, jak wygląda pomoc prawna w opiece społecznej? Czy pomoc prawnika jest oferowana wszystkim osobom, które mogłyby z niej skorzystać?

Cytat:
Napisane przez marzeniao Pokaż wiadomość
w tym roku rusza Wiosna Prawników i rodziny zakwalifikowane do projektu mają możliwość (na razie w większych miastach) podczas finału skonsultować się bezpłatnie z prawnikiem. Muszą na to wcześniej wyrazić zgodę.
Fajna sprawa, choć trochę dziwna kolejność. Z czego ona wynika? Po prostu nie dało się wcześniej zorganizować pomocy prawnej, czy chodzi o coś innego?
Stary 2014-11-24, 14:59   #1125
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e
Konto usunięte

Ja sie zastanawiam gdzie sa mozgi tych wolontariuszy, ktorzy kwalifikuja rodziny do SP. Powinni robic ostra selekcje, po stylu wypowiedzi widac, ze to jacys gimnazjalisci. Nikt normalny nie bedzie wspolczul doroslemu nierobowi.
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-24, 14:59   #1126
cholernarejestracja
Copyraptor

Cytat:
biedna babka, musi calą rodzinę utrzymywać ze swojej emerytury a jedno z DZIECI - Zofia lat 23 dlaczego nie pracuje?

---------- Dopisano o 15:49 ---------- Poprzedni post napisano o 15:49 ----------

No, może i masz rację, ale wydaje mi się, że dziecko wcale nie takiego kucyka chciało

Po prostu mówię, że nie oburza mnie jak 8letnia dziewczynka sobie życzy trochę bardziej wypasioną lalkę. W końcu to lalka. A życzenie nie jest z kosmosu i nieosiągalne, jak nówka PS4
Stary 2014-11-24, 15:03   #1127
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Pani Joanna (39 lat) i Pan Paweł (41 lat) wychowują 4 dzieci : Artura (20 lat), Krzysztofa (15 lat), Dagmarę (11 lat) i Sandrę (6 lat). Pani Joanna i Pan Paweł adoptowali Dagmarę.
Rodzina znalazła się w trudnej sytuacji, ponieważ od kiedy na świecie pojawiły się dzieci Pani Joanna nie ma stałej pracy. Dopiero w tym roku najmłodsza córka poszła do zerówki i Pani Joanna może zacząć szukać pracy innej niż dorywcza.
adoptowali dziecko mając taką sytuację materialną?

Cytat:
Po dodaniu do pensji Pana Pawła (ok. 2000) zasiłków jakie otrzymuje rodzina i odjęciu kosztów utrzymania mieszkania na jednego członka rodziny pozostaje 426 zł
ciekawe ile wynoszą zasiłki i jakie mieszkanie mają

Cytat:
Rodzina jest pełna ciepła i uśmiechu, kieruje się zasadą, że "lepiej skromnie ale razem"
a w potrzebach:

Cytat:
odkurzacz - stary co chwilę się przegrzewa, rodzina musi zamiatać wykładziny i podłogi zmiotką
to straszne

Cytat:
Przydałaby się choćby używana zmywarka (60x80), stara się psuje, a przy tak dużej rodzinie używanie zmywarki pozwala zaoszczędzić na rachunkach za wodę oraz ułatwia funkcjonowanie.
mają nawet zmywarkę

Cytat:
Szczególne upominki: Sandra i Dagmara - lalki Monster High (latająca wróżka i jakaś inna)
Stary 2014-11-24, 15:04   #1128
Konto usunięte

Tez nie mam odkurzacza i zamiatam zmiotka, kwalifikuje sie do szlachetnej paczki? Na dodatek nie mam kosza na smieci.
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-24, 15:06   #1129
WhiteCherry
Zakorzenienie

[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;49067389]Tez nie mam odkurzacza i zamiatam zmiotka, kwalifikuje sie do szlachetnej paczki? Na dodatek nie mam kosza na smieci.[/QUOTE]
mi się mop zepsuł i myję podłogi na kolanach, też się kwalifikuję? i nie mam zmywarki
Stary 2014-11-24, 15:08   #1130
marzeniao
Raczkowanie

[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;49067333]Ja sie zastanawiam gdzie sa mozgi tych wolontariuszy, ktorzy kwalifikuja rodziny do SP. Powinni robic ostra selekcje, po stylu wypowiedzi widac, ze to jacys gimnazjalisci. Nikt normalny nie bedzie wspolczul doroslemu nierobowi.[/QUOTE]

co do stylu opisów to na szkoleniach uczy się nas, że styl wszystkich ma być podobny, żeby w oczach darczyńcy rodziny miały równe szanse. Wolontariuszami w SzP mogą być tylko osoby pełnoletnie.

Cytat:
Napisane przez Chatul
Fajna sprawa, choć trochę dziwna kolejność. Z czego ona wynika? Po prostu nie dało się wcześniej zorganizować pomocy prawnej, czy chodzi o coś innego?
Z tego co wiem to SzP nie jest w stanie zapewnić konsultacji z prawnikiem wszystkim zgłoszonym do projektu rodzinom, proponuje się to przy wypełnianiu ankiet na spotkaniach z rodzinami, ale ostatecznie taką możliwość mają tylko te rodziny, które zostały zakwalifikowane przez wolontariusza i liderów do projektu.
Choć ja osobiście uważam, że niektórym rodzinom, które nie zostały włączone taka pomoc przydałaby się bardziej niż niektórym włączonym.
Niemniej jednak pomysł fajny, zobaczymy jak to będzie wyglądać w praktyce
Stary 2014-11-24, 15:10   #1131
20160901857
Konto usunięte

Cytat:

Syn został uwikłany i za niewinność siedzi

---------- Dopisano o 16:10 ---------- Poprzedni post napisano o 16:09 ----------

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Czy ktoś wie, jak wygląda pomoc prawna w opiece społecznej? Czy pomoc prawnika jest oferowana wszystkim osobom, które mogłyby z niej skorzystać?

Z tego co wiem to sa dyżury w mops i każdy "klient" może skorzystać.
Stary 2014-11-24, 15:11   #1132
daydreaming_
Zakorzenienie

Cytat:
adoptowali dziecko mając taką sytuację materialną?

ciekawe ile wynoszą zasiłki i jakie mieszkanie mają

a w potrzebach:

to straszne

mają nawet zmywarkę
Pewnie tak ją adoptowali, że jest u nich w rodzinie zastępczej. Pieniądze na dziecko lecą, ale po co o tym wspominać
daydreaming_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-24, 15:12   #1133
Konto usunięte

Osoby pelnoletnie i kwalifikuja do SP rodziny, w ktorych 20-kilkuletnie byki siedzą i "szukają pracy"? Przecież takie młode chłopaki to wszędzie dostaną pracę i w kraju i za granicą, no ludzie kochani...

WhiteCherry, myślę że się kwalifikujesz Także następnym razem może Ty i ja dostaniemy paczki Poproszę puder Chanel oraz dobrą kawę. I perfumę żeńską.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-11-24, 15:14   #1134
201607121236
Konto usunięte

Cytat:
Akurat tutaj to Zofia utrzymuje rodzinę.
Stary 2014-11-24, 15:14   #1135
winter76
RENTGEN RZĄDZI!

GG do winter76

Mam zmywarkę ( działa! ) i sprawny odkurzacz- nie przyjdzie do mnie Mikołaj

Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można....
Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby
winter76 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-24, 15:17   #1136
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wredna biedronka Pokaż wiadomość
ło jeso, faktycznie
Stary 2014-11-24, 15:17   #1137
20160901857
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez winter76 Pokaż wiadomość
Mam zmywarkę ( działa! ) i sprawny odkurzacz- nie przyjdzie do mnie Mikołaj

Zawsze możesz poprosić o iRobota.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-11-24, 15:20   #1138
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Pani Monika (32 l.) razem z mężem Krzysztofem (34 l.), wychowują dwójkę dzieci: Jakuba (5 l.) i małą Nadię (4 mies.).
Rodzina znajduje się w trudnej sytuacji od 2 lat, kiedy mąż Pani Moniki zaczął mieć poważne problemy z kręgosłupem, co uniemożliwiło mu pracę. Obecnie oczekuje na operację, która ma się odbyć w 2016 roku. Ponadto malutka córeczka choruje na fenyloketonurię, co wymaga odpowiedniej diety, a to powoduje dodatkowe koszty finansowe. Łączny dochód po przeliczeniu na jednego członka rodziny wynosi 171 zł.
Pani Monika, dbając o dobro swego męża i córki, opiekuje się nimi w domu. Trudna sytuacja w jakiej się nagle znaleźli, nie zmieniła ich. Rodzina wzajemnie się podtrzymuje. Mimo choroby rodzice uznają swoją małą córeczkę za Wielki Dar.
:d
Stary 2014-11-24, 15:21   #1139
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez marzeniao Pokaż wiadomość
Z tego co wiem to SzP nie jest w stanie zapewnić konsultacji z prawnikiem wszystkim zgłoszonym do projektu rodzinom, proponuje się to przy wypełnianiu ankiet na spotkaniach z rodzinami, ale ostatecznie taką możliwość mają tylko te rodziny, które zostały zakwalifikowane przez wolontariusza i liderów do projektu.
Choć ja osobiście uważam, że niektórym rodzinom, które nie zostały włączone taka pomoc przydałaby się bardziej niż niektórym włączonym.
Niemniej jednak pomysł fajny, zobaczymy jak to będzie wyglądać w praktyce
Dobrze wiedzieć

Cytat:
Z tego co wiem to sa dyżury w mops i każdy "klient" może skorzystać.
Dzięki za informację.

Według mnie takie spotkanie z prawnikiem powinno być obowiązkowe, jeśli pobiera się stałą zapomogę od państwa. Sporo osób ma przecież problemy z niespłaconymi kredytami, problemy z ustaleniem ojcostwa, problemy ze sprawami rozwodowymi… Jak nic porada prawnika by się przydała.
Stary 2014-11-24, 15:21   #1140
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez wredna biedronka Pokaż wiadomość
A to nie chodzi o babcię Zofię?
A nie, już widzę, że to nie emerytura, tylko zarobki.

Edytowane przez ciri15
Czas edycji: 2014-11-24 o 15:22
ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości